Τροπολογία του ΚΚΕ για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις

Τροπολογία για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Αναλυτικά, το κείμενο:
«ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Θέμα: Ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ο νόμος 4015/2011 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τον αγροτικό συνεταιριστικό χώρο, που ήδη ήταν προβληματική.
Η εφαρμογή του πιο πάνω νόμου οδήγησε στη διάλυση και στο ξεπούλημα της περιουσίας των Οργανώσεων, που είχε δημιουργηθεί από τις εισφορές της αγροτιάς. Ο Νέος νόμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις.
Σε σχέση με τους εργαζόμενους, η μετατροπή των ΑΣΟ σε ΑΕ και η παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, οι εκκαθαρίσεις και οι συγχωνεύσεις, έχουν οδηγήσει σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι.
Είναι συχνό το φαινόμενο της θέσης των ΑΣΟ σε εκκαθάριση και οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, πολλοί από αυτούς σε μεγάλη ηλικία, λίγο πριν από τη σύνταξη κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι και να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
Βάση του κανονισμού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ο οποίος βρισκόταν σε ισχύ μέχρι 31.12.2010, οι εργαζόμενοι που καταργείται η θέση τους ή έχουν συμπληρώσει ένα συγκεκριμένο όριο ηλικίας, δικαιούνταν να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ: « Δικαίωμα συντάξεως έχει πάς ασφαλισμένος: […] δ) Εάν απολυθεί της υπηρεσίας λόγω καταργήσεως θέσεως ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενών εις υπαιτιότητα αυτού, μετά την συμπλήρωσίν του 50ου έτους της ηλικίας του προκειμένου περί αρρένων και του 45ου προκειμένου περί θηλέων και έχει 20ετή συντάξιμόν υπηρεσίαν εξ ης 15ετή πραγματικήν εν ασφαλίσει τοιαύτην ή επί ηλικίας 45 ετών και άνω: α) μετά τη συμπλήρωσιν συντάξιμου 25ετούς υπηρεσίας, εξ ης 15ετή εν ασφαλίσει τοιαύτην και β) μετά την συμπλήρωσιν 20ετούς συντάξιμου συνεταιριστικής και εν πραγματική ασφαλίσει υπηρεσίας. Η ένεκα υποβιβασμού κατά βαθμόν λόγω μεταβολής εις την οργανικήν θέσιν του προσωπικού παραίτησις εξομοιούται προς την λόγω καταργήσεως θέσεως απόλυσιν».
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ εντασσόμενοι στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, υποχρεούνται να καταβάλλουν αυξανόμενες εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέχρι 31.12.2018, πολλοί εξ αυτών στερούνται σήμερα (λόγω κατάργησης των πιο πάνω διατάξεων του καταστατικού του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ) του δικαιώματος της συνταξιοδότησης.
Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το μαζικό φαινόμενο των απολύσεων των εργαζομένων των ΑΣΟ και των τεράστιων δυσκολίων στην εξασφάλιση της συνταξιοδότησης τους, προτείνεται η παρακάτω τροπολογία, με την οποία θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και επιπλέον παρατείνεται η εφαρμογή των πιο πάνω αναφερόμενων καταστατικών διατάξεων του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ μέχρι τις 31.12.2018.
Έτσι θα καλυφθούν και θα συνταξιοδοτηθούν με τις πιο πάνω καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ όλοι οι απολυόμενοι εργαζόμενοι στις ΑΣΟ από 1.1.2011 και εντεύθεν, μέχρι τη λήξη της περιόδου εφαρμογής των εν λόγω καταστατικών διατάξεων, όπως προτείνεται με την παρούσα τροπολογία.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα».
Καταστατικές διατάξεις του πρώην ΤΣΕΑΠΓΣΟ που προβλέπουν την συνταξιοδότηση σε περίπτωση απόλυσης από την υπηρεσία λόγω κατάργησης θέσης ή εξ άλλων λόγων μη οφειλόμενων σε υπαιτιότητα των εργαζομένων θεωρείται ότι ουδέποτε καταργήθηκαν και εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι τις 31.12.2018, καταργούμενης κάθε αντίθετης διάταξης νόμου». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget