Γαλλικό σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων

Για σχέδιο του Γάλλου ΠροέδρουΦρανσουά Ολάντ για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα« El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Παρίσι.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εξελίξεις σε σχέση με την Ελλάδα κατέστησαν σαφές στη γαλλική κυβέρνηση ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται δραστική αναδιάρθρωση και εκμεταλλευόμενη την φθορά, που όπως εκτιμάει, υπέστη η Γερμανία για την στάση της απέναντι στην Ελλάδα, επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πιθανές μελλοντικές εξελίξεις γύρω από την μορφή της Ευρωζώνης. 
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με δηλώσεις του Κλεμάν Μπόν, ο οποίος είναι σύμβουλος στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, η βασική ιδέα του σχεδίου Ολάντ είναι να σχηματισθεί ένας πυρήνας κρατών στη κατεύθυνση μιας πιο σφιχτής οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από τις 6 χώρες, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, που υπέγραψαν στην Ρώμη στις 25 Μάρτη 1957 την συνθήκη ίδρυσης της ΕΟΚ και η Ισπανία.
Ο Κλ. Μπόν εκφράζει σαφείς ανησυχίες για την ανισόμετρη οικονομική και πολιτική ανάπτυξη των καπιταλιστικών κρατών της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι οικονομίες της Ευρωζώνης αναπτύσσονται με μεγάλες αποκλίσεις, απειλώντας το σύστημα ακόμα και με κατάρρευση. Σε αυτό οι γαλλικές προτάσεις συνοψίζονται στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ή του σκληρού πυρήνα της με στόχο την ισχυροποίηση των αστικών τάξεων προκειμένου να γίνουν επενδυτικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας. Επίσης γίνεται λόγος για καθιέρωση κοινού ελάχιστου μισθού και εναρμονισμού στην φορολογία των επιχειρήσεων, την δημιουργία αντίστοιχου κοινοβουλίου καθώς επίσης και για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου «ως γρήγορου μηχανισμού παρέμβασης και αλληλεγγύης».
Σημειώνεται ότι μόλις πριν μία εβδομάδα, την Κυριακή 19 Ιούλη ο Γάλλος πρόεδρος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», στο πλαίσιο αφιερώματος στα 90χρονα του Ζακ Ντελόρ, έγραψε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της Ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή».
Το ρεπορτάζ της «El Pais» αναφέρει ότι το σχέδιο του Φ. Ολάντ  βρίσκεται σε εξέλιξη και μάλιστα προκαλεί έκπληξη αλλά και ευχαρίστηση στη Γερμανία, αφού μέχρι πρόσφατα η Γαλλία τασσόταν απέναντι σε οποιαδήποτε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget