08/03/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι κεντρικά ζητήματα στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολυθεί σύντομα με τη συνεργασία κυβέρνησης και δανειστών.
Το επιβεβαίωσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπρόσωπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ισχυρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» ζητούν να νομοθετηθεί άμεσα η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου.
Οι όποιες κυβερνητικές αντιρρήσεις εξαντλούνται στο χρονοδιάγραμμα, καθώς ζητάει να μεταθέσει τη νομοθέτηση αυτών και ενός ευρύτερου πακέτου αντιασφαλιστικών μέτρων τον Οκτώβρη. Επιπλέον η συγκυβέρνηση διαφημίζει με θράσος ότι από τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς δεν θα θιχτούν όσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν θεμελιωθεί μέχρι τις 30 Ιούνη 2015, τα οποία έτσι και αλλιώς προσβάλλονται από προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους. Με τα έως τώρα δεδομένα, όσοι κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Ιούλη 2015 και μετά, θα δουν να αυξάνονται -πιθανότατα ραγδαία- τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Οι «θεσμοί» εμφανίζονται να απαιτούν την επιτάχυνση της μεταβατικής περιόδου περάσματος από τα σημερινά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα νέα αυξημένα, που φθάνουν τα 67 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από 6 έως και 18 μήνες το έτος και μέχρι την επίτευξη του στόχου.
Σε διαδικασία υλοποίησης το νέο πετσόκομμα των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών υγείας που παρακρατούνται από τις κύριες (στο 6% από 4%) και της επιβολής νέας εισφοράς 6% για τον ίδιο λόγο στις επικουρικές.
Προκαλεί ο Γ. Κατρούγκαλος
Προκαλώντας βάναυσα τους ασφαλισμένους, και ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες που χάνουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια των 67 ετών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε χτες «εποικοδομητικό» (!) το κλίμα της συνάντησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Σημείωσε ότι γα την ελληνική πλευρά «ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».
Πέρα από το γεγονός ότι τις «βέλτιστες πρακτικές» τις ζουν στο πετσί τους εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι στις άλλες χώρες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ο υπουργός ταυτίζεται πλήρως με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας τα ίδια προσχήματα περί «βιωσιμότητας» και «ορθολογικότητας» προκειμένου να δικαιολογήσει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση.
Σχόλιο του ΠΑΜΕ
Σε σχόλιο για τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την αντιπροσωπεία των «θεσμών», το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Καμιά εμπιστοσύνη να μην δείξουν οι εργαζόμενοι στην κυβέρνηση ότι τάχα εργάζεται για το καλό των εργαζομένων, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων.
Η έγνοια της κυβέρνησης, των υπουργών της, της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι πόσο γρήγορα θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν τα μέτρα του νέου μνημονίου, που θα ανατρέψουν ό,τι απόμεινε στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Όσο για το "ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο" που ανάφερε ο υπουργός για τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις, έχουν πικρή πείρα οι εργαζόμενοι των χωρών που ήδη έχουν εφαρμοστεί νόμοι που έχουν ανατρέψει τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, που οργιάζει η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο, τα συμβόλαια μηδενικού χρόνου, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως στη Γαλλία, την Ισπανία, την Αγγλία, την Πορτογαλία και αλλού.
Οι εργαζόμενοι να είναι σε ετοιμότητα. Καμιά συμμετοχή στους κοινωνικούς διαλόγους που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να κάνει συνένοχη την εργατική τάξη στο νέο έγκλημα. Να προετοιμάζονται για σκληρή αναμέτρηση».

Στο δρόμο «πέταξε» 30 εργαζόμενους η εργοδοσία του «Βερόπουλου», που προχώρησε στο κλείσιμο δύο καταστημάτων της στην Πτολεμαΐδα.
Η διοίκηση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ προχώρησε στην κίνηση αυτή, μετά την εξαγορά της από τον «Σκλαβενίτη», δείχνοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο ποια είναι η πολυπόθητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται οι κάθε λογής υπερασπιστές του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, καταγγέλλει και τις συμβιβασμένες εργοδοτικές ηγεσίες του επιχειρησιακού σωματείου στον «Βερόπουλο» αλλά και του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσαν του εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι και να αποδεχτούν τις μειώσεις μισθών, τα ωράρια - λάστιχο, με το επιχείρημα πως έτσι θα κρατήσουν την εργασία τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Ο όμιλος "Βερόπουλος", ο οποίος πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον "Σκλαβενίτη", προχώρησε σήμερα στο κλείσιμο και των 2 καταστημάτων του στην Πτολεμαΐδα, πετώντας στο δρόμο 30 οικογένειες μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Χρόνια ολάκερα η εργοδοσία θησαύριζε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις μειώσεις μισθών, τις απολύσεις. Έχει επεκτείνει μάλιστα τα τελευταία χρόνια τις εργασίες της στα Βαλκάνια. Ο όμιλος "Σκλαβενίτης" γιγαντώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια μέσα από την εξαγορά του "Βερόπουλου", της "Makro Cash & Carry" και της αλυσίδας "Χαλκιαδάκης" στην Κρήτη. Στον Τύπο διαχεόταν κιόλας ότι δεν θα προχωρήσει η νέα εργοδοσία σε καμιά απόλυση ή κλείσιμο καταστημάτων, προσπαθώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.
Από τις εξελίξεις στο "Βερόπουλο" οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και συνολικά πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Η ανάπτυξη που επιδιώκουν εργοδότες και αστικά κόμματα, είναι ανάπτυξη στηριγμένη στην άγρια εκμετάλλευση που επιφέρει τεράστια κερδοφορία για την εργοδοσία. Και μετά κρίση, απλήρωτη δουλειά, απολύσεις, κλείσιμο μαγαζιών, επιχειρήσεων, αλλά με τους καπιταλιστές ιδιοκτήτες το ίδιο και ακόμα περισσότερο πλούσιους.
Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός, τα αποτελέσματα της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής συνολικά φέρνει την ισχυροποίηση ομίλων στον κλάδο και τη μονοπώληση της αγοράς. Αυτή είναι η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων που υπηρετούν την "οικονομία της αγοράς", δηλαδή την οικονομία που ματώνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα για να κερδίζουν οι κηφήνες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Πολλοί εργαζόμενοι μαζί και οι εργαζόμενοι στο "Βερόπουλο" θυσίασαν οικειοθελώς τα δικαιώματά τους, μισθούς, επιδόματα κ.λπ., με την αυταπάτη, την ψευδαίσθηση ότι έτσι θα βοηθούσαν την επιχείρηση και οι ίδιοι ίσως να μην έχαναν τη δουλειά τους. Πουθενά όπου έγινε αυτό δε σώθηκαν οι επιχειρήσεις. Παντού έκλεισαν. Μόνο οι επιχειρηματίες έχασαν λιγότερα από τα κέρδη τους.
Γιατί αυτός είναι ο απόλυτος νόμος αυτής της οικονομίας, το κίνητρο του κέρδους -που ανοίγει και κλείνει επιχειρήσεις- και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων.
Τεράστια ευθύνη έχει το επιχειρησιακό σωματείο στο "Βερόπουλο", που πέρασε τις μειώσεις μισθών, καλλιεργούσε τη μοιρολατρία, τη λογική του μικρότερου κακού, υπηρετώντας ουσιαστικά τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Καθώς και τo Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας που καλεί να εφαρμοστεί στο "Βερόπουλο" ό,τι έγινε και στην περίπτωση της επιχείρησης "Αρβανιτίδης ΑΕ", καλλιεργώντας τη λογική ότι η ανάπτυξη διασφαλίζει και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και των εργαζομένων. Τέτοια σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις χρειάζεται η μεγαλοεργοδοσία για να διασφαλίζει την κερδοφορία της.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Στον ανελέητο ανταγωνισμό των μονοπωλίων, είτε στην ανάπτυξη είτε στην κρίση αυτοί που την πληρώνουν είναι πάντα οι εργαζόμενοι.
Σε αυτήν την επίθεση εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά μόνο τη συσπείρωσή μας στο σωματείο, ενωμένοι και αλληλέγγυοι να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα. Να μην περιμένουμε πότε θα έρθει η σειρά του καθένα. Μόνο με τον ταξικό αγώνα μπορούμε να αποκρούσουμε την ολομέτωπη επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας.
Κανένας μόνος του στην κρίση. Όλοι για έναν και ένας για όλους.
Καλούμε τους εργαζόμενους στο "Βερόπουλο" να συσπειρωθούν στο κλαδικό σωματείο, να μην το βάλουν κάτω, να παλέψουμε για την ανάκληση όλων των απολύσεων, να επιλέξουν το δρόμο του αγώνα, που υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα απέναντι στα συμφέροντα της κάθε εργοδοσίας. Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το κεφάλι μας ψηλά με περηφάνια και να απαιτήσουμε:
- Να διασφαλιστούν οι αποζημιώσεις των εργαζομένων στο "Βερόπουλο", να πάρουν όλοι επίδομα ανεργίας, να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική τους κάλυψη.
- Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού, θέρμανσης. Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας.
- Κλαδική και επιχειρησιακή σύμβαση που θα επαναφέρει το βασικό μισθό στα 918 ευρώ μεικτά και επιστροφή των επιδομάτων.
- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Ωράριο 40 ωρών, πενθήμερο και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
- Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου». 

Σοβαρότατες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία καταγράφονται στα Χανιά όπου πριν λίγες μέρες τραυματισμένη τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με φορτηγάκι καθώς δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρου του Κέντρου Υγείας Κισσάμου.
Ανακοίνωση σχετικά με τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία  εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ.
Στη σχετική ανακοίνωση αναδεικνύονται μία σειρά από προβλήματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι κάτοικοι της υπαίθρου των Χανίων. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
«Στο Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Βάμου δεν υπάρχει παιδίατρος και έτσι μένουν ακάλυπτα 1.800 παιδιά έως 14 ετών. Δεν υπάρχει επίσης μικροβιολόγος και το διάστημα των δύο ημερών που χρειάζεται για να έρθουν από το Νοσοκομείο τα αποτελέσματα των εξετάσεων, π.χ. οι εξετάσεις αίματος, μπορεί να είναι αργά. Δεν έχει συνέχεια ακτινολόγο παρά μόνο δύο φορές την εβδομάδα πρωινά. Δεν έχει ικανό αριθμό οδηγών ασθενοφόρου για 24ωρη λειτουργία και εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών.
Στο ΚΥ Κισσάμου υπάρχουν μια σειρά από Αγροτικά Ιατρεία χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, διαδίκτυο για τις συνταγές κ.ά. Η λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων λαμβάνει μέρος σε αποθήκες και καφενεία. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, π.χ ιατροί, οδηγοί ασθενοφόρου καθώς και σε υλικοτεχνικά μέσα.
Στο ΚΥ Καντάνου, υπάρχουν ένας παθολόγος, ένας γενικός ιατρός, μια νοσηλεύτρια, ένας τεχνικός εργαστηρίου, μια μαία, και ένας μικροβιολόγος σε ελλιπές εργαστήριο. Υπάρχουν ελλείψεις σε οδηγούς ασθενοφόρου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Ενώ τακτικά και έκτακτα είναι τα οικονομικά βάρη για τους γιατρούς, όπως π.χ. η μετακίνηση των αγροτικών ιατρών, με δικά τους μέσα σε μεγάλες αποστάσεις».
Συνεχίζει αναφέροντας: «Για να μπορεί ο εργαζόμενος στην Υγεία να λειτουργήσει και να προσφέρει, πρέπει να έχει λύσει βασικές βιοτικές ανάγκες. Οι σημερινοί μισθοί δεν ανταποκρίνονται σε αυτό. Χώρια η εξουθένωση με τις υπερωρίες και τις εφημερίες που δεν πληρώνονται. Αντιθέτως οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που θα έσκιζε τα μνημόνια κινείται και στην Υγεία με το μνημονιακό προϋπολογισμό του 2015, που προβλέπει μείωση κονδυλίων από 9,9 δισ. ευρώ το 2014 σε 9,5 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το 2009 ήταν 16,1 δισ. ευρώ (που και τότε ήταν ελλιπής). Από τις διάφορες λίστες που έχει στείλει στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΔΝΤ και της ΕΕ, συζητιέται μείωση κοινωνικών δαπανών και για την Υγεία. Η δήθεν δωρεάν Υγεία για όλους σημαίνει για τους ασθενείς 400 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στα νοσοκομεία από την τσέπη τους (μείον 20 εκατομμύρια ευρώ από τώρα και στο εξής με την κατάργηση του 5ευρω), σημαίνει 1,7 δισ. ευρώ (στοιχεία 2013) από την τσέπη μας για φάρμακα.
Όσο για τις πολυδιαφημισμένες 4.500 θέσεις υγειονομικών, μόνο τα κενά του Ευαγγελισμού, των ΜΕΘ και του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο είναι 1.000, 1.000, και 650 αντίστοιχα. Συνολικά τα κενά υπολογίζονται σε 30.000 με τους παλιούς οργανισμούς, ενώ με τις συνταξιοδοτήσεις την τελευταία δεκαετία και το πάγωμα των προσλήψεων έφυγαν 17.000. Αν καλυφθούν όλες οι πραγματικές ανάγκες, τότε τα κενά είναι πολύ περισσότερα».
Στην ανακοίνωσή της η ΤΕ Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό σε οργανωμένη πάλη για:
  • Να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, υψηλού επιπέδου για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Να μην επιτρέπεται να είναι αντικείμενο κερδοφορίας το πολυτιμότερο αγαθό.
  • Πλήρη κάλυψη των Κέντρων Υγείας για αποτελεσματική πρωτοβάθμια φροντίδα. Με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες ιατρών, νοσηλευτές, παραϊατρικό, διοικητικό κλπ. προσωπικό. Με όλα τα απαραίτητα σύγχρονα τεχνικά μέσα και αναλώσιμα υλικά. Όλα τα απαραίτητα για τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία. Κάλυψη όλου του πληθυσμού της περιφέρειας κάθε Κέντρου Υγείας με ειδική φροντίδα για μητέρες, βρέφη, μαθητές όλων των βαθμίδων, για τους αθλητές, με γιατρούς εργασίας, για την τήρηση των κανόνων υγιεινής στους χώρους εργασίας. Τακτικό βασικό προληπτικό τσεκ- απ για όλο τον πληθυσμό. Πρόγραμμα για όλα τα απαραίτητα εμβόλια. 

Τις νέες ανατροπές στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που δρομολογούνται στο πλαίσια των διαπραγματεύσεων για το νέο μνημόνιο αναδεικνύει το ΠΑΜΕ.
Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει: «Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων του νέου μνημονίου. Διαπραγμάτευση που γίνεται από την ίδια μεριά του τραπεζιού, καθώς κυβέρνηση και ΕΕ έχουν κοινή αποστολή την υλοποίηση των επιθυμιών των επιχειρηματικών ομίλων, για την ανάκαμψη των κερδών τους.
Συζητούν νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, στις συντάξεις. Χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην απεργία με νέο συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μείωση ακόμη περισσότερο του κατώτερου μισθού. Πρόκειται για απαιτήσεις των μονοπωλίων σε βάθος δεκαετιών που σαν νεκροθάφτες πέφτουν πάνω από το βασανισμένο κορμί της εργατικής τάξης και παίρνουν τα μέτρα για να μας θάψουν ζωντανούς.
Για να μην πληρώσει και πάλι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το λογαριασμό, τώρα το εργατικό κίνημα πρέπει δώσει απάντηση! Τώρα τα ταξικά συνδικάτα να δώσουν νέα πνοή στον αγώνα. Με οργάνωση της δράσης, της αλληλεγγύης, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες παντού σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε εργατογειτονιά. Κόντρα στην ηττοπάθεια και την υποταγή που καλλιεργεί ο νέος και παλιός κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός.
Να δράσουμε μαζί με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών μέτρων, παλιών και νέων. Τώρα δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης παντού. Να αξιοποιήσει ο οργανωμένος λαός την τεράστια δύναμη του!».

Την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του Παναγιώτη Βασιλού, γραμματέα στο παράρτημα της Αθήνας από την εργοδοσία της «PALBEST» καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου  Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.
Παράλληλα τονίζει ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόλυση συνδικαλιστή μέσα σε 15 μέρες και σημειώνει ότι δεν θεωρεί τυχαίες τις απολύσεις, αντίθετα μιλά για σχέδιο, για να διωχθούν έξω από τους χώρους δουλειάς όσοι αντιστέκονται, για να περάσει εύκολα ο οδοστρωτήρας του 3ου και φαρμακερού μνημονίου. 
«Συνάδελφοι - συναδέλφισσες
Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της PALBEST ΔΗΜ. ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΕΠΕ στη Μεταμόρφωση, για την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του συνάδελφου Παναγιώτη Βασιλού, γραμματέα του Παραρτήματος Αθήνας.
Η εργοδοσία της PALBEST είχε από καιρό βάλει στο στόχαστρό της το συνάδελφο και συνδικαλιστή μας γιατί πρωτοστάτησε στην οργάνωση των συναδέλφων του στο Συνδικάτο και σε συντονισμό μ’ αυτό, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να βάλουν τέλος στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία που για χρόνια τρομοκρατικά τους επέβαλλε η εργοδοσία. Προσλάμβανε εργαζόμενους ανασφάλιστους ή με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου 4ωρα - 6μηνα και τους υποχρέωνε να εργάζονται 10ωρα καθημερινά και Σάββατα απλήρωτα - ανασφάλιστα. Μαύρα κέρδη και αδήλωτα, ό,τι καλύτερο δηλαδή για να πάει μια επιχείρηση μπροστά, να είναι ανταγωνιστική και "υγιής".
Η απόλυση του συνάδελφου και γραμματέα του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου μας είναι η δεύτερη απόλυση συνδικαλιστή μέσα σε 15 μέρες. Είχε προηγηθεί η απόλυση μέλους της Διοίκησης του Παραρτήματος Αθήνας από την EVAL Ε. Γ. ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟΣ ΑΕΒΕ στα Άνω Λιόσια.Οι εργοδότες και στις δύο περιπτώσεις ήταν ενήμεροι για τη συνδικαλιστική ιδιότητα των συναδέλφων και όμως χωρίς ενδοιασμούς αψήφησαν την εργατική νομοθεσία και προχώρησαν στις παράνομες απολύσεις. Προ διμήνου είχαμε ακόμα ένα κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας στην Ελευσίνα, όπου από την εργοδοσία της ΑΦΟΙ ΜΠΑΚΛΗ ΑΕΒΕ είχε γίνει προσπάθεια απόλυσης του γραμματέα του Παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου μας, που αποτράπηκε χάρη στην αλληλεγγύη των συναδέλφων - εργαζομένων στην επιχείρηση και την παρέμβαση μελών του Συνδικάτου μας.
Συνάδελφοι - Συναδέλφισσες,
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή την περίοδο με πρόσχημα την κρίση, τη μείωση του κύκλου εργασιών και τους τραπεζικούς περιορισμούς, δεκάδες - εκατοντάδες συνάδελφοι πετάγονται στο δρόμο, δίπλα στους χιλιάδες άλλους ανέργους των τελευταίων χρόνων. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη μεταχείριση στους συνδικαλιστές. Όμως μπαίνει ένα ζήτημα με τις αλλεπάλληλες διώξεις συνδικαλιστών - εκλεγμένων από τους χώρους δουλειάς το τελευταίο διάστημα.
Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. έχουμε δείξει στην πράξη ποιοι είμαστε, γιατί παλεύουμε. Πάντοτε βρισκόμαστε στο πλάι κάθε εργαζόμενου, για κάθε πρόβλημα στη δουλειά, στο σπίτι, παντού, φτάνει να το μάθουμε και τρέχουμε.
Υπερασπιζόμαστε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όχι για να τα κάνουμε "πλακάκια" με την εργοδοσία - εξάλλου η εργοδοσία είναι γνωστό, προστατεύει τους συνδικαλιστές που πάνε με τα "νερά" της, τους βάζει σε θέσεις, τους δίνει προνόμια και παχυλούς μισθούς.
Υπερασπιζόμαστε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα γιατί είναι κατάκτηση χρόνων και αγώνων της εργατικής τάξης, όπλο στα χέρια της, η εμπροσθοφυλακή της. Γι’ αυτό με μένος οι φασίστες της Χρυσής Αυγής επιτίθενται ενάντια στο ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.
Δεν θεωρούμε τυχαίες τις απολύσεις, την αυθαιρεσία και την παρανομία των εργοδοτών.Θεωρούμε ότι υπάρχει σχέδιο να διωχθούν έξω από τους χώρους δουλειάς όσοι συνδικαλίζονται, όσοι αντιστέκονται, να επιβληθεί "άκρα του τάφου σιωπή" για να περάσει εύκολα ο οδοστρωτήρας του 3ου και φαρμακερού μνημόνιου, η κατάργηση των ΣΣΕ, η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας, η άγρια φοροληστεία.
Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε πλευρά ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ, οι "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ για τη συνδικαλιστική δράση που μεθοδεύουν να περάσουν μέσα από το νέο 3ο μνημόνιο συγκυβέρνηση - εταίροι, στην πράξη θα ανατραπούν».

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, καλεί η ΕΕΔΥΕ την Πέμπτη 6 Αυγούστου στο Βράχο τηςΑκρόπολης στις 19.30.
Την ίδια ημέρα συγκεντρώσεις διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 19.30 (Διαβάστε την ανακοίνωση στα συνημμένα) και στα Χανιάστις20.30πίσω από το Γυαλί Τζαμισί στο Ενετικό Λιμάνι.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα η ΕΕΔΥΕ σημειώνει:
«70 ολόκληρα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945), από τις ΗΠΑ, γεγονός που κατέχει περίοπτη θέση στη μακριά σειρά των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού. Πάνω από 300.000 άνθρωποι θυσιάστηκαν στο βωμό των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων σε συνδυασμό με τεράστιες υλικές καταστροφές. Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η ρίψη των βομβών από τις ΗΠΑ δεν υπηρετούσε καμία απολύτως ανάγκη, μιας και η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης. Στις συνθήκες της εποχής εκείνης, το μήνυμα των ιμπεριαλιστών από τις ΗΠΑ προς τους λαούς της γης, την ΕΣΣΔ και το επαναστατικό κίνημα ήταν να τους υποτάξουν στη θέλησή τους. Η άθλια ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, δεκαετίες τώρα, επιχειρεί να συσκοτίσει την ουσία και τους σκοπούς της καταστροφής των δύο ιαπωνικών πόλεων.
70 χρόνια μετά, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς. Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για την κυριαρχία και το μοίρασμα των αγορών. Στην Ελλάδα, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σταθερά εμπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με το πρόσχημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, συμμετέχοντας ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκστρατείες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της βαθύτερης εμπλοκής αποτελούν τα σχέδια για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου, η αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων, καθώς και το πλήθος των γυμνασίων και των συνεκπαιδεύσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια στιγμή αποκαλυπτική είναι η στάση της συγκυβέρνησης που ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις "υπηρεσίες" που προσέφερε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα! Μπορεί οι κυβερνήσεις να εναλλάσσονται, παραμένει όμως το βασικό: ο καπιταλισμός, οι συμμαχίες για τη διατήρηση της αστικής εξουσίας και την καθυπόταξη του ελληνικού λαού κάτω από τη σημαία των επιχειρηματικών ομίλων.
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη όλα αυτά τα χρόνια αντιτάχθηκε σταθερά σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό, αναδεικνύοντας την οικονομική βάση τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, ενάντια στο φασισμό και στους απογόνους του -τη Χρυσή Αυγή- αποκαλύπτοντας την εγκληματική φύση του ιμπεριαλισμού και αντιπαλεύοντας την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Σήμερα, μέσα στη θύελλα των νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων του 3ου μνημονίου, που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνεργασία με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι, καλούμαστε να τιμήσουμε τα θύματα του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, διατρανώνοντας ότι η όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας μας, είναι θανάσιμος κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού.
Δυναμώνουμε την αντιιμπεριαλιστική πάλη, απαιτώντας:
  • Την καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.
  • Την απομάκρυνση των ευρωατλαντικών βάσεων και στρατηγείων από την Ελλάδα.
  • Την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από τις επιχειρήσεις των ΝΑΤΟ - ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του». 

Για την ψήφιση και νέων αντιλαϊκών μέτρων μέσα στον Αύγουστο διαβεβαιώνει η κυβέρνηση τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο έως τις 20 Αυγούστου.
Η ψήφιση επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων θα γίνει στο όνομα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ».
Αναφέρει πως «το έλλειμμα αξιοπιστίας πρέπει να εκλείψει και αυτά όπου συμφωνούμε πρέπει να τα κάνουμε», ενώ για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανεφέρε πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 18 έως 20 Αυγούστου, αν και δεν απέκλεισε παράταση, λέγοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά».
Μέτρα και μνημόνιο θα ψηφιστούν μαζί;
Την ψήφιση συμφωνημένων μέτρων μέσα στον Αύγουστο ζήτησε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που σε συνέντευξή του στο «Έθνος» δηλώνει πως «θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων -όπως περιγράφονται κατ' αρχάς στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής- ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα».
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως η κυβέρνηση επιδιώκει στις 18 Αυγούστου να ψηφιστούν μαζί στη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα και το 3ο μνημόνιο για να αποφευχθεί η ψήφιση μέτρων πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον φαίνεται η κυβέρνηση παζαρεύει το πόσα αντιλαϊκά μέτρα θα ψηφίσει τον Αύγουστο, με βάση το ύψος της πρώτης δόσης από τον ESM. Η «Αυγή της Κυριακής» έγραφε ότι η πρώτη δόση «προσδοκάται να αγγίξει τα 24,36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες» και στο όνομα ενός τέτοιου ποσού προαναγγέλλει αποδοχή από την κυβέρνηση νέων παρεμβάσεων, γράφοντας «αν αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό» και για το θέμα των αγροτών γράφει πως «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν» και προσθέτει ότι «γίνεται προσπάθεια οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν χρονικά κατά το δυνατόν».
Ασφαλιστικό και φορολόγηση αγροτών
Το Ασφαλιστικό είναι και πάλι στο επίκεντρο καθώς τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν είναι να ψηφιστεί η άμεση περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς η κυβέρνηση στον πρώτο νόμο με τα προαπαιτούμενα είχε εντάξει μόνο τις αλλαγές και όχι το χρόνο υλοποίησής τους. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και το πάγωμα των δαπανών για συντάξεις μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και μείωση της δαπάνης για φάρμακα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Πονοκέφαλο προκαλεί η φορολόγηση των αγροτών τόσο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛόσο και σε ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα προαπαιτούμενα στις 15 και 22 Ιούλη. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του φορολογικού συντελεστή, αλλά και της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, ενώ συμφωνήθηκε και η μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Το θέμα είναι πιθανό να συζητηθεί Δευτέρα και Τρίτη στις νέες συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών καθώς στο επίκεντρο θα είναι η διαφθορά, η δικαιοσύνη και ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής. Την Τρίτη θα συζητηθούν το ΤΑΙΠΕΔ και τα «κόκκινα δάνεια».
Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις είναι οι όροι λειτουργίας του Ταμείου, όπου θα μεταφερθούν ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ. Από τα έσοδα του Ταμείου θα αποπληρωθούν οι δανειστές, θα κεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα επιδοτηθούν επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Οι πληροφορίες επιμένουν πως στο τραπέζι είναι οι αλλαγές σε ψηφισμένα μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων και η «αλληλεγγύη» για τα υψηλά εισοδήματα.
Πρόσληψη συμβούλων για τη συγγραφή του μνημονίου
Διαπραγματευτική ομάδα της εθνικής συνεννόησης ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Σε δηλώσεις του στο MEGA ανέφερε πως «επιβάλλεται άμεσα συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με πρόσωπα αυξημένου επιστημονικού κύρους» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να εμπλουτιστεί η εθνική διαπραγματευτική ομάδα με έμπειρα στελέχη, κάτι που δεν είχε η πρώτη ομάδα και ηττήθηκε».
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους για τη συγγραφή του 3ου μνημονίου. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα με τον τίτλο «Μνημόνιο με ...απευθείας ανάθεση» της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αναφέρει ότι «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτούνται ο Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος να προσλάβουν στρατιές ξένων συμβούλων για τη διαπραγμάτευση και τη συγγραφή της νέας δανειακής σύμβασης». 

Τον εγκλωβισμό του λαού στο μνημόνιο και όχι απεγκλωβισμό του από αυτό, επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να εξαπατά με νέα συνθηματολογία προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων.
Πρώτα ψηφίζουμε το μνημόνιο και μετά προσπαθούμε να το εξουδετερώσουμε, αναφέρει ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.
Πλασάροντας τη νέα ψευδαίσθηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφέρει πως πρέπει «να συγκροτήσουμε ένα σχέδιο για το επόμενο διάστημα, που δεν θα μετατρέπει το Μνημόνιο σε πολιτική μας». Ο εμπαιγμός δεν έχει τελειωμό, καθώς όπως αναφέρει «θα βρεθούμε δίπλα στους αγώνες του λαού και ταυτόχρονα σε συνθήκες επιτήρησης, και θα παλεύουμε να βρεθούν αντίμετρα για να εξουδετερώσουν τα δυσμενή μέτρα και να βελτιώσουν τη ζωή του».
Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως η συγκυβέρνηση του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ, θα εφαρμόζουν τα αντιλαϊκά μέτρα του μνημονίου και θα λανσάρουν την αυταπάτη στον λαό, πως ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια, τη λιτότητα, την αντιλαϊκή πολιτική, είναι δυνατόν να γίνει χωρίς ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.
Για τα εσωκομματικά ο Τάσος Κορωνάκης αναφέρει πως, «νομίζω ότι μετά τη συνεδριακή μας διαδικασία θα κληθούμε όλοι να υπηρετήσουμε το σχέδιο που θα αποφασίσουμε συλλογικά. Άρα η περίοδος των διαφορετικών στάσεων μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τελειώνει με το έκτακτο συνέδριο». Προσθέτει, «νομίζω ότι τα "ναι", τα "όχι" και τα "παρών" των προηγούμενων ψηφοφοριών, βγήκαν από τους περισσότερους βουλευτές με πολύ κόπο και πόνο. Και άρα δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης», και σημειώνει ότι «σε κάθε περίπτωση η διαφορετική άποψη, σήμερα που έχει έρθει ο κόσμος ανάποδα, είναι ωφέλιμη και πρέπει να συζητηθεί συντροφικά, χωρίς όμως να δημιουργούμε συνθήκες παράλληλων μονολόγων».
Την άποψή του ότι «μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», δηλώνει ο Μανώλης Γλέζος σε συνέντευξή του στην «Αυγή», και συμπληρώνει πως «όλοι μαζί είμαστε ιδιοκτήτες του ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφέρει ακόμα πως «δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα, και πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση απαιτείται όχι η γνώμη της κυβέρνησης του Μαξίμου, αλλά η γνώμη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ για το μνημόνιο αναφέρει ότι «δεν μπορούμε να κρυφτούμε πια. Το 3ο Μνημόνιο είναι Μνημόνιο», και πως «δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται σε πορεία αποσύνθεσης ούτε διάσπασης. Είναι σε πορεία ανασύνθεσης και ουσιαστικής επανίδρυσής του», δηλώνει στη «Realnews» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Εκτιμά πως «αν και δύσκολα, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί τελικά να καταφέρει να βρει τον τρόπο να στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να χάσει τα κινηματικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, να δημιουργήσει ένα νέο παράδειγμα, πέρα από τον αναχωρητισμό των ακροαριστερών ομάδων και την ενσωμάτωση της Σοσιαλδημοκρατίας».
Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής». Επικαλείται κυβερνητικές πηγές που αναφέρουν πως «στις συσκέψεις ερχόταν και μας έλεγε: "Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit"».
Το δημοσίευμα προκάλεσε την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη, και σε δήλωση συνεργατών του γίνεται λόγος για «προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο τίτλο του Κυριακάτικου Βήματος», που είναι «ενταγμένος στον κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget