01/26/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV



«...η Ελλάδα έχει βάλει μια σοβαρή πρόταση στο τραπέζι, η οποία φαίνεται ότι είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, όμως υπάρχουν δημοσιονομικά κενά βραχυπρόθεσμα. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα, είπε, όμως αυτό μπορεί να χρειαστεί μια δυο βδομάδες». Αυτό είπε χτες στο «Bloomberg» o επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Νταϊσελμπλούμ, με αφορμή το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.


Είχαμε ξαναγράψει στο «Ριζοσπάστη» ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών είναι ευτυχείς για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Είχαμε γράψει επίσης ότι οι συζητήσεις που γίνονται εστιάζονται σε κάποια δημοσιονομικά κενά που εμφανίζονται για τα επόμενα 3 χρόνια από το Ασφαλιστικό. Και ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει το εξής θέμα: Πώς αυτό το «κενό» θα καλυφθεί μέσα από το φορολογικό και το νέο Μεσοπρόθεσμο που θα ακολουθήσει. Δηλαδή, νέα δυσβάσταχτα βάρη για τα λαϊκά νοικοκυριά... Το κοντινό μέλλον θα δείξει τι ακριβώς σχεδιάζουν. Οπως και να 'χει πρέπει να βρουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα απέναντί τους.


Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στα λεγόμενα «κεντρώα» και «κεντροαριστερά» αστικά κόμματα. Παράλληλα με την προσπάθεια αναστήλωσης της λεγόμενης κεντροδεξιάς ενισχύεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στη λεγόμενη κεντροαριστερά. Αντικειμενικά στα κόμματα αυτού του χώρου τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση σταθερών αστικών κυβερνήσεων, αλλά και στην αναγκαία για το σύστημα κυβερνητική εναλλαγή. Δύο στοιχεία που δυσκολεύονται εξαιτίας της κρίσης στην καπιταλιστική οικονομία που διανύει το έβδομο έτος της.
Στο φόντο αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή το σχήμα που προέκυψε από την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και των δορυφόρων της, για παράδειγμα το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και το Ποτάμι, «ψάχνονται» να δουν τι ρόλο θα παίξουν σε συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού ανάμεσα στη νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ) και στο νέο φιλελεύθερο πόλο (ΝΔ).
Η βδομάδα που πέρασε ήταν πολύ «πλούσια» σε διεργασίες στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, από τα οποία μπορούν να προκύψουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους.
Μάλιστα το «κερασάκι» ήταν το «γεύμα» ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και την βουλευτή της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε εστιατόριο της Αθήνας. Μαζί τους κάθισε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε «συμπτωματικά» στο εστιατόριο, καθώς είχε άλλο ραντεβού. Το «γεύμα» αποκάλυψε το «Ποντίκι», σημειώνοντας στο σχετικό ρεπορτάζ: «Οσοι τους εντόπισαν, αυτομάτως, ανακάλεσαν στη μνήμη τους όχι μόνο τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων χρόνων και τη στενή σχέση - σχεδόν ταύτιση - Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και τα πρόσφατα σενάρια για μελλοντική συμπόρευση βενιζελικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ατυπες κόντρες Γεννηματά - Βενιζέλου
Αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι ένα ακόμα «πρόβλημα», που, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του, μία άτυπη μέχρι τώρα κόντρα ανάμεσα στο στρατόπεδο της Φ. Γεννηματά και αυτό του Ευ. Βενιζέλου, κάτι εξάλλου που ανέδειξε από τα όσα διαδραματίστηκαν με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεων. Γρηγοράκο, ο οποίος ανήκει στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι «βρήκε» πολύ θετική την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, φλερτάροντας με την ιδέα συμπόρευσης με τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως υπερβολή τη δήλωση της Φ. Γεννηματά ότι «μας χωρίζει άβυσσος» με τη ΝΔ και βέβαια διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε με φανερές αιχμές σε βάρος του Ευ. Βενιζέλου η Φ. Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Βήμα FM», επαναλαμβάνοντας την πρόταση που δημοσιοποίησε το προηγούμενο Σάββατο για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανιστούν ως ένας τρίτος αστικός πόλος, ικανός και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης να στηρίξει το στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα είναι μια διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και, όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους», συνεχίζοντας έτσι τα ανοίγματα προς Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και όχι μόνο. Αναφερόμενη στην «Ελιά», το εγχείρημα δηλαδή του πρώην προέδρου του κόμματός της, είπε ότι «δεν προχώρησε», διότι «αυτή η συζήτηση παρέμεινε σε κλειστά γραφεία, σε επίπεδο κορυφής και στελεχών. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις το νέο, είτε αυτό είναι παράταξη είτε είναι αργότερα ένα κόμμα, αν κανείς δεν αποφασίσει να κάνει το τρίτο βήμα, αν αυτό δεν αφορά την κοινωνία». Και πρόσθεσε πως η εκλογή από τη βάση, την οποία προτείνει, αποτελεί καινοτόμο κίνηση, καθώς «δείχνει πως δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Δεν προσπαθεί κάποιος να κάνει ηγεμονικές κινήσεις, δεν προσπαθούμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ plus. Προσπαθούμε να ενώσουμε ξανά δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες είτε στράφηκαν σε άλλα κόμματα και ζήτησαν εκεί έκφραση είτε αποστασιοποιήθηκαν πλήρως».
Η «άβυσσος» έγινε «εθνική συνεννόηση»
Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, η «άβυσσος» έγινε «εθνική συνεννόηση». Οπως ανέφερε ναι μεν υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων τους «ιδεολογικές, διαφορές», «όμως, η χώρα, αυτή τη στιγμή, διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Και πίστευα - και πιστεύω - ότι έχει ανάγκη από ανταλλαγή απόψεων, από ειλικρινή διάλογο και εθνική συνεννόηση στα πολύ κρίσιμα ζητήματα. Το πίστευα αυτό εξαρχής. Από το 2010, από το 2012». «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όπως έγινε μια φορά, το καλοκαίρι, να συνεννοηθούν για τα πολύ μεγάλα ζητήματα». Με άλλα λόγια, όπως ψήφισαν από κοινού όλοι μαζί τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, να συνεχίζουν να «συνεννοούνται» για το παραπέρα τσάκισμα του λαού. Αλλωστε, όπου βρεθεί η Φ. Γεννηματά δεν παραλείπει να επισημάνει την αγωνία της για την «επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα» και την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να επιτευχθεί «η ανάπτυξη», δηλώνοντας κάθε φορά ότι «στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία».
Στο σκηνικό συμπεριλαμβάνεται και η Α. Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή της στις αρχές της βδομάδας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που αρνείται μετά πάθους οποιαδήποτε μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι «θεωρώ πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο πραγματικός άλλος πόλος, ο οποίος θα εξυγιάνει πάλι το πολιτικό σύστημα (...) Δηλαδή, αυτοί που θα εκφράσουν πραγματικά τη μεταρρύθμιση (...) με ειλικρίνεια και θα έχουν εθνικό βάθος, κόστος και τόλμη». Στη συνέχεια, επανήλθε και με συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ ανέφερε με νόημα, όσον αφορά τα καλέσματα της Φ. Γεννηματά, ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πραγματικός λόγος και όχι αερολογίες του παρελθόντος». Προέβλεψε ότι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα πλέον ένα αντιρεύμα για να διώξει τον επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό». «Και σε αυτό το νέο ρεύμα», όπως είπε, «θα υπάρξουν από εκείνους που εκφράζουν τον συντηρητικό χώρο μέχρι και εκείνους στο Κέντρο που πιστεύουν στην ανάγκη μιας συγκεκριμένης πρότασης μεταρρύθμισης και πορείας της χώρας»...
Τρέχουν οι εξελίξεις και στο Ποτάμι
Εχει σημασία να αναφερθούν οι δηλώσεις του προέδρου του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, μετά τη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα με τον Κ. Μητσοτάκη. Οπως ανέφερε, «όσες φορές έχω ακούσει την κ. Γεννηματά δεν έχει να προσθέσει τίποτα στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού», και πρόσθεσε: «Επειδή είδα κάποιες διαρροές κύκλων, και εγώ δεν έχω κύκλους και μιλάω ευθέως, θέλω να πω στην κ. Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών και στρατών, αλλά από λύσεις. (...) το Ποτάμι προτίθεται να συναντηθεί μόνον με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Οσον αφορά τη ΝΔ είπε μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ότι «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, όπως βέβαια και διαφωνίες».
Βέβαια, ο ίδιος μία μέρα πριν είχε δηλώσει στο MEGA ότι «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα κυβέρνηση», εξηγώντας ότι μπορούμε «να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα».
Σχολιάζοντας ο Στ. Θεοδωράκης τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματός του Ιάσονα Φωτήλα, που πρότεινε δημοσίως τη σύμπραξη με τη ΝΔ είπε πως «το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που ιδρύθηκε για να μην έχει ο κόσμος μόνο την επιλογή των παλαιών κομμάτων», και προανήγγειλε ότι «θα επιμείνουμε στη δική μας πρόταση, καθώς ο λόγος που γεννηθήκαμε είναι υπαρκτός και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι λίγα 24ωρα μετά την πρώτη του δήλωση και παρά τη συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος να μη γίνονται τέτοιες δηλώσεις, ο Ι. Φωτήλας επανήλθε και σε νέα συνέντευξή του («Παραπολιτικά»), όχι μόνον επέμεινε στην πρότασή του το Ποτάμι να συγχωνευθεί με τη ΝΔ, διατηρώντας την αυτονομία του, με επικεφαλής τον κ. Θεοδωράκη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραμείνει στο κόμμα του κάτι που θα εξαρτηθεί όπως ανέφερε από τις αποφάσεις που θα καταλήξει το επικείμενο συνέδριο. Σε αυτά να προστεθεί και η πρόσφατη αποχώρηση από το Ποτάμι του πρώην βουλευτή Δράμας και στελέχους του κόμματος Κυρ. Χαρακίδη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Η ίδια η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκη, που έγινε την Τρίτη, αλλά και ο τρόπος που παρουσιάστηκε απ' τα αστικά ΜΜΕ έφεραν τη σφραγίδα μιας βασικής αντίφασης στην οποία έχει περιέλθει το αστικό πολιτικό σύστημα:
-- Από τη μια, οι βασικοί του «παίχτες», ως διεκδικητές της διαχείρισης της αστικής εξουσίας, πρέπει να ενισχύσουν τα στοιχεία της αντιπαλότητάς τους, να τονίσουν τις διαφορές τους πάρα την κοινή στρατηγική. Αυτό εξυπηρετεί και τους δύο, αφού έτσι τροφοδοτείται η συγκρότηση του νέου διπολισμού, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για την κυβερνητική εναλλαγή. Αμεσο κύριο ζήτημα είναι η ανασυγκρότηση του κεντροδεξιού πόλου και η ανάκτηση της δυνατότητάς του να συσπειρώσει κοινωνικές δυνάμεις στην προοπτική μιας νέας κυβέρνησης.
-- Απ' την άλλη, να καλλιεργούν την προοπτική της συναίνεσης ιδίως στα μείζονα προτάγματα του κεφαλαίου που αμφότεροι εκπροσωπούν. Οι αναγκαιότητες του κεφαλαίου στη σημερινή φάση απαιτούν μια ευρύτερη στήριξη στην προώθηση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, μέσω μιας πιο διευρυμένης κυβερνητικής συνδιαχείρισης (είναι χαρακτηριστικές οι ρητές ή ενδόμυχες σκέψεις στα αστικά ΜΜΕ για κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» ή «οικουμενική), αλλά και μέσω ενός πιο αποτελεσματικού πόλου στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δε θα αμφισβητεί βέβαια τους θεμελιακούς άξονες της αστικής στρατηγικής. Οπως το έθεσε χαρακτηριστικά σε πρόσφατο άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Ζούμε μια πρωτοφανή για τα πολιτικά μας δεδομένα συμφωνία του πολιτικού κόσμου... Αυτό είναι το μεγάλο μας κεκτημένο, το οποίο δεν πρέπει να σπαταλήσουμε σε ανούσιες μάχες εντυπώσεων, αλλά να το προσανατολίσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις...».
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έσπευδε να γνωστοποιήσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την ευαρέσκειά του για τη συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, γράφοντας πως «είναι ώρα μια νέα γενιά πολιτικών να αφήσει τη μικροπολιτική και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα...», κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να έκαναν διαρροές για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο πολιτικών αρχηγών, που κατά τη ΝΔ δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, αλλά στην ανάγκη να τονώσει ο πρωθυπουργός το ξεθωριασμένο «αριστερό» προφίλ του. Βέβαια, και οι διαρροές της ΝΔ ήταν στοχευμένες προς τόνωση του αντιπολιτευτικού προφίλ του νέου της αρχηγού.
Η σχετική κόντρα σήκωσε κάμποσο «κουρνιαχτό», ικανό να συγκαλύψει προσώρας τη στρατηγική σύμπλευση των δύο κομμάτων στον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, παρά τις όποιες διαφορές στον τρόπο επίτευξής του προβάλλουν, εκφράζοντας ίσως και διαφορετικά τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου με τις επιμέρους διαφορές από κλάδο σε κλάδο.
Συναίνεση σε κομβικά ζητήματα
Το «γαϊτανάκι» των διαρροών και των απαντήσεων στις διαρροές άφησε να περάσει σε δεύτερο πλάνο η κατά βάση συμφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν π.χ.:
-- Με την προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης στις ανάγκες του κεφαλαίου, με μέτρα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς της στη διεκπεραίωση των υποθέσεών του, εξασφάλισης της συνέχειας στην κρατική μηχανή με παραμονή στελεχών σε κομβικά πόστα, ώστε να μην ανατρέπεται η περιλάλητη «συνέχεια του κράτους», τα δε τέτοια, αξιολογημένα ως «ικανά» και «άξια» στελέχη να τρέχουν απρόσκοπτα τις υποθέσεις του κεφαλαίου.
-- Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης προεξόφλησε τη στήριξη του κόμματός του σε μια τέτοια διαδικασία, προτείνοντας στον Αλ. Τσίπρα «συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος», όπου καθένα από τα δύο κόμματα σε αυτό το δικομματικό κομπρεμί θα αναλάβει εκ των προτέρων δέσμευση να υπερψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει το άλλο, στην προσπάθειά τους να προσαρμόσουν θεσμικά το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων.
-- Με τον εκλογικό νόμο, με δηλωμένη την πρόθεση της κυβέρνησης να τον αλλάξει, αλλά και με τη ΝΔ να μην εμφανίζεται, τουλάχιστον προσώρας, αρνητική. Αλλωστε στη συνάντηση, την Πέμπτη, του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη (που έχει τρέξει «λαγός» και σε αυτό το ζήτημα), ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «θυμάται τις παλιές του απόψεις, ότι θέλει δηλαδή και αυτός εκλογικό νόμο με ένα πιο αναλογικό μπόνους και όχι με 50 έδρες μπόνους για το πρώτο κόμμα, όπως επίσης και με σπάσιμο των περιφερειών». Στόχος τους, όπως όλα δείχνουν, η ενίσχυση του διπολισμού, η διευκόλυνση συνεργασιών αλλά και η διασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων, όλα προς θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου.
Κοινές αγωνίες
Παραπέρα, σε αυτήν καθαυτή τη συνάντηση των δύο, τα ζητήματα που ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό, ως έκφραση προβληματισμού, κάλλιστα θα μπορούσε να τεθούν από τον Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης «εξέφρασε την ανησυχία του για τη γενικότερη πορεία της χώρας (σ.σ.: της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)» και εστίασε «στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία. Στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων. Στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών».
Αλλά και στο Ασφαλιστικό, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν διαφώνησε με τις ανατροπές που φέρνει η κυβέρνηση. «Κουκούλωσε» κι αυτός το ταξικό περιεχόμενό τους και πέταξε το μπαλάκι της ευθύνης στη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι αυτή το πετάει στις προηγούμενες, κατηγορώντας καθεμιά την άλλη για «κακούς χειρισμούς» που έφεραν την κατάσταση «ως εδώ», αυτοπροβαλλόμενη στο κεφάλαιο ως ικανότερη για τη θέση του διαχειριστή, πετώντας ταυτόχρονα στο λαό το δόλωμα ότι με το δικό της μείγμα διαχείρισης, «πού θα πάει! κάποια στιγμή, με υπομονή, θα δούμε καλύτερες μέρες...».
Ο λαός έχει πείρα
Ωστόσο, ο λαός έχει πείρα απ' τα καμώματα των αστικών κομμάτων. Αλλοτε ανεβάζουν τους τόνους, είτε στήνοντας καβγάδες περί όνου σκιάς - είτε απηχώντας υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της αστικής τάξης, πάντως όχι για τα λαϊκά συμφέροντα. Αλλοτε τα βρίσκουν, είτε ψηφίζοντας μαζί αντιλαϊκούς νόμους στη Βουλή είτε ακόμα - ακόμα και συγκυβερνώντας.
Ως προς αυτό είναι διδακτικότατο το παράδειγμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατά την Φ. Γεννηματά τάχα τους χωρίζει «άβυσσος», για να εισπράξει την απάντηση από στελέχη του ίδιου του κόμματός της: «Ποια άβυσσος; μαζί δεν κυβερνάγαμε..;».
Επομένως, τα πρόσωπα μόνο αλλάζουν και τα κομπρεμί μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων για το ποιος και με ποιους θα ασκήσει την αστική διακυβέρνηση, ειδικά στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης του κομματικού αστικού σκηνικού που σημάδεψε τα χρόνια της κρίσης.
Είναι όμως καιρός να αλλάξει στάση ο λαός, να τους γυρίσει την πλάτη. Αλλωστε, παρά τις επιμέρους αντιθέσεις τμημάτων της, η αστική τάξη έχει ενιαία στρατηγική γραμμή απέναντι στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα. Η δε αμφισβήτηση της αστικής πολιτικής από μεριάς των λαϊκών στρωμάτων επιχειρείται να διοχετευτεί σε ανώδυνα κανάλια, να μη μετατραπεί σε αγωνιστική, ριζοσπαστική διάθεση, με κάθε είδους κόλπα και τερτίπια, είτε με στήσιμο συγκρούσεων, είτε με προπαγάνδα περί ανάγκης ευρύτερων συναινέσεων, όπου ο λαός πρέπει να σκύψει το κεφάλι μπροστά στο σφαγέα των δικαιωμάτων και κατακτήσεών του. Σε όλο αυτό το βρωμερό σκηνικό πρέπει να μπει ένα τέλος.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Το, οργανωμένο αγροτικό κίνημα όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, πρωτοστατεί στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που είναι αγώνας επιβίωσης. Αυτός ο αγώνας φέρνει αντικειμενικά τους μικρομεσαίους αγρότες σε αντιπαράθεση με την ΚΑΠ της ΕΕ και την κυβερνητική πολιτική, που είναι βέβαια πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, με τα εξοντωτικά μέτρα που προβλέπουν, δημιουργούν το έδαφος για να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων αγροτών. Αυτό θα οδηγήσει στη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ακόμα λιγότερα χέρια και έτσι υπηρετείται ο στόχος της επιτάχυνσης και του εκσυγχρονισμού της καπιταλιστικής ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής. Στο στόχο αυτό, όπως είναι φυσικό, συντάσσονται αγρότες με μεγάλες εκμεταλλεύσεις και επιχειρηματίες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα, πολλοί από τους οποίους στηρίζουν ή και πρωτοστατούν αυτή την περίοδο σε διάφορα μπλόκα ανά την Ελλάδα.

Τακτικά συναντιούνται με τις κυβερνήσεις, την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα που θέλουν να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αρκετές φορές χωρίς οι ίδιοι οι αγρότες των μπλόκων να το παίρνουν είδηση από πριν, όπως έγινε στη συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων της «Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών κτηνοτρόφων» την Πέμπτη 21 Γενάρη με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επιδιώκουν, κρυφά και φανερά, η εφαρμογή της ΚΑΠ από την κυβέρνηση να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, να δημιουργηθούν καλύτεροι όροι για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στον αγροτικό τομέα.

Αυτά τα συμφέροντα εκφράζουν κατά βάση ορισμένα αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που καλούν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις με πλαίσιο αιτημάτων προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγαλοχωραφάδων και των επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Από το πλαίσιο πάλης που προβάλλουν, λείπει κάθε αρνητική αναφορά στην ΚΑΠ της ΕΕ, με τη στρατηγική της οποίας συμφωνούν. Κρύβεται ο πραγματικός αντίπαλος της μικρομεσαίας αγροτιάς και ο στόχος της μεταρρύθμισης που επιχειρεί η κυβέρνηση. Απεναντίας, με αιτήματα όπως «πληρωμή του "πρασινίσματος" με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ», «πληρωμές συνδεδεμένων ενισχύσεων στα νέα προϊόντα (όσπρια, ψυχανθή, βιομηχανική τομάτα κ.τ.λ.)» και άλλα παρόμοια, ζητάνε μια πιο «δίκαιη» εφαρμογή της ΚΑΠ, που ξεκληρίζει τους μικρούς αγρότες.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκπρόσωποι του «Πανελλαδικού Συντονιστικού» διαλαλούν στα κανάλια ότι στόχος των κινητοποιήσεων που καλούν, είναι να δυναμώσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο επικεφαλής της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» διαβεβαίωνε ότι διάβασε το μνημόνιο και αντιλήφθηκε ότι τα μισά απ' όσα περιέχονται είναι πράγματα «που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας εδώ και χρόνια», «όμως τα άλλα μισά είναι καταστροφικά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη συμβούν»...

Αποκαλυπτική είναι και η στάση τους απέναντι στο ζήτημα του διαχωρισμού των κατ' επάγγελμα και μη αγροτών, από τον οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η κρατική στήριξη, με κονδύλια εθνικά και της ΕΕ. Μάλιστα, δεν αποδέχονται μόνο το διαχωρισμό, αλλά ορισμένοι από αυτούς που πρωτοστατούν σε συσπειρώσεις αγροτών, ζητάνε και πιο επιθετικά μέτρα, όπως να υπολογίζονται ως «αγρότες» (και άρα να έχουν πρόσβαση σε επιδοτήσεις - ενισχύσεις) μόνο όσοι έχουν το 70% του εισοδήματός τους από αγροτικές εργασίες, όταν το ίδιο ποσοστό είναι σήμερα στο 35%, με προοπτική να πάει στο 50%.

Σύμφωνα με δικές τους εκτιμήσεις, αν εφαρμοζόταν αυτό το μέτρο, ο αριθμός των αγροτών στην Ελλάδα θα περιοριζόταν στις 150.000, από τις 900.000 που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις, που είναι ούτως ή άλλως πετσοκομμένες από τη νέα ΚΑΠ, θα μοιράζονταν σε ακόμα λιγότερους, κατά βάση «μεγάλους» και έτσι θα μπορούσε να αναπληρωθεί και η ενδεχόμενη χασούρα από την αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, ζητάνε να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης στο 13%.

Αλλά και στους άμεσους στόχους πάλης των αγροτών, αυτά που προτείνουν είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του φτωχού αγροτικού νοικοκυριού. Για παράδειγμα, διεκδικούν «ατομικό αφορολόγητο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ για όλες τις επαγγελματικές αγροτικές κατηγορίες, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί» και διαφωνούν με το αίτημα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατάργηση των τεκμηρίων άμεσα, που τελειώνουν τους φτωχούς αγρότες με καθαρό συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, για συνολικά αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες με συντελεστή 45%. Επιδιώκουν, επίσης, να μείνουν αφορολόγητες οι μεγάλες ενισχύσεις που εισπράττουν.

Για το Ασφαλιστικό αρκούνται στο αίτημα να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ και να παραμείνει ο ΟΓΑ όπως είναι. Δηλαδή, να παίρνει ψίχουλα στα 67 χρόνια ο αγρότης και η αγρότισσα. Δεν ζητούν Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους και να μην επιβαρύνονται οι αγρότες με επιπλέον 7% ασφάλιστρα για τον κλάδο της Υγείας.

Είναι φανερό και μόνο από τα παραπάνω ότι με τέτοια γραμμή πάλης, δεν υπάρχει καμιά προοπτική για το φτωχό και μεσαίο αγρότη, αν δε διαχωρίσει τη θέση του από τους μεγαλοαγρότες και δεν παλέψει οργανωμένα, με συνέπεια και σταθερότητα στα αιτήματα και τους στόχους πάλης που υπηρετούν τα δικά του συμφέροντα. Η προοπτική αυτού του αγώνα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ανάπτυξη της αγροτική παραγωγής έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



«...συνεχίζουμε με τιμιότητα να αλλάζουμε την ιστορία της χώρας μας. (...) συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς εξαρτήσεις στο να έρθει το ΕΣΠΑ πιο γρήγορα στη χώρα μας, ακόμα και σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, να βελτιωθούν οι ρυθμοί στην οικονομία και τα ελληνικά ομόλογα». Τα παραπάνω είναι μερικά απ' όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, σε χτεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είναι πράγματι ξεκάθαρη στο για ποιον δουλεύει, για ποιον διαπραγματεύεται, για ποιον υλοποιεί τη συγκεκριμένη πολιτική. Τα τόσα αντιλαϊκά μέτρα, το Ασφαλιστικό που φέρνει τώρα, όσα πρόκειται να ακολουθήσουν, πιστοποιούν ότι η «τιμιότητα» της κυβέρνησης να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και να παίξει στα παιχνίδια των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών είναι δεδομένη... Γι' αυτό καταδικάζει το λαό στη φτώχεια και την ανέχεια.



Αλλη μια πανηγυρική ανακοίνωση χτες του υπουργείου Οικονομικών, για να δείξει πόσο καλά τα πάει η κυβέρνηση. Παρουσίασαν, λοιπόν, τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και ...θριαμβολογούν για το εξής: «Ξεπέρασαν το στόχο που είχε θέσει το ΥΠΟΙΚ για τα έσοδα το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 43,531 δισ. ευρώ έναντι 42,762 δισ. ευρώ. Η υπέρβαση του στόχου οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, καθώς εισπράχθηκαν 187 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο, αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, όπου η υπέρβαση έφτασε τα 312 εκατ. ευρώ. (...) την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2015 υπάρχει αύξηση έναντι του στόχου, παρατηρήθηκε στις εξής κατηγορίες εσόδων: Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων κατά 187 εκατ. ευρώ ή 2,5%, ΦΠΑ λοιπών κατά 131 εκατ. ευρώ ή 1,2%, Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 33 εκατ. ευρώ ή 3,1%». Χαράτσωσαν καλά καλά τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και το 'χουν και καμάρι...



Η είδηση ήρθε με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ομάδα της Αριστεράς CUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο. Και λέει: «Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τελικά χτες τη δημιουργία ειδικής ομάδας εργασίας που θα αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο δημοκρατικό έλεγχο της υλοποίησης των μακροοικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής. (...) Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί θετική ανταπόκριση σε πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διατυπώθηκε με σχετική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μάρτιν Σουλτς, στις 18.08.2015 και η οποία είχε εγκριθεί καταρχήν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου».


Για όποιον θυμάται, πρόκειται για εκείνη την πρόταση του πρωθυπουργού που έκανε για να θολώσει τα νερά και αφού προηγουμένως είχε υπογράψει το τρίτο αντιλαϊκό μνημόνιο και είχε εγκριθεί η νέα δανειακή σύμβαση - θηλιά για το λαό. Και είχε σαν στόχο - και καλά - να είναι διαφανής η διαδικασία ελέγχου της υλοποίησης των κατευθύνσεων του μνημονίου. Και τώρα που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση πανηγυρίζει που θα μπει στο κόλπο και το Ευρωκοινοβούλιο... Δηλαδή, ο καημός της κυβέρνησης ήταν να μπει κι άλλος ένας «εταίρος» στη διαδικασία της υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.


Μιλώντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά, ένας από τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας στην ΠΝΟ μίλησε για «κοσμογονικές αλλαγές» που συμβαίνουν στην Ασφάλιση, καθώς πριν από μερικά χρόνια «κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να διαλυθεί το ΝΑΤ» και ότι «αφού έγινε κι αυτό, τότε όλα μπορούν να συμβούν». Καθόλου αθώα η διαπίστωση του συνδικαλιστή. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όλα αυτά τα χρόνια, καλλιεργούσε στους ναυτεργάτες την αντίληψη ότι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δεν πρόκειται να θιγούν, ότι δεν είναι σαν τους άλλους εργαζόμενους και ότι οι ανατροπές που γίνονται γύρω τους τις τελευταίες δεκαετίες δεν πρόκειται να τους αγγίξουν. Εχουν, δηλαδή, ευθύνη στην καλλιέργεια αυταπατών και στάσης ανοχής απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που σαρώνει τα πάντα και αργά ή γρήγορα θα χτυπούσε την πόρτα και των ναυτεργατών. Αλλωστε, και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν επιμέρους ανατροπές και περικοπές, που έδειχναν ότι πλησιάζει θύελλα. Τώρα που επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημα στο ΝΑΤ και σε όλα τα Ταμεία, οι ναυτεργάτες πρέπει να ζητήσουν το λόγο από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, για όλα όσα τους έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να τους γυρίσουν μια και καλή την πλάτη, να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις και μαζί με όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη απόκρουσης των αντιασφαλιστικών σχεδίων, ανάκτησης των απωλειών και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.



Είναι η στιγμή που μπλοκ των διαδηλωτών της χτεσινής κινητοποίησης των επιστημονικών φορέων φτάνουν στην πλατεία Συντάγματος. Ηδη, επάνω στην πλατεία, το μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων και των Επιτροπών Αγώνα με τις σημαίες και τα πανό τους φωνάζουν το σύνθημα: «Μαζί με τους εργάτες και όλο το λαό να μην περάσει λέμε το Ασφαλιστικό...»! Εκείνη τη στιγμή, μια ομάδα από το μπλοκ των δικηγόρων, μαζί με συνδικαλιστικά τους στελέχη, πλησιάζει προς τον «Αγνωστο Στρατιώτη» και φωνάζει συνθήματα όπως: «Ανοίξτε τις πόρτες να φύγουνε οι κότες..!». Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για γραφικότητες, αν γύρω από το Ασφαλιστικό δεν κρίνονταν η ζωή και το μέλλον χιλιάδων και χιλιάδων ανθρώπων. Και όμως, τα δύο αυτά συνθήματα, όπως ακούγονταν στην πλατεία, δείχνουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις, αποτυπώνουν τη διαπάλη που διεξάγεται στο κίνημα: Από τη μια, αυτοί που μάχονται για να μην περάσει η αντιλαϊκή πολιτική. Από την άλλη, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που αξιοποιούν τη δίκαιη δυσαρέσκεια των επιστημόνων και προσπαθούν να τη στρέψουν σε ανώδυνα κανάλια. Οσο μάλιστα η γραμμή αυτή παραμένει κυρίαρχη στους φορείς των επιστημόνων, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτά που τελικά θα «ξεπουπουλιαστούν» να είναι τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα...

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget