Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη

Το γαϊτανάκι των εξεταστικών και των δικογραφιών έχουν ανοίξει τα δημοσιεύματα για τον τέως υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, και τους σχεδιασμούς του για «σχέδιο Β», «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» ως «απάντηση στις έξωθεν ασφυκτικές πιέσεις», το οποίο «με το πάτημα ενός κουμπιού» θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εργαλείο για το πέρασμα στη «νέα δραχμή». Το «εναλλακτικό σχέδιο» αστικής διαχείρισης προς όφελος του κεφαλαίου -το οποίο καλοβλέπουν μερίδες της αστικής τάξης εντός κι εκτός Ελλάδας- έχει συγκεντρώσει τα «πυρά» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που ζητούν από τον πρωθυπουργό διευκρινίσεις για το κατά πόσον ήταν εν γνώσει του αυτές οι κινήσεις του υπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» και τη δημοσιοποίηση του επίμαχου ηχογραφημένου αποσπάσματος, ο Γ. Βαρουφάκης, λίγες μέρες μετά την παραίτησή του και συγκεκριμένα στις 16 Ιούλη, μίλησε σε επενδυτές και στελέχη διάφορων «hedge funds», σε ένα διάλογο με συντονιστή τον Ν. Λάμοντ, πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζ. Μέιτζορ.
Εκεί ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός (σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας) πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα "Σχέδιο Β". Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου (...) Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλειναν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές. Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή».
Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης λέει ότι «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα» και εξηγεί ότι γι' αυτό το λόγο ο ίδιος διόρισε έναν παιδικό του φίλο, καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια: «Μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα (...) Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου, ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος».
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό όταν έκλεισαν οι τράπεζες (...) να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα», ωστόσο όπως αναφέρει τελικά δεν έλαβε ποτέ εντολή για εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.
Η αρχική αντίδραση του Γ. Βαρουφάκη ήταν να επιχειρήσει να διαψεύσει το δημοσίευμα, ωστόσο, με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, παραδέχεται ότι «κατ' εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός Ευρωζώνης». Ωστόσο, χαρακτηρίζει ως «καθαρή συκοφαντία» την προσπάθεια ΜΜΕ «να τη σκιαγραφήσουν ως ομάδα που "συνωμοτούσε" για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τζ. Γκαλμπρέιθ αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τον Γ. Βαρουφάκη «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου (...) ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ (...) Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ». Σημειώνει ακόμα ότι η εν λόγω ομάδα «δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας». 
Εξεταστικές και μηνύσεις 
Στο πλαίσιο αυτό, στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί οι δυο μηνυτήριες αναφορές (του Απ. Γκλέτσου, προέδρου του κόμματος «Τελεία» και του Π. Γιαννόπουλου, δικηγόρου) με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του Γ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους «εταίρους».
Παράλληλα, επιστολή προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια απέστειλαν τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία ζητούν την κλήση για εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, στον απόηχο των δηλώσεών του σε στελέχη διεθνών hedge funds.
Στην επιστολή τους οι βουλευτές στέκονται ιδιαίτερα στα όσα είπε ο πρώην υπουργός για σχέδιο «χακαρίσματος» των ΑΦΜ και δημιουργία τραπεζικού συστήματος, κάτι που όπως επισημαίνουν καθιστά την εξέταση του Γ. Βαρουφάκη προτεραιότητα για την Επιτροπή. Επιπλέον, η εξέταση του Γ. Βαρουφάκη αποσκοπεί -σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ- και στο να «καταστεί σαφές εάν οι πράξεις του αυτές έγιναν εν γνώσει του πρωθυπουργού και της κυβερνήσεως». Την επιστολή υπογράφουν οι Μ. Βορίδης, Χ. Αθανασίου, Σ. Αναστασιάδης και Χρ. Σταϊκούρας. 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget