Καύσωνας μέτρων τον Αύγουστο για το 3ο μνημόνιο

Για την ψήφιση και νέων αντιλαϊκών μέτρων μέσα στον Αύγουστο διαβεβαιώνει η κυβέρνηση τους δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το 3ο μνημόνιο έως τις 20 Αυγούστου.
Η ψήφιση επιπλέον αντιλαϊκών μέτρων θα γίνει στο όνομα της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ».
Αναφέρει πως «το έλλειμμα αξιοπιστίας πρέπει να εκλείψει και αυτά όπου συμφωνούμε πρέπει να τα κάνουμε», ενώ για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων ανεφέρε πως ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν στις 18 έως 20 Αυγούστου, αν και δεν απέκλεισε παράταση, λέγοντας πως τα χρονοδιαγράμματα είναι «ομολογουμένως πιεστικά».
Μέτρα και μνημόνιο θα ψηφιστούν μαζί;
Την ψήφιση συμφωνημένων μέτρων μέσα στον Αύγουστο ζήτησε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί που σε συνέντευξή του στο «Έθνος» δηλώνει πως «θα χρειαστεί σύντομα η υιοθέτηση των προβλεπόμενων μέτρων -όπως περιγράφονται κατ' αρχάς στο κείμενο της Συνόδου Κορυφής- ώστε να αρχίσει εγκαίρως και το πρόγραμμα».
Δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρει πως η κυβέρνηση επιδιώκει στις 18 Αυγούστου να ψηφιστούν μαζί στη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα και το 3ο μνημόνιο για να αποφευχθεί η ψήφιση μέτρων πριν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον φαίνεται η κυβέρνηση παζαρεύει το πόσα αντιλαϊκά μέτρα θα ψηφίσει τον Αύγουστο, με βάση το ύψος της πρώτης δόσης από τον ESM. Η «Αυγή της Κυριακής» έγραφε ότι η πρώτη δόση «προσδοκάται να αγγίξει τα 24,36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες» και στο όνομα ενός τέτοιου ποσού προαναγγέλλει αποδοχή από την κυβέρνηση νέων παρεμβάσεων, γράφοντας «αν αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό» και για το θέμα των αγροτών γράφει πως «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν» και προσθέτει ότι «γίνεται προσπάθεια οι όποιες αλλαγές να μετατεθούν χρονικά κατά το δυνατόν».
Ασφαλιστικό και φορολόγηση αγροτών
Το Ασφαλιστικό είναι και πάλι στο επίκεντρο καθώς τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και πρέπει να υλοποιηθούν είναι να ψηφιστεί η άμεση περικοπή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς η κυβέρνηση στον πρώτο νόμο με τα προαπαιτούμενα είχε εντάξει μόνο τις αλλαγές και όχι το χρόνο υλοποίησής τους. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων και το πάγωμα των δαπανών για συντάξεις μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και μείωση της δαπάνης για φάρμακα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.
Πονοκέφαλο προκαλεί η φορολόγηση των αγροτών τόσο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛόσο και σε ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τα προαπαιτούμενα στις 15 και 22 Ιούλη. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του φορολογικού συντελεστή, αλλά και της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, ενώ συμφωνήθηκε και η μείωση της επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Το θέμα είναι πιθανό να συζητηθεί Δευτέρα και Τρίτη στις νέες συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών καθώς στο επίκεντρο θα είναι η διαφθορά, η δικαιοσύνη και ζητήματα φορολογικής διοίκησης και φορολογικής πολιτικής. Την Τρίτη θα συζητηθούν το ΤΑΙΠΕΔ και τα «κόκκινα δάνεια».
Κεντρικό θέμα στις συζητήσεις είναι οι όροι λειτουργίας του Ταμείου, όπου θα μεταφερθούν ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ. Από τα έσοδα του Ταμείου θα αποπληρωθούν οι δανειστές, θα κεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και θα επιδοτηθούν επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων. Οι πληροφορίες επιμένουν πως στο τραπέζι είναι οι αλλαγές σε ψηφισμένα μέτρα όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων και η «αλληλεγγύη» για τα υψηλά εισοδήματα.
Πρόσληψη συμβούλων για τη συγγραφή του μνημονίου
Διαπραγματευτική ομάδα της εθνικής συνεννόησης ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος. Σε δηλώσεις του στο MEGA ανέφερε πως «επιβάλλεται άμεσα συγκρότηση εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με πρόσωπα αυξημένου επιστημονικού κύρους» και πρόσθεσε ότι πρέπει «να εμπλουτιστεί η εθνική διαπραγματευτική ομάδα με έμπειρα στελέχη, κάτι που δεν είχε η πρώτη ομάδα και ηττήθηκε».
Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προσλάβει εξειδικευμένους συμβούλους για τη συγγραφή του 3ου μνημονίου. Χαρακτηριστικό το δημοσίευμα με τον τίτλο «Μνημόνιο με ...απευθείας ανάθεση» της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αναφέρει ότι «με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτούνται ο Γ. Δραγασάκης και Ευ. Τσακαλώτος να προσλάβουν στρατιές ξένων συμβούλων για τη διαπραγμάτευση και τη συγγραφή της νέας δανειακής σύμβασης». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget