09/26/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να διευρύνει την εξουσιοδότηση για τη χρήση πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις ασφαλείας εναντίον όσων πετούν πέτρες, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ισραηλινή κυβέρνηση «αποφάσισε να δώσει άδεια στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να πυροβολούν με αληθινές σφαίρες εναντίον όσων πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ όταν απειλείται η ζωή ενός τρίτου προσώπου και όχι πλέον μόνον όταν απειλείται η ζωή ενός αστυνομικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε στενή σύνθεση για να εγκρίνει την επιβολή αυστηρότερων μέτρων καταστολής εναντίον όσων πετούν πέτρες και αυτοσχέδιες εμπρηστικές βόμβες, περιλαμβανομένων 13 -οι εννιά είναι ανήλικοι- που συνελήφθησαν τη νύχτα, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Αποφασίσαμε να επιβάλουμε πιο αυστηρές ποινές σε βάρος των ενηλίκων που πετούν πέτρες, με ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών κατ' ελάχιστον, καθώς και την έγκριση μεγαλύτερων προστίμων στους ανηλίκους και στους γονείς τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι ποινές αυτές θα ισχύουν «για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και τους κατοίκους του Ισραήλ», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, που προφανώς αναφέρεται στους Παλαιστίνιους οι οποίοι ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και δεν έχουν την ισραηλινή υπηκοότητα.

Ο Λεβέντης παρουσιάστηκε σαν η «έκπληξη των εκλογών», αν και έχει βουίξει ο τόπος ότι πριμοδοτήθηκε από πολλά και διαφορετικά τμήματα του αστικού κατεστημένου και μηχανισμούς, ακόμα και με κατεύθυνση για ψήφο σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες. Παρουσιάστηκε σαν «εκείνος που, μετά από 41 χρόνια προσωπικής πολιτικής πορείας, κατάφερε και μπήκε στη Βουλή», αν και στο παρελθόν έχει περάσει και από ΠΑΣΟΚ και από ΝΔ. Και βέβαια, διαχρονικά, παρουσιαζόταν από το αστικό πολιτικό σύστημα ως η καταλληλότερη επιλογή εάν κάποιος θέλει να κάνει χαβαλέ με την ψήφο του στις εκλογές.
«Έγκριτοι» και «αντικειμενικοί» δημοσιογράφοι τον είχαν πρώτο τηλεοπτικό παράθυρο - «πίστα» εδώ και αρκετό καιρό και με υψηλό δείκτη «σοβαροφάνειας» συζητούσαν μαζί του τα όσα αντιδραστικά πρεσβεύει ο συγκεκριμένος χώρος, πασπαλισμένα με διάφορες αστικές αρλούμπες. Και δως του να μένει άφωνος από την πολιτική ευφυΐα ο κάθε «έγκριτος» μεγαλοδημοσιογράφος... Κάπου εδώ όμως, τελειώνει η πλάκα και αρχίζουν τα σοβαρά.
Η Ένωση Κεντρώων, λοιπόν, που τόσα χρόνια ερχόταν στη δημοσιότητα πότε για τους δεκάδες φραπέδες στο τραπέζι του «Καναλιού 67», πότε για τις πίτσες στο στούντιο του «ΑΝΤ1» και για άλλα γραφικά, τώρα αποκαλύφτηκε περίτρανα ότι πρόκειται για «λαγό» αντιδραστικών μέτρων. Χτες, λοιπόν, ο Λεβέντης έστειλε στον Τσίπρα μία επιστολή που βάζει κάποιους όρους για να στηρίξει με ψήφο στη Βουλή τις αντιλαϊκές επιλογές της επόμενης κυβέρνησης. Τι λέει η επιστολή;
Διαβάστε:
«Αφομοίωση όλων των συντάξεων σε μία, που δε θα υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ». Το γνωστό, δηλαδή, σχέδιο που περιλαμβάνεται στο ψηφισμένο μνημόνιο από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι και που προβλέπει πετσόκομμα των συντάξεων μέσω ενοποίησης κύριων και επικουρικών.
«Να επιστρέψουν με ήπιο νόμο τα χρήματα που έβγαλαν για διάφορους λόγους οι Έλληνες στο εξωτερικό από το 2009 και εντεύθεν». Στηρίζει, δηλαδή, την περιβόητη φορολογική αμνηστία για τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης, προκειμένου, έναντι συμβολικού φόρου, να επανεισάγουν σε ελληνικές τράπεζες κεφάλαια που φυγάδευσαν σε τράπεζες του εξωτερικού κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σχετικό νομοσχέδιο παζάρευε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «εταίρους» της, ενώ αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε προεκλογικά και η Χρυσή Αυγή...
«Να συμφωνήσουν οι δανειστές μας, τα ομόλογα και οι υποχρεώσεις της χώρας μας της προσεχούς πενταετίας να μετατεθούν προς πληρωμή στο περαιτέρω μέλλον, με μηδενικό επιτόκιο, ώστε με τα χρήματα αυτά να αναγεννηθεί η οικονομία μας και εξασφαλιζομένου ομαλού οικονομικού κλίματος να έρθουν ξένοι επενδυτές». Αυτό, δηλαδή, που είναι το ζητούμενο των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, αφού η όποια «διευθέτηση» του κρατικού χρέους θα σημάνει και νέα πρόσθετα μέτρα που θα επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια στιγμή που θα ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο.
Τα ίδια και ακόμα χειρότερα αντιδραστικά αναπαρήγαγε προχτές το βράδυ σε τηλεοπτικό σταθμό εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος με πολύ καμάρι διάβαζε τις προτάσεις τους, που συμπίπτουν σε πολλά με το ψηφισμένο μνημόνιο, καταλήγοντας στο ότι με αυτά θα ανοίξει ο δρόμος για να καταργηθεί το μνημόνιο. Τι έλεγε; Ο πρώην εκφωνητής του δελτίου καιρού της ΕΡΤ έλεγε ότι πρέπει να κοπούν εντελώς οι συντάξεις σε κάποιες κατηγορίες που, για παράδειγμα, εισπράττουν ενοίκιο, ότι πρέπει να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, ότι πρέπει να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα τέτοια. Και τα έλεγε λίγες μέρες πριν ανοίξει το Ασφαλιστικό, όπως προβλέπεται από το νέο μνημόνιο της κυβέρνησης.
Επιπλέον, αν δει κανείς το βιογραφικό βουλευτών του, θα διαπιστώσει ότι έχει και αμερικανοθρεμμένους, όπως εκείνος που γεννήθηκε και σπούδασε στις ΗΠΑ, ενώ εκλέχτηκε για 3 θητείες βουλευτής στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ με τους Δημοκρατικούς, από την όποια παραιτήθηκε το Φλεβάρη του 2014.
Χαβαλές; Όχι πια. Η πλάκα τέλειωσε και από την επομένη των εκλογών αναδύεται το πραγματικό αντιδραστικό -και πολύ σοβαρό μάλιστα- πρόσωπο «των γραφικών του Λεβέντη». Και όσοι εργαζόμενοι, νέοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων θεώρησαν ότι ψήφισαν για χαβαλέ, κάτω από ένα κλίμα γενικής απογοήτευσης και παραίτησης, μάλλον θα αρχίσουν να νιώθουν σαν τους ιδανικούς αυτόχειρες...

Με δεδομένη τη φοροεπιδρομή του 3ου μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το βαρύ λογαριασμό που σύντομα θα κληθεί να ξαναπληρώσει ο λαός με τον ισχυρισμό ότι δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος και επιβάρυνση στη συνέχεια.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1.015-1.019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.».
Συνεπώς επιβεβαιώνει ότι φοροκαταιγίδα έρχεται, αλλά ισχυρίζεται ότι μετά από αυτή θα υπάρξει νηνεμία, η οποία ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει,  καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το μνημόνιο να καλύπτει τις απώλειες στα προβλεπόμενα έσοδα.  Οι διευρυνόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προδιαγράφονται στο τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οκτάμηνο (Γενάρης-Αύγουστος) του 2015, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί, από τα οποία ποσά ύψους3,3 δισ. προέρχονται από την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων.
Εξάλλου στο 3ο μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση ότι οι ελληνικές αρχές «θα απλουστεύσουν το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος και θα διασφαλίσουν τη συνοχή της φορολογητέας βάσης του εισοδήματος για τη φορολογία εισοδήματος...».
Πάντως το υπουργείο δεν θα μπορούσε να διαψεύσει τις νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται από τον Οκτώβρη καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει:
«Επιπλέον, ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση θα εγκρίνει νομοθεσία για:
• την αύξηση των εσόδων: α) σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015, ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016».
Η επιβάρυνση είναι προφανής και επιπλέον προβλέπει:
«γ) σταδιακής κατάργησης της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτώνστο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017».
Φοροεπιδρομή είναι και η αύξηση του συντελεστή στη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει:
«ζ) αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)».
Στα προαπαιτούμενα είναι φυσικά και ο ΦΠΑ στα νησιά. Το μνημόνιο προβλέπει:
«i. Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές... β) θα διευκρινίσουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2016 και θα καθορίσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις».
Το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία καθώς αναφέρει:
«η) ενόψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, γιανα διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα προσαρμόσει την εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων». 

Στο «κόκκινο» έχουν φτάσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα λεγόμενα και κόκκινα δάνεια, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο διαβούλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε σήμερα, τα ΜΕΔ των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθανε σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014.
Στις χώρες της Ευρωζώνης η συνολική αξία των ΜΕΔ ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ -ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της Ευρωζώνης- στα τέλη του 2014.
Φαύλος κύκλος
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της Ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην Ανατολική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σημειώνει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά «κόκκινων δανείων» εντοπίζονται σε Κύπρο και Ελλάδα: Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%.
Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσχέρειας λόγω της κρίσης, προκαλούν με τη σειρά τους βάθεμα της κρίσης μέσω ενός «φαύλου κύκλου», καθώς δυσχεραίνουν την εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις. «Δοθείσης της επείγουσας ανάγκης να υποστηριχθεί η ακόμη αβέβαιη ανάκαμψη της Ευρώπης, η ταχεία επίλυση (του προβλήματος) των ΜΕΔ για να προωθηθούν νέες δανειακές χορηγήσεις έχει μακροοικονομική σημασία πρώτης τάξεως», σημείωσαν στελέχη του ΔΝΤ στο έγγραφό τους.

Κατά τη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τοποθετήθηκε στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας. Συγκεκριμένα:
Για τους πρόσφυγες και μετανάστες
«Είναι η τρίτη συνεδρίαση που συζητάμε το ίδιο θέμα. Από συζητήσεις και θεωρίες καλά πάμε! Και πράξη καμία... Δηλαδή εδώ υπάρχει μια τακτική να πετάει το μπαλάκι η κυβέρνηση στο δήμο, ο δήμος στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια στην κυβέρνηση και πάει λέγοντας... Και η κατάσταση εξακολουθεί να χειροτερεύει, γιατί ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Και είδατε χθες η ΕΕ, στην οποία όλοι προσμένετε ότι θα λύσει το πρόβλημα, αποφάσισε ότι τελικά θα πάρει μόνο 66.000 πρόσφυγες.
Κι εδώ συνεχίζεται μια κατάσταση: Να τους φέρνουμε από τα νησιά, να πηγαίνουν στον Πειραιά και αντί να φεύγουν από κει με το τρένο του ΟΣΕ για τα σύνορα, να περνούν από το κέντρο της Αθήνας. Γιατί; Γιατί δεν μπορούν να επιβιβαστούν από το σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά; Γιατί δεν μπορεί να προωθηθούν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ ή πούλμαν και να φεύγουν από τον Πειραιά κατευθείαν; Γιατί ακόμα και στα νησιά υπήρχαν διενέξεις μεταξύ οδηγών ταξί και παράνομων πρακτορείων πούλμαν για το ποιος θα πάρει την "πελατεία"! Και μετά μιλάμε για την καταγγελία των κυκλωμάτων! Πού; Στα λόγια; Με αυτή την τακτική φέρνεις πελάτες στα κυκλώματα. Και θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση. Κι ακόμα κι αν φύγουν από την πλατεία Βικτωρίας, θα πάνε κάπου αλλού, όπως στην πλατεία Βάθης που έχουν αρχίσει να συρρέουν κι εκεί.
Άρα εδώ πρέπει να ληφθούν και πρακτικά μέτρα και πέρα από αυτά που είναι και θέματα της κυβέρνησης και όχι μόνο του δήμου. Χρειάζεται να υπάρξει πίεση. Θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Οικονομικών για αναστολή πληρωμών στην εφορία, στο ΙΚΑ και στο ΤΕΒΕ για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η κατάσταση γι' αυτά τα μαγαζιά που βρίσκονται πέριξ της πλατείας Βικτωρίας; Θα υπάρξει αναστολή πληρωμών των δημοτικών τελών - γιατί αυτό είναι δική μας αρμοδιότητα - που έχουν ήδη υποστεί την αύξηση 23% του ΦΠΑ, που έχουν να καταβάλουν 75% και 100% προκαταβολή φόρου και δεν έχουν δουλειά; Εμείς αυτό που μας αναλογεί θα το κάνουμε; Θα τους δώσουμε μια ανάσα; Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να τα συμπεριλάβουμε στη δράση μας και να πάρουμε πρακτικά μέτρα και όχι να συζητάμε θεωρίες που καταλήγουν σε ακινησία».
Σχολιάζοντας ορισμένες τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων στη συζήτηση, ο Στέλιος Λάμπρου τόνισε τα εξής:
«Δεν μπορούμε να πετάμε το μπαλάκι αλλού. Εδώ συζητάμε για τις δικές μας δράσεις. Και επειδή ο κ. αντιδήμαρχος αναρωτήθηκε για την αλληλεγγύη που δείχνουν άλλοι φορείς, να σας ενημερώσουμε ότι χθες έγινε μια μεγάλη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ προς στα γραφεία της ΕΕ, ενώ νωρίτερα παραδόθηκε ένας τόνος συσκευασμένο γάλα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στο γήπεδο του ΤΑΕ ΚΒΟΝ ΝΤΟ για τα παιδιά τους.
Και δεύτερον, γνωρίζετε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν μείνουν στην Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι να τους πάρουν κάποιοι δήμαρχοι με το ζόρι από τον Πειραιά. Το θέμα είναι να λήξει αυτή η ιστορία. Να πιέσετε την κυβέρνηση. Μόνοι σας το είπατε ότι αν έρχονται στην Αθήνα, εδώ θα μένουν αντικειμενικά. Γιατί λοιπόν δεν γίνεται η μεταφορά τους απευθείας από τον Πειραιά με το τρένο ή τα λεωφορεία για τα σύνορα και έτσι δίνεται και πελατεία στους διακινητές;
Κι όσο για αυτά που ειπώθηκαν από κάποιους, ότι θα κινητοποιήσουν τον κόσμο της περιοχής, θυμόμαστε στον Άγιο Παντελεήμονα τι κινητοποιήσεις γινόντουσαν εκεί και πόσοι είναι υπόδικοι για τις υποθέσεις των εκβιασμών καταστημάτων κλπ. Να μην τα ξεχνάμε αυτά και ορισμένοι τώρα παριστάνουν τους λαϊκούς αγωνιστές».
Για τις καθαρίστριες των σχολείων
«Παρότι έχουν ξεκινήσει εδώ και μέρες τα σχολεία, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι συμβάσεις των καθαριστριών. Δουλεύουν δηλαδή "μαύρα" και μάλιστα εργαζόμενες σε ένα δημόσιο φορέα, όπως γίνεται δηλαδή σε αρκετούς ιδιώτες. Πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό άμεσα με το αρμόδιο υπουργείο, γιατί επιπλέον κινδυνεύουν να χάσουν τα ένσημα -εξάλλου κι αυτά που βάζουν είναι πάρα πολύ λίγα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους ικανότητα κλπ. Και τέλος πάντων δεν μπορεί στο δήμο να εργάζεται κάποιος ανασφάλιστος και χωρίς να έχει γίνει επίσημη πρόσληψη. Αυτά δεν είναι δευτερεύοντα θέματα».

Μια «επέτειο απελευθέρωσης» της Αθήνας, αποφορτισμένη από την προσφορά του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, ετοιμάζεται να πλασάρει η Περιφέρεια Αττικής, με δράσεις στις οποίες κατέληξε απόψε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Με φανερή την προσπάθεια της ιστορικής παραχάραξης, της εξασφάλισης κλίματος «εθνικής ενότητας» και προκαλώντας τις αντιδράσεις των συμβούλων του ΚΚΕ, η περιφερειακή αρχή τηςΡένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) πρότεινε και αποφάσισε να εορταστεί ποικιλοτρόπως η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας, αποκρύπτοντας όμως οτιδήποτε έχει σχέση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και το ΚΚΕ.
Μια κίνηση που βεβαίως ήταν αρκετή για να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και από τους χρυσαυγίτες περιφερειακούς συμβούλους!
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκλεγμένος στην Περιφέρεια, στηλίτευσε αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια, ενώ αναφέρθηκε και στις μεθοδεύσεις κράτους και ΕΕ για εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Τόνισε ότι η απελευθέρωση της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας είναι άρρηκτα δεμένη με τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και όποιος προσπαθεί να το κρύψει, παραποιεί την Ιστορία. «Αυτό δεν είναι προσφορά στις νέες γενιές. Είναι αποκοίμιση και αποχαύνωση και γι' αυτό στηρίζεται και από τους απόγονους των συνεργατών των ναζί», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα το στέλεχος του Κόμματος.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή, το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη, ναυτικών στρατιωτικών γυμνασίων στην Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο των ανησυχιών της Ουάσιγκτον σχετικά με μια εμφανή ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία.
«Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διεξάγουν γυμνάσια στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κάνοντας λόγο ιδίως για τρία πολεμικά πλοία.
«Περισσότερες από 40 ασκήσεις μάχης έχουν σχεδιαστεί», διευκρινίζεται ακόμη στο ανακοινωθέν, που αναφέρεται σε ασκήσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικής άμυνας. «Οι ασκήσεις αυτές συνάδουν με το σχέδιο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού που εγκρίθηκε το 2014», σημειώνεται στο ανακοινωθέν, που δεν αναφέρεται καθόλου στον πόλεμο στη Συρία, κάνοντας μάλλον λόγο για ασκήσεις «ρουτίνας». Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το καταδρομικό «Moskva», ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, πέρασε σήμερα τα στενά του Βοσπόρου για να λάβει μέρος στα γυμνάσια αυτά στα οποία συμμετέχουν ακόμη ένα αποβατικό σκάφος και ένα αντιτορπιλικό. Τα γυμνάσια, που αναμένεται να διεξαχθούν στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στο συριακό λιμάνι Ταρτούς και στην Κύπρο, πραγματοποιούνται ενώ ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χθες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέλαβε από τη Ρωσία, σε μια νέα ένδειξη της αυξημένης υποστήριξης που παρέχει η τελευταία στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Ανησυχίες από Γαλλία - Βρετανία
Πάντως η ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Συρία έχει ανησυχήσει τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Γαλλία και Βρετανία εξέφρασαν ανησυχίες για μία «πολύ σημαντική» αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με το Βρετανό ομόλογό του στο Παρίσι. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς αναμένεται να συναντήσει το Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ το απόγευμα.
Οι δυο τους θα συναντήσουν αργότερα σε δείπνο το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Κάνουμε τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού για να μη μειωθούν οι συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια». Αυτή την προκλητική δήλωση έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό την Πέμπτη 24 Σεπτέμβρη.
Ο υπουργός Εργασίας, σε ένα ρεσιτάλ υποτίμησης της νοημοσύνης εργαζομένων και συνταξιούχων, ισχυρίστηκε ότι προωθεί την κατεδάφιση του όποιου δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα απέμεινε στο Ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίησή του για να μη μειωθούν οι συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια, όπως το τρίτο κατά σειρά το οποίο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, με το οποίο οι συντάξεις καρατομούνται σε συνδυασμό με τη διατήρηση και των άλλων δυο μνημονίων. Δηλαδή πετσοκόβει το Ασφαλιστικό για το καλό των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων!!! 
Ουσιαστικά, ο υπουργός προαναγγέλλει και το σάρωμα του Ασφαλιστικού και μειώσεις στις συντάξεις.
Για να ρίξει παράλληλα «στάχτη στα μάτια» των ασφαλισμένων, με τη δήλωση αυτή παράλληλα ο υπουργός καλλιεργεί την αυταπάτη και τον εμπαιγμό περί «ισοδύναμων», που ουσιαστικά αποτελούν τον «πολιορκητικό κριό» για να περάσουν ανώδυνα οι νέες αιματηρές περικοπές και στις συντάξεις και συνολικά στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. «Ισοδύναμα» που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι τα ίδια και χειρότερα με τα προβλεπόμενα του μνημονίου και απλά αντί να στα παίρνει το σύστημα από την μια τσέπη θα στα παίρνει από την άλλη.
Παράλληλα, με τη δήλωσή του ότι «εμείς επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε», ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιχειρεί να «υπνωτίσει τις λαϊκές αντιδράσεις», να κερδίσει χρόνο για την απρόσκοπτη υλοποίηση των περικοπών και παράλληλα να καλλιεργήσει το νέο κοινωνικό αυτοματισμό και το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των ασφαλισμένων, με βάση την παλαιότερη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ «υπόγεια και ρετιρέ», «προνομιούχοι - μη προνομιούχοι». Μάλιστα, για να ενισχύσει τη λαϊκή εξαπάτηση προσδιόρισε ως κατώτερες συντάξεις τις κάτω από τα 1.000 ευρώ και ως μεσαίες ανάμεσα στα 1.000 με 1.500. Βέβαια, η πραγματικότητα, που είναι ήδη ζοφερή για τους συνταξιούχους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία λαμβάνει συντάξεις πείνας, με τη διατήρηση των δυο μνημονίων και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα γίνει ακόμη εφιαλτικότερη και θα διευρυνθεί και σε όσους λαμβάνουν μια σύνταξη λίγο μεγαλύτερη, στο όνομα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξίσωσης προς τα κάτω όλων ανεξαιρέτως των συντάξεων και των παροχών. Πρόθεση της νέας συγκυβέρνησης, με βάση και το τρίτο μνημόνιο, είναι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να ανέβει στα 67 έτη με ένα ελάχιστο επίπεδο σύνταξης που θα κινείται μέχρι τα 330 ευρώ περίπου και μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους ο δικαιούχος, εάν τα έχει καταφέρει και έχει δουλειά, θα λαμβάνει και ένα ελάχιστο επιπλέον ποσό ανάλογα με τα χρόνια και τις εισφορές που έχει καταβάλει. Συντάξεις σε επίπεδα φτωχοκομείου, μέσω του αρνητικού υπολογισμού, της μείωσης των ποσοστών αναπλήρωσης της σύνταξης, της δραστικής μείωσης και προοπτικά εξαφάνισης της επικουρικής σύνταξης, της επίθεσης στην καρδιά της κύριας σύνταξης, της σταδιακής κατάργησης του ΕΚΑΣ, της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία και της σαρωτικής μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Αυτά ακριβώς προωθεί και η λεγόμενη Επιτροπή Σοφών που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας και η οποία θα νομιμοποιήσει με δήθεν τεχνοκρατικό, επιστημονικό μανδύα τις προειλημμένες αποφάσεις κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου για το Ασφαλιστικό.
Ούτε λεπτό χαμένο, ούτε στιγμή να μην απολέσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι γυναίκες, οι ΕΒΕ και οι αγρότες. Αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη τους με το ΠΑΜΕ και τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας. Να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τις αντιασφαλιστικές πολιτικές που δρομολογούνται. Να εμποδίσουν στους τόπους δουλειάς, παντού, τα αντεργατικά, βάρβαρα μέτρα του τρίτου μνημονίου. Να μη γίνουν συνένοχοι στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Στις ελληνικές καλένδες παρέπεμψε σήμερα η διοίκηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης προσφύγων και μεταναστών από πλευράς Περιφέρειας.
Απέδειξαν, παρά το κατεπείγον του θέματος, για άλλη μία φορά την «αριστερή» τους ευαισθησία που μένει μόνο στα λόγια, καθώς πρότειναν να γίνει εκτεταμένη συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση.
Στην επιστολή τους, οι σύμβουλοι Χριστίνα ΑγγελονίδηΕλένη Ζαφειρίου, Γιάννης Μανουσογιαννάκης, Αλεξάνδρα Μπαλού και Γιάννης Πρωτούλης,  με την οποία ζήτησαν προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση προσφύγων - μεταναστών, ανέφεραν: «Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στις χώρες τους, σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων μετρούν εκατοντάδες θύματα στο δρόμο προς τον ασφαλή προορισμό τους, ενώ οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά, τις μανάδες με μωρά στην αγκαλιά, τους ναυαγούς, την άγρια καταστολή που δέχονται στα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών συγκλονίζουν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μένει απαθής μπροστά στο όργιο εκμετάλλευσης που υπόκεινται αυτοί οι άνθρωποι από τα κυκλώματα των δουλεμπόρων και τη βίαιη αντιμετώπιση που έχουν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι φράχτες στα σύνορα, το άγριο κυνηγητό, η ρατσιστική - ξενοφοβική αντιμετώπιση στις χώρες προορισμού, συμπληρώνουν τους πολέμους και τους βομβαρδισμούς στις χώρες προέλευσης».
Σημείωναν πως «οι πρόσφυγες - μετανάστες που καταφθάνουν στην Αθήνα, με σκοπό να προσεγγίζουν τα σύνορα και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Οι δομές στον Ελαιώνα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να στερούνται στέγης και υγιεινής διαβίωσης, να μένουν σε απαράδεκτες συνθήκες, κάτω από αυτοσχέδιες τέντες σε πλατείες, πάρκα και πεζοδρόμια. Αυτή η αδικαιολόγητη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη διευκόλυνση μετακίνησης των ανθρώπων αυτών στα σύνορα».
Υπογράμμιζαν παράλληλα πως «δεν αρκεί η καταγγελία των κυκλωμάτων, απαιτούνται και πρακτικά μέτρα για να απελευθερωθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από τα νύχια των δουλεμπόρων. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την εξασφάλιση της απευθείας μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Όσο καθυστερεί η υλοποίηση αυτού του αιτήματος και οι πρόσφυγες συσσωρεύονται στην Αττική, η Περιφέρεια δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι αναγκαίο, ειδικά τώρα που επιδεινώνονται οι καιρικές συνθήκες, να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους δήμους να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αξιοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές, όπως κατασκηνώσεις του Δημοσίου, ξενοδοχεία, παλιά στρατόπεδα. Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός και προσωπικό για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, όπως επίσης και όλα τα μέσα για την ιατροφαρμακευτική πρόνοια των προσφύγων».
Καταλήγοντας ανέφεραν πως «το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν μπορεί να μένει αμέτοχο μπροστά στη δραματική κατάσταση. Οφείλει να πάρει θέση, να συμβάλει στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων και των παιδιών τους που περνούν μια οδύσσεια ρισκάροντας την ίδια τη ζωή τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την καταστροφή».

Σε κίνηση έθεσε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτέμβρη και καθόρισε την προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ενώ σε επόμενη συνεδρίασή της θα αποφασισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών χωρίς να ξεκαθαρίζεται το πώς θα γίνει αυτή.
Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται από την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη έως την Παρασκευή 2 Οκτώβρη. Ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι την Πέμπτη- που γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν αποκλείεται τα επόμενα 24ωρα να ξεκαθαρίσουν κι άλλα στελέχη του κόμματος αν τελικά θα είναι υποψήφιοι.
Φαίνεται πως το ποιοι και πόσοι θα είναι υποψήφιοι θα κριθεί από τα ραντεβού που θα έχουν με τους πρώην προέδρους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα γινόταν συνάντηση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία τελικά αναβλήθηκε μετά τη διαρροή της στον Τύπο. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Τετάρτη έγινε συνάντηση του Μάκη Βορίδη με τον Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο τις εξελίξεις στη ΝΔ.
Αρκετά στελέχη είναι σε στάση αναμονής, περιμένοντας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Ο ίδιος δεν το έχει αποκλείσει αν και διαφωνεί με την εκλογή προέδρου από τη βάση, διαδικασία που ίσως αλλάξει τελικά.
Γι' αυτό άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης έγραψε στο twitter «όσοι σκέφτονται να αλλάξουν τη διαδικασία εκλογής πρόεδρου καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν», ενώ για τη φυσιογνωμία του κόμματος έγραψε πως «η Νέα Δημοκρατία έχει ταυτότητα και ας έχει ξεθωριάσει λίγο. Είναι το μεγάλο αστικό φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα».
Στάση αναμονής τηρεί και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Η υποψηφιότητά του έχει ακουστεί και έχει γραφτεί, ενώ ο ίδιος αποφεύγει να τοποθετηθεί για την ώρα. Ρωτήθηκε «εάν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ» και απέφυγε να απαντήσει καταφατικά ή αρνητικά, λέγοντας «είμαστε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Παρουσιάσαμε μια πολύ σημαντική δράση που θέλουμε οι πολίτες να την αγκαλιάσουν. Μην το επισκιάσουμε αυτό», προσθέτοντας «έχουμε χρόνο και χώρο να πούμε τα υπόλοιπα».
Σαν πιθανοί υποψήφιοι φέρονται και οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Κώστας Μπακογιάννης, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν επίσημα τοποθετηθεί αναμένοντας τις εξελίξεις.
Αντίθετα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ξεκαθάρισε πως θα είναι υποψήφιος αν είναι περισσότεροι των δύο οι υποψήφιοι πρόεδροι. Όπως δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», «εάν δεν είναι μόνοι, ο κ. Μεϊμαράκης και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε δεν αποκλείεται να είμαι κι εγώ ένας από τους συνυποψηφίους».

Τη γνωστή και συνήθη υπόσχεση ότι «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» δίνει η γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων «Volkswagen» (Φολκσβάγκεν) και όλοι οι εμπλεκόμενοι, αναφορικά με το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ της εταιρείας που, όπως αποκαλύφθηκε, ήταν εξοπλισμένοι με λογισμικό παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων.
Το Συμβούλιο Εποπτείας του γερμανικού μονοπωλίου δήλωσε ότι αύριο δεν θα ανακοινώσει μόνο το διάδοχο του διευθύνοντος συμβούλου Μάρτιν Βίντερκορν, αλλά θα αρχίσει να αποκαλύπτει τα ονόματα προσώπων που φέρουν την ευθύνη για το παράνομο λογισμικό με το οποίο ήταν εξοπλισμένα αυτοκίνητα του ομίλου με κινητήρες ντίζελ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση της εταιρείας αναζητά στα πρόσωπα των στελεχών της αποδιοπομπαίους τράγους, στους οποίους θα φορτωθεί η ευθύνη για την υπόθεση. Με το αζημίωτο όμως. Όπως έγινε γνωστό, ο Μάρτιν Βίντερκορν, που χθες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Φολκσβάγκεν», έχει συγκεντρώσει 32 εκατ. δολάρια ως συνταξιοδοτικό πακέτο και ίσως λάβει ισόποση αποζημίωση, ανάλογα με το πώς θα αξιολογήσει την αποχώρησή του το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρίας. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο Βίντερκορν μπορεί επίσης να λάβει αποζημίωση ίση με τις αποδοχές δύο ετών. Πέρυσι, ο Βίντερκορν είχε συνολικές αποδοχές 16,6 εκατ. ευρώ.
Ανησυχία για τις συνέπειες στην οικονομία
Στο μεταξύ, το κύμα του σκανδάλου της «Φολκσβάγκεν» φαίνεται ότι χτυπά και άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Σήμερα η μετοχή του ομίλου BMW υποχώρησε κατά 6,44% εξαιτίας πληροφορίας ότι οι εκπομπές των κινητήρων ορισμένων μοντέλων ξεπερνούν τα ευρωπαϊκά όρια. Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, η μετοχή της BMW έπεσε στα 74,65 ευρώ, μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία του περιοδικού «AutoBild», το οποίο, ωστόσο, δεν κάνει λόγο για παραποίηση στοιχείων.
Η ανησυχία για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το σκάνδαλο στο σύνολο της οικονομίας της Γερμανίας είναι έκδηλη σε αρκετούς αστούς οικονομολόγους. «Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης: Σε αυτή την περίπτωση (πλήττοντας) τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη τη βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW)Μίχαελ Χίτερ στη «Handelsblatt». Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δεν αποκλείει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ.
Και μπορεί όλοι τους να επισημαίνουν ότι η γερμανική οικονομία δεν εξαρτάται μόνο από μία και μόνη επιχείρηση, ωστόσο η «Volkswagen» δεν είναι μια απλή βιομηχανία. Μαζί με τη θυγατρική της «Audi» είναι οι βιτρίνες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Με κύκλο εργασιών 368 δισεκατομμύρια ευρώ και 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας, η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας, συνεισφέροντας στην οικονομική ανάπτυξη από το 1995 ως σήμερα -κατά μέσο όρο- 2%.

Να αυξηθεί ο φόρος στο τσίπουρο και στην τσικουδιά ζητά επί της ουσίας η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση μέσω της αυστηρής εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, θα πρέπει να είναι ίδιος ο φορολογικός συντελεστής για όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη και στην περίπτωση του τσίπουρου η Κομισιόν δεν θεωρεί ότι συντρέχουν λόγοι εξαίρεσης ή παρέκκλισης από την ερμηνεία της οδηγίας.
Κατά συνέπεια, τυχόν τροποποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το τσίπουρο θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση τόσο στην φορολόγηση όσο και στην τελική τιμή πώλησης κι αυτό διότι σήμερα ο συντελεστής στο τσίπουρο είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με το συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα προϊόντα της αιθυλικής αλκοόλης.
Αν μάλιστα το τσίπουρο παρασκευάζεται χύμα από παραγωγούς αποστάκτες, τότε ο συντελεστής είναι στο 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης και άρα η μεγαλύτερη επιβάρυνση θα είναι στο χύμα τσίπουρο.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει μέσα σε δύο μήνες να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στην Κομισιόν αλλιώς κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ. 

Σε ανακοίνωση για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕαναφέρει:
«Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ΕΕ. Οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση με κάθε τρόπο του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών. Αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση του Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία και άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι εκκλήσεις της Συνόδου για τερματισμό του πολέμου στη Συρία μόνο ως υποκρισία μπορούν να εκληφθούν. Είναι στη φύση του μονοπωλιακού καπιταλισμού να σπέρνει φτώχεια, δυστυχία και πολέμους. Οι όποιες "πρωτοβουλίες" της ΕΕ, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και κρατών, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών, προϋποθέτουν την εξασφάλιση των συμφερόντων τους από την κατανομή της λείας των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, που και πάλι ζημιωμένοι θα είναι μόνο οι λαοί.
Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, είναι προκλητικές, γιατί αποτελούν προσπάθεια εξωραϊσμού του πραγματικού χαρακτήρα της ΕΕ και αθώωσης των ταξικών αντιλαϊκών επιδιώξεών της και στο προσφυγικό -μεταναστευτικό πρόβλημα.
Είναι αποκαλυπτικό το λεγόμενο σχέδιο κατανομής και μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη που αφορά μόλις 60.000 πρόσφυγες για ένα χρόνο, όταν, τους πρώτους οκτώ μήνες του 2015, οι πρόσφυγες ξεπέρασαν στην Ελλάδα τους 300.000 και η προσφυγική ροή συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.
Η ΕΕ, με στόχο την εξασφάλιση πάμφθηνου εργατικού δυναμικού για τα μονοπώλια, “κοιτά στα δόντια” και επιλέγει τους απαραίτητους για την καπιταλιστική αγορά εργασίας πρόσφυγες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προτίμηση των ίδιων των προσφύγων για τη χώρα μετεγκατάστασής τους, από κέντρο επιλογής (“hotspot”) που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Europol, του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου. Με βάση τα παραπάνω, η ουσία του αντιδραστικού Κανονισμού του Δουβλίνου, που μετατρέπει την Ελλάδα κι άλλες χώρες υποδοχής σε σταθμούς συγκέντρωσης μεταναστών, παραμένει και μάλιστα ενισχύεται.
Το σύνολο των μέτρων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους αύξησης των νεκρών μεταναστών στα σύνορα της ΕΕ και εγκλωβισμού ενός μεγάλου αριθμού τους στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους, με επιλογή ακόμα πιο ριψοκίνδυνων και πανάκριβων δρομολογίων από τους διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πρόσφυγες.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα σε επαγρύπνηση και ένταση της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες και να διεκδικήσει:
- Κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, της Σένγκεν, του Frontex και όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.
- Όχι σε νέα μέτρα της ΕΕ για καταστολή στα σύνορα.
- Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
- Απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά και τα σημεία εισόδου στις χώρες τελικού προορισμού τους, με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
- Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή - ταυτοποίηση, στέγαση - σίτιση - περίθαλψη και ασφαλή μεταφορά από τα νησιά στα σημεία εξόδου από τη χώρα.
- Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας».

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget