Νέα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα στα σκαριά

Νέα επίθεση στους φτωχούς αγρότες σηματοδοτεί το κλείσιμο
της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της
Η Σταδιακή κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, το «ξήλωμα» της υφιστάμενης ρύθμισης των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για αυτοαπασχολούμενους βρίσκονται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή, πιθανόν μαζί με το νέο μνημόνιο, προκειμένου η ψήφισή τους να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.
Ειδικότερα:
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Ο ειδικός φόρος προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά, σε δύο δόσεις, από τα 66 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που ισχύει σήμερα στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η πρώτη από τις ανατιμήσεις θα έχει άμεση εφαρμογή προκειμένου να ακολουθήσει και η δεύτερη από το 2016. Η πρόσθετη φορο-αφαίμαξη, μέσω του συγκεκριμένου νέου αντιλαϊκού μέτρου, θα φτάσει στα 264 ευρώ για τα 1.000 λίτρα. Και, βέβαια, σε εφαρμογή θα τεθεί και το μέτρο του διπλασιασμού των φόρων απέναντι στους φτωχούς αγρότες από το 13% στο 26% και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος!
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΦΟΡΟΥ: Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, καθώς επίσης και για εργαζόμενους με «μπλοκάκια» παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο μέτρο θα ξεκινήσει από το 2016 με αύξηση της προκαταβολής φόρου (από το 55% στο 75%), ενώ από το 2017 θα φτάσει στο 100%.
Και οι συνταξιούχοι στο στόχαστρο (στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη)
Και οι συνταξιούχοι στο στόχαστρο (στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 22 Ιούλη)
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ: Αλλαγές προς το χειρότερο δρομολογούνται στη ρύθμιση τμηματικής αποπληρωμής για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία. Για αρχικό χρέος πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα αυξηθεί από το 3% στο 5%. Επίσης, ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί έως 50%, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια τα οποία θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση. Για χρέη ύψους μέχρι 5.000 ευρώ, το επιτόκιο θα παραμείνει μηδενικό μόνο εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
-- Ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
-- Το χρέος κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση δεν ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
-- Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, ο οφειλέτης θα επιβαρύνεται με επιτόκιο 5%.
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ: Καθιερώνεται συντελεστής 23% (από 0% σήμερα) και για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, ως ισοδύναμο μέτρο για την επαναφορά του συντελεστή στο μοσχαρίσιο κρέας (13% από 23%).
Ασφαλιστικό - Εργασιακά
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το χρόνο εφαρμογής τους, ήδη έχει ξεκινήσει και η «συγγραφή» των νέων αντιλαϊκών διατάξεων σχετικά με το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, ειδικά στο σκέλος των λεγόμενων «πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και της μετενέργειας, καθώς τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί επιχειρούν να καταλήξουν τόσο ως προς τη μορφή των παρεμβάσεων, όσο και ως προς το χρόνο υλοποίησής τους. Οι «θεσμοί» πιέζουν έτσι ώστε να συμπεριληφθούν άμεσα όλες οι παρεμβάσεις στο κείμενο της συμφωνίας που αναμένεται να προκύψει από αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ η συγκυβέρνηση «καλοβλέπει» το σενάριο να υπάρξει συμφωνία σε κεφαλαιώδη ζητήματα, αλλά η εφαρμογή τους να μεταφερθεί για τον Οκτώβρη.
Στη μετενέργεια των Συλλογικών Συμβάσεων, το πρόβλημα εντοπίζεται στο χρόνο παράτασης ισχύος μιας συλλογικής σύμβασης, μετά τη λήξη της. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ζήτημα χρόνου το θέμα επαναφοράς της μετενέργειας στους 3 από τους 6 μήνες. Βέβαια, δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες παρεμβάσεις όπως οι αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο (συνδικαλιστική δράση, άδειες κ.λπ.). Θυμίζουμε ακόμα ότι ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά τις προθέσεις της συγκυβέρνησης. Ανέφερε ότι το πρώτο κύμα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που περιγράφτηκαν στη συμφωνία της 12ης Ιούλη και τα οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση και μαζί της το νέο μνημόνιο. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή κάποιο άλλο μέτρο με ισοδύναμο αποτέλεσμα, είναι πρώτα στη λίστα. Το ίδιο ισχύει και για τα Εργασιακά, όπου η αλλαγή προς το χειρότερο του νομικού πλαισίου που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις είναι δεδομένη για την κυβέρνηση.


Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget