Στη Λευκωσία ο Μπ. Νετανιάχου για Ενέργεια, ασφάλεια και εξελίξεις σε Ιράν, Συρία, Τουρκία

Οι εξελίξεις στην Τουρκία, τα ζητήματα του Ιράν και της Συρίας, καθώς και θέματα Ενέργειας, ασφάλειας και οικονομίας συζήτησαν ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποίησε μια επίσκεψη - αστραπή στη Λευκωσία.  
Η  συνάντηση έρχεται ως συνέχεια πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Κύπριος πρόεδρος για τον ενεργότερο ρόλο της Κύπρου στο Παλαιστινιακό, αλλά και στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας των δυο κρατών σε ζητήματα ενέργειας και επενδύσεων, ως όχημα προώθησης ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. 
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ αποκτά μεγαλύτερη σημασία, «λόγω της πολύ ρευστής κατάστασης, η οποία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνοντας ότι συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δυο κρατών στους τομείς ενέργειας, άμυνας και ασφάλειας. Αναφερόμενος στην συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου και Ισραήλ, ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μπ. Νετανιάχου ότι ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε ετοιμότητα για περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου.
Ειδικά για τα ενεργειακά θέματα, ο Μπ. Νετανιάχου σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να εξορύξουν και να εκμεταλλευτούν το φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι η ενέργεια «είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας και το επόμενο βήμα είναι η οικονομία», φέρνοντας ως παράδειγμα τον τουρισμό. 
Να θυμίσουμε ότι στη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης και Νετανιάχου στα Ιεροσόλυμα, τον περασμένο μήνα, συμφώνησαν στην έναρξη «στρατηγικού διαλόγου Κύπρου - Ισραήλ στον τομέα της Ενέργειας», η οποία περιλαμβάνει συνέχιση των εργασιών που θα οδηγήσουν σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και την προοπτική εκμετάλλευσης κυπριακού και ισραηλινού φυσικού αερίου για την κατασκευή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά της στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.
Επίσης στο πλαίσιο της προώθησης της ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Παλαιστινιακό, την οποία δρομολογεί ο Κύπριος πρόεδρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, θα επισκεφτεί Κύπρο, Ισραήλ και Παλαιστίνη στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη αντίστοιχα. 
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget