11/07/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Τώρα που βρήκαμε παπά να θάψουμε πέντε - έξι, φαίνεται να σκέφτηκαν οι ...φωστήρες της Χρυσής Αυγής όταν είδαν τα πανό που ανάρτησαν δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ το πρωί στην Ακρόπολη και ανάρτησαν με τη σειρά τους ένα χολερικό σχόλιο στην ιστοσελίδα τους που τα βάζει με το ΚΚΕ, με τους «λαθρομετανάστες», πασπαλίζει με ολίγον από Δεκεμβριανά και έτοιμη η σούπα αντικομμουνισμού, εθνικισμού, ρατσισμού για σερβίρισμα.
«ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ: Πανό στην Ακρόπολη σήκωσαν οι κουκουέδες για τους λαθρομετανάστες! Η Ακρόπολη γλίτωσε την ανατίναξη από το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών και τώρα έχει γίνει ο μόνιμος στόχος της ασχήμιας αυτού του αντεθνικού μορφώματος εξυπηρέτησης της πλουτοκρατίας. Για άλλη μία φορά οι κουκουέδες, στην αγωνία τους να εξυπηρετήσουν το εγχώριο κεφάλαιο, που "διψά" για φτηνό εργατικό δυναμικό, ανέβηκαν στην Ακρόπολη για να διατυπώσουν "αιτήματα" εναντίον των Ελλήνων και υπέρ των λαθρομεταναστών (...) Φυσικά, ο κρατικός μηχανισμός δεν προσπάθησε να σταματήσει την ασχήμια των κουκουέδων επάνω σε ένα Ιερό Σύμβολο της Φυλής μας. Λογικό, βεβαίως, αυτό αφού η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ της πλουτοκρατίας, ενώ το ΚΚΕ αναλαμβάνει την επικοινωνιακή πολιτική του καθεστώτος και ενίοτε την φύλαξη της Βουλής...», γράφουν μεταξύ των άλλων.
Στο σπίτι του κρεμασμένου, βεβαίως, καλό είναι να μη μιλάς για σχοινί. Αν θυμόμαστε καλά -και καλά θυμόμαστε- είναι η Χρυσή Αυγή αυτή που έστησε δουλεμπορικά ώστε να προμηθεύει στο ντόπιο κεφάλαιο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Είναι η δράση της υπέρ των καπιταλιστών (βλέπε Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) με την οποία κατέκτησε επάξια τον τίτλο του «μαντρόσκυλου» του συστήματος. Είναι αυτή που μέσα στη Βουλή ψηφίζει και παρεμβαίνει υπέρ των συμφερόντων συγκεκριμένων τμημάτων του κεφαλαίου (βλέπε εφοπλιστές κ.ά.). Είναι αυτή που οι ασχήμιες της μυρίζουν κυριολεκτικά αίμα.

Τελευταίο: Τα πανό έγραφαν «ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων». Για ποιον τους πήρε ο πόνος; Για την ΕΕ; Για το ΝΑΤΟ; 'Η μήπως και για τις δύο σφηκοφωλιές του κεφαλαίου και προκειμένου να τις υπερασπιστεί σπεύδει να μιλήσει για «αιτήματα εναντίον των Ελλήνων»; Τόσο ταυτίζεται με το κεφάλαιο, που οποιοσδήποτε ενοχλεί την εξουσία και τις συμμαχίες του, η Χρυσή Αυγή σπεύδει να του προσάψει ανθελληνισμό...

Της Κάλι Καρά
Μετά την ψήφιση του 3ου «αριστερού» μνημονίου, η «δεύτερη φορά» αριστερή κυβέρνηση εφηύρε μια φρέσκια καραμέλα, «τα ισοδύναμα».
Δεν υπάρχει μέρα που να μην ξεφουρνίζει κι ένα «ισοδύναμο» για τα μέτρα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και προκαλούν την αντίδραση του λαού.
Πρόκειται για ωμή κοροϊδία, που έχει ως στόχο να ανανεώσει τις προσδοκίες του λαού από την κυβέρνηση, να τον καθηλώσει σε στάση αναμονής. Πολύ περισσότερο που η όλη επιχείρηση αποπροσανατολισμού συνοδεύεται και από «φανφάρες» περί δικαιοσύνης των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση, ξέροντας καλά ότι αντιλαϊκά μέτρα θα είναι και τα όποια «ισοδύναμα» και τα «παράλληλα προγράμματα», γιατί θα τσακίζουν τα απομεινάρια των λαϊκών δικαιωμάτων στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
  • Το «ισοδύναμο» της κατάργησης του 5ευρω στα νοσοκομεία βρέθηκε με την αύξηση από 4% σε 6% για τις κύριες συντάξεις και 6% για πρώτη φορά στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του κλάδου Υγείας.
  • Για να μην επιβάλει ΦΠΑ 23% στις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης, ένα μέρος των οποίων αφορά άμεσα χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, η κυβέρνηση λέει ότι θα αυξήσει τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων! Δηλαδή, αυτά που θα γλιτώσει ένα νοικοκυριό από την αύξηση των τιμών στα φροντιστήρια και στα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια (που ακμάζουν εξαιτίας των κενών στο κρατικό σύστημα της Εκπαίδευσης), θα τα πληρώσει στο πολλαπλάσιο μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας!
  • Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να συμμαζευτούν τα οικονομικά των Ταμείων και ειδικά των επικουρικών. Γι' αυτό το σκοπό οι προηγούμενοι θέσπισαν τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», που προβλέπει αυτόματες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων. Τώρα, το υπουργείο Εργασίας προτείνει ως «ισοδύναμο» για να μην εφαρμοστεί η ρήτρα τη συγχώνευση κύριας και επικουρικής σύνταξης, που θα σημάνει την κατάργηση της δεύτερης. Έτσι, θα εκλείψει κάθε λόγος να εφαρμοστεί η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», αφού πλέον δεν θα υπάρχουν επικουρικές συντάξεις! Τέτοιο είναι το μέγεθος της κοροϊδίας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
  • Στους αγρότες η κυβέρνηση προτείνει ως «ισοδύναμα» για τη βαριά φορολογία μια σειρά από φοροαπαλλαγές και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες όμως απευθύνονται μόνο σε μεγαλοαγρότες.
Έτσι τα «ισοδύναμα» πάνε και έρχονται, υπηρετώντας ακριβώς τον ίδιο στόχο με τα μέτρα που υποτίθεται ότι αντικαθιστούν. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το να φορτώσουν στο λαό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία έχει να κερδίσει μόνο το κεφάλαιο.
Η ψευτιά των «ισοδύναμων» πρέπει να κοπεί μαχαίρι από το λαό. Να καταλάβει η κυβέρνηση ότι χάνει την ικανότητα να τον κοροϊδεύει και να τον κρατάει παροπλισμένο στην αναμονή. Το μοναδικό ισοδύναμο των εργαζομένων που έχει πιθανότητες να αντιπαλέψει αυτήν τη βαρβαρότητα είναι η οργάνωση και η ταξική απάντηση.

Η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήγε το λαό στις εκλογές με ψηφισμένο το αντιλαϊκό μνημόνιο και με τη ...δέσμευση ότι θα ψάξει να βρει «ισοδύναμα», για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά από τα μέτρα που ήδη είχε συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών και είχε ψηφίσει στη Βουλή, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Το ότι αυτό ήταν ένα ακόμα μεγάλο ψέμα, ήταν γνωστό.
Έσυραν, λοιπόν, το λαό σε μια αποπροσανατολιστική συζήτηση για το ποια θα είναι τα «ισοδύναμα» μέτρα, πώς θα εφαρμοστούν, πόσο θα ανακουφίσουν. Βέβαια, κάθε «ισοδύναμο» που εμφανιζόταν, ήταν το ίδιο ή και χειρότερο μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Είτε αυτό λέγεται ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, είτε αυτό λέγεται αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα, είτε αύξηση του φόρου στο βοδινό κρέας...
Τα ψέματα φαίνεται πως τέλειωσαν και έτσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέει τώρα: «ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΤΕΛΟΣ». Όλη αυτή η προπαγάνδα είχε στόχο να αποκοιμίσει, να εφησυχάσει, να δημιουργήσει μια φαντασιακή εικόνα του τύπου «διαπραγματευόμαστε σκληρά για να διορθώσουμε τις αδικίες του μνημονίου που ψηφίσαμε». Και τώρα αποκαλύπτεται πως δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ της πολιτικής εξαπάτησης ενός λαού που υποφέρει εδώ και χρόνια. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να παίζει αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο άψογα...
Ας δούμε τι λένε τώρα:
«Τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης είναι ασφυκτικά μικρά, με τους δανειστές να έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και με τους πολίτες να το έχουν υπόψη τους όταν την ψήφισαν» («Κυριακάτικη Αυγή», 1 Νοέμβρη). Τουτέστιν: Ας προσέχατε τι ψηφίζατε, τώρα αντέξτε τα αντιλαϊκά μέτρα για να την βγάλει καθαρή το μεγάλο κεφάλαιο. Και συνεχίζουν: «Σε ό,τι αφορά τα περίφημα ισοδύναμα, νομίζω ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι απαιτείται φειδώς. Ο πληθωρισμός περί ισοδυνάμων δεν ωφελεί (...) δεν μπορείς να αναζητήσεις ισοδύναμα σε πενήντα θέματα (...) Δηλώσεις, πολύ περισσότερο αναρμοδίων, γύρω από ιδέες δεν ωφελούν» (Δ. Παπαδημούλης προχτές σε ραδιοφωνικό σταθμό). Τουτέστιν, ξεχάστε τα ισοδύναμα που υποτίθεται πως θα ωφελήσουν τους εργαζόμενους, γιατί τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει. Ας μην ξαφνιαστεί κανείς εάν τελικά υλοποιηθούν και αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο και αυτά που έχουν εμφανιστεί ως ισοδύναμα αντιλαϊκά μέτρα!
Το πραγματικό τους πρόσωπο έχει αποκαλυφθεί. Η πολιτική τους οδηγεί το λαό στη φτώχεια και βοηθά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να ξελασπώσουν. Κόβουν συντάξεις, μοιράζουν εκατομμύρια σε μονοπώλια οπλικών συστημάτων. Επιβάλλουν φόρους στα λαϊκά νοικοκυριά, απαλλάσσουν από φόρους και πρόστιμα τα μονοπώλια. Αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, «τρέχουν» την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μοιράσουν κρατικό χρήμα στους τραπεζικούς ομίλους που θα το επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα. Σχεδιάζουν να πετάξουν έξω από τα σπίτια τους φτωχούς ανθρώπους και παραδίδουν κρατική γη για να υλοποιηθούν επενδυτικά σχέδια από καπιταλιστές.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης σήμερα, για να αποκρούσει όλα όσα τού καταστρέφουν τη ζωή.

Είναι γνωστό ότι το Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει ετησίως την πρόκληση της απονομής των αντικομμουνιστικών «Βραβείων Ζαχάρωφ», που για χρόνια δεν έχουν αφήσει αντικομμουνιστικό και αντεπαναστατικό στοιχείο που να μην το ...βραβεύσουν για τη «συνεισφορά» του στην ανατροπή του σοσιαλισμού και την παλινόρθωση του καπιταλισμού.
Φέτος, αν και το Ευρωκοινοβούλιο άλλαξε «ρεπερτόριο» και βραβεύθηκε ένας μπλόγκερ που διώκεται από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, η GUE δεν έχασε την ευκαιρία να εξυμνήσει και πάλι τα αντικομμουνιστικά «Βραβεία Ζαχάρωφ». Σε ανακοίνωσή της ...εξαίρει τα βραβεία, που όπως αναφέρει αυτά «απονέμονται σε προσωπικότητες που έχουν εξέχουσα συνεισφορά στην πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τη Γη».
Μάλιστα, η GUE-NGL επιδίδεται κιόλας κάθε χρόνο και σε προτάσεις υποψηφιοτήτων για το ποιος θα λάβει το βραβείο κάθε φορά, ενώ να θυμίσουμε ακόμη ότι η πρόεδρος της GUE Γκ. Τσίμερ, στέλεχος της γερμανικής Λίνκε και του ΚΕΑ, το 2013 είχε παραστεί με την ιδιότητά της αυτή στην αντικομμουνιστική φιέστα απονομής του «Βραβείου Ζαχάρωφ» στον Γκιγιέρμο Φαρίνας, με πλούσια και προβεβλημένη υπονομευτική δράση ενάντια στον κουβανικό λαό και με πολυπλόκαμους δεσμούς με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους, γεγονός που είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Αυτή είναι η GUE και το ΚΕΑ, η «αριστερά» των διαπιστευτηρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, διαχρονικοί χειροκροτητές του αντικομμουνισμού, της αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας και διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Του Νίκου Παπαναστάση
αντισυνταγματάρχη ε.α. των ΕΔ
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), σε συνεργασία με το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα, «Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, με την επίσημη συμμετοχή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στο ζήτημα της «πιθανόν» αναγκαίας ανάμειξης του Στρατού σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης του εγκλήματος, με σαφείς εισηγήσεις για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και τη δημιουργία ειδικά εκπαιδευμένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποστολή τους θα είναι οι επεμβάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που στην προσπάθεια ωρίμανσης των συνθηκών, για τη συνολική υλοποίηση της ΝΑΤΟικής απόφασης ενεργοποίησης του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δήθεν ανεξάρτητα ινστιτούτα «επεξεργάζονται» πρακτικά ζητήματα άμεσης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιες αποστολές δεν είναι άλλο από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, όπως ξεκάθαρα διατυπώθηκε το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, στη διάρκεια της εκεί Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, εκφράζοντας απόλυτα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με κυνικό τρόπο δήλωνε ότι στο ΝΑΤΟικό στόχαστρο είναι πλέον και «…οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;». Στην ίδια ρότα συνεχίζουν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, είναι αποκαλυπτική η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ στις 2/7/2015 που ανέφερε για την ελληνική κυβέρνηση: «Πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ χαιρετίζω αυτό». Επίσης σ’ αυτά τα πλαίσια η ΕΕ εξειδικεύει τη Στρατηγική Ασφάλειας για τα κράτη - μέλη της.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε θεατές πολλών ασκήσεων καταστολής πλήθους (διαδηλώσεων) όπως η «Καλλίμαχος», που έγινε το Φλεβάρη 2011 στην Αργυρούπολη Κιλκίς, συνεκπαιδεύσεις ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού σε σχετικά αντικείμενα, με τελευταία γνωστή τη στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη στο 523ο Τάγμα Πεζικού στην Κοζάνη τον Οκτώβρη 2015, με σενάριο «την ανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ, το οποίο έχουν καταλάβει ταραχοποιοί».
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όσον αφορά το σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» συνεχώς εξελίσσεται. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το 3ο, αλλά και τα προηγούμενα μνημόνια, στηρίζοντας αντιλαϊκές πολιτικές, είναι έτοιμοι όσο ποτέ να χρησιμοποιήσουν το δεκανίκι που τους δίνουν οι ΝΑΤΟικοί και ευρωενωσιακοί σχεδιασμοί και μηχανισμοί, με στόχο την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης λαϊκής οργής.
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν τον Ιούλιο και οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου -παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα- ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας», απευθύνοντας μια ευθεία απειλή προς τον αγωνιζόμενο λαό.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαό δεν πρέπει να περάσει. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, του κεφαλαίου και των κερδών του, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, οδηγεί σε νέα αντιδημοκρατικά - αντιλαϊκά μέτρα περιορισμού των ελευθεριών και έχει ως αποτέλεσμα την ένταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ο δρόμος που χάραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί και η σημερινή.
Παράλληλα, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ετοιμότητα να φιλοξενήσει και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στο έδαφος της χώρας, στην Κρήτη, στην Κάρπαθο, και αλλού. Συνεχίζουν τις συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς, Ισραηλινούς και άλλα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.
Το ΚΚΕ εκφράζει καθαρά την πατριωτική θέση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι για να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές ούτε για το εσωτερικό. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν αλλού, είναι επικίνδυνες, είναι παιχνίδι με τη φωτιά.
Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τείνουν όλο και περισσότερο να πάρουν χαρακτηριστικά μηχανισμού καταστολής για δράση μέσα και έξω από τη χώρα.

Οι θέσεις αυτές πρέπει να καταδικαστούν από όλο το λαό μέσα στους ταξικούς αγώνες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Επίσης πρέπει να καταδικαστούν και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που η πλειοψηφία τους είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πλήττονται κι αυτοί από την κρίση και τα μέτρα, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Κανένα συμφέρον δεν έχουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή σε όλα αυτά όχι μόνο υπονομεύει την αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

«Κόκκινη γραμμή η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς». Αυτό είναι το νέο σλόγκαν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους «εταίρους» της για το «κλείσιμο» των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων μέτρων που θα ψηφιστούν, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του δανείου από τον ESM και να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενα σλόγκαν που κάποιος, για να αντιληφθεί τον εμπαιγμό στα χιλιάδες εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που όλες αυτές τις μέρες ακούνε και διαβάζουν τους τρόπους που θα χάσουν τα σπίτια τους, πρέπει να αποκωδικοποιήσει.
Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως: συγκυβέρνηση, εκπρόσωποι ιμπεριαλιστικών οργανισμών και θεσμών, εκπρόσωποι επενδυτικών σχημάτων και εταιρείες, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που ο λαός δεν μπορεί να πληρώσει, έχουν ήδη σχεδιάσει το πώς και το πότε θα γίνουν πράξη τα σενάρια που οδηγούν στο ξεσπίτωμα των οικογενειών, αλλά και το ποιος θα πάρει αυτά τα σπίτια για να τα αξιοποιήσει όπως θέλει, προκειμένου να πληρωθούν οι τράπεζες, αλλά και να τα κονομήσουν εκείνοι που βλέπουν μπροστά και θέλουν τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σε λίγα χέρια. Και μάλιστα, σε μια χώρα που το ποσοστό ιδιοκατοίκησης είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.
Πρώτον: Η κυβέρνηση λέει ότι θα προστατεύσει από τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ναι, μόνο που τον εργάτη και την οικογένειά του τον ενδιαφέρει να μη χάσει το σπίτι του άμεσα ή έμμεσα, να μην το πληρώνει διπλό και τριπλό, να μη φτάνει μια ζωή για να το ξεπληρώσει. Και απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία δέσμευση. Είτε γίνει είτε δε γίνει πλειστηριασμός του ακινήτου, χιλιάδες οικογένειες θα χάσουν το σπίτι τους με διάφορους τρόπους, αφού έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους για χρόνια στις τράπεζες. Ακόμα κι αν μεταφερθούν σε άλλα σπίτια - φτηνότερα και μικρότερα όπως λέγεται - που δε θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, αυτό είναι στην κυριολεξία πέταγμα στο δρόμο, διάλυση του οικογενειακού προγραμματισμού, χειροτέρευση του ήδη υποβαθμισμένου επιπέδου ζωής. Είτε γίνει είτε όχι πλειστηριασμός του ακινήτου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει ένα μέλλον στο οποίο χιλιάδες εργαζόμενοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους θα είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και θα δουλεύουν για να πληρώνουν το δάνειο στους τραπεζίτες που πήραν κάποτε, για να φτιάξουν με κόπους και βάσανα το σπιτικό τους, να μεγαλώσουν με δυσκολίες τα παιδιά τους.
Δεύτερον: Τους πλειστηριασμούς που η κυβέρνηση λέει ότι θα αποτρέψει, ο πρώτος που δεν τους θέλει είναι οι ίδιοι οι τραπεζίτες. Γιατί; Μα, διότι αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την καπιταλιστική οικονομική κρίση, κανένας σοβαρός τραπεζίτης δεν προσδοκά έσοδα από πλειστηριασμούς κατοικιών. Γιατί οι τιμές στην αγορά είναι πολύ κάτω από την αξία των σπιτιών. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ίδιοι οι τραπεζίτες λένε και ξαναλένε ότι το θέμα είναι να μπορέσουν να αυξήσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης και αποπληρωμής των υπαρχόντων δανείων. Λένε και ξαναλένε ότι πρέπει να ιδρυθεί φορέας που θα μελετήσει το τι μπορεί να πληρώνει ο καθένας, για να του τα παίρνουν μέχρι τρίτης γενεάς. Επισης, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος ορισμένων funds να επενδύσουν στην αξιοποίησή τους.

Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, ο λαός δεν μπορεί να μη βλέπει το κύριο. Δηλαδή, το ζήτημα της ζωτικής ανάγκης, εν έτη 2015, να υπάρχουν σύγχρονα και ασφαλή σπίτια για να ζήσει με την οικογένειά του, χωρίς να εξαρτάται αυτό από τον όποιο τραπεζίτη, το όποιο κοράκι, την όποια αστική κυβέρνηση και βέβαια το καπιταλιστικό σύστημα, που είναι η πηγή του προβλήματος...

Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής εμφανίζεται σαν «αντισυστημικό» και  «αντιμνημονιακό» για να ψαρεύει σε θολά νερά.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι οπλισμένο όργανο του εκμεταλλευτικού συστήματος, του κεφαλαίου και των ενώσεών του και δεν μπορεί να παριστάνει ταυτόχρονα και τον αντίπαλό τους. Γι' αυτό και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Στις 28-10-2015, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου οι χρυσαυγίτες υπερψήφισαν την έκθεση σχετικά με την «υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2015 του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».
Οι εμφανιζόμενοι ως «αντιμνημονιακοί» χρυσαυγίτες ψήφισαν, με χέρια και με πόδια, υπέρ των μνημονίων διαρκείας για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, που επιβάλλει το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».  Η εν λόγω έκθεση χειροκροτεί την αντιλαϊκή στρατηγική ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων και απαιτεί την αυστηρή επιτήρηση και εφαρμογή των Συστάσεων Ανά Χώρα (ΣΑΧ) της Επιτροπής για το 2015, δίνοντας τις κατευθύνσεις για το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα: «Επικροτεί το γεγονός ότι η Επιτροπή εστιάζει στις τέσσερις κύριες προτεραιότητες για την οικονομική ανάπτυξη: Τόνωση των επενδύσεων, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, δημοσιονομική ευθύνη (…) στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων που καθορίζονται στη στρατηγική "Ευρώπη 2020" και του γενικού στόχου της ενίσχυσης της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ», «επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαία η συντονισμένη πολιτική εντός της Ένωσης και υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής των Συστάσεων Ανά Χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η συνεπής και δίκαιη εφαρμογή του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης σε όλα τα κράτη-μέλη, υπογραμμίζει ότι η ανεπαρκής υλοποίηση των ΣΑΧ σε ορισμένα κράτη-μέλη αποτελεί μείζον εμπόδιο για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις (…), υπογραμμίζει την ανάγκη να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον της ΕΕ καθώς και να ενισχυθούν τα επίπεδα παραγωγικότητας (…), ζητεί, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, την εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων».
Να, λοιπόν, τι σημαίνουν τα φληναφήματα των φασιστών περί «εθνικής πρωτογενούς παραγωγής», «αυτάρκειας» κ.λπ. Σημαίνουν υλοποίηση των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ, πιστή τήρηση της αντιλαϊκής στρατηγικής της για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Όσο για τα εργατικά δικαιώματα, η ΧΑ συντάσσεται με τις συστάσεις της έκθεσης που ζητάνε: «Οι αυξήσεις των μισθών θα πρέπει να προσαρμοστούν καλύτερα στις αλλαγές της παραγωγικότητας (…) οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες ούτως ώστε να αυξηθούν η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Δηλαδή, απαλλαγή των εργοδοτών από τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, σύνδεση μισθών - παραγωγικότητας, με δυο λόγια, ακόμη πιο άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Δεν θα περίμενε κανείς τίποτε άλλο από αυτούς που φτιάχνουν δουλεμπορικά γραφεία για να εφοδιάζουν με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό τους εργοδότες.

Η ανάγκη να στηριχθούν οι επιδιώξεις της πλουτοκρατίας, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, θα αποκαλύπτει όλο και περισσότερο το πραγματικό αποκρουστικό πρόσωπο της φασιστικής συμμορίας των χρυσαυγιτών, που χρειάζεται την πιο αποφασιστική καταδίκη των εργαζομένων.

Καθώς η συγκυβέρνηση «τρέχει» με στοχοπροσήλωση την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, επιχειρεί με κάθε τρόπο να συντηρεί την εικόνα μιας κυβέρνησης που εφαρμόζει μεν τα «σκληρά και άδικα» μέτρα, αλλά παλεύει να «ελαφρύνει» πλευρές τους, να προστατέψει τους «πιο αδύναμους», επιβαρύνοντας τους «έχοντες». Πολύ περισσότερο, επιχειρεί να πείσει το λαό ότι αυτή η πολιτική, που βαθαίνει συνεχώς τη χρεοκοπία του, είναι ο δρόμος που θα τον βγάλει από την κρίση, ο δρόμος που θα τον κάνει τελικά να ορθοποδήσει.
Κι ενώ εκτυλίσσεται αυτή η απατηλή προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, μια ματιά σε όσα λέγονται πίσω από τις πολλές - πολλές κάμερες, από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που περιδιαβαίνουν τα διάφορα επιχειρηματικά συνέδρια, είναι άκρως αποκαλυπτική για τον ποιον ακριβώς υπηρετούν η κυβέρνηση και το μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί, είναι άκρως αποκαλυπτική για το ποιον υπηρετεί ο ίδιος ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί ένα μπαράζ μέτρων που πλήττουν το σύνολο των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, τάζει στο κεφάλαιο, μεταξύ άλλων, μια ολόκληρη βεντάλια από νέα φοροπρονόμια προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και νέο αναπτυξιακό νόμο για την κρατική στήριξη των επενδύσεών του, συνολικότερο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» και νέα πεδία κερδοφορίας πάνω στις πλάτες του λαού.
Ο ταξικός, αντιλαϊκός χαρακτήρας της πολιτικής της συγκυβέρνησης αποτυπώνεται ανάγλυφα...
Χαρακτηριστικότερο τέτοιο παράδειγμα των τελευταίων ημερών, αν και όχι το μόνο φυσικά, είναι η προχτεσινή ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο «Capital + Vision».
Με άξονα κυρίως τα φορολογικά, ο Τρ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, έταξε τα εξής στους επιχειρηματικούς ομίλους:
-- Ειδικές φορολογικές ζώνες στη Βόρεια Ελλάδα για την τόνωση των επενδύσεών τους (και όπως είναι προφανές και από τη διεθνή πείρα, τα προνόμια του κεφαλαίου στις εν λόγω ζώνες δε θα περιοριστούν στα φορολογικά...).
-- Ρυθμίσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Η πλήρης ευθυγράμμιση με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου βγάζει μάτι: Χαρακτηριστικά, δεν πέρασε ούτε μια βδομάδα από τότε που ο ΣΕΒ δήλωνε ότι «η φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και εργασίας στη χώρα μας να είναι ανταγωνιστική», ζητώντας, μεταξύ άλλων, παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών...
-- Ο Τρ. Αλεξιάδης προανήγγειλε προώθηση ρυθμίσεων για την ελάφρυνση στη φορολογία της ναυτιλίας, με κριτήριο το καθεστώς που ισχύει στις ανταγωνίστριες χώρες. Έτσι είναι: Η κυβέρνηση που τα βάζει με τους «έχοντες» και το «κατεστημένο», δε θα μπορούσε να μην τάξει νέες φοροελαφρύνσεις στους εφοπλιστές!
-- Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει ρύθμιση για την «εθελοντική δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων», για «ξέπλυμα χρήματος» και με τη βούλα του νόμου δηλαδή, με νομοσχέδιο, για το οποίο ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης, πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, «διαφήμιζε» ότι θα συνοδεύεται από «ελκυστικές διατάξεις»...
Ο «μπαξές» των κυβερνητικών δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο αφορά και σε άλλα ζητήματα: Νέα πεδία κερδοφορίας με ιδιωτικοποιήσεις, στήριξη της εξωστρέφειας, έργα υποδομών, «χρηματοδοτικά εργαλεία» και βέβαια τσάκισμα όσων εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων έχουν μείνει.
Η υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων του νέου μνημονίου, η μονιμοποίησή τους και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι η προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω.

Τα συμφέροντα του κεφαλαίου ήταν η «πυξίδα» της συγκυβέρνησης στα αντιλαϊκά παζάρια του προηγούμενου διαστήματος, τα ίδια συμφέροντα θα είναι η «πυξίδα» της και στην υλοποίηση του μνημονίου που υπέγραψε. Μόνο που τα συμφέροντα του λαού βρίσκονται στην αντίπερα όχθη: Στην πάλη ακριβώς ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που επιβάλλει αυτήν την πολιτική. Στην πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του.

Ο πρωθυπουργός μαζί με τον πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, δήλωσε από τη Μυτιλήνη: «Είχαμε όμως και την ατυχία να δούμε με τα μάτια μας μία αυτοσχέδια βάρκα να έρχεται γεμάτη από πρόσφυγες και πράγματι συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ πρόκειται για μια διαδικασία εγκληματική από την πλευρά των διακινητών. Στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες.(…) Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα. Ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει».
Ο πρωθυπουργός όμως λέει τη μισή αλήθεια…
Πράγματι, οι διακινητές για να κερδοσκοπήσουν δεν έχουν κανένα δισταγμό να στείλουν στον πάτο της θάλασσας ανθρώπινες ψυχές.
Ποια είναι όμως η άλλη μισή αλήθεια;
Γιατί όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, όλα τα κόμματα της Βουλής -εκτός του ΚΚΕ- από την κυβέρνηση μέχρι και τη λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις Χρυσή Αυγή, κρατάνε το στόμα τους ερμητικά κλειστό γι’ αυτήν;
Ας δούμε ποια είναι…
Ο κ. Τσίπρας, αφού βγήκε ξανά πρωθυπουργός, έτρεξε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού να δηλώσει παρών. Εκεί τον δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Tον υποδέχτηκε δηλαδή ο ηγέτης των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, που χρόνια ολόκληρα οργανώνουν ενάντια στους λαούς πολέμους, πραξικοπήματα, δολοφονίες.
Τον καλωσόρισαν εγκάρδια οι δολοφόνοι μικρών παιδιών στις χώρες που επεμβαίνουν και που, αν καταφέρουν να γλιτώσουν, τα αφήνουν να πνίγουν στη θάλασσα…
Τον Οκτώβρη η ελληνική κυβέρνηση υποδέχτηκε με όλα τα μεγαλεία και επισημότητες -έτσι όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη των ιμπεριαλιστών- το φίλο της, Φρανσουά…Τον πρόεδρο της Γαλλίας, η οποία ως ισχυρό μέλος της ΕΕ και από τα πιο ενεργά μέλη του ΝΑΤΟ, έχει ιστορία στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε χώρες ανά τον πλανήτη.
Από τους κυριότερους όμως υπευθύνους είναι η αστική τάξη της Γερμανίας. Το «βαρύ πυροβολικό» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βέβαια, η Μέρκελ ως ηγέτης των ιμπεριαλιστών της Γερμανίας μπορεί να μην είναι τόσο φίλη της κυβέρνησης της αριστεράς, όσο ο Μπαράκ και ο Φρανσουά, όμως για χάρη των κοινών συμφερόντων των αστικών τάξεων των χωρών τους και το τσάκισμα των λαών μια χαρά τα βρίσκουν μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Δεν τους πιστεύουμε όλους αυτούς ότι «συγκλονίζονται» από το προσφυγικό δράμα. Γιατί αυτοί δημιουργούν τους πολέμους μαζί με τις αστικές τάξεις των εμπόλεμων χωρών. Αυτοί ενίσχυσαν, εκπαίδευσαν, χρηματοδότησαν και εξόπλισαν αντιδραστικές δολοφονικές οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS). Αυτοί θέλουν τους πρόσφυγες για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, για να τους ξεζουμίσουν.
Να, γιατί τους κρύβουν τα ελληνικά αστικά κόμματα. Γιατί είναι με αυτόν το δρόμο. Των ιμπεριαλιστών. Των κερδών των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Και αυτός ο δρόμος γεννάει συνεχώς κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.
Οι φίλοι της κυβέρνησης της αριστεράς …έκαναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών.

Οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και οι ηγέτες τους…

«Μην πείτε τίποτα σε κανέναν. Είμαι δικός σας, της Χρυσής Αυγής, μη με πειράξετε». Αυτά ήταν τα λόγια που είπε ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς στον αστυνομικό της Άμεσης Δράσης Δ. Κουρετζήπου τον συνέλαβε και κατέθεσε χτες στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Όπως υπογράμμισε στο δικαστήριο ο μάρτυρας, ο Γ. Ρουπακιάς στην αρχή έκανε τον ανήξερο και παραδέχτηκε τη δολοφονία όταν ο αστυνομικός του είπε στο περιπολικό πως βρήκε το μαχαίρι και από τα αποτυπώματα θα εντοπιστεί ο δράστης. Επιπρόσθετα ο μάρτυρας αστυνομικός Δ. Κουρετζής ζήτησε την προστασία του δικαστηρίου γι' αυτόν και την οικογένεια του, γιατί δέχτηκε απειλές ο ίδιος και ο αδερφός του.
Ειδικότερα, ο μάρτυρας ανέφερε στο δικαστήριο: «Κάνω έναν περιμετρικό έλεγχο στο αμάξι. Στην πίσω ρόδα, αριστερά, από την πλευρά του οδηγού, σχεδόν κολλητά, βλέπω ένα μαχαίρι. Το περισυνέλεξα, το έβαλα σε ένα πλαστικό σακουλάκι που είχα πάνω μου... Του περνάω χειροπέδες. Ήταν ήρεμος, κάπνιζε, ήταν νηφάλιος. Τον οδηγώ στο περιπολικό, στο πίσω κάθισμα, και κάθομαι μαζί του. Του αναφέρω καθ' οδόν, πες μου τι έχει γίνει. Δεν ξέρω, μου λέει. Τον παροτρύνω ξανά. Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας, μου λέει. Τι δικός μας; τον ρωτάω. Είμαι της Χρυσής Αυγής, μου απαντάει».
Νωρίτερα κατέθεσε: «Τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα λάβαμε ένα σήμα από το κέντρο Αμέσου Δράσεως για συμπλοκή ατόμων στην Π. Τσαλδάρη. Δευτερόλεπτα ήταν που φθάσαμε. Βλέπουμε με το συνάδελφο που οδηγούσε το περιπολικό ένα αυτοκίνητο κάθετα στην Τσαλδάρη, ανάποδα στο ρεύμα. Ογδόντα με 100 μέτρα οι συνάδελφοι της ΔΙΑΣ κρατούσαν τον κόσμο που ήταν μαζεμένος. Το αυτοκίνητο (σ.σ. του χρυσαυγίτη δολοφόνου) είχε αναμμένη μηχανή και τα φώτα και ο οδηγός στη θέση του. Βάλαμε το περιπολικό σε σχήμα Τ μπροστά του για να μη μπορεί να φύγει. Προσεγγίζω μια παρέα, 15-20 μέτρα από το αυτοκίνητο, μία κοπέλα κρατούσε στα χέρια της έναν αιμόφυρτο άντρα και γύρω τους στέκονταν τέσσερα - πέντε άτομα. Προσπαθώ να δω τι τραύματα φέρει πάνω του. Της λέω μην τον κουνάς, υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας, το χρώμα του ήταν μοβ, φαινόταν ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, έφευγε. Βογκούσε, είχε ασθενή επαφή με το περιβάλλον. Θυμάμαι ότι η φωνή μου ούρλιαζε για να έλθει γρήγορα το ασθενοφόρο»...
Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα μπορούσε ο Ρουπακιάς να έχει φύγει, μέχρι να πάνε εκεί, ο μάρτυρας αστυνομικός απάντησε καταφατικά. Μάλιστα, ειπώθηκε χαρακτηριστικά από την Πολιτική Αγωγή «μας λέτε ότι ο Ρουπακιάς ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ περιφρουρούσαν το χώρο...»!

Αξίζει να σημειωθεί ότι και χτες, κατά την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού, οι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών συνέχιζαν να σχολιάζουν και να προκαλούν όταν δεν τους «άρεσαν» οι ερωτήσεις της Πολιτικής Αγωγής, με αποτέλεσμα να δεχτούν έντονες παρατηρήσεις της προέδρου να σεβαστούν τη διαδικασία. Μάλιστα, ένταση δημιουργήθηκε ύστερα από ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής για την πολιτική εκπροσώπηση της Χρυσής Αυγής και τα τάγματα εφόδου, όταν υπερασπιστής ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ο όρος «τάγματα εφόδου»... Προκλητική ήταν και η συμπεριφορά συνήγορου υπεράσπισης, που είναι και συγγενής κατηγορούμενου, απέναντι σε συγγενείς του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, «έλα μπροστά να τα πούμε», φώναξε στο θείο του Παύλου Φύσσα...

Με λόγια συμπάθειας και κροκοδείλια δάκρυα επιχείρησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να κρύψουν τις εγκληματικές ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για το Προσφυγικό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Λέσβο. Μάλιστα, προσπάθησαν να μεταφέρουν αυτές τις ευθύνες στην απεργία των ναυτεργατών.
«Ήρθαμε σε μια δύσκολη μέρα, γιατί η απεργία των ναυτεργατών έχει δημιουργήσει μία ασφυκτική κατάσταση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας συνέχεια στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των εφοπλιστών να σπάσουν την απεργία με αφορμή τους μετανάστες.  
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς ήρθανε στη Λέσβο σε μια δύσκολη μέρα, αλλά δεν ήθελαν να κρύψουν τίποτα. «Θέλαμε να δούμε την πραγματική, σκληρή εικόνα που αντιμετωπίζει καθημερινά η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδος. Τα νησιά της πρώτης γραμμής των προσφυγικών ροών», είπε. «Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει» πρόσθεσε, αποσιωπώντας ότι ηθικός αυτουργός αυτού του εγκλήματος είναι η ΕΕ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως το ΝΑΤΟ, που ξεσπιτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους με τους πολέμους και τις επεμβάσεις.
Παράλληλα, στηλίτευσε την εγκληματική διαδικασία που ακολουθούν οι διακινητές, στοιβάζοντας δεκάδες ανθρώπους όχι σε βάρκες, αλλά σε αυτοσχέδιες σαμπρέλες. Ωστόσο, η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που την ακολουθεί με ευλάβεια, σπρώχνει αυτούς τους ανθρώπους στα δίχτυα των δουλεμπόρων, απαγορεύοντας τη νόμιμη διέλευση.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το ενδεχόμενο να πέσει ο φράχτης του Έβρου, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται «καλή ιδέα» για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου υπάρχουν νάρκες. «Άρα το δίλημμα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μη χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες» ανέφερε με θράσος, τη στιγμή που η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε σκέψη να δημιουργηθούν ασφαλείς δρόμοι για τη μετακίνηση των προσφύγων προς τις χώρες προορισμού τους.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προετοιμαστεί για να φτιάξει «τις καλύτερες δυνατές δομές υποδοχής» αυτών των ανθρώπων, στα νησιά και στην ενδοχώρα. Η συγκεκριμένη αναφορά αφορά τα Κέντρα Ταυτοποίησης (hot spots) στα οποία θα γίνεται η «διαλογή» για τους λιγοστούς πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη - μέλη, αλλά και τα Κέντρα «Υποδοχής» στα οποία θα εγκλωβιστούν χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα πληρούν τα «κριτήρια» για μετεγκατάσταση. 

Αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Εuro Working Group. 
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι θα αναβληθεί, καθώς απαιτείται περισσότερη «σαφήνεια» για τα προαπαιτούμενα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτές οι πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση.
Τα παζάρια μεταξύ της συγκυβέρνησης και του κουαρτέτου για τα «ανοιχτά» ζητήματα έχουν ως επίκεντρο το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα «κόκκινα» δάνεια.
Τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup για να εξετάσει εάν θα αποδεσμευτεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Οι  συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν,Ανίκα Μπράιτχαρντ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Εάν εγκριθεί η υποδόση των 2 δισ. ευρώ θα ακολουθήσουν παζάρια με τα κλιμάκια των «θεσμών» για την επόμενη υποδόση, η οποία συνδέεται με ένα νέο κύμα προαπαιτούμενων, ανάμεσά τους και το Ασφαλιστικό.

Με 153 «ναι», 118 «όχι» και 9 «παρών» σε σύνολο280 βουλευτών υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.
Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές από Το Ποτάμι. Καταψήφισαν επίσης ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων.
Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και τα άρθρα 21 (που αφορά στο Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης), 31 (για το Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), 35 (ρυθμίσεις επί του νόμου 4332/2015), 39 (για την εκπαιδευτική επάρκεια εκπαιδευτικού που συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα), 42 (για τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικού προσωπικού), 43 (για τους προϊστάμενους οργανικών μονάδων του υπουργείου Παιδείας), 44(θέματα στελεχών εκπαίδευσης), 51 (για την παραχώρηση της εταιρείας «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ΑΕ») και 53 (μετάταξη 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στην ΓΓ Δημόσιων εσόδων).
Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής το νομοσχέδιο, ψήφισε «ναι» στα άρθρα 39, 43, 53 και «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.
Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ψήφισε «Ναι» στο άρθρο 53. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «παρών» στα άρθρα 35 και 39. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «ναι» στα άρθρα 39, 44, 53. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών» επί της αρχής και «ναι» στα άρθρα 31,39,44, 53. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα. Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «ναι» στα άρθρα 35,39, 53.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τις καθιερωμένες συνοπτικές διαδικασίες.
Κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο επί της αρχής υπερψηφίστηκε, ωστόσο δεν πέρασε το άρθρο 52 που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες. Το συγκεκριμένο άρθρο υπερψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του άρθρου καθώς και οι ΑΝΕΛ το καταψήφισαν - τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον τριπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων για τους αγρότες που θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του αγροτικού πετρελαίου.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια 
ΚΚΕ
Τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου
Για «σχέδιο αποπροσανατολισμού» και «άγονη αντιπαράθεση» με αφορμή της δηλώσεις Φίλη και με σκοπό να συγκαλυφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης και των κομμάτων που ψήφισαν μαζί το μνημόνιο έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Τόνισε πως αυτό το σχέδιο αποπροσανατολισμού βολεύει την κυβέρνηση αφού συγκαλύπτει την πολιτική της αλλά και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που εμφανίζονται να κάνουν αντιπολίτευση ενώ στρατηγικά συμφωνούν με τις αντιλαϊκές επιλογές.
Ανέφερε ότι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αξιοποιήθηκε και από τα ιδεολογικά παιδιά της ναζιστικής θεωρίας, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή, αυτή της θεωρίας που είναι υπεύθυνη για τις θηριωδίες και τις γενοκτονίες γιατί μισεί τον άνθρωπο. Πρόσθεσε ότι έχουν το θράσος οι Χρυσαυγίτες να εμφανισθούν και ως πατριωτική δύναμη αυτοί που είναι απόγονοι των συνεργατών των κατακτητών, των Ναζί. (Δείτε ΕΔΩ video)
Τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε μεταξύ άλλων είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοθέτημα και πως τα περισσότερα άρθρα τα ψηφίζουν όλα τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο.
Σημείωσε ότι γενικεύεται η αγριότητα για το Συνταξιοδοτικό ακόμα και σε εργαζόμενους με ειδικές παθήσεις και πρόσθεσε ότι δίκαια στο παναναπηρικό συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η αντιλαϊκή πολιτική. Για την Ενέργεια σημείωσε πως η προώθηση της πράσινης ενέργειας αξιοποιείται ως εργαλείο για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και πρόσθεσε ότι στις σοσιαλιστικές χώρες η ενέργεια ήταν αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα.
Αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΚΚΕ για τα 640 στρέμματα στη Δραπετσώνα, ενώ για τους αγρότες τόνισε ότι με συκοφαντία και ύβρεις περί φοροφυγάδων η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τη φοροεπιδρομή εναντίον τους και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέλυσε τη θέση και τη στάση του ΚΚΕ για τα άρθρα του νομοσχεδίου. (Δείτε ΕΔΩ video)
ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα όσα προβλέπει και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν επί της αρχής.
ΝΔ
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για προχειρότητα και παντελή έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Φίλη περί εθνοκάθαρσης των Ποντίων και αναρωτήθηκε αν είναι μια «γκάφα ασυγχώρητη» ή «για πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας».
Χρυσή Αυγή
Η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια αναφέρθηκε κυρίως στο Μέγαρο Μουσικής και στην παράταση για ένα χρόνο της απαλλαγής του από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
ΠΑΣΟΚ
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έκανε κι αυτός αναφορά στον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη δήλωση που πρέπει να διορθώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Απαντώντας στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το μνημόνιο Τσίπρα, ανέφερε ότι το καλοκαίρι «στηρίξαμε τη χώρα», ενώ δήλωσε «καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο».
Το Ποτάμι
Ο ειδικός αγορητής από Το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης ανέφερε πως η κυβέρνηση καταφεύγει σε νομοθετικές διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος.
ΑΝΕΛ
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.
Ένωση Κεντρώων
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας δήλωσε πως «είμαστε θετικοί στο να ψηφίσουμε όσα άρθρα ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ».
Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Φίλη
Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των ποντίων βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ καθώς φαίνεται πως αποτελεί εύκολο πεδίο για διαγωνισμούς σε σχέση με την προώθηση του μνημονίου που μαζί υπερψήφισαν.
Στις αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ αναφέρθηκε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Κατηγόρησε την ΝΔ για «πατριδοκαπηλεία» και έκανε λόγο για «επιχείρηση στοχοποίησης υπουργών» και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να να πάψει να κάνει «επικίνδυνα παιχνίδια».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ σε δήλωση του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκηςανέφερε «εάν τα πιστεύει αυτά που λέει, δικαίωμά του, αλλά δεν κάνει για υπουργός Παιδείας, πρέπει να φύγει» και ζήτησε «ο Πρωθυπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση» προσθέτοντας «να πάρει θέση και ο Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών. Και να πάρει θέση και ο υπουργός Αμύνης, ο Πάνος Καμμένος».
Συζήτηση στην επιτροπή 
Νωρίτερα μιλώντας επί των άρθρων η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήδη η κυβέρνηση, ενώ επιβαρύνει φορολογικά τους αγρότες, έχει αρχίσει τις διαρροές ότι είναι φοροφυγάδες. Για τη διάταξη που αφορά τα δάση ανέφερε ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική, διευκολύνονται οι επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δάση. Αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την άρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 640 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας σαν προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. (Δείτε ΕΔΩ video)

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget