Νέα φοροεπιδρομή έχει έτοιμη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Η αύξηση των εσόδων είναι το ζητούμενο για το υπουργείο Οικονομικών που φαίνεται πως έχει έτοιμο το λογαριασμό που πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η διατήρηση στην κυβέρνηση του Γ. Χουλιαράκη, που προετοίμασε κατά 60% την εφαρμογή του νέου μνημονίου και η επιστροφή του Ε. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών, που το διαπραγματεύτηκε, φανερώνει πως ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο των φορολογικών αλλαγών και αναμένεται τον Οκτώβρη να πάρει τη μορφή του εφαρμοστικού νόμου.
Φοροαπαλλαγές
Με βάση τα όσα προβλέπει το μνημόνιο και τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στο στόχαστρο μπαίνουν όλες οι φοροαπαλλαγές για τη λαϊκή οικογένεια, με ζητούμενο την κατάργησή τους προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Μαχαίρι αναμένεται στις φοροαπαλλαγές για μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές και γονικές παροχές. Στις μειώσεις φόρων για τα τεκμήρια διαβίωσης και στις εξαιρέσεις που υπάρχουν σε τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.
Αγρότες
Η φορολόγηση των αγροτών πονοκεφαλιάζει το οικονομικό επιτελείο καθώς πρέπει να εμφανίσει την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης να φαντάζει δίκαιη διότι ήδη στον αγροτόκοσμο επικρατεί αναβρασμός και ετοιμότητα για κινητοποιήσεις. Ίσως το βασικό σενάριο να είναι η σταδιακή αύξηση των φορολογικών συντελεστών και η κατηγοριοποίηση των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως για το 2016 ο συντελεστής θα είναι 20% και το 2017 στο 26%.
Μισθωτοί
Αλλαγές θα προκύψουν και στην κλίμακα φορολόγησης μισθών και συντάξεων και δεν αποκλείεται η έναρξη της επιβολής φόρου να αρχίζει με 5% για ετήσιο εισόδημα περίπου 4.500 ευρώ για άγαμο και 9.500 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Στα πιθανά σενάρια είναι και η κατάργηση σε ορισμένες περιπτώσεις της έκπτωσης φόρου που ισχύσει σήμερα και είναι στα 2.100 ευρώ. Ερωτηματικό παραμένει το πώς θα εισπράττεται το χαράτσι της εισφοράς αλληλεγγύης -που φυσικά παραμένει όπως και ο ΕΝΦΙΑ- και με βάση το 3ο μνημόνιο πρέπει να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος.
Ελεύθεροι επαγγελματίες
Στο τραπέζι έχουν πέσει σενάρια για αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης και των ελευθέρων επαγγελματιών και μεταξύ άλλων προβλέπουν αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 45% από το 33% που ισχύει.
Ενοίκια
Η ανάγκη για αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού φαίνεται πως ενεργοποιεί το σενάριο της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ο συντελεστής είναι 11% και η πρόταση είναι να πάει στο 15%, ενώ για εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής σήμερα είναι 33% και προτείνεται να φτάσει στο 35%. Δεν αποκλείεται και η θέσπιση τρίτου συντελεστή στο 45% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ από ενοίκια.
Ενιαία κλίμακα φορολόγησης;
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει σοβαρά τη θέσπιση ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για μισθούς και ενοίκια που θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους που εισπράττουν κάποιο ενοίκιο.
Δεν αποκλείεται η φορολόγηση να γίνεται με ενιαία κλίμακα επί των συνολικών εισοδημάτων ανεξάρτητα από το ποιες πηγές προέρχονται ή να διατηρηθεί η ξεχωριστή φορολόγηση των εισοδημάτων ανάλογα από την πηγή προέλευσης. Σίγουρο είναι ότι η κυβερνητική επιλογή θα γίνει με κριτήριο την αύξηση των εσόδων σε συνεννόηση με το κουαρτέτο.
Επίσης το υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα να ορίσει τα νησιά από τα οποία θα ξεκινήσει και θα επεκταθεί σε όλα η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget