Μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων ζητούν οι εργοδοτικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ

Μέτρα διευκόλυνσης των επιχειρηματικών ομίλων από τις επιπτώσεις των capital controls στις τράπεζες, αλλά και νέα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα ζητούν οι εργοδοτικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ με κοινή επιστολή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Συγκεκριμένα στην κοινή επιστολή αναφέρουν πως «η ανακοπή της φθίνουσας πορείας της οικονομίας προϋποθέτει άμεσα μέτρα που αφορούν στη ρευστότητα, στις φορολογικές υποχρεώσεις, στις εξαγωγές, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στις επενδύσεις». Την υπογράφουν οι Θεόδωρος Φέσσας,πρόεδρος ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕΒασίλειος Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕΓιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕΑνδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος ΣΕΤΕ καιΓιάννης Παναγόπουλος, πρόεδρος ΓΣΕΕ.
Την κοινή επιστολή απέστειλαν προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.
Μεταξύ άλλων οι εργοδοτικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ ζητούν:
- Ένεση ρευστότητας και εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα μέσω ELA έτσι ώστε να εξυπηρετούνται πλήρως τουλάχιστον επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό.
- Συμψηφισμός των σωρευμένων ζημιών με τα κέρδη της επόμενης δεκαετίας.
- Διευκόλυνση καταβολής του ΦΠΑ (που βεβαιώνεται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού), μέσα από τη διεύρυνση του καθεστώτος μη είσπραξης του ΦΠΑ στο τελωνείο εισαγωγής.
- Επιστροφή ΦΠΑ κάτω των 45 ημερών στις συνεπείς επιχειρήσεις.
- Αναθεώρηση των φορολογικών αποσβέσεων των μηχανημάτων και των βιομηχανοστασίων.
- Ταχεία διαχείριση για προγράμματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ.
- Επιτάχυνση του νέου ΕΣΠΑ με αιχμή την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ.
- Σύντμηση των ενδιάμεσων («νεκρών») χρόνων στις επενδύσεις κατηγορίας Α1 και Α2 (N4014/2011) μέσω υπαγωγής τους στις διαδικασίες fast track.
- Άμεση υπογραφή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών διακοπτόμενου φορτίου. Επίσης, μείωση του επιπέδου ΕΦΚ που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο που προορίζεται για βιομηχανική χρήση και για ηλεκτροπαραγωγή και κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
- Άμεση εφαρμογή του άρθρου 186, π.6 του Ν.4261/2014 για απαλλαγή από τον ΕΦΚ της ηλεκτρικής ενέργειας του κωδικού της ΣΟ 2716 που χρησιμοποιείται για χημική αναγωγή, ηλεκτρολυτική και μεταλλουργική κατεργασία.
- Χάραξη νέας εθνικής επενδυτικής στρατηγικής σε εξωστρεφείς παραγωγικές δραστηριότητες με βασικά κριτήρια και προτεραιότητα στην επενδυτική απόδοση, στη δημιουργία παραγωγικών δικτύων γύρω από οργανωμένες / εδραιωμένες επιχειρήσεις, στην αντικατάσταση των άμεσων επιχορηγήσεων με κίνητρα και ανακυκλούμενη χρηματοδότηση.
- Ολοκληρωμένο σχέδιο αποσυμφόρησης της τραπεζικής λειτουργίας από μη εξυπηρετούμενα (κόκκινα) δάνεια και επιχειρηματικά zombie προς την κατεύθυνση της δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, της αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων σε οικονομική κρίση, της δρομολόγησης πόρων προς υγιείς και βιώσιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Επιπλέον οι εργοδοτικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση πως «πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η επικείμενη παγίωση των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις και στην απασχόληση» και προσθέτουν πως οι προτάσεις τους είναι «απολύτως αναγκαίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία και θα συμβάλουν αμέσως στην ανακοπή της αιμορραγίας θέσεων εργασίας» σε μια προσπάθεια να εμφανίσουν τα δικά τους συμφέροντα σαν κοινά με τα συμφέροντα των εργαζομένων έχοντας ως συμπαραστάτη και τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget