Υπ. Οικονομικών: Επιβεβαιώνει την τρέχουσα φορεπιδρομή - Επιχειρεί να διαψεύσει την επόμενη που έρχεται

Με δεδομένη τη φοροεπιδρομή του 3ου μνημονίου, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το βαρύ λογαριασμό που σύντομα θα κληθεί να ξαναπληρώσει ο λαός με τον ισχυρισμό ότι δεν θα προστεθεί κανένας νέος φόρος και επιβάρυνση στη συνέχεια.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1.015-1.019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση κλπ.».
Συνεπώς επιβεβαιώνει ότι φοροκαταιγίδα έρχεται, αλλά ισχυρίζεται ότι μετά από αυτή θα υπάρξει νηνεμία, η οποία ωστόσο είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει,  καθώς η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη από το μνημόνιο να καλύπτει τις απώλειες στα προβλεπόμενα έσοδα.  Οι διευρυνόμενες «αστοχίες» στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προδιαγράφονται στο τρίτο μνημόνιο. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οκτάμηνο (Γενάρης-Αύγουστος) του 2015, τα καθαρά έσοδα διαμορφώνονται κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο που έχει τεθεί, από τα οποία ποσά ύψους3,3 δισ. προέρχονται από την «υστέρηση» των φορολογικών εσόδων.
Εξάλλου στο 3ο μνημόνιο υπάρχει η δέσμευση ότι οι ελληνικές αρχές «θα απλουστεύσουν το καθεστώς φορολογίας εισοδήματος και θα διασφαλίσουν τη συνοχή της φορολογητέας βάσης του εισοδήματος για τη φορολογία εισοδήματος...».
Πάντως το υπουργείο δεν θα μπορούσε να διαψεύσει τις νέες σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις που έρχονται από τον Οκτώβρη καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει:
«Επιπλέον, ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση θα εγκρίνει νομοθεσία για:
• την αύξηση των εσόδων: α) σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015, ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2016».
Η επιβάρυνση είναι προφανής και επιπλέον προβλέπει:
«γ) σταδιακής κατάργησης της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτώνστο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017».
Φοροεπιδρομή είναι και η αύξηση του συντελεστή στη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια καθώς το 3ο μνημόνιο προβλέπει:
«ζ) αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)».
Στα προαπαιτούμενα είναι φυσικά και ο ΦΠΑ στα νησιά. Το μνημόνιο προβλέπει:
«i. Ως προαπαιτούμενο, οι αρχές... β) θα διευκρινίσουν ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά θα καταργηθούν πλήρως έως το τέλος του 2016 και θα καθορίσουν τις μεταβατικές ρυθμίσεις».
Το 3ο μνημόνιο προβλέπει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλιστούν τα φορολογικά έσοδα των 2,6 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία καθώς αναφέρει:
«η) ενόψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα προσαρμόσει τους φορολογικούς συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, γιανα διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα προσαρμόσει την εναλλακτική ελάχιστη φορολογία επί του εισοδήματος φυσικών προσώπων». 

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget