Τουρκία: Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις - Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Μπουρλότο σε όλη την περιοχή βάζουν οι αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας σε Ιράκ και Συρία εναντίον θέσεων του PKK και του «Ισλαμικού Κράτους».
Σήμερα, Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Άγκυρα, επικαλούμενη το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της λυκοσυμμαχίας, που προβλέπει ότι ένα μέλος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν εκτιμήσει ότι «μία απειλή υφίσταται σε βάρος της εδαφικής του ακεραιότητας, της πολιτικής του ανεξαρτησίας ή της ασφάλειάς του».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να «αλλάξουν το παιχνίδι» στην περιοχή, εννοώντας προφανώς προς όφελος της αστικής τάξης της χώρας του. «Η παρουσία μιας Τουρκίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες που μπορεί να αλλάξουν το παιχνίδι στη Συρία, το Ιράκ και όλη την περιοχή. Όλοι θα πρέπει να το βλέπουν αυτό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, ωστόσο σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία στους βομβαρδισμούς συμμετέχει και το τουρκικό πυροβολικό, γεγονός που δείχνει την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή της σε αυτό τον πόλεμο. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο περιθώριο της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην Αιθιοπία ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με την Τουρκία για να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία που θα είναι απαλλαγμένη από τους τζιχαντιστές.
Οι «Λαϊκές Μονάδες Άμυνας» (YPG) των Κούρδων της Συρίας κατήγγειλαν ότι ο τουρκικός στρατός αντί να χτυπήσει το «Ισλαμικό Κράτος» έπληξε δικές τους δυνάμεις. Σε ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι τουρκικά άρματα μάχης έβαλαν και κατά δικών τους θέσεων, αλλά και θέσεων «Αράβων σύμμαχων ανταρτών» στο χωριό Ζουρ Μαγκχάρ, στην επαρχία Χαλέπι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 μαχητές τους, αλλά και αρκετοί χωρικοί.
Ταυτόχρονα με τις επιθέσεις στη Συρία συνεχίζονται οι επιδρομές εναντίον μονάδων και υποδομών του PKK στο Βόρειο Ιράκ, «ναρκοθετώντας» την εκεχειρία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. 
Τη Δευτέρα σκοτώθηκε ο διοικητής της Χωροφυλακής στην επαρχία Ματζιγκέρτ (Μαλάζγκιρτ) της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, ο οποίος έπεσε σε ενέδρα την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι με τη σύζυγο και την κόρη του. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget