Δεν είναι θετική η αναδιάρθρωση του χρέους;

Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι στο πρώτο πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ, ως ...κατάκτηση στις διαπραγματεύσεις που είχε με τους εταίρους του στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, ως ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Στελέχη του ομολογούν ότι τα μέτρα θα είναι σκληρά για το λαό αλλά - λένε - τουλάχιστον έχουμε το ...χρέος. Να, λοιπόν, η νέα «κόκκινη γραμμή» τους. Μια «κόκκινη γραμμή» για τη συγκυβέρνηση, αλλά και το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ και κάποιους κύκλους της ΕΕ. Κοινή «κόκκινη γραμμή» που ενώνει τις επιδιώξεις των κυβερνώντων με αυτές ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Γιατί είδαμε ότι με αφορμή την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, η συγκυβέρνηση πανηγύριζε και μόστραρε τα ...ευρήματά της λες και ήταν παραγγελία. Το καλύτερο άλλοθι, για να κρυφτούν τα βάρβαρα μέτρα που συντάσσονταν από κοινού με τους «Γάλλους τεχνοκράτες», που έχουν όπως φαίνεται την «τεχνογνωσία» στο να σχεδιάζουν τον τρόπο, για να πιεις το αίμα του λαού και να τη βγάλουν καθαρή οι καπιταλιστές.
Η κουβέντα για το χρέος έχει ως στόχο να εγκλωβίσει το λαό. Τα μέτρα που θα παρθούν είναι, μεταξύ άλλων, και για να μπορεί να είναι βιώσιμο το όποιο χρέος, να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δόσεις στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να ξαναβγεί στις αγορές, να ξαναδανειστεί από τις αγορές, να μοιράσει λεφτά στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους, να επενδύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και να έχουν κέρδη πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων και τους μισθούς πείνας που θα φέρει το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το χρέος και τα ελλείμματα θα παραμένουν, θα αυξάνονται ή θα μειώνονται ανάλογα με τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Εχει γίνει και θα ξαναγίνει και τώρα. Και ο λαός με χρέος ή χωρίς χρέος θα προσπαθεί να επιβιώσει με δυσκολία.
Το θέμα είναι ότι το χρέος δεν το έχει δημιουργήσει ο λαός, αλλά αυτός καλείται να το πληρώνει. Να φτύνει αίμα για να πληρώνει τα σπασμένα του καπιταλιστικού συστήματος, των κρατικών επιδοτήσεων προς τους επιχειρηματίες, των φοροαπαλλαγών στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, των δαπανών για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχαίρει για το χρέος και λέει ότι είναι ωφέλιμη η εξέλιξη της ελάφρυνσης του χρέους για το λαό. Η έκθεση του ΔΝΤ ζητά αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους, με πολύ μεγάλη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και προβλέπει την ανάγκη νέων ενισχύσεων - δανείων, πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Φυσικά, η υιοθέτηση αυτής της πρότασης ισοδυναμεί με νέο, ακόμα πιο σκληρό μνημόνιο, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα, όπως δείχνουν και η πείρα του προηγούμενου μεγάλου «κουρέματος» του κρατικού χρέους αλλά και οι προτάσεις του ΔΝΤ για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ο λαός θα συνεχίσει να αποπληρώνει, ενώ δεν ευθύνεται για τη διόγκωση του χρέους. Ωφελημένοι, με πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση, θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Ο λαός δεν έχει κανένα όφελος από αυτήν την εξέλιξη εάν τελικά συμβεί. Και πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μοναδικός δρόμος είναι ο ίδιος να πάρει την εξουσία στα χέρια του, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ και να διαγράψει μια και καλή όλο το χρέος.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget