05/12/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

1820 Γεννιέται η Βρετανίδα φιλάνθρωπος και νοσοκόμα Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που καθιέρωσε το λειτούργημα της νοσοκόμας ως επάγγελμα.
1821 Ξεκινά η μάχη του Βαλτετσίου, που έληξε με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων και οδήγησε στην άλωση της Τριπολιτσάς.
1829 Γεννιέται ο Ζακυνθινός μουσουργός Παύλος Καρρέρ.
1884 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα, από τους ιδρυτές της τσεχοσλοβακικής μουσικής εθνικής σχολής.
1926 Πραξικόπημα στην Πολωνία υπό τον Στρατάρχη Piłsudski, που ανατρέπει την κυβέρνηση και εγκαθιστά άλλη. Η νέα κυβέρνηση ενέτεινε τον αυταρχισμό με πρόσχημα την «εξυγίανση» του δημόσιου βίου.
1928 Το Ελληνικό Κοινοβούλιο αρνείται να επικυρώσει το Ελληνο-σοβιετικό Τελωνειακό και Δασμολογικό Σύμφωνο.
1933 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το Συνέδριο της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (της ισχυρότερης ταξικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας την εποχή εκείνη), παρά τη σχετική απαγόρευση από τις Αρχές.
1943 «Πέφτει» η Τύνιδα, σηματοδοτώντας την ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα στη Βόρεια Αφρική, που συνθηκολογούν την επόμενη αμέσως ημέρα. Πάνω από 230.000 Γερμανοί και Ιταλοί στρατιώτες παραδίδονται στους Συμμάχους.
1962 Η Γαλλία και τα γαλλόφωνα κράτη της Δυτικής Αφρικής υπογράφουν συμφωνία για την ίδρυση Δυτικοαφρικανικής Νομισματικής Ένωσης.
1965 Ξεκινά στην Αθήνα η Α’ Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης (12-20/5/1965). Σε αυτή μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Ιμβριώτης, ο Νίκος Κιτσίκης, ο Ηλίας Ηλιού, ο Ροζέ Γκαροντί, ο Σαμ Λίλι, κ.ά.
1969 Γίνεται στο Στρατοδικείο της Αθήνας η δίκη 16 στελεχών του ΚΚΕ (12-15/5/1969). Καταδικάζονται οι Γρηγόρης Φαράκος, Γιώργης Μωραΐτης, Νικόλαος Πολίτης, Γιάννης Νικολόπουλος, Μιχάλης Τσιμέκης, Λάζαρος Κυρίτσης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Ευάγγελος Παυλόπουλος, Παντελής Κυρίτσης, Βασίλης Δούρος, Νέστορας Χατζούδης, Διονύσης Παγουλάτος, Φλωρεντία Πέρου, Σοφία Γράτσια, Επαμεινώνδας Μπάλας, Βασίλης Γουζέλος.
1970 Μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη Γαλλία προς τον δοκιμαζόμενο από τη Χούντα ελληνικό λαό. Στη συγκέντρωση, μίλησε μεταξύ άλλων, και ο αναπληρωτής ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Γαλλίας.
1992 Πεθαίνει ο ποιητής Νίκος Γκάτσος.
1997 Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γιέλτσιν, και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ασλάν Μασχάντοφ, υπογράφουν την ανεφάρμοστη, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
2001 Πεθαίνει ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.

Συνεχίζεται ο κύκλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ: Ναζίμ Χικμέτ «Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», για τον μεγάλο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή.
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ενότητας «Χικμέτ και κινηματογράφος», ακολουθεί «Ο Χικμέτ στη μουσική», όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει δύο πολύ αξιόλογες συναυλίες με μελοποιημένα έργα του ποιητή από Έλληνες και Τούρκους συνθέτες αντίστοιχα.
Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 16 Μάη, στις 8 το βράδυ, με τη συναυλία - μουσική παράσταση του Θάνου Μικρούτσικου πάνω σε έργα του ίδιου και του Μάνου Λοΐζου, που θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό (Λεωφ. Ηρακλείου 145). Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Στίχους του ποιητή θα απαγγείλλει ο ηθοποιός Δημήτρης Παπανικολάου. Παίζουν οι μουσικοί: Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Βάσω Δημητρίου (κιθάρες) και ο Θάνος Μικρούτσικος στο πιάνο.
Ο Θάνος Μικρούτσικος αρχίζει να δουλεύει πάνω στην ποίηση του Χικμέτ μέσα στην περίοδο της χούντας, το 1970, παρουσιάζοντας τα «Πολιτικά Τραγούδια», σ’ ένα δίσκο με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη. Ο ίδιος θα παρουσιάσει και μερικά από τα τραγούδια του σπουδαίου μελωδού-συνθέτη και φίλου του Μάνου Λοΐζου. Στην παράσταση θα ακουστεί αρχειακό υλικό, με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη να ερμηνεύει το τραγούδι «Η πιο όμορφη θάλασσα», στην τελευταία συναυλία της ζωής της.
Η δεύτερη συναυλία με έργα Ζ. Λιβανελί και άλλων Τούρκων συνθετών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ (Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ - Περισσός) από συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης με τη συμμετοχή και Ελλήνων καλλιτεχνών.
Η είσοδος στη συναυλία θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ώρα προσέλευσης 7.30 μ.μ.

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συνεδρίασε στις 8 Μάη στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν: ΚΚΕ, ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας κι η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας.
Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με εισήγηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, η Γραμματεία είχε τη δυνατότητα να αποτιμήσει τις σημαντικές παρεμβάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» των 29 Κ.Κ και να προγραμματίσει την ανάπτυξη της κοινής δράσης την επόμενη περίοδο.
Κατά τη συνεδρίαση εκτιμήθηκε η διεθνής κατάσταση, η πορεία κι εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, η επιδίωξη των δυνάμεων του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και η ένταση της επιθετικότητας των μονοπωλίων για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στα πλαίσια της συζήτησης σημειώθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ιδεολογικού–πολιτικού μετώπου για την αποκάλυψη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος, των αυταπατών και της αναμονής που καλλιεργούν στους λαούς, ενώ έγινε συζήτηση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Επίσης, εκτενώς εξετάστηκε η όξυνση των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επίκεντρο την Ουκρανία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Σημειώθηκαν οι κίνδυνοι από τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των πηγών και των δρόμων της ενέργειας, που διεξάγεται ανάμεσα στα μονοπώλια και η επίδραση στους ανταγωνισμούς που ασκεί η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και επενδύσεων», που συζητιέται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, ο ρόλος κι η στάση των κομμουνιστών.
Καταλήχθηκε πρόγραμμα παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα που προβλέπει μεταξύ άλλων:
Α) Την ανάπτυξη της δράσης των Κ.Κ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για να καταδικαστούν μαζικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που γεννάει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές της υδρογείου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Β) Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την κλιμάκωση της δράσης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ.
Γ) Την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού που δυναμώνει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία, στην οποία με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και εξισώνεται ανιστόρητα ο κομμουνισμός με το φασιστικό αντιδραστικό έκτρωμα. Το επόμενο διάστημα εξετάζεται η οργάνωση εκδηλώσεων κατά του αντικομμουνισμού σε κάθε χώρα και με συλλογική παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο.
Δ) Την ενίσχυση των παρεμβάσεων των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και την προετοιμασία σχετικής εκδήλωσης.
Ε) Την έκδοση υλικού για τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στην πάλη των λαών και την ενίσχυση της προσπάθειας να γνωρίσει η νεολαία την ιστορική αλήθεια και την συνεισφορά του σοσιαλισμού.
ΣΤ) Την οργάνωση παρέμβασης για τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιούνη.
Ζ) Την οργάνωση εκδήλωσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια και την οργάνωση εκδήλωσης για την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ.
Η ) Την ενημέρωση των λαών για το χαρακτήρα της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων»
Επίσης, αποφασίστηκε να εκφραστεί η αλληλεγγύη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»:
- προς το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, μπροστά στην εκλογική μάχη των Ισπανικών Περιφερειακών εκλογών της 24ης Μάη.
- και προς το ΚΚ Τουρκίας, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία της 7ης Ιούνη.
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της Γραμματείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στηνΚαισαριανή, ενώ οι εκπρόσωποι των Κομμάτων της Πρωτοβουλίας, μαζί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.  

Σε απεργία καλεί η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών τηνΠέμπτη από τις 6 μ.μ. έως την Παρασκευή την ίδια ώρα.Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση:
«Η απεργία αυτή απαντά στην αδιαλλαξία των εργοδοτών μας να υπογράψουν νέα Συλλογική Σύμβαση που να εξασφαλίζει ό,τι και η τελευταία. Έρχεται να απαντήσει στην προκλητική αδιαφορία τους, απέναντι στις συνθήκες στρατοπέδου συγκέντρωσης που βιώνουν καθημερινά οι συνάδελφοι που εργάζονται στην "Ίριδα".(...) Τρεις μήνες μετά και την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας, τα προβλήματά μας όχι μόνο δεν λύνονται, αλλά διογκώνονται. Η αναμονή που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η προσδοκία ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει το πρόβλημα, η πεποίθηση που υπήρξε σε κάποιους ότι κάτι αλλάζει, δεν πρέπει να περάσει!!!».
Τέλος, καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 10.00 το βράδυ στην είσοδο του πρακτορείου «Ευρώπη».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF

«Απαντάμε στο νέο μνημόνιο με οργάνωση της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας».
Κάτω από το σύνθημα αυτό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας πλατιά σύσκεψη τηςΓραμματείας Αττικής τουΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με μαζική συμμετοχή συνδικαλιστών από σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Στην κατεύθυνση που συνοψίζει το σύνθημα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συζήτησαν για τα καθήκοντα και τον προγραμματισμό δράσης για το επόμενο διάστημα, για την ανάγκη ετοιμότητας μπροστά στις εξελίξεις.
Η προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων αποφασίστηκε να κλιμακωθεί με παναττικό συλλαλητήριο στις 11 Ιούνη και προετοιμασία για απεργία στατέλη του ίδιου μήνα. Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. (Διαβάστε ολόκληρη την εισήγηση στο συνημμένο)
Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η σημερινή σύσκεψη έχει το χαρακτήρα της καλής προετοιμασίας και οργάνωσης όλων των δυνάμεών μας, ώστε το ταξικό εργατικό κίνημα να βρεθεί σε ετοιμότητα και να αντιμετωπίσει την όποια συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μαζικό, μαχητικό τρόπο.
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς φαίνεται ότι είναι έτοιμη. Η κατάληξή της, το τελικό περιεχόμενο εξαρτάται από την πορεία της διαπάλης, των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών τόσο μέσα στην ΕΕ, ανάμεσα στις χώρες και τα μονοπώλιά τους, αλλά και διεθνώς από τη διαπάλη που γίνεται με μεγάλες δυνάμεις όπως είναι οι ΗΠΑ αλλά και άλλοι».
Ο Χρήστος Κατσώτης σημείωσε ότι «εκτός από την προσπάθεια πλατιάς ενημέρωσης της εργατικής τάξης και την ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για τις εξελίξεις, εμείς από τώρα πρέπει να κλιμακώσουμε ένα σχεδιασμό μέσα στην εργατική τάξη, που να ανεβάζουν την αγωνιστική διάθεση και τη συμμετοχή των εργαζομένων, να πιέζουμε για την υπογραφή ΣΣΕ και την επαναφορά κατακτήσεων και δικαιωμάτων που σάρωσαν οι αντιλαϊκοί νόμοι την περίοδο της κρίσης.
Μια τέτοια προσπάθεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να κλιμακωθεί με ένα παναττικό συλλαλητήριο στις 11 του Ιούνη».

Με αφορμή την 1η Γιορτή Κάνναβης που έγινε στις 9 Μάη στην Αθήνα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε προ ημερησίας διάταξης στοΔημοτικό Συμβούλιο Πάτραςτην κατάθεση ψηφίσματος που υπογράφουν όλοι οι δημοτικοί της σύμβουλοι.
Το θέμα παρουσίασε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Μετά από διεξοδική συζήτηση, το Σώμα προχώρησε σε ψηφοφορία. Υπέρ του ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τάχθηκε η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων. Η παράταξη της ΡΑΠ Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη (δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε λευκό.
Το ψήφισμα, που έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ως εξής:
«Το Σάββατο 9 Μάη 2015, φορείς, μεταξύ των οποίων είναι και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ο Τομέας Δικαιωμάτων του κυβερνώντος κόμματος, διοργάνωσαν την 1η Γιορτή Κάνναβης.
Η συγκεκριμένη ψυχότροπη ουσία δεν είναι απαλλαγμένη από κινδύνους. Προκαλεί εξάρτηση και μια σειρά ακόμη σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, όπως σωστά επισημαίνουν στις ανακοινώσεις του το ΚΕΘΕΑ και η Κοινότητα "18 ΑΝΩ".
Αποτελεί πρόκληση και χυδαιότητα η διοργάνωση της γιορτής της μαστούρας, την ημέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που γιορτάζεται στις 9 Μάη. Επιδιώκουν να ταυτίσουν την κορυφαία στιγμή της πάλης των Λαών, με τις σάπιες ιδέες της ελεύθερης χρήσης του χασίς. Να θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της γερμανικής ναζιστικής Κατοχής στη χώρα μας, οι βασανιστές των λαϊκών αγωνιστών έκαναν χρήση για να τους βασανίζουν, χωρίς οίκτο και συνείδηση.
Δεν είναι ελευθερία να ψάχνει η νεολαία τη φυγή σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Τα ναρκωτικά καταστέλλουν το μυαλό και τη σκέψη, εξυπηρετώντας έτσι την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Ο λαός πρέπει να παλέψει για ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο παίρνει καθαρή στάση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η απελευθέρωση της χρήσης τους είναι πολιτική επιλογή όσων θέλουν τη νεολαία ναρκωμένη, χαμένη σε ψεύτικους παραδείσους, περιθωροποιημένη και όχι πρωταγωνιστή στον αγώνα για ζωή με αξιοπρέπεια, σύγχρονα δικαιώματα και πραγματική ελευθερία.
Γιατί όπως λέει ο μεγάλος λαϊκός ποιητής Κώστας Βάρναλης:
"Σε θέλουν σκλάβα να χτυπάς το κούτελο στο χώμα!
Χασίσι αν θες, μετά χαράς, αλλ’ όχι ελευθερία"».

Με πρωτοβουλία τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτώνπραγματοποιήθηκε σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων από τασωματεία του κλάδου στην Εύβοια. Η σύσκεψη έγινε την Κυριακή 26 Απρίλη στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και παραβρέθηκαν μέλη από τα Διοικητικά Συμβούλια των εξής σωματείων: ΖΟΥΡΑ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ, ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ, ΝΗΡΕΑ, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.
Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η επίθεση που εκδηλώνεται μέσα στους χώρους δουλειάς, με απλήρωτη εργασία, εφαρμογή 3ήμερης – 4ήμερης εργασίας, μειώσεις, εντατικοποίηση της εργασίας, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας κ.α.. Οι προσλήψεις νέων εργαζομένων με τους μισθούς πείνας των 511€ και 586€ που ασκούν πίεση συνολικά στα μισθολόγια όλων των εργαζομένων.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τα κεκτημένα δικαιώματα και να τα διευρύνουν είναι αναγκαία η κοινή δράση και ο συντονισμός στον κλάδο. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μπει φρένο στην επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους της σε ενιαία πάλη μαζί με όλη την εργατική τάξη και το λαό.
Τέθηκε ιδιαίτερα η οργάνωση αγώνων για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση μαζί με τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. 

Την εργοδοσία των «εκδόσεων Λιβάνη» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων, για την τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενου, που αρνήθηκε να συναινέσει στη μείωση του μισθού του.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Με αυτόν τον τρόπο, φάνηκε ότι οι μειώσεις που γίνονται δε σταματάνε τις απολύσεις, αλλά και ότι η εργοδοσία αξιοποιεί την απόλυση ως μέσο τρομοκράτησης και των υπόλοιπων συναδέλφων.
Αυτή είναι η πολιτική πρακτική, το όραμα και η ελπίδα που επαγγέλλονταν από τους εκφραστές της σημερινής κυβέρνησης μιας και γνωρίζουμε καλά ποια πολιτική εκπροσωπεί ο κύριος Λιβάνης, υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η διοίκηση του Σωματείου καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν συλλογικά μέτρα αντίστασης μπροστά στα εκβιαστικά διλήμματα, ορθώνοντας μέτωπο αντίστασης, διεκδικώντας μία αξιοπρεπή ζωή.
Τέλος, καλεί τη διεύθυνση του εκδοτικού οίκου «Λιβάνη» να πάρει πίσω την απόλυση και τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν με παράνομο τρόπο.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget