Γενικόλογες διακηρύξεις από τον Π. Σκουρλέτη για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων - Παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε ημερίδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένωνστις 28 Απρίλη διοργανώθηκε σήμερα Τρίτη από την Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος σχετική επιστημονική ημερίδα.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος για το πρόβλημα του επαγγελματικού κινδύνου στη χώρα μας περιορίστηκε σε γενικόλογες διακηρύξεις, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας και τους ελέγχους, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και μέσα στο σημερινό πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση -και ακολουθούνταν και από την προηγούμενη- μιας πολιτικής που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ιδιαίτερα κυνικός ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «οι κακές συνθήκες εργασίας, τα εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες έχουν πολύ μεγάλο κόστος». Χαρακτήρισε την πρόληψη στον τομέα της εργασιακής υγείας και ασφάλειας ως μια «κοινωνική επένδυση που αξίζει να γίνει» καθώς «το υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον σημαίνει ότι έχουμε ικανοποιημένους και αποδοτικούς εργαζόμενους, έχουμε παραγωγική εργασία, έναν πραγματικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης».
Ο υπουργός Εργασίας κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «έλλειψη ενδιαφέροντος» και «ανυπαρξία εκ μέρους τους της πολιτικής βούλησης για τη λήψη και προώθηση ουσιαστικών μέτρων» και σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει επεξεργαστεί ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αναβάθμιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε αυτό.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μπουλούγαρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. (Διαβάστε όλο το χαιρετισμό στο συνημμένο).
Ο Γ. Μπουλούγαρης σημείωσε ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα συνεχίσει να απαιτεί μαχητικά, αγωνιστικά:
  • Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.
  • Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, άμεση επανένταξη στο θεσμό των κλάδων που εξαιρέθηκαν με την Υπουργική Απόφαση του 2011.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.)». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget