EUROGROUP Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για Ασφαλιστικό και δημοσιονομικά - Η κυβέρνηση θέλει το ΔΝΤ στο μνημόνιο

«Λεπτομερείς διευκρινίσεις» και «ταχεία πρόοδο» στο Ασφαλιστικό όπως επίσης και συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία για τα δημοσιονομικά, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup που άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων, θα δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τηρήσουν το ρυθμό προώθησης των μέτρων του μνημονίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μνημονίου.

Ασφαλιστικό

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup οι Γερούν Ντάισελμπουμ επικεφαλής του Eurogroup,Πιέρ Μοσκοβισί επίτροπος Οικονομικών Υποθεσεων και Κλάους Ρέγκλινγκ επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), ανέφεραν πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το Ασφαλιστικό.
«Από που θα βρεθούν τα χρήματα και πόσο θα είναι οι εισφορές» ρωτούν οι Θεσμοί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και εξήγησε πως, όταν λάβουν τις απαντήσεις, τότε θα επανέλθουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα για να συνεχιστεί ο έλεγχος και πως η επόμενη συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup θα γίνει το Φλεβάρη.
Το Ασφαλιστικό θα είναι «η καρδιά των συζητήσεων», δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «ταχεία πρόοδος» στο ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε «το πιο λεπτό και το πιο ευαίσθητο».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ζήτησε ευθέως να εφαρμοστούν τα μέτρα στο Ασφαλιστικό έως το Φλεβάρη, λέγοντας πως, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τους επόμενους μήνες, θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και πως η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει υποχρεώσεις της τάξης των 4 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι είναι «επιτακτική η πρόοδος».

Δημοσιονομικά

Φαίνεται πάντως πως οι δανειστές δεν είναι ικανοποιημένοι με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας και για αυτό ζήτησαν πρόσθετα στοιχεία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί ενδεχόμενο δημοσιονομικό κενό, αν δεν αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από φόρους, χαράτσια και ιδιωτικοποιήσεις.
Ζητήσαμε «δημοσιονομικά δεδομένα που είναι αναγκαία» έτσι ώστε να μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί αποφεύγοντας ωστόσο να πει περισσότερα αν και ρωτήθηκε ευθέως. Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να διατηρήσει το κλίμα των μεταρρυθμίσεων» κάτι που επεσήμανε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει πετύχει «σημαντική πρόοδο» και γνωστοποίησε ότι εντός της συνεδρίασης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων».

ΔΝΤ

Επιπλέον, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ γνωστοποίησε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ στο πλαίσιο του ελληνικού μνημονίου. Είπε επίσης, ότι όπως τους δήλωσε, ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, που πήρε μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup, «πρόθεση του ΔΝΤ είναι να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα». Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σύγχυση και ότι το ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget