ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΚΤ - ΔΝΤ Αντιλαϊκά παζάρια με «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστικές οι συγκλίσεις και οι ταυτίσεις στα «κείμενα προτάσεων» της συγκυβέρνησης και των «θεσμών» της τρόικας
Ενα βήμα πριν τη διαμόρφωση της αντιλαϊκής συμφωνίας τους βρίσκονται πλέον η συγκυβέρνηση και οι «θεσμοί» της τρόικας, ενόψει και της λήξης του μνημονίου με τη σημερινή μορφή του. Προ των πυλών εμφανίζεται η ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών μέτρων, μόνιμου χαρακτήρα και απόδοσης, τα οποία σε συνδυασμό με όλα όσα προβλέπονται στους προηγούμενους εφαρμοστικούς νόμους, έρχονται να στοιχειώσουν την καθημερινότητα του λαού και στην «επόμενη μέρα».
Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση αυτοαπακαλύπτεται, προβάλλοντας ισχυρισμούς γύρω από τα «δύο κείμενα προτάσεων» - το δικό της και των «θεσμών - που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.Στην πραγματικότητα, η σύγκριση ανάμεσα στα προτεινόμενα, από την κάθε πλευρά, αντιλαϊκά μέτρα, αναδεικνύει μια σειρά από συγκλίσεις, ομοιότητες και ταυτίσεις, όχι μόνο στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, αλλά και σε διαχειριστικό επίπεδο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στο χτεσινό Γιούρογκρουπ έχει το χαρακτήρα του «κειμένου προθέσεων», κατά την πάγια διαδικασία ενόψει της ολοκλήρωσης των «αξιολογήσεων» στο πλαίσιο του τρέχοντος μνημονίου. Στα κείμενα αυτά προδιαγράφονται οι προαπαιτούμενες δράσεις (prior actions), με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και οι «θεσμοί» προβλέπουν την κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το Β' εξάμηνο του 2015, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2016 - 2019.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του χτεσινού Γιούρογκρουπ, και προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τόνισε: «Θεωρώ ότι η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες, διαπραγματεύσεις και, εντέλει, συμβιβασμούς. Συνεπώς, μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις, έχω την πεποίθηση ότι θα επιτύχουμε ένα συμβιβασμό, ο οποίος θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση». Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, το ελληνικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στο Γιούρογκρουπ, «ήταν προσαρμοσμένο στην τελευταία πρόταση των θεσμών».
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει ευτυχές τέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δηλώσεις που της αποδίδουν στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την ερχόμενη Δευτέρα.
Συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε και στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου τη σχετική ενημέρωση έκανε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πηγές της συγκυβέρνησης, ο Ντ. Τουσκ, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα, είπε ότι «το παιχνίδι έχει τελειώσει» (game is over), με τον Ελληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι «αυτό δεν είναι παιχνίδι». Μάλιστα, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει το λαό στα αντιλαϊκά παζάρια για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να είπε ότι «δεν πρέπει να υποτιμά κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».
Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας, δήλωνε αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε Ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποίηση Ταμείων, ενώ δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβρη.
«Ολες οι εξελίξεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, όπου Ελλάδα και θεσμοί θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία», επισημαίνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Προς την κατεύθυνση της σύγκλησης νέας συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, αύριο Σάββατο, κινούνται τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα με στόχο τη συμφωνία σε «τεχνικό επίπεδο». Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, η συμφωνία θα ήταν χρήσιμο ναεπικυρωθεί από την ελληνική Βουλή το ταχύτερο δυνατό εντός των προσεχών ημερών.
Το ΔΝΤ
Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει έγκαιρα την οφειλή ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 30 Ιούνη, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Τζ. Ράις. Οπως διευκρίνισε, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το ΔΝΤ δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει τη χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλών».
Παράλληλα, επισήμανε ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρεις «θεσμοί» είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείταιμεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, με ...«μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες».
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη του κεφαλαίου
Η σύγκριση των προτάσεων της συγκυβέρνησης με αυτές των «θεσμών» έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα αντιλαϊκά παζάρια εξελίσσονται με μοναδική «κόκκινη γραμμή» τα συμφέροντα των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.
Χαρακτηριστικό των οξυμένων μονοπωλιακών ανταγωνισμών είναι ότι για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο των δανειστών υπάρχει πρόταση για αύξηση της φορολογίας στουςεφοπλιστές (tonnage tax), καθώς και για κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών που προβλέπονται για αυτούς. Το ζήτημα αφορά την ποντοπόρο ναυτιλία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, γύρω από την οποία, εδώ και χρόνια, σηκώνει ζητήματα κατά κύριο λόγο η Γερμανία...
Σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές συγκλίσεις και ταυτίσεις των «δύο κειμένων προτάσεων», χαρακτηριστικά είναι τα εξής:
ΕΚΑΣ: Η συγκυβέρνηση προτείνει τη σταδιακή κατάργηση, αρχής γενομένης από το 2018. Την πλήρη κατάργηση μέχρι το 2019 εισηγούνται οι δανειστές, με άμεση εφαρμογή για το 20% των σημερινών δικαιούχων.
Ορια συνταξιοδότησης: Σταδιακή αύξηση των ορίων στα 67 χρόνια για όλους μέχρι το 2025, λέει η συγκυβέρνηση, έναντι του έτους 2022 που βλέπουν οι δανειστές.
ΕΝΦΙΑ: Απόλυτη ταύτιση υπάρχει για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και τη διατήρησή όχι μόνο το 2015 αλλά και το 2016, με έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αύξηση εισφορών Υγείας στις κύριες συντάξεις από το 4% στο 5%, προτείνει η συγκυβέρνηση, «έναντι» 6% που προτείνουν οι «θεσμοί». Αντίστοιχα, η καθιέρωση εισφοράς Υγείας στις επικουρικές συντάξεις διαμορφώνεται στο 5% κατά τη συγκυβέρνηση και στο 6% για τους «θεσμούς».
Μισθοί στο Δημόσιο: Απόλυτη είναι η ταύτιση σχετικά με την παραπέρα συμπίεση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα με αρχή την 1/1/2016.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget