09/13/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε το απόγευμα η Γερμανία τηΣυνθήκη Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, επαναφέροντας τους ελέγχους, με στόχο «να περιορίσει το σημερινό κύμα προς τη χώρα» και να αποκαταστήσει την «συντεταγμένη διαδικασία» στην είσοδο σε αυτήν, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός ΕσωτερικώνΤόμας Ντε Μεζιέρ. Κάλεσε δε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις "ζώνες αναμονής" των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία».
«Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ αιτιολογώντας τη σημερινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτό προβλέπουν και οι όροι της Συνθήκης Σένγκεν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες για την προστασία των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που αναζητούν καταφύγιο. «Οι κανόνες του "Δουβλίνου" εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς αλλαγή και καλώ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες πάλι στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο κράτος-μέλος οφείλει όχι μόνο να καταγράφει τους όσους ζητούν άσυλο, αλλά και να διεκπεραιώνει τη διαδικασία. Και όσοι ζητούν άσυλο πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν απλώς να διαλέξουν το κράτος-μέλος της ΕΕ που θα τους προσφέρει προστασία. Αυτό θα ισχύσει και όταν θα υλοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.
«Η μεγάλη προθυμία που επέδειξε η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπερβολικά. Το μέτρο είναι, για αυτό τον λόγο και ένα σήμα προς την Ευρώπη: η Γερμανία ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική της ευθύνη, αλλά τα βάρη που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων πρέπει να κατανεμηθούν αλληλέγγυα εντός της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Ντε Μεζιέρ και αναγνώρισε ότι «η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα», ενώ σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν περιορισμοί στη συγκοινωνία και με τον σιδηρόδρομο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και κάποιο επίπεδο τάξης στα σύνορά μας. Αποφασιστική βεβαίως παραμένει η βοήθεια επιτόπου στις περιοχές της κρίσης ώστε να μην ξεκινήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τα προσφυγικά κέντρα ή από την ίδια την Συρία και το Ιράκ», δήλωσε και κατέληξε: «Πρέπει τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις "ζώνες αναμονής" στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία. Και αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι θα ωφελήσει η ενίσχυση του ΚΚΕ το λαό αφού δε συνεργάζεται με κανέναν, ούτε για κυβέρνηση ούτε για αντιπολίτευση;
Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει για τη συμμαχία που έχουν ανάγκη ο λαός, οι εργαζόμενοι. Παλεύει για τη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας.
Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία βασίζεται στην επίτευξη ενότητας δράσης ανάμεσα σε αυτά τα στρώματα, μέσα από τις μαζικές τους οργανώσεις στον τόπο δουλειάς και τη λαϊκή γειτονιά, στο χωράφι, στο σωματείο, στην ομοσπονδία, στη Γενική Συνέλευση, στις Επιτροπές Αγώνα. Γι' αυτήν την ενότητα παλεύει το ΚΚΕ.
Η συμμαχία αυτή απευθύνεται σε όλους με κοινωνικο-ταξικά κριτήρια και όχι με κριτήρια που χρησιμοποιούν οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, π.χ. δεξιοί - αντιδεξιοί, μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί κ.λπ. Πρόκειται για συμμαχία με μαζικά χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τις συνηθισμένες μορφές της συμφωνίας πολιτικών κομμάτων και παραγόντων από τα πάνω, που υποκαθιστούν το ίδιο το κίνημα και τσακώνονται για την κατανομή των εδρών και των υπουργικών καρεκλών.
Πρόκειται για μια συμμαχία που θα δρα σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, θα βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο του λαού, το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τους, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την εξουσία τους.
Η Λαϊκή Συμμαχία θα παλεύει με κατεύθυνση την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, όλων των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Με κατεύθυνση την αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, από κάθε μορφής σχέση με ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Η συνολική πάλη της κατευθύνεται στο στόχο της λαϊκής εξουσίας.
Σ' αυτή τη συμμαχία δεν θα μετέχουν κόμματα. Στην πορεία της πολιτικής πάλης είναι ενδεχόμενο να εμφανιστούν πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν θέσεις μικροαστικών στρωμάτων, συμφωνούν όμως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό χαρακτήρα του κοινωνικοπολιτικού αγώνα, στην αναγκαιότητα να κατευθύνεται αυτός προς την εργατική - λαϊκή εξουσία. Το ΚΚΕ, διατηρώντας την αυτοτέλειά του, θα επιδιώξει την κοινή δράση με αυτές τις δυνάμεις, τη στήριξη της Λαϊκής Συμμαχίας. Η συνεργασία εκφράζεται με τη συμπόρευση των μελών και οπαδών τους στις γραμμές των μαζικών οργανώσεων που συγκροτούν τη Συμμαχία ή στα όργανά της μέσω των εκλεγμένων μελών τους. Η συνεργασία αυτή δε διαμορφώνεται σε ενιαίο όργανο Συμμαχίας με κόμματα - συστατικά μέλη, με συγκροτημένη οργανωτική μορφή και δομές.
Η Λαϊκή Συμμαχία, ως συμμαχία των ριζοσπαστικών πολιτικοποιημένων τμημάτων του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του συνδικαλιστικού κινήματος των συμμάχων του, των οργανώσεων της νεολαίας και των γυναικών, ως συμμαχία που δρα στις γραμμές του κινήματος, με στόχο να προσελκύσει την ευρύτερη συσπείρωση νέων μαζών, δεν παίρνει μέρος στις εθνικές και τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, σε δημοψηφίσματα.
Η υπόθεση της Λαϊκής Συμμαχίας προωθείται από τα τώρα μέσα από το συντονισμό, την κοινή δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για τη διεκδίκηση ανάκτησης απωλειών, τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Στην πορεία θα αναπτύσσεται, θα μαζικοποιείται, θα βαθαίνει ο προσανατολισμός της.
Αυτή η συμμαχία θα συμβάλει ώστε ο λαός να αποκτήσει τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και θέληση ώστε να έρθει σε ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους, να πάρει ο ίδιος την εξουσία. Θα συμβάλει στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαού, των εργαζομένων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πολιτική συμμαχιών πολύ ουσιαστική και αναγκαία για το λαό, που όμως δε χωράει στο πλαίσιο των διαφόρων εκδοχών αστικής διαχείρισης, στις διάφορες εκδοχές αστικών κυβερνήσεων. Αυτή είναι η διαφορά.
Η αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του ΚΚΕ και στην κάλπη της 20ής Σεπτέμβρη συνδέεται με την προώθηση αυτής της πολιτικής συμμαχιών, με την προσπάθεια συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας.

Nα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τα βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας μία σειρά κάλπικα διλήμματα.
«Αποδείχτηκε ότι μπορούμε καλύτερα επειδή βάζουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος», επιδιώκοντας να παρουσιάσει καλύτερο το δικό του μνημόνιο, σε σχέση με τα δύο προηγούμενα. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε τις καλύτερες υπηρεσίες στην αστική τάξη, αφού με τα «αντιμνημονιακά» συνθήματα» παγίδεψε τον λαό σε μια πολιτική που έφερε νέα μνημόνια.
Οι ψηφοφόροι «κατανοούν ότι κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να βάλουμε ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας, και κατανοούν ακόμη καλύτερα ότι η συμφωνία που πετύχαμε μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να δώσει ξανά προοπτική στη χώρα και στους πολίτες», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Πρόσθεσε, ότι «κύρια προϋπόθεση είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με ισχυρή εντολή», αποσιωπώντας ότι η επτάμηνη «σκληρή» διαπραγμάτευση αφορούσε στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και ότι το μνημόνιο Τσίπρα, όπως και τα προηγούμενα, είναι η συνταγή για να ενισχυθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και να φορτωθεί ο λαός τα βάρη της κρίσης.
Θέλοντας να δημιουργήσει ψευδεπίγραφες διαχωριστικές γραμμές, απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, με το επιχείρημα ότι «είναι με την Ευρώπη του κ. Σόιμπλε», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με τις δυνάμεις που επιθυμούν «απαγκίστρωση από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα». Με αυτό το επιχείρημα, προσπέρασε το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είχε στο πλευρό της ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, που ανταγωνίζονται άλλες ισχυρές καπιταλιστικές χώρες. 

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στο «Βήμα της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη. Παρατίθεται η συνέντευξη: 
Ερώτηση 1η: Λέτε ότι τα μνημόνια διαρκείας δεν είναι μονόδρομος. Αλλά σε μια χώρα που δεν την δανείζει πια κανείς και της οποίας η μόνη βιομηχανία είναι ο Τουρισμός σε περιβάλλον capital controls  ποιος είναι ο άλλος δρόμος;
Απάντηση: Δεν έχουμε τηn άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να ζει με δανεικά. Ούτε ότι η Ελλάδα είναι Ψωροκώσταινα. Το αντίθετο. Η χώρα μας έχει βιομηχανική παραγωγή, πλουτοπαραγωγικές πηγές, ορυκτό πλούτο, έχει έμπειρο και ικανό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και μια μεγάλη δυνατότητα να λύσει το διατροφικό της πρόβλημα και να κάνει και εξαγωγές. Αν όλα αυτά γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία, τότε μπορεί να αναπτύξει προς όφελος του λαού της, αυτές τις παραγωγικές δυνατότητες και φυσικά να αναπτύξει ισότιμες και αμοιβαίες σχέσεις με άλλες χώρες.
Ερώτηση 2η: Λέτε ότι πρέπει να φύγουμε από την Ευρώπη και ταυτόχρονα λέτε στον κ. Λαφαζάνη ότι η Ρωσία είναι πια μια καπιταλιστική δύναμη για την οποία δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες.
Απάντηση: Ε ναι, γιατί το ζήτημα δεν είναι να φύγεις από την ΕΕ, και να κολλήσεις σε μια άλλη καπιταλιστική συμμαχία ή δύναμη, στη Ρωσία ή στους BRICS για παράδειγμα και να παραμείνουν όλα ίδια κι απαράλλαχτα. Το ζήτημα είναι να χτυπήσεις το θηρίο στην καρδιά του, να πάρει στην ιδιοκτησία του ο λαός τα κλειδιά της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλιώς θα κάνεις -το ξαναλέω- μια τρύπα στο νερό.
Ερώτηση 3η: Ζητάτε ψήφο στο ΚΚΕ για να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αδύναμων. Πρέπει όμως να παραδεχθείτε, ότι τα τελευταία χρόνια των διαδοχικών μνημονίων, δεν μπορέσατε να τα προστατεύσετε…
Απάντηση: Ο λαός ο ίδιος -και μέσα στο λαό και το ΚΚΕ- δεν μπόρεσε να προστατεύσει τα δικαιώματα του, όχι γιατί δεν αγωνίστηκε αλλά γιατί με τους αγώνες του δεν αμφισβήτησε, δεν σημάδεψε τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Αυτό μπορεί να κάνει τώρα με δυνατό το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής εκεί όπου η συμμετοχή, η οργάνωση, η πάλη στο κίνημα, γίνεται δύναμη. Σήμερα υπάρχει πείρα για να μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι η ζωή του δεν αλλάζει αν αλλάξει η κυβέρνηση, στη λογική «φύγε εσύ, έλα εσύ». Για να αλλάξει η ζωή του, πρέπει να αλλάξει και χέρια συνολικά η εξουσία και η ιδιοκτησία.
Ερώτηση 4η: Σε μια εποχή που οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έχουν τελειώσει, πόσο πειστικό είναι να αρνείστε οποιαδήποτε συνεργασία;
Απάντηση: Το ΚΚΕ έχει τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση συνεργασίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Γι' αυτό, αντί να κοιτάμε μόνο προς τα πάνω, όπου γίνονται συγκολλήσεις σκορποχωρίων, ας κοιτάξουμε μέσα στο λαό εκεί που απευθύνεται η πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ, η Λαϊκή Συμμαχία που μπορεί να οργανώσει την πλειοψηφία του λαού στο δρόμο της ανατροπής, εκεί δηλαδή που οικοδομούνται τα γνήσια λαϊκά μέτωπα πάλης και ανατροπής.
Ερώτηση 5η: Δεν θα μπορούσατε να επιβάλετε κάποιες από τις απόψεις σας σε μια κυβέρνηση συμμετέχοντας σε αυτήν, αντί να αρκείστε στην καταγγελία των πεπραγμένων της;
Απάντηση: Κ. Χιώτη, δεν είμαστε στο 2012, ούτε στο Γενάρη του 2015. Ο μύθος της «αριστερής» -ή, δεν ξέρω εγώ, ποιας άλλης- κυβέρνησης, που και τα κέρδη των μονοπωλίων θα ανακάμπτουν και οι δεσμεύσεις της ΕΕ θα υλοποιούνται και ο λαός θα περνάει καλά, με μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, έχει πια καταρρεύσει. Οι θέσεις μας μπορούν να υλοποιηθούν από τη λαϊκή διακυβέρνηση που θα συμμετέχει το ΚΚΕ, όταν ο ίδιος ο λαός το αποφασίσει και παλέψει γι' αυτό.
Ερώτηση 6η: Διαπιστώνουμε μια ολοένα αυξανόμενη επίθεση στη Λαϊκή Ενότητα από το ΚΚΕ, όταν οι προτάσεις σας σχεδόν ταυτίζονται. Προεκλογικά είναι λογικό, αλλά μετά τις εκλογές δεν θα μπορούσατε να συνεργαστείτε για κοινές δράσεις πάλης υπέρ των αδυνάτων;
Απάντηση: Η έξοδος της Ελλάδας μόνο από το νόμισμα, με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, πανταχού παρόντα, οδηγεί σε παραπέρα φτωχοποίηση και χρεοκοπία το λαό μας. Η πρόταση του ΚΚΕ για ανατροπή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, και τη μετατροπή της σε κοινωνική ιδιοκτησία με το λαό στην εξουσία, που αποδεσμεύει τη χώρα από την ΕΕ και διαγράφει μονομερώς το χρέος, είναι ο σοσιαλισμός, που προωθεί τη σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος των λαϊκών αναγκών, απ' τον οποίο τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και 25 χρόνια.
Ερώτηση 7η: Σας ενόχλησε που ο κ. Γλέζος αρχικώς πρότεινε ψήφο στο ΚΚΕ και στη συνέχεια μπήκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας;
Απάντηση: Μάλλον τον κ. Λαφαζάνη, απ' όσο φάνηκε ενόχλησε, αφού με το κόμμα του συζητούσε ο Μανώλης Γλέζος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ερώτηση 8η: Πώς σας φάνηκε που ο Αλ. Μητρόπουλος πρότεινε αποχή ή ΚΚΕ;  
Απάντηση: Νομίζω ότι ο Αλ. Μητρόπουλος, όπως και αρκετοί άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε με το δικό του τρόπο, αυτό που λέει πολύς κόσμος, ότι το ΚΚΕ είναι μια έντιμη πολιτική δύναμη, που με συνέπεια, σταθερότητα παλεύει δίπλα στο λαό. Και νομίζουμε ότι αυτή η παραδοχή, μπορεί τώρα να γίνει ψήφος στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί σε όλα μαζί του.
Ερώτηση 9η: Σας άκουσα στο debate να λέτε ότι πολύς Μάρξ και Λένιν έπεσε τελευταία. Σας ενοχλεί που άρχισαν κι άλλοι να τους επικαλούνται, και μάλιστα για να ανατρέψουν τα επιχειρήματά σας;
Το αντίθετο. Ίσα - ίσα αποδεικνύει μέσα στη ζωή την καθοδηγητική δύναμη των ιδεών του μαρξισμού - λενινισμού, την πρωτοπορία του. Το γεγονός ότι ακόμα και ορκισμένοι εχθροί του Μαρξ και του Λένιν αναγκάζονται να καταφύγουν στα γραπτά τους, για να διαστρεβλώσουν και άλλοι να τα προσαρμόσουν ανάλογα τη συγκυρία, έξω από τις συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, δείχνει την πλήρη αδυναμία της αστικής ιδεολογίας και σκέψης, τη σαπίλα και το παρωχημένο της.
Ερώτηση 10η: Αν σας ξανακαλούσαν σε debate θα ξαναπηγαίνατε, ή την θεωρείτε πλέον μια ανούσια διαδικασία;
Η ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση είναι προτιμότερη, ο διάλογος πρόσωπο με πρόσωπο. Χωρίς πάλι κι αυτό να εξασφαλίζει πάντα ουσία, αφού μπορεί να καταντάει σόου ή τσίρκο ανάλογα την υπευθυνότητα που δείχνουν οι συμμετέχοντες σ' ένα διάλογο.
Ερώτηση 11η: Συμφωνείτε με το σύνθημα του Ποταμιού, «από το πρώτη φορά Αριστερά, στο πρώτη φορά στα σοβαρά»;
Απάντηση: Μόνο να σκεφτεί κανείς ποιος το λέει… Λίγη περισσότερη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Απ' όλους. Άλλωστε ο ελληνικός λαός γνωρίζει πλέον -εκτός των άλλων- ότι και το Ποτάμι στα σοβαρά ψήφισε το μνημόνιο, και στα σοβαρά θέλει να το εφαρμόσει με τη στήριξή του σε επόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. 

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική ψήφος που γνήσια και αυθεντικά μπορεί να εκφράσει τη ρήξη με τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που ιδιαίτερα τώρα, με την όξυνση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος, βλέπουμε άλλη μια αποκρουστική πλευρά της.
Η συνάντηση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα και στην κάλπη και βέβαια στους αγώνες στους χώρους δουλειάς και τις λαϊκές γειτονιές, συμβάλλει στο άνοιγμα του δρόμου ώστε η χώρα και ο λαός να αποδεσμευτούν από τα δεσμά του καπιταλισμού και τις δεσμεύσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που τους μπλέκουν σε περιπέτειες για δεκαετίες τώρα.
Γιατί, αντίθετα από ό,τι προβάλλουν τα αστικά επιτελεία, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και όσοι πουλάνε «φούμαρα» ότι θα εξανθρωπίσουν τον καπιταλισμό, η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ έγινε για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας ως συνειδητή επιλογή της, άλλα έμπλεξε το λαό σε βάσανα, απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων, γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, διεκδικήσεις από την Τουρκία - υποτίθεται σύμμαχου στο ΝΑΤΟ - μετατροπή της χώρας σε θύτη άλλων λαών, με χρησιμοποίηση βάσεων, στρατιωτών, στις πολλές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων (βλέπε ενδεικτικά Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Σομαλία).
Επιπλέον, οι διάφορες δήθεν ειρηνευτικές αποστολές, στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, πλοία και αεροσκάφη, είτε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε του ευρωστρατού, στερούν σημαντικά κονδύλια από τομείς που έχει ανάγκη ο λαός μας. Για να μη μιλήσουμε για τα άχρηστα εξοπλιστικά προγράμματα (πρόσφατα παραδείγματα τα υποβρύχια που γέρνουν ή το μισό δισ. ευρώ για τα αμερικάνικα σάπια αεροπλάνα κ.ο.κ).
Επίσης, η ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, δηλαδή η αντιπαράθεση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ με την καπιταλιστική Ρωσία, οι κυρώσεις και οι αντικυρώσεις είχαν επιπτώσεις στους Ελληνες αγρότες και τα προϊόντα τους.
Με την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, την εργατική - λαϊκή εξουσία που αποδεσμεύει τη χώρα από κάθε λυκοσυμμαχία, κοινωνικοποιεί τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, διαγράφει το χρέος, μπορούμε να ξεμπερδεύουμε με όλα τα ζητήματα που αναφέραμε παραπάνω.
Ετσι, η νέα εξουσία μπορεί να δώσει βάρος στη βελτίωση της ζωής του λαού σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός να περιφρουρεί αυτή την εξουσία και την ίδια την ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας, να οργανώνει την πραγματική άμυνά της.
Βεβαίως, η αστική τάξη και όσοι εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, θέλουν ο λαός να ζει σε μονόδρομους, φοβισμένος και υποταγμένος. Αυτοί, λοιπόν, κραδαίνουν ότι σε «εποχές αστάθειας δεν μπορούμε να μην έχουμε συμμαχίες με τους ισχυρούς» ή σε άλλη εκδοχή «θα μας φάνε λάχανο». Ομως, αυτό που τελικά δείχνει η ζωή, είναι ότι μόνο η αποδέσμευση που προτείνει το ΚΚΕ, μπορεί να ξεμπλέξει τη χώρα από το «κουβάρι» των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων.
Ο λαός μας μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, όπως δείχνουν οι λαμπρές σελίδες της ιστορίας του και ιδιαίτερα της πιο πρόσφατης, που είναι ανεξίτηλη η σφραγίδα των κομμουνιστών. Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος, παρά το πισωγύρισμα που έφεραν στο συσχετισμό δύναμης οι αντεπαναστατικές ανατροπές του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η λαϊκή σκέψη δεν πρέπει να θεωρεί τα πράγματα στατικά. Η άνοδος της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, η συγκρότηση μιας αποφασισμένης λαϊκής συμμαχίας που έρχεται σε ρήξη με τον καπιταλισμό και τα μονοπώλια, μπορούν να πυροδοτήσουν ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης στις γειτονικές και άλλες χώρες, όπου επίσης υπάρχουν διαθέσεις για το σπάσιμο των καπιταλιστικών δεσμών.
Ταυτόχρονα, η εργατική - λαϊκή εξουσία έξω από τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών θα μπορεί να αξιοποιεί και να πετυχαίνει συνεργασίες αμοιβαίας συνεργασίας σε κάθε τομέα, με διάφορες χώρες. Ο δρόμος αυτός είναι ρεαλιστικός με λαό οργανωμένο και αποφασισμένο και έτσι μπορεί να ξεπερνιούνται και οι δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντά.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προπαγανδίζουν ότι έφεραν τη χώρα στα πρόθυρα της ανάπτυξης και ο ΣΥΡΙΖΑ την πισωγύρισε. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι παρέλαβε καμμένη γη εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής των προηγούμενων. Τι ισχύει;
Οπως προκύπτει από τη χρονολογική σειρά που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η βύθιση του ΑΕΠ στην Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας2008 - 2013 έφτασε στο 26,3%. Για το 2014 καταγράφηκε ρυθμός αναιμικής ανάκαμψης μόλις 0,8%, με αποτέλεσμα η κατρακύλα για την περίοδο 2008 - 2014να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 25,5%. Για το 2015, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις (Κομισιόν κ.ά.), από το Β' εξάμηνο του έτους αναμένεται η επανεμφάνιση ρυθμών υποχώρησης.
Και οι δύο, καθένας από τη σκοπιά του, εμπαίζουν το λαό και τον αποπροσανατολίζουν. Η κρίση είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, αποτελεί αντικειμενική εξέλιξη, μπορεί να επανέλθει, χωρίς να έχει ξεπεραστεί η προηγούμενη φάση του οικονομικού κύκλου, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, οι φάσεις του οικονομικού κύκλου όχι μόνο υπερβαίνουν, αλλά παράλληλα, αργά ή γρήγορα, θα προσδιορίσουν και τα όποια μείγματα της πολιτικής που εφαρμόζεται «εντός των τειχών» και για λογαριασμό του κεφαλαίου. Διαχείριση, λοιπόν, της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου, με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έκαναν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό ψήφισαν και υλοποίησαν μνημόνια. Σε αυτή την προδιαγεγραμμένη πορεία προσαρμόστηκε απόλυτα και ο ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό έφερε το τρίτο, ακόμη σκληρότερο, μνημόνιο, που βέβαια έρχεται να προστεθεί πάνω σε όλα τα προηγούμενα.
Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες σε εισόδημα και δικαιώματα που επέφερε το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, δεν πρόκειται να αποκατασταθεί σε οποιοδήποτε ορατό προβλέψιμο μέλλον. Την ίδια ώρα, η προεκλογική διαμάχη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης γυροφέρνει στο ζήτημα της ικανότητας που διαθέτει καθένας απ' αυτούς, έτσι ώστε να επέλθουν ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, αναιμική ή όχι, θα συνδυάζεται με αλλεπάλληλα αντιλαϊκά μέτρα, με μνημόνια διαρκείας, προκειμένου να εμπεδωθεί και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η σημερινή πραγματικότητα, για μια ακόμη φορά, έρχεται να επιβεβαιώσει το Κόμμα μας. Με φόντο και τις πρόσφατες εξελίξεις, τα λαϊκά στρώματα της χώρας και μπορούν και πρέπει να κατασταλάξουν σε συμπεράσματα πολύτιμα για την οργάνωση της πάλης τους και βέβαια για το κριτήριο της ψήφου τους, σε αυτές τις εκλογές. Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, τη ραγδαία διόγκωση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και μάλιστα εν μέσω της οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης. Η συγκεκριμένη εξέλιξη περιόρισε τις απώλειες που θα είχε σε διαφορετική περίπτωση το παραγόμενο ΑΕΠ, ωστόσο συνδυάστηκε, με απόλυτη αρμονία, τόσο με τη διάλυση των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, όσο και με την αδυναμία των λαϊκών οικογενειών έστω και για ολιγοήμερες διακοπές.
Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ΣΕΒ ομολογεί ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί εφαλτήριο «ανταγωνιστικής ανάπτυξης». Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνες βιομήχανοι, για λογαριασμό και των άλλων τμημάτων του κεφαλαίου, τονίζουν: «Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει να στοιχηθεί πλήρως πίσω από τις επιδιώξεις του συμφωνηθέντος προγράμματος προσαρμογής και να το εφαρμόσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, καθώς αυτή είναι όντως η τελευταία προσπάθεια ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας».
Για το λαό, λοιπόν, ξεπροβάλλει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων της χώρας.

«Θα συνεργαστούμε με τα κόμμα της εξουσίας αλλά δεν διεκδικούμε θέση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ μιας και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά στη συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Η στήριξη ή και η συμμετοχή σε μια συγκυβέρνηση θα γίνει με κριτήριο την «σωτηρία της χώρας» που κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη περνά μέσα από τη συμμετοχή στην ΕΕ λέγοντας πως η μη συμμετοχή σε αυτή «είναι βήμα στο κενό» και «δεν θα το επιτρέψουμε», ενώ δήλωσε «δεν μπορείς να σκίσεις κανένα μνημόνιο».
Συνεπώς ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο και το Ποτάμι θα βάλει πλάτη όπως έκανε και κατά την ψήφιση του στη Βουλή. Η μόνη προϋπόθεση που θέτει είναι η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου να γίνει από νέα και όχι παλιά πρόσωπα που θα τοποθετηθούν υπουργοί διαφημίζοντας τους Νικηφόρο Διαμαντούρο και Νίκο Αλιβιζάτο που είναι το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού.
Για την επόμενη των εκλογών ο Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε να συναντηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων του μνημονίου να δουν πώς μπορούν να συνεργαστούν και ποιοί μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Πρόσθεσε «μη θεωρείται δεδομένη τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση» διότι όπως είπε «τα παλιά κόμματα δεν αγαπούν το Ποτάμι».
Πάντως πέρα των συνθημάτων περί παλιών και νέων κομμάτων και προσώπων σαν νέα πρόταση εμφάνισε την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από την κεντρική διοίκηση στους Δήμους, οι οποίοι θα καλύπτουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του από την είσπραξη του χαρατσιού.
Η συγκεκριμένη πρόταση ούτε καν νέα δεν είναι αφού ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός την είχε εξαγγείλει ενώ την εμφάνιζαν κατά καιρούς δήμαρχοι που στήριζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν φορολογική εξουσία για να χαρατσώνουν τους δημότες.

Η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» στο Δήμο Πατρέων ανακοινώθηκε σε μαζική συγκέντρωση που διοργάνωσε τοΣυνδικάτο εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Αχαίας «Η Ενότητα».
Η Επιτροπή Αγώνα θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της «κοινωφελούς εργασίας» για όλα τους τα προβλήματα που τους απασχολούν, (εργασιακά κ.α.) στο πλευρό της Διοίκησης του κλαδικού συνδικάτου.
Στην πρώτη συνεδρίαση της η Επιτροπή Αγώνα αποφάσισε, να προχωρήσει σε αγωνιστικές δράσεις, με το αίτημα της άμεσης καταβολής του συνόλου των δεδουλευμένων, όπως και της άμεσης ασφαλιστικής κάλυψης για το σύνολο των εργαζομένων. Επίσης αποφασίστηκε η συνάντηση με εκπροσώπους της Δημοτικής αρχής για τα θέματα αρμοδιότητας του Δήμου (ατομικά μέσα προστασίας , γάλα , και τα άλλα θέματα που τέθηκαν στην σύσκεψη.
Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση της διοίκησης του κλαδικού και της σωματειακής επιτροπής με την δημοτική αρχή για το θέμα της έγκαιρης αποστολής των παρουσιολογίων στον ΟΑΕΔ όπου διευκρινίστηκε ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες, ενώ για τα δίμηνα οι καταστάσεις πληρωμής είναι στον επίτροπο για υπογραφή και την άμεση πληρωμή.
Όπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα «ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε στις 9 Σεπτέμβρη την καταβολή κονδυλίων για τα “πεντάμηνα” κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των ταξικών συνδικάτων. Ο Οργανισμός προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δίμηνη καθυστέρηση με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε χτες ότι ξεκίνησε να καταβάλλει στους δήμους τα κονδύλια για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων που φτάνουν μέχρι και τους δύο μήνες. (..) Σημειώνουμε ότι μέχρι και χτες, η πλειοψηφία των δήμων δεν είχε πάρει φράγκο από τα λεφτά που ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ»
Το πλαίσιο αιτημάτων της Επιτροπής Αγώνα είναι:
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
  • Να μην υπάρχει κανένας εργαζόμενος που ο μισθός του θα είναι κατώτερος από τα 751 ευρώ.
  • Μισθός από τον πρώτο μήνα και ασφάλιση από την πρώτη μέρα.
  • Να πληρώνονται οι υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα επιδόματα.
  • Καταβολή επιδόματος ανεργίας μετά το τέλος του προγράμματος.
  • Δωρεάν μεταφορά προς και από τη δουλειά τους.
  • Άδεια 2 μέρες το μήνα.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε αυτούς που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες.
  • Αναγνώριση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών σε όλους τους εργαζόμενους των προγραμμάτων.
  • Καμιά παραχώρηση ή ενοικίαση εργαζομένων πέρα από τους φορείς που προσλήφθηκαν.

Με τη μεγάλη προεκλογική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 41ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στηΘεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται με σύνθημα: «Την ορμή μας την έχουμε απ' τους αιώνες... Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές...».
Χιλιάδες νέοι και νέες, άνθρωποι κάθε ηλικίας βρέθηκαν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» δίνοντας το παρών στο καθιερωμένο αγωνιστικό ραντεβού με το ΚΚΕ και τη νεολαία του, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά με τη συμμετοχή τους, ότι αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός, φωτεινό σηματοδότη στο δρόμο του ελπιδοφόρου μέλλοντος, που αγκαλιάζεται πλατιά από τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή του λαού των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, στην καρδιά των οποίων άλλωστε πραγματοποιείται όλα τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ. Συμμετοχή που στέλνει ελπιδοφόρο μήνυμα, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ καθώς το Φεστιβάλ γίνεται στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου.
Το πρόγραμμα της τρίτης μέρας και στις δύο σκηνές περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στους αλύγιστους του Στρατοπέδου «Παύλου Μελά», συναυλία με τους: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλη Ανδρουλιδάκη, Δημήτρη Μπάση, συναυλία από μαθητικό συγκρότημα, «Imam Baildi», Βασίλης Κασσούρας. Ενώ στον παιδότοπο το πρόγραμμα περιελάμβανε: Επίδειξη ξιφασκίας και θέατρο σκιών «Ο Καραγκιόζης».
Μαζική συμμετοχή την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ
Οι εκδηλώσεις την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ ξεκίνησαν με σύντομη ομιλία - καλοσώρισμα από τον Τάσο Μαμαλούγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Κάλεσε τη νεολαία, τον εργατόκοσμο της Θεσσαλονίκης να κάνουν το βήμα, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και την ΕΕ, να ανοίξουν δρόμο στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ειδικά η νεολαία, με ψήφο στο ΚΚΕ να βροντοφωνάξει ότι «δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι». (Δείτε εδώ βίντεο)
Την πρώτη μέρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συζήτηση των κλαδικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με θέμα: «Ένας δρόμος υπάρχει: Δυνάμωμα της αντίστασης ενάντια στην πολιτική που μας τσακίζει», όπου συμμετείχαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ο Γιάννης Δελής, Δημοτικός Σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. (Δείτε εδώ βίντεο)
Σε κεντρικό σημείο το εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ όπου διανέμονται τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Παντού το κεντρικό σύνθημα «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».
Τους χιλιάδες επισκέπτες την Πέμπτη συντρόφεψαν καλλιτεχνικά, με συναυλίες στις δύο σκηνές που λειτουργούν στο Φεστιβάλ, οι: Γιώργος Αετόπουλος, Κώστας Καρμπάς, Κώστας Μακεδόνας, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Γιοκαρίνης, Νίκος Ζιώγαλας, Χρονίρ, Στέλιος Κοτίδης και Η Μπάντα, Θ. Μπαϊρακτάρης και Γ. Δασκουλίδης με ήχους και σκοπούς του Πόντου και ο Γιώργος Μαργαρίτης. 
Στον παιδότοπο, οι μικροί μπόμπιρες, συμμετείχαν σε «καλοκαιρινές»... χειροτεχνίες και λικνίστηκαν σε ρυθμούς λάτιν και ζούμπα. (Δείτε εδώ βίντεο)
Πλήθος κόσμου τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ
Και την Παρασκευή, χιλιάδες νέοι, άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέα ζευγάρια με τα παιδιά τους, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Στο επίκεντρο βρέθηκε η συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, με τη συμμετοχή του Σάκη Βαρδαλή, υποψήφιου βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τουΓιώργου Μαργαρίτη, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ.
Αναφερόμενος στη σημασία των επικείμενων εκλογών ο Γ. Μαργαρίτης τόνισε πως το διακύβευμα για τους εργαζόμενους είναι η άρνηση προσαρμογής στο μελετημένο σχέδιο των κοινωνικών εχθρών τους: Να ενισχύσουν τις θέσεις τους, τις δυνάμεις τους και με τη ψήφο τους. Και εδώ έρχεται, εδώ επιβάλλεται η στροφή στο ΚΚΕ, στο λόγο του, στις πράξεις του, στον αγώνα του. 
Ο Σάκης Βαρδαλής πρόσθεσε ότι ένα ενισχυμένο ΚΚΕ παντού, θα συμβάλει πιο αποτελεσματικά στην οργάνωση της εργατικής τάξης, την πάλη αλλά και τον προσανατολισμό του αγώνα του λαού. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η πολιτική η οποία ακολουθείται είναι μονόδρομος ο Σ. Βαρδαλής τόνισε ότι είναι μονόδρομος για την εξασφάλιση των συμφερόντων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε ο καλύτερος κήρυκας αυτού του μονόδρομου.
Από την πλευρά του ο Γ. Μαργαρίτης μίλησε για τον άλλο μονόδρομο που αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης για τους εργαζόμενους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για να κρατήσουν οι εργαζόμενοι κάτι από τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους, για να διεκδικήσουν όσα με τον μόχθο τους παράγουν και όσα τους οφείλονται, (...) μονόδρομος είναι γι αυτούς ο δρόμος του αγώνα».
Στις δύο σκηνές του Φεστιβάλ τραγούδησαν την Παρασκευή οι: Β. Πετρίδη και οι Γκαϊλέ, ο Μπάμπης Στόκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη, η Σοφία Νάτσιου, το συγκρότημα του ΠΑΜΕ, οι Koza Mostra, ο Λεωνίδας Μουλαγιαννιός, ο Νίκος Ταλέας, η Μαρία Φραγκούλη.
Εκατοντάδες πιτσιρίκια πέρασαν και την Παρασκευή από το πιο όμορφο στέκι του Φεστιβάλ, τονΠαιδότοπο. Οι λιλιπούτειοι φίλοι του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», συμμετείχαν σε χειροτεχνίες και άλλα δημιουργικά παιχνίδια και πειράματα, έμαθαν για τα καιρικά φαινόμενα και τους ήχους τους και προσπάθησαν να μιμηθούν με το σώμα τούς και με απλά καθημερινά αντικείμενα, τους ήχους του αέρα, της βροχής, της βροντής κ.ά.
Στο περίπτερο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση με θέμα το «Παιδοσώσιμο: αλήθειες και ψέματα», όπου μίλησαν πολιτικοί πρόσφυγες που έζησαν οι ίδιοι το παιδοσώσιμο και τη φιλοξενία στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Μίλησαν για τη ζωή τους εκεί, την ανωτερότητα αλλά και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ στο περίπτερο λειτουργεί Έκθεση Φωτογραφίας, με εικόνες από τον ένοπλο αγώνα του λαού μας αλλά και τη μάχη για την επιβίωση. Από το Αλβανικό μέτωπο, την κατοχή και την πείνα, την αντίσταση και τα ολοκαυτώματα (Δίστομο, Χορτιάτη, κ.ά), από τον ανεφοδιασμό του ΕΛΑΣ, την Βίνιανη την έδρα της κυβέρνησης του βουνού, τη ζωή στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, τη μάχη της σοδειάς, τη στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών, την οργάνωση της ιατρικής περίθαλψης στο βουνό, τον πολιτισμό στην περίοδο της αντίστασης, την απελευθέρωση, τον Τύπο της κατοχής και της αντίστασης στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά και φωτογραφίες από την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ, τη συμμετοχή των γυναικών στον αγώνα του ΔΣΕ, την πολιτική προσφυγιά.
Τα στέκια της νεανικής πολιτείας
Στη μεγάλη νεανική πολιτεία, μέσα από παραστάσεις και κατασκευές, αναδεικνύεται το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: «Τους δοκίμασες... Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής» αλλά και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.
Στο χώρο της κοινωνικής συμμαχίας (ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ), συγκεντρώνεται βοήθεια για τους πρόσφυγες που την Κυριακή το πρωί θα μεταφερθεί για να παραδοθεί στους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη του Κιλκίς, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα για τις χώρες προορισμού τους στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Το δικό τους στέκι έχουν και οι απεργοί της «Κόκα Κόλα» που σε λίγες μέρες συμπληρώνουν δύο χρόνια αγώνα με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων και την παραγωγική επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης.
Το δικό τους χώρο, έχουν οι πολιτικοί πρόσφυγες και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Λειτουργούν επίσης περίπτερα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΚΚΕ («ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», 902 πόρταλ και το ραδιόφωνο «904 Αριστερά στα FM»), του Ελληνοκουβανικού, των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ. Σε κεντρικό σημείο βρίσκεται και μεγάλο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής».

Για πειραματισμούς κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ισχυρίστηκε ότι κατά το 7μηνο της διακυβέρνησης επιβάρυνε με δεκάδες δις. ευρώ στην Ελλάδα.
Με την κριτική του και με το βλέμμα στραμμένο, όχι μόνο προς τους ψηφοφόρους αλλά και προς την άρχουσα τάξη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήθελε να καταδείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρίση αλλά και το μνημόνιο που υπέγραψε όχι μόνο λόγω των κυβερνητικών πεπραγμένων αλλά και διότι δε δείχνει διάθεση συνεργασίας με τα κόμματα, που ψήφισαν τα αντιλαϊκά μέτρα στη Bουλή.
Με τη ΝΔ να προσπαθεί να αποδομήσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί ισχυρής διαπραγμάτευση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έφερε ένα 3ο χειρότερο μνημόνιο, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση Σαμαρά κράτησε όρθια τη χώρα.
Δήλωσε πως αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός και ανέφερε ότι θα δημιουργήσει εθνική ομάδα διακυβέρνησης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, καθώς αυτός υπέγραψε το μνημόνιο.
Γνωρίζοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, απέφυγε κάθε αναφορά σε προεκλογικές δεσμεύσεις.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget