08/11/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Από τους τελευταίους βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού
στην Γκορλόφκα
Ακόμα πιο εντατικά συνεχίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, που όλα δείχνουν ότι κλιμακώνει το τελευταίο διάστημα τη σύγκρουση με τους πολιτοφύλακες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Οπως καταγγέλλουν οι αρχές αυτών των θυλάκων των δύο επαρχιών που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, το Σαββατοκύριακο μόνο έπεσαν πάνω από 660 βόμβες από συστοιχίες πυροβολικού και άρματα μάχης, με αποτέλεσμα ένας άμαχος να σκοτωθεί στην πόλη Γκορλόφκα, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Η συγκεκριμένη πόλη είναι αυτή που έχει χτυπηθεί περισσότερο, ενώ οι αρχές της έδωσαν χτες στοιχεία, κάνοντας λόγο για 164 νεκρούς και πάνω από 500 τραυματίες άμαχους από τις αρχές του Γενάρη φέτος.
Σε μάχες, επίσης, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι 16. Ενώ οι πολιτοφύλακες αναφέρουν την καταστροφή 2 τανκς και 2 ακόμα στρατιωτικών οχημάτων των ουκρανικών δυνάμεων, όπου σκοτώθηκαν 7 στρατιώτες.
Η επιδείνωση της κατάστασης έρχεται μετά την αποτυχία την προηγούμενη βδομάδα της συνάντησης της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ να βρεθεί μια συμφωνία για την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη γραμμή της αντιπαράθεσης, όπως προέβλεπε η συμφωνία εκεχειρίας του Φλεβάρη του 2015, που όμως συνεχώς παραβιάζεται. Πάντως, η ουκρανική πλευρά διαρρέει ότι είναι πιθανή μια νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι κυβέρνησης του Κιέβου, πολιτοφύλακες, Ρωσίας και Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) στις 26 Αυγούστου. Ωστόσο, την εξελισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία πληρώνει καθημερινά με το αίμα του ο ουκρανικός λαός. Πρόκειται για μια ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, αφού οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στήριξαν και στηρίζουν την αντιδραστική κυβέρνηση που αιματοκυλάει το λαό, ενώ και η καπιταλιστική Ρωσία διεκδικεί τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Χτες, επίσης, από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγινε γνωστό ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον ομόλογό του ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Πάβελ Κλίμκιν, σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. Η ρωσική πλευρά φέρεται να έδωσε έμφαση στην ανάγκη απευθείας διαλόγου των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση του Κιέβου, ενώ η ουκρανική πλευρά φέρεται να ζήτησε αντιμετώπιση των λεγόμενων ανθρωπιστικών ζητημάτων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός βλέπει τα σύνορα με τη Συρία
και τους στόχους που επιλέγονται κυρίως κατά των Κούρδων
Οι τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν μέσα στο περασμένο 24ωρο στην Τουρκία, με πιο «θεαματική» την επίθεση στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην εμπλοκή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η τουρκική αστική τάξη, επιδιώκοντας να καθαρίσει το κουρδικό ζήτημα, συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της στη Συρία, στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»).Είναι η ίδια οργάνωση φονιάδων που Τουρκία μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δημιούργησαν ως εργαλείο ανατροπής «μη αρεστών» κυβερνήσεων.
Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αστυνομικού, δύο εκ των δραστών και τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και επτά πολιτών. Λίγη ώρα μετά την επίθεση, που συνοδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών μεταξύ αστυνομικών και δραστών, ξέσπασε πυρκαγιά σε παρακείμενο τριώροφο κτίριο προκαλώντας την κατάρρευσή του. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε με μήνυμα στο «Τουίτερ» η οργάνωση «Λαϊκή Μονάδα Αμυνας», που είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για την επίθεση στα γραφεία τουρκικού περιοδικού στην Κωνσταντινούπολη με έναν νεκρό τον περασμένο Μάρτη.
Λίγες ώρες μετά ακολούθησε η ένοπλη επίθεση δύο γυναικών στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. Τούρκοι αστυνομικοί απάντησαν με πυρά, τραυματίζοντας και συλλαμβάνοντας τη μία, που αργότερα ανακοινώθηκε πως επρόκειτο για την 51χρονη Χατίς Ασίκ, μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός - Μέτωπο» (DHKP-C). Η οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη με μήνυμα στο διαδίκτυο, όπως είχε κάνει το 2013 με την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.
Δεν έλειψαν οι επιθέσεις και στη νοτιοανατολική Τουρκίαπου μοιάζει - και λόγω Κουρδικού... - με καζάνι που βράζει. Τεθωρακισμένο περιπολικό στην επαρχία Σιρνάκ πάτησε σε νάρκη με αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών.Παράλληλα, στην ίδια περιοχή, μέλη του ΡΚΚ ανέλαβαν την ευθύνη άλλης επίθεσης σε τουρκικό ελικόπτερο, όπου επέβαιναν δύο φαντάροι, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε και ο άλλος σκοτώθηκε.
Οι παραπάνω επιθέσεις δεν είναι άσχετες με τα σχέδια της κυβέρνησης Νταβούτογλου για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Συρία και το Ιράκ με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «ΙΚ», μεταξύ άλλων και μέσω ανοίγματος της στρατιωτικής βάσης του Ιντσιρλίκ στους Αμερικανούς, οι οποίοι κάνουν την ίδια ώρα τα «στραβά μάτια» στους βομβαρδισμούς Κούρδων της Συρίας και του Ιράκ από τη σύμμαχο Τουρκία. Την Κυριακή, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη μεγάλη κινητικότητα στη βάση του Ιντσιρλίκ επισημοποιώντας την άφιξη έξι μαχητικών τύπου «F-16», δύο στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών τύπου C-5 KC-135 και 300 Αμερικανών στρατιωτών από τη βάση του Αβιάνο στην Ιταλία...
Ρωσικά σχέδια για τη Συρία
Η σύσφιξη της αμερικανο-τουρκικής συνεργασίας στα μέτωπα της Συρίας εντείνει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αύξηση του ρόλου της στην περιοχή. Σε εκτενή συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό «Rossiya 1» κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να συνεργαστούν με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ Ασαντ, έναντι του «ΙΚ» «ως κοινού εχθρού της διεθνούς κοινότητας».
«Οι Αμερικανοί εταίροι μας και μερικές χώρες στην περιοχή αρνούνται επίμονα να αναγνωρίσουν τον Ασαντ ως εταίρο, πράγμα περίεργο... γιατί (σ.σ. πέρσι) ήταν πλήρως αναγνωρισμένος ως εταίρος στις προσπάθειες καταστροφής των συριακών χημικών όπλων αλλά τώρα δεν είναι όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Λαβρόφ, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συζητήσει στη Μόσχα τις εξελίξεις στη Συρία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Αντέλ αλ Τζουμπεΐρ. Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στο λεγόμενο «συνασπισμό κατά του "ΙΚ"» που σχεδιάζει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, λέγοντας ότι επιδιώκει να «φέρει μαζί όλους όσοι πολεμούν ήδη στο έδαφος, δηλαδή τους στρατούς της Συρίας και του Ιράκ, τους Κούρδους και το μέρος της ένοπλης αντιπολίτευσης που εκπροσωπεί Σύρους».
Κινητικότητα τζιχαντιστών στη μεθόριο με τη Συρία
Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» (που θεωρούνται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» στη Συρία) ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία, δίχως να κατονομάσουν τις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με το συριακό αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»,που εδρεύει στο Λονδίνο, οι τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» αποχώρησαν αλλά οι θέσεις τους «καλύφθηκαν» αμέσως από τζιχαντιστές του λεγόμενου «Μετώπου του Λεβάντε» (γνωστού και ως «Μετώπου Σαμία») στο μεθοριακό χωριό Ντάλχα.
Παράλληλα, τζιχαντιστές του «ΙΚ» συγκρούστηκαν χτες σφοδρά με δυνάμεις του συριακού στρατού πέριξ της βόρειας αεροπορικής βάσης Κουέιρας, που τελεί υπό τον έλεγχο μισθοφόρων ισλαμιστών. Την ίδια ώρα, οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν επιφανή δημοσιογράφο - ακτιβιστή της αντιπολίτευσης που είχε φυλακιστεί πριν από περίπου τρία χρόνια. Πρόκειται για τον 41χρονο Μάζεν Νταρουίς, διευθυντή του «Συριακού Κέντρου για τα Μέσα Ενημέρωσης και την Ελευθερία Εκφρασης», που είχε συλληφθεί το Φλεβάρη του 2012. Νωρίτερα, την Κυριακή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίστηκαν στη Δαμασκό από ρουκέτες τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών.

Τέλος, χτες, σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν νέο χάρτη του «ΙΚ»,που υποτίθεται πως επιδιώκει μέχρι το 2020 να κατακτήσει τημισή Αφρική, την Ισπανία, όλα τα Βαλκάνια (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, μέχρι και τα ανατολικά σύνορα της Κίνας... Ο χάρτης συμπεριλαμβάνεται στο νέο βιβλίο του ρεπόρτερ του ΒΒC Andrew Hosken, με τον τίτλο «Αυτοκρατορία του Φόβου».

Πυκνώνουν αυτές τις μέρες τα δημοσιεύματα και οι παρεμβάσεις γύρω από την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του πρώην επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και σύμβουλου σήμερα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος διαπιστώνει ότι το ετήσιο έλλειμμα της κύριας Ασφάλισης κατά την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ και το ετήσιο έλλειμμα της Επικουρικής Ασφάλισης στα 1,3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εκτιμάει ότι με τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας, από 25,6% που ήταν η ανεργία τον Ιούνη, θα φτάσει στο 28% στο τέλος του 2016.
Λίγες μέρες πριν, δημοσιοποιήθηκαν και τα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης, στα οποία διαπιστώνεται ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του 2015 2,493 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και ότι για το 2015, η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία είναι κατά 1,699 δισ. ευρώ μικρότερη από πέρυσι. Κανείς δεν αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και το γεγονός ότι τα οικονομικά των Ταμείων έχουν σήμερα «το μαύρο τους το χάλι». Αυτό που εξοργίζει, είναι ότι από τα δημοσιεύματα και τις παρεμβάσεις των «ειδικών» λείπει κάθε αναφορά στις πραγματικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση στο Ασφαλιστικό ή επιχειρείται η διαστρέβλωση της αλήθειας, σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς ενόχους, που είναι αποκλειστικά το κράτος και η εργοδοσία.
Κατά τον ίδιο τρόπο, απουσιάζει και κάθε αναφορά στην ανάγκη «να κόψουν το κεφάλι τους» η κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρήσεις και να χρηματοδοτήσουν επαρκώς το σύστημα, να γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τις εισφοροαπαλλαγές, την εισφοροδιαφυγή, τα PSI και τα άλλα αποθεματικά, να αυξήσουν αντί να μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές για την εργοδοσία, χωρίς να πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συντάξεις. Για παράδειγμα, το έλλειμμα που προβλέπει στα Ταμεία ο Σ. Ρομπόλης, είναι το 1/5 των ανείσπρακτων οφειλών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, κύρια από μεγαλοεπιχειρήσεις. Η κατάσταση δηλαδή στα Ταμεία είναι αποκλειστική ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της πολιτικής υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο, με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα, αντικειμενικά διαμορφώνεται σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους η αίσθηση ότι οι επερχόμενες νέες περικοπές είναι αναπόφευκτες, επειδή τα Ταμεία αδειάζουν και πως δεν είναι σωστό να διεκδικεί κανείς ανάκτηση των απωλειών όταν δεν υπάρχουν λεφτά ούτε για τις σημερινές κουτσουρεμένες συντάξεις. Προσπαθούν να φοβίσουν το λαό και να τον βάλουν στη γωνία. Τον τρομοκρατούν για να μην απαιτεί αυτά που του ανήκουν - για τις συντάξεις τους οι συνταξιούχοι έχουν χρυσοπληρώσει τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους - πολύ περισσότερο να μη σκεφτούν να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους και στην Ασφάλιση...

Οι της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας» συνεχίζουν να σκορπούν επικίνδυνες αυταπάτες στο λαό
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ - ESM), να υπάρξει συμφωνία, να συντάξουν από κοινού το νέο τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο, για να ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 20 Αυγούστου. Ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι στην κυριολεξία «φωτιά» για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγμή που και στο μνημόνιο αλλά και στο κείμενο με τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, υπάρχουν ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» εξακολουθούν να σκορπούν αυταπάτες και να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις στο λαό, προβάλλοντας ως διέξοδο την προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη και το εθνικό νόμισμα, σχέδιο που σε αυτή τη φάση απεργάζονται και τμήματα του κεφαλαίου που θεωρούν ότι θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο. Αλλωστε, νέο νόμισμα, παραμονή όμως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και αστική διακυβέρνηση χωρίς να αγγίζεται ούτε τρίχα από το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, είναι επιλογή το ίδιο επιζήμια για το λαό. Είναι προφανές ότι τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του λαού είναι τεράστια και συνδέονται με σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι μπροστά στο ενδεχόμενο οριστικοποίησης της συμφωνίας, δεκάδες εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων και funds βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν επαφές με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, το περιεχόμενο της συμφωνίας (σ.σ. πρόγραμμα - «γέφυρα» ή πακέτο που θα περιλαμβάνει δανειακή σύμβαση, μνημόνιο και προαπαιτούμενα) θα εξαρτηθεί και το θέμα των επικείμενων εκλογών. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται εκλογές μέσα στο Σεπτέμβρη, παίρνοντας υπόψη πως οι της «Αριστερής Πλατφόρμας» αλλά και άλλοι που εμφανίζονται ως διαφωνούντες, δε θα έχουν προλάβει να προετοιμαστούν. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκήρυξη εκλογών σύντομα «θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM» και εισηγούνται εκλογές τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη. Θεωρούν δε ότι τότε θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και θα είναι ατού υπέρ της κυβέρνησης ώστε να πάει για εκλογές.
Περί εκλογών και εσωκομματικών
Πάντως, χτες, με δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος,Ολγα Γεροβασίλη, αναφέρει ότι: «Η εκλογολογία που καλλιεργείται τις τελευταίες μέρες, ούτε ωφέλιμη είναι, ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται. Στο επίκεντρο του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς, αλλά και η επόμενη μέρα, με πρώτο και βασικό στόχο την υλοποίηση της δέσμευσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, σχετικά με το χρέος. Σκέψη για εκλογές δεν υπάρχει».
Στο εσωκομματικό μέτωπο η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Χτες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μέσω twitter έστειλε την απάντησή του στους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: «Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών, βουλευτών και ιδίως του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ηγεσία και πολιτική Τσίπρα. Αυτό θα φανεί καθαρά και σύντομα», σημείωσε. Ενώ ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εφηύραν την παγκόσμιας πρωτοτυπίας πατέντα να στηρίζουν την κυβέρνηση δια της καταψηφίσεως των κρίσιμων επιλογών της», ενώ για το τι θα έκανε ο ίδιος στην περίπτωση που διαφωνούσε με την κυβέρνηση, είπε πως θα επέλεγε το δρόμο της παραίτησης, καλώντας εμμέσως τους βουλευτές της «Αριστεράς Πλατφόρμας» να πράξουν το ίδιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κάλεσε τους διαφωνούντες να απελευθερώσουν τον Τσίπρα από την «πολιτική ομηρεία». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να είναι μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ όσοι καταψηφίσουν τη συμφωνία» και τους κάλεσε να παραιτηθούν, προκειμένου να διευκολύνουν με τις κινήσεις τους την κυβέρνηση. «Δε γίνεται από τη μία να στηρίζουν και από την άλλη με την τακτική τους να ρίχνουν την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν είχε άλλο δρόμο πλην της υπογραφής της συμφωνίας».
Σε συνέντευξή του, ο Στάθης Λεουτσάκος, ως μέλος της λεγόμενης «Αριστερής Πλατφόρμας», σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο παραιτήσεων μελών της «Αριστερής Πλατφόρμας» μετά την ψήφιση της συμφωνίας, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση πρέπει έστω και τώρα να διακόψει τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο και να προχωρήσει με βάση τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με βάση τη λαϊκή στήριξη που έχει εκφραστεί τον Ιούλη». Αναφορικά με αυτόνομη κάθοδο στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για πρωθύστερα σενάρια, προτάσσοντας ότι το κύριο τώρα είναι να επαναφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην πραγματική της κοίτη. Ο Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανέφερε: «Δεν είναι δουλειά του αυτό, ούτε είναι στη δικαιοδοσία του. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία, δεν είναι να φτιάξει ένα νέο κόμμα ο Λαφαζάνης, αλλά να βρει τρόπο για να εκφραστεί πολιτικά το "όχι" (του δημοψηφίσματος)». Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης σε κάποιο ευρύτερο σχήμα που πιθανά «ψήνεται», για να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τώρα που έπεσαν οι μάσκες και ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το τρίτο μνημόνιο.

Σε επίθεση κατά της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της «Αριστερής Πλατφόρμας» προχώρησε ο Αλέξης Μητρόπουλος. Σημείωσε: «Η μια πλευρά να παραιτηθεί από τις ψευδαισθήσεις της ότι το μνημόνιο είναι αριστερή πολιτική. Οι άλλοι να πάψουν να πιστεύουν ότι μπορούμε να φύγουμε από την Ευρωζώνη χωρίς να αποπληρώσουμε το χρέος. Αν παραιτούνταν και οι δύο πλευρές από τις ψευδαισθήσεις/αυταπάτες τους και την περιχαράκωσή τους από τις ιδεοληψίες τους, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζοντας ότι και οι δύο αντιλήψεις «είναι επικίνδυνες». Και επανέλαβε ότι χρειάζεται νέα διαπραγματευτική ομάδα, ένα κυβερνητικό σχήμα όχι απαραίτητα με τη συμμετοχή των μνημονιακών κομμάτων και με κεντρικό πρόσωπο τον Τσίπρα, αλλά πρόσωπα εγνωσμένου επιστημονικού κύρους, πέραν των στενών κομματικών μηχανισμών. Τέλος, υποστήριξε ότι η συμφωνία - «γέφυρα» με τους δανειστές είναι προτιμητέα «για να κερδίσουμε χρόνο».

Νέα επίθεση στους φτωχούς αγρότες σηματοδοτεί το κλείσιμο
της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της
Η Σταδιακή κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους βρίσκονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή, πιθανόν μαζί με το νέο μνημόνιο, προκειμένου η ψήφισή τους να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.
Ειδικότερα:
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ο ειδικός φόρος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, σε δύο δόσεις, από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η πρώτη από τις ανατιμήσεις θα έχει άμεση εφαρμογή προκειμένου να ακολουθήσει και η δεύτερη από το 2016. Η πρόσθετη φορο-αφαίμαξη, μέσω του συγκεκριμένου νέου αντιλαϊκού μέτρου, θα φτάσει στα 264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Και, βέβαια, σε εφαρμογή θα τεθεί και το μέτρο του διπλασιασμού των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες από το 13% στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΦΟΡΟΥ: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, καθώς επίσης και για εργαζόμενους με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μέτρο θα ξεκινήσει από το 2016 με αύξηση της προκαταβολής φόρου (από το 55% στο 75%), ενώ από το 2017 θα φτάσει στο 100%.
Και οι συνταξιούχοι στο στόχαστρο (στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη)
Και οι συνταξιούχοι στο στόχαστρο (στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη)
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ: Αλλαγές προς το χειρότερο δρομολογούνται στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Για αρχικό χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους μέχρι 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό μόνο εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
-- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
-- Το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
-- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ: Καθιερώνεται συντελεστής 23% (από 0% σήμερα) και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ως ισοδύναμο μέτρο για την επαναφορά του συντελεστή στο μοσχαρίσιο κρέας (13% από 23%).
Ασφαλιστικό - Εργασιακά
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής τους, ήδη έχει ξεκινήσει και η «συγγραφή» των νέων αντιλαϊκών διατάξεων σχετικά με το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, ειδικά στο σκέλος των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και της μετενέργειας, καθώς τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιχειρούν να καταλήξουν τόσο ως προς τη μορφή των παρεμβάσεων, όσο και ως προς το χρόνο υλοποίησής τους. Οι «θεσμοί» πιέζουν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας που αναμένεται να προκύψει από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ η συγκυβέρνηση «καλοβλέπει» το σενάριο να υπάρξει συμφωνία σε κεφαλαιώδη ζητήματα, αλλά η εφαρμογή τους να μεταφερθεί για τον Οκτώβρη.
Στη μετενέργεια των Συλλογικών Συμβάσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στο χρόνο παράτασης ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης, μετά τη λήξη της. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζήτημα χρόνου το θέμα επαναφοράς της μετενέργειας στους 3 από τους 6 μήνες. Βέβαια, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες παρεμβάσεις όπως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (συνδικαλιστική δράση, άδειες κ.λπ.). Θυμίζουμε ακόμα ότι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά τις προθέσεις της συγκυβέρνησης. Ανέφερε ότι το πρώτο κύμα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που περιγράφτηκαν στη συμφωνία της 12ης Ιούλη και τα οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της το νέο μνημόνιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κάποιο άλλο μέτρο με ισοδύναμο αποτέλεσμα, είναι πρώτα στη λίστα. Το ίδιο ισχύει και για τα Εργασιακά, όπου η αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις είναι δεδομένη για την κυβέρνηση.


Οι χτεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις σηματοδοτούν τα τελικά βήματα για τη διαμόρφωση του τρίτου στη σειρά αντιλαϊκού μνημονίου και της νέας δανειακής σύμβασης. Τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών αναμένεται να οδηγήσουν στην κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου αντιλαϊκού πακέτου τις επόμενες μέρες. Ενα πακέτο που περιλαμβάνει και τη νέα δέσμη με τα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα.
Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί - τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων - το ενδεχόμενο της συμφωνίας-«γέφυρας» με την ψήφιση ορισμένων προαπαιτούμενων. Σενάριο που πυροδοτήθηκε εκ νέου χτες από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, αλλά και με αφορμή τη διακοπή των συζητήσεων και τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
Οπως κι αν εξελιχθεί η κατάσταση, αποκαλύπτεται πλέον το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο (2015 - 2018) θα έχει έκταση εκατοντάδων σελίδων. Σε αυτό θα καταγράφονται αναλυτικά και μάλιστα βήμα - βήμα τα εκάστοτε προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα που θα απαιτούνται για τις εκταμιεύσεις των δόσεων από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Μάλιστα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συζητούν «γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη» τις επιμέρους πτυχές της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Στην ίδια ρότα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι διαβουλεύσεις επικεντρώνονται στην κατάρτιση του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα μέτρα και τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η συγκυβέρνηση, στις οποίες περιλαμβάνονται και η επικύρωση των αποφάσεων από τη Βουλή. Σε αυτό το επίπεδο, είναι φανερό το γεγονός ότι τα μεταξύ τους παζάρια περιστρέφονται γύρω από τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα που θα ξετυλιχτούν στην επόμενη περίοδο.
Παζάρια για το κεφάλαιο
Από την άλλη πλευρά, για μια ακόμη φορά αποδείχνεται το γεγονός ότι τα εμφανιζόμενα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης αφορούν στη διαχείριση των ζητημάτων γύρω από τα οποία εκδηλώνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αυτά αφορούν στον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» και άλλων προβληματικών δανείων προς τις τράπεζες, καθώς επίσης και στη διαμόρφωση, λειτουργία και την προικοδότηση του νέου Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδρίασε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, οι οποίοι χτες το βράδυ συνέχιζαν τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Ειδικότερα:
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ: Το ζήτημα αυτό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Κεφάλαια που φτάνουν μέχρι και τα 25 δισ. ευρώ, εξετάζεται να διατεθούν μέσω της νέας δανειακής σύμβασης για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, ενώ το ύψος των νέων «αναγκών» τους θα προσδιοριστεί σε επόμενη φάση, μετά από τους διαγνωστικούς ελέγχους που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλοι οργανισμοί. Και σε αυτό το επίπεδο, βέβαια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει στην κυριολεξία τα ρέστα της. Προασπίζεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ταυτίζεται απόλυτα με τις προτάσεις της τρόικας για τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών, που θα ενισχυθούν και από τη νέα δανειακή σύμβαση, στην πραγματικότητα με κρατικό χρήμα, ενώ από την άλλη φορτώνει τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διάθεση των νέων κρατικών ενισχύσεων - που θα αυξήσει το κρατικό χρέος - από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς τους ιδιώτες μεγαλομετόχους των τραπεζών, εξετάζεται να γίνει με ακόμη ευνοϊκότερους όρους, σε σχέση με τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η συγκυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βάλει στο τραπέζι την πρόταση ίδρυσης κρατικού φορέα διαχείρισης. Από τη μια πλευρά οι τράπεζες θα ενισχύσουν τα κεφάλαια με την πώληση των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και από την άλλη θ' απαλλαγούν από τα βαρίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ο νέος οργανισμός που θα αναλάβει τα «προβληματικά» δάνεια των τραπεζών, θα είναι το υπό διαμόρφωση Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων.
Από την πλευρά τους, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, έχουν βάλει στο τραπέζι την πρόταση πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε τυχόν ενδιαφερόμενα «επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds κ.ά.). Οι διαφωνίες με τη συγκυβέρνηση φαίνεται να εντοπίζονται και στο ζήτημα της αποτίμησης των εν λόγω «προβληματικών» δανείων και ιδιαίτερα μεγάλων επιχειρηματικών κοινοπρακτικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» της τρόικας διαφωνούν στο θέμα της αποτίμησης των ακινήτων, επί των οποίων χορηγήθηκαν τραπεζικά δάνεια. Ειδικότερα, έχουν βάλει στο τραπέζι το ζήτημα μεγάλου κουρέματος στην αξία επιχειρηματικών ακινήτων. Λόγω κρίσης, η αξία τους έχει μειωθεί. Παράλληλα, μια ορισμένη προσέγγιση καταγράφεται ως προς τον προσδιορισμό της αξίας οικιστικών ακινήτων και διαμερισμάτων, με βάση τους σχετικούς δείκτες που έχει καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αποτιμηθεί το πόσα από τα 100 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια μπορούν να εισπραχθούν και πως θα υπάρχει ιδιαίτερα «σφιχτός έλεγχος από παράγοντες της Κομισιόν» πάνω σε αυτό το ζήτημα.
ΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Οι διαφορές συγκυβέρνησης και δανειστών φαίνεται να εντοπίζονται γύρω από τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του Ταμείου, στο οποίο, όπως έχει συμφωνηθεί, θα περάσει απόθεμα κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ. Οπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Ριζοσπάστης», το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει ως έχει, για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί, ενώ δεν αποκλείεται τελικά να ενταχθούν σε αυτό και άλλα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου.
Στην κυριολεξία, με όχημα το Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και με τα ποσά που τμηματικά θα συσσωρεύονται σ' αυτό, τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους ετοιμάζονται να στήσουν κάθε είδους αντιλαϊκά παιχνίδια, που θα λειτουργήσουν ως «κράχτης» και για άλλου είδους επενδυτές, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις δίνουν τη δυνατότητα να επενδυθούν λιμνάζοντα κεφάλαια. Παράλληλα, ο ρυθμός εφαρμογής τους θα συνδυάζεται με το ενδιαφέρον των μονοπωλίων και την άνοδο του τιμήματος των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα ανεβαίνει μαζί με τους όποιους ρυθμούς καπιταλιστικής ανάκαμψης, σε συνδυασμό, βέβαια, με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργήσουν έσοδα ικανά για να αποπληρώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, για περίοδο μεγαλύτερη από 20 χρόνια.
Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, στο υπό διαμόρφωση Ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, νευραλγικές υποδομές, καθώς και «φιλέτα» ακίνητης δημόσιας περιουσίας, ενώ συζητείται και η εκχώρηση σε αυτό και του συνόλου των μελλοντικών εσόδων που θα δημιουργούνται από την εκμετάλλευση του ορυκτού/φυσικού πλούτου της χώρας. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω Ταμείο θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κομισιόν, χωρίς, για την ώρα, να προβλέπεται η συμμετοχή της πλευράς του ΔΝΤ, ενώ φέρεται να έχει προταθεί να μη δημιουργηθεί νέο Ταμείο, αλλά να ενισχυθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
ΑΓΟΡΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Προωθείται η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, η διατήρηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και η εκχώρηση ποσοστών σε ιδιώτες «επενδυτές». Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής, σε μια εξέλιξη που φέρνει στην ημερήσια διάταξη τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών.
Αντιδρά η Γερμανία
Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να μη βιαστεί να κλείσει τη συνολική συμφωνία για το τρίτο δάνειο διάσωσης, απέστειλε χτες η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίου Αγκ. Μέρκελ, «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».
Αναφορικά με τις δηλώσεις από τη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είπε ότι «εμείς έχουμε μια στοχοπροσήλωση, που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί, για τη συμφωνία και ελπίζουμε όλοι να συμμερίζονται αυτόν το στόχο και να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς γι' αυτόν το στόχο»...
Στην κατρακύλα το ΑΕΠ

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πτώση του ΑΕΠ για το 2015 εκτιμάται να διαμορφωθεί στο2,1% - 2,3%, σε μια εξέλιξη που μεταβάλλει και τα δεδομένα για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους, ζήτημα γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι κόντρες της Κομισιόν με το ΔΝΤ. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2015 θα παρουσιάσει μηδενικό πρωτογενές αποτέλεσμα.

Μονά - ζυγά δικά τους
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή και με συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο νόμο, σε μια προσπάθεια να υλοποιηθούν οι επενδύσεις χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση. Δηλαδή, επειδή στην παρούσα φάση το κράτος δε διαθέτει ρευστό για να το δώσει απευθείας στο κεφάλαιο, αναζητά «ισοδύναμα», όπως οι φοροαπαλλαγές, τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα τις πληρώσει ο λαός με νέες αιματηρές περικοπές και θυσίες, όπως δείχνει και η κατακόρυφη αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Επιβεβαιώνεται κι από αυτό το παράδειγμα ότι οι φοροαπαλλαγές είναι η άλλη όψη της επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα, στο όνομα του να τονωθούν οι επενδύσεις και να βοηθηθεί η «ανάπτυξη». Μόνο που στο τέλος, το μάρμαρο το πληρώνει πάντα ο λαός.

Φιλότιμη προσπάθεια
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίζεται ανάμεσα σε άλλα ότι οι ταμπέλες «Δεξιά», «Κεντροαριστερά» έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί και ότι «η βασική διάκριση είναι η λογική και ο παραλογισμός, ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, ο Ευρωπαίος και μη. Είναι από τη μια ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο έντιμος, ο σοβαρός και από την άλλη τα αντίθετά τους. Εκεί, τελικά, πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική». Φιλότιμη η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ να κηρύξει το τέλος των ιδεολογικών διαφορών ανάμεσα στα κόμματα, αν και το παράδειγμά του είναι άστοχο. Η «Δεξιά» και η «Κεντροαριστερά» που επικαλείται, ουδέποτε υπήρξαν ιδεολογικοί αντίπαλοι, μιας και βρίσκονται στην ίδια μεριά του τραπεζιού, σε ό,τι αφορά την υπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γιατί αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις: Αν με την πολιτική τους υπηρετούν τα μονοπώλια ή το λαό. Από αυτή τη σκοπιά, πράγματι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους προκατόχους της, όσο κι αν ιστορικά έχουν διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες...


Κάλπικοι ισχυρισμοί
Εγραφε η «Αυγή της Κυριακής», 9/8/2015: «Η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει με σταθερό ρυθμό δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, να λειάνει ή να αντιστρέψει άλλα που θα αποδειχτούν κοινωνικά άδικα και ανεφάρμοστα και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που θα παρέχει η νέα συμφωνία για κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση. Αυτό είναι ένα γιγάντιο έργο που προϋποθέτει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο και μια ισχυρή κυβέρνηση, κοινωνικά και πολιτικά». Τι λέει με άλλα λόγια; Να στηρίξει ο λαός μαζικά την κυβέρνηση που θα εφαρμόζει μια βαθιά αντιλαϊκή συμφωνία σε όφελος του κεφαλαίου, επειδή αυτή η κυβέρνηση θα φροντίζει να αντιμετωπίζει στην πορεία τα κοινωνικά άδικα μέτρα, ενώ η συμφωνία θα φέρει οικονομική ανάπτυξη, καπιταλιστική βεβαίως, άρα θα ωφελήσει το λαό. Κάλπικοι ισχυρισμοί για να υποτάξει το λαό στην πολιτική του κεφαλαίου. Γιατί δεν μπορεί να συνυπάρχει και καπιταλιστική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Η ανάπτυξη που προωθεί η κυβέρνηση προϋποθέτει τη συνεχή πτώχευση του λαού.


Πάλι ο λαός θα πληρώσει
Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Υγείας αποκάλυψε ότι στις συζητήσεις με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για το τρίτο μνημόνιο έχει επανέλθει η εφαρμογή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, που με πολύ θόρυβο είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να αποφύγει την επαναφορά του μέτρου με το αιτιολογικό ότι το διοικητικό κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο! Είπε μάλιστα ότι έκανε αντιπρόταση για ισοδύναμα μέτρα ύψους 140 εκατ. ευρώ. Αναρωτιόμαστε: Αυτά τα λεφτά τα έχει σε κανένα σεντούκι ο υπουργός και σκοπεύει να τα βγάλει για να γλιτώσει ο κόσμος από το χαράτσι των 5 ευρώ; Σίγουρα όχι. Επομένως, αυτά τα λεφτά, με ισοδύναμα μέτρα, από κάπου θα πρέπει να τα βρει. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει είτε να κόψει από άλλες δαπάνες σχετικές με την Υγεία, είτε να χαρατσώσει και με άλλον τρόπο το λαό. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: Είτε με χαράτσι, είτε χωρίς αυτό, από την τσέπη του θα πληρώσει ο κόσμος τις νέες ανατροπές που σχεδιάζονται και στον τομέα Υγείας, προς χάριν της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των επιχειρηματικών ομίλων.


Για τα μονοπώλια νοιάζονται
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα «αυξήσει τις πιέσεις προς τους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που ήδη κάνουν στο πλαίσιο του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος (...) Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο προσωπάρχης Ντένις Μακντόνο συναντήθηκαν με ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με αντικείμενο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας να εξέλθουν από την τρέχουσα κρίση (...) Τόνισαν τα σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα που διακυβεύονται και ευχαρίστησαν τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους. Υπογράμμισαν επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για μια πορεία προς τα εμπρός για την Ελλάδα, η οποία να επιτρέπει την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας» («Καθημερινή» 9/8/2015). Αλλη μια επιβεβαίωση ότι οι αστοί της Ελλάδας ρίχνουν τη χώρα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ότι η πρεμούρα για βοήθεια έχει σχέση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και όχι του λαού μας.

Πραγματική κατάρρευση των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης καταγράφεται τον μήνα Ιούλη από το σύστημα «Εργάνη», ενώ τον ίδιο μήνα οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.
Συγκεκριμένα, από τις νέες συμβάσεις μόνο το 16,07%ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 83,93% ήταν συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης (47,03% συμβάσεις «εκ περιτροπής» εργασίας, και 36,9% μερικής απασχόλησης).
Το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι μόλις το 1/3 από τον μέσο όρο του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, που ανέρχεται στο 47%. Επίσημα, η μείωση αποδίδεται στους ελέγχους στις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο, μένει να δούμε αν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -που έτσι και αλλιώς εκτινάχτηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, και πλέον αποτελούν πάνω από το μισό των συμβάσεων μισθωτής εργασίας σε ετήσια βάση- διογκωθούν ακόμα περισσότερο και πάρουν πιο μόνιμο χαρακτήρα το αμέσως επόμενο διάστημα.
Επίσης, έγιναν 19.166 λιγότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις, όταν τον Ιούλη του 2014 υπήρχε θετικό ισοζύγιο 13.275 θέσεων μισθωτής εργασίας.  

«Στοχοπροσηλωμένη» στη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «τρέχει» για να κλείσει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς ΕΕΕΚΤESM και ΔΝΤ, και να φορτωθεί ο ελληνικός λαός τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Τη Δευτέρα οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν από τις 10 το πρωί ανάμεσα στους υπουργούς  Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους των «εταίρων». Διεκόπησαν για λίγο, μετά τις 5.30 το απόγευμα, προκειμένου οι δύο υπουργοί να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό και τα μέλη του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, και συνεχίστηκαν αργότερα. Στόχος, να υπάρξει συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή πριν τις 20 Αυγούστου, ημέρα που πρέπει να πληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.
Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου το απόγευμα, ο Ευ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί γρήγορα. «Έχουμε μια συζήτηση με τους θεσμούς που πάει αρκετά καλά» είπε, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν ερωτήματα και ζητήματα που θέλουν να τα συζητήσουμε ξανά και ξανά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε μία συμφωνία». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Γερμανία θέλει συμφωνία - «γέφυρα», είπε ότι η κυβέρνηση έχει «στοχοπροσήλωση για τη συμφωνία», προσθέτοντας «ελπίζω όλοι να είναι εντός του πνεύματος» της συμφωνίας των Βρυξελλών, και «να δουλεύουν όσο σκληρά δουλεύουμε εμείς για να έχουμε αυτήν την συμφωνία».
Πακέτο προαπαιτούμενων
Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι στην κυριολεξία «φωτιά» για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, την ίδια στιγμή που και στο Μνημόνιο αλλά και στο κείμενο με τα λεγόμενα προαπαιτούμενα, υπάρχουν ρυθμίσεις που ευνοούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που θα κατατεθούν στη Βουλή, πιθανόν μαζί με το νέο Μνημόνιο, είναι η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους, και το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων.
Ο ειδικός φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά σε δύο δόσεις, από τα66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα, στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή αύξηση 264 ευρώ. Η πρώτη αύξηση θα εφαρμοστεί άμεσα, και η δεύτερη από το 2016. Σε εφαρμογή θα τεθεί και το μέτρο διπλασιασμού των φόρων στους φτωχούς αγρότες από 13% σε 26%, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, καθώς επίσης και για εργαζόμενους με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μέτρο θα ξεκινήσει από το 2016 με αύξηση της προκαταβολής φόρου (από το 55% στο 75%), ενώ από το 2017 θα φτάσει στο 100%.
Αλλαγές προς το χειρότερο δρομολογούνται στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία. Για αρχικό χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους μέχρι 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό, μόνον εφόσον ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του, και η ακίνητη περιουσία του δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.
Καθιερώνεται συντελεστής 23% (από 0% σήμερα) και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ως ισοδύναμο μέτρο για την επαναφορά του συντελεστή 13% στο μοσχαρίσιο κρέας (από23%).
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον χρόνο εφαρμογής τους, ήδη έχει ξεκινήσει και η «συγγραφή» των νέων αντιλαϊκών διατάξεων σχετικά με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ειδικά στο σκέλος των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και της μετενέργειας, καθώς τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, επιχειρούν να καταλήξουν τόσο ως προς τη μορφή των παρεμβάσεων, όσο και ως προς τον χρόνο υλοποίησής τους. Οι «θεσμοί» πιέζουν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας που αναμένεται να προκύψει από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ η συγκυβέρνηση «καλοβλέπει» το σενάριο να υπάρξει συμφωνία σε κεφαλαιώδη ζητήματα, αλλά η εφαρμογή τους να μεταφερθεί για τον Οκτώβρη.
Στη μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στον χρόνο παράτασης ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης, μετά τη λήξη της. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζήτημα χρόνου το θέμα επαναφοράς της μετενέργειας στους τρείς από τους έξι μήνες.

Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων - θυμάτων του ιμπεριαλισμού που φτάνουν στη χώρα μας προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Σταθμοί για τους ανθρώπους αυτούς είναι κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Κω, της Χίου, της Σάμου και του Αγαθονησίου.
Από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα το πρωί, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε -σύμφωνα με πληροφορίες- σε 59 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, όπου και εντοπίστηκαν 1.417μετανάστες και μεταφέρθηκαν στα λιμάνια νησιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «FRONTEX», τον Ιούλη περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας. 
Παράλληλα, σε νησιά του Αιγαίου πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσισμού -με κρατική υπόθαλψη- εναντίον αυτών των ανθρώπων. Στην Κω, αστυνομικός, κρατώντας μαχαίρι, χαστουκίζει Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες. Νερό στον μύλο του ρατσισμού ρίχνει η δημοτική αρχή του νησιού, κάνοντας λόγο για «ανακατάληψη της πόλης» από τους μετανάστες. «Ξαναπαίρνουμε πίσω την πόλη μας», τιτλοφορείται σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ξεκινά επιχείρηση καθαρισμού και εκκένωσης των πάρκων και των δημόσιων χώρων στο κέντρο της Κω. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στο παλαιό γήπεδο της πόλης.
Στο ανάλογο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ετοιμάζεται στην Αθήνα, η μεταφορά των Αφγανών προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα, μετατίθεται για τις επόμενες μέρες. Ο χώρος στρατοπέδευσης ακόμα δεν είναι έτοιμος, παρά τα περισσότερα από 50 κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί. Και αυτό γιατί τα κοντέινερ δεν έχουν κλιματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί μέσα άνθρωπος. Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων ερίζουν για το ποιος θα πληρώσει το σχετικό κονδύλι.
Πάνω από 1.550 μετανάστες περισυνελέγησαν μόνο σήμερα από το Ιταλικό Λιμενικό Σώμα στα ανοικτά της Λιβύης. Σε μία από τις επιχειρήσεις, το πλοίο Phoenix, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διέσωσε 775 ανθρώπους που επέβαιναν σε δυο πολύ μικρότερης χωρητικότητας ξύλινα πλεούμενα. Ανάμεσά τους 196 γυναίκες και 40 παιδιά.
Στην επιχείρηση, η οποία διήρκεσε πέντε ώρες, συμμετείχαν πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των λιμενικών σωμάτων Ιταλίας και Σουηδίας.
Χαρακτηριστικό του δράματος που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, το γεγονός ότι μετά τη διάσωση το ένα σκάφος βυθίστηκε και το άλλο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κρίστοφερ Μίλερ, Αμερικανός δημοσιογράφος που βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο Phoenix.
Οι μετανάστες από την Αφρική απειλούν το βιοτικό επίπεδο της ΕΕ και την κοινωνική της δομή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τους εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν μια νέα ζωή. «Πρέπει να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ουσιαστικά, καθιστώντας δυνατό να επιστρέψουν αυτοί που δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, πίσω στις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε στο BBC.

Με ένα πακέτο μέτρων το οποίο επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παίξει και το ρόλο του «καλού Σαμαρείτη», την ίδια ώρα που προχωρά ακάθεκτη στην ψήφιση του 3ου μνημονίου και νέων επώδυνων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία θα προστεθούν στα προηγούμενα που τα εφαρμόζει απαρέγκλιτα. Στα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, περιλαμβάνεται η σίτιση μαθητών σε δημοτικά σχολεία, η δωρεάν, ή με έκπτωση, μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και «ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», η διάθεση τροφίμων στις ίδιες κοινωνικές ομάδες, τα οποία οδηγούνται από σούπερ μάρκετ στην καταστροφή ή εγκαταλείπονται από τους αγρότες στα χωράφια επειδή δεν μπορούν να πουληθούν.
Το πρώτο που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος, είναι ότι ανάλογα μέτρα, όπως το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας», έχουν ανακοινωθεί ξανά και ξανά και μάλιστα με τυμπανοκρουσίες. Ομως, αποδείχτηκαν σταγόνες στον ωκεανό των αναγκών που προκάλεσαν η καπιταλιστική κρίση και η αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
***
Σε κάθε περίπτωση, και το νέο πακέτο για τους φτωχούς αποτελεί έμμεση (αλλά εκκωφαντική) ομολογία ότι η εφαρμογή των μνημονίων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ψήφιση και του δικού της 3ου μνημονίου θα προκαλέσουν νέα όξυνση και επέκταση της φτώχειας, νέα βάσανα για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Είναι, στην καλύτερη περίπτωση, η γνωστή διαχείριση της ακραίας φτώχειας, που κρύβει τα προβλήματα κάτω από το ύπουλο χαλί της κρατικής ελεημοσύνης και της επιχειρηματικής φιλανθρωπίας, που επιχειρεί να προλάβει κοινωνικές αντιδράσεις και που ο λαός μας το αποδίδει με τη γνωστή φράση «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι»!
Ταυτόχρονα, είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής της ότι δήθεν το τρίτο μνημόνιο δεν είναι η δική της πολιτική αλλά ένας επώδυνος αλλά αναγκαίος συμβιβασμός για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι η παραμονή της στην κυβερνητική εξουσία και οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει, είναι ο μόνος τρόπος τα μέτρα αυτά να γίνουν λιγότερο επώδυνα. Ο ισχυρισμός, όμως, ότι το «αριστερό μνημόνιο» θα είναι λιγότερο επώδυνο, επειδή στην κυβέρνηση θα είναι ο «αριστερός» διαχειριστής του, είναι άλλο ένα προπαγανδιστικό τερτίπι, με μοναδικό στόχο τον εγκλωβισμό και πάλι του λαού στη λογική του «μικρότερου κακού», που καταλήγει πάντα σε βάρος του.
***
Και, βέβαια, όπως πάντα, σε αυτού του είδους τα προγράμματα τρυπώνουν, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, και οι ιδιωτικές εταιρείες, είτε αποκομίζοντας άμεσα οφέλη, είτε σμιλεύοντας το «ευαίσθητο κοινωνικό» προφίλ του μεγάλου κεφαλαίου, ένα ακόμη μέσο υποταγής των εργαζομένων στην εκμεταλλευτική του δράση. Γιατί πάει πολύ οι μεγαλέμποροι που ελέγχουν το συντριπτικό κομμάτι της λαϊκής κατανάλωσης και έχουν διαμορφώσει τις τιμές στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης στα ύψη, ξεζουμίζοντας τους φτωχούς καταναλωτές, να εμφανίζονται και ως φιλάνθρωποι που «σώζουν» από την πείνα τους εξαθλιωμένους.
Είναι πρόκληση οι τραπεζίτες που «πίνουν το αίμα» των λαϊκών νοικοκυριών και μικροεπιχειρηματιών, να το παίζουν και Αγιάννηδες χρηματοδοτώντας με μερικές χιλιάδες ευρώ τη συγκέντρωση τροφίμων, όταν ο ελληνικός λαός και η εργατική τάξη τους χρηματοδοτούν, μέσα από τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών, με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί την ώρα που συντρίβει τη λαϊκή οικογένεια με το νέο της μνημόνιο να δείξει με τέτοια πακέτα το «κοινωνικό της πρόσωπο». Να εξαπατήσει με χάντρες για τους ιθαγενείς και να λάβει το συγχωροχάρτι για το προμελετημένο έγκλημα που διαπράττει. Η εργατική τάξη, όμως, δεν πρέπει να της το επιτρέψει. Μαζί με τους ανέργους, τους φτωχούς, όλους τους καταφρονεμένους των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους μαζικούς τους φορείς, την κοινή τους δράση, οργανωμένα, να διεκδικήσουν όχι ελεημοσύνη, αλλά άμεσα μέτρα πραγματικής ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, κάλυψη των πραγματικών αναγκών, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget