ΣΥΡΙΖΑ

Διεργασίες εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία
Για εναλλακτική μιλούν οι της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», που όμως οδηγεί και αυτή σε δεινά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις συγκυβέρνησης και των εκπροσώπων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών που αναμένεται να οδηγήσουν σε νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, τις επόμενες μέρες. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές κόντρες ανάμεσα σε τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και οι εμφανίσεις και οι δηλώσεις στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» που ζητούν να μην έρθει τρίτο μνημόνιο για ψήφιση στη Βουλή και προτείνουν τη λύση της αλλαγής νομίσματος εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Λύση που δεν δίνει διέξοδο στο λαό.
Την εκτίμηση ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης και τα υπόλοιπα μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας» θα προχωρήσουν στη δημιουργία κόμματος εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Τσουκαλάς σε συνέντευξή του. «Πιστεύω ότι ο Λαφαζάνης, ο Στρατούλης και οι άλλοι δεν είναι άνθρωποι που θα κάτσουν στο σπίτι τους. Είναι πολιτικά όντα και θα το εκφράσουν, προφανώς με νέο κόμμα», είπε ενώ παράλληλα τόνισε για τη στάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η τακτική στηρίζω ολίγο». Απαντώντας σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές ο Δ. Τσουκαλάς είπε πως «εάν πάμε σε μια διαδικασία μια από τα ίδια στην επόμενη ψηφοφορία του Αυγούστου και η συμφωνία έχει τελειώσει, εγώ βλέπω ότι ανοίγει ο δρόμος για εκλογές». Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας,Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε απίστευτο το γεγονός ότι μια ιστοσελίδα (σ.σ. εννοεί την «Iskra») κάνει πολιτικές συγκεντρώσεις. «Κάνουν λάθος για μια άλλη φορά. Αλλά χρειάζεται περισσότερο θάρρος σε αυτό το πράγμα», είπε. Για φράξια έκανε λόγο και ο Αλέξης Μητρόπουλος που επίσης θεωρεί θέμα χρόνου τη δημιουργία νέου κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, ο Δ. Βίτσας σημείωσε: «Η προσπάθειά μας έχει τρία κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι μια συμφωνία πάνω σε δημοσιονομικά και άλλα μέτρα. (...) Το δεύτερο κομμάτι. Αυτή τη συμφωνία τη χρειάζεσαι, από τις 12 του Ιούλη και μετά, για να υπάρχει μια βάση, δεν θα έλεγα πλήρως σταθερή, ώστε να ακολουθήσεις μέτρα πολιτικής. (...) Υπάρχει και το τρίτο κομμάτι που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και εκεί πρέπει να επιμείνουμε. Στην παραγωγική ανασυγκρότηση το πρώτο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η ανεργία και το δεύτερο η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που προσδίδουν αξία. Δεν μπορούμε να συζητάμε λες και ''λεφτά υπάρχουν'', γιατί δεν υπάρχουν». Στην πραγματικότητα, ο Δ. Βίτσας μιλάει για ένα σχέδιο που αφορά την καπιταλιστική ανάκαμψη και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για επιχειρηματικές επενδύσεις και κέρδη την ίδια στιγμή που τσακίζονται τα εργατικά δικαιώματα. Αυτό είναι η λεγόμενη «παραγωγική ανασυγκρότηση» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Χτες, σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Στρατούλης χαρακτήρισε - εκ των υστέρων- ως «πολιτικά λάθη» τη συμφωνία στο Eurogroup στις 20 Φλεβάρη και την πληρωμή υποχρεώσεων 8 δισ. ευρώ στους δανειστές. «Η κυβέρνηση - πρόσθεσε - φυσικά και αντιστάθηκε και έδωσε μάχη στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Το βασικό, όμως, λάθος της, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν είχε αποδεχτεί και δεν φρόντισε έγκαιρα να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη, και να έχει ετοιμάσει και το λαό να την αποδεχτεί, μια εναλλακτική λύση. (...) Η εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και τη λιτότητα δεν είναι τεχνικό ερευνητικό ζήτημα, αλλά καθαρά πολιτικό και δυστυχώς δεν υπήρξε η πολιτική βούληση από την κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Αυτό που έφταιγε δεν ήταν η απουσία εναλλακτικής λύσης, αλλά η εμμονή της κυβέρνησης στην πάση θυσία παραμονή στην Ευρωζώνη». Βεβαίως, η «διέξοδος» που προβάλλει υπηρετεί τον ίδιο στόχο με αυτό που έχουν όσοι επικαλούνται ως μονόδρομο τη νέα συμφωνία, δηλαδή την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget