Νέα βάρβαρα μέτρα φέρνουν τα παζάρια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Τα «τεχνικά» κλιμάκια μπαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που βρίσκονται στην Αθήνα, για τη διαμόρφωση του νέου τριετούς δανείου και του μνημονίου που θα το συνοδεύει.
Τα «τεχνικά» κλιμάκια επισκέφτηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Εκτός από τους όρους της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας, τα παζάρια αφορούν και το χρονοδιάγραμμα όπου θα εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, καθώς έχουν ψηφιστεί τα προαπαιτούμενα που προβλέπονταν στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. «Εμείς θα υπηρετήσουμε κατά γράμμα τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ωστόσο, στο κείμενο της Συνόδου περιγράφονται μια σειρά επιπλέον μέτρα στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και σε άλλους τομείς που «αποτελούν ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές» και οι οποίες θα πρέπει να εμπλουτίσουν την ελληνική πρόταση. Επίσης στις προτάσεις που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για «τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης» υπήρχε και το φορολογικό των αγροτών.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι «μεταρρυθμίσεις» (τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα») που ήταν αναγκαίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και με συνολικά ικανοποιητικό τρόπο, βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου. Πρόσθεσε όμως ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν, προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση».
Τι προβλέπει η απόφαση της Συνόδου
Στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται πως «προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για την επιτυχή σύναψη του μνημονίου συνεννόησης, η ελληνική πρόταση μεταρρυθμιστικών μέτρων πρέπει να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό». Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για: 
  • Να πραγματοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό και να προσδιορίσει πολιτικές ώστε να αντισταθμίσει πλήρως το δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2012, καθώς και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή εναλλακτικά μέτρα που θα συμφωνηθούν αμοιβαία ως τον Οκτώβρη του 2015. Με βάση τα συγκεκριμένα μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται -τουλάχιστον- η άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67, η αύξηση του προστίμου για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, στενότερη σύνδεση εισφορών - παροχών, καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις, αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις, αύξηση εισφορών στους αυτοαπασχολούμενους ανάλογα με το εισόδημα, πρόσθετες ενοποιήσεις Ταμείων με περικοπές παροχών κ.ά.
  • Να προχωρήσει σε πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, μεταξύ άλλων για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους εκπτώσεων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τις συστάσεις για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε επόμενο στάδιο, καθώς και για το άνοιγμα των μακροοικονομικώς κρίσιμων κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με οχηματαγωγά). Στο πλαίσιο των επακόλουθων ενεργειών, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ΙΙ, πρέπει να συμπεριληφθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις η μεταποίηση.
  • Να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης με ισοδύναμο αποτέλεσμα για τον ανταγωνισμό, βάσει συμφωνίας με τους θεσμούς.
  • Στην αγορά εργασίας να προχωρήσει σε αυστηρή επανεξέταση και εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των εργατικών κινητοποιήσεων και, σύμφωνα με την οικεία οδηγία και βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, των ομαδικών απολύσεων βάσει του χρονοδιαγράμματος και της προσέγγισης που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Κατόπιν της επανεξέτασης αυτής, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, θα πρέπει δε να μη συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.
  • Να πραγματοποιήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων τόσο της αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσο και μέτρων για την ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε πιθανότητας πολιτικών παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη περιέχει μια σειρά «συστάσεις» για την Ελλάδα που είναι ενδεικτικές για τη συνέχιση της βαρβαρότητας που θα αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Το Ταμείο χαρακτηρίζει ως προτεραιότητες τη «βελτίωση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας», την «ανάπτυξη του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών» και τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Σε αυτό το πλαίσιο ζητάει:
  • «Να μην ακυρωθεί καμία από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του κατώτατου μισθού, ο οποίος εξακολουθεί σήμερα να είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ στη βάση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ».
  • «Να διατηρηθεί ο μικρότερος από τον κατώτατο μισθό (σ.σ. για τους νέους κάτω των 25 ετών)» με το πρόσχημα ότι «η νεανική ανεργία του 26% είναι η υψηλότερη στην ΕΕ».
  • «Να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές ευθυγράμμισης του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις και τις εργατικές κινητοποιήσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».
  • «Να συνεχιστεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, να εφαρμοστούν οι εκκρεμούσες υποδείξεις του ΟΟΣΑ».

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget