ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ OΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Πρόσδεση στην ΕΕ και αναζήτηση επενδύσεων για το κεφάλαιο

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η επιθετική δραστηριότητα κυρίως των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και των φασιστικών ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα» κατά των πολιτοφυλακών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), προχωράει και η προσπάθεια της ουκρανικής αστικής τάξης που συνδέει τα συμφέροντά της με τη Δύση να δυναμώσουν οι δεσμοί με την ΕΕ. Ετσι, τη Δευτέρα έγινε η 17η Συνάντηση ΕΕ - Ουκρανίας στο Κίεβο, όπου βρέθηκαν οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ και ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίοι είχαν συναντήσεις με τον ΠρόεδροΠέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ. Πρόκειται για την πρώτη μετά τη λεγόμενη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνη, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, η ένταξη στη λυκοσυμμαχία θα μπορούσε να γίνει μετά από 5 χρόνια.
Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, αφού επικροτούνται οι δήθεν «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές» το 2014 (δηλαδή αυτές της βίας και νοθείας που ήταν το αποτέλεσμα της ανοιχτής επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας από τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ) κάνουν προκλητικά λόγο για «απόφαση του λαού για δημοκρατική εξέλιξη και για διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζεται η σημασία της λεγόμενης«Βαθιάς και Ολοκληρωμένης Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου» (DCFTA) που θα μπει σε εφαρμογή από την 1/1/16, και είναι μέρος της συμφωνίας σύνδεσης, αλλά εγείρει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας, που θεωρεί ότι θα κάνει την Ουκρανία έναν αγωγό για να πλημμυρίσει και η ρώσικη αγορά με φτηνά αγαθά.
Νέο αλυσόδεμα των λαϊκών στρωμάτων
Επίσης, δηλώνεται στήριξη στη «φιλόδοξη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» που προωθεί η ουκρανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής Ουκρανία 2020», που στην ουσία είναι η προσπάθεια αστικού εκσυγχρονισμού (αντιμετώπισης και ζητημάτων όπως η εκτεταμένη διαφθορά, που θεωρείται εμπόδιο) και προώθησης προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων πολλών νευραλγικών τομέων, που είκοσι χρόνια μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση εξακολουθούσαν να μην έχουν περάσει άμεσα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, πρόκειται πρωτίστως για τον ενεργειακό τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ανεκμετάλλευτος πλούτος (π.χ. φυσικό αέριο), αλλά και την αγροτική παραγωγή.
Ακόμα, στην κοινή δήλωση γίνεται λόγος για τη «βοήθεια» της ΕΕ προς την Ουκρανία, που είναι δάνεια και εγγυήσεις που κατευθύνονται στην καπιταλιστική ανάπτυξη και το μάρμαρο θα κληθεί να πληρώσει ο λαός. Αναφέρεται ότι ήδη έχουν δοθεί από το Μάρτη του 2014 11 δισεκατομμύρια ευρώ, από τότε έχουν ενεργοποιηθεί άλλα 6 δισ. και σχεδιάζεται μια «μακροοικονομική βοήθεια» άλλων 1,8 δισ. Ενώ για την ώρα θα έρθει «δόση» 110 εκατομμυρίων ευρώ, με προοπτική ως τα μέσα του 2015 να έχουν φτάσει τα 250 εκατομμύρια και να έχει υπογραφτεί ένα «μνημόνιο κατανόησης» και «δανειακή σύμβαση». Και φυσικά στο «πρόγραμμα βοήθειας» που θα ματώσει με άλλον τρόπο τον ουκρανικό λαό, συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι ΗΠΑ, ο αντιπρόεδρος των οποίων, Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης χτες ότι θα σταλεί «ανθρωπιστική βοήθεια» 18 εκατομμυρίων δολαρίων κάτι που έρχεται να προστεθεί, όπως παρουσιάζουν, στα 45 εκατομμύρια δολάρια από την αρχή της επέμβασης, ενώ προβλέπεται και ένα επιπλέον δισ. δολάρια με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων.
Επίσης, υπογραμμίζεται η σημασία της επερχόμενης Συνόδου της λεγόμενης Ανατολικής Γειτονίας της ΕΕ που θα γίνει τον επόμενο μήνα στη Ρίγα.
Κατά τα άλλα, στην κοινή δήλωση υπογραμμίζεται ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ενώ γίνεται επίκληση στην τήρηση της συμφωνίας του Μινσκ, αλλά και χαιρετίζεται η τριμερής προσωρινή συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ, την Ουκρανία και τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα, δηλώνεται ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία ΕΕ και Ουκρανίας σε πολλούς τομείς και βεβαίως στον τομέα της συμμετοχής δυνάμεων του ουκρανικού στρατού σε ιμπεριαλιστικές αποστολές της ΕΕ όπως αυτή στη Σομαλία και το κέρας της Αφρικής.
Στην κατεύθυνση αυτή, κινήθηκε και ο Ουκρανός Πρόεδρος, που ευχαρίστησε για τη «βοήθεια» της ΕΕ και ζήτησε περαιτέρω. Ωστόσο, αντιμετώπισε άρνηση στο αίτημα για αποστολή όπλων, ενώ το ζήτημα της απαλλαγής από τη βίζα στην ΕΕ στους πολίτες της Ουκρανίας, μπήκε επίσης στον «πάγο».
Διεθνής συνδιάσκεψη για τις ανάγκες των καπιταλιστών
Στο ίδιο πνεύμα της προσπάθειας της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, έγινε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο του Κιέβου, η λεγόμενη διεθνής συνδιάσκεψη στήριξης της Ουκρανίας, με ομιλητές κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους διαφόρων δυτικών οργανισμών. Συμμετείχαν στελέχη της ΕΕ και των ΗΠΑ, όπως ο πρέσβης, αξιωματούχοι της USAID («μαγαζί» της CIA, που προσφέρει υποτίθεται βοήθεια στο εξωτερικό) στελέχη πολυεθνικών. Η Συνδιάσκεψη είχε χαρακτηριστικά 4 θεματικές: «Αποκατάσταση της περιοχής της σύγκρουσης», «επιχειρηματικό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες», «αγροτική πολιτική και μεταρρυθμίσεις», «ενέργεια, ενεργειακή αποτελεσματικότητα και μεταρρυθμίσεις». Ιδιαίτερα στο τελευταίο και κρίσιμο θέμα ανακοινώθηκε ότι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείας όπως οι: «SHELL» και «Chevron», «ΕxxonMobil», «NI and RWE» εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για τη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του τομέα και για εξορύξεις σε νέες πηγές.

Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget