Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - Καταψήφισε το ΚΚΕ VIDEO)

Με 153 «ναι», 118 «όχι» και 9 «παρών» σε σύνολο280 βουλευτών υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.
Το υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές από Το Ποτάμι. Καταψήφισαν επίσης ΝΔ, Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων.
Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και τα άρθρα 21 (που αφορά στο Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης), 31 (για το Εθνικό και Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), 35 (ρυθμίσεις επί του νόμου 4332/2015), 39 (για την εκπαιδευτική επάρκεια εκπαιδευτικού που συμμετέχει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα), 42 (για τα υπηρεσιακά συμβούλια εκπαιδευτικού προσωπικού), 43 (για τους προϊστάμενους οργανικών μονάδων του υπουργείου Παιδείας), 44(θέματα στελεχών εκπαίδευσης), 51 (για την παραχώρηση της εταιρείας «Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος ΑΕ») και 53 (μετάταξη 500 οργανικών θέσεων από το ΣΔΟΕ στην ΓΓ Δημόσιων εσόδων).
Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής το νομοσχέδιο, ψήφισε «ναι» στα άρθρα 39, 43, 53 και «παρών» στα άρθρα 31, 42, 44.
Η ΝΔ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ψήφισε «Ναι» στο άρθρο 53. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «παρών» στα άρθρα 35 και 39. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «ναι» στα άρθρα 39, 44, 53. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών» επί της αρχής και «ναι» στα άρθρα 31,39,44, 53. Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν «ναι» σε όλα. Η Ένωση Κεντρώων καταψήφισε επί της αρχής και ψήφισε «ναι» στα άρθρα 35,39, 53.
Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης με τις καθιερωμένες συνοπτικές διαδικασίες.
Κατά τη συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο επί της αρχής υπερψηφίστηκε, ωστόσο δεν πέρασε το άρθρο 52 που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ζυθοποιίες. Το συγκεκριμένο άρθρο υπερψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει πλειοψηφία υπέρ του άρθρου καθώς και οι ΑΝΕΛ το καταψήφισαν - τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τον τριπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων για τους αγρότες που θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του αγροτικού πετρελαίου.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια 
ΚΚΕ
Τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου
Για «σχέδιο αποπροσανατολισμού» και «άγονη αντιπαράθεση» με αφορμή της δηλώσεις Φίλη και με σκοπό να συγκαλυφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης και των κομμάτων που ψήφισαν μαζί το μνημόνιο έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
Τόνισε πως αυτό το σχέδιο αποπροσανατολισμού βολεύει την κυβέρνηση αφού συγκαλύπτει την πολιτική της αλλά και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που εμφανίζονται να κάνουν αντιπολίτευση ενώ στρατηγικά συμφωνούν με τις αντιλαϊκές επιλογές.
Ανέφερε ότι η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αξιοποιήθηκε και από τα ιδεολογικά παιδιά της ναζιστικής θεωρίας, δηλαδή τη Χρυσή Αυγή, αυτή της θεωρίας που είναι υπεύθυνη για τις θηριωδίες και τις γενοκτονίες γιατί μισεί τον άνθρωπο. Πρόσθεσε ότι έχουν το θράσος οι Χρυσαυγίτες να εμφανισθούν και ως πατριωτική δύναμη αυτοί που είναι απόγονοι των συνεργατών των κατακτητών, των Ναζί. (Δείτε ΕΔΩ video)
Τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε μεταξύ άλλων είναι ένα ακόμα αντιλαϊκό νομοθέτημα και πως τα περισσότερα άρθρα τα ψηφίζουν όλα τα κόμματα που ψήφισαν μαζί το 3ο μνημόνιο.
Σημείωσε ότι γενικεύεται η αγριότητα για το Συνταξιοδοτικό ακόμα και σε εργαζόμενους με ειδικές παθήσεις και πρόσθεσε ότι δίκαια στο παναναπηρικό συλλαλητήριο καταγγέλθηκε η αντιλαϊκή πολιτική. Για την Ενέργεια σημείωσε πως η προώθηση της πράσινης ενέργειας αξιοποιείται ως εργαλείο για την ενίσχυση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και πρόσθεσε ότι στις σοσιαλιστικές χώρες η ενέργεια ήταν αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα.
Αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΚΚΕ για τα 640 στρέμματα στη Δραπετσώνα, ενώ για τους αγρότες τόνισε ότι με συκοφαντία και ύβρεις περί φοροφυγάδων η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για τη φοροεπιδρομή εναντίον τους και δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής. Η Διαμάντω Μανωλάκου ανέλυσε τη θέση και τη στάση του ΚΚΕ για τα άρθρα του νομοσχεδίου. (Δείτε ΕΔΩ video)
ΣΥΡΙΖΑ
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα όσα προβλέπει και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το ψηφίσουν επί της αρχής.
ΝΔ
Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για προχειρότητα και παντελή έλλειψη σχεδίου από την κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Φίλη περί εθνοκάθαρσης των Ποντίων και αναρωτήθηκε αν είναι μια «γκάφα ασυγχώρητη» ή «για πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας».
Χρυσή Αυγή
Η ειδική αγορήτρια της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια αναφέρθηκε κυρίως στο Μέγαρο Μουσικής και στην παράταση για ένα χρόνο της απαλλαγής του από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
ΠΑΣΟΚ
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έκανε κι αυτός αναφορά στον υπουργό Παιδείας, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη δήλωση που πρέπει να διορθώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Απαντώντας στο επιχείρημα ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το μνημόνιο Τσίπρα, ανέφερε ότι το καλοκαίρι «στηρίξαμε τη χώρα», ενώ δήλωσε «καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο».
Το Ποτάμι
Ο ειδικός αγορητής από Το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης ανέφερε πως η κυβέρνηση καταφεύγει σε νομοθετικές διαδικασίες του επείγοντος και του κατεπείγοντος.
ΑΝΕΛ
Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.
Ένωση Κεντρώων
Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας δήλωσε πως «είμαστε θετικοί στο να ψηφίσουμε όσα άρθρα ακολουθούν τις οδηγίες της ΕΕ».
Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Φίλη
Οι δηλώσεις του Νίκου Φίλη περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των ποντίων βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ καθώς φαίνεται πως αποτελεί εύκολο πεδίο για διαγωνισμούς σε σχέση με την προώθηση του μνημονίου που μαζί υπερψήφισαν.
Στις αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ αναφέρθηκε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Κατηγόρησε την ΝΔ για «πατριδοκαπηλεία» και έκανε λόγο για «επιχείρηση στοχοποίησης υπουργών» και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να να πάψει να κάνει «επικίνδυνα παιχνίδια».
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ενώ σε δήλωση του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκηςανέφερε «εάν τα πιστεύει αυτά που λέει, δικαίωμά του, αλλά δεν κάνει για υπουργός Παιδείας, πρέπει να φύγει» και ζήτησε «ο Πρωθυπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση» προσθέτοντας «να πάρει θέση και ο Κοτζιάς, ο υπουργός Εξωτερικών. Και να πάρει θέση και ο υπουργός Αμύνης, ο Πάνος Καμμένος».
Συζήτηση στην επιτροπή 
Νωρίτερα μιλώντας επί των άρθρων η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ήδη η κυβέρνηση, ενώ επιβαρύνει φορολογικά τους αγρότες, έχει αρχίσει τις διαρροές ότι είναι φοροφυγάδες. Για τη διάταξη που αφορά τα δάση ανέφερε ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική, διευκολύνονται οι επενδύσεις των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δάση. Αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για την άρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για την οριστική επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 640 στρεμμάτων στο παραλιακό μέτωπο της Δραπετσώνας σαν προϋπόθεση για την αξιοποίησή τους προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ χαρακτήρισε έγκλημα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. (Δείτε ΕΔΩ video)
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget