Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με το λογισμικό παραποίησης ρύπων της Volkswagen

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η αποκάλυψη ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, εξόπλισε ορισμένα μοντέλα της με λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων των ρύπων.
Η παραποίηση, με στόχο τη χειραγώγηση των αντιρρυπαντικών ελέγχων, αφορά τους κινητήρες ντίζελ τύπου EA189, κατά συνέπεια, «περί τα 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα παγκοσμίως», σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας. «Εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι παρόν και σε άλλα οχήματα ντίζελ του ομίλου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Volkswagen, της μητρικής εταιρείας της μάρκας VW, αλλά και των Audi, Skoda, Seat και Porche. Μέχρι στιγμής η ύπαρξη του λογισμικού είχε διαπιστωθεί σε 500.000 αυτοκίνητα VW και Audi που είχαν πωληθεί στις ΗΠΑ.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης έγινε από τις αμερικανικές αρχές οι οποίες απειλούν την εταιρεία με πρόστιμο 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άσκηση δίωξης κατά στελεχών της, ενώ αναμένεται και υποβολή μηνύσεων από πελάτες και μετόχους.
Οικονομικές προεκτάσεις
Πέρα από τη νομική διάσταση της υπόθεσης, οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχει αρκετά στοιχεία ενός «υπόγειου» οικονομικού πολέμου, ανάμεσα σε κράτη και μονοπώλια που ενδιαφέρονται να «γκρεμίσουν» τη Volkswagen από την θέση της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, βάσει των πωλήσεών της.
Οι οικονομικές συνέπειες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές. Η μετοχή του ομίλου έχει σημειώσει ήδη βουτιά άνω του 20% σήμερα, ενώ η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προβλέψει το ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού έτους, επιβαρύνοντας τον ισολογισμό του 2015.
Ήδη η Γαλλία, που ενδιαφέρεται για τις δικές της αυτοκινητοβιομηχανίες (Peugeot, Renault), δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ και η Νότια Κορέα (Hyundai, Kia, Daewoo) κάλεσε τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες.
Στις ΗΠΑ (Ford, General Motors κ.α.,) οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στην Ιταλία (FIAT) το υπουργείο Μεταφορών θα ανοίξει έρευνα και θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα από την Volkswagen «πλήρη διαφάνεια» και γρήγορες εξηγήσεις. «Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση, το θέμα είναι τώρα να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια, να ξεκαθαρίσει ολόκληρη η υπόθεση», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.
Στο θέμα αναφέρθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι είναι πρόωρο να ληφθούν «μέτρα άμεσης επιτήρησης» στην Ευρώπη μετά τις αποκαλύψεις. «Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη Volkswagen τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία», ανέφερε με γραπτή απάντηση στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget