04/29/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές, σημειώνουμε τα εξής:
Από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης, έγινε φανερό ότι το σκέλος των υποσχέσεων του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» που απευθυνόταν στο λαό (κατάργηση ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κ.ά.) από πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών έγινε πρόγραμμα τετραετίας και η υλοποίησή του άρχισε να εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις αντοχές της οικονομίας (δηλαδή των κερδών του κεφαλαίου) και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Τώρα, στην «τελική ευθεία προς τη συμφωνία», όπως λέει η κυβέρνηση, ακόμα και τα ελάχιστα που υποσχέθηκε προεκλογικά για να κλέψει την ψήφο του λαού, μπαίνουν στο ψυγείο, η υλοποίησή τους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, διαλύοντας κάθε προσδοκία. Με άλλα λόγια, αυτό που φαίνεται ότι «ξεμπλοκάρει» τελικά τη διαπραγμάτευση είναι η αναδίπλωση της κυβέρνησης ακόμα και από τα ψίχουλα που υποσχέθηκε προεκλογικά στο λαό.
Συγκεκριμένα: Εδώ και μέρες φημολογείται, χωρίς να διαψεύδεται, ότι παγώνουν οι εξαγγελίες για νομοθετική πρωτοβουλία αύξησης του κατώτατου μισθού και κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εξαγγελίες που, βεβαίως, ούτως ή άλλως δεν εξασφάλιζαν την άνοδο του εργατικού εισοδήματος, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για μειώσεις των κλαδικών μισθών και με την εργοδοσία να ζητάει ανταλλάγματα.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη σκίζουν τα ρούχα τους ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται, που σημαίνει ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή.
Στην προχτεσινή του συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας ήρθε να συμπληρώσει το παζλ. Επί της ουσίας, είπε ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ παραπέμπεται για το 2016 και δε θα γίνει το β' εξάμηνο του 2015. Το ίδιο ισχύει και για την καθιέρωση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι με το που γίνει η συμφωνία, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που ξόρκιζε προεκλογικά, έστω και με άλλο μανδύα απ' ό,τι η προηγούμενη. Και βέβαια, ακόμα και οι λέξεις «κούρεμα του χρέους» έχουν σβηστεί από το λεξιλόγιο της κυβέρνησης, είτε συζητάει με το ΔΝΤ, είτε με τα άλλα δύο μέρη της τρόικας.
Να, λοιπόν, πώς διαμορφώνεται σήμερα η βάση της διαπραγμάτευσης: Η κυβέρνηση έχει αποσύρει από το τραπέζι όλα τα «συστατικά» που ισχυριζόταν ότι συνθέτουν μια «φιλολαϊκή πολιτική», επιταχύνει μέτρα συνέχισης της λιτότητας για το λαό και άλλα που ονοματίζει «αναπτυξιακά». Τα τελευταία που περιέχονταν επίσης στο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», αλλά βεβαίως δεν είχαν την αντίστοιχη προεκλογική προβολή, αφορούν δεσμεύσεις προς την εργοδοσία, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεσμεύσεις που η κυβέρνηση επανεπιβεβαιώνει και στις διαπραγματεύσεις της.
Και για κερασάκι στην τούρτα, έρχεται η προετοιμασία της «κοινής γνώμης» για μια νέα συμφωνία, με αντιλαϊκό πρόσημο για μετά τον Ιούνη, για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει και το λαό συνένοχο με τα εκβιαστικά σενάρια για δημοψήφισμα ή εκλογές.
Τι επιβεβαιώνεται; Οτι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει από χέρι αντιλαϊκό περιεχόμενο, γίνεται για λογαριασμό ξένων συμφερόντων προς το λαό, όπως και οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Η επιλογή να δοθεί πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ή ακόμα και να στηριχτεί στο έργο της, υπονομεύει παραπέρα τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Να γιατί το μήνυμα που πρέπει να δοθεί και από την απεργία της Πρωτομαγιάς, είναι πως ο λαός δεν ανέχεται τη συμφωνία που «ψήνουν» σε βάρος του κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ. Ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει για την ανάκτηση των απωλειών, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
Το άρθρο αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη»,  Τετάρτη 29 Απρίλη 2015

«Το συνολικό και κοινό συμφέρον»..
Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των οργανισμών που εποπτεύονται από το κράτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, απάντησε στην «Αυγή»: «(...) Οι αντιδράσεις αυτές και η λογική να διασώσει κανείς το "δικό του", αδιαφορώντας για το συνολικό και για το κοινό συμφέρον, είναι μια εκδήλωση της χρόνιας κρίσης θεσμών και αξιών που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία. Ομως τώρα που τα γεγονότα είναι γνωστά, είμαστε όλοι, κυβέρνηση, κόμματα, φορείς, πολίτες αντιμέτωποι με τις ευθύνες μας».
Θράσος δίχως όρια, δηλαδή, ντυμένο με... περιτύλιγμα «υπευθυνότητας» και κοινωνικού αλτρουισμού! Γιατί το «συνολικό και κοινό συμφέρον», στο οποίο αναφέρεται ο Γ. Δραγασάκης είναι το κέρδισμα χρόνου στα αντιλαϊκά παζάρια που διεξάγει η συγκυβέρνηση με τους δανειστές για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης, είναι η αποπληρωμή «στο ακέραιο, εγκαίρως και στο διηνεκές» του κρατικού χρέους, ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός, ούτε ωφελήθηκε από αυτό, καθώς και η εξασφάλιση λειτουργικών αναγκών του κράτους, χωρίς να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα κέρδη του κεφαλαίου.
... και οι «συντεχνίες»
Οσο για «το δικό τους», κατά την ορολογία του Γ. Δραγασάκη, που κατηγορεί όσους κοιτάνε να «διασώσουν», είναι αναγκαίοι και κρίσιμοι πόροι που έχει πληρώσει ο ίδιος ο λαός από το υστέρημά του και σχετίζονται με την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του.
Δεν πρωτοτυπεί βέβαια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Από την προπαγάνδα των προκατόχων τους στην αστική διακυβέρνηση, που βάφτιζαν «αντιδράσεις συντεχνιών» όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, περάσαμε στην «αριστερή» εκδοχή της ίδιας προκλητικής ρητορικής, που βαφτίζει «αδιαφορία για το συνολικό και κοινό συμφέρον» και «κρίση θεσμών και αξιών» τις αντιδράσεις ενάντια στην πολιτική που ξαναστέλνει στο λαό το λογαριασμό του κεφαλαίου, βαφτίζει «εγωιστική αντιαλληλεγγύη» και «εγωιστική ανυπομονησία» το δικαίωμα του λαού να παλέψει για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, για τις σύγχρονες ανάγκες του.
Να κοπεί το καλαμπούρι: «Συνολικό και κοινό συμφέρον» μεταξύ του λαού και των μονοπωλίων δεν υπάρχει. Γι' αυτό, άλλωστε, την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την αντιλαϊκή φοροεπιδρομή για την είσπραξη των «οφειλών» από τα μνημονιακά χαράτσια, αρπάζει τα ταμειακά διαθέσιμα, «κουρεύει» ακόμα και τα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, την ίδια ώρα, όχι μόνο δεν αγγίζει το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά του χαρίζει εκατομμύρια, όπως π.χ. με την άλλη ΠΝΠ που διαγράφει μέχρι και στο 100% τόκους και προσαυξήσεις σε πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους για κραυγαλέες φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις!
Ο αντιμνημονιακός Α. Καλύβης
Τη στήριξη του λαού στην κυβερνητική πολιτική αναζητά το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Καλύβης, με άρθρο του στην «Αυγή», καθώς φαίνεται ότι τα παζάρια που έστησε το κόμμα του με τους εταίρους τους δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τα πλάνα τους. Πρόβλημά τους, βέβαια, αφού όποια κι αν είναι η έκβαση αυτών των παζαριών, οι εργαζόμενοι είναι από χέρι χαμένοι. Μέσα σε αυτή την εναγώνια αναζήτηση της λαϊκής στήριξης, ο αρθρογράφος δεν ξεχνά βέβαια να χύσει το αντι-ΚΚΕ δηλητήριό του. Ετσι, με ύφος «αριστερού» καρδινάλιου, χωρίς να φέρει ούτε ένα επιχείρημα, γράφει: «Εντυπωσιάζει ότι την ίδια περίοδο που κλιμακώνει την επίθεσή του το ευρωπαϊκό και ελληνικό μνημονιακό κατεστημένο, συμπαρατάσσεται αντικειμενικά μαζί τους και η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε άλλον πλανήτη». Πράγματι το ΚΚΕ βρίσκεται «αλλού» από εκεί που θα ήθελε να βρίσκεται ο κ. Καλύβης. Να βάζει, δηλαδή, πλάτη στο ένα ή στο άλλο σενάριο αστικής διαχείρισης, κάτω από τη μία ή την άλλη σημαία του κεφαλαίου. Η πολιτική του έχει ως κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και γι' αυτό απέχει έτη φωτός από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης. Βρίσκεται απέναντι από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας τους, παλιά και νέα, όποιος κι αν τα εφαρμόζει. Γι' αυτό κατέθεσε νόμο για την κατάργησή τους. Ενα νόμο για τον οποίο ο πολύς Α. Καλύβης δε βγάζει άχνα και η συγκυβέρνηση ούτε τολμά να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Γι' αυτό ας αφήσουν τα σάπια...

«Απείραχτο» το πνεύμα του νόμου
«Από τα 80 άρθρα του νόμου Διαμαντοπούλου, εμείς βάζουμε μόνο 10 άρθρα που "πειράζουν" το συγκεκριμένο νόμο, που αφορούν κυρίως τα Συμβούλια Ιδρύματος, τις διαδικασίες εκλογής των μονοπρόσωπων διοικητικών οργάνων και τις διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το ξεκαθάρισε ο υπουργός ότι παραμένουν ως έχουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τα αδιέξοδα για τους φοιτητές - σπουδαστές που σπουδάζουν μετ' εμποδίων, η σύνδεση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις και η επιχειρηματική λειτουργία των ίδιων, η υποχρηματοδότηση, οι «χορηγίες» (με το αζημίωτο για τις επιχειρήσεις), το Πανεπιστήμιο που θα είναι πολύμορφα κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις και μακριά όσο ποτέ από τις λαϊκές ανάγκες.
Τα προβλήματα του Πανεπιστημίου δεν αρχίζουν και τελειώνουν με τις εκλογές των διοικήσεών τους. Εκπορεύονται από το ρόλο που τους έχει αποδοθεί, τη στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων σε βάρος της πραγματικής προόδου. Οι παρεμβάσεις που έρχονται με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, δεν κάνουν ούτε ένα βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής της πραγματικότητας που ζουν οι φοιτητές - σπουδαστές, τα παιδιά λαϊκών οικογενειών τα οποία σπουδάζουν με χειρότερους όρους.


Η μισή Ελλάδα παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ.Τσίπρα στονκ.Χατζηνικολάου. Ο κάθε τηλεθεατής εξήγαγε με άμεσο και αυθεντικό τρόπο τα συμπεράσματά του. 

    Ανάμεσα στα άλλα (για τον ΕΝΦΙΑ που θα διατηρηθεί «αν δεν κλπ», για τον σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία αλλά με «σεβασμό στους κανόνες της ΕΕ», για τον«έντιμο συμβιβασμό», για την συνέχιση του ξεπουλήματος αεροδρομίων, δημοσίων επιχειρήσεων, λιμανιών κοκ) εμείς συγκρατήσαμε και τούτη τη δήλωση:
    Οι κινήσεις που κάνω αυτή την περίοδο, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι οι κινήσεις ενός αριστερού κόμματος ή ενός αριστερού ηγέτη αλλά πρόκειται για κινήσεις εθνικής ευθύνης. Μάλιστα…
    Παρατήρηση πρώτη: Κάθε φορά που οι εκάστοτε πρωθυπουργοί άρχιζαν τα περί «εθνικής ευθύνης», που τα έθεταν πάνω από την ιδεολογία τους – και τούτο ως απόδειξη ότι βάζουν τη χώρα πάνω από τις προσωπικές τους πεποιθήσεις - τότε εκείνα που ακολουθούσαν δεν ήταν και πολύ ευχάριστα για το «έθνος» του εργαζόμενου λαού…
    Παρατήρηση δεύτερη: Η Αριστερά είναι τέτοια επειδή ακριβώς η ιδεολογία, το πρόγραμμα και η πολιτική της είναι ταυτισμένα με το εθνικό όφελος, στο πλαίσιο βεβαίως μιας κοινωνίας που θα συγκροτείται με ηγέτιδα δύναμη το «έθνος» του λαού και με πυξίδα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού.
    Αυτή είναι μια από τις ειδοποιούς διαφορές της Αριστεράς με τους πολιτικούς αντιπάλους της. Δεν διαχωρίζει – υποκριτικά – το πρόσημό της, το αριστερό πρόσημό της, με ό,τι είναι ωφέλιμο για το λαό και τον τόπο. Γιατί πολύ απλά αν δεν ήταν ωφέλιμο δεν θα ήταν αριστερό.
     Γνωρίζουμε τον αφορισμό ότι όσα επισημαίνουμε παραπάνω συνιστούν, τάχα, ιδεοληψία. Ότι είναι, τάχα, «δευτερεύοντα».
    ΑπαντάμεΗ Αριστερά, εκτός από πολιτική Αριστερά είναι (με την έννοια της κοινωνικής διαστρωμάτωσης) και κοινωνική Αριστερά. Ως τέτοια καλύπτει το 99% του λαού, δηλαδή την συντριπτική πλειοψηφία του Έθνους.
    Όσοι μέχρι τώρα ξεχνούσαν» - στο όνομα του «εθνικού οφέλους» - να κάνουν αυτή την πολύ απλή ταξική ανάλυση, όσοι διαχώριζαν την πολιτική Αριστερά από την κοινωνική Αριστερά, παρότι έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την λέξη «Αριστερά», συνήθως κάτι άλλο μας έλεγαν. Και συνήθως σε εκείνη την οικτρή μειοψηφία του 1% ήταν που απευθύνονταν και που… «έκλειναν το μάτι». Και αυτό μόνο «δευτερεύον» δεν είναι…  
    Εν ολίγοις: Η Αριστερά – όταν είναι Αριστερά – όχι μόνο δεν βάζει στην μπάντα την πολιτική της και την ιδεολογία της στο όνομα του «εθνικού οφέλους», αλλά προωθεί το λαϊκό συμφέρον στην πράξη και όχι στα λόγια χωρίς να το διαχωρίζει από το «εθνικό», μιας και τελικά το λαϊκό συμφέρον δεν είναι τίποτα λιγότερο από το εθνικό συμφέρον.
    Όχι μόνο δεν «αναστέλλει» αλλά εφαρμόζει την πολιτική της επειδή ακριβώς αυτή είναι που υπηρετεί τον τόπο και μάλιστα στις πιο κρίσιμες συνθήκες, όπως τώρα.
    Ειδάλλως ποιο το νόημα να είναι κανείς Αριστερός; Ποιό το νόημα να υπάρχει η Αριστερά, αν βγάζει ιδεολογικά την ουρά της απέξω στα δύσκολα, όπως κάνουν οι άλλοι; Αυτά τα ξέρουν άπαντες στην Αριστερά – όταν είναι Αριστερά…     

«Και η δική μας "κόκκινη γραμμή" είναι ακριβώς αυτή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20/2», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Γ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» την περασμένη Κυριακή.
«Η 20ή του Φλεβάρη ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα», υπερθεμάτισε μια μέρα μετά, στην τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Και πώς άραγε «τεκμηριώνονται» αυτοί οι ύμνοι στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους δανειστές στο περιβόητο Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη; Με αυτήν, μας λένε ο Αλ. Τσίπρας και ο Γ. Δραγασάκης «δε γυρνάμε πίσω στην 5η αξιολόγηση του μνημονίου», είναι συμφωνία που «δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το mail Χαρδούβελη».
Για να δούμε, όμως, ποια είναι η αλήθεια...
***
Πρώτον, η αντιλαϊκή συμφωνία - απόφαση του Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη, μέσω της οποίας παρατάθηκε η δανειακή σύμβαση, αναφέρει ρητά ότι σκοπός της είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάσει των συνθηκών στην τρέχουσα συμφωνία» και πως«μόνο έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης (...) από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την όποια εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος».
Η «τρέχουσα συμφωνία», το «τρέχον πρόγραμμα», στα οποία αναφέρονται, είναι το γνωστό μνημόνιο, ενώ όπως ήδη βλέπουμε και στην πράξη, η «αξιολόγησή» του γίνεται από τους... «θεσμούς» ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, δηλ. από τη γνωστή τρόικα.
Η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη προβλέπει ακόμα ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα περιβόητα «προαπαιτούμενα» της 5ης αξιολόγησης, θα πρέπει να συνοδεύεται από «ισοδύναμα» αντιλαϊκά μέτρα. Οπως εξηγούσε παραστατικά η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ - ήδη την ίδια μέρα υπογραφής της αντιλαϊκής συμφωνίας που τώρα η συγκυβέρνηση πλασάρει στο λαό ως «κόκκινη γραμμή» (!) - «η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει μια πλήρη λίστα μεταρρυθμίσεων με δική της ευθύνη, αλλά εντός του πλαισίου της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου, η οποία παραπέμπει στην τελευταία αξιολόγηση του β' προγράμματος». Η ίδια πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις οι οποίες στις 10/12/2014 εμφανίζονταν ακόμη ως εκκρεμείς, εφόσον έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, για να συμπληρώσει: «Και αυτό πρέπει να το διαπιστώσουν οι θεσμοί και τότε να το προτείνουν στο Γιούρογκρουπ. Σημαντικό είναι στο τέλος όλο αυτό να "βγαίνει" και οικονομικά».
Μια «γεύση» για το τι σημαίνει αυτό το «"βγαίνει" και οικονομικά» πήραμε από τη χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε προχτές ο Αλ. Τσίπρας για το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ (η «κατάργηση» του οποίου βέβαια δεν υπάρχει ούτε για αστείο στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη!): «Εάν η χώρα κινηθεί το επόμενο διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4% θα μπορέσουμε να δούμε στο δεύτερο εξάμηνο το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Εάν δεν το καταφέρουμε, δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι προτεραιοτήτων, δεν θα μπορέσουμε... Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, με τις δυνατότητες που θα έχουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους».
***
Δεύτερον, οι συνεχείς κυβερνητικές αναφορές ότι «αποφύγαμε αυτά που θα έφερνε το mail Χαρδούβελη», επιχειρούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι αφήνουν απείραχτο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που ήρθε πριν από το mail Χαρδούβελη και είναι ήδη σε εφαρμογή.
Η «λαϊκή εντολή της κυβέρνησης», λέει το χτεσινό κύριο άρθρο της «Αυγής», «δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέες περικοπές συντάξεων, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με αύξηση του ορίου απολύσεων, ούτε νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στους πολίτες».
Και τι γίνεται με τις ήδη υπάρχουσες τεράστιες περικοπές συντάξεων, με τα ήδη πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα, με τους ήδη υπάρχοντες φόρους και χαράτσια; Θα παραμείνουν στην καμπούρα του λαού, γιατί ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, γιατί χωρίς αυτές δεν νοείται καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ ακόμα και οι όποιες εξαγγελίες είχαν γίνει προεκλογικά (όπως είδαμε π.χ. παραπάνω με τον ΕΝΦΙΑ ή όπως συμβαίνει με τον κατώτατο μισθό) θα παραπέμπονται στο μέλλον και θα εξαρτώνται από την «πορεία της οικονομίας» και τη «διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας»...
***
Τρίτον, η συμφωνία της 20ής Φλεβάρη (μαζί με τις επιστολές της συγκυβέρνησης που προηγήθηκαν και τη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που την ακολούθησε) όχι μόνο διατηρεί το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο της προηγούμενης φάσης, όχι μόνο «αναγνωρίζει» τη ματωμένη «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή» ως... «σημείο αφετηρίας», αλλά δεσμεύει το λαό να πληρώνει στο «ακέραιο και εγκαίρως» ένα χρέος που δεν είναι δικό του και προσθέτει μια σειρά νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Μεταξύ άλλων, συνεχίζει τις ιδιωτικοποιήσεις, με γνώμονα την «ενίσχυση του ανταγωνισμού» (χτες μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε συγκεκριμένο... πρώτο πακέτο, με ΔΕΣΦΑ, Αστέρα Βουλιαγμένης, ΟΔΙΕ, ακίνητα που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, περιφερειακά αεροδρόμια και ΟΛΠ...). Μιλά για «έλεγχο δαπανών σε κάθε τομέα κυβερνητικών δαπανών» (βλ. νέο «μαχαίρι), σε Παιδεία, Υγεία, Μεταφορές, Τοπική Διοίκηση, κοινωνικά επιδόματα, Αμυνα. Αναφέρεται ρητά σε «συνέχιση του εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος» (!), νέα «ενοποίηση συνταξιοδοτικών ταμείων», προώθηση «νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης» και«ισχυρής κουλτούρας πληρωμών», βάζοντας στο στόχαστρο τις «οφειλές» του λαού σε τράπεζες και εφορία. Διατηρεί και επεκτείνει την ελαστική εργασία με «ευελιξία», τα προγράμματα τζάμπα εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας...
***
Και να σκεφτεί κανείς ότι όλα τα παραπάνω είναι τα «εύκολα», αφού όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η κυβέρνηση «αφήνει τα "αγκάθια" για αργότερα», στρώνοντας έτσι το έδαφος για τα νέα μέτρα σε Εργασιακά, Ασφαλιστικό, φορολογικά κ.ο.κ.
Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο για να διαχειριστεί την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών και δεσμεύσεων, αλλά και να παζαρέψει όσο μπορεί περισσότερα για τους όρους του νέου «χρηματοδοτικού πακέτου» που διεκδικεί για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, της νέας δανειακής σύμβασης, που προφανώς θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο, όπως και αν αυτό βαφτιστεί...
Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν κανένα λόγο ούτε να ανεχτούν όσα τους μάτωσαν και τους ματώνουν, ούτε να περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τα... «αγκάθια»: Ανεξαρτήτως της έκβασης των αντιλαϊκών παζαριών, πάλι τους ίδιους θα ματώσουν!

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η επιθετική δραστηριότητα κυρίως των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστικών ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα» κατά των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), προχωράει και η προσπάθεια της ουκρανικής αστικής τάξης που συνδέει τα συμφέροντά της με τη Δύση να δυναμώσουν οι δεσμοί με την ΕΕ. Ετσι, τη Δευτέρα έγινε η 17η Συνάντηση ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο, όπου βρέθηκαν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον ΠρόεδροΠέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ. Πρόκειται για την πρώτη μετά τη λεγόμενη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η ένταξη στη λυκοσυμμαχία θα μπορούσε να γίνει μετά από 5 χρόνια.
Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, αφού επικροτούνται οι δήθεν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές» το 2014 (δηλαδή αυτές της βίας και νοθείας που ήταν το αποτέλεσμα της ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας από τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ) κάνουν προκλητικά λόγο για «απόφαση του λαού για δημοκρατική εξέλιξη και για διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η σημασία της λεγόμενης«Βαθιάς και Ολοκληρωμένης Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) που θα μπει σε εφαρμογή από την 1/1/16, και είναι μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αλλά εγείρει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που θεωρεί ότι θα κάνει την Ουκρανία έναν αγωγό για να πλημμυρίσει και η ρώσικη αγορά με φτηνά αγαθά.
Νέο αλυσόδεμα των λαϊκών στρωμάτων
Επίσης, δηλώνεται στήριξη στη «φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» που προωθεί η ουκρανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ουκρανία 2020», που στην ουσία είναι η προσπάθεια αστικού εκσυγχρονισμού (αντιμετώπισης και ζητημάτων όπως η εκτεταμένη διαφθορά, που θεωρείται εμπόδιο) και προώθησης προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων πολλών νευραλγικών τομέων, που είκοσι χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση εξακολουθούσαν να μην έχουν περάσει άμεσα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πρόκειται πρωτίστως για τον ενεργειακό τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ανεκμετάλλευτος πλούτος (π.χ. φυσικό αέριο), αλλά και την αγροτική παραγωγή.
Ακόμα, στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για τη «βοήθεια» της ΕΕ προς την Ουκρανία, που είναι δάνεια και εγγυήσεις που κατευθύνονται στην καπιταλιστική ανάπτυξη και το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Αναφέρεται ότι ήδη έχουν δοθεί από το Μάρτη του 2014 11 δισεκατομμύρια ευρώ, από τότε έχουν ενεργοποιηθεί άλλα 6 δισ. και σχεδιάζεται μια «μακροοικονομική βοήθεια» άλλων 1,8 δισ. Ενώ για την ώρα θα έρθει «δόση» 110 εκατομμυρίων ευρώ, με προοπτική ως τα μέσα του 2015 να έχουν φτάσει τα 250 εκατομμύρια και να έχει υπογραφτεί ένα «μνημόνιο κατανόησης» και «δανειακή σύμβαση». Και φυσικά στο «πρόγραμμα βοήθειας» που θα ματώσει με άλλον τρόπο τον ουκρανικό λαό, συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος των οποίων, Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης χτες ότι θα σταλεί «ανθρωπιστική βοήθεια» 18 εκατομμυρίων δολαρίων κάτι που έρχεται να προστεθεί, όπως παρουσιάζουν, στα 45 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή της επέμβασης, ενώ προβλέπεται και ένα επιπλέον δισ. δολάρια με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων.
Επίσης, υπογραμμίζεται η σημασία της επερχόμενης Συνόδου της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας της ΕΕ που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ρίγα.
Κατά τα άλλα, στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ γίνεται επίκληση στην τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και χαιρετίζεται η τριμερής προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ, την Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, δηλώνεται ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία ΕΕ και Ουκρανίας σε πολλούς τομείς και βεβαίως στον τομέα της συμμετοχής δυνάμεων του ουκρανικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ όπως αυτή στη Σομαλία και το κέρας της Αφρικής.
Στην κατεύθυνση αυτή, κινήθηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, που ευχαρίστησε για τη «βοήθεια» της ΕΕ και ζήτησε περαιτέρω. Ωστόσο, αντιμετώπισε άρνηση στο αίτημα για αποστολή όπλων, ενώ το ζήτημα της απαλλαγής από τη βίζα στην ΕΕ στους πολίτες της Ουκρανίας, μπήκε επίσης στον «πάγο».
Διεθνής συνδιάσκεψη για τις ανάγκες των καπιταλιστών
Στο ίδιο πνεύμα της προσπάθειας της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, έγινε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κιέβου, η λεγόμενη διεθνής συνδιάσκεψη στήριξης της Ουκρανίας, με ομιλητές κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους διαφόρων δυτικών οργανισμών. Συμμετείχαν στελέχη της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως ο πρέσβης, αξιωματούχοι της USAID («μαγαζί» της CIA, που προσφέρει υποτίθεται βοήθεια στο εξωτερικό) στελέχη πολυεθνικών. Η Συνδιάσκεψη είχε χαρακτηριστικά 4 θεματικές: «Αποκατάσταση της περιοχής της σύγκρουσης», «επιχειρηματικό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες», «αγροτική πολιτική και μεταρρυθμίσεις», «ενέργεια, ενεργειακή αποτελεσματικότητα και μεταρρυθμίσεις». Ιδιαίτερα στο τελευταίο και κρίσιμο θέμα ανακοινώθηκε ότι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας όπως οι: «SHELL» και «Chevron», «ΕxxonMobil», «NI and RWE» εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του τομέα και για εξορύξεις σε νέες πηγές.

Με ευθύνη της πλειοψηφίας συνεχίστηκαν και χτες οι απαράδεκτες διαδικασίες. Μάχη με τους εγκάθετους δίνουν οι ταξικές δυνάμεις
Ο εκφυλισμός, η νοθεία και ο χυδαίος αντικομμουνισμός σημάδεψαν και τη χτεσινή δεύτερη μέρα του43ου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ. Πρωταγωνιστής ήταν, για μια ακόμη φορά, η ηγεσία της πρώην ΠΑΣΚΕ (μετονομάστηκε σε «Συνδικαλιστική Ανατροπή») με τη στήριξη της ηγεσίας της ΔΑΚΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη μέρα η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» και η ΔΑΚΕ αποχώρησαν, για να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη απαρτίας στη διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων. Οι άλλες παρατάξεις, όμως, συνέχισαν τις εργασίες και αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν με συγκεκριμένους όρους τα σωματεία που είχαν αποκλειστεί από την πλειοψηφία για οικονομικούς λόγους.
Χτες, από το πρωί, η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της προηγούμενης μέρας και εμπόδισε τις όποιες διαδικασίες είχαν οριστεί να ακολουθηθούν. Μαζί με τη ΔΑΚΕ, έκαναν πρόταση μομφής σε βάρος του προεδρείου και με μια «πλασματική» ψηφοφορία, κυριολεκτικά ανύπαρκτη, το αντικατέστησαν εντελώς αυθαίρετα με άλλο. Να σημειωθεί ότι στο προεδρείο, που καθαιρέθηκε πραξικοπηματικά, συμμετείχαν όλες οι παρατάξεις και είχε ομόφωνα εκλεγεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου.
Στο νέο προεδρείο τοποθετήθηκαν μόνο μέλη της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ! Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η δικηγόρος Μ. Τσίπρα, που το πρωί καθόταν στα έδρανα της Εκτελεστικής Επιτροπής, στο πλάι του επικεφαλής της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής», Θ. Μπαλασόπουλου, και φανερά γνωμάτευσε για την πρόταση μομφής, στηρίζοντας τη διαδικασία εκφυλισμού! Παρά τις όποιες καταγγελίες για το ρόλο της, παρέμεινε για ώρα δίπλα στον Μπαλασόπουλο.
Με την ντουντούκα της ΔΑΣ
Το απόγευμα, η πλειοψηφία έκλεισε τα μικρόφωνα, για να μη συζητήσουν οι σύνεδροι, με το πρόσχημα ότι γινόταν παράλληλα διαπαραταξιακή συνάντηση! Η ΔΑΣ ΟΤΑ με ντουντούκα κατήγγειλε το γεγονός στους συνέδρους και ενημέρωσε για τις τρεις ενστάσεις που κατέθεσε: Μια για το ζήτημα του προεδρείου, μία για τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά που χρησιμοποίησε η πλειοψηφία στη διαδικασία της νομιμοποίησης και μία για να νομιμοποιηθούν οι αντιπρόσωποι που είχαν αναδειχθεί από τους συμβασιούχους που ψήφισαν σε δεύτερη κάλπη σε 14 σωματεία, όπως είχε προτείνει η ΔΑΣ.
Τις ενστάσεις κατέθεσε η ΔΑΣ ΟΤΑ, απαιτώντας από τον πρόεδρο Στ. Σαββόπουλο να υπογράψει ότι τις παρέλαβε. Ο Σαββόπουλος, στέλεχος της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» κατέφυγε σε έναν υστερικό αντικομμουνισμό, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εγώ δεν υπογράφω δηλώσεις μετανοίας, όπως εσείς», και «στείλατε τον κόσμο σας στα ξερονήσια»! Η δήλωσή του ξεπέρασε κάθε όριο και όπως ήταν αναμενόμενο πήρε την απάντηση που έπρεπε...
Αμέσως μετά, συνδικαλιστές ο ένας μετά τον άλλο έπαιρναν το λόγο με την ντουντούκα της ΔΑΣ και κατάγγελλαν τα όργια νοθείας και τις μεθοδεύσεις που εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί η πλειοψηφία για να αλλοιώνει τους συσχετισμούς και να κρατά τους εργαζόμενους μακριά από τα συνδικάτα. Παράλληλα, ανάγγελλαν αποφάσεις ΔΣ Σωματείων για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Φυλής, για το οποίο η πλειοψηφία επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους, προκειμένου να το αποκλείσει.
Γνήσια ταξική αλληλεγγύη
Στο Σωματείο αυτό έγιναν εκλογές τον Ιούλη του 2014 και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη η ΔΑΣ. Μέχρι τότε πλειοψηφία ήταν οι παρατάξεις που στηρίζονται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της τότε ΠΑΣΚΕ. Οι παρατάξεις αυτές κληροδότησαν στη νέα διοίκηση χρέος προς την ΠΟΕ ΟΤΑ περίπου 28.000 ευρώ! Από τότε μέχρι σήμερα η νέα διοίκηση με μεγάλες προσπάθειες κατέβαλε περίπου 12.000 ευρώ και συνεχίζει να εξυπηρετεί το χρέος, προκειμένου να το αποπληρώσει. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ θέλει να το αποκλείσει γιατί λέει δεν είναι οικονομικά εντάξει!
Την απάντηση την πήρε από το Σωματείο Ηλιούπολης, που ενίσχυσε το Σωματείο Φυλής με 3.000 ευρώ, της Καισαριανής με 3.000 ευρώ, των Χανίων με 1.000 ευρώ, της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με 5.000 ευρώ, της Ελευσίνας - Ασπροπύργου με 1.000 ευρώ, της Θεσπρωτίας με 1.000 ευρώ, το κλαδικό Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με 500 ευρώ, το Χαϊδάρι με 1.000 ευρώ, των Αγίων Αναργύρων με 1.000 ευρώ της ΟΤΑ Θεσσαλονίκης με 500 ευρώ και άλλα, που δήλωσαν ότι θα συνεδριάσουν σήμερα και θα πάρουν σχετικές αποφάσεις.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με ευθύνη της πλειοψηφίας ούτε τη δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων.

Συνεχίζουμε την παρουσίαση της Πρωτομαγιάς του 1944 με την εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, των 200 κομμουνιστών, μέσα από το βιβλίο - ντοκουμέντο από το Αρχείο του ΚΚΕ, «Πρωτομαγιές 1886 - 1945», της Μέλπως Αξιώτη γραμμένο στα 1945. Είναι το μέρος του βιβλίου με τίτλο «Πρωτομαγιές της Κατοχής - Η Ελληνική Πρωτομαγιά του 1944».
***
Ξημερώνοντας αβγή το προσκλητήριο. Είμαστε όλοι ζαβωμένοι σα να πλανιότανε ο χάρος. Πολλοί κάμανε το σταυρό τους, κι ο λοχαγός μαζί. Συνταχτήκαμε. Φραπ, και ολούθε γύρα μας τα πολυβόλα ξεφαντώνουν από τις σκοπιές. Οι μπούκες στρέφουν καταπάνω μας. Οι φαντάροι με τ' αυτόματα. Κι ήταν μια μέρα να την έβλεπες, χαρά θεού. Και οι νεκρές σκοπιές κείνη τη μέρα είχαν πολυβόλα. Τριπλοσκοποί παντού. Οι φαντάροι με κράνη. Φτάνει ο γερμανός διοικητής, Φίσερ τόνε λέγανε, λέει στο Ναπολέοντά μας που ήταν διερμηνέας: «Ολοι οι πάντες θάρθουν σήμερα, δε δέχομαι απουσίες». Αλλες φορές κάτι γουρουνάδες, γιατρούς, τους δικαιολογούσε για δουλειές, σήμερα, έπρεπε νάνε όλοι παρόντες εκεί - χάμω. Τρέξανε όλοι. Κάνει μια βόλτα ο Φίσερ, επιθεωρεί τις σκοπιές. Παραταζόμαστε κατά 100αρχίες τις λέγανε, αν κι είμαστε και ως διακόσιοι. Επιθεωρεί ο γερμανός, ξαναπάει στο κέντρο. Οι 100αρχίες ήταν σε σχήμα γάμα και κάθεμια με το διάδρομό της.
(Ο Θανάσης κάνει τώρα μπροστά του πάνω στο τραπέζι το προαύλιο του Χαϊδαριού. Βάζει ένα κουτάκι σπίρτα, έναν αναφτήρα που βρέθηκαν, καρφώνει και το δάχτυλό του στη μέση, και το μετακινεί ανάλογα. Εκεί απάνω παρακολουθεί μ' ορθάνοιχτα μάτια το τοτινό δράμα. Δε με υποψιάζεται πως τόνε παρακολουθώ τι κάνει. Μετακινεί το δάχτυλό του και ο Θανάσης εξακολουθεί).
Επιθεωρεί το λοιπόν ο Φίσερ, και πάει και κάθεται στη μέση, εκεί όπου ήταν ένα πράμα που πηδάγανε τ' άλογα. Κι αρχίζει και λέει: «Οσοι ακούνε όνομα, να βγαίνουνε γρήγορα». Γυρίζει τα χαρτιά, τον κατάλογο. Αμέσως ηλεχτρισμός πιάνει το στρατόπεδο. Ανοίγει το στόμα του και λέει το πρώτο όνομα: Αϊβατζίδ-η-η-η-ς Γεώργιος. Μάγειρας είταν απ' τα Σέρβια της Μακεδονίας. Μόλις ακούει τ' όνομα, πετιέται ένας άντρας. -- Γειά σας αδέρφια, φωνάζει, και σηκώνει τη γροθιά του ψηλά. Ο κατάλογος εξακολουθεί. Ενας - ένας π' ακούει, πετιέται στη μέση.
Ιδιόχειρο σημείωμα ενός από τους εκτελεσμένους, με το οποίο αποχαιρετά τους δικούς του ανήμερα της εκτέλεσης
Ιδιόχειρο σημείωμα ενός από τους εκτελεσμένους, με το οποίο αποχαιρετά τους δικούς του ανήμερα της εκτέλεσης
Γροθιές παντού ανεμίζανε, σα νάτανε σημαίες. Ακουες τις φωνές τους να φωνάζουνε: «Ζήτω το ΕΑΜ! ΕΛΑΣ! Κ.Κ.Ε!» Μα το κυριώτερο ήταν: «Γειά σας - γειά σας - εκδίκηση». Είσαντε και δυο μικρά και φωνάξανε: «Ζήτω η ΕΠΟΝ!». Ο ένας 17 χρονώ, είχε κάμει επί Μεταξά στην Ανάφη.
Με την πρώτη κραυγή εκδίκηση! οι γερμανοί ανακουμπωθήκανε κι αναταραχτήκαν. Δεν τόβαλε ο νους του πως θα το υποψιαστούν, ότι πάνε για θάνατο.
Καμιά φορά τελειώνει η πρώτη 20άδα. Σκοποί τους πέρνουν και τους παν στα μαγειρεία να πάρουνε τα ρούχα τους, τάχα πως μετακινιούνται γι' αλλού. Μα οι αγωνιστές είτανε σίγουροι, και μόνο για τα μάτια πέρναν καμιά χαλασμένη κουβέρτα, τάφιναν τ' άλλα για τους ζωντανούς.
Ο κατάλογος εξακολουθεί. Κατά 5άδες και καθώς τους πέρνουν, αδειάζανε αραιώνανε οι θέσεις, ιδίως απ' τις 100αρχίες των συνεργείων, γιατί εκεί, ήταν οι παληοί, τα θύματα του Μεταξά, οι Ακροναυπλιώτες, οι υπεύθυνοι, οι καλλίτεροί μας, οι ήρωες. Τότε σε μια στιγμή το στρατόπεδο άρχισε να κλαίει. Σιγά σιγά όμως, μην το δείξουνε, και φέρει αντίποινα χειρότερα το κλάμα.
Ο κατάλογος εξακολουθεί. Βαλασόπουλος ιδιωτικός υπάλληλος, Μακέδος καπνεργάτης από την Καβάλα. Ρεμπούτσικας δικηγόρος από την Πάτρα. Πλακοπίτης χτίστης από την Κοζάνη. Τσαλίκης δάσκαλος από το Βόλο. Χιτήρης δάσκαλος από την Κέρκυρα. Κλαπατσέας φοιτητής νομικής από την Καλαμάτα. Σαντομοίρης βιολονίστας από τις Σέρες. Ολα τα επαγγέλματα κι όλες οι ελληνικές περιοχές αντιπροσωπεύονταν. Ωσπου φώναζαν τα ονόματα, έβλεπες κι ήτανε ξεπεταμένα τα νεύρα του λαιμού, και μια πανάδα σέχε περεχύσει, κι έτσι λοιπόν ώσπου εφώναζες εκείνο το τρομαχτικό: παρών!
Το αγγελτήριο των εκτελέσεων σε εφημερίδα της εποχής («Καθημερινή», 30/4/1944)
Το αγγελτήριο των εκτελέσεων σε εφημερίδα της εποχής («Καθημερινή», 30/4/1944)
Κατά την έβδομη 20άδα φωνάζει ο γερμανός: Να-πο-λέ-ων Σου-κα-τζί-δης. Μας ήρθε χτύπημα σα νάπεσε σύννεφο και μας σκέπασε το στρατόπεδο και μ' όλο πούταν λαμπρή μέρα. Σα νάπερνες το παιδί απ' τη μάνα του. Ο γερμανός φωνάζει τ' όνομα και γυρίζει απ' αλλού. Πα-ρ-ώ-v! φωνάζει ο Ναπολέων, πετιέται στη μέση, και δίνει τα χαρτιά της δουλειάς στο βοηθό. Του λέει: «Να μου προσέχεις τα παιδιά όπως τα πρόσεχα κι εγώ». Του δίνει τα κλειδιά κι ό,τι άλλο είχε της υπηρεσίας, και μιλούν μεταξύ τους σιγά 2 λεφτά.
Τότε ο Ναπολέων με τα δυο του χέρια, άρχισε να μας στέλνει φιλιά. Μέχρι 10 φορές. -- Παιδιά μου! Παιδιά μου! φώναζε κι άνοιγε προς εμάς τα χέρια του. Ηταν κατακόκκινος. Την τραγιάσκα του την είχε χώσει στην τσέπη. Ετούτη ήταν απ' όλες η πιο μεγάλη συγκινητική στιγμή, την ώρα που ο Ναπολέοντας χαιρετούσε το στρατόπεδο.
Ηταν εκεί κι η Ιταλική φρουρά, παληά από τις πρώτες, πούξερε λίγα ελληνικά, έκπληχτοι κατακίτρινοι μας παρακολουθούσαν. Ητανε κι η Γερμανική φρουρά, περίμενε σαν κάθε μέρα για να μας πάει στην αγγαρεία, ανοίξανε κι αυτοί το στόμα τους την ώρα που αποχαιρέταγε ο Ναπολέοντας το στρατόπεδο.
Ο γερμανός διοικητής πολλές φορές του τόχε πει: Ναπολέων, θα σε σκοτώσω, δε θα βγεις ζωντανός από δω! Τον μισούσε. Γιατί όπως σου λέου ήταν πολύ μεγάλος. Αγιος. Κι έτσι ο Ναπολέοντας κάθε μέρα περίμενε να τελειώσει η ζωή του. Σήμερα όμως ο διοικητής σα να ταράχτηκε και λέει: (μας το ξηγήσαν ύστερα όσοι ξέραν γερμανικά και βρέθηκαν κοντά) -- Οχι δεν είναι δυνατόν, θα σου χαρίσω Ναπολέων τη ζωή. -- Δέχομαι, λέει ο Ναπολέων, μα να μην μπει στη θέση μου άλλος. Ο γερμανός δεν απαντά. Ο Ναπολέων φεύγει με την 20άδα.
Ο κατάλογος εξακολουθεί. Φτάνει τους 100. Δεν είχε φτάσει ποτέ τόσο. Το στρατόπεδο ανάστατο. Ο κατάλογος εξακολουθεί. Φτάνει τους 150. Το στρατόπεδο μουγκαλίζει: όλους θα μας σκοτώσουνε ! Θρήνος και οδυρμός μας αναταράζει. Λέει κάποιος τότε: «Μια ζωή την έχομε παιδιά, χαλάλι! Δεν πεθαίνομε εγκληματίες, για την Πατρίδα πάμε».
Ο κατάλογος εξακολουθεί, φτάνει τους 200. Μες στον εγέρα άκουες φωνές: -- «γειά σας παιδιά! ΚΚΕ! ΕAM! εκδίκηση!» Ηταν αυτοί που φεύγανε. Εμείς οι άλλοι, τσιμουδιά. Μια σιωπή, δεν άκουες μήτε την ανάσα.
Εναν καιρό συγκεντρώνουνται οι 200, ο κατάλογος τότε σταματά. Αρχινά τώρα συνέχεια ο άλλος κατάλογος: -- 1 τζαμτζής, 5 μαραγκοί, 1 επιγραφοποιός... Ο κανονικός κατάλογος της κάθε μέρας. Το στρατόπεδο ανάσανε. Γλυτώνει ως άβριο πρωί. Κάνεις ένα αχ! Κι ας είνε μόνο για 24 ώρες. Ποιος ξέρει ως άβριο... Μπορεί ν' ανοίξει το 2ο Μέτωπο... Μπορεί και να ψοφίσουν όλοι οι γερμανοί φασίστες... Ποιος ξέρει ως άβριο, μπορεί και γλύτωσες.
Εν τέλει συγκεντρώνουνται όλοι οι 200 μπροστά στα μαγεριά. Ο κουλοχέρης ο βασανιστής Κόβατς συζήταγε με το Ναπολέοντα: Τώρα όλοι εσείς παρτιζάνοι, μπουμ μπουμ, σήμερα καπούτ ! Ο Ναπολέων του λέει: -- Σου ζητώ μια χάρη, μην τους χτυπάς, να τους φέρεσαι καλλίτερα. Το χτήνος γελούσε. Υστερα ο Ναπολέων μπαίνει στη μέση και λέει: -- Ελάτε παιδιά να χορέψομε, να δουν οι γερμανοί πώς πεθαίνουν οι έλληνες!
Τον έπιασαν από το χέρι, κάνουνε κύκλο, η φρουρά τους περικυκλώνει, οι μπούκιες τ' αυτόματα καταπάνω τους, κι αρχινάν το χορό. «Εχε γειά καημένε κόσμε, έχε γειά γλυκειά ζωή...». Κάθε στροφή κι αλλάζανε. Εσερνε το χορό ο επόμενος. Σύρανε όλοι οι μελλοθάνατοι. Τα πράματά τους που βαστούσαν τάχανε πεταμένα χάμω. Αλλάζαν κάθε τόσο σκοπό και τραγούδι. «Μαύρη είν' η νύχτα στα βουνά, στους βράχους πέφτει χιόνι, στα άγρια στα σκοτεινά στις ράχες, ρούγες, στα βουνά, ο κλέφτης ξεσπαθώνει - ξεσπαθώνει...». Δόστου και σέρνανε κι αλλάζανε κι έβλεπες τα κορμιά τους να τινάζουνται, σα νάτανε ηλεχτρισμένα.
Τότες θάταν η ώρα ως 7 1/2 το πρωί. Δεν είχαμε ρολόι κανένας, μα απ' τον ήλιο εκαταλαβαίναμε. Στέκουνται εκείνη τη στιγμή σε στάση προσοχής, κι αρχινάνε τον Εθνικό Υμνο. Βροντερά και λυπητερά τόπανε. Τη στροφή «απ' τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά και σαν πρώτα αντρειωμένη χαίρε ω χαίρε ελευτεριά» την είπαν τρεις φορές συνέχεια. Εμείς oι άλλοι οπού στεκόμαστε κι ήταν θολό το μάτι μας κι ένα σκοινί σα νάταν στο λαιμό και μας έπνιγε, θαρούσαμε ότι ακούγαμε τα κόκαλά τους κι έτριζαν εκείνη την ώρα.
Το λοιπόν αφού ετραγούδησαν oι μελλοθάνατοι, εμείς οι άλλοι, το στρατόπεδο που απόμενε, διαλύθηκε, κι εκείνοι ζήτησαν τότε να ουρήσουν. Μα η φρουρά δεν τους το επέτρεψε, κι έτσι κι εκείνοι ούρησαν μπρος στη γερμανική φρουρά που τους είχε κυκλώσει.
Τότε μπήκανε μέσα 5-6 μεγάλα μαύρα φορτηγά αυτοκίνητα και σταθμεύουν στο No 15, στ' απομονωτήρια. Τους κάνουνε μεταβολή στους μελλοθάνατους, τους παν κι εκείνους στ' απομονωτήρια. Αμα τους πέρναν για εχτέλεση τους γδύνανε, μέναν με τη φανέλα και το σώβρακο, κι όσο πηγαίνανε, τα ρούχα τους τα πέταγαν στο δρόμο, για να προλάβουν να τα πάρουνε οι άλλοι, οι ζωντανοί. Εβλεπες ρούχα στρωμένα στο δρόμο, όμως πολλοί από μας δεν τάπιαναν γιατί ανατριχιώζαν, δεν εμπορούσαν να τα βάλουνε, τέτοια ρούχα, από τέτοιους μεγάλους ανθρώπους ! Σήμερα όμως δεν τους γδύσανε, για να τους ξεγελάσουν, πως δεν παν για θάνατο.
Η ώρα ήταν περασμένες 9. Τους φορτώνουνε, στ' αυτοκίνητα. Μπρούμυτα τους φορτώσανε, για να χωράν πολλοί. Οπως τα παστά στα βαρέλια.
Τότε κίνησαν τ' αυτοκίνητα. Εμείς πίσω ακούαμε, όσο φεύγανε, το τελευταίο τους ηρωικό τραγούδι. Αυτό αντιπροσώπευε όλο το Χαϊδάρι μας: Ηρωισμός απάνω απ' ό,τι μπορεί να πιστέψει άνθρωπος, και αλληλεγγύη. Αυτό το ίδιο πράγμα αντιπροσώπεψε κι ο Ναπολέοντας, όταν αρνήθηκε να πάρει άλλος τη θέση του στο θάνατο.
Πολυβόλα από δω, αυτόματα από κει, μοτοσυκλέτες πλάγια, κι έτσι κινήσανε για την Καισαριανή.
Εμείς πίσω κάθε 5 λεφτά λέγαμε: Τώρα θάνε στο Πυριτιδοποιείο. Σε 10 λεφτά λέγαμε: Τώρα θάνε στην Ομόνοια. Σ' ένα τέταρτο λέγαμε: Τώρα θα τους ξεφορτώνουν. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι τους παρακολουθούσε η αγωνία μας, και κανένας το μεσημέρι δεν έφαε.
(Συνεχίζεται, αύριο το τελευταίο μέρος)

«Ελλειψη ειλικρίνειας και πολιτικού θάρρους» καταλόγισε στον Αλ. Τσίπρα οΕυ. Βενιζέλος μιλώντας χτες στη Βουλή. Σχολιάζοντας την προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ότι «δείχνει παντελή αδυναμία να καταλήξει σε μια απόφαση. Συνεχίζεται (...) η βαθιά αμφιθυμία, η αδυναμία να καταλήξει σε μια πολιτική στρατηγική. Και η ταλάντευση θα συνεχίζεται, φοβούμαι, μέχρι τη στιγμή της πρόσκρουσης στο απόλυτο αδιέξοδο».
Παραπέρα, ο Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι ο Τσίπρας «ακολουθεί την γραμμή του κ. Γιώργου Παπανδρέου, διότι είναι προφανές ότι προσχώρησε στη λογική των Κανών και του δημοψηφίσματος, το οποίο εξήγγειλε χθες χωρίς να έχει διδαχθεί τίποτα από την εμπειρία της χώρας».
Επέμεινε ότι «θα εκληφθεί ως δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ. Πιστεύει ότι θα του κάνουν συμφωνία και θα τον αφήσουν να κάνει και δημοψήφισμα; Αρα τι θα κάνει, δημοψήφισμα ρήξης; Δημοψήφισμα συμψηφισμού; Εχει στο μυαλό του ίσως το δημοψήφισμα του Ποντίου Πιλάτου, ότι θα είναι Πρωθυπουργός και θα κάνει ένα δημοψήφισμα με κάποιους στο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζουν υπέρ, κάποιους κατά, τους Ανεξάρτητους Ελληνες να ψάχνουν τη θέση τους και βέβαια το αποτέλεσμα θα του είναι εξίσου ευχάριστο».
Προέβλεψε, τέλος, την υπαγωγή της εγχώριας οικονομίας τον Ιούνη σε ένα «μνημόνιο τρία», ενώ «έχει υποστεί μία τεράστια οικονομική βλάβη. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν επιδεινωθεί όλα τα μεγέθη: Τα έσοδα, ο ρυθμός ανάπτυξης έγινε ξανά ύφεση, το πρωτογενές πλεόνασμα χάθηκε, οι επενδύσεις εξαφανίστηκαν, η εμπιστοσύνη εξανεμίστηκε, οι τράπεζες υπονομεύθηκαν». Σε αυτήν τη βάση μίλησε για «μαύρη προοπτική της μακροχρόνιας παραμονής στο μνημόνιο».

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κάλπικες υποσχέσεις που έδινε προεκλογικά και με τα συνεχή λάθη που κάνουν οι υπουργοί του, όλους αυτούς τους μήνες». Αυτό τονίζει το Ποτάμι, σε σχόλιό του για την προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.
Τονίζει χαρακτηριστικά ότι ο Αλ. Τσίπρας «εμφανίστηκε ξανά χωρίς σχέδιο για τη χώρα. Στις δύο ώρες δεν είπε τίποτα για τους εκατοντάδες χιλιάδες των ανέργων, τίποτα για το κομματικό κράτος, τίποτα για τις επενδύσεις, τίποτα για το πώς θα αυξηθεί ο πλούτος στη χώρα, πώς θα αντιμετωπιστεί η διαφθορά». Εννοεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου, παρόλο που γι' αυτό πασχίζει.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι «υποσχέσεις που είχαν γίνει σημαία στα χρόνια της αντιπολίτευσης, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, παραπέμπονται τώρα στις καλένδες. Εκεί παραπέμπεται και η αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ».
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, το Ποτάμι κρίνει ότι έτσι «ο λαός (...) θα κληθεί να εγκρίνει την ακύρωση των υποσχέσεων που μοίραζε αριστερά και δεξιά χωρίς περίσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις όμως είναι ευθύνη των πρωθυπουργών. Ας μη μεταθέτει, λοιπόν, τις δικές του ευθύνες ο κ. Τσίπρας στις πλάτες των ψηφοφόρων. Ας προχωρήσει γρήγορα σε μια έντιμη συμφωνία, ας δώσει τέλος στα επικοινωνιακά παιχνίδια, γιατί η χώρα δεν μπορεί να ζήσει άλλο μόνο με θεάματα».

«'Η κωλοτούμπα ή δημοψήφισμα για δραχμή». Αυτό ήταν το σχόλιο του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, όταν ρωτήθηκε χτες το πρωί από δημοσιογράφους για την τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, προχτές βράδυ.
Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε σχετικά με τη συνέντευξη Τσίπρα: «Αφού μάθαμε ότι η "περήφανη διαπραγμάτευση" ήταν όλη λάθος, αφού ξεχάστηκαν οριστικά η κατάργηση του μνημονίου, η διαγραφή χρέους, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του αφορολογήτου, τελικά ομολογούν ότι οδηγούνται είτε σε "κωλοτούμπα" είτε σε δημοψήφισμα για δραχμή. Συμπέρασμα: Απόλυτο φιάσκο ή ολοκληρωτική καταστροφή».
Την ίδια στιγμή, ο Σαμαράς επιχειρεί να δείξει ότι αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο αστό πολιτικό της χώρας στο εξωτερικό και ειδικά στην ΕΕ, φιλοδοξώντας έτσι να κατοχυρώσει και τη θέση του στο εσωτερικό της ΝΔ, κόντρα στην αμφισβήτηση που δέχεται από στελέχη του κόμματος και τις απόψεις που εκφράζονται περί ανάγκης αλλαγής ηγεσίας.
Συγκεκριμένα, από χτες το απόγευμα, ο Σαμαράς βρίσκεται στο Στρασβούργο, όπου το βράδυ μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σήμερα, Τετάρτη, ο Σαμαράς θα έχει διμερείς επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Guy Verhofstadt, και τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και ΔημοκρατώνGianni Pittella.
Αντιπολιτευτικές εσωκομματικές διεργασίες
Ωστόσο, ο Σαμαράς συνεχίζει να δέχεται σκληρή κριτική για το γεγονός ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει δημοσκοπικά και περιορίζεται η μεγάλη απήχηση που φαινόταν να έχει τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του, η ΝΔ δεν κερδίζει. Κάθε άλλο, δείχνει καθηλωμένη σε ποσοστό κάτω κι από την εκλογική της επίδοση της 25ης Γενάρη.
Σε αυτή τη βάση, γίνονται προσπάθειες να οργανωθεί εσωκομματική αντιπολίτευση ώστε να καταλήξει και σε συντονισμένη αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας (π.χ. με κατάθεση υπογραφών για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, κάτι που αρνείται ο Σαμαράς). Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει ακόμα στέλεχος που να έχει πάρει κεφάλι, ικανό να βγει μπροστά και να τραβήξει μαζί του τους υπόλοιπους.
Λέγεται πάντως ότι για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί δείπνο με τη συμμετοχή διψήφιου αριθμού «γαλάζιων» στελεχών που βρίσκονταν στη Βουλή μέχρι και τη διάλυσή της το Γενάρη. Επίσης, ότι μια άλλη ομάδα μελών και στελεχών της ΝΔ (αυτοαποκαλούμενοι «Εβερτικοί», καθώς είχαν στενή πολιτική σχέση με τον άλλοτε πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ) προετοιμάζει εκδήλωση για το μέλλον της παράταξης τη Δευτέρα 18 Μάη.

Το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του λεγόμενου «Brussels Group»
Με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους «θεσμούς» της τρόικας, ενώ σε πρώτο πλάνο προβάλλει η διαμόρφωση και κατάθεση τουπολυνομοσχεδίου, όπου και θα περιλαμβάνονται τα «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας και το «γεφύρωμά» της με την επόμενη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει.
Το νέο αντιλαϊκό νομοθέτημα βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης και μάλιστα εμπλουτίζεται με νέες διατάξεις, προκειμένου να παρουσιαστεί και συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του λεγόμενου «Βrussels Group». Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί με διατάξεις, που θα διογκώνουν τη φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά στρώματα (ΦΠΑ κ.ά.), που σε κάθε περίπτωση αποτελούν τα δρομολογημένα μέτρα για την «επόμενη μέρα». Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο συζητήθηκε και χτες στο πλαίσιο της«ομάδας διαπραγμάτευσης» που έχει συγκροτήσει η συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, μεθαύριο Πέμπτη, το πολυνομοσχέδιο θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο,προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή.
«Πρώτο πακέτο» από την αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη
Σε αυτό περιλαμβάνεται η πρώτη δέσμη με τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις στη βάση των αποφάσεων του συμβουλίου Γιούρογκρουπ της 20ής Φλεβάρη.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:
-- Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Το συγκεκριμένο όργανο, με το μανδύα του «ανεξάρτητου φορέα», θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στόχος να εντοπίζει έγκαιρα τυχόν δημοσιονομικές αποκλίσεις και «ανισορροπίες», ενεργοποιώντας τους «αυτόματους μηχανισμούς διόρθωσης», που σημαίνουν νέα μέτρα είτε ως προς το σκέλος μείωσης των κρατικών κονδυλίων, είτε αύξησης των αντιλαϊκών φόρων ή συνδυασμό αυτών.
-- Κατάρτιση κρατικού προϋπολογισμού: Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, ότι θα υπάρξουν «βελτιώσεις» που θα περιλαμβάνουν τα ανώτατα όρια στις δαπάνες, ώστε «να ενισχυθεί η τήρηση του προϋπολογισμού στη διάρκεια του έτους». Είναι φανερό ότι πρόκειται για έναν ακόμη ευφημισμό, προκειμένου να συσκοτίσουν την πολιτική διάλυσης των κρατικών κονδυλίων.
-- «Κόκκινα» δάνεια: Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, με κριτήρια «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης...
-- Υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου κ.ά. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά.
-- Φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, οι δικάσιμοι έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με «ευνοϊκό τρόπο» για τις επιχειρήσεις.
-- Καθιέρωση κληρώσεων στις οποίες θα συμμετέχουν οι αριθμοί των αποδείξεων που θα μαζεύουν οι φορολογούμενοι.
-- Αύξηση των εισιτηρίων για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον Ιούνη του 2015.
-- Νομοθεσία για τον ειδικό φόρο 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων, ώστε να εισπραχθεί εντός του τρέχοντος έτους (η προηγούμενη κυβέρνηση ανέβαλλε την είσπραξή του για το 2016). Επίσης, η επέκταση του φόρου και στις διαφημίσεις που προβάλλονται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
-- Ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Διατηρούνται και επαυξάνονται τα αντιλαϊκά χαράτσια
Οπως πλέον ομολογείται και από κυβερνητικούς παράγοντες, σε ισχύ θα παραμείνουν τόσο τα φορολογικά όσο και τα άλλου χαρακτήρα αντιλαϊκά μέτρα της «μνημονιακής περιόδου», όπως τα τέλη «αλληλεγγύης» και «επιτηδεύματος», ενώ αλώβητη και στο ύψος της θα παραμείνει και η μάζα από τα χαράτσια που επιβάλλονται στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν προβλέπουν ούτε την παραμικρή ελάφρυνση από τους φόρους και τα χαράτσια. Αντίθετα, απόλυτα δεδομένα είναι τα νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα, είτε αυτά περάσουν άμεσα με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο είτε λίγο αργότερα στο πλαίσιο της «μεγάλης συμφωνίας» που επιδιώκεται να ακολουθήσει τον Ιούνη.
Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό της αύξησης του«τέλους αλληλεγγύης» πάνω από ένα όριο εισοδήματος (30.000 ευρώ) τα οποία ωστόσο «διαψεύδονται» από τη συγκυβέρνηση. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι για τα φετινά λαϊκά εισοδήματα (έτους 2015) παρέχεται «έκπτωση» 30% επί του τέλους αλληλεγγύης που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, στο τραπέζι βρίσκεται και τοενδεχόμενο να αποσυρθεί η «ελάφρυνση», σε περίπτωση που καταγραφούν «αποκλίσεις» στη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, η προκάτοχη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε την απόσυρση της «ελάφρυνσης» ως αντιλαϊκή εφεδρεία στο πλαίσιο της «αξιολόγησης» που συνεχίζεται με τη σημερινή κυβέρνηση.
Φορολογική αμνηστία στο κεφάλαιο
Από την άλλη, σχεδιάζονται προκλητικές ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της ελληνικής πλουτοκρατίας, προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισαγάγουν στις ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η σύναψη «πολιτικής συμφωνίας» για τη «φορολόγηση» καταθέσεων Ελλήνων στις τράπεζες της Ελβετίας, ήταν το αντικείμενο χτεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών,Γ. Βαρουφάκη και Επικρατείας, Π. Νικολούδη, μεαντιπροσωπεία αξιωματούχων της ελβετικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια ακόμη «καραμπινάτη» ρύθμιση αμνήστευσης για καταθέσεις που προέρχονται από κάθε είδους παραβάσεις (φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος κ.ά.), που προϋποθέτει την «εθελοντική συμμετοχή» τυχόν ενδιαφερομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα διεκπεραιωθούν με συμβολικό φόρο της τάξης του 15%, την ώρα που ο συντελεστής για μισθωτούς και συνταξιούχους φτάνει στο 22% για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ το χρόνο!
Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις φορολογικής αμνήστευσης για μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν εφαρμοστεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά με αμελητέα έσοδα για το κρατικό ταμείο. Είναι φανερό πως η κάλυψη του εισπρακτικού στόχου θα προέλθει από την εφαρμογή και άλλων αντιλαϊκών μέτρων...
Αντιλαϊκές διεργασίες
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε χτες ότι η πρόσφατη αναδιοργάνωση της ελληνικής «διαπραγματευτικής ομάδας», δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, και ειδικότερα τη στάση της ΕΚΤ, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα πως αν διαπραγματευθεί, η ΕΚΤ θα ανοίξει τα γκισέ των ταμείων, θα χαλαρώσει τους κανόνες».
Παράλληλα, επισήμανε πως «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει μια σταθερή συμφωνία με το Γιούρογκρουπ». Σε ό,τι αφορά τη «διαπραγματευτική ομάδα» της συγκυβέρνησης τόνισε: «Είχα επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία».
Πηγές της συγκυβέρνησης υποστήριζαν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ«ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του Γ. Βαρουφάκη».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget