Σαρωτικές ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Την πρώτη συνάντηση είχαν, χτες, οι εκπρόσωποι των «θεσμών» με τον υπουργό Εργασίας
Με τον καθορισμό της ατζέντας των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η διαδικασία τηςπρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.Συγκεκριμένα, καταρτίστηκε πρόγραμμα μιας βδομάδας, στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου.
«Ολα ανοιχτά» στο Ασφαλιστικό
Η χτεσινή πρώτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το Ασφαλιστικό γίνεται ακόμα χειρότερο και απ' αυτήν την απαράδεκτη πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού αμέσως μετά τη συνάντηση ότι όλα τα βασικά ζητήματα «είναι ανοιχτά». Η επόμενη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας ορίστηκε για το Σάββατο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε από τη συνάντηση, το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα καθώς:
-- Οι νέες συντάξεις που θα αποδίδονται από εδώ και πέρα θα είναι ακόμα μικρότερες και από το αρχικό σχέδιο. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η διαμόρφωση ακόμα χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης για το λεγόμενο ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξης, που θα προέρχεται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Η «εθνική σύνταξη» θα αποδίδεται με ακόμα χειρότερες προϋποθέσεις και όσον αφορά τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά πιθανή είναι και η διασύνδεση της «εθνικής» με αυξημένο αριθμό ενσήμων για ολόκληρο το ποσό (π.χ. 6.000 μέρες ασφάλισης αντί των 4.500 ημερών).
-- Για τις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, το κλειδί βρίσκεται στην υλοποίηση της δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ για φέτος, αλλά και συνολικά των δημοσιονομικών μέτρων μέχρι το 2018, που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο. Ετσι, η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ενδέχεται να αποτελέσει το προκάλυμμα μόνο για την επιβολή μειώσεων και στις κύριες συντάξεις που αποδίδονται μέχρι τώρα.
-- Οι λεγόμενες «βελτιωτικές προτάσεις» της κυβέρνησης για το ύψος των εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών - επιστημόνων και αγροτών αποδεικνύονται ελιγμός, αφού αυτές είναι στον «αέρα» και δεν έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Αυτό σημαίνει ότι η αρχική πρόταση για δραματικές αυξήσεις στις εισφορές αγροτών και επιστημόνων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων παραμένει όπως έχει διατυπωθεί στο κυβερνητικό σχέδιο.
-- Μείωση θα επιβληθεί και στις επικουρικές, όπως και στα εφάπαξ.Μια μείωση που θα συνοδευτεί και από αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων. Με τον τρόπο αυτό, ενώ οι εισφορές όλων των ασφαλισμένων θα αυξηθούν, την ίδια στιγμή οι συντάξεις τους στο μέλλον θα είναι κατά πολύ μικρότερες, όπως νέες περικοπές θα επιβληθούν και στους ήδη συνταξιούχους.
Το Φορολογικό στο σημερινό «μενού»
Στο μεταξύ, στη σημερινή νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, αναμένεται να συζητηθούν ταδημοσιονομικά κενά, τα οποία θα καλυφθούν τόσο από τηνπαραπέρα συμπίεση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, με έμφαση στην καρατόμηση των συντάξεων, όσο και από τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, στις σημερινές συναντήσεις θα τεθούν τα ζητήματα των «αλλαγών» στη φορολογία εισοδήματος, καθώς και η «στρατηγική ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα», όπως «βαφτίζουν» τις παρεμβάσεις στο Φορολογικό και το Ασφαλιστικό των φτωχομεσαίων αγροτών.
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» έχει ως προϋπόθεση την κλιμάκωση των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται απαραίτητες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων. Σε αυτό το φόντο, προβάλλουν ζητήματα όπως η συγκρότηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, η διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς για τα «κόκκινα» δάνεια, σειρά παρεμβάσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας που σχετίζονται με τις λεγόμενες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, σε συνδυασμό με τονέο αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση» του κεφαλαίου.
Τα Ενεργειακά στο τραπέζι
Καθόλου τυχαία, την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Μ. Σέφτσοβιτς, στο πλαίσιο της περιοδείας στα κράτη της ΕΕ, με ατζέντα την «Ενεργειακή Ενωση». Ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο ίδιος τόνισε:«Ενθαρρύνω την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του συστήματος της Ενέργειας, που βρίσκονται στον πυρήνα του προγράμματος της οικονομικής προσαρμογής».
Ταυτόχρονα, ψηλά στην αντιλαϊκή ατζέντα ανεβαίνει και το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που διεκδικεί και συνδιαμορφώνει το εγχώριο κεφάλαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο παράγοντας της ΕΕ θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ΣΕΒ και την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας («ενεργοβόρες» βιομηχανίες).
Με αφορμή την επίσκεψη, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, Π. Καρβούνης, δήλωσε: «Ο τομέας της Ενέργειας αποτελεί όχι μόνο βασική προτεραιότητα της Επιτροπής Γιούνκερ, αλλά και κορυφαίο άξονα του γνωστού πλέον επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη».
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των επενδυτικών πακέτων της ΕΕ σε όφελος και των εγχώριων μονοπωλίων, σε επιχειρηματικές συμπράξεις με ευρωενωσιακά μονοπώλια, προϋποθέτει την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και των αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύουν.
«Προσδοκούμε ότι οι συναντήσεις που θα έχει στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος Σέφτσοβιτς θα έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές εξελίξεις και σε άλλες παραμέτρους του νευραλγικού αυτού τομέα, που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Π. Καρβούνης, δίνοντας έμφαση στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω τόσο τηςγεωπολιτικής θέσης όσο και των πλούσιων πηγών Ενέργειας και του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού».
Να σημειωθεί ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Μ. Σέφτσοβιτς, αλλά και τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, και τον αντιπρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σ. Πριχόντκο.
Τα «κόκκινα» δάνεια
«Η θετική κατάληξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος, θα δημιουργήσει θετική δυναμική στην οικονομία και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα δάνεια σε καθυστέρηση, συμβάλλοντας έτσι στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας», τόνισε σε χτεσινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας.

Την ίδια ώρα, ο ισολογισμός της «Πειραιώς» για το 2015, όπως και των άλλων τραπεζικών ομίλων, χαρακτηρίζεται από τις αυξημένες λογιστικές προβλέψεις για τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους. Οι «προβλέψεις» που εμφανίζει η «Πειραιώς» στο περσινό 12μηνο φτάνουν περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, γεγονός στο οποίο οφείλεται η εμφάνιση ζημιογόνου αποτελέσματος ύψους 1,86 δισ. ευρώ.
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget