06/08/17
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Δεν είναι η πρώτη φορά που σοσιαλδημοκράτες, νεόκοποι και παλιοί, οπορτουνιστές και κάθε λογής απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος καπηλεύονται ηγετικές φυσιογνωμίες του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος για να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο.
Τώρα ήρθε και η σειρά του Καρλ Μαρξ... Το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το κέντρο του συντονισμού των οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καλεί με δήλωση του προέδρου του, Γκ. Γκίζι, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ, το 2018, να μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο της Τρίερ, της πόλης όπου γεννήθηκε, σε «Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ». Αφού τον «εκθειάζει» ως «μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της γερμανικής Ιστορίας», ο Γκίζι κάνει ακόμη μια δήλωση μετανοίας στο σύστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόδοση τιμής στον Μαρξ «δεν αποκλείει και την κριτική αντιπαράθεση με το έργο του ούτε με την κατάχρηση που έγινε στο όνομά του στα σοσιαλιστικά κράτη».
***
Σ' αυτό είναι συνεπείς οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού κινήματος, γιατί ήταν αυτοί που ως PDS (με πρόεδρο τον Γκίζι) ζήτησαν συγγνώμη την άνοιξη του 1990 για «το άδικο που έκαναν στο γερμανικό λαό» και που ανανέωσαν τη συγγνώμη αυτή το 2014 ως «Linke» (με πρόεδρο της κοινοβουλευτικής του ομάδας επίσης τον Γκίζι), στα 25 χρόνια από το γκρέμισμα του τείχους, μιλώντας για «μια από τις σκοτεινές περιόδους της Ιστορίας».
Αυτοί που έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα και δήθεν κόπτονται για τον Καρλ Μαρξ αποσιωπούν βέβαια το γεγονός ότι στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία υπήρχε Πανεπιστήμιο με αυτό το όνομα, το Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ της Λειψίας, από το 1953 έως το 1991. Μάλιστα, η μετονομασία του, η αφαίρεση δηλαδή του τιμητικού τίτλου «Καρλ Μαρξ», ως αποτέλεσμα των αντεπαναστατικών ανατροπών, συνοδεύτηκε και από την απόλυση 7.000 από τους 12.000 εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, το κλείσιμο ολόκληρων σχολών, όπως της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, και το ξεπούλημα του κεντρικού 34ώροφου κτιρίου σε μονοπωλιακό όμιλο, για να αναφέρουμε μερικές συνέπειες μόνο στο συγκεκριμένο χώρο εργασίας και μόρφωσης, από τους αμέτρητους σε όλη την πρώην ΓΛΔ.
***
Κι επειδή η υποκρισία και η διαστρέβλωση περισσεύουν, ας θυμηθούμε πώς ο ίδιος ο Μαρξ αντιμετώπιζε οπορτουνιστικές δυνάμεις στην εποχή του, μέσα από ένα ιστορικό περιστατικό, που έχει καταγραφεί στην αλληλογραφία του με τον Ενγκελς (τόμος 34, σ. 104 κ.ε. της γερμανικής έκδοσης των Απάντων Μαρξ - Ενγκελς):
Το Σεπτέμβρη του 1879 ο Ενγκελς ενημέρωσε με γράμμα του τον Μαρξ για το περιεχόμενο ενός περιοδικού που είχε εκδώσει η οπορτουνιστική ομάδα των Χέχμπεργκ, Σραμ και Μπερνστάιν, οι οποίοι υποστήριζαν ότι το κόμμα «πρέπει να έχει μεταρρυθμιστικό, φιλειρηνικό χαρακτήρα, να μην προκαλεί την αστική τάξη και την ηγεσία του να την αναλάβουν μορφωμένοι άνθρωποι». Ο Μαρξ απάντησε άμεσα στον Ενγκελς: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, να μην χαθεί άλλος χρόνος και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας ωμά και χωρίς ενδοιασμούς. Πρέπει να τους εκθέσουμε δημόσια. Σ' αυτά τα πράγματα δεν χωράει επανάπαυση». Λίγες μέρες αργότερα, έστειλε μαζί με τον Ενγκελς επιστολή στους Μπέμπελ, Λίμπκνεχτ και σε άλλα στελέχη, στην οποία έκαναν δριμεία κριτική στην οπορτουνιστική ομάδα και σε αυτούς που έδειχναν ανοχή απέναντί της, υπερασπιζόμενος, και σ' αυτήν την περίπτωση, με συνέπεια τον ταξικό χαρακτήρα του προλεταριακού κόμματος.
Ας μην προσπαθούν, λοιπόν, και οι σημερινές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού, του ΚΕΑ, της «Linke» και του ΣΥΡΙΖΑ, που απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, που συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στο λαό, να πιάνουν στο στόμα τους τον Καρλ Μαρξ για να δικαιολογήσουν τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών, στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής.

Οι λαοί, όμως, θα βρουν το δρόμο τους και θα αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη πείρα τους προσανατολίζοντας την πάλη τους στη συνολική απελευθέρωση από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Και τότε θα υπάρξουν πολλά πανεπιστήμια, εργοστάσια και σχολεία που θα αξίζουν πραγματικά να φέρουν τιμητικά τα ονόματα κομμουνιστών επαναστατών, πρωτοπόρων εργατών, λαϊκών ηρώων.

Eπικαλούμενος την πολιτική του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όσο ήταν ακόμα στη ΝΔ, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, προσπάθησε χτες από το βήμα της Βουλής να αλλοιώσει τα πραγματικά γεγονότα, αναφερόμενος στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών που έγιναν το 1992 για το ζήτημα της ονομασίας του ΠΓΔΜ, αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΟΚ που έγινε την ίδια χρονιά στη Λισαβόνα, όπου επίσης συζητήθηκε το θέμα.
Χωρίς να είναι ο ίδιος παρών σε κανένα από αυτά τα γεγονότα και χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν εκείνος που προασπίστηκε τον όρο "Μακεδονία", όπως ήταν η απόφαση των πολιτικών αρχηγών που είχε ληφθεί στις 18/2/1992 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή» και ότι μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, στις 26/6/1992, «όπου τότε οι ηγέτες της ΕΟΚ αναφέρονται σε ομόφωνη απόφασή τους για αναγνώριση της FYROM χωρίς τον όρο "Μακεδονία"», η επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών «χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να τον ανατρέψουν (...) παρά τη νίκη που επέφερε στη Λισαβόνα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της εθνικής θέσεως».
Στην εύλογη αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή ότι αυτά που λέει δεν ευσταθούν, ο Π. Καμμένος προσπάθησε να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα», δημοσιεύοντας αργότερα ένα tweet, όπου αναφέρεται στις 13 συσκέψεις πολιτικών αρχηγών που έγιναν μετά τη μεταπολίτευση, λες και αμφισβήτησε κανείς την ύπαρξή τους.
Ο Π. Καμμένος στην ομιλία του επικαλέστηκε την πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που συγκλήθηκε στις 18/2/1992, όπου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν, έγινε μόνο ανταλλαγή απόψεων για πλευρές της εξωτερικής πολιτικής. Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκε συγκεκριμένα σε επόμενη σύσκεψη, στις 13/4/1992, όπου η Αλέκα Παπαρήγα, τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δεν συνυπέγραψε το «κοινό ανακοινωθέν», προβάλλοντας τις διαφορετικές θέσεις του Κόμματος, τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου την επόμενη μέρα. Ο Π. Καμμένος αποσιωπά αυτήν τη σύσκεψη, που προηγήθηκε της Συνόδου της Λισαβόνας, και τη στάση που κράτησε το ΚΚΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το τι ειπώθηκε ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς και πώς επήλθε η συμφωνία των άλλων στο «κοινό ανακοινωθέν» εκείνης της σύσκεψης, αλλά και τι έγινε μετά τη Σύνοδο της Λισαβόνας, είναι κάτι που μόνο η δημοσίευση των πρακτικών από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών μπορεί να «φωτίσει». Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ από το 1995 ζητάει τη δημοσίευση των πρακτικών, για να μην μπορεί ο καθένας τυχοδιωκτικά να υποτάσσει την ιστορική αλήθεια σε πολιτικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα για γεγονότα που παραμένουν ανοιχτά, όπως το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Τα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν «προαπαιτούμενο» των όποιων ευκολιών πληρωμής για το χρέος των καπιταλιστών
Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο με τις «εκκρεμότητες» και τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεων μέσω του πρόσφατου εφαρμοστικού νόμου - 4ου μνημονίου και της προνομοθέτησης των μέτρων για την κατακρεούργηση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση της λίστας με τα προαπαιτούμενα θα συμπληρωθεί και μέσω έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων ή και άλλων παρεμβάσεων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.
Αν και η κυβέρνηση συνεχίζει να τηρεί «σιγή ασυρμάτου», ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι άξονες των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, είτε αυτές διεκπεραιωθούν με τον συγκεκριμένο εφαρμοστικό νόμο είτε με Υπουργικές Αποφάσεις ή άλλες ρυθμίσεις, θα επικεντρώνονται στις παρακάτω «εκκρεμότητες»:
-- Παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, με την εξάλειψη διατυπώσεων ή τυχόν άλλων «ερμηνειών» και «ασαφειών» του πρόσφατου πολυνόμου.
-- Πάγωμα των συντάξεων στα επίπεδα που θα καρατομηθούν από το 2019 για έναν επιπλέον χρόνο, συγκεκριμένα μέχρι το 2022, αντί για το 2021, που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος.
-- «Εκσυγχρονισμός» του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.
-- Ρυθμίσεις για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, όπως για τη χορήγηση αδειών καζίνο, για τις αρχαιολογικές και δασικές εκτάσεις κ.ά.
-- «Νομική γνωμοδότηση» σχετικά με τη συνταγματικότητα των προνομοθετημένων μέτρων για τη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση», δηλαδή για την κατακρεούργηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων από το 2019, αν συνάδουν με τις συνταγματικές διατάξεις καθώς και με τον «Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων» της ΕΕ.
-- Ενέργειες που αφορούν στα οικονομικά της ΔΕΗ, με την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-- Στα ζητήματα της Ενέργειας συγκαταλέγεται και η προκήρυξη διαγωνισμού για την εκχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Διεργασίες για το κλείσιμο της «αξιολόγησης»
Τα εκκρεμή αντιλαϊκά προαπαιτούμενα αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο και της σημερινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 15 Ιούνη.
Να σημειωθεί πως ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις στο Παρίσι με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, της Ιταλίας, Π. Παντοάν, καθώς και με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν και τα γενικότερα ζητήματα της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, η συνεργασία με τον Β. Σόιμπλε αφορά στην «προώθηση της γαλλογερμανικής συνεργασίας προς όφελος της Ευρώπης», ενώ στη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του συζητήθηκε «η πρόοδος για την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης», δηλαδή τα ζητήματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ).
Ισχνή ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής
Ρυθμό ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία μόλις στο 1,1% για το 2017 και 2,5% για το 2018 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεση σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, σε επίπεδα δηλαδή χαμηλότερα από αυτά των «Εαρινών Προβλέψεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παράλληλα, ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός συντάσσεται στη γραμμή των μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων για τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, έτσι ώστε να αποδεσμευθούν διαθέσιμοι πόροι, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις ενίσχυσης του εγχώριου κεφαλαίου. «Η ελάφρυνση του χρέους, περιλαμβανόμενης της επέκτασης των λήξεων των δανείων και πρόσθετων περιόδων χάριτος, θα αύξανε την ανάπτυξη και θα ενίσχυε την ικανότητα της Ελλάδα να χειριστεί το βάρος του χρέους της. Η ελάφρυνση του χρέους θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ και, σε συνδυασμό με μία περαιτέρω πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη φορολογική συμμόρφωση, θα επέτρεπε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες σε υψηλής ποιότητας επενδυτικά προγράμματα», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Βέβαια, τα παραπάνω συνδυάζονται με διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. Οπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, «η διεύρυνση της βάσης της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο έλεγχος της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την παγιοποίηση των σημαντικών δημοσιονομικών επιτευγμάτων των τελευταίων ετών», ενώ σημειώνει πως «θα απελευθερώνουν πόρους για τα ιδιαίτερα αναγκαία προγράμματα κοινωνικής βοήθειας», δείχνοντας προς την κατεύθυνση «μοιράσματος της φτώχειας» με τα προγράμματα διαχείρισης των ακραίων φαινομένων της επίσημης φτώχειας.

Από το ετήσιο συνέδριο του ΝΑΤΟϊκού ΚΕΝΑΠ στην Σούδα
Ολο και συχνότερα και όλο με πιο εμφατικό τρόπο, με παρεμβάσεις, συναντήσεις και κινήσεις τους, τα κυβερνητικά στελέχη, τα στελέχη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, όσο και τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τονίζουν τη «διαθεσιμότητά» τους για ακόμα ενεργότερη εμπλοκή και αναβαθμισμένους «ρόλους» στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή.
Ως «ευκαιρία» εμφανίζουν τους σκληρούς ανταγωνισμούς ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο της αγοράς Ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, πετρελαίου, φυσικού αερίου κ.λπ. Ανταγωνισμοί που βάζουν «φωτιά» στην περιοχή μας. Αναγορεύουν ξετσίπωτα σε «εθνικό στόχο» τη στρατηγική της αστικής τάξης για Ελλάδα ενεργειακό και εμπορικό κόμβο και ο λαός καλείται να καταθέσει κάθε είδους θυσίες, βάζοντας το κεφάλι του στον τορβά των ανταγωνισμών που ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου. «Αφηνιασμένοι», διαφημίζουν στους ευρωΝΑΤΟικούς συμμάχους τους την κρίσιμη γεωστρατηγική θέση της χώρας, αλλά και τη συμμετοχή της αστικής τάξης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, ως το μεγάλο «ατού» για να αποτελέσει η χώρα μπροστάρη στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδίων στην περιοχή.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη, στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου του ΝΑΤΟικού ΚΕΝΑΠ στη Σούδα, με θέμα τις «επιχειρήσεις ασφάλειας στη θάλασσα» από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ευ. Αποστολάκη, που, ανάμεσα στα άλλα, είπε στους ΝΑΤΟικούς συνδαιτυμόνες πως «έχουμε μεγάλα σχέδια που θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και τους συνεργάτες μας (...) Η Ελλάδα, ως θαλάσσιο έθνος με βαθιά εμπειρία σε θέματα ναυτιλίας, είναι εδώ για εσάς (...) Το ΚΕΝΑΠ θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να χρειαστείτε».
Η αποφασιστικότητα, εξάλλου, των αστικών επιτελείων για τη μετατροπή της Ελλάδας σε «πυλώνα» διεκπεραίωσης των επικίνδυνων ευρωΝΑΤΟικών σχεδίων, όπως και η πολυσχιδής «προσφορά» της κυβέρνησης στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, επιβεβαιώνεται όλο και συχνότερα, όχι μόνο στα λόγια αλλά και «επί του πεδίου».
Η διάθεση εδάφους, λιμανιών και στρατιωτικών υποδομών για το πέρασμα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Ρουμανία για τη μεγάλης κλίμακας άσκηση «Noble Jump» που «βλέπει» προς τη Ρωσία, οι συζητήσεις για την πολυετή ανανέωση της σύμβασης για τη βάση της Σούδας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις μέρες αυτές αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιθεωρούν για τις ανάγκες τους και άλλες βάσεις σε Λάρισα, Ακτιο και Ανδραβίδα, οι «αναβαθμισμένοι ρόλοι» που διεκδικεί η ελληνική διπλωματία όπου βράζει το καζάνι των ανταγωνισμών, είτε στα Βαλκάνια και την ΠΓΔΜ είτε στο Κατάρ, όπου η Ελλάδα ανέλαβε «πρωτοβουλίες» και τη διπλωματική εκπροσώπηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, είναι μερικά μόνο από τα παραδείγματα των τελευταίων ημερών που αποτυπώνουν την κλιμάκωση της εμπλοκής, συμπληρωματικά σε όλα τα προηγούμενα.
Το «πάθος» της αστικής τάξης για ενεργότερη εμπλοκή και ρόλους, συνολικά για την αναβάθμισή της, ανοίγει διάπλατα την πόρτα σε μεγάλους κινδύνους για την εργατική τάξη και το λαό. Η «ασφάλεια» των «επενδύσεων» των μονοπωλίων όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση «σταθερότητας» και ειρήνης αλλά σπρώχνει το λαό στο «μάτι του κυκλώνα». Τα συμφέροντα της αστικής τάξης είναι κι εδώ απόλυτα εχθρικά και επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, το τελευταίο διάστημα, σωματείων και συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, φορέων του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι αντιδράσεις στρατευμένων για τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», το πρόσφατο «μπλόκο» στους ΝΑΤΟικούς στην Κοζάνη, η μεγάλη πανελλαδική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη που οργανώνει το ΠΑΜΕ για τις 24 Ιούνη, δείχνουν το δρόμο. Ακόμα πιο μαζικά και μαχητικά να ηχήσουν παντού τα συνθήματα για άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, για το κλείσιμο όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων, για αποδέσμευση από τις ενώσεις του κεφαλαίου.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget