03/10/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κόντρα στις μεθοδεύσεις και τις συναλλαγές, με μέτωπο και σταθερή, αδιάλλακτη δράση απέναντι στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Μάρτη, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) όχι μόνο διατήρησε, αλλά και αύξησε τις δυνάμεις της στη διοίκηση και στους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (από 9 σε 11).
Σε ανακοίνωσή της (επισυνάπτεται παρακάτω σε μορφή PDF) για τις εκλογές στο συνέδριο της κλαδικής ομοσπονδίας, σημειώνει: «Σε ένα Συνέδριο-παρωδία που υπονομεύτηκε από τη στάση των άλλων δυνάμεων, οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ προσπαθούν με μια ανακοίνωση να ξεπλυθούν από τα αίσχη και τη δυσοσμία που αποπνέουν. Σε κοινό μέτωπο και βηματισμό με τις υπόλοιπες παρατάξεις, απέκλεισαν εργαζόμενους, όπως την αντιπρόεδρο των καθαριστριών στη Λάρισα, απολυμένη από την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού ΙSS, την ίδια στιγμή που νομιμοποιούσαν ό,τι "περνούσε απ’ έξω". Με ευφάνταστες δικαιολογίες νομιμοποίησαν σωματεία που είχαν στις γραμμές τους, διπλοεγγεγραμμένους, από αγρότες και δημοτικούς υπάλληλους μέχρι αυτοαπασχολούμενους και συνταξιούχους.
Δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους! Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ είναι οι κατεξοχήν δυνάμεις κατασκευής και παράγωγης νόθων αντιπρόσωπων, οι καθαρές φωνές του "Σκλαβενίτη", του "Βερόπουλου", του "Βασιλόπουλου" στις γραμμές των εργαζομένων. Είναι δυνάμεις εκπαιδευμένες στις συναλλαγές, στις υπόγειες συμφωνίες, εμποτισμένοι στο ψέμα, την ίντριγκα, τη συκοφαντία, τον παραγοντισμό.
Η παράταξη του ΜΕΤΑ, που ξαφνικά ανακάλυψε το μνημονιακό ρόλο της κυβέρνησης, που μέχρι πρόσφατα υπεράσπιζε, μεταλλάσσεται σε οτιδήποτε χρειαστεί για να επιβιώσει ως φωνή των εργοδοτών μέσα στα σωματεία. Είναι οι δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα καλούσαν να υπερασπιστούμε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και σε συλλαλητήρια στήριξης, οι δυνάμεις που έχουν ψηλά τις αξίες του κοινωνικού εταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων, αυτοί που από τη θέση της Διοίκησης υπέγραφαν μειώσεις στις κλαδικές συμβάσεις.
Είναι αυτοί που μαζί με την εργοδοσία αποτελούν ένα αδιάσπαστο μόρφωμα. Προϊστάμενοι, διευθυντικά στελέχη με θέσεις-κλειδιά στα σούπερ μάρκετ (διεύθυνση ανθρώπινων πόρων), οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απέλυαν εργαζόμενους που τολμούσαν να αρνηθούν τη συμμετοχή τους στα αμιγώς εργοδοτικά ψηφοδέλτια, αποτελούν τη δύναμη κρούσης της παράταξης ΜΕΤΑ.
Είναι η δύναμη που αποφασίζει εκλογές σωματείων στο σκοτάδι, αποκλείει συνεχώς τη συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με κάθε τρόπο. Πραγματοποιούν εκλογές κατ’ εντολή και μέσω του μηχανισμού της εργοδοσίας, είναι σωματεία-φαντάσματα, παραγωγής νοθείας και διαμόρφωσης πλαστών συσχετισμών, στην Ομοσπονδία, στο ΕΚΑ, στη ΓΣΕΕ.
Κανένας δεν γνωρίζει ποτέ και πού γίνονται συνελεύσεις, κανένας δεν έχει πάρει ποτέ μια ανακοίνωση, ένα δελτίο Τύπου, δεν έχει μάθει για τις δραστηριότητες των σωματείων π.χ. στον "Σκλαβενίτη". Η απεργία, στα σούπερ μάρκετ που έχουν την πλειοψηφία, είναι άγνωστη και απαγορευμένη λέξη. Έχουν το θράσος να βγάζουν γλώσσα αυτοί που φέρνουν τους εργαζόμενους αγκαζέ με τους προϊσταμένους τους για να ψηφίσουν, μην τυχόν και τους ξεφύγει κανείς ή μολυνθεί κάποιος από τη φωνή και τις ανακοινώσεις των ταξικών δυνάμεων.
Οι πρωτεργάτες των απεργιών της φωτογραφίας, αυτοί που την ίδια στιγμή σιωπούν για τις οργανωμένες απεργοσπαστικές δυνάμεις τους, στα σούπερ μάρκετ, έχουν το θράσος να αναφέρουν χοντροκομμένα ψέματα μέσα στο Συνέδριο, πως δήθεν το ΠΑΜΕ καταψήφιζε απεργίες. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, οι μπροστάρηδες των απεργιών χωρίς απεργούς, απεργίες που προκηρύσσονται ξαφνικά λίγες ώρες πριν, χωρίς να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να φτάνει έστω μια ανακοίνωση στους τόπους δουλειάς, έχουν το θράσος να συκοφαντούν δεκάδες εργαζόμενους που μετρούν απολύσεις και διώξεις για την πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση τους.
Ας αναρωτηθεί ο κάθε εργαζόμενος στο εμπόριο, στα γραφεία, στις καθαρίστριες, στις αποθήκες, πού και πότε είδαν ανακοίνωση της Ομοσπονδίας στο χώρο τους. Πού και πότε εμφανίστηκαν μέλη της πλειοψηφίας της Διοίκησης για να τους ενημερώσουν, για να οργανώσουν τους αγώνες. Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ ποιοι είναι αυτοί που δήθεν τους εκπροσωπούν. Γνωρίζουν ότι τα διευθυντικά στελέχη των σουπερμάρκετ είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα;
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, δεν θα αφήσουν εργαζόμενο ανενημέρωτο που δεν θα μάθει για τις συκοφαντίες τους, για το βρώμικο ρόλο τους. Με μεγαλύτερο πείσμα, σε κάθε νομό, σε κάθε εργασιακό χώρο, θα μπουν στη μάχη για την αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των εργαζομένων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων, για να πετάξουμε εκτός των γραμμών μας τους ανθρώπους της εργοδοσίας που έχουν κατσικωθεί στις πλάτες μας.
Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για συνδικάτα μαζικά, αγωνιστικά, ταξικά που θα βρίσκονται στα χέρια των εργαζομένων, για να αποφασίζουν οι εργάτες για τη ζωή τους και όχι οι εντεταλμένοι των εργοδοτών.
* Όσον αφορά το Συνέδριο, επισυνάπτουμε τη φωτογραφία μετά το τέλος της διαδικασίας της νομιμοποίησης των αντιπρόσωπων. Αφού οι αντιπρόσωποι όλων των παρατάξεων (ΜΕΤΑ -ΠΑΣΚΕ - ΕΜΕΙΣ - ΔΑΚΕ) μονομπλόκ "τέλειωσαν" τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν για να αλλοιώσουν τη σύνθεση του Συνεδρίου, εξαφανίστηκαν στη νυχτερινή Αθήνα, διαλύοντας τη διαδικασία της συζήτησης και των ομιλιών, την πιο ουσιαστική πλευρά του διημέρου».




Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, παραχώρησε συνέντευξη χτες στην ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Χρ. Γιαννούλη. Η συζήτηση επικέντρωσε στο Προσφυγικό, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή το Ασφαλιστικό και στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις καθώς και τις πολιτικές εξελίξεις.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.
***
Συνιστούν επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις της Συνόδου
Σε ερώτηση σχετικά με την εκτίμηση του Κόμματος για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Σμύρνης και αν ταυτίζεται με την εκτίμησή του για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπογράμμισε:
«Είναι επικίνδυνη εξέλιξη οι αποφάσεις που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, γιατί επίκεινται και οι "λεπτομέρειες", που μάλλον προϊδεάζουν για ακόμα χειρότερη εξέλιξη για την άλλη βδομάδα. Αλλά οι μέχρι τώρα αποφάσεις είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Εμείς εκτιμάμε ότι είναι ουσιαστικά ένα ακόμα βήμα προς τα πίσω, χειροτερεύει όχι μόνο η θέση των προσφύγων, αλλά και συνολικά του ελληνικού λαού. Θα έχουμε νέο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας και βεβαίως μένουν ανοιχτά όλα τα ζητήματα. Ενώ, επί της ουσίας, η κατάληξη αυτής της Συνόδου ευνόησε μόνο την τουρκική πολιτική, την αστική τάξη της Τουρκίας, η οποία πήρε αρκετά από αυτά που έθετε ως όρους».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να αποτραπούν αυτοί οι κίνδυνοι σε πραγματικό χρόνο δράσης πέρα από την ερμηνεία των πραγμάτων επισήμανε:
«Σε χρόνους δράσης δεν έπρεπε να υπάρχει ούτε βήμα πίσω από το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι κλειστά τα σύνορα, τα οποία και με τη βούλα πια της ΕΕ και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης έκλεισαν. Αναφέρομαι στη δίοδο, τράνζιτ, από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρώπη. Επρεπε να υπάρχει σταθερή γραμμή να ανοίξει η Ειδομένη, δηλαδή να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη και να πάνε στην ΠΓΔΜ, ως δίοδο για τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Δεύτερο: Επρεπε η κυβέρνηση να θέσει πιο σταθερά το ζήτημα της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής, που αυτές είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος. Εκεί είναι τα εκατομμύρια των εγκλωβισμένων που έρχονται από τις τουρκικές ακτές και θαλασσοπνίγονται και μετά εγκλωβίζονται είτε στα νησιά του Αιγαίου, είτε στον Πειραιά και τώρα στην Ειδομένη. Αρα λοιπόν εκεί είναι το ζήτημα».
Καταστρατηγείται το Δίκαιο για τους πρόσφυγες
Σχολιάζοντας το σχέδιο επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία σημείωσε:
«Βεβαίως και είναι μια άλλη απαράδεκτη απόφαση. Εδώ, καταλύεται ουσιαστικά με αυτήν την απόφαση που πάρθηκε στη Σύνοδο - με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, επιμένουμε σε αυτό - καταστρατηγείται το διεθνές προσφυγικό Δίκαιο. Καταστρατηγείται η Σύμβαση της Γενεύης, διότι πλέον δεν είναι μόνο οι Αφγανοί, οι Ιρακινοί που δεν θα θεωρούνται πρόσφυγες και αυτοί είναι περίπου άνω του 90% αυτών που έρχονται στην Ελλάδα. Το 50 - 52% είναι Σύροι, αλλά το 28% είναι Αφγανοί, από τα στοιχεία που μας έδωσε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και κάπου το 15% είναι Ιρακινοί. Και μόνο ένα 4 - 5% είναι άλλων εθνικοτήτων, από άλλες περιοχές. Αρα, λοιπόν, δεν θεωρούνται πρόσφυγες στην ουσία από την ΕΕ, από την Τουρκία, αλλά και από την Ελλάδα. Ενώ στα λόγια η Ελλάδα λέει ότι τους θεωρεί πρόσφυγες, με αυτήν την απόφαση επιλέγει μέρη ξεχωριστά του Αφγανιστάν, για παράδειγμα, από όπου προέρχονται αυτοί, για να θεωρήσει κάποιον πρόσφυγα, ενώ τους υπόλοιπους δεν τους θεωρεί, οπότε αυτό ανοίγει το δρόμο της καταστρατήγησης. Τώρα εντάσσονται και Σύροι, εκτός από τους Αφγανούς και τους Ιρακινούς, όπου δεν θεωρούνται κάποιοι πρόσφυγες επειδή πιθανόν σε κάποιο μέρος της Συρίας - λένε - δεν είναι τόσο εμπόλεμη η κατάσταση ή δεν βομβαρδίστηκε τόσο πολύ η πόλη τους και δεν τους θεωρεί πρόσφυγες. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα».
Οι προτάσεις του ΚΚΕ απαντάνε και στις αιτίες και στις επιπτώσεις του προβλήματος
Σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή τόνισε:
«Η δέσμη των προτάσεων που έχει το ΚΚΕ γι' αυτή τη στιγμή μιλάνε. Για παράδειγμα: Χώροι προσωρινής φιλοξενίας. Δεν είναι χώροι προσωρινής φιλοξενίας αυτοί που δημιουργούνται με τα hot spots και όλες οι υπόλοιπες υποδομές που δημιουργούνται. Είναι χώροι εγκλωβισμού, είναι χώροι που θα εξελιχθούν πιθανόν στο μέλλον σε νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων ή αν είναι ελεύθεροι θα δημιουργούν πρόβλημα στον ιστό της κάθε πόλης που θα μένουν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες και θα ψάχνουν για ένα πιάτο φαΐ γι' αυτούς και τα παιδιά τους ή ένα ρούχο να βάλουν πάνω τους. Και θα γίνονται θύματα εμπόρων, εκμεταλλευτών κ.λπ.».
Για το αν το ΚΚΕ αναφέρεται σε κλειστά τύπου κέντρα, όπως προτείνει η ΝΔ, διευκρίνισε:
«Οχι, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Εμείς είπαμε, για παράδειγμα, αν θες χώρο προσωρινής φιλοξενίας, δεν λογίζεται πάνω από 1 - 2 μήνες, αντί να πηγαίνουν στην Ειδομένη, υπάρχουν αχρησιμοποίητες κατασκηνώσεις, ανενεργά στρατόπεδα σε διάφορα σημεία της χώρας και της Αττικής και αλλού».
Σχολιάζοντας τις λύσεις που προωθούνται αυτήν τη στιγμή επισήμανε:
«Δεν κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση αυτές οι λύσεις. Αυτές οι λύσεις - και με τα hot spots και με τα υπόλοιπα υποτίθεται προσωρινής φιλοξενίας - οδηγούν σε εγκλωβισμό. Ενα είναι αυτό. Ενα δεύτερο: Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση ή αντίρρηση σχετικά με το Δουβλίνο, σχετικά με όλες τις υπόλοιπες συμφωνίες που αφορούν τη Σένγκεν ή άλλα ζητήματα, επειδή δεν θεωρείται ρεαλιστικό αυτή τη στιγμή να διεκδικηθεί. Αλλά άμα δεν ανοίξεις το ζήτημα, δεν ενημερώσεις, δεν κάνεις καμπάνιες γι' αυτό και δεν βρεις συμμάχους, που μπορούν να βρεθούν σύμμαχοι γι' αυτό το ζήτημα, βεβαίως δεν ανοίγει ο δρόμος».
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει κυρώσεις απέναντι στις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μα τι κυρώσεις; Αφού στην ουσία η Σύνοδος επικύρωσε τις θέσεις των χωρών, όπως είναι της Αυστρίας, των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ και άλλων χωρών εκτός ΕΕ, που κλείνουν τα σύνορα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συζητηθούν κυρώσεις, εφόσον δεν τέθηκαν ούτε και από την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, το "βέτο". Εμείς δεν θα αρνιόμασταν ακόμα και το "βέτο", όπως κάνουν και άλλες χώρες σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να χρησιμοποιηθεί. Χωρίς να σημαίνει ότι και αυτό θα έλυνε οριστικά το πρόβλημα. Αλλά τη συγκεκριμένη στιγμή θα διευκόλυνε. Δεν μιλήσανε, για παράδειγμα, για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Γι' αυτό επίσης τσιμουδιά».
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα έπρεπε οι πολιτικές διαφορές να περάσουν σε δεύτερο πλάνο με δεδομένο ότι το Προσφυγικό εξελίσσεται σε σοβαρό «εθνικό ζήτημα» ξεκαθάρισε:
«Δεν πρόκειται για πολιτικές διαφορές κομμάτων, για ζητήματα εσωτερικής φύσης ή για ζητήματα προοπτικής, πού θα πάει η κατάσταση συνολικά. Μιλήσαμε για το Προσφυγικό. Οι θέσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ και στην πρωτολογία, στη συνέχεια στη δευτερολογία, που είχαμε τη δυνατότητα με βάση τη διαδικασία και το υπόμνημα που καταθέσαμε και το δώσαμε στη συνέχεια και στη δημοσιότητα, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, περιέχουν συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για το προσφυγικό ζήτημα, αφορούν στην ουσία του προβλήματος. Εμείς δεν συναινέσαμε και, δυστυχώς, η συζήτηση μέσα στη σύσκεψη επιβεβαίωσε όλες μας τις ανησυχίες και τις μεγάλωσε στη συνέχεια. Αποτέλεσμα ήταν και η προχτεσινή Σύνοδος Κορυφής και οι χτεσινές αποφάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι επικίνδυνη εξέλιξη. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε τέτοια παζάρια, που οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση το λαό της πατρίδας μας, που δεν λύνουν κανένα πρόβλημα από τη δυστυχία των προσφύγων και από το πραγματικό πρόβλημα που έχουν, αντίθετα τα επιδεινώνουν. Αυτή είναι η ουσία. Αυτή η πολιτική κατεύθυνση που συζητήθηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και που την είδαμε και ως κατάληξη και στην προχτεσινή Σύνοδο, με εξελίξεις που θα έχουμε και τις επόμενες μέρες επιβεβαιώνουν αυτές τις θέσεις του ΚΚΕ. Και η προειδοποίησή μας ήταν από την αρχή, από τον περασμένο Δεκέμβρη και πιο πριν, όταν ξεκίνησε ο όγκος των προσφυγικών ροών. Χωρίς να μπαίνει στο τραπέζι, ούτε ως ευχή, να μην υπάρχει καμιά ανάμειξη του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, άλλων χωρών, που είναι σύμμαχοι της Ελλάδας, στους βομβαρδισμούς, στον πόλεμο, στην επέμβαση στη Συρία. Γιατί αυτά μόνο επιδεινώνουν το πρόβλημα, δεν το επιλύουν».
Τέλος της «αξιολόγησης» σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων
Σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων για την «αξιολόγηση» και την «ατάκα» Ντάισελμπλουμ για το χρέος σημείωσε:
«Τέλος της "αξιολόγησης" σημαίνει πέρασμα όλων των αντιλαϊκών μέτρων, που σημαίνει θα την πληρώσει πάλι ο εργαζόμενος λαός. Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με ό,τι σημαίνει αυτό για περικοπές σε συντάξεις, κύριες, επικουρικές, δεν έχει σημασία, στην τσέπη του εργαζόμενου μετρά τι θα μπαίνει τελικά, φορολογικά μέτρα, "κόκκινα" δάνεια, που ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις κατοικιών και πλειστηριασμούς και βεβαίως τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων, των ονομαζόμενων αποκρατικοποιήσεων σημαντικών υποδομών της χώρας, που επίσης ανοίγουν ένα φαύλο κύκλο απολύσεων, περιορισμού εργατικών θέσεων και μια σειρά άλλα τέτοια ζητήματα. Με αυτήν την προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι ζητούν την "αξιολόγηση" και λένε ότι μέχρι το Πάσχα θα συμφωνήσουν».
-- Αυτές είναι οι δικές τους απαιτήσεις, αλλά εκεί θα διαπραγματευτεί και η ελληνική κυβέρνηση.
-- Και είναι σύμφωνη η γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
-- Πώς το ξέρουμε αυτό;
-- Επίσημα τους είπε ότι θα τα περάσουμε αυτά τα προαπαιτούμενα, αυτά τα μέτρα για την «αξιολόγηση», ένα αυτό. Δεύτερο, να έχουμε κατά νου το εξής - και όσοι δεν το καταλαβαίνουν από τους τηλεθεατές μας αυτή τη στιγμή ας το κρατήσουν για μετά το Πάσχα - αυτό το τυράκι στη φάκα, που είναι το "θα συζητήσουμε για το χρέος", έστω έτσι όπως ειπώθηκε, που το πήρε πίσω ο Σόιμπλε κ.λπ., με τα γνωστά που είπε τέλος πάντων....
-- Τις δηλώσεις που έκανε ότι δεν είναι ουσιαστικό θέμα, αλλά θέμα prestige...
-- Ναι, δεν είναι «ουσιαστικό», είναι «επιμέρους» θέμα. Ξέρετε αυτό που είπε και η Μέρκελ: «Ο διάβολος στις λεπτομέρειες κρύβεται», λοιπόν, για το τι συζητάνε εκεί. Βεβαίως, θα δώσουν ένα τέτοιο «τυράκι» για να καλμάρουν τις λαϊκές αντιδράσεις, για να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθεια που θα κάνει για να περάσει αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά η όποια συζήτηση για το χρέος, για δήθεν απομείωση, αφορά κυρίως επιμήκυνση, περισσότερα χρόνια δηλαδή προς τα πίσω, ακόμα και «κούρεμα» να υπάρχει εγώ σας λέω, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ακόμα και αυτό θα σημαίνει νέα προαπαιτούμενα. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε και αυτό πρέπει να λέμε ξεκάθαρα όλες οι δυνάμεις στον ελληνικό λαό, δεν πρέπει να λέμε ψέματα για να τον ρίχνουμε μετά στα τάρταρα, στην απογοήτευση. Αρα, το κύριο ζήτημα είναι τι μέτρα θα απαιτήσουν για να μιλήσουν για το χρέος στη συνέχεια και τα μέτρα θα είναι πάρα πολύ σκληρά και περισσότερα από τα σημερινά. Αυτό να είναι καθαρό.
Το ΚΚΕ δε μιλάει για άμυνα, αλλά για αντεπίθεση
Σε ερώτηση σχετικά με τις λαϊκές κινητοποιήσεις ως «γραμμή άμυνας» αλλά και την πορεία των πολιτικών εξελίξεων, αν εκτιμά ότι τα μέτρα θα περάσουν ή θα έχουμε άλλες πολιτικές διεργασίες, σχηματισμό άλλης κυβέρνησης ή εκλογές ξεκαθάρισε:
«Καταρχήν, για να λέμε την πραγματικότητα για το τι λέει το ΚΚΕ. Εμείς δε μιλάμε για γραμμή άμυνας, ας το δεχτώ έτσι όπως το είπατε, εμείς μιλάμε να αποφασίσει ο λαός, γιατί αλλιώς δε γίνεται. Δεν είναι να το λέει το ΚΚΕ, να το θέλει. Πρέπει ο ίδιος ο λαός να το αποφασίσει και να περάσει σε αντεπίθεση, που σημαίνει νέα οργάνωση μεγάλων μαζικών κινητοποιήσεων, στη νέα φάση που βρισκόμαστε, μετά το κλείσιμο κάποιων άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, με άλλες μορφές αγώνα. Είναι η 48ωρη απεργία, πανεργατική, πανυπαλληλική, με συμμετοχή και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, και αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων κ.λπ., τη μέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, είναι σημαντική αυτή η μάχη. Και βεβαίως να οργανώσει την πάλη του, σε λαϊκή συμμαχία η εργατική τάξη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, είτε είναι αγρότες, είτε αυτοαπασχολούμενοι κ.λπ. Αρα, αυτό είναι ένα μεγάλο μέτωπο, είναι ο τρόπος που μπορεί να δοθεί λύση και αντίστασης και ανακούφισης και κάποιων μέτρων άμεσων που μπορούν να παρθούν.
Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Στο δεύτερο ερώτημά σας, στη Βουλή, θα παλέψουμε βεβαίως να μην περάσει το νομοσχέδιο. Με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς και τη διάθεση που φαίνεται στους κυβερνητικούς βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα πάρουν τους 151. Δεν φαίνονται, δηλαδή, διατεθειμένοι να αντιδράσουν όσον αφορά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση. Ομως, το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη μέσα εκεί και θα καλέσει άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, γιατί πραγματικά είναι ταφόπλακα για τον εργαζόμενο λαό, για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Θα κάνουμε και άλλες προτάσεις. Σήμερα, θα καταθέσουμε πρόταση στη Βουλή, πρόταση νόμου και για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για άλλα λαϊκά προβλήματα, τα οποία θα τα παρουσιάσουμε αναλυτικά αύριο».
Ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε εάν η πρόβλεψή του είναι ότι το Ασφαλιστικό θα περάσει, ότι δεν θα κινδυνεύσει η κυβερνητική πλειοψηφία και απάντησε:
«Ετσι λένε οι κυβερνητικοί βουλευτές. Αυτό δεν εξαρτάται από τις ψήφους του ΚΚΕ. Εμείς θα καταψηφίσουμε, θα υψώσουμε τείχος απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, σε αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, βεβαίως θα το καταψηφίσουμε, αυτό είναι ξεκάθαρο».
Χρειάζεται άλλη λαϊκή πλειοψηφία για άλλη εξουσία
Σε ερώτηση σχετικά με την αναγκαιότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης σημείωσε:
«Εμείς θεωρούμε ότι χρειάζεται μια άλλη, εντελώς νέα κυβέρνηση, μια άλλη λαϊκή πλειοψηφία, που να εκφράζεται και στη Βουλή και παντού, σε όλα τα όργανα του κινήματος. Χρειάζεται μια άλλη εξουσία, με άλλο εντελώς πρόγραμμα, με άλλο σχέδιο και για την οικονομία και για την κοινωνία και για τα διάφορα όργανα στο εποικοδόμημα κ.λπ. Αρα, λοιπόν, εμείς δε λέμε ότι χρειάζεται, λέμε τι αντικειμενικά μπορεί να γίνει. Υπάρχει, λοιπόν, βάση σε αυτά τα κόμματα που αναφέρατε πριν, η αντικειμενική βάση για ευρύτερη συνεργασία. Η κυβέρνηση μένει να αποφασίσει».
-- Η ΝΔ δε θέλει όμως και είναι προϋπόθεση για να γίνει οικουμενική...
-- Ναι, η ΝΔ δε θέλει, διότι η ΝΔ αυτή τη στιγμή, από όσο μπορώ να εκτιμήσω με βάση τις θέσεις του κόμματος αυτού, μετά την εκλογή κυρίως του κ. Μητσοτάκη, θέλει να ενισχύσει αυτό το δίπολο της αντιπαράθεσης. Από τη μια μεριά ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα, από την άλλη ΝΔ, για να παίξει ξανά στο δήθεν αριστερά, δήθεν δεξιά και να παρασύρει τον κόσμο.
-- Η ΝΔ προτιμά, εάν υπάρχει ανάγκη, να πάμε σε εκλογές. Εσείς τι λέτε;
-- Δε νομίζουμε ότι οι εκλογές λύνουν τα προβλήματα αυτή τη στιγμή. Πριν από λίγους μήνες έγιναν και μάλιστα σε τρεις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις το 2015. Δεν θεωρούμε ότι με αυτόν το συσχετισμό δύναμης, αυτή τη στιγμή θα αλλάξει κάτι. Διότι, για παράδειγμα, εμείς δε θεωρούμε ότι είναι εναλλακτική λύση να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ. Η ΝΔ βαδίζει στα ίδια χνάρια που βαδίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βαδίζει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ. Δηλαδή, μνημόνια και ξερό ψωμί, ΕΕ και ξερό ψωμί. Αυτά πρέπει να τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως να τα αποφασίσει κυρίως μέσα από τους αγώνες του και όταν γίνουν εκλογές ή εάν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη, να αλλάξει τους συσχετισμούς σε όφελός του ο εργαζόμενος λαός, ενισχύοντας το ΚΚΕ και μόνο.
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει το ΚΚΕ σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, ακόμα και αν δεν είναι απλή και άδολη αναλογική απάντησε:

«Μα δεν θα είναι. Ο κ. Τσίπρας έχει πει και στη συνάντηση που είχαμε και σε όλους τους τόνους δημόσια ότι δεν θα είναι απλή αναλογική. Γι' αυτό και εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσουμε τέτοιον εκλογικό νόμο, που δήθεν θα είναι αναλογικότερος. Γιατί θα είναι τελικά σε βάρος των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως των μικρότερων κομμάτων. Ολα αυτά περί περιορισμού δήθεν του πλαφόν, να παίρνει και ο πρώτος και ο δεύτερος, αφορά τα δύο μεγάλα κόμματα, το δικομματισμό δηλαδή. Η, ξέρω εγώ, κατάτμηση εκλογικών περιφερειών ή άλλα τέτοια ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα, δεν οδηγούν σε λύσεις ούτε τον ελληνικό λαό, για τα μέτρα που θα παίρνουν αυτές οι κυβερνήσεις. Θα καταψηφίσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, εκτός και αν είναι καθαρή, απλή αναλογική».

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και προβλέπει επίσης την επαναφορά των δώρων σε μισθωτούς - συνταξιούχους και την κατάργηση αντεργατικών διατάξεων. Τρεις φορές στο παρελθόν οι κυβερνήσεις απέρριψαν τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ
Πρόταση νόμου, με τον τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων», κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε την ίδια πρόταση νόμου άλλες δύο φορές στη Βουλή, στις 2 Οκτώβρη 2014 και στις 23 Απρίλη 2015. Και τις δύο φορές, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, ενώ δεν μπήκε καν σε συζήτηση στην Ολομέλεια, με την επίκληση των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος. Τα μέτρα, που προτείνει το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, είχαν συμπεριληφθεί και σε άλλη αντίστοιχη που είχε καταθέσει στις 30 Οκτώβρη 2012, για την κατάργηση των Μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων.
Ακολουθεί η Αιτιολογική Εκθεση επί της Αρχής (οι υπότιτλοι δικοί μας) και τα άρθρα της Πρότασης Νόμου.
***
Η Αιτιολογική Εκθεση επί της αρχής
Οι νόμοι των τελευταίων ετών συνεχίζουν να επιδεινώνουν συνεχώς τους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αποτυπώνουν και με αριθμούς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, την κατάσταση των μισθών και των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Φλεβάρη το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι χαμηλόμισθοι αποτελούν περίπου το 60% των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι με «καθαρό» μισθό κάτω των 1.000 ευρώ έφτασαν στο 63,17% (1.023.093 άτομα) από 61,56% (942.683 άτομα) που ήταν στο σύνολο των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα το προηγούμενο έτος.
Ταυτόχρονα, παρατηρείται και μια μετακίνηση προς τα κάτω σε ό,τι αφορά την κατάταξη των εργαζομένων στα διάφορα κλιμάκια μεταξύ των 500 και 1.000 ευρώ π.χ. παρουσιάζεται αύξηση κατά 18.153 άτομα και σε ποσοστό 13,24% (στα 155.266 από 137.113 άτομα) στους εργαζόμενους με μισθό από 501 έως 600 ευρώ. Αντίστοιχα κατά 14.511 άτομα και ποσοστό 10,56% (151.887 από 137.376) βρίσκονται εργαζόμενοι με μισθό 601 έως 700 ευρώ.
Οι συνεχείς ανατροπές στην αγορά εργασίας, που συντελούνται σταθερά και με κλιμάκωση τα τελευταία χρόνια, εξηγούν την οξυμένη κατάσταση που παρουσιάζεται όχι μόνο στους μισθούς αλλά και στις εργασιακές σχέσεις.
Ανάμεσα στο 2014 και το 2015 αυξήθηκαν κατά 8,92% οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία. Με βάση τα συγκριτικά στοιχεία, αυξήθηκαν κατά 29.792 άτομα (+8,92%) οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, φτάνοντας τους 363.710 (ποσοστό 22,45% στο σύνολο) από 333.918 (ποσοστό 21,81%).
Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες από τις μισές προσλήψεις που γίνονται σήμερα, αφορούν τέτοιες ελαστικές μορφές απασχόλησης και βέβαια έχουν αντανάκλαση και στους μισθούς. Περίπου 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα υποαπασχολείται, ενώ το 20% εργάζεται λιγότερο από 20 ώρες την εβδομάδα.
Επίσης, από τα συνολικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί προκύπτει ότι μετά το 2012, μέσω των 1.400 επιχειρησιακών Συμβάσεων που υπογράφτηκαν, οι μισθοί μειώθηκαν από 10% έως και 40%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι μειώσεις μισθών στις περιπτώσεις που οι Συλλογικές Συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις Ενώσεις Προσώπων, δηλαδή από τα 3/5 του συνόλου των εργαζομένων κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις. Στο 80% αυτών των Συμβάσεων οι μισθοί μειώθηκαν στα 586 ευρώ μεικτά.
Η ανεργία βρίσκεται παγιωμένη σε υψηλά επίπεδα και αποδεικνύεται στην πράξη, με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζονται ανά μήνα, πως τα προγράμματα απασχόλησης δεν την αντιμετωπίζουν, δεν δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας, αλλά μοιράζουν σε περισσότερους ανέργους τη φτώχεια και τις 5μηνες θέσεις εργασίας.
Σαρώνουν εργαζόμενους και ανέργους
Η νομοθετική ρύθμιση μείωσης του κατώτατου μισθού, οι επιχειρησιακές Συμβάσεις, οι ατομικές Συμβάσεις και οι Συμβάσεις που υπογράφτηκαν από Ενώσεις Προσώπων, το χτύπημα των κλαδικών Συμβάσεων, η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και τα κακοπληρωμένα προγράμματα, η άγρια φορολογία, λειτουργούν σαρωτικά στην επιδείνωση της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, λεηλατούν με κάθε τρόπο τους μισθούς και το εργατικό εισόδημα.
Με τους νόμους του 2010 και τους άλλους που ακολούθησαν δόθηκε η δυνατότητα, με επιχειρησιακές ΣΣΕ και Ενώσεις Προσώπων, να ανατρέπονται εργασιακές σχέσεις και να επιβάλλεται η μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, κ.ά., παρακάμπτοντας αυτά που προβλέπει η κλαδική ΣΣΕ, αλλά και τα όρια που προβλέπουν οι νόμοι για τις εργασιακές σχέσεις, ισχυροποιώντας τη δυνατότητα της εργοδοσίας να απασχολεί όσο θέλει, όποτε θέλει τους εργαζόμενους με μειωμένες αμοιβές.
Δόθηκε η δυνατότητα οι επιχειρησιακές ΣΣΕ να αποκλίνουν από τις κλαδικές ΣΣΕ προς τα κάτω μέχρι το επίπεδο της ΕΓΣΣΕ. Περιορίστηκε η δυνατότητα του ΟΜΕΔ να επικυρώνει αυξήσεις στους μισθούς, αφού πρέπει να παίρνεται υπόψη η «προστασία της ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων. Διευκολύνθηκε η δημιουργία των Ενώσεων Προσώπων που στην ολότητά τους λειτουργούν σαν όργανα της εργοδοσίας εντός των επιχειρήσεων, ώστε να διαλύουν εργασιακές σχέσεις και να μειώνουν τους μισθούς.
Επίσης, δόθηκε η δυνατότητα στους επιχειρηματίες που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων να μην εφαρμόζουν την εκάστοτε κλαδική ΣΣΕ που υπέγραψε η εργοδοτική οργάνωση του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται. Πρόσφατο παράδειγμα η απαράδεκτη στάση των ξενοδόχων στη Σάμο και στο Ηράκλειο, που αποφάσισαν να διαλύσουν την Ενωση Ξενοδόχων, προκειμένου να αποφύγουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο να μειώσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα 586 ευρώ.
Μειώθηκε η προσαύξηση της αμοιβής της υπερεργασίας για κάθε ώρα από 25% σε 20%. Μειώθηκε η προσαύξηση υπερωριακής αμοιβής για τις πρώτες 120 ώρες από 50% σε 40% και για τις υπόλοιπες 120 και πάνω από 75% σε 60%. Καταργήθηκαν η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 7,5% για τους μερικά εργαζόμενους που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες τη μέρα και η προσαύξηση του ωρομισθίου κατά 10% για όσους εργάζονται πάνω από 4 ώρες.
Επεκτάθηκε η δοκιμαστική περίοδος των εργαζομένων από δύο μήνες σε δώδεκα, που σημαίνει ότι, αν συμπληρωθούν δώδεκα μήνες εργασίας ενός νέου προσλαμβανόμενου, ο εργοδότης, επικαλούμενος τη δοκιμαστική περίοδο, μπορεί να προβεί σε απόλυσή του χωρίς προειδοποίηση και αποζημίωση απόλυσης.
Δόθηκε νέο ισχυρό χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν προβλέπουν ότι μετά τους τρεις μήνες από τη λήξη τους, εφόσον δεν υπογραφεί νέα κλαδική ΣΣΕ, θα διατηρείται τυπικά ο βασικός κλαδικός μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις, το επίδομα τέκνου, σπουδών και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, εφόσον αυτά περιλαμβάνονταν στην παλιά Συλλογική Σύμβαση. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα που υπήρχαν πριν τη λήξη της Σύμβασης, πέραν των προαναφερόμενων, εφόσον δεν υπάρξει νέα ΣΣΕ, παύουν να ισχύουν εφόσον το απαιτήσει ο εργοδότης. Επίσης, μετά τους 3 μήνες εφόσον δεν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν με το μισθό της ΕΓΣΣΕ.
Δόθηκε η δυνατότητα στη μεγαλοεργοδοσία να παγώσει πάσης φύσεως αυτόματες αυξήσεις στους μισθούς, οι οποίες είναι απόρροια νόμων, ΣΣΕ, κανονιστικών πράξεων, διαιτητικών αποφάσεων. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα επιδόματα τριετίας, πολυετίας, χρόνου εργασίας, κ.ά., μέχρι η ανεργία να κατέβει κάτω από το όριο του 10%.
Τα βασικότερα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας, μειώθηκαν κατά 22%, εξαιτίας της σύνδεσής τους με το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Παράλληλα, άλλα επιδόματα που ενίσχυαν το λαϊκό εισόδημα όπως π.χ. το οικογενειακό επίδομα που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ καταργήθηκε ολοσχερώς.
Με βάση τα «Στοιχειά απασχόλησης: Ιούνιος 2015» του ΙΚΑ συγκριτικά με ένα χρόνο πριν Ιούνιος 2014, στις κοινές επιχειρήσεις το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 3,01%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,85% και στο σύνολο μειώθηκε κατά 2,99%. Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,98% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,72%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2,35%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,70%. Ο μέσος μισθός με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 409,44 ευρώ και το μέσο ημερομίσθιο σε 23,86 ευρώ.
Κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα
Το ΚΚΕ κρίνει τα μέτρα και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Με αυτό το κριτήριο τονίζει ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας, είναι εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και έχουν οδηγήσει στην πτώχευση του λαού.
Τα μέτρα που ήρθαν δεν είναι προσωρινά. Εντάσσονται σε στρατηγική πολιτική επιλογή που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Η μείωση του κατώτερου μισθού έσπρωξε προς τα κάτω, μια σειρά κλαδικούς μισθούς. Το αντεργατικό οικοδόμημα του 1ου και 2ου μνημονίου παρά τα συνθήματα της νέας κυβέρνησης παρέμεινε ακέραιο, όπως αντίστοιχα άθικτη παρέμεινε και η αντεργατική ΠΥΣ του 2012.
Η σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισοανεργία, ο μισθός και οι συντάξεις να φτάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να υπάρχει εργαζόμενος που να αμείβεται με λιγότερα από 751 ευρώ. Δηλαδή, να μπει φραγμός στην πανσπερμία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, στη μερική απασχόληση, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης, που κατεβάζουν τους μισθούς σε άθλια επίπεδα, στα 200 και 300 ευρώ.
Παράλληλα, πρέπει να καταργηθούν οι νόμοι που προκάλεσαν μεγάλες μειώσεις στις κλαδικές Συμβάσεις. Οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις που καλύπτουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων, να επανέλθουν στα κατώτερα επίπεδα του 2009. Με αυτό το όριο ως βάση, να καταργηθούν οι νομοθετικές δεσμεύσεις και να υπάρξουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Συμβολή στον αγώνα του λαού
Η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ στη Βουλή και η προσπάθεια που θα καταβάλει να γίνει κτήμα του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι μια συμβολή στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης νόμων και διατάξεων που προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στους μισθούς και το λαϊκό εισόδημα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης:
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
  • Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Αμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των κλαδικών Συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.
  • Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών Συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές Συμβάσεις.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις Ενώσεις Προσώπων.
  • Επαναφορά των οικογενειακών, των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
  • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αναγκάζει οργανισμούς και φορείς, να τοποθετήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Εξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.
Τα άρθρα της πρότασης νόμου
Με το άρθρο 1, επαναφέρεται ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας, επομένως και για τους εργαζόμενους από 18 έως 25 ετών, ως βάση για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις. Επίσης, καταργείται η απαράδεκτη κυβερνητική παρέμβαση με την ΠΥΣ 6/2012, με την οποία μειώθηκε ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο κατά 22% και για τα νέα παιδιά από 18-25 ετών κατά 32%, όπως και η διάταξη για νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, που θα ρίξει ακόμα πιο κάτω τα κατώτατα μεροκάματα.
Με το άρθρο 2, αποκλείεται η απαράδεκτη ρύθμιση του άρθρου 37 του ν. 4024/2011, που επέτρεπε την κατάρτιση επιχειρησιακής Σύμβασης, όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, από Ενωση Προσώπων που συστήνεται από μέρος του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.
Με το άρθρο 3, καθορίζεται ότι οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας περιέχουν όλους τους ελάχιστους, μισθολογικούς και λοιπούς όρους εργασίας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, χωρίς νομοθετική ή άλλη κρατική - κυβερνητική παρέμβαση. Καταργείται, επίσης, η απαράδεκτη ρύθμιση του άρθρου 37 του ν. 4024/2011, με την οποία θεσπίστηκε η υπεροχή των επιχειρησιακών Συμβάσεων έναντι των κλαδικών. Επίσης, ορίζεται ότι οι κλαδικές και λοιπές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μπορεί να περιέχουν μόνο ευνοϊκότερους όρους από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με το άρθρο 4, προβλέπεται ότι οι Συλλογικές Συμβάσεις κάθε επιπέδου έχουν γενική ισχύ και δεσμεύουν τους εργοδότες σε κάθε επίπεδο όπου ισχύει η αντίστοιχη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι μέλη ή όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών που υπέγραψαν την κάθε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Με το άρθρο 5, προβλέπεται η μετενέργεια των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Με το άρθρο 6, επαναφέρεται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, για τη ρύθμιση του συνόλου των όρων Συλλογικής Σύμβασης.
Με το άρθρο 7, επανέρχονται σε ισχύ κανονιστικές ρυθμίσεις Συλλογικών (ιδίως κλαδικών) Συμβάσεων Εργασίας που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση διαφόρων επιδομάτων, ρυθμίσεις που σε μεγάλο βαθμό καταργήθηκαν, όπως και οι αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (σταδιακά), από την ΠΥΣ υπ. αριθμ. 6/2012.
Με το άρθρο 8, επαναφέρονται η 13η και 14η σύνταξη για τους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Με το άρθρο 9, επαναφέρονται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα.
Με το άρθρο 10, θεσμοθετείται η κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (όπως της μερικής απασχόλησης, αλλά και της εκ περιτροπής εργασίας και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπως και του θεσμού του δανεισμού των εργαζομένων), έτσι ώστε να έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα για το σύνολο των εργαζομένων η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Με το άρθρο 11, ορίζεται ότι καταργείται όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού, τη νομοθετική ρύθμιση του κατώτατου μισθού, την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την αφαίρεση του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης και 14ης σύνταξης και την καθιέρωση και γιγάντωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Με το άρθρο 12, καθορίζεται η έναρξη ισχύος της πρότασης νόμου.

Την πρώτη συνάντηση είχαν, χτες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με τον υπουργό Εργασίας
Με τον καθορισμό της ατζέντας των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η διαδικασία τηςπρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.Συγκεκριμένα, καταρτίστηκε πρόγραμμα μιας βδομάδας, στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.
«Ολα ανοιχτά» στο Ασφαλιστικό
Η χτεσινή πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το Ασφαλιστικό γίνεται ακόμα χειρότερο και απ' αυτήν την απαράδεκτη πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού αμέσως μετά τη συνάντηση ότι όλα τα βασικά ζητήματα «είναι ανοιχτά». Η επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ορίστηκε για το Σάββατο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα καθώς:
-- Οι νέες συντάξεις που θα αποδίδονται από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα μικρότερες και από το αρχικό σχέδιο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η διαμόρφωση ακόμα χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για το λεγόμενο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η «εθνική σύνταξη» θα αποδίδεται με ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις και όσον αφορά τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πιθανή είναι και η διασύνδεση της «εθνικής» με αυξημένο αριθμό ενσήμων για ολόκληρο το ποσό (π.χ. 6.000 μέρες ασφάλισης αντί των 4.500 ημερών).
-- Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κλειδί βρίσκεται στην υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και συνολικά των δημοσιονομικών μέτρων μέχρι το 2018, που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο. Ετσι, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ενδέχεται να αποτελέσει το προκάλυμμα μόνο για την επιβολή μειώσεων και στις κύριες συντάξεις που αποδίδονται μέχρι τώρα.
-- Οι λεγόμενες «βελτιωτικές προτάσεις» της κυβέρνησης για το ύψος των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων και αγροτών αποδεικνύονται ελιγμός, αφού αυτές είναι στον «αέρα» και δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική πρόταση για δραματικές αυξήσεις στις εισφορές αγροτών και επιστημόνων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων παραμένει όπως έχει διατυπωθεί στο κυβερνητικό σχέδιο.
-- Μείωση θα επιβληθεί και στις επικουρικές, όπως και στα εφάπαξ.Μια μείωση που θα συνοδευτεί και από αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων. Με τον τρόπο αυτό, ενώ οι εισφορές όλων των ασφαλισμένων θα αυξηθούν, την ίδια στιγμή οι συντάξεις τους στο μέλλον θα είναι κατά πολύ μικρότερες, όπως νέες περικοπές θα επιβληθούν και στους ήδη συνταξιούχους.
Το Φορολογικό στο σημερινό «μενού»
Στο μεταξύ, στη σημερινή νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, αναμένεται να συζητηθούν ταδημοσιονομικά κενά, τα οποία θα καλυφθούν τόσο από τηνπαραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, με έμφαση στην καρατόμηση των συντάξεων, όσο και από τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις σημερινές συναντήσεις θα τεθούν τα ζητήματα των «αλλαγών» στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και η «στρατηγική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα», όπως «βαφτίζουν» τις παρεμβάσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των φτωχομεσαίων αγροτών.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το φόντο, προβάλλουν ζητήματα όπως η συγκρότηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια, σειρά παρεμβάσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τονέο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του κεφαλαίου.
Τα Ενεργειακά στο τραπέζι
Καθόλου τυχαία, την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Μ. Σέφτσοβιτς, στο πλαίσιο της περιοδείας στα κράτη της ΕΕ, με ατζέντα την «Ενεργειακή Ενωση». Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ίδιος τόνισε:«Ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος της Ενέργειας, που βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής».
Ταυτόχρονα, ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που διεκδικεί και συνδιαμορφώνει το εγχώριο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παράγοντας της ΕΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΣΕΒ και την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας («ενεργοβόρες» βιομηχανίες).
Με αφορμή την επίσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, δήλωσε: «Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί όχι μόνο βασική προτεραιότητα της Επιτροπής Γιούνκερ, αλλά και κορυφαίο άξονα του γνωστού πλέον επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη».
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των επενδυτικών πακέτων της ΕΕ σε όφελος και των εγχώριων μονοπωλίων, σε επιχειρηματικές συμπράξεις με ευρωενωσιακά μονοπώλια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύουν.
«Προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξελίξεις και σε άλλες παραμέτρους του νευραλγικού αυτού τομέα, που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καρβούνης, δίνοντας έμφαση στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω τόσο τηςγεωπολιτικής θέσης όσο και των πλούσιων πηγών Ενέργειας και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού».
Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μ. Σέφτσοβιτς, αλλά και τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, και τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ. Πριχόντκο.
Τα «κόκκινα» δάνεια
«Η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σε χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.

Την ίδια ώρα, ο ισολογισμός της «Πειραιώς» για το 2015, όπως και των άλλων τραπεζικών ομίλων, χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες λογιστικές προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους. Οι «προβλέψεις» που εμφανίζει η «Πειραιώς» στο περσινό 12μηνο φτάνουν περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση ζημιογόνου αποτελέσματος ύψους 1,86 δισ. ευρώ.

Συνεχίζει η Αγκυρα την επιχείρηση παραπέρα γκριζαρίσματος του Αιγαίου, με όχημα την ανάπτυξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2, τάχα προς αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ενώ στην πραγματικότητα σχετίζεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία.
Χαρακτηριστικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, δήλωσε ότι η επιχείρηση του NATO δεν επηρεάζει τις «πολιτικές» και «νομικές» θέσεις Τουρκίας και Ελλάδας για τις «διαφορές» τους στο Αιγαίο.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγο μετά τα «πανηγύρια» του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, μετά τη δική του συνάντηση με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, γιατί «έγινε αποδεκτή» η πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών πλοίων «σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών, από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας»...
Επιπλέον, σε άλλη μια ένδειξη ότι η επιχείρηση στο Αιγαίο δένει με την τουρκο-ρωσική σύγκρουση στη Συρία και άλλους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», στη συνάντηση με τον Γ. Στόλτενμπεργκ, ο Α. Νταβούτογλου επέμεινε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και απειλή από τα νότια σύνορα (σ.σ: της Τουρκίας)» και ότι «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας μας».
Ανταποκρινόμενο το ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι «ως μέρος της υποστήριξης του ΝΑΤΟ (σ.σ: στην Τουρκία) για να βοηθήσει με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιτήρηση και τον έλεγχο στα τουρκο-συριακά σύνορα. Αυτό θα συμπληρώσει τα μέτρα που αποφασίσαμε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου για την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας περισσότερων αεροπλάνων AWACS και αυξημένης ναυτικής παρουσίας».
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την αεράμυνα της Τουρκίας με πυραύλους «Patriot» και ότι στέκει «αλληλέγγυο» με την Αγκυρα. Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ανησυχεί για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο». «Η στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή τροφοδότησε την ανθρωπιστική κρίση και οδήγησε περισσότερους ανθρώπους στα σύνορα της Τουρκίας. Προκάλεσε, εξάλλου, παραβιάσεις του εναέριου χώρου του NATO», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, επαίνεσε τη «δέσμευση» της Τουρκίας για την «ανάπτυξη της επιτήρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», ενώ συμπλήρωσε ότι στη λυκοσυμμαχία «αυξάνουμε τον αριθμό των υπό ανάπτυξη πλοίων» στο αρχιπέλαγος, που μαζί με το Λιβυκό μετεξελίσσονται σε ΝΑΤΟική θάλασσα.
Μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό, την οποία αποδέχονται οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, υπηρετώντας το στόχο του εγχώριου κεφαλαίου να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσω της ακόμα βαθύτερης εμπλοκής στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Εξ ου και η κριτική από πλευράς ΝΔ, όπως την εξέφρασε χτες η τομεάρχης Εξωτερικών και Αμυνας του κόμματος, Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΝΑΤΟ εξαίρεσε το Καστελόριζο, μετά από αίτημα των Τούρκων, από τις επιχειρήσεις του, κι ότι οι επιχειρήσεις των πλοίων της λυκοσυμμαχίας θα γίνονται «μόνο» μέχρι Ρόδο.

«Θιγμένος» ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έσπευσε να επαναλάβει ότι «ότι περιοχές ενέργειας του SNMG2 είναι όλες οι περιοχές ροής προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του Καστελόριζου», λες και το ΝΑΤΟικό καπέλο διασφαλίζει σε οτιδήποτε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget