Διεργασίες για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πραγματικό εχθρό


Η εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στα λεγόμενα «κεντρώα» και «κεντροαριστερά» αστικά κόμματα. Παράλληλα με την προσπάθεια αναστήλωσης της λεγόμενης κεντροδεξιάς ενισχύεται ο προβληματισμός για τις εξελίξεις στη λεγόμενη κεντροαριστερά. Αντικειμενικά στα κόμματα αυτού του χώρου τίθεται το ερώτημα πώς θα μπορέσουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση σταθερών αστικών κυβερνήσεων, αλλά και στην αναγκαία για το σύστημα κυβερνητική εναλλαγή. Δύο στοιχεία που δυσκολεύονται εξαιτίας της κρίσης στην καπιταλιστική οικονομία που διανύει το έβδομο έτος της.
Στο φόντο αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δηλαδή το σχήμα που προέκυψε από την σύμπραξη ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και των δορυφόρων της, για παράδειγμα το ΚΙΔΗΣΟ, όπως και το Ποτάμι, «ψάχνονται» να δουν τι ρόλο θα παίξουν σε συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού ανάμεσα στη νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ) και στο νέο φιλελεύθερο πόλο (ΝΔ).
Η βδομάδα που πέρασε ήταν πολύ «πλούσια» σε διεργασίες στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, από τα οποία μπορούν να προκύψουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους.
Μάλιστα το «κερασάκι» ήταν το «γεύμα» ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και την βουλευτή της ΝΔ Ολ. Κεφαλογιάννη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής σε εστιατόριο της Αθήνας. Μαζί τους κάθισε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε «συμπτωματικά» στο εστιατόριο, καθώς είχε άλλο ραντεβού. Το «γεύμα» αποκάλυψε το «Ποντίκι», σημειώνοντας στο σχετικό ρεπορτάζ: «Οσοι τους εντόπισαν, αυτομάτως, ανακάλεσαν στη μνήμη τους όχι μόνο τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων χρόνων και τη στενή σχέση - σχεδόν ταύτιση - Σαμαρά και Βενιζέλου, αλλά και τα πρόσφατα σενάρια για μελλοντική συμπόρευση βενιζελικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ατυπες κόντρες Γεννηματά - Βενιζέλου
Αυτό, όπως όλα δείχνουν, είναι ένα ακόμα «πρόβλημα», που, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στο εσωτερικό του, μία άτυπη μέχρι τώρα κόντρα ανάμεσα στο στρατόπεδο της Φ. Γεννηματά και αυτό του Ευ. Βενιζέλου, κάτι εξάλλου που ανέδειξε από τα όσα διαδραματίστηκαν με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεων. Γρηγοράκο, ο οποίος ανήκει στο επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι «βρήκε» πολύ θετική την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη, φλερτάροντας με την ιδέα συμπόρευσης με τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ως υπερβολή τη δήλωση της Φ. Γεννηματά ότι «μας χωρίζει άβυσσος» με τη ΝΔ και βέβαια διαγράφηκε με συνοπτικές διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα ανέφερε με φανερές αιχμές σε βάρος του Ευ. Βενιζέλου η Φ. Γεννηματά σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Βήμα FM», επαναλαμβάνοντας την πρόταση που δημοσιοποίησε το προηγούμενο Σάββατο για συστράτευση των δυνάμεων του χώρου, ώστε να εμφανιστούν ως ένας τρίτος αστικός πόλος, ικανός και από τη θέση της αντιπολίτευσης, αλλά και της συμπολίτευσης να στηρίξει το στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα είναι μια διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και, όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους», συνεχίζοντας έτσι τα ανοίγματα προς Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ και όχι μόνο. Αναφερόμενη στην «Ελιά», το εγχείρημα δηλαδή του πρώην προέδρου του κόμματός της, είπε ότι «δεν προχώρησε», διότι «αυτή η συζήτηση παρέμεινε σε κλειστά γραφεία, σε επίπεδο κορυφής και στελεχών. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις το νέο, είτε αυτό είναι παράταξη είτε είναι αργότερα ένα κόμμα, αν κανείς δεν αποφασίσει να κάνει το τρίτο βήμα, αν αυτό δεν αφορά την κοινωνία». Και πρόσθεσε πως η εκλογή από τη βάση, την οποία προτείνει, αποτελεί καινοτόμο κίνηση, καθώς «δείχνει πως δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Δεν προσπαθεί κάποιος να κάνει ηγεμονικές κινήσεις, δεν προσπαθούμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ plus. Προσπαθούμε να ενώσουμε ξανά δυνάμεις της κοινωνίας, οι οποίες είτε στράφηκαν σε άλλα κόμματα και ζήτησαν εκεί έκφραση είτε αποστασιοποιήθηκαν πλήρως».
Η «άβυσσος» έγινε «εθνική συνεννόηση»
Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη, η «άβυσσος» έγινε «εθνική συνεννόηση». Οπως ανέφερε ναι μεν υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων τους «ιδεολογικές, διαφορές», «όμως, η χώρα, αυτή τη στιγμή, διανύει μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Και πίστευα - και πιστεύω - ότι έχει ανάγκη από ανταλλαγή απόψεων, από ειλικρινή διάλογο και εθνική συνεννόηση στα πολύ κρίσιμα ζητήματα. Το πίστευα αυτό εξαρχής. Από το 2010, από το 2012». «Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όπως έγινε μια φορά, το καλοκαίρι, να συνεννοηθούν για τα πολύ μεγάλα ζητήματα». Με άλλα λόγια, όπως ψήφισαν από κοινού όλοι μαζί τον Αύγουστο το τρίτο μνημόνιο, να συνεχίζουν να «συνεννοούνται» για το παραπέρα τσάκισμα του λαού. Αλλωστε, όπου βρεθεί η Φ. Γεννηματά δεν παραλείπει να επισημάνει την αγωνία της για την «επιχειρηματική και παραγωγική δραστηριότητα» και την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή των μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να επιτευχθεί «η ανάπτυξη», δηλώνοντας κάθε φορά ότι «στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις και την καινοτομία».
Στο σκηνικό συμπεριλαμβάνεται και η Α. Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή της στις αρχές της βδομάδας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ένα εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα που αρνείται μετά πάθους οποιαδήποτε μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι «θεωρώ πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο πραγματικός άλλος πόλος, ο οποίος θα εξυγιάνει πάλι το πολιτικό σύστημα (...) Δηλαδή, αυτοί που θα εκφράσουν πραγματικά τη μεταρρύθμιση (...) με ειλικρίνεια και θα έχουν εθνικό βάθος, κόστος και τόλμη». Στη συνέχεια, επανήλθε και με συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ ανέφερε με νόημα, όσον αφορά τα καλέσματα της Φ. Γεννηματά, ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πραγματικός λόγος και όχι αερολογίες του παρελθόντος». Προέβλεψε ότι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «θα δημιουργηθεί αναπόφευκτα πλέον ένα αντιρεύμα για να διώξει τον επικίνδυνο εθνικολαϊκισμό». «Και σε αυτό το νέο ρεύμα», όπως είπε, «θα υπάρξουν από εκείνους που εκφράζουν τον συντηρητικό χώρο μέχρι και εκείνους στο Κέντρο που πιστεύουν στην ανάγκη μιας συγκεκριμένης πρότασης μεταρρύθμισης και πορείας της χώρας»...
Τρέχουν οι εξελίξεις και στο Ποτάμι
Εχει σημασία να αναφερθούν οι δηλώσεις του προέδρου του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, μετά τη συνάντηση που είχε μεσοβδόμαδα με τον Κ. Μητσοτάκη. Οπως ανέφερε, «όσες φορές έχω ακούσει την κ. Γεννηματά δεν έχει να προσθέσει τίποτα στη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Ποταμιού», και πρόσθεσε: «Επειδή είδα κάποιες διαρροές κύκλων, και εγώ δεν έχω κύκλους και μιλάω ευθέως, θέλω να πω στην κ. Γεννηματά ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή από μια ένωση μηχανισμών και στρατών, αλλά από λύσεις. (...) το Ποτάμι προτίθεται να συναντηθεί μόνον με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις». Οσον αφορά τη ΝΔ είπε μετά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη ότι «υπάρχουν πολλά κοινά σημεία στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, όπως βέβαια και διαφωνίες».
Βέβαια, ο ίδιος μία μέρα πριν είχε δηλώσει στο MEGA ότι «αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει μια νέα κυβέρνηση», εξηγώντας ότι μπορούμε «να κάνουμε μια συμφωνία κυρίων και να πούμε ότι σε 2 χρόνια θα λύσουμε δέκα προβλήματα».
Σχολιάζοντας ο Στ. Θεοδωράκης τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματός του Ιάσονα Φωτήλα, που πρότεινε δημοσίως τη σύμπραξη με τη ΝΔ είπε πως «το Ποτάμι είναι ένα κίνημα που ιδρύθηκε για να μην έχει ο κόσμος μόνο την επιλογή των παλαιών κομμάτων», και προανήγγειλε ότι «θα επιμείνουμε στη δική μας πρόταση, καθώς ο λόγος που γεννηθήκαμε είναι υπαρκτός και πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας».
Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι λίγα 24ωρα μετά την πρώτη του δήλωση και παρά τη συμφωνία στο εσωτερικό του κόμματος να μη γίνονται τέτοιες δηλώσεις, ο Ι. Φωτήλας επανήλθε και σε νέα συνέντευξή του («Παραπολιτικά»), όχι μόνον επέμεινε στην πρότασή του το Ποτάμι να συγχωνευθεί με τη ΝΔ, διατηρώντας την αυτονομία του, με επικεφαλής τον κ. Θεοδωράκη, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραμείνει στο κόμμα του κάτι που θα εξαρτηθεί όπως ανέφερε από τις αποφάσεις που θα καταλήξει το επικείμενο συνέδριο. Σε αυτά να προστεθεί και η πρόσφατη αποχώρηση από το Ποτάμι του πρώην βουλευτή Δράμας και στελέχους του κόμματος Κυρ. Χαρακίδη.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget