09/23/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του όποιου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα απέμεινε στην Κοινωνική Ασφάλιση, έτσι ώστε αφ' ενός να απαλλαγούν κυβέρνηση και εργοδότες από το «κόστος» του συστήματος που θεωρείται «βαρίδι» στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και αφ' ετέρου να επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Ασφαλιστικού, τίθεται ως κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη, με βάση και το συμφωνηθέν τρίτο μνημόνιο.
Άμεσα η νέα κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα «τρέξουν» τα όσα βάρβαρα έχουν συνομολογηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για το Ασφαλιστικό, ενώ τα περί «ισοδυνάμων μέτρων» και «αντισταθμιστικών» θα αξιοποιούνται για προπαγανδιστική κατανάλωση, καλλιέργεια αυταπατών, στάση αναμονής, κέρδισμα χρόνου και ενσωμάτωσης των διεκδικήσεων στα επίπεδα «φτωχοκομείου» που θέτουν τα όρια κερδοφορίας του κεφαλαίου και η ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, με τη «δαμόκλειο σπάθη» που περιλαμβάνεται στο τρίτο μνημόνιο, στο όνομα της «ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος» τίθεται στόχος επίτευξης«εξοικονόμησης» της τάξης του ¼ του ΑΕΠ το 2015 και της τάξης του 1% του ΑΕΠ το 2016. Σε αυτήν τη θεμελιώδη παραδοχή της δραστικής περικοπής της χρηματοδότησης του συστήματος, που διαρκώς βαίνει μειούμενη, υποτάσσονται οι ανατροπές στο σύστημα, η προωθούμενη ιδιωτικοποίησή του και οι «αιματηρές» περικοπές σε συντάξεις, παροχές κλπ. Οι νέες σαρωτικές ανατροπές θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη του 2015 και θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Γενάρη του 2016. Έτσι με βάση και το τρίτο μνημόνιο, «όσοι συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015 θα έχουν πρόσβαση σε βασικές, εγγυημένες συντάξεις με βάση τις εισφορές και με εισοδηματικά κριτήρια μόνον όταν θα έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη κανονική ηλικία συνταξιοδότησης που είναι σήμερα τα 67 έτη».
Παράλληλα θα διασφαλιστεί ότι «θα παγώσουν τα μηνιαία εγγυημένα ανταποδοτικά όρια συντάξεων σε ονομαστικούς όρους μέχρι το 2021».
Ως προαπαιτούμενο οι αρχές θα αποσαφηνίσουν «τους κανόνες επιλεξιμότητας για τις ελάχιστες εγγυημένες συντάξεις μετά το 67ο έτος, θα εξασφαλίσουν μέσω της έκδοσης εγκυκλίων την εφαρμογή του νόμου του 2010 (Λοβέρδου - Κουτρουμάνη), να εφαρμόσουν ορθά το"πάγωμα" των μηνιαίων εγγυημένων παροχών (αντί των εισφορών με κρατική επιχορήγηση) και να το επεκτείνουν στο δημόσιο τομέα. Να καταργήσουν βαθμιαία τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο έως το 2022 ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών, που θα ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός από τα ΒΑΕ και τις μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή».
Παράλληλα, η κυβέρνηση εντός του Οκτώβρη του 2015 θα προωθήσει μεταξύ άλλων την καθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών. Την σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους έως τα τέλη Δεκέμβρη του 2019, αρχίζοντας με το ανώτερο 20% των δικαιούχων το Μάρτη του 2016. Επιπλέον έως το Δεκέμβρη του 2015 η κυβέρνηση θα ενοποιήσει (φυσικά εξισώνοντας προς τα κάτω συντάξεις και δικαιώματα) όλα τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα.
Επιπλέον καταργούνται από την 31η Οκτώβρη του 2015 όλες οι «περιττές» επιβαρύνσεις κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων και η αντιστάθμισή τους με μείωση των παροχών ή αύξηση των εισφορών υπέρ των συγκεκριμένων Ταμείων, γεγονός που «τινάζει στον αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία, συντάξεις και παροχές.
Επιπρόσθετα, προωθείται η σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο ΟΓΑ, γεγονός που ισοδυναμεί ακόμη και με τριπλασιασμό της αύξησης των καταβαλλόμενων εισφορών των αγροτών. Κίνηση που είναι απαγορευτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες αγρότες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν τα σημερινά επίπεδα εισφορών προς τον ΟΓΑ, πόσο μάλλον τα τριπλασιασμένα.
Ακόμη οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνονται με ποινή για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με 10% επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%. Ουσιαστικά, δηλαδή, για κάθε έτος αποχώρησης νωρίτερα από το καθιερωμένο, ο ασφαλισμένος θα βλέπει το μαχαίρι του «πέναλτι» να του μετατρέπει τη σύνταξη σε «χαρτζιλίκι».
Ουσιαστικά, με την επικείμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού θα «σαρωθεί» το όποιο ίχνος δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα έχει απομείνει στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να βρεθεί «ζωτικός χώρος» για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Από την αρχή της αλληλεγγύης και του συνόλου πάμε στην αρχή της «ατομικής ευθύνης» με ένα σύστημα που ο εργαζόμενος θα γνωρίζει μόνο πόσα θα πληρώσει (αν μπορεί και έχει δουλειά βέβαια) και ποτέ τι ύψος σύνταξης, πότε και αν θα τη λάβει. Ταυτόχρονα, με τις νέες «παρεμβάσεις» ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην ιδιωτική ασφάλιση, μέσω των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων που επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στον τρίτο πυλώνα του συστήματος. Συντάξεις- «φιλοδωρήματα», «προνοιακά βοηθήματα», στην ηλικία των 67 ετών και άνω για όσους καταφέρουν και περάσουν το σκόπελο εργασίας, ανεργίας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, χαμηλών αμοιβών. Μια περιπλάνηση ολόκληρης ζωής δηλαδή στη «ζούγκλα» του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, αν καταφέρεις να επιβιώσεις και να αντέξεις για να πάρεις στο τέλος ψίχουλα. 
Το «νέο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ λοιπόν φέρνει τον εργασιακό - ασφαλιστικό μεσαίωνα υπέρ του κεφαλαίου.

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, εξόπλισε ορισμένα μοντέλα της με λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων.
Η παραποίηση, με στόχο τη χειραγώγηση των αντιρρυπαντικών ελέγχων, αφορά τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, κατά συνέπεια, «περί τα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως», σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. «Εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι παρόν και σε άλλα οχήματα ντίζελ του ομίλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Volkswagen, της μητρικής εταιρείας της μάρκας VW, αλλά και των Audi, Skoda, Seat και Porche. Μέχρι στιγμής η ύπαρξη του λογισμικού είχε διαπιστωθεί σε 500.000 αυτοκίνητα VW και Audi που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε από τις αμερικανικές αρχές οι οποίες απειλούν την εταιρεία με πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άσκηση δίωξης κατά στελεχών της, ενώ αναμένεται και υποβολή μηνύσεων από πελάτες και μετόχους.
Οικονομικές προεκτάσεις
Πέρα από τη νομική διάσταση της υπόθεσης, οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχει αρκετά στοιχεία ενός «υπόγειου» οικονομικού πολέμου, ανάμεσα σε κράτη και μονοπώλια που ενδιαφέρονται να «γκρεμίσουν» τη Volkswagen από την θέση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, βάσει των πωλήσεών της.
Οι οικονομικές συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές. Η μετοχή του ομίλου έχει σημειώσει ήδη βουτιά άνω του 20% σήμερα, ενώ η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβλέψει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό του 2015.
Ήδη η Γαλλία, που ενδιαφέρεται για τις δικές της αυτοκινητοβιομηχανίες (Peugeot, Renault), δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ και η Νότια Κορέα (Hyundai, Kia, Daewoo) κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες.
Στις ΗΠΑ (Ford, General Motors κ.α.,) οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στην Ιταλία (FIAT) το υπουργείο Μεταφορών θα ανοίξει έρευνα και θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen «πλήρη διαφάνεια» και γρήγορες εξηγήσεις. «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Στο θέμα αναφέρθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι πρόωρο να ληφθούν «μέτρα άμεσης επιτήρησης» στην Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις. «Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη Volkswagen τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία», ανέφερε με γραπτή απάντηση στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Εφόσον η εφαρμογή του 3ου μνημονίου είναι δεδομένη για το ΣΥΡΙΖΑ δεδομένη θα είναι και η προσπάθεια των στελεχών του να βρουν άλλοθι για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και σαν καλύτερο άλλοθι φαίνεται πως θεωρούν τη ψήφο του λαού.
Αυτό άλλωστε υποστηρίζει οΓιώργος Τσίπρας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών και ξάδελφος του πρωθυπουργού, που γράφει στο λογαριασμό του στο Facebook ότι ο λαός που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίησε το μνημόνιο, άρα και τα αντιλαϊκά μέτρα άρα και την κυβέρνηση που θα τα εφαρμόσει.
Γράφει: «Παρά τη βουβαμάρα των εκλογών, ο κόσμος που μας ψήφισε δεν αισθάνεται ηττημένος. Αλλιώς δεν θα μας ψήφιζε. Και έτσι τρόπον τινά νομιμοποιεί το μνημόνιο πολιτικά, το καθαιρεί από το στοιχείο της ήττας, της ανακολουθίας. Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να αισθάνονται έτσι είναι πια πρόβλημά τους. Σε τελευταία ανάλυση, είναι ο κόσμος, η μάζα, που ορίζει πολιτικά τα πράγματα. Τι είναι ηθικό και τι όχι, τι επιτρεπτό και τι ανεπίτρεπτο».
Αφού λοιπόν νομιμοποιήθηκε το μνημόνιο πολιτικά, εκείνο που απομένει είναι η εφαρμογή του από εκείνους που εξέλαβαν την ψήφο και σαν εξιλέωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Στην ίδια ανάρτηση αναφέρει πως ο κόσμος «μας είπε ολόψυχα πως παρά τα όσα έγιναν μας δίνει μια γεμάτη ευκαιρία να πάμε τα πράγματα ως εκεί που υποσχεθήκαμε».
Η τελευταία υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιστή τήρηση της συμφωνίας του νέου μνημονίου με διαπραγμάτευση κάποιον ισοδυνάμων που θα μεταφέρουν τα βάρη από φτωχό σε φτωχό. Αυτά ακριβώς έλεγαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που όταν κέρδισαν τις εκλογές του 2012,  εμφάνισαν το αποτέλεσμα σαν νομιμοποίηση του δικού τους μνημονίου.

Την φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τουρκία, πρότεινε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις της ΕΕ ζητούν να πιεστεί η Αθήνα για να δεχθεί «βοήθεια» στον έλεγχο των συνόρων της, προκειμένου να περιορίσει τα προσφυγικά κύματα που έρχονται, κυρίως από τη Συρία.
Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Γιούχα Σίπιλα, η Μέρκελ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη φύλαξης των «εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει».
«Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη να συζητηθεί η συνολική κατάσταση και με την Τουρκία.
Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν κοινή θέση σε ό,τι αφορά την ανάγκη εγκατάστασης «hot spots» σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τα «hot spots» αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί η δίκαιη κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, τόνισαν, με τον κ. Σίπιλα να επισημαίνει ότι η Φινλανδία θα αναλάβει το βάρος που της αναλογεί, υποδεχόμενη περίπου 2.400 πρόσφυγες.

Σε νέες περικοπές συντάξεων οδηγούν η ψήφιση μέτρων και η έκδοση εφαρμοστικών εγκυκλίων που θα πρέπει να θεσπίσει η νέα κυβέρνηση έως τα τέλη Οκτώβρη και που θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Γενάρη 2016.
Με το τρίτο μνημόνιο άλλωστε, τα κόμματα που το ψήφισαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) δεσμεύθηκαν μεταξύ άλλων:
  • Να μειώσουν τις σημερινές συντάξεις κατά 2,25 δισ. ευρώ για την τρέχουσα διετία (1/4 του ΑΕΠ φέτος και 1% του ΑΕΠ για το 2016). Οι μειώσεις αυτές, μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018), θα αφαιρέσουν συνολικά από την τσέπη των συνταξιούχων πάνω από7,5 δισ. ευρώ.
  • Να ενοποιήσουν όλα τα Ταμεία σε ένα Ταμείο κύριας και σε ένα Ταμείο επικουρικής ασφάλισης. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα, κάθε φορά που έγινε ενοποίηση Ταμείων το αποτέλεσμα ήταν η εξίσωση των συντάξεων και των παροχών προς τα κάτω.
  • Να προχωρήσουν την εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», που σημαίνει παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, εκτός αν βρεθούν «ισοδύναμα», με το ίδιο εξοντωτικό αποτέλεσμα.
  • Να μειώσουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ κ.ά.
  • Από το Μάρτη του 2016 θα αρχίσει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για περίπου 200.000 συνταξιούχους που θα δημιουργήσει μια νέα τεράστια ομάδα συνταξιούχων η οποία δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα βασικά είδη για την επιβίωσή της.
Ωστόσο, η εφαρμογή των νέων αντισυνταξιουχικών μέτρων έχει αρχίσει. Ήδη, σε πρώτη φάση, υλοποιείται η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή των νόμων του δίδυμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη (νόμοι του 2010 - 2012) που μειώνει την κύρια σύνταξη από 486 σε 392,61 ευρώ σε πρώτη φάση και έπεται συνέχεια.
Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη, οι 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά μέσο όρο 3,5%, καθώς παρακρατούνται τα ποσά για την εισφορά στον κλάδο της υγείας. Καθώς, βέβαια, ο νόμος ορίζει ότι οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από 1η Ιούλη, οι περικοπές κατά το τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη θα είναι μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, με τις συντάξεις Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά από τις κρατήσεις του Ιούλη και του Αυγούστου, σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Επιπλέον, με βάση τα μνημόνια ένα και δύο, η εφαρμογή μιας σειράς νομοθετικών μέτρων, τα οποία έχουν ψηφισθεί, γίνεται σταδιακά όπως ο νέος υπολογισμός κύριων συντάξεων από την 1.1.15 με κατάργηση της κλίμακας υπολογισμού και την εφαρμογή ετήσιου ποσού με βάση τα χρόνια υπηρεσίας.

Στην κατάργηση των δωρεάν γευμάτων που παρέχονται στους μαθητές του νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του σχολείου προσανατολίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού, που θα παρουσιαστεί τον προσεχή Νοέμβριο.
Η κατάργηση των δωρεάν γευμάτων στο σχολείο, για όλους τους μαθητές μεταξύ τεσσάρων και επτά ετών, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων τους, γίνεται στο πλαίσιο των περικοπών δαπανών του προϋπολογισμού κατά 40%, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.
Σε αυτές τις περικοπές εντάσσονται και τα 14 δισ. λίρες, που αποτελούν τα χρήματα που δίνονται για τους μαθητές των πρώτων τάξεων του σχολείου, ενώ το πρόγραμμα των δωρεάν γευμάτων κοστίζει περί τα 800 εκ. λίρες.
Η πρόθεση της κυβέρνησης Κάμερον να καταργήσει τα δωρεάν γεύματα προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους γονείς, που κερδίζουν «χρόνο και χρήμα» χάρη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και τους ειδικούς, που τονίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο στηρίζει την υγεία αλλά και την «διατροφική παιδεία» των μικρών μαθητών.
Το παραπάνω δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα εντάσσεται σε μία γενικότερη πολιτική, με στόχο τη μείωση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία, που ακολουθούν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις (και) στη Βρετανία. Μάλιστα έρχεται την ίδια ώρα, που όλο και περισσότερα δημόσια σχολεία σε όλη την Αγγλία ζητούν από τους γονείς να «βάλουν το χέρι στην τσέπη», για να τα ενισχύσουν οικονομικά, καθώς η χρηματοδότησή τους από τον προϋπολογισμό βαίνει διαρκώς μειούμενη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που υποδέχτηκαν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές διάφοροι «θεσμικοί παράγοντες» μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Πέρα από τις διπλωματικές αβρότητες, ξεχωρίζει η προσπάθεια που κάνουν με τις συγχαρητήριες επιστολές τους είτε να κατοχυρώσουν τη νέα κυβέρνηση ως την πλέον κατάλληλη να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο, είτε να της υπενθυμίσουν με νόημα ότι αυτή είναι η αποστολή της, γεγονός που ούτε η ίδια αμφισβητεί.
Για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, χαιρετίζει τους «νικητές» των εκλογών, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σημειώνει σε μήνυμά του ότι «έχουν πολύ σκληρή δουλειά μπροστά»...
Αντίστοιχα, από τους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ ξεχωρίζει το μήνυμα του Φρ. Ολάντ, ο οποίος χαρακτηρίζει την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά» και προβλέπει ότι η Ελλάδα θα γνωρίσει «μία περίοδο σταθερότητας με μία στέρεη πλειοψηφία».
Θυμίζουμε ότι η Γαλλία ήταν από τους καθοριστικούς παράγοντες στην επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, ενώ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και στη συγγραφή του...
Από εκεί και κάτω, η λίστα δεν έχει τέλος: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτενς Βέμπερ, με ανακοίνωσή του «θυμίζει» στη νέα κυβέρνηση ότι «πρέπει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε» και καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί «με τα δημοκρατικά κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού στην Ελλάδα».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνει ότι «προσβλέπει στον ταχύ σχηματισμό νέας κυβέρνησης με ισχυρή εντολή για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν σχολίασε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο οποίο δεσμεύτηκε τον Ιούλιο», μεταφράζοντας την ψήφο του λαού σε προσυπογραφή στο βάρβαρο τρίτο μνημόνιο.
Πιο σαφής είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημειώνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Την ανάγκη να διασφαλιστούν η πολιτική σταθερότητα και η προσήλωση «στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» αναδεικνύει στο δικό του μήνυμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Θέση μάχης», όμως, απέναντι στους ανταγωνιστές της παίρνει και η Ρωσία, με αφορμή την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Με μήνυμά του ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, δηλώνει διατεθειμένος «να ενισχύσει τη ρωσοελληνική συνεργασία η οποία είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως το εμπόριο, την οικονομία, την Ενέργεια και τον ανθρωπιστικό τομέα».
Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η στάση που κρατούν απέναντι στη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση οι φυσικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Ο ΣΕΒ αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση για την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης στη χώρα μας». Επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης, είπε ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη δεύτερη ευκαιρία που της δόθηκε και υπενθύμισε ότι «οι προκλήσεις της εφαρμογής του νέου μνημονίου είναι μεγάλες, καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν 65 προαπαιτούμενες δράσεις»...
Τι δείχνουν όλα αυτά για το λαό; Ότι από την επομένη κιόλας της κάλπης «άρχισαν τα όργανα» σε βάρος του. Με την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας. Με την αναζωπύρωση των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα με αιχμή το ζήτημα της Ελλάδας.
Και, βέβαια, με την «πίεση» από την πλευρά της εργοδοσίας να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι ανατροπές που μπορούν να συνδράμουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας της.
Απέναντι σ' όλους αυτούς μία διέξοδος υπάρχει: Λαός οργανωμένος, ανασύνταξη του κινήματος, πάλη για να εμποδιστούν τα βάρβαρα μέτρα, στο δρόμο της πραγματικής ανατροπής.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το ΚΚΕσε 24 δήμους της Β' Αθήναςκαι Β' Πειραιά. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στην Εκλογική Περιφέρεια της Β' Αθήνας, όπως και στους 3 από τους 5 δήμουςτης Β' Πειραιά.
Στο Δήμο Καισαιριανής το ΚΚΕ έλαβε ποσοστό 11,71%. ΣτοΔήμο Πετρούπολης, αύξησε το ποσοστό του στο 9,94% (από 9,71% το Γενάρη), ενώ στο Χαϊδάρι το ΚΚΕ έλαβε 8,49%.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στους Δήμους Νέας Ιωνίας (9,54%), Νίκαιας - Ρέντη(9,29%) και Περιστερίου (8,76%).
Στο Δυτικό Τομέα Αθηνών (Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου) το ΚΚΕ αναδείχθηκε και σε αυτές τις εκλογές στην τρίτη θέση, με ποσοστό 3% μεγαλύτερο από το πανελλαδικό και 1,71% μεγαλύτερο από το ποσοστό του Κόμματος συνολικά στη Β' Αθηνών.
Στους πίνακες που παρατίθενται μπορείτε να δείτε τις ψήφους και τα ποσοστά που έλαβε το ΚΚΕ, καθώς και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη 2015.



Την πλήρη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε ανακοίνωση του για τις εκλογές, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι έτοιμος να διαθέσει πόρους, ιδέες και δυνάμεις και να συμβάλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.
Ζητά επίσης το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης, στον οποίο προτίθεται να συμβάλει, δείχνοντας στην ουσία και το ποιος θα ωφεληθεί από αυτήν την πολιτική.
Αξιοποιεί το εκλογικό αποτέλεσμα για να υποστηρίξει ότι η πλειονότητα του λαού επιθυμεί την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά και μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση ώστε να έρθουν επενδύσεις χωρίς ψευδαισθήσεις και χρονοτριβές.
«Η νέα κυβέρνηση έχει μια καθαρή εντολή να προχωρήσει μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη και στους Έλληνες πολίτες», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι «η εθνική ανάγκη για ανάπτυξη», τα καπιταλιστικά κέρδη δηλαδή, θα πρέπει να είναι ο «οδηγός τόσο στην επιλογή των προσώπων όσο και για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, τις οποίες ο ΣΕΒ, ως κοινωνικός εταίρος, θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης».

Τρίτη δύναμη αναδείχτηκε το ΚΚΕ σε επτά Εκλογικές Περιφέρειες της χώρας, στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη 2015. 
Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις Εκλογικές Περιφέρειες: 
Β' Αθήνας
Λάρισας
Σάμου
Λέσβου
Λευκάδας
Ζακύνθου
Κεφαλληνίας

Ως καθαρή εντολή να προχωρήσει στην υλοποίηση του δικού του μνημονίου ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της λειτουργίας των τραπεζών.
Σύμφωνα με non paper του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε κομματική σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Πρόσθεσε ότι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου είναι η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών».
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε επίσης ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα πρέπει να διορθώσει «αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου», δίχως να έχει γίνει γνωστό σε τι ακριβώς αναφερόταν.
Επίσης αναφέρθηκε και στην οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, λέγοντας πως πρέπει να γίνει χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις. 

Ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη της νέας κυβέρνησης και ιδιαίτερα από το ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Επικαλούμενος τα περί «εθνικής ομοψυχίας», δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της νέας κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι βουλευτές «ελπίζω να στηρίξουν την κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός, είναι η ώρα να πάρουν και τις μεγάλες αποφάσεις να διαχωρίσουν ακόμα και μέσα στα ίδια τους τα κόμματα το χθες, δεν έχει κανένα λόγο η κ. Γεννηματά να απολογείται για τον κ. Βενιζέλο».
Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι η χρυσή ευκαιρία να απομονωθούν τα βαρίδια και με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή η κυβέρνηση», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ απάντησε «ελπίζω η κ. Γενημματά να βάλει στην άκρη, να διώξει τον κ. Βενιζέλου και από κει και πέρα να το συζητήσουμε».
Ζήτησε επίσης να παρέμβει η δικαιοσύνη για τις δημοσκοπήσεις, κάνοντας λόγο για «τεράστια απάτη» και πως «υπάρχει δόλος» και πως οι εταιρείας δημοσκοπήσεων έδιναν «πλαστά εν γνώσει τους αποτελέσματα».  

Σταθερότητα, υλοποίηση των μέτρων και συναίνεση από τα κόμματα του μνημονίου είναι αυτά που επισημαίνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα με την οποία τον συγχαίρει για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα «αποτελούν τη βάση για το γρήγορο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό την προεδρία σας και για την αξιοποίηση της σχετικής δημοκρατικής εντολής, προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο».
Προσθέτει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται τώρα ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία».
Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ αναφέρει ότι «έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» και επίσης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι για το Προσφυγικό.

Σαφές μήνυμα να υλοποιηθεί το μνημόνιο όπως προβλέπεται, εκπέμπει η γερμανική κυβέρνηση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τη νέα του κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε πως «ένας πρωθυπουργός, ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται. Αυτό περιμένουν όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι και σε αυτό το πνεύμα θα είναι και η συνεργασία μας».
Επανέλαβε τη θέση της γερμανικής καγκελαρίας πως όποια κι αν είναι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει την υπογραφή του 3ου μνημονίου, λέγοντας ότι «έχουμε μια πολύ καθαρή βάση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και αυτή είναι οι συμφωνίες που έγιναν στο τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο δεν έχουν συναφθεί με κάποια κυβέρνηση, αλλά με την Ελληνική Δημοκρατία. Αυτό σημαίνει ότι διατηρεί την πλήρη ισχύ του και πέρα από μια εκλογική αναμέτρηση και πέρα από το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Σε αυτή τη βάση θα συνεργαστούμε εμείς και σίγουρα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι, με τη νέα ελληνική κυβέρνηση».
Σε ερώτηση αν η γερμανική κυβέρνηση εμπιστεύεται τη νέα ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι το Βερολίνο παίρνει σοβαρά την κάθε ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε «πρώτα θα πρέπει να περιμένουμε το σχηματισμό κυβέρνησης». 

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget