06/07/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV




Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης της ΕΡΤ 1 το βράδυ της Τρίτης 7 Ιούνη.
Ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση επισήμανε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το Σύνταγμα σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα στις συνθήκες του σημερινού κοινωνικού και πολιτικού συστήματος, ενώ για την αλλαγή του εκλογικού νόμου επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για πραγματική απλή αναλογική, δηλαδή αυτό που ψηφίζει ο λαός να μεταφράζεται σε έδρες και στο Κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χειριζόταν με άλλο τρόπο το θέμα της αξιολόγησης, υπογράμμισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι δρομολογημένες από την ίδια, από πέρυσι τον Αύγουστο με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου για την εφαρμογή της ασκούμενης πολιτικής, έχοντας μάλιστα τα εύσημα των θεσμών, αλλά και των βιομηχάνων.  
Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, τη διεύρυνση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας καθώς και στην ανάγνωση του Κορανίου στο μνημείο της Αγιάς Σοφιάς.

Εύσημα από τις Ενώσεις του κεφαλαίου πήρε η κυβέρνηση για το αντιλαϊκό νομοθετικό της έργο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για τον «αναπτυξιακό νόμο». Στην ακρόαση φορέων συμμετείχαν ο ΣΕΒ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι επιβράβευσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι φορείς που ανέφεραν ότι «επιτέλους έχουμε αναπτυξιακό νόμο»! Οι επιμέρους παρατηρήσεις και υποδείξεις που παρέθεσαν ήταν από τη μία προάγγελος των επόμενων προνομίων που θα έρθουν, αλλά και δείγμα των ανταγωνισμών μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου από την άλλη. 
Αυτή η υποστήριξη στο «έργο» της κυβέρνησης, που ήταν και απτή απόδειξη της βαθιά ταξικής πολιτικής της, έδειξε να φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ. Μάταια η εισηγήτριά της, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προσπάθησε να εκμαιεύσει κάποια σοβαρή ένσταση από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών Ενώσεων ρωτώντας για παράδειγμα: «ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέγεθος της συμβολής της λειτουργίας αυτού του συγκεκριμένου νομοθετήματος σε αυτό το οποίο όλοι προσδοκούμε ως ανάπτυξη», ενώ για να δείξει ότι η ΝΔ είναι το γνήσιο κόμμα της αστικής τάξης δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υποστηρίξει τα αιτήματα που έθεσαν τόσο στη διάρκεια της διαβούλευσης όσο και σε αυτήν τη συζήτηση.
Ο επικεφαλής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών του ΣΕΒ, Γ. Ξηρογιάννης,  αφού επισήμανε ότι οι προηγούμενοι «αναπτυξιακοί νόμοι» δεν «έχουν αποδώσει», τόνισε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει θετικά στοιχεία, όπως αντικαθιστά τις επιχορηγήσεις από κίνητρα, ενθαρρύνει εμβληματικές επενδύσεις, συγκεντρώνει τη δημόσια χρηματοδότηση και εκκαθαρίζει κάπως από προηγούμενα επιχειρηματικά σχέδια». Ωστόσο παρατήρησε ότι «χρειαζόμαστε ένα επενδυτικό σοκ της τάξεως περίπου των 90 δισ. μέχρι το 2020 - 2022», προσθέτοντας πως «ο νέος νόμος εισάγει σίγουρα ορισμένες βελτιώσεις, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί μια ριζικά, καινοτόμο προσέγγιση ενθάρρυνσης των επενδύσεων». 
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρ. Ανδρεάδης, σημείωσε ότι ο νόμος «έχει μια σωστή λογική», ωστόσο παρατήρησε ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις θα «πρέπει να μπουν δίπλα» στις εταιρείες του αγροδιατροφικού τομέα και αυτών της υψηλής τεχνολογίας που φαίνεται να τους δίνει κάτι παραπάνω ο «αναπτυξιακός νόμος» σε σχέση με αυτά τα προνόμια που προσφέρει στους άλλους κλάδους.
«Η χώρα θα αποκτήσει αναπτυξιακό νόμο μετά από ένα μακροχρόνιο νομικό κενό», ανέφερε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χρ. Σακελλαρίδη, προσθέτοντας πως «είναι θετικά και ορισμένα καινούργια πεδία προτεραιότητας που δίνονται. Είναι πεδία προτεραιότητας επενδύσεων, κυρίως σε εξαγωγικό χαρακτήρα σε καινοτόμες δράσεις και με ενίσχυση, επίσης, στην ειδική ρήτρα της απασχόλησης». Η παρατήρησή της ήταν ότι «βάζει όμως ένα κατώφλι πάρα πολύ χαμηλό, επενδύσεις των 100.000 ευρώ».
Την ικανοποίηση του κλάδου μετέφερε η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Γ. Παπαρίδου, σημειώνοντας ότι «θεωρούμε θετικό σημείο του σχεδίου νόμου ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής αναφορά στις επιχειρήσεις του κλάδου της τεχνολογίας».
Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν «περαιτέρω βελτιώσεις» κατά τη συζήτηση του νόμου στην Ολομέλεια, με βάση αυτές τις επισημάνσεις. «Το πνεύμα της δικής μας πρότασης νόμου είναι πολύ σαφές και συγκεκριμένο, μπορεί όμως και στο πλαίσιο της συζητήσεως της Βουλής να υπάρξουν κάποιες μικρές μετατοπίσεις», είπε. 

Σε ανακοίνωσή του για τον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Ο αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης αποκαλύπτει το ταξικό αντιλαϊκό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής. Προβλέπει προκλητικές φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις, μέχρι και 20 εκατ. ευρώ, σε μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η φοροαφαίμαξη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων. Επιδοτεί με ζεστό χρήμα ακόμα και χωρίς “ίδια” κεφάλαια, δηλαδή χωρίς την ανάγκη να τοποθετήσει ο επενδυτής δικά του κεφάλαια.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτει πως οι φορολογικοί κανόνες δεν εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους επιχειρηματικούς ομίλους να χρησιμοποιήσουν, για να τροφοδοτήσουν τις νέες επενδύσεις, τα αφορολόγητα κέρδη του παρελθόντος μέσα απ’ τα αποθεματικά, για τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν φορολογηθεί. Για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις προβλέπει σταθεροποίηση του φορολογικού πλαισίου στα σημερινά επίπεδα, με τελικό αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο η συνολική φορολογική επιβάρυνση του κεφαλαίου σε σχέση με το σημερινό 5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.
Παρά τις διακηρύξεις για “δίκαιη ανάπτυξη”, ο αναπτυξιακός νόμος δεν προβλέπει κανενός είδους διάχυση των κερδών στους μισθωτούς, στα λαϊκά στρώματα. Αντίθετα, τόσο οι τοποθετήσεις του ΣΕΒ όσο και οι εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κλπ., αλλά και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τα Εργασιακά το αμέσως επόμενο διάστημα, δείχνουν πως η πολιτική τους στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Συγχρόνως, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων αποκλείονται απ’ τον αναπτυξιακό νόμο, αφού οι νέες κλαδικές προτεραιότητες δεν τους χωράνε.
Οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να έχουν καμιά προσμονή για τη σωτηρία που δήθεν θα φέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Ωφελημένο θα είναι μόνο το κεφάλαιο που επιδιώκει να αυξήσει ακόμη περισσότερο την κερδοφορία του. Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα, στη σύγκρουση, τη ρήξη με το σημερινό δρόμο ανάπτυξης που εντείνει κι επιταχύνει τη χρεοκοπία του λαού προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget