Συνεδρίασε η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας συνεδρίασε στις 8 Μάη στην Αθήνα, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν: ΚΚΕ, ΚΚ Ιταλίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, ΚΚ Σλοβακίας, Σουηδικό ΚΚ, ΚΚ Τουρκίας κι η Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας.
Στη συζήτηση, που ξεκίνησε με εισήγηση του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Μαρίνου, η Γραμματεία είχε τη δυνατότητα να αποτιμήσει τις σημαντικές παρεμβάσεις της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» των 29 Κ.Κ και να προγραμματίσει την ανάπτυξη της κοινής δράσης την επόμενη περίοδο.
Κατά τη συνεδρίαση εκτιμήθηκε η διεθνής κατάσταση, η πορεία κι εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης, η επιδίωξη των δυνάμεων του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και η ένταση της επιθετικότητας των μονοπωλίων για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στα πλαίσια της συζήτησης σημειώθηκε η αναγκαιότητα ισχυροποίησης του ιδεολογικού–πολιτικού μετώπου για την αποκάλυψη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων τύπου ΣΥΡΙΖΑ και Ποδέμος, των αυταπατών και της αναμονής που καλλιεργούν στους λαούς, ενώ έγινε συζήτηση για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Επίσης, εκτενώς εξετάστηκε η όξυνση των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επίκεντρο την Ουκρανία, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Σημειώθηκαν οι κίνδυνοι από τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των πηγών και των δρόμων της ενέργειας, που διεξάγεται ανάμεσα στα μονοπώλια και η επίδραση στους ανταγωνισμούς που ασκεί η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και επενδύσεων», που συζητιέται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης, ο ρόλος κι η στάση των κομμουνιστών.
Καταλήχθηκε πρόγραμμα παρεμβάσεων για το επόμενο διάστημα που προβλέπει μεταξύ άλλων:
Α) Την ανάπτυξη της δράσης των Κ.Κ της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για να καταδικαστούν μαζικά οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, για την αντιμετώπιση των κινδύνων γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου που γεννάει η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές της υδρογείου, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
Β) Την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και την κλιμάκωση της δράσης κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΕ.
Γ) Την αντιμετώπιση του αντικομμουνισμού που δυναμώνει, όπως δείχνουν οι εξελίξεις στις χώρες της Βαλτικής και στην Ουκρανία, στην οποία με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή διώκεται η κομμουνιστική ιδεολογία και δράση και εξισώνεται ανιστόρητα ο κομμουνισμός με το φασιστικό αντιδραστικό έκτρωμα. Το επόμενο διάστημα εξετάζεται η οργάνωση εκδηλώσεων κατά του αντικομμουνισμού σε κάθε χώρα και με συλλογική παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο.
Δ) Την ενίσχυση των παρεμβάσεων των κομμάτων της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» για τα προβλήματα των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων και την προετοιμασία σχετικής εκδήλωσης.
Ε) Την έκδοση υλικού για τη συμβολή του κομμουνιστικού κινήματος στην πάλη των λαών και την ενίσχυση της προσπάθειας να γνωρίσει η νεολαία την ιστορική αλήθεια και την συνεισφορά του σοσιαλισμού.
ΣΤ) Την οργάνωση παρέμβασης για τη Διεθνή Μέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιούνη.
Ζ) Την οργάνωση εκδήλωσης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια και την οργάνωση εκδήλωσης για την αποκάλυψη του ρόλου της ΕΕ.
Η ) Την ενημέρωση των λαών για το χαρακτήρα της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων»
Επίσης, αποφασίστηκε να εκφραστεί η αλληλεγγύη της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»:
- προς το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, μπροστά στην εκλογική μάχη των Ισπανικών Περιφερειακών εκλογών της 24ης Μάη.
- και προς το ΚΚ Τουρκίας, μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία της 7ης Ιούνη.
Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση της Γραμματείας της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ» συμμετείχαν στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 70χρονα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, στηνΚαισαριανή, ενώ οι εκπρόσωποι των Κομμάτων της Πρωτοβουλίας, μαζί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.  

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget