05/21/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Δεδομένη η νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού, μέσω και του «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το ντόμινο των αντιλαϊκών διεργασιών, ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» της τρόικας. Στο προσκήνιο επανέρχονται τα ζητήματα που αφορούν το σχήμα καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης προς το ελληνικό αστικό κράτος και τους τραπεζικούς ομίλους, ιδιαίτερα ενόψει και των μεγάλων αποπληρωμών του κρατικού χρέους στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που η συγκυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καταβάλει στο «ακέραιο και εγκαίρως».
«To ΔΝΤ έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο πρέπει επίσης να λάβει υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας», δήλωσε χτες η επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, «βλέπει» την κατάληξη συμφωνίας προς το τέλος Μάη με αρχές Ιούνη, προκειμένου, όπως είπε, να ξεκλειδώσει η «έκτακτη βοήθεια» προς την Ελλάδα. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει σχέδιο Γιούνκερ», διαψεύδοντας ως αναληθείς τις «φήμες» που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό και τον ελληνικό Τύπο...
Κλίμα για πρώτο αντιλαϊκό πακέτο, ανακοινώσεις για «ενιαία συμφωνία»
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα ποσά των εκταμιεύσεων από την πλευρά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών θα αντιστοιχίζονται με τα ποσά αποπληρωμής του κρατικού χρέους, που θα καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που θα συνεπάγεται και την τμηματική εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων της «επόμενης μέρας». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση, μέσω διαρροών, ισχυρίζεται ότι τα εργασιακά δεν υπάρχουν στο τραπέζι της διαβούλευσης, και ακόμη ότι οι «θεσμοί» είχαν «λάθος στοιχεία» σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Είναι φανερό ότι διαμορφώνεται κλίμα για μια πρώτη αντιλαϊκή συμφωνία, σε συνδυασμό με την πρώτη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων. Στον «επόμενο τόνο», θα ακολουθήσει και νέα ομοβροντία με αντιλαϊκά μέτρα...
Μάλιστα, η δεύτερη δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων (Εργασιακά, Ασφαλιστικό κ.ά.), σε συνδυασμό με τη διαχείριση του κρατικού χρέους, θα αρχίσει να συζητιέται «στα γεμάτα» με τους «θεσμούς» της τρόικας πριν από τη λήξη του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, δηλαδή από τον Ιούνη, πριν καλά - καλά στεγνώσουν οι υπογραφές της αρχικής αντιλαϊκής συμφωνίας.
Είναι σαφές ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα εκδηλωθεί στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και με νέα βαριά χαράτσια. Οπως, πρόσφατα «διευκρίνισε» ο Επίτροπος της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ήδη έχουν εξεταστεί τα ζητήματα του ΦΠΑ, των κρατικών εσόδων και των «κόκκινων» δανείων, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν τα ζητήματα των συντάξεων και τηςαγοράς εργασίας. Ο ευρωενωσιακός Επίτροπος επισήμανε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει «πιο εποικοδομητικά» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.
Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου, σε non paper που διακίνησε χθες το βράδυ αναφέρει: «Ενιαία συμφωνία επιθυμεί η κυβέρνηση, γεγονός που έχει κατ' επανάληψη τονίσει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διαχειριστικούς ελιγμούς της συγκυβέρνησης, ενόψει της καταιγίδας με τα αντιλαϊκά μέτρα.
Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση της ενιαίας αντιλαϊκής συμφωνίας φαίνεται να καλοβλέπει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Β. Σόιμπλε εκτιμά πως οι διαπραγματεύσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, αν και ο ίδιος αναγνωρίζει την ύπαρξη σαφούς προόδου σε ορισμένα «κομμάτια» της συμφωνίας.
Σε απογείωση η φοροληστεία του λαού
Σε κάθε περίπτωση, η νέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαϊκό εισόδημα βρίσκεται «προ των πυλών», με χαρακτηριστική περίπτωση την απογείωση των συντελεστών ΦΠΑ, ως μέτρο που θα έχει άμεση απόδοση για το κρατικό ταμείο. Η διαμόρφωση των συντελεστών θα συζητηθεί σε επίπεδο «Brussels Group», που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέωροι είναι και οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης για διαμόρφωση διαφορετικών συντελεστών ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής, με μετρητά ή μέσω τραπεζικών κρατών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η νομοθεσία της ΕΕ δεν επιτρέπει την ύπαρξη δύο διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν.
Ετσι, ο πήχης του «ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ» ξεκινάει τουλάχιστον από το 16% και φτάνει στο 18% ή ακόμη και στο 19%, ανάλογα με το κάθε αντιλαϊκό σενάριο (η συγκυβέρνηση μιλούσε μέχρι προχτές για 18% με μετρητά και 15% με χρήση τραπεζικής κάρτας).
Με μπούσουλα τη δεδομένη, έτσι κι αλλιώς, απογείωση των φορολογικών εσόδων, την οποία ετοιμάζονται να φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες, η συγκυβέρνηση εξετάζει τα «εναλλακτικά» σενάρια σχετικά με τη διαμόρφωση του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπό εξέταση «εξαίρεση» από το νέο καθεστώς (όπως για το ψωμί και το γάλα), συνεπάγεται την ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση άλλων εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.
Η όποια εξέλιξη σημαίνει τη διόγκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας μέσω της αύξησης του συντελεστή σε εμπορεύματα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 13% (τρόφιμα, τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εστιατόρια, καφενεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς), τα οποία και καταλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της λαϊκής κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, οι «αλλαγές στον ΦΠΑ» θα ισχύσουν από 1η Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει διαφορετικούς συντελεστές ανάλογα με τον τρόπο πληρωμής. Οπως ο ίδιος υποστήριξε, ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα είναι στο 15% (από 13% σήμερα) ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής, γιατί, όπως είπε, η ΔΕΗ «δεν φοροδιαφεύγει, όπως και εάν πληρωθούν οι λογαριασμοί».
Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές μανούβρες, στα κλειδωμένα αντιλαϊκά μέτρα είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και η κατάργηση της γκάμας των φοροελαφρύνσεων που έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισήμανε σχετικά: «Επισήμως, τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς. Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Ελληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ».
Εξάλλου, στην παραδοχή ότι ήταν «εκτός πραγματικότητας» η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να χρηματοδοτηθούν οι παροχές του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης» από το αποθεματικό ύψους 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), προχώρησε ο Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR». Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι είχε εξαρχής διαφωνήσει με την πρόβλεψη ότι το πρόγραμμα της «ανθρωπιστικής κρίσης» θα χρηματοδοτηθεί από τα κεφάλαια του ΤΧΣ και ότι είχε αποστείλει σχετικό e-mail στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ...
Συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της ΕΚΤ
Στο μεταξύ, το κρίσιμο, για το κεφάλαιο, ζήτημα της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, μέσω του«έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA), θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο τραπέζι είναι και η πρόταση για την παραπέρα απομείωση («κούρεμα») της αξίας των εγγυήσεων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες, έναντι των οποίων τούς χορηγείται ρευστότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι,έχει μεταφέρει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια, αναμένοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank), Γ. Βάιντμαν, είχε τονίσει: «Το ότι δίνονται δάνεια σε τράπεζες που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές και χρηματοδοτούν με αυτά ομόλογα του κράτους τους, το οποίο επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν το θεωρώ σωστό, λαμβάνοντας υπόψη την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης».

Τις δραματικές επιπτώσεις της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της ελαστικοποίησης της εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων, διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ, (ILO), ο οποίος όμως μέσω των «κοινωνικών διαλόγων», των «διαπραγματεύσεων» και των «μεσολαβήσεων», βάζει πλάτη για να εφαρμοστούν όλα αυτά.
Δεν είναι τυχαίο, ότι ένα μεγάλο μέρος των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων που λαμβάνονται και στην Ελλάδα, φέρουν τη σφραγίδα του ILO, μέσω των «διαβουλεύσεων» που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του, ενώ τα πρότυπά του για «ένα «δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα», χρησιμοποιούνται για να αλώσουν ότι έχει απομείνει.   
Διαπιστωτικά λοιπόν, στην έκθεσή του με τον τίτλο: «Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνική Προοπτική», ο ILO αναφέρει ότι μόλις το ένα τέταρτο όλων των εργαζομένων παγκοσμίως έχουν σταθερή εργασία, ενώ τρία τέταρτα είτε δεν έχουν κανένα συμβόλαιο, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωρινά ή βραχυπρόθεσμα συμβόλαια! Σημειώνει ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση «ώθησε την αύξηση σε δουλειές ημιαπασχόλησης, ιδιαίτερα για τις γυναίκες» και ενέτεινε μια καθοδική τάση σε δουλειές που σχετίζονται με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Οι αλλαγές αυτές καθώς και καινούργιες μορφές απασχόλησης που ευτελίζουν το επίπεδο ζωής της εργατικής τάξης, όπως οι «μίνι-δουλειές» (mini-jobs) στη Γερμανία, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» στη Βρετανία και οι «εφημερίες» (on-call, όπου κάποιος καλείται σε δουλειά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη) στην Ολλανδία, σημαίνουν ότι «οι κυβερνήσεις χρειάζεται να σκεφτούν πώς θα εγγυηθούν ασφάλεια εισοδήματος σε όσους δεν έχουν πλήρη μισθωτή εργασία» είπε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Γκάι Ράιντερ.
Ζήτησε έτσι από τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην απαίτηση για πλήρη απασχόληση, σημειώνοντας ότι η «διάβρωση» των εργασιακών σχέσεων και η άνοδος της ανεργίας από την καπιταλιστική κρίση «έχουν κοστίσει 3,7 τρισ. δολάρια σε χαμένους μισθούς, μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα».

Για την «απόλυτη αφοσίωση» της συγκυβέρνησης στην προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στα αντιλαϊκά παζάρια με τους δανειστές διαβεβαίωσε το εγχώριο κεφάλαιο ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα, ενώ παράλληλα «διαφήμισε» την πλήρη ευθυγράμμιση του «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου» της κυβέρνησής του με τα «υπομνήματα» που υποβάλλουν οι βιομήχανοι για την παραπέρα κρατική στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους.
«Καθήκον και αποστολή μας», τόνισε, είναι «να διαπραγματευτούμε σκληρά και με ασφάλεια, ώστε να αποκομίσουμε τα περισσότερα δυνατά οφέλη».
Μια ματιά στα «προαπαιτούμενα», που έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς για λογαριασμό ποιανού γίνεται η διαπραγμάτευση, ποιος είναι αυτός που έχει να προσδοκά οφέλη: Συγκεκριμένα, ως όρους για τη συμφωνία περιέγραψε την αντιμετώπιση του «χρηματοδοτικού προβλήματος του Δημοσίου» σε συνδυασμό με την «προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους», τα «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε (...) να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να βγει η χώρα στην ανάπτυξη» και «ένα επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας». Ένα προς ένα, δηλαδή, ζητήματα που αφορούν την πολύμορφη κρατική στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.
Όσο για το τέταρτο «προαπαιτούμενο», δηλαδή τη «μη επιβολή νέων μέτρων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις», στην ουσία αποτελεί δέσμευση ότι θα διατηρηθούν οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί και συντάξεις, οι τεράστιες απώλειες του λαού στα χρόνια της κρίσης.
«Τι ανάπτυξη χρειαζόμαστε; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα της περιόδου που θέτει τις πολιτικές και κοινωνικές διαχωριστικές γραμμές τόσο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και στον κόσμο ολόκληρο», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας και ως προς αυτό φυσικά δε θα διαφωνήσουμε μαζί του: Η πραγματική διαχωριστική γραμμή - την οποία βέβαια και ο ίδιος προσπάθησε επιμελώς να «θολώσει» - είναι μία: Ανάπτυξη για το λαό ή ανάπτυξη για τα μονοπώλια.
Και σε αυτήν τη διαχωριστική γραμμή, η ταξική τοποθέτηση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι σαφής. Γι' αυτό και στο «Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, η ευθυγράμμιση του οποίου με το «υπόμνημα» των «82 προτάσεων σε 11 άξονες πολιτικής» που έδωσε στη δημοσιότητα την ίδια μέρα ο ΣΕΒ «βγάζει μάτι», απουσιάζει και η παραμικρή αναφορά στην ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών.
Προκειμένου να μπορέσει το κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί «στο ακέραιο» τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα», έταξε μια σειρά από νέα προνόμια και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις: Προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του εγχώριου κεφαλαίου, «απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων», «σταθερό φορολογικό περιβάλλον» ως το «κυριότερο κίνητρο για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων στρατηγικών επενδύσεων», νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την κρατική στήριξη των επενδύσεων του κεφαλαίου (μέσω της δημιουργίας της «Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», του «πακέτου Γιούνκερ» κ.ά.).
Όλα τα παραπάνω, συνολικά τον αντιλαϊκό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τα ντύσει με το μανδύα της «κοινωνικής δικαιοσύνης», μιλώντας μάλιστα για έναν «ενάρετο κύκλο βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», η οποία θα διασφαλίζεται μέσω «πολιτικών αναδιανομής των ωφελημάτων της», αλλά και της... συμβολής των ίδιων των βιομηχάνων, τους οποίους κάλεσε να «συστρατευτούν» για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας!
Πρόκειται για συνειδητή απάτη, όχι μόνο γιατί καλεί... τους λύκους να μην τρώνε τα πρόβατα, αλλά γιατί η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη και τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» του κεφαλαίου προϋποθέτουν το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων, τη διατήρηση του ήδη διαμορφωμένου αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου.
Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Τετάρτης 20 Μάη 2015.

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.
1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.
1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.
1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.
1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Παπαφλέσσας ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του λαού. Γι' αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.
1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».
1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου «Tu-144».
1927 Υπογράφεται η Συνθήκη της Τζέντα, με την οποία το Βασίλειο του Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία.
1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις δυνάμεις κατοχής.
1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.
1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Όλγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα κ.ά.
1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).
1949 Πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10-1/11/1945) και αντιβασιλέας (31/12/1944-28/9/1946). Εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος χάρη στην εύνοια της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου, η οποία ακύρωσε την εκλογή του Χρύσανθου από την Ιερά Σύνοδο για να εκλεγεί ο Δαμασκηνός. Στις επιστολές του προς την «κυβέρνηση» των προδοτών, ο Δαμασκηνός ευλογούσε τους «Κουίσλιγκ», δηλώνοντας ότι «αποβλέπομεν μετά βαθείας εκτιμήσεως προς την τολμηράν πρωτοβουλίαν την οποίαν αναλάβατε», ενώ χαρακτήριζε τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές σαν «μέτρον ανάγκης». Στη συνέχεια έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στο σφαγιασμό χιλιάδων ΕΛΑΣιτών - ΕΑΜιτών από τους Εγγλέζους του Σκόμπι, τον Γ. Παπανδρέου και τους ταγματασφαλίτες και τους χωροφύλακες του Α. Έβερτ το Δεκέμβρη του 1944. Υπό την ηγεσία του, το 1946, η έκτακτη σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε την ποιμαντορική εγκύκλιο για την καταδίκη της Αριστεράς, ενώ υπό την καθοδήγησή του η Ιερά Σύνοδος της 30/5/47 «αφόρισε» σαν «εθνικώς εγκληματικόν κίνημα» (!) τον αγώνα των μαχητών του ΔΣΕ. Αργότερα, το 1949, δήλωνε «υπερήφανος» για την «εθνικήν κολυμβήθραν» της Μακρονήσου...
1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημόσιων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.
1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.
1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στη ΛΔ της Τσεχοσλοβακίας. Καθημερινά έξω από την πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών.
1972 Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ» δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.
1978 Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των Νεοφιλελευθέρων  Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών.

Στο «άνοιγμα» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα επανέρχεται εκ νέου η Κομισιόν, η οποία ταυτόχρονα συνεχίζει την «έρευνα», προκειμένου να διαπιστώσει το κατά πόσο η προτεινόμενη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη «SOCAR» είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί συγχωνεύσεων.
Σε δηλώσεις της, η επίτροπος για Θέματα Ανταγωνισμού, Μ. Βεστέγκερ, σημείωσε πως «ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ περιορισμένος». Σε αυτό το πλαίσιο, «υπενθύμισε» την απόφαση της Κομισιόν του 2008, λέγοντας ότι «η ΔΕΗ έχει αποκλειστική πρόσβαση στην εκμετάλλευση λιγνίτη - το φτηνότερο καύσιμο στην Ελλάδα»και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επεκτείνει την πρόσβαση και στους ανταγωνιστές.
Σε σχέση με την έρευνα για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη «SOCAR», είπε πως είναι «πρόωρη» κάθε εικασία. Η ίδια διευκρίνισε ότι η Κομισιόν έχει αποστείλει ερωτήσεις στην αζέρικη εταιρεία και αναμένει τις «ολοκληρωμένες απαντήσεις», που θα κρίνουν τη συμβατότητα της συμφωνίας εξαγοράς με την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζει πλέον να πουλήσει το 49% του ΔΕΣΦΑ στο αζέρικο μονοπώλιο «SOCAR», έναντι του 69% που προγραμματιζόταν αρχικά. Φαίνεται ότι σκέφτονται το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς και σε άλλους «παίχτες», στο πλαίσιο μοιράσματος της «πίτας».

Ενημέρωση στο Κοινοβούλιο από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σχετικά με το πώς προχωρούν τα παζάρια με τους δανειστές. Ταυτόχρονα, θέτει ζήτημα ικανότητας της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποδοτικά για τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, ενώ επιδιώκει για τον εαυτό του και το κόμμα του ενεργό ρόλο, ξανά, στις διαπραγματεύσεις.
Συγκεκριμένα, ο Βενιζέλος μιλά για «παράταση της αβεβαιότητας κάτω από την οποία πορεύεται η χώρα μετά τις εκλογές, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις σε όλα τα οικονομικά της μεγέθη και στη διαπραγματευτική της θέση».
Απευθυνόμενος προσωπικά στον Τσίπρα, σημειώνει: «Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για την εναγώνια επιστολή σας προς τους επικεφαλής των τριών θεσμών και την τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ και τα όσα ελέχθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ, εντείνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν έχει καθαρή γραμμή και παραπαίει».
Προσθέτει: «Η κυβέρνηση, ρητορικά αυτάρεσκη και πρακτικά απολύτως αδύναμη, κινείται ερήμην της Βουλής και αγνοεί τα κόμματα και όσους χειρίστηκαν προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Δεν ενδιαφέρεται για ένα στοιχειώδες επίπεδο εθνικής συναίνεσης και συστράτευσης». Σε αυτή τη βάση, ζητά από τον πρωθυπουργό «να ενημερώσει τη Βουλή καθαρά, υπεύθυνα και συγκεκριμένα για το πού πορεύεται η χώρα».

Παράλληλα με την έντονη διπλωματική κινητικότητα (ταξίδια αξιωματούχων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου σε Γερμανία και Γαλλία και επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνης για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά Ζητήματα,Βικτόρια Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα -δες σχετικό θέμα-), οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από τον ουκρανικό στρατό συνεχίζονται. Οι αρχές της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σημειωθεί δεκάδες παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ και όπως δήλωσε ο λεγόμενος εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Εντουάρντ Μπασούριν,σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε χρήση πυρών μεγάλου διαμετρήματος, δηλαδή από βαρέα όπλα που υποτίθεται είχαν απομακρυνθεί με βάση τη συμφωνία. Κατήγγειλε, επίσης, τη συσσώρευση οπλισμού στη γραμμή του μετώπου και τη δράση των φασιστικών ταγμάτων Αζοφ και Ντνιπρ του «Δεξιού Τομέα», που τρομοκρατούν αμάχους σε περιοχές του Ντονέτσκ που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός και προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί, οι πολιτοφυλακές θα απαντήσουν. Από την άλλη, η κυβέρνηση του Κιέβου ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες, σκοτώθηκε σε μάχες ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν τρεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι «έχει συλλάβει και θα αποκαλύψει τις επόμενες μέρες δύο Ρώσους στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που τραυματίστηκαν σε μάχες κοντά στο θύλακα του Λουγκάνσκ», ζήτημα που θα χρησιμοποιήσουν για να αποδείξουν την παρουσία του ρώσικου στρατού στην Ουκρανία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στην Ομάδα Επαφής, Βλαντισλάβ Ντεϊνέγκο, σημείωσε ότι είναι «ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ιδέα οι ΗΠΑ να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία στο Ντονμπάς». Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, σε Κίεβο και Μόσχα.
Σε ισχύ ο αντικομμουνιστικός νόμος
Ο αντικομμουνιστικός νόμος που είχε ψηφίσει η ουκρανική Βουλή στις 9 Απρίλη, με την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, μετά την υπογραφή του από τον Ουκρανό Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Ο νόμος Νο 2558 με τον τίτλο «Για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους» ουσιαστικά απαγορεύει την «κομμουνιστική προπαγάνδα» και τα σύμβολα και αποκαθιστά τους συνεργάτες των ναζί, τους εθνικιστές του Στεπάν Μπαντέρα σε «ήρωες». Το έκτρωμα αυτό είχε καταγγείλει το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους κομμουνιστές της Ουκρανίας.

Όσα παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί είναι τα όσα έλαβαν χώρα πριν τρεις μέρες στην Αττάλεια της Τουρκίας, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ (είχε προηγηθεί η δήλωση του κ.Καμμένου ότι θα προτείνει στους Αμερικάνους την ίδρυση ΝΑΤΟικής στρατιωτικής βάσης σε νησί του Αιγαίου)… Απολαύστε:

Έτσι γιόρτασαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ την συνάντησή τους. Τραγουδώντας και χορεύοντας το «We are the world, we are the children».
Το εξόχως σημαντικό για εμάς, για τους Έλληνες, για την πατρίδα μας, είναι ότι«πρωτοπανηγυριώτης» αυτής της γιορτής ήταν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ.Νίκος Κοτζιάς.
«Ψυχή» και «μαέστρος» αυτής της χορωδίας ήταν ο κ.Νίκος Κοτζιάς. Ο άνθρωπος που έλαμψε πάνω στην πίστα του ΝΑΤΟ, αυτός που ξεσήκωσε τους συναδέλφους του και τους θαμώνες της ΝΑΤΟσύναξης δεν ήταν άλλος από τον κ.Νίκο Κοτζιά...  
 «Είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά/ Είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα» λένε μερικοί από τους στίχους του«We are the worldwe are the children». «Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν/ Και είναι ώρα να προσφέρουμε μια χείρα βοηθείας για τη ζωή», λέει πιο κάτω το τραγούδι.
Αυτό ήταν το τραγούδι με το οποίο ξεφάντωσαν οι υπουργοί του ΝΑΤΟ και μερικοί στρατηγοί του, από εκείνους που διατάζουν τους βομβαρδισμούς των αμάχων.
Πρώτος και καλύτερος στο γλέντι ο κ.Κοτζιάς. Ο υπουργός της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης.
Ο κ.Κοτζιάς και οι συνάδελφοί του στο ΝΑΤΟ έστειλαν το μήνυμά τους:«Είμαστε όλοι μέρος της τεράστιας οικογένειας του Θεού», λέει στη συνέχεια το τραγούδι… Επομένως:
  • Ξεχάστε την θηριωδία των 5.000 νεκρών, των «παράπλευρων απωλειών», των ΝΑΤΟικών «λαθών», των εκτελέσεων αμάχων, του βομβαρδισμού νοσοκομείων, σχολείων, ΜΜΕ και νεκροταφείων (!), από το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία.
  • Ξεχάστε τα 12 εκατομμύρια παιδιά της Συρίας που ζουν σε απελπιστική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας ή έχουν διασκορπιστεί ως προσφυγόπουλα στο Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία και σε άλλες χώρες, επειδή οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι του ΝΑΤΟ έχουν βαλθεί να αποκαταστήσουν τη… δημοκρατία στη χώρα τους.
  • Ξεχάστε το 1,3 εκατομμύρια νεκρούς που το ΝΑΤΟ έχει αφήσει με το πέρασμά του από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη στο πόλεμο των συμμάχων κατά της… τρομοκρατίας.
  • Ξεχάστε τα παιδιά της Παλαιστίνης, ξεχάστε και την Ιστορία. Οι υπουργοί του ΝΑΤΟ τραγουδούν: «Θα δημιουργήσουμε μια φωτεινότερη μέρα»…
  • Ξεχάστε τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ: Από την Κορέα μέχρι την Αίγυπτο, από την Τυνησία και το Μαρόκο μέχρι τη Νικαράγουα, από τη Γουατεμάλα μέχρι το Κογκό κι από το Βιετνάμ μέχρι τον Παναμά.
  • Ξεχάστε τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού με στρατιωτικό βραχίονα το ΝΑΤΟ, από τη Χιλή μέχρι τη Γρανάδα κι από την Αϊτή μέχρι την Σομαλία.
  • Ξεχάστε ακόμα και το ρόλο του ΝΑΤΟ εδώ στην Ελλάδα. Το ρόλο του στην «Κόκκινη Προβιά». Το ρόλο του στην Κύπρο. Το ρόλο του στη χούντα των συνταγματαρχών. Τη στάση του στα Ίμια και στο «γκριζάρισμα» του Αιγαίου…

Τι νόημα έχουν όλα αυτά; Τι νόημα έχουν μπροστά στην εικόνα ενός υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ενός υπουργού που δεν εκπροσωπεί τον πολιτικό εξευτελισμό αλλά την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση και που με αυτή του την ιδιότητα τραγουδά, χορεύει και πιθηκίζει – για λογαριασμό του ΝΑΤΟ - ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι το «συνδικάτο του εγκλήματος» αλλά το αποκούμπι της Ελλάδας και του κόσμου που «θα δημιουργήσει μια φωτεινότερη μέρα»…

Δεν θα μπούμε στον κόπο να ανατρέξουμε και να θυμίσουμε πόσες φορές τα τελευταία χρόνια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο πρόεδρός του, με τον πλέον επίσημο τρόπο, έλεγαν ότι τα μνημόνια θα καταργηθούν «με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Χθες, ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε συνέντευξή της, έδωσε μια άλλη ερμηνεία του όλου ζητήματος. Αυτές οι δηλώσεις ήταν, λέει, ...«σχήμα λόγου». Αν ήταν έτσι, γιατί δεν το έλεγαν αυτό και τότε στο λαό; Γιατί ψήφισαν πριν 2 χρόνια την πρόταση νόμου του ΚΚΕ που καταργούσε τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με ένα νόμο;
Η απάντηση είναι απλή: Γιατί τότε το παραμύθι έπρεπε να γίνει πιστευτό, ενώ τώρα, που εφαρμόζουν και συνεχίζουν τα μνημόνια, τα παραμύθια του παρελθόντος είναι βάρος. Γι' αυτό άλλωστε κυβέρνηση και πρόεδρος της Βουλής δεν φέρνουν για συζήτηση στη Βουλή την επικαιροποιημένη πρόταση νόμου κατάργησης μνημονίων, που κατέθεσε το ΚΚΕ από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Βεβαίως, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτό που έλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ. Ότι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους, ούτε με ένα νόμο και ένα άρθρο ούτε με περισσότερους, γιατί πολύ απλά αποδέχεται το πλαίσιο -ΕΕ, χρέος, καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης- που όχι μόνο έφερε τα μνημόνια, αλλά τα επεκτείνει και τα ενισχύει. Αυτό άλλωστε κάνει και η σημερινή κυβέρνηση.
Το σημαντικό, όμως, βρίσκεται στην εξαπάτηση του λαού, που ομολογείται μετεκλογικά και «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο». Στην ουσία λένε στο λαό απλά και κυνικά ότι «σε εξαπάτησα», «σε κορόιδεψα» και τώρα «πλήρωσε το λογαριασμό».
«Πρώτη φορά αριστερά»… Αυτό είναι μάλλον το μοναδικό «σχήμα λόγου».

Το δικαίωμα κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας από παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στην Α' τάξη του Δημοτικού και της συνέχισης παρακολούθησης του σχολείου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, σε συνδυασμό με νόμιμη παραμονή των γονέων, ο ένας εκ των οποίων πρέπει να έχει 5ετή συνεχή και νόμιμη διαμονή και να κατέχει συγκεκριμένο τύπο άδειας (επί μακρόν διαμένοντος, δεκαετή, αόριστη) πριν από τη γέννηση του παιδιού, εισάγει το σχέδιο νόμου για την ιθαγένεια των μεταναστών του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος νόμος, γνωστός και ως νόμος Ραγκούση, προέβλεπε την απόκτηση ιθαγένειας λόγω γέννησης, εφόσον και οι δύο γονείς διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα επί 5 τουλάχιστον συνεχή έτη πριν από τη γέννηση.
Το νομοσχέδιο, σε πολλά σημεία, «συμμορφώνεται» με την απαράδεκτη απόφαση 460 του ΣτΕ, που είχε κηρύξει αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί ανενεργός. Κραυγαλέα περίπτωση είναι τα όσα προβλέπονται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τη λεγόμενη «μιάμιση γενιά», για την οποία το νομοσχέδιο απαιτεί ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή 6 τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη στιγμή που η προηγούμενη ρύθμιση προέβλεπε έξι χρόνια εκπαίδευσης σε ελληνικό σχολείο.
Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης για διαβούλευση. Η ρύθμιση αφορά τα γεννημένα στην Ελλάδα παιδιά νόμιμων μεταναστών και μάλιστα με συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής.
Με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δυσκολεύεται η κτήση της ιθαγένειας, αφού μετατίθεται για έξι χρόνια από τη γέννηση, ενώ τη στιγμή της υποβολής της αίτησης πρέπει και οι δύο γονείς να είναι νόμιμοι, ο ένας εκ των δύο μάλιστα με συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής, όπως είναι του επί μακρόν διαμένοντος, αορίστου χρόνου ή δεκαετίας, των οποίων η κτήση είναι δυσχερής αφού προβλέπει μια σειρά από οικονομικά κριτήρια, όπως εισοδηματικά, εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων κ.ά.
Παράλληλα, δεν καταργούνται μια σειρά από ποινικά κωλύματα που αφορούν την κτήση της ιθαγένειας μετά την ενηλικίωση ή την κτήση μέσω πολιτογράφησης (σ.σ. περιλαμβάνουν ακόμα και καταδίκες για συκοφαντική δυσφήμιση ή αντίσταση κατά της αρχής) ούτε τα λεγόμενα «πιστοποιητικά» κοινωνικών φρονημάτων (ενσωμάτωση και συμφωνία με το πολιτικό σύστημα), καθώς και οι απαιτήσεις για ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων κ.λπ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο γίνονται τροποποιήσεις στο Μεταναστευτικό Κώδικα (νόμος 4251/2014) και ενσωματώνονται δύο πρόσφατες Οδηγίες της ΕΕ, η Οδηγία 2011/98 και η Οδηγία 2014/36.

Αθλιος εκβιασμός
Τελευταία, και όσο πλησιάζει η ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να φέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα, ακούμε από στελέχη της συγκυβέρνησης να λένε το εξής: «Εάν αποτύχει αυτή η κυβέρνηση, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και θα έρθουν πολύ άσχημες καταστάσεις για τη χώρα».
Οι εκβιασμοί σε βάρος του λαού από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζονται και εντείνονται. Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα τέτοιων δηλώσεων. Γιατί, στην ουσία, λες στους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά «ή εμείς με τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται ή δεν υπάρχει άλλη προοπτική». Λες στο λαό να υιοθετήσει τη λογική «σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Τον θέλουν ακρωτηριασμένο, να μην παλεύει ενάντια σε όσα του καταστρέφουν τη ζωή. Αυτή τη λογική προσπαθεί να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση, για να μη διαμαρτύρεται ο λαός για όλα όσα έχει ήδη υποστεί από τη στρατηγική της ΕΕ και τα μνημόνια, τα προηγούμενα χρόνια. Και ταυτόχρονα, με αυτή τη λογική, θέλουν να περάσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου. Θέλουν το λαό να χειροκροτεί τα νέα δεινά που του φέρνουν.
Κι όλα αυτά τα στολίζουν με διάφορα όπως: «...Δεν έχουμε πρόθεση να υπογράψουμε συμφωνία υποταγής» ή «δε θα πάμε σε ταπεινωτική υποταγή». Και την ίδια στιγμή, συζητούν την αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που χτυπά ευθέως ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Διατηρούν τον ΕΝΦΙΑ. Ετοιμάζουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Λίγη τσίπα δε βλάπτει...

«Αντιλαϊκή λύση;»
Μετά το «σχήμα λόγου» που -σύμφωνα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου- χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά από το ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των μνημονίων και τις μετεκλογικές «δημιουργικές ασάφειες», πλησιάζει η ώρα της σαφήνειας: «...Η πιο αντιλαϊκή λύση για τη χώρα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή ή η χρεοκοπία εντός ευρώ...» τόνισε σε συνέντευξή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προσθέτοντας ότι κάποιες από τις δεσμεύσεις τους θα μετατεθούν για... λίγο αργότερα. Ουσιαστικά, δε λέει κάτι διαφορετικό από όσα ακούει ο λαός πέντε χρόνια τώρα, παραμονές λήψης αντιλαϊκών μέτρων. Την ίδια στιγμή, απέναντι στο κεφάλαιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι σαφέστατη και κατηγορηματική. Ξεκαθαρίζει ότι θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, χαρίζει χρέη από πρόστιμα σε επιχειρηματίες με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και δε θίγει ούτε στο ελάχιστο τα μέτρα που ευνόησαν την κερδοφορία τους. Ολα στο όνομα του «να μη ζει η Ελλάδα με το χέρι απλωμένο», όπως είπε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, νέες θυσίες από το λαό για να ανακάμψει το κεφάλαιο.

Θέλουν τα χέρια τους λυμένα
Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είπε για το νόμο σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις: «Το σημείο αυτό, στο οποίο η χώρα μας αποκλίνει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η λεγόμενη διοικητική έγκριση, δηλαδή η υπογραφή του υπουργού (...) Για 32 χρόνια κανένας υπουργός δεν έδωσε ποτέ αυτή την αναγκαία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων έγκριση (...) Αυτό μας στοίχισε χιλιάδες θέσεις εργασίας και κλείσιμο επιχειρήσεων». Τι λέει ο Βρούτσης; Οτι μία επιχείρηση πρέπει να έχει την ευχέρεια να απολύει όσους και όποτε θέλει και ότι αυτό είναι όρος για την ανταγωνιστικότητά της. Παρουσιάζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και λέει πως αν οι απολύσεις ήταν απελευθερωμένες, θα είχαμε γλιτώσει θέσεις εργασίας και δε θα είχαν μπει λουκέτα σε επιχειρήσεις! Ομως, το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που ανοίγει ή κλείνει μια επιχείρηση. Και σ' αυτό το κυνήγι, οι καπιταλιστές θέλουν λυμένα τα χέρια τους, ακόμα και στην ευκολία με την οποία θα απολύουν. Κι αν πιστεύει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση σκοπεύει να τους «δέσει» τα χέρια, τότε πλανάται. Από τις πρώτες δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη ως υπουργού Εργασίας, ήταν ότι η κυβέρνηση «μελετάει» το κατά πόσο είναι σκόπιμο να επιστρέψει το υπουργικό βέτο στις απολύσεις. Κι αυτή η διατύπωση λέει πολλά για τις πραγματικές τους προθέσεις...

Ηρθαν κι έδεσαν...
Μια αποκαλυπτική «κολεγιά» έγινε στις τελευταίες εκλογές του ΕΚ Εβρου. Σε κοινό ψηφοδέλτιο, με την επωνυμία «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων Ν. Εβρου» συμμετείχαν ο προερχόμενος από την ΠΑΣΚ πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ένας υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ξάνθης και ένας υποψήφιος βουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης ξανά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Να σημειώσουμε ότι το Εργατικό Κέντρο Εβρου έχει ουκ ολίγες περγαμηνές από την εργοδοσία και αυτή φαίνεται πως ήταν η «συγκολλητική ουσία» για το κοινό ψηφοδέλτιο των εκπροσώπων του νέου και παλιού εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού..

Χρειάζεται μεγάλο θράσος να λες προεκλογικά ότι θα καταργήσεις το μνημόνιο με ένα νόμο και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις εκλογές να λες, χωρίς περιστροφές, ότι οι προεκλογικές σου εξαγγελίες ήταν «σχήμα λόγου».
Δηλαδή, ό,τι υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, μεταξύ αυτών και η κατάργηση του μνημονίου, ήταν «φούσκες» για να κλέψει την ψήφο του λαού, όπως και έγινε.
Αυτό είναι το «ζουμί» όσων είπε σε τηλεοπτική εκπομπή η πρόεδρος της Βουλής, χλευάζοντας τους λαϊκούς ανθρώπους που στήριξαν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ ότι αφού σας κοροϊδέψαμε, καλά να πάθετε.
Είπε κι άλλα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εκφράζοντας την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι «χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο».
Αφήνουμε κατά μέρος το γεγονός ότι αν η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο, θα έφερνε στη Βουλή και θα ψήφιζε την πρόταση νόμου του ΚΚΕ. Αυτό, όμως, προϋποθέτει σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ και την εξουσία τους, ενώ η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική συμβιβασμού με την ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Διά της Προέδρου της Βουλής, η κυβέρνηση διακηρύττει ακόμα ότι «η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα» και ότι «έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη».
Αλήθεια, όμως, ποιους από τους νόμους των μνημονίων κατάργησε η κυβέρνηση στις 100 πρώτες μέρες από την εκλογή της; Κανέναν απολύτως! Μέχρι τώρα, το μόνο που έχει να λέει είναι ότι ανέστειλε τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» στα επικουρικά ταμεία και ότι δεν εφάρμοσε το νόμο για το νέο υπολογισμό των συντάξεων από 1/1/2015.
Προσέξτε όμως: Ακόμα και την καταστροφική για τους συνταξιούχους ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, δεν την καταργεί, παρά μόνο την αναστέλλει, όπως παραδέχτηκε χτες ο Γ. Ρωμανιάς. Παραμένει, δηλαδή, σε ετοιμότητα να τη βγάλει από το ντουλάπι, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται τα παζάρια με τους δανειστές.
Κατά τ' άλλα, ο κόσμος έχει κυριολεκτικά χορτάσει από τα «σχήματα λόγου» της κυβέρνησης. Έχουμε και λέμε: «Σχήμα λόγου» η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. «Σχήμα λόγου» η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. «Σχήμα λόγου» η αναστολή των ιδιωτικοποιήσεων. «Σχήμα λόγου» η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και πάει λέγοντας...
Όλα αυτά δεν μπορούσαν, άλλωστε, να είναι τίποτα άλλο από σχήματα λόγου, γιατί ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, που έχει ως υπ' αριθμόν 1 στόχο η κυβέρνηση, σημαίνει συνέχιση και όχι ακύρωση της λεγόμενης μνημονιακής πολιτικής, που στην πραγματικότητα αφορά στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ, με ή χωρίς δανειακή σύμβαση και μνημόνιο.
Πού βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα; Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει σκοπό να καταργήσει τα προηγούμενα μνημόνια, όχι μόνο εφαρμόζει κανονικά τους εφαρμοστικούς τους νόμους, αλλά επιπλέον ετοιμάζεται με τους δανειστές να φορτώσει στις πλάτες του λαού ένα ακόμα μνημόνιο, ανεξάρτητα από το όνομα που θα δώσουν στη συμφωνία που ετοιμάζουν.
Μπροστά στις εξελίξεις, καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρώτα απ' όλα, να τοποθετηθούν οι διοικήσεις όλων των συνδικάτων. Να πουν στους εργαζόμενους αν συμφωνούν με το νέο «γιουρούσι» που ετοιμάζεται σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό ή αν έχουν πρόθεση να το αντιπαλέψουν.
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις καλεί να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, να ετοιμάζονται για απεργία. Καθένας κρίνεται για τη στάση που θα πάρει απέναντι στο κάλεσμα αυτό του ΠΑΜΕ για ξεσηκωμό.
Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η Άποψη μας» του Ριζοσπάστη της Τρίτης 19 Μάη 2015.

Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε ότι ο γερουσιαστής και πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο ΜακΚέιν, διορίστηκε ειδικόςσύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, του Ποροσένκο.
Πρώτο:
    Ο ΜακΚέιν είναι αυτός που φωτογραφιζόταν πριν δυο χρόνια σε κλειστές συσκέψεις στη Συρία με τον κατοπινό επικεφαλής των «τζιχαντιστών»…
    Μετά τα «κατορθώματά του» στη Συρία, ο ΜαΚέιν ανέλαβε να προωθήσει για λογαριασμό των ΗΠΑ τη… δημοκρατία και στην Ουκρανία. Στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε πέρσι, τον βλέπουμε να συμμετέχει σε εκδήλωση στην Ουκρανία.
    Προσοχή: Ο τύπος που εικονίζεται στη φωτογραφία, αυτός που βρίσκεται αριστερά από τον Αμερικανό γερουσιαστή και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, ονομάζεται  Όλεχ Τιαγκνιμπόκ.
    Ο τύπος αυτός ηγείται του κόμματος «Σβόμποντα» (Ελευθερία). Μόνο που το κόμμα του δεν λεγόταν πάντα έτσι. Μέχρι τη δεκαετία του 2000 είχε άλλο όνομα. Λεγόταν «Εθνικοσοσιαλιστικό»... Το «Σβόμποντα» δεν συνιστά παρά την πολιτική ομπρέλα του λεγόμενου «Δεξιού Τομέα». 
Τα φασιστόμουτρα του «Δεξιού Τομέα», με τα ναζιστικά τους περιβραχιόνια, τις στρατιωτικές στολές παραλλαγής και σε πλήρη εξάρτυση, στους δρόμους του Κιέβου...

    Ο «Δεξιός Τομέας», που με τα μέλη του με όπλα και λοστάρια πρωτοστάτησε στο πλιάτσικο, στην τρομοκρατία και στην πυρπόληση κτιρίων στην Ουκρανία, που έφτασαν να καίνε ανθρώπους ζωντανούς στην Οδησσό, απαρτίζεται από κάθε λογής λουμπεναριό και φασιστικό κατακάθι της ουκρανικής κοινωνίας.Αποτελεί τον ένοπλο βραχίονα της ναζιστικής ακροδεξιάς. Επιδίδεται σε λαμπαδηδρομίες στους δρόμους του Κιέβου στα πρότυπα της Κου Κλουξ Κλαν. Διατηρεί «αδελφικές» σχέσεις με το φασιστικό κόμμα «Jobbik» της Ουγγαρίας, με το κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία, με το φασιστικό «Forza Nuova»της Ιταλίας, με το ναζιστικό «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» της Γερμανίας. Σύμφωνα με τη λίστα του διεθνούς Κέντρου Βίζενταλ, το «Σβόμποντα» του Τιαγκνιμπόκ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα των ανά τον κόσμο αντισημιτικών μορφωμάτων. 
   Αυτό το κόμμα, που υιοθετήθηκε από τη Δύση ως φορέας της «δημοκρατίας» στην Ουκρανία και που στις συγκεντρώσεις του τρέχει ο ΜακΚέιν, έχει για ήρωα τον διαβόητο Στέπαν Μπαντέρα.
    Ο Στέπαν Μπαντέρα ήταν ένα καθίκι, συνεργάτης των Γερμανών ναζί της περίοδο της εισβολής του Χίτλερ στη Σοβιετική Ένωση. Κάτι σαν τους «δικούς μας» δωσίλογους και ταγματασφαλίτες, δηλαδή...
    Για αυτό το καθίκι, οι φίλοι του ΜακΚέιν διοργανώνουν μάλιστα και πορείες με πορτρέτα του ήρωά τους, του Μπαντέρα, στους δρόμους της Ουκρανίας, όπως αυτό το πορτρέτο πίσω από το λεβεντόπαιδο με το τσουλούφι της φωτογραφίας.
***
    Δεύτερο: Την περασμένη Παρασκευή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΜακΚέιν ως ειδικού συμβούλου του Ποροσένκο, ο Ποροσένκο, σε συνέχεια των νόμων με τους οποίους έχει τεθεί εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, έθεσε σε εφαρμογή  τους νόμους που θέτουν εκτός νόμου τα κομμουνιστικά σύμβολα, τα σύμβολα της Σοβιετικής Ένωσης, τον εθνικό ύμνο και τα τραγούδια της σοβιετικής εποχής, τα αγάλματα του Λένιν, ακόμα και τα ονόματα δρόμων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων που μπορεί να παραπέμπουν στην εποχή του σοσιαλισμού…  Ο,τι υπενθυμίζει, πλέον, το σοβιετικό παρελθόν της Ουκρανίας συνιστά ποινικό αδίκημα και επισύρει ποινή φυλάκισης.  
    Σημείωση 1η: Με την ίδια απόφαση οι συνεργάτες των ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λογίζονται σαν «ήρωες – μαχητές της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας»…
    Σημείωση 2η: Οι φασίστες – απόγονοι των δωσίλογων που είχαν πολεμήσει στο πλευρό των ναζί την περίοδο της χιτλερικής κατοχής, οι ακροδεξιές και ναζιστικές δηλαδή οργανώσεις που χαιρέτιζε στις συγκεντρώσεις τους ο ΜακΚέιν και πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την περσινή επέμβαση στην Ουκρανία, λειτουργούν σήμερα ως εμπροσθοφυλακή των κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία. 
***
    Τρίτο: Η «Αντιφασιστική Καμπάνια για την Ουκρανία» καταγγέλλει σε προχτεσινή ανακοίνωσή της
«την προκλητική – όπως αναφέρει - ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να περιθάλψει σε νοσοκομεία της χώρας στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς (National Guard) του ουκρανικού στρατού! Όπως ανακοινώθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας(http://mfa.gov.ua/en/news-feeds/foreign-offices-news/36389-do-greciji-pribuli-poraneni-vijsykovosluzhbovci-nacgvardiji-ukrajini-ta-zbrojnih-sil-ukrajini) έξι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες έφτασαν χθες, 14/5, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος προκειμένου να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις αρχές Ιούνη, αναμένονται άλλοι δύο Ουκρανοί στρατιώτες. Το Υπ.Εξ. της Ουκρανίας αναφέρεται σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση κάτι που σημαίνει ότι τα νοσοκομεία της χώρας θα μετατραπούν σε χώρους περίθαλψης όσων μακέλεψαν και θα μακελέψουν χωριά και πόλεις στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας. Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, τρεις μήνες πριν, ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς είχε αναφερθεί στη δυνατότητα της χώρας να προσφέρει τέτοιου είδους βοήθεια στην Ουκρανία και όπως φαίνεται δεν έμεινε στα λόγια…»
Σε αυτούς τείνει ανθρωπιστική χείρα φιλίας η ελληνική κυβέρνηση;

    Στην ίδια ανακοίνωση της «Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία»,σημειώνεται:
    «Τι είναι όμως η Εθνική Φρουρά του ουκρανικού στρατού;Πρόκειται για ειδικό σώμα στρατού που υπακούει στο υπουργείο εσωτερικών της Ουκρανίας και δημιουργήθηκε μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, την Άνοιξη του 2014 (…) η Εθνική Φρουρά ενσωμάτωσε και τα περισσότερα από τα αυτόνομα φασιστικά/νεο-ναζιστικά ένοπλα τάγματα που είχαν δημιουργηθεί στην Ουκρανία από αντίστοιχες οργανώσεις όπως ο Δεξιός Τομέας, ο Πατριώτης της Ουκρανίας, το Σοσιαλ-Εθνικό Κόμμα, την οργάνωση Λευκό Σφυρί κ.ο.κ. Είναι το στρατιωτικό σώμα που συμμετείχε στη  τον Μάη του 2014. Κομμάτι της Εθνικής Φρουράς αποτελεί και το περιβόητο τάγμα «Αζόφ», δημιούργημα του ολιγάρχη Κολομόισκι, η ναζιστική σύνθεση του οποίου ενόχλησε ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ του δυτικού κόσμου… Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Φρουρά και τα συστατικά της μέρη έχουν κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στο Ντονμπάς τόσο από τη Διεθνή Αμνηστία, όσο ακόμα και από τις εισαγγελικές αρχές της ίδιας της Ουκρανίας… Σήμερα, η Εθνική Φρουρά εκπαιδεύεται από την 173η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία του ΝΑΤΟ για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στη νέα επίθεση που σχεδιάζει να εξαπολύσει το ουκρανικό καθεστώς».
    Και η ανακοίνωση καταλήγει:
    «Για εμάς δε χωράει καμία συζήτηση. Η νοσηλεία εγκληματιών πολέμου προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα τους και να συνεχίσουν το έργο τους δεν αποτελεί πράξη ανθρωπισμού αλλά έμμεση συμμετοχή στα εγκλήματα κατά του λαού της Αν. Ουκρανίας! (….) απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει εδώ και τώρα τη συμφωνία που έχει συνάψει με το ουκρανικό καθεστώς και να απολογηθεί στον λαό γι’ αυτή της την πρωτοβουλία. Σε διαφορετική περίπτωση βάφει τα χέρια της με το αίμα των δεκάδων χιλιάδων νεκρών και τραυματιών του πολέμου, των εκατομμυρίων ξεριζωμένων προσφύγων και των διωκόμενων αντιφρονούντων που φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται απ’ το ουκρανικό καθεστώς».
    Ερώτηση στήλης: Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένεςΈχει κάποια απάντηση η κυβέρνηση; Είναι αλήθεια όλα αυτά; Υπάρχουν, όντως, τέτοιες συμφωνίες μεταξύ ελληνικής και ουκρανικής κυβέρνησης για την περίθαλψη στα ελληνικά νοσοκομεία των φασιστών – «μαχητών» της δεύτερης;

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget