09/10/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο καλύτερα θα είναι για το λαό και τη χώρα, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ τουΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του MEGA, την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη.
Για το προσφυγικό πρόβλημα του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση του ΚΚΕ και σημείωσε ότι επικοινώνησε με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό έτσι ώστε να μεταφέρει στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο την ανάγκη να αναλάβει η ΕΕ με πτήσεις αεροσκαφών και με δρομολόγια πλοίων να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στις χώρες προορισμού τους.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου κυβερνητικού σχήματος με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, υπογράμμισε ότι υπάρχει η αντικειμενική βάση για να συγκυβερνήσουν με την ψήφιση του μνημονίου και πως υπάρχει στρατηγική ταύτιση να μην πειραχθεί ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ, πρόσθεσε ότι οι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων και σχετίζονται με το πως θα διαχειριστεί η καπιταλιστική κρίση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις θέσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Ενότητας», ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε πως το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει διαφορετική πρόταση με τον λαό στην εξουσία με σχεδιασμένη οικονομία και δεν τάσσεται υπέρ της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της παραμονής στην ΕΕ.

Σε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα μίλησε το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτέμβρη η Ελένη Μπέλλου,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Ελ. Μπέλλου κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους μαζί με το ΚΚΕ να ανοίξουν το δρόμο «για την Ελλάδα που αφέντης της στην οικονομία και την πολιτική, δηλαδή κυρίαρχος στα μέσα παραγωγής και στα όργανα εξουσίας, θα είναι αποκλειστικά και μόνο ο εργαζόμενος. Τότε μόνο θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».
Τόνισε ότι «μόνο ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, και ως λαϊκή αντιπολίτευση στη Βουλή, μπορεί να ανοίξει το δρόμο, μπορεί να φέρει μαζική λαϊκή ανάταση, θέληση, δράση και να εμποδίσει την πραγματοποίηση των σχεδιαζόμενων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και να οδηγήσει στη μόνη ρεαλιστική φιλολαϊκή προοπτική, στην εργατική εξουσία, με ρήξη και ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας».
Η Ελ. Μπέλλου κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να μη συμβιβαστούν με την παραπαιδεία, να μην εξαντλήσουν την επιλογή τους στο ποιο κόμμα θα φέρει το 13% ή το 23% στο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, να μη συμβιβαστούν με μια 5μηνη δουλειά μισοασφαλισμένοι, μισοπληρωμένοι.
«Οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνθρωποι της δουλειάς, του μόχθου πρέπει να ξεφύγουν από τα δεσμά της καπιταλιστικής χειραγώγησης» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι ο πυρήνας της σήψης είναι η καπιταλιστική εκμεταλλευτική σχέση και αυτή πρέπει να καταργηθεί.

- Οι πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας οξύνουν την αντιπαράθεση γύρω από ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής. Φταίνε, πράγματι, η διαφθορά και η διαπλοκή για τα δεινά που υφίσταται η εργατική - λαϊκή οικογένεια;
- Τα τελευταία 30 χρόνια το έργο αυτό παίζεται στη μία μετά την άλλη τις εκλογικές αναμετρήσεις και όχι μόνο στη χώρα μας. Από τις δυνάμεις του φωτός που αντιπάλευαν τις δυνάμεις του σκότους, περάσαμε στη μάχη των αδιάφθορων με τους διεφθαρμένους, των καθαρών με τους διαπλεκόμενους. Με τους ρόλους να εναλλάσσονται όλα αυτά τα χρόνια, το μοντέλο παραμένει το ίδιο, βγαλμένο από μυθιστόρημα: Ο αδιάφθορος πράκτορας Νες (της αμερικανικής οικονομικής αστυνομίας) πολεμά τους διεφθαρμένους Καπόνε! Στο μεταξύ το σύστημα -συστατικό στοιχείο του οποίου είναι και η διαφθορά- γιγαντώνεται. Η εντεινόμενη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτό το μέγα σκάνδαλο, μένει στο απυρόβλητο.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την ώρα που έτρεχε ολοταχώς να υπογράψει το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο, έκανε σημαία της την αντιμετώπιση της διαπλοκής, πρόβαλε ως αιτία του κακού τη διαφθορά, θεοποίησε τους καπιταλιστές ως επενδυτές, έβγαλε από το κάδρο την καπιταλιστική κρίση, μετατόπισε την κουβέντα στους διεφθαρμένους, την ώρα που γινόταν πιο καθαρό ότι για να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη έπρεπε να τσακιστούν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
Διαφθορά υπήρχε και θα υπάρχει, είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως, όταν αυτοί που στηρίζουν αυτό το σύστημα σηκώνουν τη σημαία της διαφθοράς και της διαπλοκής ...κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Στόχος είναι ο τεχνητός διαχωρισμός σε «καθαρούς» και «βρώμικους» των υπερασπιστών ενός σάπιου έτσι και αλλιώς συστήματος, ο διαχωρισμός της εκμετάλλευσης σε υγιή και μη υγιή επιχειρηματικότητα...
Η ιστορική και διεθνής εμπειρία, άλλωστε, έδειξε ότι όσες φορές «ξεριζώθηκε η διαφθορά», «ξεβρώμισε» το πολιτικό σύστημα, τόσες φορές αναδύθηκαν νέα σκάνδαλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ιταλίας που η υπόθεση «καθαρά χέρια» έφερε τελικά στην κυβέρνηση έναν ...Μπερλουσκόνι.
Ο σημερινός στόχος αυτής της συζήτησης είναι ο λαός, οι εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην κάλπη με ψεύτικα διλήμματα και αποπροσανατολιστικά κριτήρια. Γιατί η ουσία είναι ότι όλοι μαζί, διεφθαρμένοι και αδιάφθοροι, είναι δεσμευμένοι στο 3ο μνημόνιο, είναι δεσμευμένοι στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, είναι δεσμευμένοι στη νέα αντιλαϊκή επίθεση. «Διεφθαρμένοι» και «αδιάφθοροι», παλιοί και νέοι θα κυβερνήσουν με το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα.
Το ΚΚΕ δεν υποτιμά την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς, γι' αυτό και έχει κατά καιρούς προτείνει μια σειρά από άμεσα μέτρα μείωσης των ανάλογων φαινομένων, όπως είναι η ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιρειών, των τίτλων του Δημοσίου και των υπόλοιπων χρηματοοικονομικών προϊόντων, έλεγχο στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα και κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού και επιχειρηματικού απορρήτου, στα οποία όμως διαχρονικά οι κυβερνήσεις κωφεύουν για να μη θιχτούν η «αγία επιχειρηματικότητα» και τα κέρδη των μονοπωλίων.
Εντέλει, όμως, την πραγματική και ριζική κάθαρση μπορεί να την επιβάλει μόνο ένας λαός που αγωνίζεται για την ανατροπή του πυρήνα της διαφθοράς, του ίδιου του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Στην κάλπη της 20ής Σεπτέμβρη, λοιπόν, ο λαός να απορρίψει τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα και να επιλέξει με κριτήριο το δρόμο ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που προτείνει το ΚΚΕ.

«Βάρδια» έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν την Πέμπτη οικαθαρίστριες των δημοσίων σχολείων, διεκδικώντας να επιστρέψουν όλες στις δουλειές τους. Μετά από πολύωρη αναμονή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε τελικά με την υπουργό Παιδείας, Ε. Κιάου, που την ώρα της παράστασης διαμαρτυρίας παραχωρούσε συνέντευξη τύπου μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Έφυγαν από τη συνάντηση με την υπόσχεση τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, να αποστείλουν ερμηνευτική εγκύκλιο προς τους Δήμους και τις Σχολικές Επιτροπές, που θα διευκρινίζει πως οι συμβάσεις έργου που θα ανανεωθούν το επόμενο διάστημα θα αφορούν τις ίδιες εργαζόμενες, προκειμένου καμιά να μη βρεθεί στην ανεργία.
Στο «παρά πέντε» πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι συμβάσεις έργου για τις περίπου 8.500 καθαρίστριες σε όλη τη χώρα δεν έχουν ανανεωθεί. Στους Δήμους, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, γίνεται πραγματικό «πανηγύρι»: Αλλού τα σχολεία καθαρίζονται από τους απλήρωτους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα», αλλού από σχολικές καθαρίστριες που δουλεύουν χωρίς σύμβαση με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή θα υπογραφεί, αλλού γίνονται διαγωνισμοί, οι παλιές εργαζόμενες πετιούνται στην ανεργία και τη θέση τους παίρνουν νέες, στη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας.
Το κλαδικό σωματείο του Πειραιά υπενθυμίζει πως ανάλογες υποσχέσεις για έκδοση εγκυκλίου οι καθαρίστριες είχαν λάβει από την Υπουργό και σε προηγούμενη κινητοποίησή τους, χωρίς όμως να γίνουν πράξη. Γι' αυτό καλεί τις εργαζόμενες να βρίσκονται σε επικοινωνία και επαφή μαζί του, χωρίς να εφησυχάζουν μέχρι να επιστρέψουν όλες στα σχολεία, αλλά και να δώσουν τη μάχη για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να μη γίνονται κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές. Στη συνάντηση με την Υπουργό, η αντιπροσωπεία έθεσε και το ζήτημα των οφειλόμενων δεδουλευμένων που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις από την περασμένη χρονιά, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ΕκπαιδευτικώνΕνώσεων Γονέων, της ΑΣΓΜΕ και της ΟΓΕ. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των καθαριστριών για άμεση ανανέωση των συμβάσεων τους, για μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, για μόνιμη και σταθερή δουλειά: «Η λαϊκή απαίτηση να έχουμε καθαρά σχολεία, σύγχρονο και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον, αφορά τους εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς και καθαρίστριες, είναι κοινή υπόθεση όπως είναι κοινός και ο αγώνας», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης παρευρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Θεσσαλονίκης, Σάκης Βαρδαλής, ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των καθαριστριών. «Το ΚΚΕ έγκαιρα ανέδειξε το ζήτημα αυτό με Ερώτηση στη Βουλή, όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από το Μάρτη του 2015, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αδράνησε», σημείωσε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ενώ ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα των καθαριστριών για επαναπρόσληψη αλλά και για μόνιμη δουλειά.   

Ο λαός πρέπει να σταθεί όρθιος την επόμενη μέρα των εκλογών και αυτό μπορεί να γίνει με ισχυρό ΚΚΕ, που του είπε την αλήθεια και έχει πρόταση ανατροπής, τόνισε ηΑλεξάνδρα Μπαλού, υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτέμβρη 2015.
«Η επόμενη κυβέρνηση που θα βγει, έχει πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα -σχεδόν έχουμε ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις πριν βγει το αποτέλεσμα- και είναι το τρίτο μνημόνιο που προστίθεται στα άλλα δύο», ανέφερε.
Η Αλεξάνδρα Μπαλού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε πει από τις προηγούμενες εκλογές πως όποιο κόμμα υποκλίνεται σε αυτή τη στρατηγική, θα φέρει μνημόνια. Πρόσθεσε πως αυτή είναι η κριτική που κάνει και προς τη Λαϊκή Ενότητα, καθώς πέρα από το γεγονός ότι κυβέρνησε και έχει ευθύνη για την πορεία που ακολουθήθηκε, προτείνει τον ίδιο δρόμο.
Με αφορμή την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, επισήμανε την ανάγκη να γίνεται σε βάθος ο πολιτικός διάλογος και όχι με ατάκες.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός να κάνουν ένα βήμα μπροστά και να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές γιατί τα δεδομένα είναι αρνητικά. Κυβέρνηση θα προκύψει και θα εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο καθώς στον πυρήνα των προγραμμάτων όλων των κομμάτων βρίσκεται η τρίχρονη συμφωνία με όλα τα προαπαιτούμενα και τις μεταρρυθμίσεις, που έρχεται ως αντιλαϊκός λογαριασμός στις λαϊκές οικογένειες.
Αυτό επισήμανε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος της ΚΕ, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, μιλώντας στην τηλεόραση του «Mega» το πρωί της Πέμπτης 10 Σεπτέμβρη 2015. 
Ο λαός έχει εμπειρία, έχει δοκιμάσει κυβερνήσεις αυτοδύναμες, συνεργασίας, τεχνοκρατών, κεντροδεξιές, «αριστερές» και τελικά το αποτέλεσμα ήταν να κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική και το ένα μνημόνιο να διαδέχεται το άλλο. 
Επισήμανε ότι κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να γυρίσει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο κόσμος που απογοητεύτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα είναι σαν να τους δίνει δήλωση μετανοίας που τους καταδίκασε και σωστά έκανε. Κανείς δεν πρέπει να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι σαν να του δίνει άφεση αμαρτιών όταν έλεγε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο και τελικά έφερε το τρίτο μνημόνιο. Να μην υποστηριχθούν κόμματα που είτε φτιάχνονται είτε συντηρούνται για να «νερουλιάζουν» ή να δηλητηριάζουν την αγανάκτηση του κόσμου. Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος γιατί το ΚΚΕ μπορεί να οργανώσει τη λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση του λαού και των εργαζομένων ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται, σημείωσε ο Θ. Χιώνης. 

«Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών. Στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και το ΕΣΠΑ, αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές για να επενδύσουν θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».
Είναι καθαρό ότι με ικανοποίηση άκουσαν τα παραπάνω εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τραπεζών, πολυεθνικών, ξένων funds, αλλά και τα επιτελεία των Βρυξελλών. Το ζήτημα είναι πώς πρέπει να ακούγονται στα αυτιά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων. Οι τελευταίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως το αναπτυξιακό σοκ που υπόσχεται ο Τσίπρας θα σημάνει ένα ακόμα σοκ σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών τους.
Το αναπτυξιακό σοκ στο οποίο αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ζητούμενο για το μεγάλο κεφάλαιο εντός και εκτός χώρας. Και γι' αυτό ακριβώς προετοίμασε το προηγούμενο διάστημα με τη διακυβέρνηση των επτά μηνών. Γι' αυτό πέρασαν τα αντιλαϊκά μέτρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, αυξάνουν τη φορολογία στη λαϊκή οικογένεια, καταργούν κατακτήσεις και δικαιώματα που δεν τόλμησαν να καταργήσουν ακόμα και προηγούμενες κυβερνήσεις. Πάνω σε αυτά τα συντρίμμια θα χτιστεί το αναπτυξιακό σοκ. Ενα σοκ που θα γευτούν πρώτοι και καλύτεροι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι φτωχοί αγρότες.
Το σοκ αυτό, άλλωστε, περιγράφεται στο προοίμιο του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε 14 Αυγούστου στη Βουλή από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ. Λέει στο κείμενο: «Η Ελλάδα θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και τις αγορές προϊόντων με τις οποίες όχι μόνο θα διασφαλίζεται η πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ΕΕ, αλλά επίσης θα στοχεύεται και η επίτευξη βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών. Η Ελλάδα πρέπει να βασιστεί στη συμφωνημένη στρατηγική ανάκαμψης και να επεξεργαστεί μια γνήσια στρατηγική ανάπτυξης, την οποία θα ενστερνιστεί και θα καθοδηγήσει η ίδια. Στη στρατηγική αυτή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν Μνημόνιο Συνεννόησης, συναφείς πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συμφωνία εταιρικής σχέσης για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ και άλλες βέλτιστες πρακτικές».
Να λοιπόν πώς δένεται το αναπτυξιακό σοκ με το χτύπημα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη. Εξάλλου, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου έχουν ψηφίσει, έχουν ποντάρει σε αυτούς που κόπτονται για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ξέρουν τι κυβέρνηση θέλουν, αλλά και το τι αντιπολίτευση επίσης θέλουν. Γι' αυτό ο λαός θα πρέπει να πάει στην κάλπη με τα δικά του κριτήρια, να δυναμώσει το ΚΚΕ, να απορρίψει τους μονοδρόμους της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της ΕΕ, να δυναμώσει τη μόνη δύναμη που μπορεί να εκφράσει την πραγματική αντιπολίτευση για το λαό. Να συμβάλει στο άνοιγμα του δρόμου για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και να ζήσει, απολαμβάνοντας τον πλούτο που παράγει.

Η υπογραφή της συνθήκης του Σεν Ζερμέν
1829 Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ήταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.
1919 Υπογράφεται μεταξύ των νικητριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και της Αυστρίας η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν (Αγίου Γερμανού), με την οποία διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.
1920 Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.
1942 Η βρετανική αεροπορία ρίχνει πάνω 100.000 εμπρηστικές βόμβες στο Ντίσελντορφ, παραδίδοντας την πόλη στις φλόγες.
1944 Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη και τη στάση των Βρετανών: «Οι Άγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων».
1945 Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.
1945 Πενήντα χιλιάδες εργάτες απεργούν σε Αθήνα και Πειραιά με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων, τη χορήγηση τροφίμων, την απομάκρυνση των διορισμένων εργατοπατέρων (Μακρή κ.λπ.) κ.α. Η κυβέρνηση απαντά εντείνοντας τις διώξεις. Εκατοντάδες εργάτες συλλαμβάνονται.
1951 Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ», ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ίσαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.
1976 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντι-Αμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.
1981 Ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» επιστρέφει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν από το 1939.
1995 Το ΝΑΤΟ εξαπολύει ρουκέτες εναντίον σερβοβοσνιακών θέσεων, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και διήρκεσαν έως τις 20 Σεπτέμβρη.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, τα κόμματα που έχουν την ευθύνη γι' αυτά που βιώνει σήμερα ο λαός, προσπαθούν να βγουν από το κάδρο της αντιλαϊκής πολιτικής που με συνέπεια υπηρετούν και να κλέψουν ξανά την ψήφο του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια «δεύτερη ευκαιρία», ζητώντας με θράσος από το λαό να προσπεράσει όσα του φόρτωσε στην πλάτη μέχρι σήμερα, με αποκορύφωμα το τρίτο μνημόνιο.
Σαν να μην ψήφισε μαζί με τους ΑΝΕΛ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι νέες ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό, νέες περικοπές στις εναπομείνασες «κοινωνικές δαπάνες» και επέβαλε λιτότητα διαρκείας για το λαό, προβάλλει το επιχείρημα ότι αυτός μπορεί ως κυβέρνηση καλύτερα να επαναδιαπραγματευθεί πλευρές του αντιλαϊκού μνημονίου!
Κοροϊδεύει ωμά όταν λέει ότι το μνημόνιο δεν το υιοθετεί, ότι δεν είναι πολιτική του επιλογή και ότι θα προσπαθήσει να το αλλάξει «διά της πλαγίας», με επαναδιαπραγμάτευση και το δήθεν «παράλληλο πρόγραμμα».
Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης επέβαλε το μνημόνιο και αυτόν το στόχο υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ, που ψήφισε το δεύτερο και το τρίτο μνημόνιο, που διαχρονικά φιλοδώρησε το κεφάλαιο με φοροαπαλλαγές και προνόμια, που έχει βάλει τη σφραγίδα της στους περισσότερους από τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους της τελευταίας τουλάχιστον 25ετίας, προσπαθεί κι αυτή να βγει από το κάδρο και να ξεπλυθεί από τα αντιλαϊκά της ανομήματα.
Σαν να μην υπηρετούν την ίδια στρατηγική και σαν να μην ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο, προσπαθεί να το χρεώσει αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεσμεύεται να το εφαρμόσει μέχρι κεραίας.
Για να χρυσώσει το χάπι, υπόσχεται ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», το οποίο παρουσίασε και ο Αντ. Σαμαράς πριν τις εκλογές του Γενάρη, σαν «δέλεαρ» προς το κεφάλαιο να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της διακυβέρνησης στο κόμμα του.
Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης εννοείται ότι αποτελεί τον πυρήνα και αυτού του προγράμματος.
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί προεκλογικά να παρουσιάσει το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ ως την αναβίωση του παλιού δικομματισμού, την οποία τάχα ξορκίζει, για να απαλλαγεί από τις ευθύνες που το βαραίνουν.
Θέλει να ξεχάσει ο λαός ότι μέχρι και τον περασμένο Γενάρη το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη ΝΔ. Οτι οι υπουργοί στις κυβερνήσεις του, αυτοδύναμες και συνεργασίας, έχουν συγγράψει και υπογράψει ορισμένους από τους πιο βάρβαρους νόμους. Οτι και τώρα, μετά την ψήφο του στο τρίτο μνημόνιο, ασκεί πιέσεις για την ταχύτερη εφαρμογή του και μ' αυτό το στόχο επιδιώκει να συμμετέχει στην επόμενη συγκυβέρνηση.
Η «Λαϊκή Ενότητα» είναι από τα κόμματα που δίνει πραγματική μάχη για να βγει από το κάδρο της πολιτικής που έφερε το λαό στον γκρεμό. Μάταια όμως. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι συμμετείχε πρωταγωνιστικά στην κοροϊδία του λαού για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης της Αριστεράς. Ούτε μόνο η συμμετοχή των στελεχών της στην τελευταία αντιλαϊκή συγκυβέρνηση.
Κυρίως είναι η προσήλωσή της στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, με αναβίωση των δεσμεύσεων που έδινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κεφάλαιο μέχρι και λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.
Η Χρυσή Αυγή, τέλος, προσπαθεί να βγει από το κάδρο του συστήματος, που όμως υπηρετεί με τα μπούνια, παρεμβαίνοντας πολύμορφα, μέσα κι έξω από τη Βουλή για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και μάλιστα συγκεκριμένων μερίδων της.
Όλοι είναι μέσα στο ίδιο κάδρο: Του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων. Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει γνήσια εκείνους από τα λαϊκά στρώματα που έχουν τη διάθεση να αμφισβητήσουν το σύστημα και την πολιτική που τους εξοντώνει.

Ήταν αναμενόμενο... Το να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ότι το μνημόνιο που έφερε και το ψήφισαν στη Βουλή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, είναι δέκα φορές καλύτερο από τα προηγούμενα μνημόνια. Για την ακρίβεια, ήταν αναμενόμενο γιατί η πολιτική, οι προγραμματικές διακηρύξεις πριν από το Γενάρη του 2015, το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης (αυτό που τώρα είναι πρόγραμμα της ΛΑΕ), οι προεκλογικές εξαγγελίες, οι προγραμματικές δηλώσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήταν εγγύηση για την υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, τη διατήρηση των παλιών μνημονίων, τη σύνταξη ενός νέου. Ήταν αναμενόμενο γιατί ο εμπαιγμός προς το λαό ήταν προφανής. Ποντάρανε πάνω στη δυστυχία του και την απελπισία του και κέρδισαν το τζακ ποτ της αστικής κυβερνητικής εξουσίας.
Η αισχρή κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται, δεν έχει τέλος. Ο Αλέξης Τσίπρας, από το προεκλογικό βήμα, έχει το θράσος να βάζει στην ίδια ομιλία τους εκτελεσμένους της Καισαριανής με το... δέκα φορές καλύτερο μνημόνιο που έφερε. Οπως το ίδιο θράσος είχε όταν, προεκλογικά, διαβεβαίωνε ότι εντός του δρόμου του κεφαλαίου και της ΕΕ θα ασκήσει πολιτική υπέρ του λαού.
Ο,τι και να πουν προεκλογικά για να ψαρέψουν ψήφους, είναι κάλπικο. Οι ζυμώσεις για το κυβερνητικό σχήμα της επόμενης μέρας εντείνονται. Ετσι φαίνεται από τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, τις δηλώσεις Δραγασάκη, τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο,τι και να πουν, το πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης είναι δεδομένο. Είναι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε το περασμένο Σάββατο ένα προς ένα όσα έχουν δεσμευτεί να κάνουν, ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση θα προκύψει. Υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ενίσχυση των τραπεζών, ανάκαμψη για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Ολα αυτά που για να γίνουν θα συνοδευτούν από όσα ψήφισαν μαζί στη Βουλή, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές δαπανών για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Η πορεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη πολύ πριν από το Γενάρη του 2015, από το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Από τη στιγμή που αναδείχθηκε σε υποψήφια κυβερνητική δύναμη, το 2012, σιγά σιγά προσαρμόστηκε στις ανάγκες της αστικής διακυβέρνησης ξεμασκαρεύοντας το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα απ' όποιες ριζοσπαστικές διακηρύξεις. Και αυτό έγινε απ' όλους μαζί, και αυτούς που είναι σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτούς που πήγαν στη ΛΑΕ. Ηταν προδιαγεγραμμένη γιατί είχε απ' την αρχή καθαρό στόχο: Τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης εντός ΕΕ και Ευρωζώνης. Αξιοποίησε τη λαϊκή αγανάκτηση και διαμαρτυρία, επένδυσε σε ανέξοδες διακηρύξεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Σήμερα, ζούμε το δεύτερο γύρο αυτής της προσπάθειας, προσαρμοσμένης στο γεγονός της ψήφισης του 3ου μνημονίου.
Ο λαός δεν πρέπει να ανεχτεί και πάλι την ίδια κοροϊδία. Πολύ περισσότερο που τώρα αναδεικνύεται η ανάγκη να παλέψει για να βγει στο προσκήνιο ο ίδιος. Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και στις εκλογές. Η συμπόρευση με τους κομμουνιστές στους τόπους δουλειάς, στο χωριό, στις λαϊκές γειτονιές. Για τη συγκρότηση μιας ισχυρής Λαϊκής Συμμαχίας, την αποφασιστική ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης της, για να πάρει ο λαός την εξουσία, να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, να αποτινάξει τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος της πλουτοκρατίας. Για να έρθει το πραγματικά νέο που θα σαρώσει στο πέρασμά του όλη τη σαπίλα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γιατί αυτό είναι το παλιό...

Σε αγώνα για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, για το σχολείο των λαϊκών αναγκών καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι ο λαός δεν δοκίμασε ακόμα τη δύναμή του, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Απευθυνόμενο στους γονείς, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, το ΕΚ Λάρισας σημειώνει ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζει στα παιδιά μας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει ως εξής:
«Εργαζόμενοι γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εύχεται καλή σχολική χρονιά, κάθε πρόοδο και επιτυχία στα παιδιά μας. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι με το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς ένας ακόμα βραχνάς έρχεται να προστεθεί, δίπλα σε τόσους και τόσους που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να ακουστεί, όταν πρέπει να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη, να πληρώσεις κυριολεκτικά για τα πάντα.
Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λείπουν πάνω από 20.000 εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία, προκειμένου να μεταφέρει δασκάλους και να καλύψει τα κενά στο πρωινό πρόγραμμα. Αντί λύσης του οξυμένου αυτού προβλήματος με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, κυβέρνηση - ΕΕ γενικεύουν το καθεστώς της ελαστικής εργασίας. Είναι οι χιλιάδες νέοι εκπαιδευτικοί που σπούδασαν με κόπο και που σήμερα παραμένουν στην ανεργία, στην αναδουλειά, περιδιαβαίνοντας τα σχολεία της χώρας με μισθούς πείνας.
Με τη δημιουργία τμημάτων με 25-30 παιδιά στην τάξη, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η εκπαιδευτική διαδικασία. Η περσινή σχολική χρονιά, με τους χιλιάδες μετεξεταστέους στο Λύκειο το επιβεβαιώνει. Τα μεγάλα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους! Ποιοι, λοιπόν, θα αδικηθούν; Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια!
Πολλά σχολεία έκλεισαν πανελλαδικά και υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να διανύσουν χιλιόμετρα για να φτάσουν από το σπίτι στο σχολείο. Κι όμως, η νέα Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά των μαθητών καταργεί δεκάδες δρομολόγια, βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, αποτρέπει οικογένειες και παιδιά να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για μόρφωση.
Στην εποχή της κρίσης, που η ανεργία και η ανέχεια σπάνε κόκαλα, το φαινόμενο της ασιτίας απλώνεται στα σχολεία και στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές. Κράτος, Περιφέρεια και δήμοι στέκουν αδιάφοροι.
Η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά μας και τα βάρη που φορτώνονται στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες μόνο τυχαία δεν είναι.
Βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν "κάνουν" όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια. Θέλουν να παραιτηθεί το παιδί μας από τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, για να αντιμετωπίσει αύριο τη ζωή του σαν εργαζόμενος. Σκόπιμα, μέσα από τα σχολικά βιβλία και τα αναλυτικά προγράμματα, καλλιεργούν τον ανορθολογισμό, κρύβουν την επιστημονική αλήθεια, διαστρεβλώνουν την ιστορία, καλλιεργούν μόνο τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις. Με το βούρδουλα της λεγόμενης αξιολόγησης τα σχολεία θα κατηγοριοποιούνται σε «καλά» και «κακά». Θέλουν τα σχολεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, αναζητώντας πόρους για να επιβιώσουν.
Κυβέρνηση - ΕΕ σπρώχνουν τους μαθητές στην πρώιμη κατάρτιση, στα επαγγελματικά σχολεία και τις σχολές. Με όχημα και δόλωμα τη Μαθητεία, διαμορφώνουν φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις. Θέλουν φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, που θα υπηρετούν χωρίς να διαμαρτύρονται την καπιταλιστική ανάπτυξη που στηρίζουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Θέλουν τα παιδιά μας δούλους του 21ου αιώνα για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις.
Αυτοί οι σχεδιασμοί εφαρμόζονται εδώ και καιρό σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, είτε έχουν είτε όχι μνημόνια και τρόικα. Όσο η οικονομία δουλεύει για τα κέρδη και όχι για τις λαϊκές ανάγκες, ανεξάρτητα από όποια κυβέρνηση, τα σχολεία και οι μαθητές δεν θα δουν "άσπρη μέρα".
Ο λαός δεν δοκίμασε ακόμα τη δύναμή του! Δεν έχει πει την τελευταία του λέξη!
Εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς,
Εσείς που ματώνετε καθημερινά για να τα βγάλετε πέρα, μην αφήνετε τη μόρφωση των παιδιών σας στα χέρια αυτών που ισοπέδωσαν τη ζωή σας. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά αξίζει στα παιδιά μας.
Ένα σχολείο ολόπλευρης μόρφωσης και διαπαιδαγώγησης, όπου θα έχουν ισότιμη πρόσβαση όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, ανεξάρτητα από φυλετική και θρησκευτική προέλευση. Ένα σχολείο που θα βοηθάει τους μαθητές να κατανοούν τη φύση, τον κόσμο και την κοινωνική εξέλιξη, να βάλουν ένα λιθαράκι στην πρόοδο της ανθρωπότητας. Το σχολείο που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορεί να στηρίζεται μόνο σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος του πλούτου που παράγει.
Υπάρχει λύση και προοπτική!
Με συνεχείς αγώνες, τα σωματεία, οι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι φτωχοί επαγγελματίες και οι αγρότες να κάνουμε δική μας υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών μας.
  • Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις.
  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη γονιών. Ειδικά μέτρα στήριξης των οικογενειών ανέργων, απλήρωτων, χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων, για υλικά, αναλώσιμα κ.α.
  • Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης
  • 15 νήπια - προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α' και Β' τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις». 

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι στο πρώτο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ...κατάκτηση στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εταίρους του στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Στελέχη του ομολογούν ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά για το λαό αλλά - λένε - τουλάχιστον έχουμε το ...χρέος. Να, λοιπόν, η νέα «κόκκινη γραμμή» τους. Μια «κόκκινη γραμμή» για τη συγκυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ και κάποιους κύκλους της ΕΕ. Κοινή «κόκκινη γραμμή» που ενώνει τις επιδιώξεις των κυβερνώντων με αυτές ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Γιατί είδαμε ότι με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, η συγκυβέρνηση πανηγύριζε και μόστραρε τα ...ευρήματά της λες και ήταν παραγγελία. Το καλύτερο άλλοθι, για να κρυφτούν τα βάρβαρα μέτρα που συντάσσονταν από κοινού με τους «Γάλλους τεχνοκράτες», που έχουν όπως φαίνεται την «τεχνογνωσία» στο να σχεδιάζουν τον τρόπο, για να πιεις το αίμα του λαού και να τη βγάλουν καθαρή οι καπιταλιστές.
Η κουβέντα για το χρέος έχει ως στόχο να εγκλωβίσει το λαό. Τα μέτρα που θα παρθούν είναι, μεταξύ άλλων, και για να μπορεί να είναι βιώσιμο το όποιο χρέος, να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δόσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να ξαναβγεί στις αγορές, να ξαναδανειστεί από τις αγορές, να μοιράσει λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να έχουν κέρδη πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων και τους μισθούς πείνας που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χρέος και τα ελλείμματα θα παραμένουν, θα αυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εχει γίνει και θα ξαναγίνει και τώρα. Και ο λαός με χρέος ή χωρίς χρέος θα προσπαθεί να επιβιώσει με δυσκολία.
Το θέμα είναι ότι το χρέος δεν το έχει δημιουργήσει ο λαός, αλλά αυτός καλείται να το πληρώνει. Να φτύνει αίμα για να πληρώνει τα σπασμένα του καπιταλιστικού συστήματος, των κρατικών επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματίες, των φοροαπαλλαγών στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, των δαπανών για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για το χρέος και λέει ότι είναι ωφέλιμη η εξέλιξη της ελάφρυνσης του χρέους για το λαό. Η έκθεση του ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με πολύ μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και προβλέπει την ανάγκη νέων ενισχύσεων - δανείων, πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Φυσικά, η υιοθέτηση αυτής της πρότασης ισοδυναμεί με νέο, ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα, όπως δείχνουν και η πείρα του προηγούμενου μεγάλου «κουρέματος» του κρατικού χρέους αλλά και οι προτάσεις του ΔΝΤ για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο λαός θα συνεχίσει να αποπληρώνει, ενώ δεν ευθύνεται για τη διόγκωση του χρέους. Ωφελημένοι, με πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ο λαός δεν έχει κανένα όφελος από αυτήν την εξέλιξη εάν τελικά συμβεί. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μοναδικός δρόμος είναι ο ίδιος να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μια και καλή όλο το χρέος.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν ακόμα ένα λόγο να στηρίξουν και στην κάλπη το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για την ΕΕ και διαχρονικά και πρόσφατα, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις της διαπραγμάτευσης με τους λεγόμενους «εταίρους». Εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένωση των λαών και για «ισότιμους εταίρους», που δήθεν θα οδηγούσε σε συγκλίσεις στο βιοτικό επίπεδο, αλλά από γεννησιμιού της - από την Ενωση Ανθρακα και Χάλυβα, την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα έως την Ευρωπαϊκή Ενωση - ήταν και παραμένει μια διακρατική ένωση του κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του ότι η ΕΕ δεν εξανθρωπίζεται, δεν βελτιώνεται ούτε με εκλογές, ούτε με δημοψηφίσματα, αλλά μόνο χειρότερη και πιο επιθετική για τα λαϊκά συμφέροντα μπορεί να γίνεται. Αποκάλυψε ότι ο ιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας είναι εγγεγραμμένος στο DNA της και δεν οφείλεται στη λεγόμενη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις. Απόδειξη ότι από κοινού οι λεγόμενες συντηρητικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, «δεξιές» και «αριστερές», συμμετείχαν στο παρελθόν και συμμετέχουν και τώρα σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς τους, αγορών (βλέπε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη κ.λπ.) υπερασπιζόμενες τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των χωρών τους.
Την ίδια ώρα στηρίζουν την κοινή στρατηγική τους όπως έχει προβλεφτεί την «ΕΕ 2020», στις Συνθήκες και τις συμφωνίες που προωθούν και υλοποιούν αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα παντού, με μνημόνια ή χωρίς, τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να αυξήσει την κερδοφορία του με ένταση της εκμετάλλευσης, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του.
Το ΚΚΕ εξηγεί επίσης ότι μέσα σε αυτήν τη συμμαχία του κεφαλαίου, τη λυκοσυμμαχία όπως την ονομάζει, ενώ από κοινού εκδηλώνεται η επίθεση στους εργαζόμενους, την ίδια ώρα οξύνονται ο ανταγωνισμός και η φαγωμάρα των αστικών τάξεων τόσο για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι λαοί όσο και για το δυνατόν λιγότερη συμμετοχή στη ζημιά από την καπιταλιστική κρίση. Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται η κόντρα ανάμεσα στις αστικές τάξεις της Γαλλίας και της Ιταλίας με αυτήν της Γερμανίας. Οι πρώτες θεωρούν ότι είναι οι ρηγμένες και διεκδικούν καλύτερους όρους από την πιο ισχυρή γερμανική. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική αστική τάξη, για την οποία διαπραγματεύτηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Το ΚΚΕ αποκάλυψε ότι οι λεγόμενες «ρωγμές» που ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΕ, ή η «αλλαγή στο συσχετισμό δυνάμεων» είναι απλά φούμαρα και αποτελούν έκφραση των υπαρκτών αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα σε «ληστές», που όμως έχουν διαφορετική πολιτική και οικονομική δύναμη, ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους με κριτήριο τα κέρδη τους. Τα ζόρια από την κρίση, οι κλυδωνισμοί στην Ευρωζώνη είναι υπαρκτά, εκφράζουν φυγόκεντρες δυνάμεις για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου που προσδοκούν αλλαγές στη λειτουργία τους, εξετάζοντας και το ενδεχόμενο αποχώρησης από τη νομισματική ένωση, προκειμένου να στηρίξουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Τέτοιοι υπαρκτοί σχεδιασμοί δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα συμφέροντα των λαών που θα συνεχίζουν να ληστεύονται είτε έτσι είτε αλλιώς.
Αυτό, λοιπόν, που κάποτε φαινόταν αδύνατο, όπως η διάλυση της Ευρωζώνης - ίσως και της ΕΕ, στο μέλλον - διαμορφώνεται ως ένα ενδεχόμενο, στη βάση των ισχυρών ανταγωνισμών που αναπτύσσονται ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη, στο έδαφος της κρίσης.
Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, να υπάρξει παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, σε κατεύθυνση που να υπηρετεί τα πραγματικά του συμφέροντα, και όχι να σέρνεται το λαϊκό κίνημα πίσω από επιδιώξεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της μιας ή της άλλης μερίδας της αστικής τάξης μέσα στο ίδιο κράτος ή των ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Γι' αυτό το ΚΚΕ προβάλλει το στόχο με το λαό στην εξουσία και τα μέσα παραγωγής στα χέρια του, δικιά του ιδιοκτησία, να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμφωνίες, να διαγράψει μονομερώς όλο το χρέος.

Υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό το ΚΚΕ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας χτες στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών. Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ο λαός τα έχει δει σχεδόν όλα, επισημαίνοντας πως τα κόμματα όλων των παριστάμενων πολιτικών αρχηγών έχουν συγκυβερνήσει και έχουν φέρει μνημόνια και κάλεσε τους νέους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους που έχουν απογοητευθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και προηγούμενα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να μην ξαναγυρίσουν στα παλιά κόμματά τους, να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα αναχώματα, αλλά να συμπορευτούν με το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, στην καταληκτική τοποθέτησή του ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής:
«Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στο λαό της πατρίδας μας, στους νέους και στις νέες. Όσους το προηγούμενο διάστημα, τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και είπαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κάποιες ελπίδες που αποδείχτηκαν ψεύτικες, μάταιες προσδοκίες και διαψεύστηκαν οικτρά και τώρα απογοητευμένοι ψάχνουν να βρουν αποκούμπι. Τους λέμε να μην ξαναγυρίσουν στα παλιά κόμματά τους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις που λειτουργούν ως αναχώματα και θα βάλουν πλάτη σε μια αντιλαϊκή διακυβέρνηση σ' αυτήν εδώ τη χώρα, το επόμενο διάστημα, στις 21 του Σεπτέμβρη.
Απευθυνόμαστε σε όσους είχαν ψηφίσει παλιότερα το ΚΚΕ το 2012, το 2009, νωρίτερα, που του δώσανε υψηλά ποσοστά, μετά από χρόνια, να σκεφτούν τι έκαναν αυτά τα χρόνια και πού οδήγησαν οι επιλογές τους και να συμπαραταχθούν σ' αυτήν την κρίσιμη εκλογική μάχη με το ΚΚΕ, να το κάνουν πιο δυνατό.
Οι κοκορομαχίες που είδαμε πριν δεν σημαίνουν ότι δεν θα βγάλουν κυβέρνηση, θα υπάρχει κυβέρνηση, μόνο που θα είναι κυβέρνηση των μνημονίων, αντιλαϊκή, δεν θα ανοίγει δρόμο για το λαό μας, θα τον φτωχοποιεί περισσότερο.
Άρα, δυνατό ΚΚΕ, γιατί υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής.
Είναι η "σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος"».
Οι απαντήσεις του Δ. Κουτσούμπα στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων
Η πρώτη ερώτηση προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα ήταν για την αποδέσμευση από την ΕΕ και το εθνικό νόμισμα και το αν η πρόταση του ΚΚΕ είναι καλύτερη από τη θέση του κόμματος του Π. Λαφαζάνη.
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι «δεν είναι απλώς καλύτερη ή χειρότερη η μία ή η άλλη πρόταση, είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, είναι η μέρα με τη νύχτα» και πρόσθεσε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα να πάρει την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγει ο ελληνικός λαός και την εξουσία και να την πάρει ο ελληνικός λαός με κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία, με σχεδιασμένη παραγωγή, ανάπτυξη προς όφελος του λαού και εκεί μέσα να δεις την πορεία αποδέσμευσης απ' την ΕΕ, φυσικά απ' την Ευρωζώνη, άρα και από το ευρώ και να ανοίξεις ένα δρόμο καλύτερο για το αύριο, για τους εργαζόμενους της χώρας μας και διαφορετικό πράγμα εντός του καπιταλιστικού δρόμου, με τα μονοπώλια κυρίαρχα, να έχουν και την ιδιοκτησία και την εξουσία, με την ΕΕ και όλο αυτόν τον περίγυρο, να φύγεις μόνο από το νόμισμα, από το ευρώ και να πας στη δραχμή ή σε ένα άλλο εθνικό νόμισμα. Αυτό θα σημαίνει νέα μέτρα για τους εργαζόμενους».
Για το Δημόσιο υπογράμμισε ότι «ζούμε σε ένα δημόσιο τομέα, σε έναν καπιταλιστικό τομέα, δημόσιο, κρατικό, ο οποίος έχει και διαφθαρεί και σαπίσει όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και λόγω της πολιτικής που ασκείται απ' τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εξαιτίας του ότι άμεσα είναι συνυφασμένος με μια εξουσία παράπλευρη, που είναι η πραγματική εξουσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» και πως το ΚΚΕ «παλεύει για μια κοινωνικοποιημένη οικονομία, για έναν τομέα ο οποίος βεβαίως θα ανήκει στο κράτος, αλλά όχι στο κράτος το καπιταλιστικό, στο κράτος το σημερινό, αλλά σε ένα άλλο κράτος όπου η εργατική τάξη, ο λαός μας θα είναι στην εξουσία, θα μπορεί να ελέγχει αυτόν τον κρατικό τομέα», ενώ σημείωσε ότι πρέπει να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό σε νοσοκομεία και σχολεία.
Για την Παιδεία και την επιβολή 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το μέτρο στη Βουλή και ζητά να καταργηθεί, διότι «πάλι πλήττεται η λαϊκή οικογένεια. Διότι σήμερα με την κατάσταση που είναι η Παιδεία, με το χάλι που έχει η Δημόσια Παιδεία, πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους και σε φροντιστήρια και σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια» και διότι «οι περισσότερες από αυτές τις σχολές, τα φροντιστήρια, οι σχολές ξένων γλωσσών αποτελούνται από αυτοαπασχολούμενους, ανθρώπους δηλαδή οι οποίοι ουσιαστικά βγάζουν το μεροκάματο».
Για τους πρόσφυγες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι εξετάζει να κάνει παρέμβαση στην υπηρεσιακή πρωθυπουργό και στον αρμόδιο Κοινοτικό επίτροπο για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης, έτσι ώστε «η Κομισιόν η ίδια να αναλάβει με απευθείας πτήσεις ή και με πλοία, αν μπορεί να βοηθήσει σ' αυτή την κατεύθυνση, αλλά οπωσδήποτε με τσάρτερ που είναι εύκολο - όλα τα νησιά μας και η Λέσβος που βουλιάζει αυτή τη στιγμή και η Κως και η Σάμος έχουν αεροδρόμια - να τους μεταφέρουν κατευθείαν στις χώρες προορισμού τους. Άμεσα μπορεί να γίνει και η καταγραφή πιο εύκολα σ' αυτή την κατεύθυνση, άμεσα, πού θέλουν να πάνε και να παίρνουν τα πρόχειρα αυτά χαρτιά που χρειάζονται. Πρέπει να λυθεί άμεσα, διότι δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα».
Ρωτήθηκε για τους τζιχαντιστές και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και απάντησε ότι «τόσα χρόνια που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα στα εθνικά θέματα, στα κυριαρχικά δικαιώματα έχουμε δει. Από το Κυπριακό και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που παραμένουν τα διάφορα "σχέδια Ανάν", που συνεχίζονται ως σχεδιασμός, από τα κυριαρχικά δικαιώματα, τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας» και αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ΝΑΤΟική βάση σε νησί του Αιγαίου.
Όσον αφορά τους τζιχαντιστές σημείωσε ότι «είναι σοβαρός κίνδυνος» και πως «δεν μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν από εκείνους που τους δημιούργησαν, που τους εξόπλισαν, τους εκπαίδευσαν και βεβαίως μιλάμε για την αμερικανική πολιτική, για μια σειρά άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».
Στη συνέχεια ο Δημήτρης Κουτσούμπας δέχθηκε δύο ερωτήσεις σε μία, αφ' ενός για τη στάση του Μανώλη Γλέζου και αφ' ετέρου για το δίλημμα ευρώ ή εθνικό νόμισμα. Απάντησε «για τον κ. Γλέζο δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας» και πως «την περασμένη βδομάδα είπε μια αλήθεια, την οποία τη λέει όλος ο ελληνικός λαός, δηλαδή ότι στο ΚΚΕ σήμερα υπάρχει ελπίδα, υπάρχει το αποκούμπι, υπάρχει εμπιστοσύνη». Για τη δραχμή ανέφερε πως γι' αυτό «απάντησα σε προηγούμενο ερώτημα - επίσης από άλλο δρόμο οδηγεί σε χρεοκοπία τον ελληνικό λαό, άρα λοιπόν η λύση βρίσκεται έξω απ' αυτά τα πλαίσια, έξω απ' αυτό το δρόμο ανάπτυξης, έξω απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες».
Σε αυτό το σημείο ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε το γεγονός ότι αφού γίνεται όπως γίνεται η διαδικασία της τηλεμαχίας (σ.σ. το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία του για τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων πάνω σε διαφορετικά ερωτήματα για κάθε πολιτικό αρχηγό), θα πρέπει τουλάχιστον να γίνεται κάθε φορά μία ερώτηση και όχι περισσότερες δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρόνος να απαντηθούν.
Υπάρχει λύση υπέρ του λαού, αυτή που προτείνει το ΚΚΕ
Στο γύρο όπου δινόταν η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν ένα συνολικότερο σχόλιο, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα δοκίμασε σχεδόν όλα, τα είδε όλα. Εδώ, στους εκπροσώπους των κομμάτων που είμαστε σήμερα εδώ, υπάρχουν συγκυβερνώντες, δηλαδή τελευταία συγκυβέρνησε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Καμμένος, τα κόμματά τους δηλαδή, πιο πριν είχαν συγκυβερνήσει ο κ. Μεϊμαράκης, η κ. Γεννηματά. Ψήφισαν μαζί τα μνημόνια τα τελευταία, προηγούμενα άλλοι, σήμερα ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Καμμένος, η κ. Γεννηματά και τα κόμματά τους.
Άρα, λοιπόν, πρέπει ο ελληνικός λαός να σκεφτεί ότι υπάρχει μια άλλη λύση, εφόσον συνεχώς βρισκόμαστε χρόνια τώρα, πολλά χρόνια, σε συνεχή αδιέξοδα, με το λαό μας μόνιμο υποζύγιο μιας πολιτικής που ακολούθησαν όλα αυτά τα κόμματα και τα νεότερα που συνεχίζουν την προηγούμενη. Κι αυτή η λύση είναι αυτή που προτείνει το ΚΚΕ».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget