ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Εκδήλωση για τη μητρότητα και τα προβλήματα των νέων ζευγαριών

Το ζήτημα της υγείας, και ιδιαίτερα των
γυναικών των λαϊκών οικογενειών, αποτελεί
διαχρονικάένα από τα βασικά
μέτωπα πάλης της ΟΓΕ
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη διάρκεια της μητρότητας, λόγω των αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα της Υγείας, και ο τρόπος που πρέπει οργανωμένα να απαντήσει συνολικά το εργατικό - λαϊκό κίνημα, συζητήθηκαν στην εκδήλωση με θέμα:«Μόνες ή οργανωμένες μπροστά στην επίθεση στα δικαιώματά μας στην Υγεία - Πρόνοια;», που διοργάνωσε η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).
Στην εκδήλωση μίλησε ο Αδάμ Μολυβδάς, βιολόγος και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στις γυναίκες στη διαδικασία της μητρότητας, τονίζοντας ότι «η πίεση του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης στους νέους εργαζόμενους, που σπρώχνει την απόκτηση παιδιών σε όλο και μεγαλύτερες ηλικίες είναι εγκληματική, αυξάνει την υπογεννητικότητα και τον κίνδυνο για γενετικές ασθένειες, σπρώχνει όλο και περισσότερα ζευγάρια στη "λύση" της εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποβοηθούμενης εγκυμοσύνης».
Αναδείχτηκαν σημαντικές πλευρές
Σε ό,τι αφορά επιμέρους πλευρές του ίδιου ζητήματος, ο ομιλητής σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα:
Για τη γονιμότητα επεσήμανε πως επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από την ηλικία της γυναίκας. Η κορύφωση της γυναικείας αναπαραγωγικής ικανότητας είναι στις ηλικίες 20-27. Μετά μειώνεται σταδιακά, με ραγδαία μείωση μετά την ηλικία των 35 ετών. Η εμμηνόπαυση συνήθως έρχεται στην τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής, αν και η υπογονιμότητα λόγω της ηλικίας πιθανόν θα έχει προκληθεί νωρίτερα.
Για την εξωσωματική γονιμοποίηση ανέφερε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική ιατρική διαδικασία που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει βοηθήσει πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, αλλά δεν είναι πανάκεια, έχει περιορισμούς, σοβαρές επιπλοκές και μεγάλο κόστος (οικονομικό, κοινωνικό, οικογενειακό και ψυχολογικό). Ενα από τα «κατορθώματα» της σύγχρονης κοινωνίας που σαπίζει είναι πως μετατρέπει μια επιστημονική ανακάλυψη, που έχει σκοπό να βοηθήσει ζευγάρια που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, σε εμπόρευμα και σε μέσο εκμετάλλευσης.
Για την κύηση, σημείωσε ότι είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδος τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο, που χρειάζονται μια ολοκληρωμένη φροντίδα καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σημασία της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της πρόληψης σε αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά σημαντική. Δυστυχώς, στην Ελλάδα η σχεδόν παντελής έλλειψη σε επίπεδο πρόληψης αλλά και η εξαιρετικά ελλιπής Πρωτοβάθμια Υγεία βάζουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας αλλά και μελλοντικά του παιδιού.
Για τον τοκετό υπογράμμισε ότι, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της Υγείας στο δυτικό κόσμο, έχει παρατηρηθεί μια αδικαιολόγητη αύξηση των καισαρικών, ιδιαίτερα στον τόπο μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, για μια περίοδο το ΙΚΑ κάλυπτε την καισαρική στα ιδιωτικά μαιευτήρια, αλλά όχι τον φυσιολογικό τοκετό! Ολα αυτά ενώ έχει αποδειχτεί ότι η διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού είναι απαραίτητη για την ενεργοποίηση μηχανισμών στο νεογνό που θα το προετοιμάσουν για τη ζωή εκτός της μητέρας.
Ανησυχία προκαλεί και η καινούρια σχετικά μόδα του τοκετού στο σπίτι. ΜΚΟ με ολιγόωρα σεμινάρια παρέχουν πιστοποιήσεις για παρακολούθηση και διενέργεια τοκετού στο σπίτι, εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική με πολλαπλές συνέπειες στην υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του νεογνού.
Για το θηλασμό, τόνισε ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες ζωής του βρέφους είναι αναγκαίος για τη φυσιολογική ανάπτυξή του. Σημαντικό πρόβλημα είναι η πίεση των εργοδοτών για επιστροφή της μητέρας στη δουλειά όσο ταχύτερα γίνεται, με αποτέλεσμα πολλές νέες εργαζόμενες να μην μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους και να τα ταΐζουν με έτοιμα σκευάσματα, από το εμπόριο των οποίων θησαυρίζουν οι εταιρείες παραγωγής τους.
Για τους εμβολιασμούς, είπε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα εκτενές πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών, το οποίο είναι ακόμα σε καλό επίπεδο, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί, όπως και με τις εξετάσεις πρόληψης, ο κίνδυνος κατάργησης της παροχής των εμβολίων είναι ορατός στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Η καινούρια μόδα που θέλει γονείς να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους πρέπει να πολεμηθεί, καθώς πρόκειται για αναχρονιστική και αντιεπιστημονική αντίληψη που τα κίνητρά της είναι θολά.
Κλείνοντας, ο Αδάμ Μολυβδάς υπογράμμισε ότι οι όποιες αδυναμίες - ελλείψεις στο σύστημα Υγείας δεν οφείλονται στην επιστημονική ανεπάρκεια, αλλά στον καπιταλισμό και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Διεκδικούμε βελτίωση της ζωής μας
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Κική Καρυώτη, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, η οποία, ανάμεσα στα άλλα, επεσήμανε: «Το ζήτημα της υγείας, και ιδιαίτερα των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, αποτελεί διαχρονικά μία από τις βασικές διεκδικήσεις της ΟΓΕ, αλλά και γενικά του παγκόσμιου ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουμε επιδείνωση της υγείας των λαϊκών στρωμάτων, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, αλλά και των ανατροπών στο δημόσιο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με το ότι η γυναίκα έχει εξειδικευμένες ανάγκες, που προκύπτουν από το βιολογικό και κοινωνικό ρόλο της μητρότητας, αλλά και την ανισότιμη θέση της στην κοινωνία, μας οδήγησε να διοργανώσουμε καμπάνια για την υγεία στα τέλη του '14 και αυτήν την εκδήλωση, αλλά και τη συνεχή παρέμβαση του συλλόγου για το ζήτημα της ΠΦΥ.
Διεκδικούμε όχι μόνο την πρόληψη, αλλά και την αναβάθμιση της υγείας, όλα όσα δηλαδή μπορεί σήμερα να προσφέρει η επιστήμη και η τεχνολογία για τη βελτίωση της ζωής των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, αυτών δηλαδή που ο μόχθος και η εκμετάλλευση φθείρει τη ζωή και την υγεία».
Το πλαίσιο πάλης
Παρουσιάζοντας το πλαίσιο πάλης, η Κική Καρυώτη στάθηκε στα εξής άμεσα αιτήματα:
  • Χρηματοδότηση της ΠΦΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Κατάργηση των ορίων σε διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλεία και φάρμακα.
  • Δωρεάν όλες οι προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και στα παιδιά, όλος ο προγεννητικός έλεγχος για τις έγκυες και όλη η διαδικασία της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Δωρεάν εμβολιασμοί σε όλα τα παιδιά και στις νέες γυναίκες για τον καρκίνο της μήτρας.
  • Αμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στο σχολείο, στις παιδικές χαρές, στους χώρους άθλησης κ.λπ., από γιατρούς Εργασίας και τεχνικούς Ασφαλείας που θα ανήκουν σε κρατικό Σώμα και όχι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
  • Λειτουργία δημόσιων - δωρεάν υπηρεσιών νοσηλείας στο σπίτι.
  • Πρόσληψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη, μόνιμη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες, και των επιδομάτων σε ΑμΕΑ, χρονίως πάσχοντες, πολύτεκνες γυναίκες και μονογονεϊκές οικογένειες.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget