01/15/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV


Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που εντάσσεται στους εορτασμούς του Κόμματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, διοργανώνει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα στοΣτάδιο Ειρήνης και Φιλίας. 
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 
Για τη διευκόλυνση της μετάβασης στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, θα αναχωρήσουν πούλμαν από πολλές συνοικίες προς το ΣΕΦ, το απόγευμα της Κυριακής.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Οι ρίζες μας φτάνουν τόσο μακριά όσο και οι ελπίδες μας», το περιεχόμενο της οποίας αναδεικνύει τη ζωή, τη σκέψη και τη δράση των χιλιάδων αγωνιστών που δε λύγισαν στις φυλακές και τις εξορίες.

Οι συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου
Διεύθυνση ορχήστρας: Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Ενορχηστρώσεις: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Κώστας Σταυρόπουλος.
Επιμέλεια κίνησης - χορογραφία: Βαγγελιώ Κυριαζίδου
Σκηνικά: Στράτος Σαραντίδης, Βαγγελιώ Νικολάου, Νεφέλη Τσόλου
Κατασκευή μάσκας: Μαρίνα Ρούσσου
Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση
Φωτισμοί: Άκης Αποστολίδης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ήρα Ρόκκου, Σοφία Πολυχρονίδου
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Γιάννης Μπαλούς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Δημήτρης Ανδρονιάδης, Φίλιππος Παχνιστής
Βίντεο: Σήφης Στάμου
Μοντάζ: Σήφης Στάμου, Κοσμάς Φιλιούσης
Τραγουδούν οι: Αντωνοπούλου Ρίτα, Γεωργακάκης Γιώργος, Καπετάνου Ελίνα, Κατσαμένη Δανάη, Κορακάκης Βαγγέλης, Κορακάκης Βασίλης, Πασχαλίδης Μίλτος, Σαρρής Γιώργος, Σταυρόπουλος Κώστας, Ψυχογιού Λίνα
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ελίνα Καπετάνου, Δανάη Κατσαμένη, Σπύρος Κοντορίζος, Κατερίνα Κουτροκόη, Ιωάννα Κυρίτση, Αριάδνη Μιχαηλάρη, Παύλος Ορκόπουλος, Δημήτρης Τζουμάκης, Νίκος Τουρνάκης, Ελένη Φιλιούση, Λίνα Ψυχογιού
Παίζουν οι μουσικοί: Τάσος Βιντσεντζάτος (τρομπέτα), Γιάννης Ευαγγέλου (κιθάρα), Γιώργος Καλτσούνης(τρομπέτα), Αλέξανδρος Καμπουράκης (ακορντεόν), Φώτης Κόλλιας (κρουστά), Βασίλης Κορακάκης(μπουζούκι), Θοδωρής Κουέλης (μπάσο), Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Παναγιώτης Μεταλληνός (ντραμς), Βασίλης Παρασκευόπουλος (κλαρινέτο), Φίλιππος Παχνιστής (πιάνο), Κώστας Σταυρόπουλος (κιθάρα, λαούτο), Άγγελος Τζαμαρίας (τρομπόνι), Πάνος Τσίτσικας (μπουζούκι). Στη λίρα οΝίκος Τουρνάκης.
Επί σκηνής θα βρίσκονται ακόμα 50 συντελεστές.

Την εργοδοσία της επιχείρησης «SOFTEX» για την απόφασή της να κλείσει το εργοστάσιο στο Βοτανικό,πετώντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «είναι ξεκάθαρος ο ρόλος της πολυεθνικής, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αυγατίσουν περισσότερο τα κέρδη τους. Αδιαφορούν για τις ζωές των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Το επιχειρησιακό σωματείο από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις ανησυχίες του για τους πραγματικούς σκοπούς της εργοδοσίας. Τελικά, επιβεβαιώθηκαν αυτές με την ανακοίνωση του κλεισίματος του εργοστασίου.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί και αυτή όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
Αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν τα κέρδη των βιομηχάνων, των καπιταλιστών και όχι οι αγώνες των εργαζομένων.
Στηρίζουμε το σωματείο και τους εργαζόμενους στη "SOFTEX" για το δικαίωμά τους στη δουλειά και το αίτημά τους να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Καλούμε όλα τα συνδικάτα στον κλάδο να στηρίξουν με όλους τους τρόπους τον αγώνα τους».
Την απαράδεκτη ενέργεια καταγγέλλει και το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, σημειώνοντας ότι «για άλλη μια φορά γίνεται καθαρό ότι αυτοί που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργάτες, που έχουν στα χέρια τους τα εργοστάσια, αποφασίζουν ανάλογα με τη μεγαλύτερη κερδοφορία το πώς θα οξύνουν την επιθετικότητα απέναντι σε ολόκληρη την εργατική τάξη.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα όλων των εργαζομένων της “SOFTEX” για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους. Είναι υποχρέωση όλοι μαζί οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούμε στα ταξικά σωματεία και να βάλουμε πλώρη με οργανωμένους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της σαπίλας και να γίνουμε οι ίδιοι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουμε».


Αποδέκτης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν θα είναι τα λαϊκά στρώματα, αλλά οι μονοπωλιακοί όμιλοι με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της αντιλαϊκής ατζέντας «Ευρώπη 2020», τόνισε ο Μανώλης Συντυχάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ με θέμα «Έργα προς μεταφορά και έργα phasing».
Υπενθύμισε τον πακτωλό κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2014 με τα οποία όπως είπε δεν δημιουργήθηκαν αναγκαίες υποδομές για τη βελτίωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης κ.ά., αλλά αντίθετα προστέθηκαν στα άλλα προνόμια της πλουτοκρατίας και συντέλεσαν στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και στην εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.
Επισήμανε ακόμη τον κίνδυνο να μείνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι σε έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2014  αφού δεν προβλέπεται η μεταφορά του υπολοίπου της χρηματοδότησης στο νέο ΕΣΠΑ, κάτι που, όπως είπε, μεταφράζεται σε απένταξη έργων και απλήρωτους εργαζόμενους.
Υπογράμμισε ακόμα πως μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Κατασκευών με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής μπορεί να ικανοποιήσει πλήρως και συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνο εάν γίνει «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος και προωθηθούν «σημαντικές μεταρρυθμίσεις», όπως το Ασφαλιστικό, θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστήριξε η επικεφαλής του ΤαμείουΚριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».
«Η Αθήνα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Και είναι ξεκάθαρο ότι η μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού αποτελεί το κομβικό σημείο προκειμένου να αποδείξει ότι βελτιώνεται η οικονομική της αποτελεσματικότητα», δήλωσε.
«Τα ελληνικά χρέη πρέπει να αναδιοργανωθούν και να αναδιαρθρωθούν, ώστε να είναι βιώσιμα και να μην επιβαρύνουν την οικονομία», πρόσθεσε, θέτοντας ένα θέμα που συνδέεται με τη διαπάλη για τον επιμερισμό της χασούρας μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν εκπληρώνεται καμία από τις δύο προϋποθέσεις. «Ναι, η Ελλάδα άρχισε τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Κοιτάζουμε, παρακολουθούμε, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας», είπε, επισημαίνοντας ότι το ΔΝΤ «βλέπει μια πολιτική διαδικασία στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Ίσως μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2016».
Πάντως, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν αποκάλυψε με τι ποσό θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα εφόσον εκπληρωθούν αυτές οι δύο προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συνάντηση στο Νταβός ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και την Κριστίν Λαγκάρντ θα γίνει στις 21 Γενάρη.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι για την επικεφαλής του ΔΝΤ η προσφυγική κρίση αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το ελληνικό χρέος. «Χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, πολυμερών διαπραγματεύσεων και παράλληλα χρηματοπιστωτικής και οικονομικής στήριξης» εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρν, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Να πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί και να αναπτυχθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Επισήμανε ότι είναι δίκαιη η οργή και η αγανάκτηση των τευτλοπαραγωγών που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί για τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ, αλλά έχουν πάρει μόνο μια μικρή προκαταβολή πριν από τρεις μήνες.
Πρόσθεσε ότι έχουν ξεχαστεί οι υποσχέσεις και οι μεγαλοστομίες της συγκυβέρνησης για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ αντίθετα δίνει επιδοτήσεις στον ΣΕΒ και στους επενδυτές του εξωτερικού.
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε γενικά και αόριστα ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΒΖ, καθώς και ότι θα χρειαστεί νέα αναχρημοτοδότηση είτε από την τράπεζα είτε με μεταφορά πόρων από το δημόσιο το οποίο θα λάβει ως αντάλλαγμα ακίνητο της εταιρείας. Εξίσου γενικόλογη ήταν η απάντηση που έδωσε για τους τευτλοπαραγωγούς, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για να βρεθούν τα χρήματα με τρόπο που θα είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο, ώστε να μη θεωρηθεί κρατική ενίσχυση προς την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις

Απαντώντας στον υπουργό, η Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στην πολιτική της ΕΕ και τις ποσοστώσεις που υπερασπίζεται και η σημερινή κυβέρνηση. Επίσης εξέφρασε την ανάγκη να αναπτυχθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί.
Η βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους τευτλοπαραγωγούς να ενώσουν τη φωνή τους με τους αγρότες που βρίσκονται στους δρόμους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για τον περιορισμό των επενδυτικών σχεδίων της «Eldorado Gold» το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Η ''Eldorado Gold'' ανακοίνωσε τον περιορισμό των επενδυτικών της σχεδίων στην Ελλάδα. Για τη Χαλκιδική αυτό σημαίνει να σταματήσουν οι εργασίες στις Σκουριές και να υπάρξουν αλλαγές των δραστηριοτήτων της στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι.
Το ΚΚΕ από την αρχή της επένδυσης αυτής της ''Eldorado Gold'' με την ''Ελληνικός Χρυσός'', όπως και παλιότερα με την ''TVX Gold'' έχει συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο των θέσεών του για τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του.
Συγκεκριμένα:
Οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο ορυκτός πλούτος της χώρας, είναι λαϊκή περιουσία. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται σε όφελος του λαού και όχι για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.
Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:
Την ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας.
Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την προστασία του περιβάλλοντος και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μεταποίηση, ο τουρισμός.
Τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των κατοίκων των περιοχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ολόκληρου του λαού.
Η υπόθεση της ''Ελληνικός Χρυσός'' όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
Η ιδιωτική επένδυση δεν θέλει και δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Τη θεωρεί κόστος.
Δεν θέλει και δεν μπορεί να ανεχθεί την οποιαδήποτε καθυστέρηση της επένδυσης έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη τεχνολογία για την περιβαλλοντική προστασία. Την θεωρεί κόστος, ανακοπή της κερδοφορίας της. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ΔΕΝ φορολογείται στην Ελλάδα, αλλά στην Ολλανδία (μέσω ενός πλέγματος εταιρειών) λόγω χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή. Είναι αδιανόητο την ώρα που ο λαός ματώνει από την άγρια αντιλαϊκή φορολογία, τη σφαγή μισθών και συντάξεων, η πολυεθνική ''ELDORADO'' να μην καταβάλλει φόρους (όπως και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι).
Δεν θέλει και δεν μπορεί να συνδυάσει ισόρροπη ανάπτυξη των διαφορετικών οικονομικών δραστηριοτήτων.
Δεν θέλει και δεν μπορεί να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα και των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.
Ο ιδιώτης επενδυτής ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τη γρήγορη εκμετάλλευση και κερδοφορία.
Στην κατεύθυνση αυτή εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Με τις πλάτες των κυβερνήσεων, των κομμάτων της ΕΕ, τοπικών παραγόντων επιδιώκει να διχάσει τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους κατοίκους, να διαιρέσει το λαό για τα συμφέροντά της.
Οι εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός" δεν πρέπει να συρθούν στην ταύτιση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται κάτω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Μόνο η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί ΣΗΜΕΡΑ να δώσει διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων, αλλά και ολόκληρου του λαού.
Μόνο η σχεδιασμένη ανάπτυξη σε όφελος του λαού και όχι η άναρχη ανάπτυξη σε όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων μπορεί συνδυασμένα και το περιβάλλον να προστατέψει και να διασφαλίσει τη δουλειά στους εργαζόμενους. Αυτή μπορεί να δώσει ώθηση σε τομείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες, να εξασφαλίσουν δουλειά με δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική και στα κόμματα που θυσιάζουν τα λαϊκά συμφέροντα, παραδίδουν τη λαϊκή περιουσία, βάζουν σε κίνδυνο το περιβάλλον».


Να δικαιολογήσει την επίθεση της Αστυνομίας κατά των συνταξιούχων και των εργαζομένων, που διαδήλωναν κατά του αντιασφαλιστικού ολέθρου της κυβέρνησης, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Αποσιωπώντας πλήρως ότι η Αστυνομία είχε στήσει φραγμό στο ύψος της Βουλής και οι διαδηλωτές προσπάθησαν να κάνουν το αυτονόητο, να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους, ισχυρίστηκε ότι «την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις, ξαφνικά 300 άτομα έπεσαν πάνω στους αστυνομικούς».
Σύμφωνα με τον Νίκο Τόσκα, η εντολή που είχαν οι αστυνομικοί ήταν «να χρησιμοποιήσουν μόνο τις ασπίδες τους», αλλά επειδή κάποιοι τσαλαπατήθηκαν έγινε «περιορισμένη χρήση» χημικών. Πρόσθεσε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για τη χρήση των χημικών, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως να ήταν αποτέλεσμα «ατυχών συγκυριών» ή «ατυχών χειρισμών».
Επίσης ανέφερε προκλητικά ότι το δακρυγόνο δεν είναι αρεστό, αλλά είναι το «ηπιότερο» μέσο για την αποτροπή διαφόρων καταστάσεων.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του υπουργού, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε: «Δεν μπορεί να βάζει εμπόδια στη διαμαρτυρία, αντίθετα θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός και όταν υπάρχουν εμπόδια, όπως υπήρξαν οι κλούβες των ΜΑΤ έξω από τα λουλουδάδικα, τότε θα υπάρχει και σύγκρουση. Αυτός είναι ο ρόλος του ταξικού κινήματος, αυτό έκαναν και οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις».

Με ένα τετρασέλιδο το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργατοϋπαλλήλους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες και τις γυναίκες, καλώντας τους να μην επιτρέψουν να περάσει το σχέδιο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Τονίζει μεταξύ άλλων ότι: «Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας! Είναι η ώρα ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του, να οργανώσει τον αγώνα του ενάντια στον πόλεμο που του έχουν κηρύξει. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο, αυταπάτες κι απογοητεύσεις.
Το νέο έγκλημα στο Ασφαλιστικό μας αφορά όλους. Κανείς δεν μένει έξω από τη νέα σφαγή!
Όλοι κι όλες πλήττονται από τις νέες μειώσεις συντάξεων, από την αύξηση των εισφορών και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από την προς τα κάτω εξομοίωση συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Από τις κουτσουρεμένες συντάξεις ζουν άνεργα κι απολυμένα παιδιά, εγγόνια, οικογένειες ολόκληρες».
Το ΚΚΕ σε καλεί σε οργάνωση και πάλη για τη διεκδίκηση των απωλειών στα χρόνια της κρίσηςαλλά και για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκώνΝα παλέψουμε για:
  • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αύξηση των συντάξεων με αποκατάσταση των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων, της 13ης και 14ης σύνταξης. Αποκατάσταση των παροχών στα επίπεδα του 2009.
  • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. 55 και 50 αντίστοιχα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης. Με 9.000 ένσημα ή 30 χρόνια δουλειάς να μπορεί να συνταξιοδοτείται ο εργαζόμενος ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας.
  • Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία για τα ελλείμματα στα Ταμεία. Κάλυψη, με κρατική χρηματοδότηση, του συνόλου των απωλειών.
  • Απόσυρση των αποθεματικών των Ταμείων από κάθε λογής «τζόγο».
  • Να καταργηθούν οι αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και της κρατικής χρηματοδότησης.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Που θα χρηματοδοτείται πλήρως και αποκλειστικά από το κράτος. Άμεση κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.
  • Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ, ένταξη νέων επαγγελμάτων.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
Διαβάστε εδώ ολόκληρο το τετρασέλιδο.

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί στους μικρομεσαίους αγρότες της Κέρκυρας.
Σε κοινή συνεδρίαση των τριών Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων Αη-ΜαθιάΒαλανειού καιΓιαννάδων Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Γενάρη, καταγγέλθηκε η κυβερνητική και ευρωενωσιακή αντιαγροτική πολιτική και αποφασίστηκε η δυναμική κινητοποίησή τους τη Δευτέρα 25 Γενάρη στις 7 π.μ. στην παλιά Νομαρχία.
Ήδη τα μέλη των Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποίησαν συσκέψεις - συγκεντρώσεις σε χωριά του νησιού όπως Παυλιάνα, Περιβόλι, Καρουσάδες, Σινιές, Πετριτή, Άγιο Νικόλαο, Κορακιάνα, Αργυράδες για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης, ενώ η δραστηριότητα αυτή είναι σε εξέλιξη.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Κέρκυρας βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δραματικές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής τους, τη φορολογική καταιγίδα, αλλά και τις μειώσεις των επιδοτήσεων που έπαιρναν για το λάδι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος από τους 12.000 ελαιοπαραγωγούς του νησιού, το 65% δεν πήρε ούτε ένα ευρώ επιδότηση με την 1η δόση της βασικής ενίσχυσης, με την αιτιολογία ότι ο δορυφόρος κατέγραψε τους ελαιώνες ως δάσος, αν και οι φωτογραφίες του δορυφόρου δείχνουν πολύ καθαρά ότι πρόκειται για ελαιόδεντρα. Επιπλέον είναι γνωστό ότι, από το 2001 έως το 2012, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έλεγξε επιτόπια και εξ ολοκλήρου (όχι δηλαδή δειγματοληπτικά) πάνω από το 60% των ελαιοδέντρων που επιδοτούνται. Γνωρίζει, δηλαδή, ότι δεν πρόκειται για δάσος. Δηλαδή, έγινε έλεγχος στο 60% των ελαιώνων και επιδοτούν σήμερα μόνο το 35%!!
Η αναγκαιότητα για παραπέρα οργάνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς καθώς και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών επιβεβαιώνεται καθημερινά πλέον από τους ίδιους τους αγρότες. 

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τον "εθνικό διάλογο" που στήνει η κυβέρνηση, με στόχο να διασφαλίσει ότι οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και των Μνημονίων θα εφαρμοστούν στην Παιδεία με την ευρύτερη δυνατή "συναίνεση".
Όχι μόνο δεν τους παρέχουμε τη συναίνεσή μας για να κατεδαφίσουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία, αλλά θ’ αγωνιστούμε για να μην περάσει ο αντιλαϊκός τους οδοστρωτήρας.
Μέσω του βουλευτή της, η κυβέρνηση, που σφαγιάζει με "αριστερή" φρασεολογία τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, "στρώνει το χαλί" για την αύξηση των ταξικών φραγμών για τα κορίτσια και τα αγόρια των λαϊκών οικογενειών, με την επιβολή διδάκτρων στους μαθητές, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η λαϊκή οικογένεια θα εξοικονομεί πόρους!
Καμιά έκπληξη δεν μας προξενούν οι "προτάσεις" αυτές. Η κυβέρνηση παίζει με ύπουλο τρόπο το αντιλαϊκό της παιχνίδι, αφού προσπαθεί με τις ενδοκομματικές και ενδοκυβερνητικές δήθεν κόντρες να θολώσει τα νερά σε σχέση με τις πραγματικές της προθέσεις.
Οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος θα σταθούμε απέναντι στη μετατροπή της μόρφωσης των παιδιών μας σε εμπόρευμα, και μάλιστα πανάκριβο. Αγωνιζόμαστε για ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλες και όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε αυτή».


Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Γενάρη 2016, επισήμανε:  
«Ήταν μια θεσμική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Με ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, τις εξελίξεις στην οικονομία, στην κοινωνία και βεβαίως τις διεθνείς εξελίξεις και τα εθνικά μας θέματα. Επισημάναμε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του ΚΚΕ και πώς αντιμετωπίζουμε εμείς την κατάσταση σήμερα.
Ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν αντέχουν άλλο. Έχουν πληρώσει πάρα πολλά αυτά τα χρόνια της κρίσης και με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ιδιαίτερα τα μέτρα που έρχονται, εκτός από αυτά που ήδη έχουν περάσει από τη Βουλή, αλλά αυτά που έρχονται τώρα, όπως είναι το Ασφαλιστικό ή και τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη φορολογία, πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.
Θα πρέπει ο ελληνικός λαός να απαντήσει δυναμικά. Αυτό το κάλεσμα απευθύνει το ΚΚΕ, με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις, όλοι οι κλάδοι, όλοι οι φορείς, οι εργάτες του ιδιωτικού και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα, οι άνεργοι οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, οι φτωχοί αγρότες πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις του αγώνα για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές σε θετική κατεύθυνση, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός ζήτησε την ελάχιστη συναίνεση στην κυβέρνηση, ενόψει των κινητοποιήσεων για το Ασφαλιστικό κ.ά., ο Δημήτρης Κουτσούμπας απάντησε:
«Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν συναινεί σε αντιλαϊκές πολιτικές και θεωρούμε ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υλοποιώντας το τρίτο βάρβαρο μνημόνιο, μόνο βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές έχει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα».

Κινητοποίηση στο περιφερειακό κατάστημα του ΟΑΕΔ της οδού Δωδεκανήσου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν αυτή την ώρα το Συνδικάτο Οικοδόμων ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλουκαι το Σωματείο Μισθωτών - Τεχνικών Μακεδονίας ενάντια στην διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
«Αυτή τη βαρβαρότητα εμείς θα την ανατρέψουμε» αναγράφεται στο πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ οι εργαζόμενοι μοιράζουν την ανακοίνωση των Σωματείων και φωνάζουν συνθήματα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου – ΕΕ.
Σε μια συμβολική κίνηση, έχουν τοποθετήσει έξω από τον ΟΑΕΔ ένα φέρετρο αναπαριστώντας την κηδεία της Κοινωνικής Ασφάλισης από το Γραφείο Τελετών «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».


Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι γίνεται αντιστροφή του κλίματος, γιατί θέλει να καταστήσει το λαό σε φάση υπομονής, καρτερικότητας, σε κλίμα προσδοκίας.  Ο λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να αντιδράσει συνολικά στη λαίλαπα των μέτρων. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ1» και στον Γ. Παπαδάκη την Παρασκευή 15 Γενάρη 2016. 
Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, υπογράμμισε ότι η εργοδοσία και το κράτος ποτέ δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος, μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρόνια τώρα. Για τις μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών, υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια μειώθηκαν κατά 3,5%, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι συντάξεις κατά 40%.
«Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε κινητοποιήσεις για να μην έρθει, αλλά και αν έρθει να μην περάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Πρόκειται για ταφόπλακα», σημείωσε και κατήγγειλε την κυβέρνηση που προκλητικά ισχυρίζεται ότι αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και την ισότητα, ενώ στην πραγματικότητα ρίχνει στα Τάρταρα την πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων και κυρίως τη νέα γενιά. 
902.gr

«Ταξικά μεροληπτική» υπέρ των αδυνάτων χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη μεταρρύθμιση που προωθεί στο Ασφαλιστικό και είναι πραγματικά να γελάνε και οι πέτρες.
Κατ' αρχάς, και μόνο η αφετηρία της μεταρρύθμισης, που είναι η αντιστοίχιση του Ασφαλιστικού στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς πείνας που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και πιο εντατικά την περίοδο της κρίσης, είναι ικανή να αποδείξει ότι οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση υποτάσσονται στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης και υπηρετούν αποκλειστικά το κεφάλαιο.
Για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων νομοθετήθηκαν η κατάργηση επί της ουσίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι μισθοί των 400 και 500 ευρώ, διευρύνθηκαν οι ελαστικές μορφές εργασίας, σε βαθμό που να αφορούν σήμερα το 60% των απασχολουμένων, ισοπεδώθηκαν δικαιώματα σε Υγεία και Πρόνοια, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σ' αυτήν την εφιαλτική για το λαό πραγματικότητα, η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να προσαρμόσει την Κοινωνική Ασφάλιση, με παρεμβάσεις που συρρικνώνουν στο ελάχιστο τη συμμετοχή της εργοδοσίας και του κράτους στο σύστημα.
Αλλά, ακόμα κι αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα λέει η κυβέρνηση, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς υπέρ ποιου μεροληπτεί η μεταρρύθμιση την οποία σχεδιάζει. Για παράδειγμα, στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ, με το οποίο συμπλήρωναν το χαμηλό τους εισόδημα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και από το 2019 το χάνουν όλοι οριστικά.
Επίσης, με το σχέδιο της κυβέρνησης, η νέα γενιά των εργαζομένων είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να πάρει σύνταξη, καθώς ο συνδυασμός των συντελεστών αναπλήρωσης, του υπολογισμού του συντάξιμου μισθού και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είτε αποκλείει τη μεγάλη πλειοψηφία από τη σύνταξη, είτε επιφυλάσσει συντάξεις πείνας για όσους τελικά εκπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις.
Η μεταρρύθμιση που υπερασπίζεται η κυβέρνηση μειώνει τις συντάξεις για παλιούς και μελλοντικούς συνταξιούχους και ταυτόχρονα με τον επανυπολογισμό, νομιμοποιεί τελεσίδικα τις 11 μειώσεις που έχουν υποστεί οι συντάξεις έως σήμερα.
Έτσι, κλείνει και τυπικά κάθε συζήτηση από την πλευρά του κράτους για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την κρίση, άρα και της παγίωσής τους στα σημερινά επίπεδα, που είναι χαμηλότερα κατά 40% σε σχέση με το 2009. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων αυτό σημαίνει χαμοζωή με τα ελάχιστα, από τα οποία θα πρέπει να ζήσουν και ολόκληρες οικογένειες ανέργων.
Την ίδια ώρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιες εισφορές στον ΟΓΑ, που σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα μείνει ανασφάλιστο, χτύπημα δέχονται και οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, ενώ με τις αλλαγές που επέρχονται στο Ασφαλιστικό των ΕΒΕ, οι συντάξεις που θα πάρουν όταν συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις θα υπολείπονται κατά πολύ ενός εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση.
Για να θολώσει τα νερά, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως στοιχείο «δικαιοσύνης» το γεγονός ότι θέλει να αυξήσει κατά μία μονάδα τις εισφορές των εργοδοτών στο σύστημα της επικούρησης, όταν τα προηγούμενα χρόνια φιλοδωρήθηκαν από το κράτος με μείωση 3,9 μονάδων των εισφορών τους για τις κύριες συντάξεις. Και με δεδομένο ότι ως αντάλλαγμα προτίθεται να τους προσφέρει νέες διευκολύνσεις, φοροαπαλλαγές που πάλι θα πληρώσει ο λαός.
Επομένως, το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως και το σύνολο της πολιτικής της, είναι βαθιά ταξικό υπέρ του κεφαλαίου. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο οι ενώσεις των εργοδοτών στηρίζουν τη μεταρρύθμιση και οι εκπρόσωποι της τρόικας εμφανίζονται να την αποδέχονται σαν βάση για συζήτηση.
Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 14 Γενάρη 2016.


Την κατάθεση δύο τροπολογιών για την πραγματική αναβάθμιση της διαβίωσης των φαντάρων προανήγγειλε η Λιάνα Κανέλλη, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».
Όπως είπε η Λιάνα Κανέλλη, με την πρώτη τροπολογία το ΚΚΕ απαιτεί να αναλαμβάνει το κράτος «εξ ολοκλήρου το κόστος της αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπου συμπεριλαμβάνονται «σίτιση, ένδυση, μετακινήσεις», μέχρι αναβάθμιση του ελεύθερου χρόνου, με τη χορήγηση εισιτηρίων για θέατρο, κινηματογράφο, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά. Επίσης, όπως είπε, «ο χρόνος θητείας, απαιτούμε να είναι, εξ ορισμού και εκ του νόμου, αυτόματα ασφαλιστικός ενεργός χρόνος» και τόνισε ότι ο κάθε οπλίτης και η άνεργη τυχόν σύζυγός του και κάθε παιδί του πρέπει να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η οποία να διαρκεί και έξι μήνες μετά τη θητεία του. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος, με πρόβλεψη στο στρατιωτικό κανονισμό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν σε Ενώσεις Στρατιωτικών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, οι οποίες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν με απόφαση του Αρείου Πάγου ως Πολιτιστικά Σωματεία. Επίσης προβλέπει τη συγκρότηση, με πρωτοβουλία των φαντάρων σε επίπεδο τάγματος, «Επιτροπών Φαντάρων» για την επίλυση προβλημάτων διαβίωσης αλλά και τη ρητή πρόβλεψη στο στρατιωτικό κανονισμό για την ελεύθερη ανάγνωση εφημερίδων μέσα στα στρατόπεδα και την πώλησή τους στα ΚΨΜ.
Για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά διαχειριστικού τύπου, όπου οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα που είναι από τη μια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι (από τη σίτιση, τη διαμονή έως και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους για μετακινήσεις κ.ά.) και από την άλλη οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ. Όπως είπε, «στο πλαίσιο αυτού του δόγματος χωράνε όλοι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Σε παρέμβαση της στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την οποία έγινε ακρόαση φορέων η Λιάνα Κανέλλη επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να προσμετράτε η θητεία ως συντάξιμος χρόνος ενώ αναφερόμενη στην αναδρομική διόρθωση στην βαθμολογία για τις προαγωγές είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση για εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης κάνοντας το επάγγελμά τους θα φτιάξει διακρίσεις στην άλλη πλευρά (Δείτε εδώ βίντεο)
Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε την Τετάρτη επί της αρχής με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν. Η «Χρυσή Αυγή» καταψήφισε.


«Θεωρούμε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το Ασφαλιστικό σε όλα τα σωματεία, συλλόγους, σε κλάδους - χώρους δουλειάς και γειτονιές, να δυναμώσει η απάντηση που πρέπει να δοθεί από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ώστε να αποτραπεί η ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου»  τόνισε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου νομού Λάρισας, σε εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου για το Ασφαλιστικό.
Όπως είπε, «η κυβερνητική πρόταση αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την εργατική - λαϊκή οικογένεια που θα έχει και συνέχεια. Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει οργανωμένα και αγωνιστικά να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο».
Αναφερόμενος ειδικότερα στα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας επισήμανε ότι «συκοφαντούν και ψεύδονται προκειμένου να δικαιολογήσουν τη νέα σφαγή! Τρανταχτό παράδειγμα της βρώμικης προπαγάνδας αποτελεί ο μύθος των μεγάλων συντάξεων και πως με το κυβερνητικό σχέδιο επιτυγχάνεται κοινωνική δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία μόλις 2.500 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2.656.007, δηλαδή το 0,096% παίρνει σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία παλεύει να επιβιώσει με 500 - 600 ευρώ».
Τόνισε ακόμη, ότι το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο πλήττει και τους αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Όπως είπε, «τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Μαζί με την αύξηση της φορολογίας ετοιμάζει το μαζικό ξεκλήρισμά τους».
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη γενικού ξεσηκωμού με κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες σε κάθε κλάδο και γειτονιά. «Να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή είτε με τη μορφή που έχει δώσει η κυβέρνηση σήμερα είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή έρθει με βάση τις τελικές διαπραγματεύσεις. Να ενταθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, τις εργοδοτικές οργανώσεις, να πολλαπλασιαστούν οι αγώνες σε κάθε πόλη. Να ακυρώσουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο με κάθε δυνατό τρόπο» τόνισε (Ολόκληρη η εισήγηση στα Συνημμένα Αρχεία)
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων, συνταξιούχων, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών και φορείς νεολαίας. (Δείτε εδώ δήλωση του Ρίζου Μαρούδα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας).

Συσκέψεις - ομιλίες

Σειρά συσκέψεων και ομιλιών σε συνοικίες της Λάρισας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των εργαζομένων και συνταξιούχων για το νέο ασφαλιστικό-λαιμητόμο, οργανώνει την Τρίτη 19 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (EKNΛ)
Το πρόγραμμα είναι το εξής:
-Στις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης (παλιές), θα μιλήσει στις 8 μ.μ, ο Πρόεδρος του ΕΚΝΛ, Τάσος Τσιαπλές
-Στον Τύρναβο (Καφενείο Πανελλήνιο), θα μιλήσει στις 6.30 μ.μ, ο Γραμματέας του ΕΚΝΛ, Πάρις Λιόλιος
-Στη συνοικία Αβέρωφ (καφέ Φοίνικας), στις 7 μ.μ, θα μιλήσει ο Γιάννης Σκόκας, μέλος του Δ.Σ του ΕΚΝΛ
-Στη Νεάπολη (στο ΚΑΠΗ), θα μιλήσει στις 7 μ.μ, ο Αναπληρωτής  Γραμματέας του ΕΚΝΛ Χρήστος Καλούσης


Μηχανοκίνητη πορεία στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας με δεκάδες μηχανάκια, σκορπίζοντας τρικάκια με το σύνθημα «Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο. Ξεσηκωμός τώρα!», πραγματοποίησε το απόγευμα της Πέμπτης 14 Γενάρη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
Με τις σημαίες του Συνδικάτου στα χέρια και φορώντας οικοδομικά γιλέκα, οι οικοδόμοι στέλνουν μήνυμα στο λαό πως τα σωματεία και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι στο δρόμο και τον καλούν να μη μείνει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην επίθεση, να ενωθεί μαζί τους στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.
Με στόχο την ενημέρωση για τα αντιασφαλιστικά μέτρα και το ανέβασμα των αγωνιστικών διαθέσεων το Συνδικάτο οργανώνει την Παρασκευή 15 Γενάρη στις 6 το απόγευμα κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας με αφετηρία τα γραφεία του στην πλατεία Κάνιγγος.

Με θέμα το Ασφαλιστικό συνεδρίασε την Πέμπτη 14 Γενάρη το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι ταξικές δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση πλαίσιο απάντησης στην προπαγάνδα της κυβέρνησης αλλά και πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Τις προτάσεις της ΔΑΣ ΟΤΑ απέρριψαν από κοινού οι παρατάξεις Συνδικαλιστική Ανατροπή (Μπαλασόπουλος), ΜΕΤΑ, και ΔΑΚΕ. Όπως επισημαίνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων, με προσωπικές επιθέσεις κατά των στελεχών των ταξικών δυνάμεων επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν για την ουσία του Ασφαλιστικού και την πολιτική της συγκυβέρνησης προκειμένου να μην αποφασίσουν κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη περίοδο, με εξαίρεση την απόφαση για απεργία στα τέλη Γενάρη.
Αυτή η τακτική των συγκεκριμένων παρατάξεων στην πραγματικότητα εξυπηρετεί την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να υπάρχουν καθημερινά διαμαρτυρίες στην πολιτική της.
Οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν τις επόμενες μέρες η μάχη το πρόγραμμα δράσης που πρότειναν να γίνει υπόθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργαζομένων που πρέπει να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις συνδικαλιστικές παρατάξεις.

Η πρόταση της ΔΑΣ - ΟΤΑ 

Η πρόταση της ΔΑΣ ΟΤΑ για το Ασφαλιστικό και το Πρόγραμμα Δράσης που κατατέθηκε στο ΔΣ, έχει ως εξής:
«Το σχέδιο της συγκυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, συνιστά εφιαλτικό σενάριο για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πάντα μετά τη διαπραγμάτευση τα νομοθετήματα στα οποία καταλήγουν είναι χειρότερα από την αρχική τους εκδοχή, αυτό που θα δούμε ως νομοσχέδιο στα τέλη Γενάρη - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης - θα είναι όλεθρος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει και τις συντάξεις.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αυτό που παρουσιάζεται τώρα ως παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, είναι μέρος μόνο της "δομικής μεταρρύθμισης" που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για παραπέρα ανατροπές.
Αυτόν το δρόμο μόνο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα με την πάλη και τη συμμαχία τους μπορούν να τον φράξουν, να εμποδίσουν αυτά και τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα. Από αυτή τη σκοπιά, η κήρυξη νέας απεργίας και η μάχη για την επιτυχία της είναι επιβεβλημένες.
Το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης πλήττει παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων για όλους, θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές των συνταξιούχων, πρόσθετα στις τεράστιες μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί.
Αυτή είναι άλλωστε, και μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην εργοδοσία και στο σύστημα: Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, νομιμοποιεί τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κλείνει κάθε συζήτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του κράτους για ανάκτηση των αιματηρών απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από το 2009. Υλοποιεί τον βασικό στόχο που έχει το κεφάλαιο και η εργοδοσία να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους για την κοινωνική ασφάλιση.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι κάθε επόμενη "μεταρρύθμιση" του Ασφαλιστικού κάνει το σύστημα χειρότερο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, τον οποίο και σήμερα υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, "έσπασε" τη σύνταξη στα δύο και με τα κριτήρια αναπλήρωσης οδηγούσε σε χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.
Τώρα, το σχέδιο της κυβέρνησης αξιοποιεί τα "κεκτημένα" του προηγούμενου νόμου και, μεταβάλλοντας κρίσιμους συντελεστές στον υπολογισμό των συντάξεων, τις σπρώχνει ακόμα πιο κάτω. Κάπως έτσι, η διεύρυνση των επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης θα προκύψει περίπου σαν φυσική εξέλιξη, αφού το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και τα κοράκια καραδοκούν.
Η παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει και εξομοίωση προς τα κάτω συνολικά των παροχών σε Υγεία - περίθαλψη - Φάρμακο.
Να λοιπόν, πώς αποκαθίσταται η "δικαιοσύνη" που λέει η κυβέρνηση: Με το "τράβηγμα" όλων προς τα κάτω. Να πώς εξασφαλίζεται η "βιωσιμότητα" του συστήματος, που όλοι την επικαλούνται: Με την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση συντάξεων και παροχών, με την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έκανε ήδη η κυβέρνηση για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Τώρα είναι η ώρα να καταγραφούν η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιδράσουν αγωνιστικά, προτάσσοντας το αίτημα για καμιά νέα μείωση, αλλά ανάκτηση των απωλειών, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Αυτόν τον αγώνα πρέπει να οργανώσουν τα σωματεία, με πανεργατική πανελλαδική απεργία.
Προτείνουμε:
  • Δευτέρα 18 Γενάρη: Στάση εργασίας 12 μ. - 3.00 μ.μ. και συγκέντρωση στη 1.00 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας.
  • Τρίτη 19 Γενάρη: Στήριξη - αλληλεγγύη στα αγροτικά μπλόκα.
  • Τετάρτη 20 ΓενάρηΜαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας για τα ΒΑΕ.
  • Πέμπτη 21 Γενάρη: Πανελλαδική μέρα καταλήψεων - Γενικών Συνελεύσεων
  • Σάββατο 23 Γενάρη: Συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.
  • Πανελλαδική - Πανεργατική απεργία στο τέλος του Γενάρη και κλιμάκωση του αγώνα».

«Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί. Αυτή είναι η δέσμευσή μας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» που δημοσιεύεται την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της συνέντευξης στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ο Έλληνας υπουργός αναφέρει ότι το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο μνημόνιο συζητήθηκε και συμφωνήθηκε στις επαφές που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Φιλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι οποίοι του ανέφεραν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ «είναι αδιαπραγμάτευτη».
Ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει πως αναγνωρίζει ότι «δεν εννοούν μόνο από την άποψη της τεχνικής βοήθειας, αλλά ενεργή συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πακέτο», ενώ η εφημερίδα αναμένει εξελίξεις στη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα που έχει οριστεί να γίνει στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα.
Δεσμευση της κυβέρνησης είναι να “τρέξει” όλα τα εναπομείναντα μέτρα, μεταξύ αυτών και το Ασφαλιστικό, προκειμένου να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης εκτιμώντας ότι μπορεί να κλείσει εντός τεσσάρων εβδομάδων.
Χαρακτηριστικά ο Ευ. Τσακαλώτος δηλώνει «εμείς λέμε ότι θα μπορούσε να γίνει σε ημέρες. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα χρειαστούν μήνες. Όμως, μεταξύ των μηνών και των ημερών υπάρχουν εβδομάδες. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή εικασία. Έχω την αίσθηση καλής θέλησης από όλους. Πιστεύω λοιπόν ότι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία ίσως σε τέσσερις εβδομάδες».

«Λεπτομερείς διευκρινίσεις» και «ταχεία πρόοδο» στο Ασφαλιστικό όπως επίσης και συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία για τα δημοσιονομικά, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup που άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων, θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν το ρυθμό προώθησης των μέτρων του μνημονίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ασφαλιστικό

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι Γερούν Ντάισελμπουμ επικεφαλής του Eurogroup,Πιέρ Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομικών Υποθεσεων και Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το Ασφαλιστικό.
«Από που θα βρεθούν τα χρήματα και πόσο θα είναι οι εισφορές» ρωτούν οι Θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και εξήγησε πως, όταν λάβουν τις απαντήσεις, τότε θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα για να συνεχιστεί ο έλεγχος και πως η επόμενη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup θα γίνει το Φλεβάρη.
Το Ασφαλιστικό θα είναι «η καρδιά των συζητήσεων», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ταχεία πρόοδος» στο ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο λεπτό και το πιο ευαίσθητο».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε ευθέως να εφαρμοστούν τα μέτρα στο Ασφαλιστικό έως το Φλεβάρη, λέγοντας πως, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και πως η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει υποχρεώσεις της τάξης των 4 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι «επιτακτική η πρόοδος».

Δημοσιονομικά

Φαίνεται πάντως πως οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας και για αυτό ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό, αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις.
Ζητήσαμε «δημοσιονομικά δεδομένα που είναι αναγκαία» έτσι ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερα αν και ρωτήθηκε ευθέως. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να διατηρήσει το κλίμα των μεταρρυθμίσεων» κάτι που επεσήμανε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει «σημαντική πρόοδο» και γνωστοποίησε ότι εντός της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων».

ΔΝΤ

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού μνημονίου. Είπε επίσης, ότι όπως τους δήλωσε, ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, που πήρε μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup, «πρόθεση του ΔΝΤ είναι να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύγχυση και ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget