«Πρόγευση» για τα αντιλαϊκά μέτρα στο Euro Working Group

Διαβεβαιώσεις για εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» του μνημονίου, θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group.
Στις 5 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Eurogroup, ενώ στα μέσα Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από το «κουαρτέτο», προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση. 
Μέσα σε ένα μήνα αναμένεται να προωθηθούν δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα, ανάμεσά τους το νέο σύστημα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ενώ θα αρχίσουν να αποστέλλονται ο ΕΝΦΙΑ και άλλα χαράτσια.
Ήδη η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το 61% των μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
Στην πρώτη γραμμή των αντιλαϊκών μέτρων βρίσκονται το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις, όπου οι νέες ανατροπές θα προωθηθούν με διαδικασίες εξπρές μέσα στο φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, η επιτροπή των ειδικών θα καταθέσει «την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη» τις προτάσεις της.
Οι «εκκρεμότητες» θα διευθετηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, τόσο με την κατάθεση νέων αντιλαϊκών εφαρμοστικών νομοσχεδίων στη Βουλή, όσο και με σωρεία υπουργικών αποφάσεων.
Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται και τα εξής:
Ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία: Αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων «δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους», καθώς και όσων έχουν «εισοδηματική ικανότητα» να πληρώσουν νωρίτερα από τη λήξη της ρύθμισης... Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση των προβλεπόμενων επιτοκίων και προστίμων. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση, με την οποία αυξάνεται στο 5% (από 3% σήμερα) το επιτόκιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, για όσους έχουν οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ. Έτσι, για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει οφειλή 10.000 ευρώ, ο ετήσιος τόκος ανεβαίνει στα 500 ευρώ από 300 ευρώ σήμερα.
Ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις επέρχονται για μεγάλο μέρος των λαϊκών νοικοκυριών με ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω από 5.000, που μέχρι σήμερα είναι άτοκες. Για τα μικρότερα ποσά, για να μην ισχύσει επιτόκιο 5%, θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή να υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει ρυθμίσει μια οφειλή 5.000 ευρώ και δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, ενώ μέχρι σήμερα η εξόφληση του χρέους του είναι άτοκη, από τις 15 Οκτώβρη και μετά θα επιβαρύνεται με 250 ευρώ σε ετήσια βάση.
Κατασχέσεις: Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων σε ποσοστό 50%, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ, ή σε ποσοστό 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
Τεκμήρια διαβίωσης: Νέες αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της λαϊκής οικογένειας (κατοικίες, αυτοκίνητα, κ.ά.).
ΦΠΑ στα νησιά: Ορισμός των πρώτων νησιών, στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ.
Φορολογία: «Παρεμβάσεις» στη φορολογία εισοδήματος (μισθωτοί, συνταξιούχοι), καθώς και νέες αυξήσεις φόρου σε γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget