08/08/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Ο Βλ. Πούτιν υποδέχεται το Χ. Ροχανί στη ρωσική
 πόλη Ουφά, τον περασμένο Ιούλη, όταν το Ιράν
προσκλήθηκε στη Σύνοδο των BRICS αλλά και της
 Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης
«Ανταλλάγματα» για τη στήριξη που πρόσφερε στην Τεχεράνη σε ...δύσκολες εποχές, φαίνεται ότι περιμένει η Μόσχα
«Να σας θυμίσω ότι η Ρωσία ήταν αυτή που επέμενε πάντα ότι η κατάσταση γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να έχει μόνο πολιτική και διπλωματική λύση», επισήμανε σε συνέντευξή του σε αιγυπτιακό δίκτυο ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη συμφωνία της Βιέννης «έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας».
Οι δύο χώρες έχουν μακρόχρονες φιλικές σχέσεις, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα θα επιδιώξει να «εξαργυρώσει» τη στήριξη που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρόσφερε (από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων) για χρόνια στο Ιράν. Με αντίστοιχες προσδοκίες «παίρνει τα μέτρα της» για να συμμετάσχει στην «κούρσα» που θα δυναμώσει ολόπλευρα για την «αξιοποίηση» της αγοράς, των πρώτων υλών και του εργατοτεχνικού δυναμικού του Ιράν που μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρό πλεονέκτημα για μια καλή θέση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
Η σύσφιξη των ρωσο-ιρανικών σχέσεων θα βρεθεί στο επίκεντρο και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει τις επόμενες μέρες στη Μόσχα ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τη διμερή συνεργασία δε θα βρεθούν μόνο οι επιχειρηματικές επενδύσεις, αλλά και θέματα που αφορούν γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή όπως ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών και του «Ισλαμικού Κράτους».
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Τεχεράνη ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ και ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή του Προέδρου Πούτιν Μιχαήλ Μπογκντάνοφ και ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Χουσεΐν Αμίρ - Αμπντουλαχιάν, ο δεύτερος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε ο Ζαρίφ σε χώρες του Αραβικού Κόλπου που - σύμφωνα με την ιρανική πλευρά - ανέδειξαν ότι τα περιφερειακά ζητήματα όπως αυτά του Μπαχρέιν, της Υεμένης, της Συρίας και του Ιράκ, «δεν μπορούν να έχουν άλλη λύση παρά μια πολιτική λύση βασισμένη σε προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους».
Ο Μπογκντάνοφ από την πλευρά του υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερων διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής, ειδικά το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία, ώστε να υπάρξει κατανόηση στα περιφερειακά ζητήματα. Η επίλυση των συγκρούσεων στην περιοχή είναι αδύνατη χωρίς τη συμμετοχή του Ιράν, σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι η συνέχιση της ανασφάλειας θα δυναμώσει περαιτέρω τους «τρομοκράτες». Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ρωσία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση με το επιχείρημα ότι αυτό αντίκειται στη διεθνή νομοθεσία.



Τουρκικά μαχητικά (φωτ.) εξακολουθούν να βομβαρδίζουν
 συριακά και ιρακινά εδάφη στο όνομα της
 υπεράσπισης της «εθνικής ασφάλειας»
Ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ Αστυνομίας και ΡΚΚ σε διάφορες πόλεις, καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ
Νέες συγκρούσεις μεταξύ Αστυνομίας και PKK καταγράφονται καθημερινά στην ανατολική Τουρκία, για την οποία ΜΜΕ πλέον μεταδίδουν ειδήσεις για πολύωρες ανταλλαγές πυροβολισμών και θανάτους αμάχων. Η κατάσταση οξύνεται καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που ξεκίνησε πριν από δύο βδομάδες σε Συρία και Ιράκ, εναντίον θέσεων «τρομοκρατών», εννοώντας το «Ισλαμικό Κράτος» και κύρια το PKK, στο οποίο μέχρι σήμερα επικεντρώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Το κλίμα, που οξύνεται καθημερινά στα ανατολικά, αν μη τι άλλο ευνοεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανιστεί υπέρμαχος της «εθνικής ασφάλειας και σταθερότητας», να εκβιάσει τη λαϊκή ανοχή στις αντιλαϊκές της μεθοδεύσεις, δηλαδή υπεράσπισης του ζωτικού χώρου δράσης του τουρκικού κεφαλαίου, ενάντια σε οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις, από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύσει η θέση του.
Χτες, εφημερίδες, όπως η «Σαμπάχ», έκαναν λόγο για... τετράωρη (!) ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων μέσα στην πόλη Σιλόπη της ανατολικής επαρχίας Σιρνάκ, που ξεκίνησε όταν η Αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει υπόπτους και συνάντησε «αντίσταση». Ως αποτέλεσμα, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και επτά τραυματίστηκαν. Οι ένοπλοι φέρεται να ανήκουν στην οργάνωση YDG-H (Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας) που θεωρείται η πτέρυγα νεολαίας του PKK και εμφανίζονται να χρησιμοποίησαν μακρύκαννα όπλα αλλά και ρουκέτες.
Τις τελευταίες μέρες, πληθαίνουν τέτοιες επιθέσεις ενόπλων που όπως είναι φυσικό σκορπούν τον πανικό σε χιλιάδες κατοίκους και μετατρέπουν σε «πεδία μάχης» κέντρα οικισμών, προσφέροντας απλόχερα άλλοθι στην κυβέρνηση για να κλιμακώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ενάντια στην «τρομοκρατία».
Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις ο Ντεμιρτάς
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρέθηκε στις Βρυξέλλες με στόχο να ζητήσει κινητοποίηση για να ξεκινήσουν πάλι οι επίσημες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και ΡΚΚ. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων επρόκειτο να συναντήσει την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και εξόριστα στελέχη του ΡΚΚ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει κάτι γνωστό για τις σχεδιαζόμενες επαφές.
Πάντως, σε δηλώσεις του ο Ντεμιρτάς έκανε λόγο για «άδικο και αδικαιολόγητο πόλεμο» και κάλεσε την ΕΕ «πολύ καθαρά και ανοικτά να υποστηρίξει την (επανέναρξη των) διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο PKK και την Τουρκία».
Πριν από μερικές μέρες, το HDP ζήτησε παρέμβαση και του ΟΗΕ για να ερευνηθούν οι «παράνομες και αυθαίρετες εκτελέσεις» που έχουν γίνει στην Τουρκία από τις 20/7 και μετά, δηλαδή μετά το μακελειό στην πόλη Σουρούτς.

Τέλος, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να σταματήσει για λίγο τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησε μόνη της εναντίον θέσεων του «ΙΚ» στη Συρία, μέχρι να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες που θα επιτρέψουν το συντονισμό των τουρκικών μαχητικών με το «διεθνή αντιτρομοκρατικό συνασπισμό» που έχει δημιουργηθεί.

Διεθνής επενδυτική «κούρσα»
Τεράστια ποσά προσελκύει ο τομέας της «καθαρής» Ενέργειας παγκοσμίως, με την Κίνα αυτήν τη στιγμή να βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση
Ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζουν οι επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο δίχως να επηρεάζεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από την πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 50% τους τελευταίους 12 μήνες διατηρώντας την ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ οι ισχυροί «παίκτες» του χώρου, κυρίως ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, ΕΕ - προσφάτως και η Ινδία που θέλει να «μπει στο παιχνίδι» - επιδίδονται σε «αγώνα δρόμου» τόσο στο πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ όσο και στην απόκτηση καλύτερων θέσεων στην εν λόγω αγορά.
Σε ανάλυση που δημοσίευσε πρόσφατα η διεθνής εταιρεία οικονομικών συμβούλων «McKinsey» διαπιστώνεται ότι σήμερα ο κλάδος των ΑΠΕ εμφανίζεται περισσότερο ανθεκτικός από ποτέ, κόντρα σε μια τυπική ανάλυση που ήθελε αρχικά να εμφανίζουν στασιμότητα ή και κάμψη, εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου και κατά προέκταση και του φυσικού αερίου, καθώς σε μια σειρά αγορών, οι τιμές των δύο εμπορευμάτων συνδέονται άμεσα. Οπως αναφέρει, στο πρόσφατο παρελθόν η βύθιση των τιμών πετρελαίου θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στις ΑΠΕ, ωστόσο από τον Απρίλη του 2014 που ξεκίνησαν τα πρώτα σημάδια της πτώσης μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους, διάστημα κατά το οποίο η τιμή του πετρελαίου έπεσε από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι τοποθετήσεις επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα της «καθαρής ενέργειας» στις ΗΠΑ παρέμεναν σταθερές και με αυξητική τάση, με αποτέλεσμα πάρα πολλά επενδυτικά funds του τομέα να ξεπεράσουν με ευκολία επενδύσεις εταιρειών άλλων κλάδων που οι μετοχές τους διαπραγματεύονται στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη «S&P 500».
Αυξάνονται σταθερά οι επενδύσεις
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) οι παγκόσμιες επενδύσεις στην «καθαρή Ενέργεια» αυξήθηκαν κατά 17% το 2014, φτάνοντας τα 270 δισ. δολάρια, ενισχυόμενες βεβαίως και από τις πολιτικές κρατικών επιδοτήσεων που ισχύουν διεθνώς, ενώ συνολικά οι εταιρείες του τομέα ενίσχυσαν τα κεφάλαιά τους μέσω των χρηματιστηριακών αγορών, καθώς οι τοποθετήσεις στις μετοχές τους αυξήθηκαν πέρσι κατά 54%. Η «επενδυτική ευφορία» συνδέεται φυσικά με τη συστηματική επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, αφού για παράδειγμα στις ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για το 2015 η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 12 Gwatt.
Παράλληλα, τα στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής Ενέργειας (ΕΙΑ) αναφέρουν πως οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στη χώρα αυξήθηκαν κατά 8,1% το 2014, ενώ η συνολική δυναμικότητά τους θα αυξηθεί επιπλέον κατά 13,1% το 2015 και 10,9% το 2016. Επίσης, και οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας αυξάνονται εξίσου γοργά. Από φέτος μέχρι και το 2022 η EIA εκτιμά ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα αποτελούν κάθε χρόνο σταθερά το μεγαλύτερο μέρος κάθε νέας ενεργειακής εγκατάστασης στη χώρα και μέχρι το 2040 το μερίδιό τους συνολικά στην ενεργειακή απόδοση στις ΗΠΑ θα έχει φτάσει το 18% από 13% που ήταν το 2013.
Η IEA εκτιμά ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, την προηγούμενη χρονιά, καταγράφηκε το ρεκόρ των 95 Gwatts σε νέες αιολικές και ηλιακές ενεργειακές εγκαταστάσεις και αναμένει ότι από τις ΑΠΕ θα προέρχεται το 25% της παγκόσμιας παραγωγής Ενέργειας μέχρι το 2018, από το 20% που ήταν το 2011. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι ΑΠΕ παγκοσμίως αποτέλεσαν το 48% της νέας ενεργειακής παραγωγής το 2014 και αυτό ήταν το τρίτο έτος στη σειρά που το ποσοστό τους ξεπερνούσε το 40% στο σχετικό μέγεθος, την ίδια στιγμή που οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας συνέχιζαν για δέκατο συνεχόμενο έτος να αυξάνονται με ποσοστό 30% ετησίως.
Από την άποψη των οικονομικών μεγεθών να σημειώσουμε πως το 2011 οι άμεσες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 280 δισ. δολάρια, ενώ εγκαταστάθηκαν συνολικά ενεργειακές μονάδες δυναμικότητας 70 Gwatts. Το 2014 εγκαταστάθηκαν επιπλέον 95 Gwatts, όμως το κόστος τους ήταν αισθητά μειωμένο καθώς κινήθηκε στα 270 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αποδίδουν το γεγονός αυτό στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, στις κάθε είδους κρατικές επιδοτήσεις αλλά και την αυξανόμενη παραγωγή παγκοσμίως που ρίχνουν συστηματικά τις τιμές τους. Στις ΗΠΑ το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμης Ενέργειας (NREL) υπολόγιζε πως το 2014 το κόστος οικιακών και εμπορικών φωτοβολταϊκών μειώνονταν κατά 6% - 7% ετησίως από το 1998 μέχρι και το 2013 πτωτική τάση που συνεχίστηκε κατά τα επόμενα χρόνια, με όλες τις σχετικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση κατά το ορατό μέλλον.
Η Κίνα «οδηγεί» τις επενδύσεις στις ΑΠΕ
Το 2013 η Κίνα ξεπέρασε την ΕΕ στις επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και από τότε παραμένει σταθερά πρώτη σε όλον τον κόσμο, καθώς το 2014 επένδυσε συνολικά 83,3 δισ. δολάρια (αύξηση κατά 40% σε σχέση με το 2013) για την εγκατάσταση συνολικά 11 GWatts και στα ίδια επίπεδα αναμένεται να κινηθεί φέτος, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 38,3 δισ. δολάρια και τρίτη Ιαπωνία. Την ίδια στιγμή η Ινδία έχει θέσει ένα φιλόδοξο πλάνο να δημιουργήσει νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 170 Gwatts μέχρι το 2022, ενώ επένδυσε το 2014 συνολικά 7,4 δισ. δολάρια. Στην «κούρσα» έχουν μπει φυσικά και οι αναπτυσσόμενες χώρες, με προεξάρχουσα τη Ν. Αφρική η οποία επένδυσε πέρσι κεφάλαια της τάξης των 5,5 δισ. δολαρίων, ενώ ιδιαίτερα φιλόδοξα πλάνα νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζουν και χώρες του Λ. Αμερικής, κυρίως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Χιλή. Συνολικά οι επενδύσεις των αναπτυσσόμενων χωρών στον τομέα αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 50% των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σοβαρά βήματα γίνονται παράλληλα και στον τομέα της τεχνολογίας με το βάρος να πέφτει στο σοβαρότερο ίσως ζήτημα, που είναι η αποθήκευση της παραγόμενης Ενέργειας μέσω ΑΠΕ, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς της «McKinsey» το κόστος παραγωγής ενεργειακών αποθηκευτικών μέσων αναμένεται να μειωθεί περισσότερο από 50% μέχρι το 2020. Μεγάλες εταιρείες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα επενδύουν εξίσου μεγάλα ποσά ειδικά για την επίλυση του προβλήματος της αποθήκευσης της Ενέργειας και της χρήσης της κατά βούληση, κάτι που σήμερα ακόμη κοστίζει πολύ.

Ο Α. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι
Μπροστάρης ντόπιων μονοπωλίων ο Τσίπρας
Η παρουσία του πρωθυπουργού,Αλ. Τσίπρα, την Πέμπτη, στην τελετή εγκαινίων της νέας διώρυγας του Σουέζ, σηματοδότησε τη νέα προσπάθεια των ντόπιων κεφαλαίων να διεισδύσουν και να πάρουν κομμάτι από την πίτα των μεγάλων κατασκευαστικών έργων και έργων υποδομής που συνοδεύουν τη νέα διώρυγα. Διόλου τυχαία, ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την τέτοια πρεμούρα της ελληνικής αστικής τάξης, μετέβη στην Αίγυπτο, συνοδευόμενος, μεταξύ άλλων, από τον Χρ. Σπίρτζη, αν. υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, και τον Γ. Τσίπρα, γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Σε αυτήν τη βάση, στο επίκεντρο της διμερούς συνάντησης την Πέμπτη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι, βρέθηκαν οι «μπίζνες» μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δελτίο του Μεγάρου Μαξίμου:
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως και της λιμενικής συνεργασίας ανάμεσα στο Σουέζ και στον Πειραιά, καθώς και άλλα ελληνικά λιμάνια (σ.σ: πληροφορίες αναφέρουν το ενδιαφέρον της αιγυπτιακής πλευράς για ακτοπλοϊκή σύνδεσηΑλεξάνδρειας - Αλεξανδρούπολης, και μεταφορά απ' εκεί εμπορευμάτων προς την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου).
»Αποφασίστηκε επίσης να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο συναντήσεις αξιωματούχων, προκειμένου να υποστηριχτεί η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Σουέζ.Συμφωνήθηκε η διοργάνωση τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών».
Σημειωτέον, άλλωστε, ότι όπως είχε πει ήδη από τις 23 Ιούλη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, αναγγέλλοντας στην Αθήνα την επίσκεψη Τσίπρα στην Αίγυπτο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει να μετάσχουν και ελληνικά κεφάλαια στα κατασκευαστικά σχέδια της νέας διώρυγας που, πέρα από τη διάνοιξή της, αφορούν κατασκευή νέων λιμένων, βιομηχανικών ζωνών, οδικών αξόνων, συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, μεγάλων ξενοδοχειακών ομάδων, των δικτύων υποδομής τους για άρδευση, ύδρευση, αποχέτευση, φωτισμό, ηλιακά πάρκα, γήπεδα γκολφ κ.ά.
Παραπέρα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ εστίασε και στα σχέδια κατασκευής του αγωγού «East Med», με παράλληλη πόντιση καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα φέρνει καύσιμο από Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και μέσω Κρήτης δυτικότερα στην Ευρώπη.
Η «Διακήρυξη της Λευκωσίας»
Βέβαια, οι προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας των αστικών τάξεων Ελλάδας, Αιγύπτου, αλλά και Κύπρου, είχαν διαφανεί από πολύ νωρίτερα. Π.χ. με την τριμερή συνάντηση κορυφήςπου πραγματοποιήθηκε στις 29 Απρίλη 2015 στη Λευκωσία. Τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τους προέδρους Ν. Αναστασιάδη και Α. Φ. Αλ Σίσι έφερε στο ίδιο τραπέζι η ανάγκη προώθησης ζητημάτων που ιεραρχούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τριών χωρών και άπτονται της συνεργασίας για τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές κ.ά.
Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, στις επίσημες δηλώσεις με το πέρας της τριμερούς, ο ίδιος ο Τσίπρας είπε πως αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας «στην οικονομία και το εμπόριο με τη σύγκληση συναντήσεων των τεχνικών μας ομάδων». «Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών, της Ναυτιλίας, του Τουρισμού».
Ομολογώντας την επιδίωξη για γεωστρατηγική αναβάθμιση που χαρακτηρίζει τις αστικές τάξεις των τριών κρατών, πρόσθεσε: «Οι χώρες μας βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Οιευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης μας, για την Ενέργεια, το Εμπόριο και τις Μεταφορές της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Στο πλαίσιο αυτό, τονίσαμε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (...) συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας, όπου αυτό είναι απαραίτητο».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το κάλεσμα προς τις αστικές τάξεις άλλων κρατών να πάρουν μέρος σε μια προσπάθεια απ' το αποτέλεσμα της οποίας θα έχουν να κερδίσουν, λέγοντας ότι «οι πρωτοβουλίες μας αυτές δε θα είναι μόνο προς όφελος των χωρών μας, αλλά αποτελούν πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας».
Εξάλλου, η «Διακήρυξη της Λευκωσίας», στην οποία κατέληξαν στην τριμερή του Απρίλη,αναφέρεται στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη σημασία που έχει ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών. Αποτυπώνει τη συμφωνία για διερεύνηση της δυνατότητας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων των τριών χωρών,«με σκοπό να δημιουργήσουν ένα πιο θετικό οικονομικό περιβάλλον για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ενός ταχέως μεταβαλλόμενου διεθνούς περιβάλλοντος», αλλά και για να «επωφεληθούν από κοινού από σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν στην περιοχή μας».
Αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδεται στον τουρισμό και τη ναυτιλιακή βιομηχανία σαν«ζωτικής σημασίας συνιστώσες της οικονομίας». Ακόμα, τη συμφωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινά έργα, με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, στην ανάπτυξη τουριστικών «πακέτων», στην προώθηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης για μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων και για την έναρξη συνεργασίας στο πεδίο της ναυτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
«Ο Αναπτυξιακός Διάδρομος Διώρυγας Σουέζ»
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν εκτενέστερα και λεπτομερέστερα και στο συνέδριο «Coastal & Canal Zone Development Conference», που διεξάγεται στο Κάιρο, από 17 έως 19 Νοέμβρη, «στο πλαίσιο προώθησης του μείζονος έργου "Αναπτυξιακός Διάδρομος Διώρυγας Σουέζ"», όπως λένε οι αρμόδιες ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες που παρακολουθούν το «φάκελο» Αίγυπτος.
Οι ίδιες διπλωματικές υπηρεσίες προσθέτουν χαρακτηριστικά: «Η αιγυπτιακή κυβέρνηση φιλοδοξεί να μετατρέψει την Διώρυγα του Σουέζ σε παγκόσμια οικονομική ζώνη και διεθνές οικονομικό κέντρο. Στο επίκεντρο του εν λόγω συνεδρίου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία νέων λιμένων, βιομηχανικών ζωνών, κέντρων επιμελητείας, οικιστικών περιοχών, οδικών αξόνων, σηράγγων κ.α.
Στο συνέδριο συμμετέχουν σειρά κυβερνητικών αξιωματούχων, τραπεζικών και επενδυτικών ιδρυμάτων, κατασκευαστικών εταιρειών και συναφών προμηθευτών, ενώ θα λάβουν χώρα και εξειδικευμένα "workshops" για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες και το αναπτυξιακό έργο "Χρυσό Τρίγωνο"»...
Το «Χρυσό Τρίγωνο»
Το οποίο «Χρυσό Τρίγωνο» αφορά μια αχανή περιοχή που εκτείνεται από την πόλη Κένα στην Ανατολική Ερημο έως τις πόλεις Σαφάγκα και Αλ-Κουσάιρ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σύμφωνα με την Αρχή Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Αιγύπτου (Industrial Development Authority - IDA), η περιοχή είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα και σε διάφορα ορυκτά, που αποτελούν το 75% των ορυκτών της Αιγύπτου.
Το έργο εκμετάλλευσης της εν λόγω ζώνης χρηματοδοτείται από «διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» και περιλαμβάνει επίσης επιχειρηματικά «projects» γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μεταφορών, βιομηχανίας και τουριστικών υποδομών.
Υπάρχει «ψητό» κι αλλού
Υπάρχει «ψητό» κι αλλού. Οπως ενημερώνουν οι ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες που εδράζονται στην Αίγυπτο, «η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή μιας παράπλευρης διώρυγας στην βόρεια είσοδο της Διώρυγας του Σουέζ στο Ανατολικό Πορτ Σάιντ η οποία θα εξυπηρετεί μικρά πλοία με προορισμό το λιμάνι του Πορτ Σάιντ παρακάμπτοντας τη Διώρυγα.
Η εταιρεία «Suez Canal Container Terminal» (SCCT), μέλος του ομίλου «Maersk» πρόκειται να χρηματοδοτήσει το έργο εκτιμώμενου κόστους 60 εκ. δολ. με το ποσό των 15 εκ. δολ. και το υπόλοιπο να καλυφθεί από εθνικούς πόρους.
H νέα παράπλευρη διώρυγα θα έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρων, 18,5 μέτρα βάθος και 250 μέτρα πλάτος και η διάνοιξή της αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου επτά μήνες».
Επίσης: «Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου, δήλωσε ότι, η ιταλική Eni έχει ανακαλύψει σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου σε βάθος 3.600 μέτρων στο Δέλτα του Νείλου τα οποία υπολογίζονται σε 15 δισ. κ.μ. και ότι η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο μήνες».
Ακόμα: «Σύμφωνα με την εθνική στατιστική Υπηρεσία CAPMAS, ο αριθμός των ξένων τουριστώνπου επισκέφθηκε την Αίγυπτο το Μάιο τ.ε. κατέγραψε αύξηση 16,5% σε σχέση με τον Μάιο 2014. Συγκεκριμένα τον Μάιο την χώρα επισκέφθηκαν 894.600 ξένοι τουρίστες έναντι 768.200 τον Μάιο 2014».
Επιπλέον: «Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ενέκρινε τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία, η οποία ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή/διανομή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες. Ο σχετικός εκτελεστικός νόμος αναμένεται να εκδοθεί εντός εξαμήνου».
Και τέλος: «Προκειμένου να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις στον τομέα Ενέργειας, η κυβέρνηση αύξησε την τιμή παραγωγού που καταβάλλεται στις ιταλικές ENI και Edison για τις δραστηριότητες εξόρυξης φυσικού αερίου στη χώρα, από 2,65/ εκ. δολ. BTU σε 4 - 5/ εκ. δολ. BTU και από 2,65 σε 5,88/εκ. δολ. BTU, αντίστοιχα»...

Κάλεσμα στην κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει τάχιστα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για να αποκατασταθούν οι γραμμές χρηματοδότησης των ντόπιων μονοπωλίων, απευθύνει η ΝΔ.
Ενδεικτικά είναι όσα είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος,Κ. Καραγκούνης, μιλώντας χτες στο «Bήμα Fm». Αρχικά, αφού χαρακτήρισε «προτεραιότητα» το κλείσιμο συμφωνίας με τους «εταίρους», επεχείρησε να εμφανίσει τη ΝΔ διαφοροποιούμενη από το περιεχόμενό της: «Να δούμε όμως τι είδους συμφωνία θα είναι», «ανέβηκε εφιαλτικά το κόστος αυτούς τους έξι μήνες», «πάμε για τρίτο μνημόνιο και πρέπει να δούμε τι μέτρα θα περιλαμβάνει».
Ωστόσο, αμέσως μετά έκανε σαφές ότι η ΝΔ θα τα υπερψηφίσει αυτά τα μέτρα: «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα Τσίπρα - Καμμένου», αλλά «δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε» και «έχουμε προτάξει το εθνικό συμφέρον».
Ακολούθως, συνεχίζοντας στην προπαγανδιστική τακτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και η τωρινή περί αντισταθμιστικών, άρσης των επιπτώσεων κ.λπ. είπε: «Θα κάνουμε (σ.σ: ως ΝΔ) και προτάσεις, και όλα αυτά τα επώδυνα μέτρα, με συγκεκριμένη πολιτική να μπορέσουμε να τα αποτρέψουμε, και να μπορέσουμε να τα θεραπεύσουμε όταν θα υπάρξει δυνατότητα»!
Οντας στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή με την κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της ΝΔ δεν παρέλειψε να την καλέσει σε «συναίνεση» και «συνεννόηση», «να συνεννοηθούμε για να μην έρθουν τα χειρότερα».
Μάλιστα, όπως είπε, «αν μας καλούσαν να συμμετάσχουμε στη διαπραγμάτευση, πολύ πιθανό είναι να το βλέπαμε θετικά». Και «στη λογική μιας συνεννόησης και μιας κοινής ομάδας διαπραγμάτευσης εμείς δεν λέμε "όχι"».
«Εμείς είμαστε εδώ για να συνεννοηθούμε» επέμεινε, και εξηγώντας ποιες μπορεί να είναι οι μορφές αυτής της «συναίνεσης», είπε ότι μπορεί να είναι κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», επίδειξη «ανοχής» στη Βουλή, ή «συμφωνημένος χρόνος εκλογών».
Εδικά στο τελευταίο, ξόρκισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικό» να στηθούν τώρα κάλπες, προειδοποιώντας για επιπλέον άνοιγμα του δημοσιονομικού κενού (άλλα 3 με 5 δισ. ευρώ, όπως είπε), και ζητώντας «να υπάρξει σύνεση» στην κυβέρνηση ώστε «να μην υπάρχει πολιτική αστάθεια», που όπως έκανε σαφές θα προκαλέσει νέα προβλήματα στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.
«Εθνική Ελλάδος με πρωθυπουργό Τσίπρα»
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω τα περί «συνεννόησης», ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά» είπε, μεταξύ άλλων: «Εχουμε τον πόλεμο της γενιάς μας που κρατά πέντε χρόνια. Η λύση είναι μια κυβέρνηση με τους καλύτερους που θα είναι η Εθνική Ελλάδας».
Πρόσθεσε πως την κυβέρνηση αυτή θα απαρτίζουν κόμματα που πιστεύουν στην «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας και τόνισε πως δεν θα είχε αντίρρηση να ήταν πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας, δεδομένου ότι είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Δεν το βλέπω μικρόψυχα», είπε...

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις ηγετικές της εμφανίσεις η Ντ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,Πρ. Παυλόπουλο, προκειμένου, επισήμως, να του εκφράσει την «πολύ μεγάλη ανησυχία» της για τις «διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα του μεταναστευτικού». Κατηγόρησε, δε, την κυβέρνηση ότι «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν δύναται να το διαχειριστεί».

Εντατικοποιούνται τα αντιλαϊκά παζάρια για το νέο μνημόνιο
Μέρα - «κλειδί» θεωρείται η Δευτέρα για το ποιο αντιλαϊκό σενάριο θα προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο: Συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο ή παράταση διαπραγματεύσεων και νέο δάνειο - «γέφυρα»
Σε φάση ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης φαίνεται ότι μπαίνουν τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τουςεκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), δεδομένου του στόχου της να «κλειδώσει» άμεσα την υπογραφή του νέου μνημονίου και να το ψηφίσει στη Βουλή μαζί με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης έως τις 18 Αυγούστου.
Το προσχέδιο του μνημονίου ήδη γράφεται, όπως διαβεβαίωσε και χτες η Κομισιόν - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μάλιστα ενδέχεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση ακόμα και σήμερα - ενώ κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι το ίδιο γίνεται και με τα νομοθετικά κείμενα για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν άμεσα στη Βουλή, είτε ως πρώτη δόση του νέου μνημονίου, είτε ως «προαπαιτούμενα» που θα συνοδεύσουν ένα ενδεχόμενο νέο δάνειο - «γέφυρα».
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει πλέον έτοιμη μια μεγάλη δεξαμενή αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο των παζαριών για το νέο μνημόνιο (μεταξύ άλλων ως «πρώτη δόση» συζητιούνται το νέο χτύπημα στο συνταξιοδοτικό, με τα μέτρα για τις λεγόμενες «πρόωρες συντάξεις», η «αυστηροποίηση» της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, η κατάργηση των επιδοτήσεων στο αγροτικό πετρέλαιο, το νέο πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία με την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων κ.ο.κ.). Το ποια από αυτά τα μέτρα τελικά θα δρομολογηθούν άμεσα και ποια θα πάνε λίγο πιο πίσω, εξαρτάται από το αν θα ολοκληρωθούν «εγκαίρως» τα παζάρια για το νέο μνημόνιο και, σε αυτήν την περίπτωση, από το ποιο θα είναι το ύψος της πρώτης εκταμίευσης από το νέο δάνειο, ή αν θα δοθεί μόνο ένα νέο δάνειο - «γέφυρα» για την κάλυψη των άμεσων «χρηματοδοτικών αναγκών», όπως η αποπληρωμή ομολόγων 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20/8.
Σενάρια εξίσου αντιλαϊκά
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε ημερομηνία - «κλειδί» τη Δευτέρα 10 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι τότε θα φανεί αν είναι εφικτή η συμφωνία για το νέο μνημόνιο πριν από τις 20/8. Ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής αυτός ο στόχος φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο αυτό προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες από τους «θεσμούς» και την ελληνική κυβέρνηση μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Την ίδια ώρα ωστόσο - και μία μέρα μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, ότι «οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου» - σύμφωνα με δημοσίευμα στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», αξιωματούχοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φέρεται να υποστηρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν «εγκαίρως» και να αναφέρουν ότι «ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ενα νέο δάνειο - "γέφυρα" είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία».
Χτες βράδυ, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (EFC), όπου σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, δεν θα λαμβανόταν κάποια απόφαση, αλλά θα γινόταν μια ενημέρωση από τους «θεσμούς» για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι διάφορες πλευρές σχολιάζουν το γεγονός ότι, παρά τις πληροφορίες για ενδεχόμενο έκτακτο Γιούρογκρουπ στις 14 Αυγούστου, δεν επελέγη για τη χτεσινή συζήτηση ένα όργανο της Ευρωζώνης, όπως η «Ομάδα Εργασίας» του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), αλλά ένα όργανο της ΕΕ. Ορισμένοι συνδέουν αυτήν την επιλογή με το ενδεχόμενο ενός νέου δανείου - «γέφυρας» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), που είναι μηχανισμός της ΕΕ και όχι της Ευρωζώνης.
Σε κάθε περίπτωση, η Μ. Αντρέεβα επανέλαβε και στη χτεσινή ενημέρωση ότι οι «ειδικοί» που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου του νέου μνημονίου.
Χτες εξάλλου συνεδρίασε για τα θέματα της διαπραγμάτευσης και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με σκοπό μεταξύ άλλων να δοθούν κατευθύνσεις στον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκη, ενόψει της διαπραγμάτευσης επί του κειμένου του μνημονίου.
«Τα πάντα όλα» μέσα στο «νέο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Την ίδια ώρα, γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανές ότι τα «ανοιχτά ζητήματα» της διαπραγμάτευσης δεν αφορούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα - αυτά έχουν συμφωνηθεί, με μοναδική «εκκρεμότητα» το χρονοδιάγραμμά τους - αλλά τα θέματα γύρω από τα οποία εκδηλώνονται έντονοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περιβόητο νέο «ανεξάρτητο» Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι στο νέο Ταμείο θα μπουν... «τα πάντα όλα», προς «αξιοποίηση» από εγχώρια και ξένα μονοπώλια: Οπως σημειώνουν, για να δημιουργηθεί το αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, «στο Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθρακες, κ.λπ.».
Εκφράζοντας τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου, που θέλει «μερτικό» από τα εν λόγω «φιλέτα», αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες ενίσχυσής του από το αστικό κράτος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι «η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δε σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους», καθώς «το Ταμείο θα πρέπει να "εφευρίσκει" τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα», όπως και ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών, αλλά και για την «ανάπτυξη», με τη μορφή «ζεστού» χρήματος και πολύμορφης κρατικής στήριξης στα εγχώρια μονοπώλια.
«Πανηγυρίζουν», εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι τα 50 δισ. ευρώ του Ταμείου προβλέπονται να «πιαστούν» σε βάθος 30ετίας, άρα μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις «όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές». Η παράδοση δηλαδή των στρατηγικών υποδομών, του ορυκτού πλούτου κ.ο.κ. της χώρας στα μονοπώλια είναι δεδομένη, η συζήτηση αφορά στο τίμημα...
Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, ικανοποίησης των ζητούμενων του εγχώριου κεφαλαίου και των ξένων «επενδυτών» που συνεργάζονται μαζί του, εντάσσονται και άλλες κινήσεις της κυβέρνησης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή όλου του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου και αντικείμενο το συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής για τις επενδύσεις, αλλά και τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για το πώς η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών δε θα ζημιώσει - με «απίσχναση» (dilution) των μετοχικών μεριδίων τους - τους ιδιώτες που πέρσι επένδυσαν σε αυτές 8,3 δισ. ευρώ.



Διεργασίες εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία
Για εναλλακτική μιλούν οι της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», που όμως οδηγεί και αυτή σε δεινά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις συγκυβέρνησης και των εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, τις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες ανάμεσα σε τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» που ζητούν να μην έρθει τρίτο μνημόνιο για ψήφιση στη Βουλή και προτείνουν τη λύση της αλλαγής νομίσματος εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Λύση που δεν δίνει διέξοδο στο λαό.
Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα», είπε ενώ παράλληλα τόνισε για τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο». Απαντώντας σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές ο Δ. Τσουκαλάς είπε πως «εάν πάμε σε μια διαδικασία μια από τα ίδια στην επόμενη ψηφοφορία του Αυγούστου και η συμφωνία έχει τελειώσει, εγώ βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές». Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας,Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε απίστευτο το γεγονός ότι μια ιστοσελίδα (σ.σ. εννοεί την «Iskra») κάνει πολιτικές συγκεντρώσεις. «Κάνουν λάθος για μια άλλη φορά. Αλλά χρειάζεται περισσότερο θάρρος σε αυτό το πράγμα», είπε. Για φράξια έκανε λόγο και ο Αλέξης Μητρόπουλος που επίσης θεωρεί θέμα χρόνου τη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Δ. Βίτσας σημείωσε: «Η προσπάθειά μας έχει τρία κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι μια συμφωνία πάνω σε δημοσιονομικά και άλλα μέτρα. (...) Το δεύτερο κομμάτι. Αυτή τη συμφωνία τη χρειάζεσαι, από τις 12 του Ιούλη και μετά, για να υπάρχει μια βάση, δεν θα έλεγα πλήρως σταθερή, ώστε να ακολουθήσεις μέτρα πολιτικής. (...) Υπάρχει και το τρίτο κομμάτι που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί πρέπει να επιμείνουμε. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανεργία και το δεύτερο η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που προσδίδουν αξία. Δεν μπορούμε να συζητάμε λες και ''λεφτά υπάρχουν'', γιατί δεν υπάρχουν». Στην πραγματικότητα, ο Δ. Βίτσας μιλάει για ένα σχέδιο που αφορά την καπιταλιστική ανάκαμψη και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επιχειρηματικές επενδύσεις και κέρδη την ίδια στιγμή που τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό είναι η λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες, σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε - εκ των υστέρων- ως «πολιτικά λάθη» τη συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φλεβάρη και την πληρωμή υποχρεώσεων 8 δισ. ευρώ στους δανειστές. «Η κυβέρνηση - πρόσθεσε - φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση. (...) Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικό ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη». Βεβαίως, η «διέξοδος» που προβάλλει υπηρετεί τον ίδιο στόχο με αυτό που έχουν όσοι επικαλούνται ως μονόδρομο τη νέα συμφωνία, δηλαδή την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Κλιμακώνεται από πολλές πλευρές η εκλογολογία, αλλά και η σεναριολογία για πιθανά κυβερνητικά σχήματα που θα αναλάβουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, μετά την επικείμενη ψήφισή του.
«Όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις, οι εκλογές αναδεικνύονται σε συνθήκη πολιτικής σταθεροποίησης που είναι αναγκαία για την οικονομική ανάκαμψη» σημειώνει σε συνέντευξη στην «Ημερησία», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Για όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, δηλώνοντας όμως ότι συνεχίζουν να στηρίζουν την κυβέρνηση, είπε ότι αν ο ίδιος διαφωνούσε με την κυβέρνηση και την πλειοψηφία του κόμματος σε τόσο σοβαρά ζητήματα θα επέλεγε τον δρόμο της παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα.
Για τη διαπραγμάτευση, επιβεβαιώνει την απόλυτη σύμπνοια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών θεσμών, λέγοντας ότι «αν συνεχιστεί το μέχρι στιγμής κλίμα στη διαπραγμάτευση τότε η συμφωνία μπορεί να είναι έτοιμη και να έρθει στη Βουλή νωρίτερα».
Νέες χίμαιρες
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης. Όπως λέει, «η εκλογολογία δεν βοηθάει κανέναν και οι εκλογές δεν είναι όπλο».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή. Η κοινωνία δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση, η αντιπολίτευση δεν θέτει θέμα εμπιστοσύνης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάσουν ανοικτά στις διαδικασίες του κόμματος, σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, χωρίς απειλές, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και μεταξύ μας».
Διαπιστώνει δηλαδή, ότι η κυβέρνηση μέσα στο γενικότερο κλίμα της πολιτικής συναίνεσης, έχει τα «φόντα» και να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου.  
Σε άλλο σημείο λέει ότι στη διαπραγμάτευση «κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά ηττηθήκαμε» διεκδικώντας ένα νέο γύρο ανοχής από το λαό, επαναφέροντας μάλιστα την κοροϊδία ότι ο νέος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απεμπλέξει το λαό από τα μέτρα, που τώρα ετοιμάζεται να ψηφίσει!
Όπως σημειώνει ο Τ. Κορωνάκης, «αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε μαζί με το λαό να χαράξουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από τους εκβιασμούς και τα μνημόνια».
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», καταλογίζει στην κυβέρνηση «απίστευτα λάθη σε απίστευτα σύντομο χρονικό διάστημα» κατά το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης και τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Προσθέτει όμως ότι αν αυτό είναι πολυτέλεια στην Ελλάδα, «θα έβλεπα τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μετώπου».
Τέλος, ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», καταγγέλλει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης ότι βρίσκεται «σε τροχιά ρήξης», επειδή «έχουν μπει στο δρόμο ενός νέου τρίτου μνημονίου».

«Κίνδυνοι» και «προκλήσεις» στο φόντο των ανταγωνισμών του κεφαλαίου
«Πρόκληση - κλειδί» ο «επιμερισμός του κινδύνου και της κυριαρχίας», αναφέρεται σε άρθρο που υπογράφει και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Ντελόρ
Μια ακόμα επιβεβαίωση ότι πίσω από τα αντιλαϊκά παζάρια για το νέο «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας, το πραγματικό «ψητό» βρίσκεται στη συζήτηση στους κόλπους του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για την ίδια την πορεία της Ευρωζώνης, στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς μέσα και έξω από τη ζώνη του ευρώ, αποτελεί το κοινό άρθρο του Γάλλου πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, του Γερμανού προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της «Siemens», Γκ. Κρόμε, του διευθυντή του «Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ» στο Βερολίνο, Χ. Εντερλάιν, του πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Π. Λαμί και του προέδρου του «Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ», Α. Βιτορίνο, το οποίο δημοσιεύθηκε χτες στην ιστοσελίδα του «Βήματος».
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, το εν λόγω άρθρο - κινούμενο σε αρκετά σημεία πολύ κοντά σε θέσεις που έχει εκφράσει η γαλλική κυβέρνηση - δίνει συνέχεια στη συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια για το μέλλον της Ευρωζώνης και η οποία διεξάγεται πλέον «στα γεμάτα», μετά και τη δημοσιοποίηση της λεγόμενης «έκθεσης των 5 προέδρων» (Γιούνκερ, Τουσκ, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι, Σουλτς) για την «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης (ΟΝΕ)».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνυπογράφοντες το άρθρο αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα «έδειξαν τις αδυναμίες του ενιαίου νομίσματος» και κάνουν λόγο για «τρεις ουσιώδεις κινδύνους και τρεις βασικές προκλήσεις».
Ως «κινδύνους» αναφέρουν τον «εφησυχασμό» («πολλοί στην Ευρώπη έχουν συμφέρον να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μια μεμονωμένη ειδική περίπτωση αλλά η ελληνική κρίση είναι ενδεικτική περισσότερων βασικών διαφωνιών για τη λειτουργία της Ευρωζώνης», αναφέρουν χαρακτηριστικά), «να επιδοθούμε σε ένα μακροχρόνιο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών» και, τέλος, τη «συνέχιση θολωμένων πολιτικών».
Η Γερμανία «διστάζει» για «επιμερισμό κινδύνου» και η Γαλλία για «επιμερισμό κυριαρχίας»
Μπαίνοντας παραπέρα στο «ζουμί» της υπόθεσης, στους ανταγωνισμούς για τον επιμερισμό των κερδών και των ζημιών από την καπιταλιστική κρίση και την καπιταλιστική ανάκαμψη, μιλούν για δύο «προκλήσεις - κλειδιά», που παραμένουν αναπάντητες: «Πώς θα επιτύχουμε μεγαλύτερο επιμερισμό(σ.σ. μοίρασμα)του κινδύνου και πώς θα επιτύχουμε μεγαλύτερο επιμερισμό της κυριαρχίας».
«Η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να παίξουν έναν ειδικό ρόλο για να επαναφέρουν σε τροχιά το σχέδιο του ευρώ», υπογραμμίζουν, ωστόσο επισημαίνουν ότι «υπάρχει πολλή διστακτικότητα στη Γαλλία για τον επιμερισμό περισσότερης κυριαρχίας και πολλή διστακτικότητα στη Γερμανία για τον επιμερισμό περισσότερου κινδύνου».
Περνώντας στο «διά ταύτα», κάνουν λόγο για «τρεις συγκεκριμένες προκλήσεις» που πρέπει να αντιμετωπιστούν: «Χρειαζόμαστε», λένε, «έναν ισορροπημένο συνδυασμό περισσότερων επενδύσεων, έξυπνων μεταρρυθμίσεων και ενός άλματος προς την ολοκλήρωση, βασισμένου ιδίως σε μια πολύ πιο ισχυρή γαλλογερμανική συνεργασία».
Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις», τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, οι προτάσεις τους στην πραγματικότητα «δείχνουν» την αντικειμενική ανισομετρία στον καπιταλισμό:«Πρέπει να απομακρυνθούμε», αναφέρουν, «από τη λογική της "λίστας εργασιών" και των ασύνδετων μεταρρυθμίσεων οι οποίες υπονοούν ότι υπάρχει μια μέθοδος που ταιριάζει σε όλες τις χώρες. Οι προτάσεις μεταρρυθμίσεων πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές εκτιμήσεις για το ποιο είναι το μοντέλο ανάπτυξης μιας χώρας και με ποιον τρόπο, μέσω καλά συνδεδεμένων και ολοκληρωμένων πακέτων μεταρρυθμίσεων, μια χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε μονοπάτι ανάπτυξης. Μερικές μεταρρυθμίσεις έχουν μεγαλύτερο πολιτικό κόστος, άλλες μπορούν να εφαρμοστούν πιο εύκολα σε ένα ευνοϊκό οικονομικό πλαίσιο».
Οσον αφορά τις επενδύσεις, χαρακτηρίζουν την αύξησή τους μοναδική λύση «στο αίνιγμα του υψηλού χρέους στα κράτη - μέλη», ενώ επαναφέρουν την κριτική τμημάτων του κεφαλαίου για το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», ότι δηλαδή βασίζεται σε «μόχλευση κεφαλαίων» και δεν περιλαμβάνει «φρέσκο χρήμα»: «Χρειαζόμαστε», αναφέρουν, «μια πραγματική επενδυτική επίθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Ταμείο Γιούνκερ με την παρούσα του μορφή δεν θα παράσχει αυτή την ώθηση αν δεν του διαθέσουμε νέο χρήμα».
«Η Ευρωζώνη», προσθέτουν«χρειάζεται ένα δικό της όχημα για να ενισχύσει τις δημόσιες επενδύσεις, που θα συνδυάζει κεφάλαια από τα κράτη - μέλη αλλά και δικά του χρήματα βασισμένα στο χρέος της Ευρωζώνης».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «άλμα προς την ολοκλήρωση», το άρθρο μιλά για τέσσερα μέτωπα στα οποία χρειάζεται περισσότερη δουλειά: «Πρώτον, η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει μια αληθινή Οικονομική Ενωση, ξεπερνώντας το παρόν έλλειμμα σύγκλισης, αλληλεγγύης, επιμερισμού του κινδύνου και της κυριαρχίας που χαρακτηρίζει την Ευρωζώνη. Δεύτερον, το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να βελτιωθεί με τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, του οποίου θα ηγείται ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης και θα βασίζεται σε μια περιορισμένη ποσότητα του κοινού χρέους της Ευρωζώνης. Τρίτον, η χρηματοοικονομική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί με ένα ενιαίο ταμείο τραπεζικής εξυγίανσης και ένα κοινό σύστημα ασφάλειας των καταθέσεων ή αντασφάλισης. Τέταρτον, οι πηγές νομιμοποίησης της ΟΝΕ πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου πολύ σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρίσκουν άμεση νομιμοποίηση στο Ευρωκοινοβούλιο και στα εθνικά κοινοβούλια».

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δικαιολογήσουν το νέο αντιλαϊκό μνημόνιο που φέρνουν καταφεύγουν στον Λένιν!
Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» τι έλεγε ο Λένιν για τους συμβιβασμούς.
Χτες, από τις στήλες της «Αυγής» ο Θ. Καρτερός θυμήθηκε και αυτός με τη σειρά του τα όσα έλεγε ο Λένιν κατά την εισήγησή του για την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) το 1921 στη Σοβιετική Ρωσία.
Θα ήταν ανάξιο λόγου να ασχοληθεί κανείς με το θέμα και τις συγκρίσεις. Αφού, όμως, ξύνονται οι ΣΥΡΙΖΑίοι στην γκλίτσα του τσοπάνη πρέπει να τ' ακούσουν για να τελειώνει η πλάκα.
Οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνάνε ένα βασικό ζήτημα, ότι ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι προχώρησαν σε υποχωρήσεις στην οικονομική τους πολιτική, αναβιώνοντας, προσωρινά, στοιχεία του καπιταλισμού, παραχωρώντας ορισμένες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία αστικών ειδικών και αίροντας περιορισμούς στην αγορά μετά από μια επανάσταση που ανέτρεψε την εξουσία των αστών και εγκαθίδρυσε την εξουσία των σοβιέτ, μετά επίσης από έναν εμφύλιο πόλεμο που διήρκεσε από το 1918 μέχρι το 1921, αντιμετωπίζοντας την ενωμένη αστική αντίδραση και την ιμπεριαλιστική επέμβαση.
Αυτό το κοσμοϊστορικό γεγονός φανερώνει πως όποια προσπάθεια σύγκρισης σημερινών πολιτικών επιλογών οποιασδήποτε κυβέρνησης αστικής διαχείρισης με ό,τι έκαναν οι μπολσεβίκοι και ο Λένιν το 1921 μόνο ως προσβολή μπορεί να θεωρηθεί.
***
Η προσβολή αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη εάν σκεφθεί κανείς ότι αυτοί που επικαλούνται τον Λένιν και τον ξαναθυμούνται στα γεράματα τον είχαν πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων στα νιάτα τους. Είναι αυτοί που αποχώρησαν από το κομμουνιστικό κίνημα απορρίπτοντας ακριβώς τις λενινιστικές υποθήκες για το κόμμα, τη δικτατορία του προλεταριάτου, την ταξική πάλη, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, αφού πρώτα προσκύνησαν τον καπιταλισμό που τότε έμοιαζε παντοδύναμος, όλα τα αναθεωρητικά ρεύματα προηγούμενων δεκαετιών καθώς βέβαια και την περεστρόικα, την τελευταία δηλαδή πράξη της αντεπανάστασης που γκρέμισε ό,τι έχτισε η Οχτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων και του Λένιν.
***
Η προσβολή γίνεται θεόρατη εάν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα λέει μια πολιτική δύναμη που έχει διακηρυγμένο στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη στήριξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, των επενδύσεών τους κ.λπ. Αυτή είναι η διέξοδος από την κρίση όπως την περιγράφουν και, μάλιστα, καλούν το λαό να βάλει πλάτη γιατί έτσι, λέει, μόνο μπορεί να προσδοκά μια ανάκαμψη και του βιοτικού του επιπέδου. Καλούν, δηλαδή, το λαό να κάνει κύκλους στα αδιέξοδα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στη διαδοχική εναλλαγή ανάπτυξης και κρίσεων. Με δεδομένο ότι σε κάθε φάση (και σε κρίση και σε ανάπτυξη) οι εργαζόμενοι μετράνε βαριές απώλειες. Αλήθεια, αυτοί οι όψιμοι «λενινιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν τον κόπο να δουν τι έλεγε ο Λένιν, και ο μαρξισμός, για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θέλουν τόσο θερμά να στηρίξουν και να ενισχύσουν ως μονόδρομο για το λαό, την ίδια ώρα που χαρακτηρίζουν «δευτέρα παρουσία» την πάλη σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την πάλη για το σοσιαλισμό;
Επικαλούνται τον Λένιν αυτοί που έχουν ανακηρύξει την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ σε συμμάχους τους, είναι έτοιμοι να συνδράμουν νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, να χτίσουν νέες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, να μπλέξουν το λαό ακόμα πιο βαθιά στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
***

Να τελειώνει, λοιπόν, η πλάκα. Μαζί της να τελειώνει και η πολιτική απατεωνιά, στην οποία οι ΣΥΡΙΖΑίοι φαίνεται ότι διεκδικούν το πρώτο βραβείο. Δεν μπορούν να κρύψουν πίσω από τεχνάσματα ότι είναι ένα αστικό κόμμα, όπως όλα τα άλλα, που μάλιστα καλείται να εφαρμόσει σε σύντομο χρονικό διάστημα όσες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις δεν κατάφεραν όλοι οι προηγούμενοι. Γι' αυτό τους στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις αστικά επιτελεία, διάφοροι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι. Τον Λένιν, και το έργο του, μάλλον, στους εφιάλτες τους πρέπει να τον βλέπουν και πουθενά αλλού...

Καλύπτει πλήρως τις ευθύνες της ΕΕ, ζητά «διαμοιρασμό» του οικονομικού βάρους
Να κρύψει «κάτω από το χαλί» τις ευθύνες για την όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση μέσα από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Μετά τη σύσκεψη, ο Αλ. Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τους πρόσφυγες σαν ένα οικονομικό πρόβλημα που επηρεάζει την τουριστική κίνηση στα νησιά και παράλληλα σαν αστυνομικό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς πρόσθετα κονδύλια. Αρκέστηκε να ψελλίσει κάτι περί λάθους στρατηγικής της ΕΕ και πίσω από μια ακατάσχετη φλυαρία επιχείρησε, από τη μια, να συγκαλύψει τις ευθύνες της ίδιας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη δημιουργία του προβλήματος, και, από την άλλη, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως υπεύθυνο διαχειριστή.
Μίλησε για «κατάρρευση των χωρών προέλευσης» των προσφύγων, αναφέρθηκε γενικά σε «στρατιωτικές επιχειρήσεις» σαν αυτές να γίνονται στο κενό και για «παρέμβαση της Δύσης», σαν να μην έχει όνομα αυτή.
Κι αφού ξεμπέρδεψε με τις ευθύνες δήλωσε ότι το πρόβλημα υπερβαίνει την Ελλάδα και ζήτησε να υιοθετηθεί η «αρχή του διαμοιρασμού της ευθύνης», ώστε κι άλλες χώρες να αναλάβουν μερίδιο από το οικονομικό κόστος.
Εκανε καθαρό ότι καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στην κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων. Οι συνθήκες «Δουβλίνο» και «Σένγκεν» θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επαιτεί κονδύλια - ψιχία από την ΕΕ και θα συνεχιστούν οι στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις στα σύνορα για την αντιμετώπιση των κυμάτων των χιλιάδων εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Αναφερόμενος στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό, μίλησε για συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Ανακοίνωσε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και έκανε λόγο για ανάγκη διεθνοποίησης του προβλήματος και συνεργασία με την Τουρκία. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας παρέπεμψε σε κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς.
Την ίδια ώρα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες. Εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας ο Β. Κοστέλ είπε πως «σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη». «Στα νησιά - τόνισε - επικρατεί πλήρες χάος. Επειτα από μια - δυο μέρες μεταφέρονται στην Αθήνα, δεν υπάρχει τίποτε που να τους περιμένει στην Αθήνα».
Παράλληλα, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Frans Timmermans, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini και ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκαν στην στρατιωτικοποιημένη ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση και έκαναν λόγο για δράσεις που πρέπει να ληφθούν «για να πατάξουμε τα δίκτυα λαθρεμπορίου». Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι «δράσεις» περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι και επέμβαση σε εδάφη άλλων χωρών, όπως της Λιβύης.

Εκ μέρους του επιτρόπου Μετανάστευσης η Νατάσα Μπερτό, είπε πως για την περίοδο 2014 - 2020 η Ελλάδα έχει να παίρνει από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών 260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης - AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF. Η εκταμίευση ενός ποσοστού γύρω στο 3% του συνολικού ποσού θα γίνει όταν εγκριθεί από το συγκεκριμένο Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget