Πρόσφυγες - Μετανάστες: Φθηνά εργατικά χέρια βρίσκει σε αυτούς που ξεριζώνει η ΕΕ

Σε πεδίο αντιπαράθεσης, μεταξύ των αστικών τάξεων των χωρών της ΕΕ - και κατ' επέκταση των κυβερνήσεων - αποτελεί η διαχείριση του ρεύματος προσφύγων και μεταναστών, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ. Η συσσώρευση φτηνών εργατικών χεριών σε χώρες, όπως ηΓερμανία και η Σουηδία, έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους βιομήχανους των χωρών αυτών, κάτι που δημιουργεί σκεπτικισμό στις αστικές τάξεις άλλων κρατών της ΕΕ.  
Με την ομιλία του «για την κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, αναμένεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, να παρουσιάσει το λεγόμενο «σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης». Αυτό περιλαμβάνει τη λεγόμενηποσόστωση ανάμεσα στις χώρες - μέλη, για την κατανομή των προσφύγων, αλλά και την επαναπροώθηση όσων δεν θα καταφέρουν να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα (επίσης όμως ξεριζωμένων θυμάτων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας). Στο σχέδιο περιλαμβάνονται και νέεςστρατιωτικές επεμβάσεις όπως η EUNAVFOR MED που μπαίνει σε δεύτερη φάση, δηλαδή επιχειρήσεις στη Μεσόγειο με το νέο πρόσχημα της «αντιμετώπισης των διακινητών».
Βασικό στοιχείο της πρότασης Γιούνκερ, είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η «αποδοχή» 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και η κατανομή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, με βάση τις ποσοστώσεις, που έχει γίνει δεκτή με ικανοποίηση, αλλά και με επιφυλάξεις, από χώρες όπως η Βρετανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τσεχία αποτυπώνοντας τις ενδοαστικές αντιθέσεις.
Για την Γερμανία, που εμφανίζεται η πιο «γενναιόδωρη» στην αποδοχή προσφύγων είναι φανερό ότι πρόκειται για κίνηση που εξυπηρετεί και τις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη, όπως δηλώνουν επιφανείς εκπρόσωποί του.
Η πρόταση της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση δεν είναι παρά μόνο «ένα πρώτο βήμα» όπως δήλωσε από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους εταίρους της στην ΕΕ να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο. «Χαιρετίζουμε την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως ένα πρώτο, σημαντικό βήμα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν«Όμως απομένει να γίνει ένα βήμα, χρειαζόμαστε σε τελική ανάλυση ένα ανοιχτό σύστημα ποσοστώσεων» συνέχισε. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι μεσοπρόθεσμα οι διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών θα ξεπεραστούν αλλά αυτό δεν θα γίνει «ούτε αύριο, ούτε την επόμενη εβδομάδα».
Ο Στ. Λεβέν από την πλευρά του, είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν «βαθιά ηθική ευθύνη» απέναντι στους πρόσφυγες. «Πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Υπάρχουν 28 χώρες στην ΕΕ, με τις ίδιες ευθύνες» υπογράμμισε.
Η Σουηδία εκτιμά ότι θα υποδεχτεί φέτος 74.000 πρόσφυγες στο έδαφός της. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμη να δεχτεί και να βοηθήσει 20.000 πρόσφυγες από τη Συρία, ενώ και η κυβέρνηση της Βραζιλίας που ήδη φιλοξενεί 2.000, ανακοίνωσε ότι μπορεί να δεχτεί πολύ περισσότερους.
Από την προσφυγιά στη σύγχρονη δουλεία
Ήδη, οι γερμανικοί κολοσσοί τρίβουν τα χέρια τους στην ιδέα της συσσώρευσης πάμφθηνων εργατικών χεριών, που μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις (όπως αυτή της Συρίας), έχουν και καλή μόρφωση. «Οι πιθανότητες δεν είναι κακές» δηλώνει ο Ντίτερ Τσέσκε, επικεφαλής της«Daimler»«Οι περισσότεροι πρόσφυγες είναι νέοι, καλά μορφωμένοι και με μεγάλες φιλοδοξίες. Τέτοιους ανθρώπους ψάχνουμε».
Η υπεύθυνη προσωπικού της «Siemens» Γιανίνα Κούγκελ, δήλωσε ότι η εταιρεία προτίθεται να απασχολήσει πρόσφυγες και να τους ενσωματώσει. Στο Ερλάνγκεν ξεκίνησε πιλοτικό πρόγραμμα, ενώ διέθεσε και 10 θέσεις για πρακτική εξάσκηση. Από την πλευρά της η «BASF»ξεκίνησε 20 προγράμματα «με στόχο την ενσωμάτωση των προσφύγων». Η «Bayer» θεωρεί ότι «η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινωνικές προκλήσεις». Η εταιρεία σχεδιάζει στο Βερολίνο ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου «μέσω σχολικών βοηθημάτων να τεθούν ήδη στο σχολείο οι βάσεις για μια επιτυχημένη κοινωνική ένταξη των προσφυγόπουλων». Ο ασφαλιστικός κολοσσός «Allianz» δήλωσε γενικά ότι βοηθά τους πρόσφυγες «γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία» χωρίς να διευκρινίσει όμως τον τρόπο.
Όσον αφορά τις εκκλήσεις της Άνγ. Μέρκελ, για τη «βελτίωση» και την «απλοποίηση» του νομοθετικού πλαισίου για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητές αν διαβάσει κανείς τις αντίστοιχες εκκλήσεις των Γερμανών βιομηχάνων: Ο διευθυντής του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Άχιμ Ντερξ, ζήτησε να μην απελαύνονται νέοι άνθρωποι μετά από μαθητεία διάρκειας τριών χρόνων. «Μετά την μαθητεία θα πρέπει να συνεχίζουν να εργάζονται για άλλα δύο χρόνια». Αλλά και ο επικεφαλής του χημικού κολοσσού «Evonik», ζήτησε την απλούστευση της νομοθεσίας. «Δεν είναι δυνατόν στη Γερμανία να υπάρχουν 50 διαφορετικοί νόμοι που να ρυθμίζουν τους όρους παραμονής των προσφύγων. Χρειαζόμαστε ένα νόμο, που να δημιουργεί ένα διαφανές και ενοποιημένο καθεστώς εργασίας των προσφύγων». O πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο, ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να διαμορφώσουν τις διαδικασίες ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές και εύκολες για τους ανθρώπους.
Ακόμη και το «εμπόδιο» της γλώσσας, φαίνεται να ξεπερνιέται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιπλέον εργατική δύναμη: Ο Χόλγκερ Σβάνεκε, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Συνδέσμου Γερμανών Βιοτεχνών, επιβεβαίωσε τη μεγάλη ετοιμότητα των βιοτεχνών να δεχθούν πρόσφυγες, αλλά θα πρέπει να βελτιώσουν αισθητά τις γνώσεις των γερμανικών, προτείνοντας την πραγματοποίηση επιδοτούμενων (από τους ίδιους) εντατικά μαθήματα.
Σύνοδο Κορυφής και χρηματοδότηση ζητά η ελληνική κυβέρνηση
Την πραγματοποίηση Συνόδου Κορυφής με θέμα το μεταναστευτικό, ζήτησε την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, σε τηλεφωνική επαφή που είχαν τη Τρίτη.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.
Εκτός από το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη ρυθμιστική αρχή, που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας ακόμα 2.187 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.
Εντός της ημέρας, αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά και το καταμαράν «Tera Jet» μεταφέροντας άλλους 1.700 μετανάστες, ενώ έξω από το λιμάνι του νησιού είναι και το «Blue Star Patmos», το οποίο επίσης θα παραλάβει μόνο πρόσφυγες και μετανάστες.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget