06/26/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Πέντε χρόνια τώρα έχουμε:
    Αλλεπάλληλες µειώσεις μισθών και συντάξεων. Κατάλυση των συλλογικών συµβάσεων εργασίας και η καταβύθιση του µισθού του εργαζοµένου στα κατώτατα επίπεδα. Διεύρυνση της «ευέλικτης εργασίας» που σε συνδυασµό µε το αντιασφαλιστικό παραλήρηµα οδηγεί σε δουλειά µέχρι το θάνατο και σε συντάξεις πείνας. Καθεστώς εργοδοτικής ασυδοσίας στις απολύσεις. Ξεπούληµα στους ιδιώτες οτιδήποτε είχε αποµείνει ως δηµόσιος τοµέας της οικονοµίας. Εκποίηση των πάντων, από τον αέρα µέχρι το έδαφος και από τη θάλασσα µέχρι το νερό και το υπέδαφος. Διατήρηση της φορολογικής ασυδοσίας του µεγάλου κεφαλαίου σε συνδυασµό µε την επέκταση της καταλήστευσης του λαού µέσω της διεύρυνσης της έµµεσης φορολογίας.
    Τα παραπάνω δεν συνιστούν µια πολιτική «έκτακτη» και «παροδική». Είναι µια πολιτική µόνιµου χαρακτήρα, απροσδιόριστης διάρκειας και αδιόρατου τέλους.
    Η πολιτική αυτή δεν οφείλεται σε «ψυχολογικούς» παράγοντες που έχουν να κάνουν με την «ψυχοσύνθεση» του Σόiμπλε ή με την «ψυχοσύνθεση» της Λαγκάρντ.
    Η πολιτική που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιβληθεί στον τόπο στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης» και της «σωτηρίας του λαού» έχει στόχο:
    1) Να προστατεύσει τα συµφέροντα των πολυεθνικών και των τραπεζών και να διατηρεί την Ελλάδα σε ρόλο πειραµατόζωου για την εφαρµογή µέτρων προστασίας και απόδρασης των µονοπωλίων του ευρωενωσιακού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος από τα κρισιακά φαινόµενα.
    2) Να ρίξει τόσο τα βάρη της κρίσης όσο και αυτά του υπέρογκου δηµόσιου χρέους στα λαϊκά στρώµατα, που δεν έχουν την παραµικρή ευθύνη για το ξέσπασµά της και που φυσικά όπως δεν ωφελήθηκαν στο παραµικρό από τα προηγούµενα «αναπτυξιακά» δάνεια του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους, έτσι δεν πρόκειται να ωφεληθούν και από τα νέα τα «μνημονιακά» δάνεια.
    3) Να δηµιουργηθούν προϋποθέσεις νέας κερδοφορίας του κεφαλαίου, ενίσχυσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησής του, όπως και της ανταγωνιστικότητάς του, κάνοντας πολύ φτηνότερη την εργατική δύναµη, διαµορφώνοντας µεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, παραδίδοντας πολύ περισσότερους τοµείς, δηµόσιες επιχειρήσεις και δηµόσια περιουσία στην άµεση και ληστρική εκµετάλλευση των κεφαλαιοκρατών και παρέχοντας στους τελευταίους πολύ περισσότερες παροχές, διευκολύνσεις, κίνητρα και προνόµια.
    4) Να διαµορφωθούν στην Ελλάδα συνθήκες όπου το µεγάλο κεφάλαιο αφενός θα διέλθει την κρίση µε τις λιγότερες δυνατές ζηµιές για το ίδιο, αφού οι ζηµιές αυτές επιφορτίζονται ως επιπλέον βάρη στις πλάτες του λαού και, αφετέρου, µετά την κρίση, να έχει διαµορφωθεί µια χώρα-«Ελ Ντοράντο», όπου οι κεφαλαιοκράτες θα έχουν ελεύθερο το πεδίο από εργασιακά δικαιώµατα και κοινωνικές κατακτήσεις, ώστε να εξασφαλίσουν µια νέα κερδοφορία, θεµελιωµένη πάνω στο έδαφος της απόλυτης κοινωνικής εξαθλίωσης και της µηδενικής αντίστασης εκ µέρους των εργαζοµένων.
    Ποια πρέπει, εποµένως, να είναι η αντίδραση του λαού σε όσα του προκάλεσαν οι «σωτήρες» και σε όσα ακόµα πιο απάνθρωπα του ετοιµάζουν; Ποιο είναι το «χρέος» του απέναντι στις υποδείξεις να σκύψει, να γονατίσει και να πληρώνει την κρίση τους;  
    Ποια πρέπει να είναι η δική του «κόκκινη γραμμή» και η δική του αδιαπραγμάτευτη… «διαπραγματευτική» τακτική:    
  • Η µόνη «πληρωµένη» απάντηση στις προσταγές να πληρώσει ο λαός τα χρέη των κεφαλαιοκρατών, ώστε να διέλθει ο καπιταλισµός την κρίση του, είναι µία και µόνο – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Δεν αναγνωρίζουµε το χρέος σας».
  • Η μόνη «διαπραγματευτική» τακτική στις προσταγές και στις απειλές να πληρώνει ο λαός από τους κοµµένους µισθούς και τις κοµµένες συντάξεις του για να γυρίζει το γρανάζι της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών είναι µία – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Δεν πληρώνουµε».
  • Η μόνη «κόκκινη γραμμή» απέναντι στον «πατριωτισμό» και στα κίβδηλα κυρήγματα περί «εθνικής κυριαρχίας» που αποδέχονται τον «μονόδρομο» των επιτηρήσεων, η απάντηση σε όλα τα συναφή µε τα οποία καλούν το λαό να προσκυνήσει είναι µία – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Έξω το ΔΝΤ, αποδέσμευση από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους, ανυπακοή σε  ντόπιους και ξένους καπιταλιστές που µόνη τους “πατρίδα” είναι το κέρδος».
  • Η μόνη «αντιπρόταση» στην πολιτική της μόνιμης λιτότητας που φιλοτεχνεί η τάξη των χορτάτων είναι µία – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Ταξική ενότητα και ενιαία πάλη των λαϊκών στρωµάτων για πέρασµα όλου του παραγόµενου πλούτου στα χέρια του λαού».
  • Η μόνη «εναλλακτική» θέση στα περί «νέων κινήτρων για επενδύσεις» της πλουτοκρατίας που θα φέρουν τάχα «ευηµερία» είναι µία – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Απαλλοτρίωση των παραγωγικών δυνάµεων από τον κεφαλαιοκρατικό ζυγό µε εγκαθίδρυση λαϊκού ελέγχου και κοινωνικό προσανατολισµό».
  • Η μονή απάντηση που αφοπλίζει τους εκβιαστές, που ακυρώνει τις απειλές τους, που γελοιοποιεί τα τελεσίγραφα του τύπου «ή αποδέχεστε την  πολιτική μας ή σας στραγγαλίζουμε οικονομικά, παίρνουµε τα κεφάλαιά µας και φεύγουµε από τη χώρα» είναι µία, είναι καθαρή, είναι απλή – και πρέπει να δοθεί µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Εργοστάσια χωρίς βιομήχανους υπάρχουν, βιοµήχανοι χωρίς εργοστάσια δεν υπάρχουν. Καράβια χωρίς εφοπλιστές υπάρχουν, εφοπλιστές χωρίς καράβια δεν υπάρχουν. Τράπεζες χωρίς τραπεζίτες υπάρχουν, τραπεζίτες χωρίς τράπεζες δεν υπάρχουν».
  • Η απάντηση, τελικά, δεν µπορεί παρά να είναι µία – και δεν µπορεί να δοθεί παρά µόνο µε οργανωµένο και µαζικό τρόπο:
    «Κοινωνικοποίηση των µέσων παραγωγής και όλου του παραγόµενου πλούτου».
    Με άλλα λόγια:
    Κατάργηση του ατοµικού, του καπιταλιστικού κέρδους και αντικατάστασή του µε την έννοια του λαϊκού, του συλλογικού, του κοινωνικού οφέλους.
    Πέρασµα από την κεφαλαιοκρατική ιδιοκτησία, από την ιδιοποίηση των κερδών και τη συνακόλουθη «κοινωνικοποίηση» των ζηµιών στην κοινωνικοποίηση των προϊόντων του ανθρώπινου µόχθου και στην έξωση από το προσκήνιο των εκπροσώπων του φιλοτοµαρισµού, των «θεσμών» τους και της εξουσίας τους.
    Αυτή η εξουσία, η εξουσία των κεφαλαιοκρατών, των εγχώριων κοµµάτων τους και των διεθνών παραστατών τους, πρέπει να ανατραπεί από την δημοκτατική και πλειοψηφική βούληση του λαού. Και να αντικατασταθεί από µια λαϊκή εξουσία, µε µια κυβέρνηση βγαλµένη µέσα από τα σπλάχνα του λαού, η οποία σε κάθε βήµα της και ανά πάσα στιγµή θα τελεί υπό διαρκή εργατικό και λαϊκό έλεγχο.
    Συμπερασματικά: Στην Ελλάδα (όπως και σε κάθε άλλη καπιταλιστική χώρα) το ζήτηµα από τη σκοπιά των λαϊκών συµφερόντων δεν µπορεί να επιλυθεί µε όρους µιας «καλύτερης», µιας «βελτιωµένης» διαχείρισης του συστήµατος.
    Δεν μπορεί να επιτευχθεί με «διαπραγματεύσεις», με συμφωνίες και με «έντιμους» συμβιβασμούς με τους εκπροσώπους της ατιμίας, με τους εκβιαστές και με τους δυνάστες.
    Τα γεγονότα βοούν: Ακόµα και αν αναδειχθεί από την πλειοψηφία του λαού μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στα λόγια θα είναι φιλεργατική, άρα αν αναδειχτεί και αντίστοιχη κυβέρνηση, αυτή δεν θα µπορέσει να ξεπεράσει τα όρια των βασικών νόµων του καπιταλισµού αν δεν επιλύσει το ζήτηµα της κοινωνικοποίησης των βασικών µέσων παραγωγής, την αποδέσµευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τον πανεθνικό σχεδιασµό και τον εργατικό έλεγχο από τα κάτω προς τα επάνω.
    Το ξεπέρασµα, εποµένως, της οικονοµικής κρίσης και της αξιοποίησης της οικονομικής κρίσης από τον ιμπεριαλισμό για το βάθεμα της εκμετάλλευσης λαών και χωρών, είναι κυρίως πολιτικό και όχι οικονοµικό ή δηµοσιονοµικό πρόβληµα.
    Που σημαίνει: Η «Λυδία Λίθος» του προβλήµατος δεν είναι άλλη από το ποιος κατέχει τον πλούτο. Και για την ακρίβεια: το πώς αυτοί που τον παράγουν θα τον πάρουν στα χέρια τους. Εκείνο δηλαδή που εκ των πραγµάτων τίθεται επί τάπητος είναι το ζήτηµα της εξουσίας.
    Εποµένως, η μόνη διέξοδος και ο πραγματικός «µονόδροµος» είναι:   
- Η ανάδειξη του επείγοντος χαρακτήρα των αναγκών του εργαζόµενου λαού.
- Η κατάδειξη - µέσα από την ίδια την πείρα της διεκδίκησης - ότι η ικανοποίηση  ακόµα και των πλέον άµεσων λαικών αναγκών, σηµαίνει αντιπαράθεση με τη συνολική πολιτική του µεγάλου κεφαλαίου.
- Η σύνδεση του µερικού µε το γενικό, µέσα από σχέδιο και επεξεργασία, ώστε να συσπειρώνεται ο λαός, να σφυρηλατεί την ενότητά του, να εδραιώνει την  κοινωνική συµµαχία του και να αποσπάται από την πολιτική και ιδεολογική επιρροή της αστικής τάξης, των κομμάτων της, των εταίρων της.
- Κινήσεις και τακτική που ο ορίζοντάς τους δεν θα τελειώνει στη µέση του δρόµου, αλλά θα φωτίζεται από τη συνολική στρατηγική για το πέρασµα από την προϊστορία της εκµετάλλευσης στην Ιστορία της απελευθέρωσης, που συνεπάγεται ανυποχώρητο µέτωπο απέναντι στις οπορτουνιστικές αντιλήψεις οι οποίες λειτουργούν ως «µαξιλάρι ασφαλείας» της αστικής κυριαρχίας.
    Όλα αυτά προϋποθέτουν την άνοδο της ταξικής πάλης µέσα από την οξυγόνωση του εργατικού κινήµατος. Το κέρδισµα πλατιών εργατικών και λαικών µαζών µέσα από την κάθοδό τους στο στίβο των ταξικών αγώνων.
    Αυτή είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για το ριζικό µετασχηµατισµό της κοινωνίας, αφού χωρίς την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων ο λαός θα παραδέρνει από τον έναν αντιλαϊκό διαχειριστή στον άλλο.
     Οι «νουνεχείς», διαβλέποντας τον κίνδυνο που µπορεί να γεννηθεί µέσα από τέτοια «καινά δαιµόνια», αντιλαμβανόμενοι ότι τα προηγούμενα θα μπορούσαν να συνθέτουν το περιεχόμενο της πραγματικής ρήξης με το σύστημά τους, μια ρήξη που ουδεμία σχέση έχει με τις «ρήξεις – μαιμού» και με τις ψευδοπροφητείες που τις συνοδεύουν, απαντούν:
    «Ναι, µα µπροστά στον καπιταλισµό που ναι µεν είναι απάνθρωπος, αλλά εντούτοις ορθώνεται µπροστά µας ως “απόλυτη βεβαιότητα”, τι νόηµα έχει να συγκρουστούµε µε τους ισχυρούς επισύροντας την µήνιν τους; Τι νόηµα έχει να “ρισκάρουµε” και να “κινδυνεύσουµε”, µόνο και µόνο για την “αβεβαιότητα” ενός “άλλου” κόσµου»;
    Απέναντι σε όλη τούτη τη θλιβερή «ζωντάνια» της µοιρολατρίας, της υποταγής και του ραγιαδισµού η ποίηση σχολιάζει:
    «Αργοπεθαίνει αυτός που δεν ρισκάρει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα/ που κρύβει το κυνήγι των ονείρων του/ εκείνος που δεν επιτρέπει στον εαυτό του/ µια φορά έστω στη ζωή του να πετάξει από πάνω του τις “φιλικές συµβουλές” (...). Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει κάτι πριν καν το αρχίσει».

Στο Eurogroup του Σαββάτου -θα συνεδριάσει στις 15.00- παραπέμπουν όλες οι πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας που θεωρείται το πιθανότερο σενάριο ή για μια νέα διαφωνία, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σαν καταληκτική.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως αύριο κρίνεται το μέλλον της διαπραγμάτευσης, ενώ διαφαίνεται πάντως από τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων πως κεντρική επιδίωξη είναι να υπάρξει συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης - δανειστών πριν τη Δευτέρα.
Πάντως και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έληξε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την Ελλάδα αν και το θέμα αυτό κυριάρχησε εντός και εκτός συνεδριάσεων, ενώ οι διεργασίες έφταναν μέχρι και την Ουάσιγκτον.
Δηλώσεις Τσίπρα
Αινιγματικός εμφανίσθηκε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως «δεν βασίστηκαν σε εκβιασμό και τελεσίγραφα» οι καταστατικές αρχές της ΕΕ περί δημοκρατίας, αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Πρόσθεσε ότι «ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αυτές τις αρχές. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει αυτόν τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας εκ μέρους του ευρωπαϊκού λαού και του ελληνικού λαού».
Πληροφορίες αναφέρουν πως με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να συζητηθούν και να αξιολογηθούν η πορεία της διαπραγμάτευσης και οι ελληνικές θέσεις στο αυριανό Eurogroup.
Δηλώσεις Μέρκελ
«Γενναιόδωρη» χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την πρόταση των δανειστών και κάλεσε ευθέως την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να την αποδεχτεί, λέγοντας «κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα, τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».
Ξεκαθάρισε πως στο αυριανό Eurogroup αναμένει αποφάσεις για συμφωνία, λέγοντας πως «η συνεδρίαση του Eurogroup αύριο θα έχει αποφασιστική σημασία. Ξεφύγαμε από τους όρους του δεύτερου προγράμματος. Παρακαλέσαμε τον κ. Τσίπρα να δεχθεί τη συμφωνία, η οποία βασίζεται στις αρχές της αλληλεγγύης. Ελπίζουμε ότι αύριο όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση του Eurogroup θα θελήσουν να φτάσουμε σε συμφωνία».
Παρέμβαση των ΗΠΑ
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις και οι θεσμοί να συζητήσουν αναδιάρθρωση του χρέους, ήταν το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, καλώντας όλες τις πλευρές «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτό το Σαββατοκύριακο».
Ο Αμερικανός υπουργός σε συνέντευξή του στο «Yahoo» δήλωσε: «Ελπίζω να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα αποτρέψει την Ελλάδα να βιώσει το βαθύ πόνο μιας κατάρρευσης, αλλά και θα την εμποδίσει να βάλει σε ρίσκο την ευρωπαϊκή ή την παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι ώρα για ένα τέτοιο σοκ».
Αφού έκανε αναφορά στο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σκληρά μέτρα, αναφερόμενος στους δανειστές είπε πως «από την πλευρά τους οι θεσμοί, που είναι και οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά τους στόχους και το πώς αυτοί θα επιτευχθούν. Επίσης θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση για κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους από τους θεσμούς».
Δηλώσεις Γιούνκερ
Για πρόοδο και πιθανότητα λύσης έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ανέφερε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο.
Δήλωσε πως «έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας» και πως «υπάρχει πραγματική πιθανότητα για λύση αν όλα τα μέρη συμφωνήσουν. Η μηχανή των αποφάσεων είναι το αυριανό Eurogroup» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την Ευρωζώνη», αλλά χαρακτήρισε «καθοριστική την αυριανή μέρα».

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ενεργά στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και του «θρησκευτικού φονταμενταλισμου», αποτελεί το κοινό στοιχείο των ανακοινώσεων του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή τις επιθέσεις στηνΓαλλία, το Κουβέιτ και τηνΤυνησία.
«Οι τρομοκράτες θα βρουν απέναντί τους ενωμένους όλους τους λαούς που μάχονται κατά της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού». «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας και του φίλου γαλλικού λαού στην κοινή μάχη κατά της τρομοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στα ιδανικά της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ελευθερίας», αναφέρονται μεταξύ άλλων στις ανακοινώσεις που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, αναδεικνύοντας την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις, με στόχο τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η συγκυβέρνηση, έχει αναγάγει το σχέδιο για ενεργό συμμετοχή στο μέτωπο που διαμορφώνεται από ιμπεριαλιστικά κέντρα με αφορμή τους τζιχαντιστές και άξονα νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ, σε βασικό επιχείρημα της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής. Σχέδιο που αποσκοπεί τόσο στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και σε «ανταλλάγματα» στα παζάρια της κυβέρνησης για τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» και την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους.

Στο Eurogroup του Σαββάτου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Πρέπει να βρούμε μια λύση αύριο για τον πολύ απλό λόγο ότι αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια: Πρώτα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έπειτα από αυτά πολλών κρατών-μελών», είπε.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στηρίζονται μόνο σε αύξηση φόρων και όχι σε περικοπές. Επίσης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία, εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την Ελλάδα είναι 50-50.
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ χαρακτήρισε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» την πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα. Σημείωσε ότι στόχος του Eurogroup είναι η εξεύρεση λύσης, αλλά λείπει ένα βασικό συστατικό: Η διάθεση της ελληνικής πλευράς να συμφωνήσει με τις προτάσεις των θεσμών. Όπως είπε, θα υπάρξει λύση μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση κινηθεί προς τους θεσμούς και δεχθεί τη «γενναιόδωρη» προσφορά τους.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ορίστηκε για τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου. 

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τηνπρόταση της κυβέρνησης να ιδρυθεί νέα πολυεθνική μονάδα του ΝΑΤΟ στην Κρήτη, αναφέρεται: 
«Ο υπουργός Άμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στην πρόσφατη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατέθεσε νέα πρόταση για ίδρυση νέας Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ιμπεριαλιστικού οργανισμού (NATO Force Integration Unit - NFIU) στην Κρήτη, επιμένοντας παράλληλα και στη μετατροπή της Καρπάθου σε νέο "ορμητήριο" της "λυκοσυμμαχίας".
Οι προτάσεις αυτές συνδέονται με την επιδίωξη της κυβέρνησης να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους νέους ΝΑΤΟϊκούς μηχανισμούς, που σχεδιάζονται ενάντια στους λαούς, για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ευρωατλαντικών μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες αυτές «υπηρεσίες» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει να προσφέρει στο ΝΑΤΟ ενάντια στους λαούς, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής.
Το λαϊκό κίνημα της χώρας μας πρέπει να δυναμώσει, για να βάλει "ταφόπλακα" στα επικίνδυνα, για το λαό μας, σχέδια μετατροπής της χώρας μας σε "εφαλτήριο" νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων!».

Την άμεση λήψη απόφασης για Γενική Πανεργατική Απεργία την ημέρα ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας - λαιμητόμου για το λαό, στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης συγκυβέρνηση - δανειστών, θέτουν προς τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων, οι ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά περιοχές της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο ηΔημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, την Παρασκευή 26 Ιούνη, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του, να πάρει απόφαση για Γενική Πανεργατική Απεργία την ημέρα ψήφισης στη Βουλή της συμφωνίας - λαιμητόμου για το λαό.
Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει:«Έχουμε χρέος απέναντι στο λαό, στην εργατική τάξη του Νομού μας να τους οργανώσουμε, να προετοιμάσουμε το μεγάλο "όχι" στη συμφωνία. Να αντιπαλέψουμε το νέο μνημόνιο και τη νέα αντιλαϊκή επίθεση στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε μια ώρα. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή δράση, χωρίς καμία αναμονή για το πότε θα καθαρογραφεί η συμφωνία και θα ψηφιστεί από τη Βουλή. Να μην εγκαταλείψει ο λαός τα αιτήματα που είχε στα χρόνια της κρίσης, όπως την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση των απωλειών».
Ανάλογο αίτημα κατέθεσε και η ΕΣΑΚ (Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση), η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ προς άμεση συζήτηση στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης για κήρυξη απεργίας την ημέρα ψήφισης στην Ελληνική βουλή, της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τους θεσμούς, και απαίτηση από την ΓΣΕΕ να κηρύξει Πανελλαδική απεργία.
Στην ανακοίνωσή της η παράταξη «καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία του Νομού μας να πιέσουν την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, προς την λήψη απόφασης για Απεργία και οργάνωσης της».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας με επιστολή του «καλεί να συνεδριάσει άμεσα, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΚ Καλαμάτας για κήρυξη απεργίας τη μέρα που θα κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή σε συντονισμό με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα. Και να καλέσει σε συμμετοχή όλα τα σωματεία που είναι στη δύναμη του ΕΚ, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την οργάνωση τις απεργίας».
 Σημειώνεται ότι ανάλογο αίτημα έχουν ήδη θέσει οι ταξικές δυνάμεις σε μια σειρά άλλες περιοχές και κλάδους εργαζομένων.

Τροπολογία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Θέμα: Ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ο νόμος 4015/2011 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, που ήδη ήταν προβληματική.
Η εφαρμογή του πιο πάνω νόμου οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των Οργανώσεων, που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς. Ο Νέος νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των ΑΣΟ σε ΑΕ και η παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις, έχουν οδηγήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.
Είναι συχνό το φαινόμενο της θέσης των ΑΣΟ σε εκκαθάριση και οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς σε μεγάλη ηλικία, λίγο πριν από τη σύνταξη κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Βάση του κανονισμού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ο οποίος βρισκόταν σε ισχύ μέχρι 31.12.2010, οι εργαζόμενοι που καταργείται η θέση τους ή έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, δικαιούνταν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ: « Δικαίωμα συντάξεως έχει πάς ασφαλισμένος: […] δ) Εάν απολυθεί της υπηρεσίας λόγω καταργήσεως θέσεως ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενών εις υπαιτιότητα αυτού, μετά την συμπλήρωσίν του 50ου έτους της ηλικίας του προκειμένου περί αρρένων και του 45ου προκειμένου περί θηλέων και έχει 20ετή συντάξιμόν υπηρεσίαν εξ ης 15ετή πραγματικήν εν ασφαλίσει τοιαύτην ή επί ηλικίας 45 ετών και άνω: α) μετά τη συμπλήρωσιν συντάξιμου 25ετούς υπηρεσίας, εξ ης 15ετή εν ασφαλίσει τοιαύτην και β) μετά την συμπλήρωσιν 20ετούς συντάξιμου συνεταιριστικής και εν πραγματική ασφαλίσει υπηρεσίας. Η ένεκα υποβιβασμού κατά βαθμόν λόγω μεταβολής εις την οργανικήν θέσιν του προσωπικού παραίτησις εξομοιούται προς την λόγω καταργήσεως θέσεως απόλυσιν».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ εντασσόμενοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, υποχρεούνται να καταβάλλουν αυξανόμενες εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2018, πολλοί εξ αυτών στερούνται σήμερα (λόγω κατάργησης των πιο πάνω διατάξεων του καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ) του δικαιώματος της συνταξιοδότησης.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μαζικό φαινόμενο των απολύσεων των εργαζομένων των ΑΣΟ και των τεράστιων δυσκολίων στην εξασφάλιση της συνταξιοδότησης τους, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία, με την οποία θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και επιπλέον παρατείνεται η εφαρμογή των πιο πάνω αναφερόμενων καταστατικών διατάξεων του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ μέχρι τις 31.12.2018.
Έτσι θα καλυφθούν και θα συνταξιοδοτηθούν με τις πιο πάνω καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ όλοι οι απολυόμενοι εργαζόμενοι στις ΑΣΟ από 1.1.2011 και εντεύθεν, μέχρι τη λήξη της περιόδου εφαρμογής των εν λόγω καταστατικών διατάξεων, όπως προτείνεται με την παρούσα τροπολογία.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ που προβλέπουν την συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία λόγω κατάργησης θέσης ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητα των εργαζομένων θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31.12.2018, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου». 

Στο Eurogroup του Σαββάτου θα πρέπει να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα είναι το μήνυμα που στέλνουν Mέρκελ, Ολάντ και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, ενώ ο λογαριασμός μεγαλώνει συνεχώς για το λαό από τα παζάρια για τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στην αυριανή συνεδρίαση με τη νέα πρόταση που κατέθεσε στο Eurogroup της Πέμπτης αλλά δεν συζητήθηκε, χωρίς να αποκλείεται να γίνουν επιπλέον προσθήκες. 
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τους ενημέρωσε για την ελληνική πρόταση.
Δηλώσεις Μέρκελ και Ολάντ
«Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Η καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει εάν εξετάστηκε το σενάριο να μην υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, επισημαίνοντας ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν να βρεθεί λύση. Για την επίτευξη συμφωνίας παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς», λέγοντας ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων δεν μπορούν να εμπλακούν σε «τεχνικές» συζητήσεις για την απόδοση που θα έχουν τα μέτρα.
H συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι «ζωτικής σημασίας» γιατί στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «κουρασμένος γιατί οι διαπραγματεύσεις είναι εξοντωτικές. «Δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους ηγέτες της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.
Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Επίσης εκτίμησε ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες ζητούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ασφαλιστικό
Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι «το παιχνίδι τελείωσε», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι», φέρεται να απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μάλιστα εμπλέκοντας τον λαό σε όλα αυτά τα αντιλαϊκά παζάρια που γίνονται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ισχυρίστηκε πως «δεν θα πρέπει να υποτιμάμε μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο εμφανίστηκε «αποφασισμένος» για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ενοποίηση ταμείων, ενώ δεσμεύτηκε για συνολικό «άνοιγμα» του ασφαλιστικού από τον Οκτώβρη.
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε στο «Mega» πως «με βάση το σημερινό σκηνικό οι πιθανότητες συμφωνίας είναι μικρές». Επίσης εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα γίνουν εκλογές.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε στον «ΑΝΤ1» πως «και η ρήξη και η συμφωνία είναι στο τραπέζι». Αν και απέφυγε να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, ισχυρίστηκε πως μια συμφωνία με «επαχθείς όρους» θα είναι δύσκολο να περάσει από τη βουλή.
Μεγαλώνουν οι «συγκλίσεις»
Στο νέο κείμενο των δανειστών και στη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν πολλές ομοιότητες και συγκλίσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι σε επίπεδο μέτρων έχει μειωθεί δραστικά η απόσταση.
Για το ΕΚΑΣ η συγκυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή κατάργηση, αρχής γενομένης από το 2018, ενώ οι δανειστές ζητάνε να καταργηθεί το 2019. H κυβέρνηση προτείνει η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων να ισχύσει από τις 31 Οκτώβρη του 2015 και οι δανειστές από την 1η Ιούλη του 2015, ενώ συμφωνούν ότι η πλήρη εξάλειψη τους θα γίνει το 2022. Για την εισφορά Υγείας στις κύριες συντάξεις η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθούν από το 4% στο 5%,  έναντι 6% που προτείνουν οι δανειστές. 
Για το ΦΠΑ η κυβέρνηση ανεβάζει τον εισπρακτικό στόχο στο 0,93%, προσεγγίζοντας το στόχο των δανειστών για 1% του ΑΕΠ. Μάλιστα μεταφέρει την εστίαση στο 23%, αντιπροτείνοντας να παραμείνει ο μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά. Επίσης αποδέχεται ο φόρος στις επιχειρήσεις να υπολογίζεται με 28% αντί για 29% που ήταν η αρχική πρόταση, όπως ζητάνε οι «θεσμοί. Για τον ΕΝΦΙΑ και οι δύο έχουν συμφωνήσει να διατηρηθεί το 2015 και το 2016.
Για τους μισθούς στο δημόσιο οι προτάσεις και των δύο οδηγούν σε παραπέρα συμπίεση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα με αρχή την 1/1/2016.
Όπως γράφει ο Ριζοσπάστης, για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο των δανειστών υπάρχει πρόταση για αύξηση της φορολογίας στους εφοπλιστές (tonnage tax), καθώς και για κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που προβλέπονται για αυτούς, γεγονός που είναι χαρακτηριστικό των οξυμένων μονοπωλιακών ανταγωνισμών. Το ζήτημα αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, γύρω από την οποία, εδώ και χρόνια, σηκώνει ζητήματα κατά κύριο λόγο η Γερμανία...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget