09/01/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,για την κατάσταση και τη λειτουργία των παιδικών σταθμών τη νέα περίοδο επισημαίνει:
«Σήμερα 1η του Σεπτέμβρη ξεκινούν τυπικά τη λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στους δήμους της χώρας και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είμαστε στο και πέντε, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων και η επιλογή των παιδιών, ενώ λείπει το αναγκαίο προσωπικό. Χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών.
Η αντιλαϊκή επιδρομή των μνημονίων, της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και όλων των κομμάτων που τα εξυπηρετούν, βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.
Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που δυστυχώς συμπληρώνει, ως κρίσιμο χρηματοδοτικό μέγεθος, τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, δεν έχει περαιωθεί. Μετατίθεται για το τέλος του Σεπτέμβρη και βλέπουμε! Στην αναμονή βρίσκεται και ο προγραμματισμός των δήμων. Απόρροια της υποχρηματοδότησής τους και στην παιδική μέριμνα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στράγγισε τους δήμους και τις δομές από τα χρηματικά διαθέσιμα για την εξυπηρέτηση του χρέους! Δεν έδωσε έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου, έστω και έκτακτου, προσωπικού. Την ίδια στιγμή έχουν παγιωθεί οι ευκαιριακές συμβάσεις, τα δίμηνα, τρίμηνα, πεντάμηνα. Πλέον έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη έκταση ένα καθεστώς εργασιακού σκλαβοπάζαρου που απαξιώνει την παιδαγωγική λειτουργία και θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των παιδιών. Το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών παραμένει ανεπαρκέστατο σε όλη τη χώρα. Μεγεθύνεται η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα και με δημόσια, μάλιστα, χρηματοδότηση. Οι δομές για το παιδί και τη στήριξη της οικογένειας συρρικνώνονται, τα βρεφικά τμήματα είναι δυσεύρετα, οι δημόσιες επενδύσεις για κτιριακές υποδομές δεν υφίστανται.
Να παρθούν τώρα και μέσα στην προεκλογική περίοδο όλα τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών, να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις και για όλα τα παιδιά, να διασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και η αναγκαία έκτακτη χρηματοδότηση των δημοτικών δομών, χωρίς οι γονείς να αναγκαστούν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά.
Η αγωγή και η φροντίδα του παιδιού είναι ευθύνη του κράτους και όχι αποκλειστικά της οικογένειας. Το αστικό κράτος και οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ούτε θέλουν ούτε μπορούν να υπηρετήσουν τις ζωτικές ανάγκες του λαού και των παιδιών του.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ένα δρόμο έχουν. Να οργανώσουν την πάλη τους, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική στο σύνολό της. Να ανοίξουν το δικό τους δρόμο για το δικό τους κράτος και εξουσία και που οι ζωτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και του παιδιού είναι θεμέλιο του σχεδιασμού και της οργάνωσής τους.
Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα μπορούμε και θα ανοίξουμε το δρόμο».

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν σήμερα το πρωί ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του δήμου Θόδωρος Τουλγαρίδης, με θέμα τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, η λειτουργία των οποίων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Εξαιτίας δε, της μη ολοκλήρωσης της επιλογής των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ, πολλά παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών.
«Το αυτονόητο είναι σήμερα, 1η Σεπτέμβρη, να υπήρχαν οι εργαζόμενοι στη θέση τους για να ξεκινήσει ολοκληρωμένα και συγκροτημένα η χρονιά, αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, εξαιτίας της κυβερνητικής τακτικής», τόνισε ο δήμαρχος, συμπληρώνοντας ότι η και στο Δημοτικό Βρεφοκομείο, αν δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι με την 5μηνη σύμβαση, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει και τα 250 παιδιά θα έμεναν εκτός, αφού δεν υπάρχει κανένας μόνιμος υπάλληλος.
Ο Θ. Τουλγαρίδης ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα άνοιξαν οι παιδικοί σταθμοί με σοβαρές ελλείψεις για να υποδεχθούν ένα μέρος των παιδιών που ήταν και πέρυσι. Δυστυχώς η διαδικασία της επιλογής των παιδιών μέσω ΕΣΠΑ δεν έχει ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα παιδιά να πάνε παιδικό σταθμό και να παρατείνεται η αγωνία των γονιών τους. Με το άνοιγμα των σταθμών οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι υπαρκτές, κάποια παιδιά θα βρεθούν εκτός παιδικών σταθμών.
Από πολύ νωρίς είχαμε επιστήσει την προσοχή στο ζήτημα αυτό -και με την παρέμβαση των 5 δημάρχων της "Λαϊκής Συσπείρωσης"- προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση αλλά και την ΚΕΔΕ, ζητώντας τη διασφάλιση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών για τη νέα περίοδο. Είχαμε προχωρήσει σε αυτή μας την παρέμβαση βλέποντας πως είχε φτάσει Ιούνιος και ενώ κανονικά θα έπρεπε να γίνονταν οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ δεν είχε καν βγει το πρόγραμμα, δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, με τη χρηματοδότησή τους, με τις προσλήψεις προσωπικού.
Τώρα είμαστε στο Σεπτέμβρη και ακόμα η λειτουργία τους δεν είναι εξασφαλισμένη. Μπορεί να “βγήκε” το πρόγραμμα και να έγιναν οι αιτήσεις, όμως πέρα από την καθυστέρηση της επιλογής των παιδιών είναι και άλλα σοβαρά ζητήματα που μπαίνουν εμπόδιο στη σωστή λειτουργία τους όπως η έλλειψη προσωπικού, η υποχρηματοδότηση.
Η αντιλαϊκή επιδρομή των μνημονίων, της πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων όλων των κομμάτων βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το αντίστοιχο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να πάνε σε παιδικό σταθμό. Στο δήμο μας 327 οικογένειες έχουν κάνει αιτήσεις για τα παιδιά τους μέσω ΕΣΠΑ, είναι και άλλες οικογένειες που έχουν στείλει τα χαρτιά τους απευθείας στο υπουργείο. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να πάνε σε κάποιον παιδικό σταθμό. Να αναφέρουμε ότι πέρυσι τα παιδιά που φιλοξενούνταν μέσω ΕΣΠΑ ήταν 326, φέτος έχουμε ζητήσει 450 θέσεις ΕΣΠΑ από το υπουργείο, δεν γνωρίζουμε τελικά πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Αρκετές είναι οι οικογένειες που γνωρίζοντας την καθυστέρηση της υλοποίησης του προγράμματος και έχοντας πραγματική ανάγκη να πάει το παιδί τους σε παιδικό σταθμό αναζητούν άλλες λύσεις.
Μέσω της μοριοδότησης φέτος έγιναν 957 αιτήσεις στο δήμο μας. Από αυτές επανεγγραφές είναι οι 419. Η δύναμη των παιδικών σταθμών τώρα είναι για 1.155 παιδιά. Πέρυσι η δύναμη ήταν 1.140, φιλοξενήθηκαν λιγότερα (1.115). Η διαφορά αυτή οφείλεται στην καθυστέρηση που υπάρχει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- πολλές οικογένειες να έχουν καταφύγει αλλού. Τώρα υπάρχουν 735 διαθέσιμες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς που χωρίζονται σε αυτές του ΕΣΠΑ (450) και σε αυτές που γίνονται μέσω της μοριοδότησης (275).
Οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού είναι 6 -που προσωρινά καλύπτονται από τα 5μηνα- με προοπτική να γίνουν παραπάνω μέσα στο χρόνο αν λάβουμε υπόψη μας τις άδειες εγκυμοσύνης που υπάρχουν κάθε χρόνο αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα είναι γυναίκες.
Πολλές βέβαια είναι και οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό που είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ένας παιδικός σταθμός όπως για παράδειγμα το προσωπικό καθαριότητας που και αυτές τώρα καλύπτονται προσωρινά από τα 5μηνα.
Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα και της υποχρηματοδότησης του κράτους απέναντι σε δομές των δήμων όπως αυτή των παιδικών σταθμών που αναγκάζονται να λειτουργούν με χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι αυτό του ΕΣΠΑ και με τα έσοδα από τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν είναι αρκετά αφού χιλιάδες είναι τα παιδιά που μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς πανελλαδικά.
Ευθύνη έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στράγγιζε τους δήμους από τα διαθέσιμα για να πληρώσει χρέη που η λαϊκή οικογένεια δεν έχει δημιουργήσει, ευθύνη έχει που δεν έδωσε έγκριση για την πρόσληψη του αναγκαίου έστω προσωπικού, έστω και έκτακτου για να καλυφθούν οι ανάγκες στους παιδικούς σταθμούς.
Όχι απλά δεν έδωσε έγκριση, αλλά απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μέσω της ΚΕΔΕ καλεί τους δήμους να βρουν άλλους τρόπους για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Θέλουν να περάσει η αντίληψη πως μπορούν τέτοιες δομές των δήμων να λειτουργούν με ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ, προσπαθώντας να αναιρέσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, να λειτουργούν δηλαδή ευκαιριακά και όχι να έχουν σταθερή λειτουργία όπως θα έπρεπε.
Έχει παγιωθεί το να εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς -και σε άλλες ευαίσθητες δομές των δήμων- με ευκαιριακές συμβάσεις, όπως τα 5μηνα που αξιοποιούμε τώρα εμείς στο δήμο μας για να καλύψουμε τις ανάγκες, όπως 2μηνα και 3μηνα. Τι γίνεται όμως όταν το 5μηνο τελειώσει;. Οι ελλείψεις παραμένουν, με αποτέλεσμα η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι μονίμως σε μία αστάθεια, δημιουργούνται και άλλα προβλήματα από αυτές τις σχέσεις εργασίας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως οι 16 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού για να καλύψουν ανάγκες και των Παιδικών Σταθμών πληρώθηκαν σχεδόν 1 χρόνο μετά!
Έχει σημασία να θυμόμαστε πως οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι οποιαδήποτε δομή, αλλά μία δομή που πρέπει να λειτουργεί άψογα αφού αφορά τα παιδιά μας και το μέλλον τους, αφορά τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους σε αυτή την κρίσιμη ηλικία τους. Δεν είναι σωστό τα παιδιά σε αυτή την ηλικία να αλλάζουν εκπαιδευτή στα μέσα της χρονιάς. Δεν είναι σωστό να μην υπάρχουν τουλάχιστον 2 εκπαιδευτές σε κάθε τμήμα ούτως ώστε η εκπαίδευση να γίνεται με τον τρόπο που πρέπει. Δεν είναι επίσης σωστό οι εκπαιδευτικοί να δουλεύουν με εξαντλητικά και εξοντωτικά ωράρια για αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα και στα παιδιά μας. Οι εκπαιδευτικοί στους παιδικούς σταθμούς για είναι αποτελεσματικοί πρέπει να εργάζονται 6ωροι και όχι 8ωροι. Για αυτό και ζητάμε να επανέλθει η 6ωρη εργασία τους όπως ήταν και παλιότερα.
Η πολιτική των περικοπών οδηγεί στη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση τέτοιων δομών και αφήνει τον ιδιωτικό τομέα να παίζει καλύτερα το ρόλο του, να αναγκάζεται ο γονιός να βάζει το χέρι του βαθιά στην τσέπη προκειμένου να καλύψει μία βασική ανάγκη, δική του και του παιδιού του.
Καλούμε τους γονείς των παιδιών, τα εργατικά σωματεία, τους λαϊκούς φορείς της πόλης μας να μη μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, να διεκδικήσουν για την ένταξη όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν.
Σαν Δημοτική Αρχή διεκδικούμε:
  • Να παρθούν τώρα -ακόμα και σε προεκλογική περίοδο- όλα τα αναγκαία και έκτακτα μέτρα για την πλήρη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες.
  • Την πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων έτσι ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλες οι δομές και να μπορούν να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, για όλα τα παιδιά, χωρίς να υπάρχουν τροφεία».

Την ανάγκη ο λαός να επιλέξει το δρόμο της ανατροπής απέναντι στη βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, ανέδειξε ο Χρήστος Κατσώτης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ 1 την Τρίτη.
Αναφέρθηκε στη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι η πρόταση του Κόμματος έχει στο επίκεντρό της τη λαϊκή ευημερία και όχι τα καπιταλιστικά κέρδη σε αντίθεση με τα προγράμματα όλων των άλλων κομμάτων, και της Λαϊκής Ενότητας, που «συμφέρουν τον καπιταλισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφερόμενος ειδικότερα στη Λαϊκή Ενότητα ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι το ΚΚΕ έχει εντελώς άλλο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε ενιαία στρατηγική και στάθηκε απέναντι στην ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή οι οποίες δεν γίνονταν αποδεκτές από τα σημερινά στελέχη της.

Τον υποκριτικό προεκλογικό καυγά ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που συνυπέγραψαν από κοινού με ένα στόμα, μια φωνή, το σφαγιασμό του λαού, κατήγγειλε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» το πρωί της Τρίτης 1 Σεπτέμβρη 2015.
Γι' αυτή την κατάσταση συνυπεύθυνο είναι και το κόμμα του Π. Λαφαζάνη, που συμφωνούσε με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης και τα στελέχη του διαφώνησαν όταν παραιτήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι υπάρχει λύση, να το σκεφτούν οι εργαζόμενοι που δοκίμασαν όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα και να στηρίξουν το ΚΚΕ, κατέληξε ο Γ. Γκιόκας. 

Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να βγει στο προσκήνιο και θα προκαλέσει φόβο στο σύστημα και στους εργοδότες, τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του ΚΚΕ μιλώντας στην ΕΡΤ1, το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου  2015.
Επισήμανε ότι ο λαός έχει ψηφίσει όλα τα κόμματα, έχει δοκιμάσει τις ψεύτικες ελπίδες και τις υποσχέσεις. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να επιλέξει ποιος θα του στείλει το λογαριασμό των μέτρων, ούτε να παγιδευτεί σε νέα αναχώματα.
Αναφερόμενη στη Λαϊκή Ενότητα, σημείωσε ότι τα στελέχη της συνέβαλαν στο να αποκοιμηθεί ο λαός και το κίνημα, γιατί όταν ήταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι με τη διαπραγμάτευση θα σκίσουν τα μνημόνια. 

Ο λαός τα δοκίμασε όλα, τώρα να ψηφίσει ΚΚΕ, γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ θα δώσει δύναμη στη δύναμη του λαού. Τα άλλα κόμματα υπόσχονται καλύτερη διαχείριση του συστήματος, το ΚΚΕ διαβεβαιώνει ότι θέλει να το αλλάξει αυτό το σύστημα, για να πάρει ο κόσμος στα χέρια του τον  πλούτο που παράγει, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Παφίλης μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην τηλεόραση του «Alpha» το βράδυ της Δευτέρας 31 Αυγούστου 2015. 
Υπογράμμισε τις ευθύνες των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας όταν ήταν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι  ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2 κοροϊδεύουν τον κόσμο ότι μέσα στην ΕΕ με καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής μπορεί να φέρουν θετικές εξελίξεις για τον λαό, κάτι που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έλεγε ότι αυτό δεν ισχύει και σήμερα επιβεβαιώνεται.
Σε ρόλο υπερασπιστή του βάρβαρου, αντιλαϊκού συστήματος ο Γρηγόρης Ψαριανός από το Ποτάμι. 

Στις προσεχείς εκλογές, ο λαός θα πρέπει «να χαράξει μια προοπτική διαφορετική που θα εξασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα», τόνισε ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το απόγευμα της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή στην ΕΡΤ1.

Υπενθυμίζοντας ότι τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια «κάθε κόμμα που διεκδίκησε να γίνει κυβέρνηση ξεκίνησε με ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόγραμμα και κατέληξε σε ένα βαρύτατο μνημόνιο», ο Θ. Τζίμας τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από την κάλπη είναι το «όχι στα μνημόνια - όχι στις πολιτικές που μας μάτωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Γι' αυτό ο λαός πρέπει να ψηφίσει το ΚΚΕ ως τη μόνη εγγύηση μιας πολιτικής που θα επιδιώξει να ορθώσει εμπόδια στην εφαρμογή αυτών των αντιλαϊκών μέτρων.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συμπόρευσης της Ζ. Κωνσταντοπούλου με τη Λαϊκή Ενότητα, ο Θ. Τζίμας κάλεσε δηκτικά την πρόεδρο της Βουλής «να θυμηθεί σε ποιο συρτάρι έχει καταχωνιάσει την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων». Σημείωσε επίσης ότι το νέο αυτό κόμμα θα ρίξει νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού με αφορμή και τη συζήτηση περί ευρώ ή δραχμής και σε αυτή την κατεύθυνση κάλεσε το λαό να «μην επιλέξει τη μονάδα μέτρησης της φτώχειας του».

Να ενισχύσουν αποφασιστικά τοΚΚΕ γιατί αποτελεί τη μοναδική δύναμη που μπορεί να είναι στήριγμα στην πάλη του λαού ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στην υποβαθμισμένη ζωή μέσα κι έξω από την Ευρωζώνη, με ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε στους εργαζόμενους ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ τουΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε χθες το πρωί στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ).
Στη διάρκεια της πολύωρης περιοδείας ο Σάκης Βαρδαλής μίλησε σε πολλές μικρές συγκεντρώσεις εργαζομένων στο χώρο παραγωγής, αλλά και στις διοικητικές υπηρεσίες. Μέσα από τη συζήτηση για την περίπτωση της ΕΛΒΟ, αλλά και άλλων κρίσιμων επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας, που θυσιάζονται στο βωμό των μονοπωλιακών συμφερόντων αντί να αναπτύσσονται με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας και του λαού, μέσα από τις ερωτήσεις των εργαζομένων δόθηκε η δυνατότητα να φωτιστεί η πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ και αποτελεί τη μοναδική που συμφέρει το λαό.
Ο Σάκης Βαρδαλής κάλεσε τους εργάτες να καταψηφίσουν όσους υπέγραψαν και εφαρμόζουν μνημόνια που καταστρέφουν τη ζωή τους, όσους προβάλλουν ως μονόδρομο την παραμονή μας στην ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Να δυναμώσουν το ΚΚΕ γιατί όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει το ΚΚΕ, θα την αξιοποιήσει στο πλάι των εργαζομένων για να ενισχυθεί το κίνημα αντίστασης και ανατροπής.
Σημείωσε ότι «αυτός ο δρόμος των θυσιών για το λαό ακολουθείται για να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών». Ξακαθάρισε ότι «όσο στην οικονομία κάνει κουμάντο το μεγάλο μονοπώλιο, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, προοπτική λύσης των προβλημάτων του λαού, πολύ περισσότερο ικανοποίησης των σημερινών, των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, δεν πρόκειται να υπάρξει. Γιατί όσο αυτοί έχουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα με τα οποία εμείς οι εργάτες παράγουμε τον πλούτο, θα σχεδιάζουν την οικονομία με κριτήριο την εξασφάλιση των κερδών τους. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό δρόμο οργάνωσης και ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας. Με κοινωνική ιδιοκτησία, κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αν τραβήξουμε αυτόν το δρόμο μπορούμε και χρέη να διαγράψουμε και από την ΕΕ να φύγουμε».

«Μόνο με το ΚΚΕ σήμερα ο λαός μπορεί να βρει λύση, υπάρχει λύση στο δρόμο της συνολικής ανατροπής», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕτου ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
«Καλησπέρα, καλώς σας βρήκα εδώ στην ΕΡΤ και τους τηλεθεατές και εσάς προσωπικά μετά από αρκετά χρόνια, από το 2006, αν θυμάμαι καλά, στη Βηρυτό, ενώ ακόμη βομβαρδιζόταν από τους Ισραηλινούς και είχαμε έρθει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με την Αλέκα Παπαρήγα…
Ήταν τον Αύγουστο του 2006. Από τότε πέρασαν τα χρόνια, έχουν αλλάξει και τα δεδομένα για τη χώρα μας. Καμία σχέση η Ελλάδα του 2006 με την Ελλάδα του 2015. Βρισκόμαστε κ. Κουτσούμπα σε προεκλογική περίοδο, να ξεκινήσω ρωτώντας σας ποιο είναι το στοίχημα για το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές.
Τώρα με το ΚΚΕ. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αυτό είναι και το προεκλογικό μας σύνθημα, το οποίο κατέληξε η Κεντρική Επιτροπή και θέτουμε στον ελληνικό λαό. Μόνο με το ΚΚΕ σήμερα ο ελληνικός λαός μπορεί να βρει λύση. Υπάρχει λύση στο δρόμο της συνολικής ανατροπής, γιατί χρειάζονται πάρα πολλές ανατροπές στη χώρα μας. Θα πρέπει σ’ αυτό το ζήτημα ο ελληνικός λαός να δώσει απάντηση. Να σταματήσει πλέον να αναθέτει από εκλογή σε εκλογή σε κάποιους εκπροσώπους, σε κάποιους φωστήρες, σε κάποιους σωτήρες, σε δήθεν νέα κόμματα, τα οποία αποδεικνύεται ότι έρχονται από πολύ παλιά και υλοποιούν αντεργατικές, αντιλαϊκές πολιτικές, που τις έχουμε γνωρίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Και βεβαίως να πει το μεγάλο "ναι" στην αλήθεια, στην πραγματική ελπίδα και όχι στην ψεύτικη ελπίδα και στις ψεύτικες προσδοκίες που του τάζουν άλλα κόμματα. Υπάρχει πείρα πλέον. Και θεωρούμε ότι σ’ αυτές τις εκλογές μπορεί ο ελληνικός λαός να αποκρυσταλλώσει μια πείρα που έχει δημιουργηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως τα τελευταία 6 χρόνια της οικονομικής κρίσης με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο λαός τα έχει δοκιμάσει πλέον όλα. Έχει δοκιμάσει μονοκομματικές κυβερνήσεις, αυτοδυναμίας, έχει δοκιμάσει κυβερνήσεις συνεργασίας, έχει δοκιμάσει τη δεξιά, τη σοσιαλδημοκρατία, το κέντρο, την κεντροαριστερά, και τους τελευταίους 7 μήνες την "πρώτη φορά αριστερά". Άρα μπορεί να βγάλει συμπεράσματα.
Τι διαφορετικό μπορεί να προσδοκά κάποιος ο οποίος θα ψηφίσει ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές;
Κατ’ αρχάς θα πνεύσει άλλος άνεμος, ουσιαστικά, αισιοδοξίας μέσα στο λαό μας. Να ανασυγκροτηθεί πρώτα απ’ όλα ο ίδιος ο λαός, η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, το κίνημά τους, η λαϊκή συμμαχία τους, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε ουσιαστικές αλλαγές και να βάλει μπροστά τον πραγματικό αντίπαλο, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα ο πραγματικός αντίπαλος, έχει πάει στην άκρη.
Ο πραγματικός αντίπαλος ποιος είναι;
Ο πραγματικός αντίπαλος είναι αυτός που έχει την εξουσία, είναι όλοι αυτοί που έχουν την ιδιοκτησία του πλούτου στην πατρίδα μας. Είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, για να μας καταλαβαίνει κι ο κόσμος που μας ακούει. Είναι η άρχουσα τάξη, η οποία τον εκμεταλλεύεται, η οποία έχει συμφέρον να ωθεί σε μνημόνια, σε αντεργατικούς αντιλαϊκούς νόμους, έχει κάθε συμφέρον για να αυξάνει την κερδοφορία της, για να αυξάνει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι σε άλλους μονοπωλιακούς ομίλους, να παίρνει όλο και περισσότερα βίαια μέτρα ενάντια στο λαϊκό εισόδημα, να μειώνει τους μισθούς, τα μεροκάματα για τον εργάτη, να ξεκληρίζει τον αγρότη από την παραγωγή του. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα φόντο διεθνών συμμαχιών, όπως είναι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Με την ΕΕ, πάλι μιλώντας για την πείρα του ελληνικού λαού, έχουμε πάθει πάρα πολλά ως λαός, με ευθύνη βέβαια των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα χθες στην Πανελλαδική Σύσκεψη, στη δευτερολογία του, να μιλά για το ίδιο που μιλήσατε κι εσείς πριν. Ότι βρήκε μπροστά του το επιχειρηματικό κατεστημένο, τις τράπεζες, τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Εσείς πόσο διαφορετικά θα το αντιμετωπίσετε αυτό.
Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει να υπηρετεί τμήματα του κεφαλαίου, τέτοια συμφέροντα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και διεθνώς. Ουσιαστικά συμπεριφέρθηκε, όλο αυτό το 7μηνο, ως πολιτικό προσωπικό τμημάτων του κεφαλαίου, του επιχειρηματικού κόσμου και συμφερόντων που κατέληξαν, με βάση τις τελικές συμφωνίες με τους δανειστές, σ’ ένα πολύ σκληρό, βάρβαρο, επαίσχυντο μνημόνιο.
Αυτή είναι μια κριτική που του ασκείται. Στο ερώτημα πώς εσείς θα αντιμετωπίσετε το επιχειρηματικό κατεστημένο, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ, ποια είναι η απάντηση;
Αν πάμε στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, σ’ αυτόν που είναι σήμερα, κι αυτό είναι ένα σάπιο διεφθαρμένο σύστημα, που έχει φάει τα ψωμιά του λέμε εμείς, αν πάμε στον ίδιο δρόμο, στην πεπατημένη, στο να είμαστε δεσμευμένοι με τις αλυσίδες ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, μια άλλη λέξη που μας λένε ότι είναι "ξύλινη", αλλά τέτοια είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές σ’ αυτό που λέμε ιδιοκτησία του πλούτου, ποιος θα κατέχει την πραγματική εξουσία, σε ποια συμμαχία είσαι που πρέπει ν’ αποδεσμευτείς από κει -ν’ αποδεσμευτείς από την ΕΕ αυτό λέμε- δεν θα υπάρχει λύση διαφορετική. Σ’ αυτήν την περίπτωση, είναι μονόδρομος η τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και άλλα κόμματα του κατεστημένου -και του παλιού και του νέου- αν θέλουμε να μιλήσουμε με όρους προεκλογικής προπαγάνδας που χρησιμοποιούν άλλα κόμματα. Άρα λοιπόν αν είσαι σ’ αυτό το δρόμο, βεβαίως θα υπογράφεις και μνημόνια, θα είσαι μέσα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων, δεν πρόκειται δηλαδή να λύσεις προβλήματα ούτε καν της ρουσφετολογίας ούτε καν της διαφθοράς, όπως λένε, ούτε καν να βάλεις μια τάξη σ’ αυτό το κράτος. Δεν υπάρχει καμιά περίπτωση, διότι τα συμφέροντα των λίγων είναι αυτά που καθορίζουν την κατάσταση των εργαζομένων. Κι εμάς μας ενδιαφέρει αν θα έχεις μια πολιτική που θα υπηρετεί τους εργαζόμενους, θα είναι προς το συμφέρον του λαού. Η εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ - είναι η κοινωνικοποίηση του πλούτου, να περάσει η ιδιοκτησία στα χέρια του λαού μέσα από μια πραγματική λαϊκή εξουσία, δηλαδή μια διακυβέρνηση η οποία θα υπηρετεί το λαό και θα έχει στα χέρια της όλα τα εργαλεία της παραγωγής, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής για να μπορεί να σχεδιάσει την οικονομία σε όφελος του λαού. Άρα η προγραμματισμένη ανάπτυξη υπέρ του λαού είναι στον αντίποδα, στην αντίθετη όχθη απ’ αυτό που υπηρετούν άλλα κόμματα, που είναι το καπιταλιστικό κέρδος, που είναι πώς θα κάνουν μεγαλύτερη την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Να υποθέσω ότι όλ’ αυτά είναι δύσκολο να επιτευχθούν μέσα σε μια ΕΕ, μέσα σε μια Ευρωζώνη στην οποία έχουμε δεσμευτεί με ένα μνημόνιο;
Και στην ΕΕ είναι δύσκολο να επιτευχθούν και μέσα σε άλλες συμμαχίες τέτοιου είδους είναι δύσκολο να επιτευχθούν, μέχρι αδύνατο, αλλά αυτό δεν πρέπει να το βλέπουμε αποκομμένο από την υπόλοιπη πραγματικότητα, δηλαδή το τι σύστημα έχεις και ποιος έχει την ιδιοκτησία. Αν για παράδειγμα σήμερα πας σε έξοδο απ’ την Ευρωζώνη, όπως προτείνουν κάποιες δυνάμεις, πας στη δραχμή...
Να μείνουμε σ’ εσάς.
Εμείς δε λέμε αυτό, είναι η μέρα με τη νύχτα η άποψη αυτή που βάζει το ψευτοδίλημμα ευρώ ή δραχμή, Ευρωζώνη ή όχι, γιατί και έξω απ’ την Ευρωζώνη για τον εργαζόμενο λαό θα ισχύουν πάλι τα ίδια μέτρα. Δεν θα είναι με το στυλ των μνημονίων, διότι μνημόνια προϋποθέτει η ένταξη μέσα στην Ευρωζώνη, η εσωτερική υποτίμηση του νομίσματος ουσιαστικά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, η μείωση της εργατικής δύναμης, των μεροκάματων κ.λπ. Άρα λοιπόν εκτός Ευρωζώνης θα είναι το ίδιο πράγμα εφόσον δεν αλλάξουν οι άλλοι παράγοντες κι αυτοί οι παράγοντες είναι ότι πρέπει η ιδιοκτησία να γίνει κοινωνική. Θα έχετε ακούσει το σύνθημά μας, που είναι και θέση μας: κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, κοινωνικοποίηση του πλούτου. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει και αγροτική και βιομηχανική παραγωγική πολύ σημαντική, η οποία μένει αναξιοποίητη, έχει πολύ έμπειρο εργατικό, επιστημονικό, τεχνικό δυναμικό το οποίο επίσης δεν αξιοποιείται, αντίθετα απαξιώνεται είτε μένει στην ανεργία, είτε μένει στην ημιαπασχόληση, είτε πάει στο εξωτερικό και αξιοποιείται εκεί ως μετανάστης. Άρα λοιπόν, αυτός ο σχεδιασμός που πρέπει να γίνει, προϋποθέτει κοινωνικοποίηση. Τότε μπορεί το νόμισμα, όπως κι αν ονομάζεται, να υπηρετεί τη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία, τον εργαζόμενο λαό. Το νόμισμα είναι ένα εργαλείο, είτε είναι ευρώ είτε είναι δραχμή και η κατάσταση θα παραμένει ίδια, όπως είναι σήμερα, δεν θα έχεις ουσιαστικές αλλαγές βελτίωσης της ζωής του λαού. Αυτό που λένε άλλες δυνάμεις είναι αδιέξοδη πολιτική.
Να το κάνουμε λίγο πιο σαφές αυτό και να πάμε μετά στις άλλες δυνάμεις. Και για εσάς το εθνικό νόμισμα αποτελεί μια ανάγκη για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, σωστά;
Όχι. Ξαναλέω ότι το νόμισμα είναι το εργαλείο. Είτε είσαι στο ευρώ, είτε έχεις δραχμή, είτε έχεις δολάριο, εάν η οικονομία είναι καπιταλιστική δεν ωφελεί στο ελάχιστο, γιατί το κίνητρο είναι το κέρδος του καπιταλιστή, είναι το κέρδος του μεγαλοεπιχειρηματία, του μονοπωλιακού ομίλου, είτε είναι Έλληνας είτε είναι ξένος. Άρα λοιπόν αν έχεις αυτό ως κριτήριο δεν μπορείς να αναπτύξεις προγραμματισμένα την οικονομία σου, να αξιοποιήσεις όλο τον ορυκτό πλούτο, όλη τη βιομηχανία, όλη την αγροτική παραγωγή σε όφελος των εργαζομένων. Όλα αυτά αξιοποιούνται στον καπιταλισμό είτε με ευρώ είτε με δραχμή σε όφελος της ολιγαρχίας, σε όφελος των λίγων, των εκμεταλλευτών του μόχθου του λαού. Αυτό λέμε πολύ απλά. Και λέμε ότι συνολικά πρέπει ν’ αλλάξει η συνείδηση και να μάθουμε να σκεφτόμαστε κάπως διαφορετικά απ’ αυτό που μας έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα και να μένουμε εγκλωβισμένοι, συνήθως σε ψεύτικα διλήμματα. Παλιότερα είχαμε το σύνθημα "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", ο "κακός μνημονιακός και ο καλός αντιμνημονιακός", τώρα πάνε να το κάνουν "ευρώ ή δραχμή" κι αυτό είναι ψεύτικο δίλημμα, είναι κοροϊδία του λαού, μια τεχνητή πόλωση που πάει να δημιουργηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία, χωρίς αντίκρισμα. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι προγραμματισμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού με κοινωνικοποίηση του πλούτου της χώρας, με μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ σ’ αυτό το πλαίσιο ή ανάπτυξη με μνημόνια ή με αντιλαϊκούς νόμους και μέτρα, που θα οδηγούν στη βελτίωση μόνο του κέρδους των καπιταλιστών και σε μια κατάσταση όπου θα οξύνονται οι αντιθέσεις, θα γίνεται ένα κουβάρι με ανταγωνισμούς διεθνώς και στη χώρα μας, όπου στο τέλος πάλι θα την πληρώνει ο ελληνικός λαός και οικονομικά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Με τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν μπροστά μας σήμερα δεν θα ήταν μια ευκαιρία για την αριστερά, δηλαδή μιλάτε για έξοδο από την Ευρωζώνη, για έξοδο από την Ευρωζώνη μιλάει και ο κ. Λαφαζάνης. Οι διαφορές οι οποίες υπάρχουν…
Εμείς δε λέμε έξοδο από την Ευρωζώνη και μέσα στην ΕΕ. Ο κ. Λαφαζάνης μιλάει ακόμη για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, λέει να βγούμε απ’ το ευρώ και βέβαια το σύστημα εδώ να είναι ίδιο, η ιδιοκτησία να μένει στους ίδιους, δε μιλάει για κοινωνικοποίηση μιλάει το πολύ - πολύ για καμιά εθνικοποίηση κάποιας βιομηχανίας ή κάποιων τομέων της οικονομίας που πάλι βεβαίως θα είναι καπιταλιστικός τομέας…
Να το πω διαφορετικά. Δεν θα ήταν μια ευκαιρία για την αριστερά σήμερα να βγει μπροστά. Έχετε διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζήτημα διαλόγου και να βρεθεί η χρυσή τομή και να προχωρήσετε από κοινού;
Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε κάποιος να το συζητήσει και να το έχει ως πρόβλημα -απ’ τον ελληνικό λαό λέω και όχι από εσάς που συζητάμε τώρα- το 2012 ή πιο πριν. Από τότε έχουν απαντηθεί πάρα πολλά πράγματα, δηλαδή αυτό το ζήτημα της ενότητας της αριστεράς. Έχει επιβεβαιωθεί πλέον και μας το λένε και οι συμπολίτες μας και στις συγκεντρώσεις που πάμε, όχι μόνο των κομματικών μελών ή των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά ευρύτερα. Το ΚΚΕ με τη σταθερή στάση του, στάση συνέπειας και όχι ψεύδους και κοροϊδίας του ελληνικού λαού είχε πει από τότε ότι δε μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση όπως κι αν ονομαστεί αυτή είτε αριστεράς είτε συνεργασία της αριστεράς, η οποία μέσα στα πλαίσια του καπιταλιστικού δρόμου, στα πλαίσια της ΕΕ, στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης να μπορέσει να λύσει έστω και το παραμικρό πρόβλημα και σ’ αυτό δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Μακάρι, να γινόταν αλλιώς, μεταφυσικά κάπως, να μην επιβεβαιωνόμασταν και να ήταν καλά ο λαός μας και η χώρα μας, αλλά δεν είναι. Επιβεβαιωθήκαμε λέγοντας ότι με μαθηματική ακρίβεια ο ΣΥΡΙΖΑ -και του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη, γιατί ως ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε η μάχη το Γενάρη και πήραν την κυβέρνηση και ήταν 7 μήνες κυβέρνηση μαζί με τον κ. Λαφαζάνη και οι υπόλοιποι απ’ τους κορυφαίους υπουργούς- θα οδηγούνταν σ’ αυτή την κατάσταση. Ήταν μαθηματικά βέβαιο και όχι γιατί είμαστε προφήτες ή μάντεις, γιατί η πολιτική και στρατηγική που έχουν τους οδηγούν αντικειμενικά σ’ αυτά τα αδιέξοδα. Η κριτική που κάνουμε και στον κ. Λαφαζάνη και στον κ. Τσίπρα είναι πολιτική κριτική. Και τους λέμε ότι οι αντιφάσεις που έχουν στην πολιτική τους, τα αδιέξοδα στη στρατηγική τους που θεωρούν ότι και με τον καπιταλισμό και με τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές θα τα έχουμε καλά και με τη Μέρκελ και με το Σόιμπλε και με τον Ολάντ και με τους ιμπεριαλιστές και καπιταλιστές της Ευρώπης θα τα έχουμε καλά και θα είμαστε εκεί μέσα και ταυτόχρονα θα παίρνουμε και μέτρα ανακούφισης του λαού και θα ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής, είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία που έχει υπάρξει ποτέ. Μεγαλύτερη κι από την κοροϊδία που κάνουν και άλλα πολιτικά κόμματα και που τα γνωρίσαμε, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτούς τους ξέρει πια ο ελληνικός λαός και ξέρει ακόμα ότι και κορώνες προεκλογικά να πετάξουν, μετά τις εκλογές θα τις ξεχάσουν. Άρα το ίδιο κάνουν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης, έστω κι αν τα πιστεύουν, δεν έχει σημασία. Δε λέμε ότι τα λένε ανέντιμα, μπορεί να τα πιστεύουν όμως είναι λάθος η γραμμή, θα οδηγηθούμε πάλι σε νέα αδιέξοδα, θα οδηγηθούμε πάλι σε νέα μνημόνια, θα οδηγηθούμε πάλι σε νέα αντιλαϊκά σκληρά μέτρα. Αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων. Άρα για να γίνει αυτό θα πρέπει να οργανώσουμε σήμερα την αντίστασή μας έτσι ώστε ο λαός πηγαίνοντας στην κάλπη -που είναι ένα όπλο αυτό- να βγάλει ισχυρή τη δύναμη εκείνη όσο γίνεται πιο δυνατή, όσο γίνεται πιο ψηλά, που θα μπορέσει να είναι εμπόδιο σε τέτοια μνημόνια, σε τέτοια αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως θ’ ανοίξει το δρόμο της εναλλακτικής λύσης, έτσι ώστε να οδηγηθούμε πραγματικά σε μια κυβέρνηση όπου εξουσία θα είναι ο λαός και βεβαίως θα είναι όλη η οικονομία στα χέρια του.
Διάβασα σήμερα κάποιες ομιλίες σας, συνεντεύξεις σας και είπατε πριν ότι η κριτική που ασκείται τόσο στον κ. Τσίπρα όσο και στον κ. Λαφαζάνη είναι πολιτική. Ωστόσο δεν είναι ισομερισμένος ο χρόνος που ασχολείστε με τους μεν και τους δε. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο χρόνος που έχετε αφιερώσει για να απαντήσετε απέναντι στην κίνηση του κ. Λαφαζάνη για το σχηματισμό του νέου κόμματος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Στην ομιλία σας στην Κοκκινιά το μεγαλύτερο μέρος ήταν για τον κ. Λαφαζάνη.
Καλά η Κοκκινιά είναι Β’ Πειραιά, είναι και βουλευτής Πειραιά ο κ. Λαφαζάνης και τον ξέρουν όλοι οι Πειραιώτες. Ήθελαν οι ίδιοι οι Κοκκινιώτες να ακούσουν την άποψη του ΚΚΕ για ένα κόμμα που φτιάχτηκε τώρα…
Να το κάνω πιο συγκεκριμένο. Είναι το κόμμα του κ. Λαφαζάνη "μαγαζί γωνία", που απευθύνεστε στον ίδιο κόσμο και σας αγχώνει αυτό;
Θα σας απαντήσω καθαρά. Όταν υπάρχουν κόμματα που έχουν κυβερνήσει και τα έχεις δει, δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται πολύ ώρα, να χάνεις χρόνο για να πείσεις, όχι τους ψηφοφόρους μόνο του ΚΚΕ, αλλά ευρύτερα εργαζόμενους στην κοινωνία, μιας και μιλάτε για την Κοκκινιά και για τη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Δηλαδή είναι καθαρό ότι ένας άνθρωπος που έφυγε απ’ το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια και πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας τα ψεύτικα συνθήματα και τα λόγια τα μεγάλα, που αποδείχτηκαν τελικά ψεύτικες προσδοκίες και βρίσκεται απογοητευμένος, πρέπει να καταλήξει και να δει, με βάση την πείρα του, που πρέπει να οδηγηθεί. Άρα είναι καθήκον ενός κόμματος και μάλιστα ενός Κομμουνιστικού Κόμματος να δείξει τη δική του άποψη σ’ αυτόν τον κόσμο και να τον πείσει -είναι θεμιτό αυτό, είμαστε άλλωστε σε προεκλογική περίοδο- που πρέπει να κατευθύνει την ψήφο του την Κυριακή στις 20 Σεπτέμβρη. Διότι για τ’ άλλα κόμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ, που ψήφισαν το μνημόνιο, το μεγάλο ζήτημα το οποίο ο ελληνικός λαός έστω κατά 30% κατά 40% δεν ξέρω τι ποσοστό είναι αυτό, άλλοι λένε ότι είναι και το 62% που πήρε το "όχι" στο δημοψήφισμα, δεν θέλει μνημόνια καταλαβαίνει ότι είναι αντιλαϊκές πολιτικές και ψάχνει μια εναλλακτική διέξοδο. Ο κ. Λαφαζάνης έφτιαξε ένα κόμμα, διέσπασε το κόμμα στο οποίο μέχρι πριν 2 εβδομάδες, ήταν κορυφαίος υπουργός μαζί με άλλα στελέχη, που σιγοντάρησε όλο αυτό το 7μηνο και προεκλογικά, έτσι ώστε να έρθει αυτή η κατάσταση και να καταλήξει εκεί, διότι δεν έβγαλε κιχ όλο αυτό το διάστημα και μέσα στη Βουλή και στα διεθνή φόρα που συμμετείχε, στην ΕΕ για τις αντιρρήσεις που είχε για το πού οδηγούνταν και η διαπραγμάτευση και η πολιτική του κυβερνώντος κόμματος και μόλις την τελευταία στιγμή, όταν είδε ότι ένας κόσμος θα εγκατέλειπε τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκφράσει ριζοσπαστικά τη θέλησή του, την απογοήτευσή του, να έρθει στο ΚΚΕ ή σε ριζοσπαστικές πραγματικά δυνάμεις, έφτιαξε αυτό το κόμμα λέγοντας ότι διαφοροποιείται. Άρα λοιπόν έχει τέτοιες στοχεύσεις. Την πρόταση νόμου του ΚΚΕ την άφησε στα συρτάρια της και η κ. Κωνσταντοπούλου που τώρα είναι με το κόμμα του κ. Λαφαζάνη και ο ίδιος και ο κ. Στρατούλης και οι υπόλοιποι υπουργοί, που δεν ψήφισαν τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για τον 13ο - 14ο μισθό, για τις συλλογικές συμβάσεις, για τη 13η - 14η σύνταξη κ.λπ. Ο κ. Ήσυχος επίσης ήταν αναπληρωτής υπ. Άμυνας όταν ο κ. Καμμένος, σε όλους τους τόνους, έλεγε ότι στην Κάρπαθο θα γίνει νέα ΝΑΤΟική βάση, πράγμα που δεν τόλμησε να κάνει καμία κυβέρνηση δεξιά, σοσιαλιστική από το 1974 και μετά. Άρα δεν μπορείς να μην δώσεις περισσότερο χρόνο να αναλύεις, να εξηγείς γιατί ξανά ακούγονται αυτές οι ψευτιές, αυτή η κοροϊδία...
Δεν σας αγχώνει δηλαδή ότι μπορεί να αλιεύετε απ’ την ίδια δεξαμενή…
Μα η ίδια δεξαμενή είναι παντού σ’ όλη την Ελλάδα. Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας είναι εργάτες, άνεργοι, επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, αυτοί είναι.
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτοί που ψηφίζουν ΚΚΕ δεν είναι οι κλασικοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ, αρκετός κόσμος σήμερα μπορεί να ψηφίσει ΚΚΕ διαμαρτυρόμενος από τη στάση των πολιτικών κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια.
Το 36% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ πριν 7 μήνες προέρχονται κυρίως απ’ το ΠΑΣΟΚ και ένα τμήμα από τη ΝΔ, από κει κυρίως προέρχονται και ξαναλέω είναι εργαζόμενοι, που δεν τους λες τώρα νεοδημοκράτες ή πασοκτζήδες, είναι ΣΥΡΙΖΑ, και πάλι δε νιώθουν ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό τον κόσμο εμείς απευθυνόμαστε, δεν είναι ούτε δεξαμενή, ούτε λίμνη, ούτε θάλασσα, είναι εργαζόμενος λαϊκός κόσμος στους οποίους το ΚΚΕ θέλει ν’ ακουμπήσει και λέει σ’ αυτούς ότι μπορούν ν’ ακουμπήσουν στο ΚΚΕ. Οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη είτε απ’ τα κυβερνητικά κόμματα, που μέχρι σήμερα ήταν μέσα σ’ αυτά και ο κ. Λαφαζάνης, είτε με τη ΧΑ που είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση και δεν πρέπει να κατευθυνθεί εκεί λαϊκός κόσμος, δε μιλάω για τους πορωμένους φασίστες ή αυτούς που δεν ξέρουν που βρίσκονται και συνειδητά επιλέγουν ένα ναζιστικό κόμμα που έχει τάγματα εφόδου και δολοφονεί αθώους ανθρώπους, μιλάμε για ένα λαϊκό κόσμο που μπορεί να παρασυρθεί και από τη συνθηματολογία της ΧΑ. Όπως βλέπετε απ’ τα υπόλοιπα κόμματα, εκτός αυτά που ψήφισαν το μνημόνιο, είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισαν και που είναι τώρα στο κόμμα Λαφαζάνη, είναι οι βουλευτές της ΧΑ και είναι κόμματα που το ΚΚΕ στρέφει τα πυρά του εξίσου με τα άλλα κόμματα που του ετοιμάζουν το μνημόνιο που ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν νέα σκληρά μέτρα από Οκτώβρη.
Τέσσερα χρόνια είμαστε στο μνημόνιο και έχετε εναντιωθεί σε όλα τα μνημόνια. Εάν σ’ αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή με τις συνθήκες οι οποίες υφίστανται στη χώρα δεν μπορείτε ν’ αυξήσετε το ποσοστό σας, τι θεωρείτε λάθος; Δεν σας καταλαβαίνει ο κόσμος ή κάτι λάθος κάνετε εσείς. Όλοι φανταζόμασταν ότι θα μπορούσατε να έχετε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ωστόσο το ΚΚΕ κυμαίνεται στο 5%.
Κι εμείς το φανταζόμασταν, αλλά το θέμα είναι τι κάνει ο ελληνικός λαός. Νομίζουμε ότι αυτή τη φορά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σήμερα δεν είναι το ίδιο όπως το Γενάρη ή όπως το 2012. Σήμερα έχει μια πορεία όπου δοκίμασε και αυτή την "πρώτη φορά αριστερά", μέχρι τότε ήξερε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ήξερε κόμματα του αστικού πολιτικού κατεστημένου που είχαν κυβερνήσει και τον οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια, τώρα δοκίμασε και την αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, και είδε ότι αυτά που του έλεγε το ΚΚΕ στην πράξη επιβεβαιώνονται, άρα λοιπόν το ΚΚΕ είπε αλήθειες, το ΚΚΕ έδωσε προτάσεις που τότε δεν εισακούστηκαν και θεωρούμε πολύ θεμιτό τώρα ο ελληνικός λαός να σκεφτεί και με το χέρι στην καρδιά να πάει στις 20 Σεπτέμβρη στις κάλπες και να ψηφίσει, να ενισχύσει όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ.
Έχετε έναν αριθμό στο νου ως στόχο;
Όχι, δε βάζουμε αριθμητικούς στόχους όπως άλλα κόμματα. Όσο πιο ψηλά, όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο καλύτερα θα είναι για το λαό μας, γιατί ακριβώς τώρα όπως λέει και το προεκλογικό σύνθημά μας, τα δοκίμασες όλα, τα είδες, υπάρχει λύση. Μόνο με το ΚΚΕ μπορούμε ν’ ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής».

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπαςγια τις εκλογές επεσήμανε:
«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν προεκλογικά -σε συνεργασία- ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, για να περάσουν μετά τις εκλογές νέα βάρβαρα σκληρά μέτρα σε βάρος του, με το 3ο μνημόνιο και τα νέα μέτρα που θα έρθουν.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να δώσει ψήφο σε νέα αναχώματα που στήνονται, όπως είναι το νέο κόμμα που προήλθε από την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ Νο 2. Δεν πρέπει να δοθεί καμιά εργατική – λαϊκή ψήφος, ιδιαίτερα από τις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, όλης της Ελλάδας, από την ελληνική αγροτιά, στη ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».

Το ζήτημα είναι απλό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 έθεσε ως κυρίαρχο το δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Ενα ψεύτικο δίλημμα, με το οποίο εξαπατήθηκε μεγάλο μέρος εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που πίστεψαν ότι μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ, με όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτήν, με μια πολιτική με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, με τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια των καπιταλιστών, μπορεί ο λαός να δει άσπρη μέρα. Πατώντας πάνω σε αυτήν την απάτη έγινε κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης του Γενάρη 2015. Τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Οχι μόνο δεν έσκισε κανένα μνημόνιο, αλλά καθαρο-έγραψε ένα τρίτο, πιο σκληρό μνημόνιο, από κοινού με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, που το ψήφισαν ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ.
Και τώρα; Τώρα που πάμε σε νέες εκλογές, ποιο θα είναι το επόμενο δίλημμα εξαπάτησης σε βάρος του λαού; Το περασμένο Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, στην Πανελλαδική τους Συνδιάσκεψη, το περιέγραψε αναλυτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ - λέει - είναι η πολιτική δύναμη που εναντιώνεται στο «παλιό πολιτικό κατεστημένο που βύθιζε τη χώρα 40 χρόνια τώρα». Λέει, λοιπόν, ψηφίστε με γιατί δεν ανήκω στο πολιτικό κατεστημένο. Όταν η πολιτική απάτη γίνεται δεύτερη φύση, τότε πρέπει να περιμένεις τα πάντα...
Ναι, αυτό συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυριολεκτικά, ζούμε ένα ακόμα επεισόδιο του πώς να εξαπατάς το λαό για να τον κρατάς ενσωματωμένο σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Και αυτό το δίλημμα, «με το παλιό πολιτικό σύστημα ή με εμάς που είμαστε νέοι και φρέσκοι», είναι κάλπικο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε επτά μήνες, ξεσήκωσε μια χαρά όλα τα «χούγια» των πολιτικών δυνάμεων τις οποίες χαρακτηρίζει «παλιές και φθαρμένες δυνάμεις που κυβέρνησαν 40 χρόνια». Όχι μόνο κατάφερε μέσα σε επτά μήνες να περάσει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που ήταν ζητούμενο για χρόνια από τα επιτελεία του κεφαλαίου, αλλά, ταυτόχρονα, να αναπαραγάγει με νέο τρόπο τη λογική ότι είναι μονόδρομος ο καπιταλιστικός δρόμος, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, να αμβλύνει κάθε διάθεση ριζοσπαστισμού, να σπείρει την απογοήτευση και το συμβιβασμό. Αυτή η τελευταία του μεγάλη προσφορά είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος.
Και το κατάφερε γιατί είναι προσηλωμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Οι ίδιες του οι θέσεις εκεί οδηγούν και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στο νέο του προεκλογικό πρόγραμμα, δηλαδή στην αστική διακυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων. Η ιστορία ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, είναι τόσο παλιά και φθαρμένη, όσο ακριβώς και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - που έχουν κυβερνήσει. Τόσο παλιά και φθαρμένη όσο η σοσιαλδημοκρατία. Αποστολή του είναι να εγκλωβίζει ριζοσπαστικές συνειδήσεις σε ανώδυνα μονοπάτια. Τόσο ως αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και ως εν δυνάμει κυβέρνηση πριν από τις εκλογές του Γενάρη, αλλά και ως κυβέρνηση στηρίχτηκε από τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας. Και στηρίζεται και τώρα.
Πράγματι, ο λαός όσα βιώνει, τα βιώνει εξαιτίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος που τον στηρίζει. Αυτό το σύστημα που ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν στη σημερινή συγκυρία με τον καλύτερο τρόπο, όπως διαβεβαιώνουν άλλωστε οι εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, όπως η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ. Ολοι αυτοί δηλώνουν περιχαρείς για τον ηγέτη Τσίπρα και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν επιλογή. Δοκίμασαν και τους «παλιούς» και τους «νέους». Τώρα, ήρθε η στιγμή που χωρίς κανένα δισταγμό πρέπει να στηρίξουν το ΚΚΕ. Για να γκρεμίσουν την παλιά και τη νέα σαπίλα και να ανοίξουν το δρόμο της ανατροπής.

Του Τάκη Βαρελά
Είναι άξιο απορίας και θράσους πως ο πρώτος τη τάξει υπουργός, στο σημαντικότατο υπουργείο της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, της Ενέργειας, της Ανάπτυξης, ο κ. Λαφαζάνης, ο χθεσινός ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 και σημερινός ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχασε το δρόμο της!
Αλήθεια, αυτόν το δρόμο, το δρόμο που οδηγούσε 25 χρόνια τώρα στις Βρυξέλλες και στα διευθυντήρια της ΕΕ, δεν περπατούσε ο Λαφαζάνης και οι συν αυτώ;
Δικές τους επιλογές δεν ήταν ο προσανατολισμός στην ΕΕ και η εφαρμογή των μνημονίων;
Δικές τους επιλογές δεν ήταν το χρύσωμα του χαπιού;
Αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ δεν διαλαλούσαν; Ότι μπορεί δηλαδή να κάνουν την ΕΕ αγγελούδι;
Είκοσι πέντε χρόνια τώρα δεν είναι αυτός που πίνει νερό στο όνομα της ΕΕ;
Είκοσι πέντε χρόνια τώρα δεν είναι αυτός που κουνούσε το δάκτυλο στο ΚΚΕ και από την άλλη έβαζε πλάτη να πείσει τους ριζοσπάστες αριστερούς ότι η Αριστερά της Ευρώπης θα αλλάξει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι θα τα κάνουν πιο ανθρώπινα;
Αυτά ούτε οι θεοί δεν τα υπόσχονται!
Και όμως, όχι μόνο τα υποσχέθηκαν, τα πάλεψαν, ξεπέρασαν θεούς και δαίμονες.
Δεν πέρασαν, όμως, ούτε 7 μήνες και ένα δείγμα της ανθρωπιάς της ΕΕ του ΝΑΤΟ και των εταίρων τους το βλέπουμε και το ζει ο λαός, στα όρια της εξαθλίωσης, με την οργή, το θυμό που φέρνει και η υπογραφή και του Λαφαζάνη.
Όχι, δεν είχε αυταπάτες. Είναι απάτες καραμπινάτες σε βάρος του λαού και βγάζουν μάτι!
Ο κάθε Λαφαζάνης, Στρατούλης και Αλαβάνος, όπως επίσης και κάθε ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, Νο 2 -και δεν ξέρουμε πού θα κάτσει η μπίλια της αυτομόλησης των ομάδων που καλλιέργησαν- συντηρούν και εξάγουν τζάμπα και «μαϊμού» ενότητα και μάλιστα με θρασύτητα εγκαλούν το ΚΚΕ ότι είναι απέναντι! 
Μα και βέβαια το ΚΚΕ είναι απέναντι, γιατί ο καθένας από αυτούς αντιλαμβάνεται την ενότητα ως μια πολυκατοικία στο πλαίσιο μιας ενότητας ενταγμένης στα χωροταξικά σχέδια στα οποία χτίζεται η αριστερά του καπιταλισμού και στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Αντιλαμβάνονται την ενότητα της αριστερής τους πολυκατοικίας στο πλαίσιο των συμφερόντων του χωροταξικού σχεδιασμού της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της ΕΚΤ και σε αυτήν την ενότητα κανείς σοβαρός αριστερός, πόσο μάλλον κομμουνιστής, δεν έχει λόγο να συμμετάσχει, πόσο μάλλον να συμπαρασύρει το λαό για να βάλει μόνος του την ταφόπλακα που θα τον σκεπάσει!
Αυτό το χωροταξικό οικοδόμημα το είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, γκρεμίστηκε στη συνείδηση της αριστεράς, των αγωνιστών της, αλλά και στη συνείδηση του λαού.
Αυτό το οικοδόμημα, που επανέρχεται με τον ΣΥΡΙΖΑ Νο 2, είχε και έχει χτιστεί πάνω στους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κέρδους των μονοπωλίων.
Αυτό το οικοδόμημα μοιράζεται σε κόμματα, ομάδες και πρόσωπα οριζοντίως και καθέτως, με ρετιρέ, ισόγεια και υπόγεια, με θυρωρούς και διαχειριστές της εξουσίας των μονοπωλίων.
Εκεί χωρά η ενότητα μόνο όσων συμφωνούν στην εξαθλίωση των λαών, είτε λέγονται δεξιοί, είτε αριστεροί, είτε κεντροαριστεροί.
Εκεί δεν χωρούν οι αγωνιστές, οι πραγματικοί αριστεροί, οι κομμουνιστές!
Εκεί δεν χωρούν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι νέοι και οι νέες που δοκίμασαν τα έργα και τις ημέρες όλων αυτών των κυρίων που σήμερα έρχονται και σου λένε «αύριο θα τα καταφέρω καλύτερα για σένα»!
Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κάθε καλοπροαίρετος αριστερός και ριζοσπάστης σε μορφώματα που τρέχουν να πιστοποιηθούν ως η αριστερά στη μεγάλη παράταξη των καπιταλιστών;
Και μην τολμήσουν να μας κατηγορήσουν ότι τους σφυροκοπούμε αδίκως, γιατί, απλά, δεν αμφισβητούν ούτε στα λόγια την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο!
Μα, θα μου πείτε, αυτά τα λένε οι κομμουνιστές!
Ακριβώς, γιατί εκεί βρίσκεται η πραγματική διαφορά!
Οι κομμουνιστές και οι πραγματικοί αριστεροί παλεύουν για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.
Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε και το στόχο και την πάλη του.
Το ΚΚΕ το απέδειξε στο λαό στηρίζοντας τους ταξικούς αγώνες.
Το ΚΚΕ μόνο στο λαό δίνει καθημερινά εξετάσεις, δεν του έκρυψε ποτέ τι του μαγειρεύουν όσοι του έταξαν λαγούς με πετραχήλια.
Το ΚΚΕ δεν διαπραγματεύτηκε και δεν εμπορεύθηκε το ψέμα και την απάτη για να ξεζουμίσουν το λαό μια χούφτα καπιταλιστές!
Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, Νο 2, Λαφαζάνης και συν αυτώ, έδωσαν και δίνουν εξετάσεις, αγωνιούν και κόπτονται για το συμφέρον της παράταξης των καπιταλιστών. Στήριξαν, κυβέρνησαν, αποφάσισαν εκατοντάδες αντιλαϊκά μέτρα.
Τα έργα και οι ημέρες τους αποτελούν ιστορική παρακαταθήκη και γράφτηκαν στο πετσί της εργατικής τάξης με την υπογραφή όλων αυτών των κυρίων.
Τους δοκίμασες και αυτούς!
Τώρα συναντάς το ΚΚΕ στους δρόμους των αγώνων και της ανατροπής.
Συναντάς τον πιο αξιόπιστο, σίγουρο και αληθινό δρόμο για έναν κόσμο που μόνο η κοινωνική συμμαχία του λαού μπορεί να ανοίξει και να χτίσει!
Απλά προϋποθέτει να είναι πιο δυνατό και πιο ισχυρό το κόμμα που παλεύει για αυτόν το δρόμο υπέρ του λαού αταλάντευτα, παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες και τα αριστερά αναχώματα, τύπου ΣΥΡΙΖΑ Νο 1, Νο 2, που στήνει η αστική τάξη.
Προϋποθέτει την ψήφο στο ΚΚΕ.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget