ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Την κατάθεση δύο τροπολογιών του ΚΚΕ για την αναβάθμιση της διαβίωσης των φαντάρων προανήγγειλε η Λιάνα Κανέλλη (VIDEO)


Την κατάθεση δύο τροπολογιών για την πραγματική αναβάθμιση της διαβίωσης των φαντάρων προανήγγειλε η Λιάνα Κανέλλη, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας, με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών, μέριμνας προσωπικού και άλλες διατάξεις».
Όπως είπε η Λιάνα Κανέλλη, με την πρώτη τροπολογία το ΚΚΕ απαιτεί να αναλαμβάνει το κράτος «εξ ολοκλήρου το κόστος της αξιοπρεπούς διαβίωσης», όπου συμπεριλαμβάνονται «σίτιση, ένδυση, μετακινήσεις», μέχρι αναβάθμιση του ελεύθερου χρόνου, με τη χορήγηση εισιτηρίων για θέατρο, κινηματογράφο, αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά. Επίσης, όπως είπε, «ο χρόνος θητείας, απαιτούμε να είναι, εξ ορισμού και εκ του νόμου, αυτόματα ασφαλιστικός ενεργός χρόνος» και τόνισε ότι ο κάθε οπλίτης και η άνεργη τυχόν σύζυγός του και κάθε παιδί του πρέπει να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η οποία να διαρκεί και έξι μήνες μετά τη θητεία του. Η δεύτερη τροπολογία αφορά την κατοχύρωση του δικαιώματος, με πρόβλεψη στο στρατιωτικό κανονισμό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, να συμμετέχουν σε Ενώσεις Στρατιωτικών και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, οι οποίες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν με απόφαση του Αρείου Πάγου ως Πολιτιστικά Σωματεία. Επίσης προβλέπει τη συγκρότηση, με πρωτοβουλία των φαντάρων σε επίπεδο τάγματος, «Επιτροπών Φαντάρων» για την επίλυση προβλημάτων διαβίωσης αλλά και τη ρητή πρόβλεψη στο στρατιωτικό κανονισμό για την ελεύθερη ανάγνωση εφημερίδων μέσα στα στρατόπεδα και την πώλησή τους στα ΚΨΜ.
Για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καθαρά διαχειριστικού τύπου, όπου οι όποιες μικροβελτιώσεις περιέχονται δεν επηρεάζουν τη γενική εικόνα που είναι από τη μια τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φαντάροι (από τη σίτιση, τη διαμονή έως και οικονομική αφαίμαξη των οικογενειών τους για μετακινήσεις κ.ά.) και από την άλλη οι Ένοπλες Δυνάμεις υπηρετούν το δόγμα του ΝΑΤΟ. Όπως είπε, «στο πλαίσιο αυτού του δόγματος χωράνε όλοι οι άθλιοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στους οποίους εμπλέκει τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».
Σε παρέμβαση της στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά την οποία έγινε ακρόαση φορέων η Λιάνα Κανέλλη επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ να προσμετράτε η θητεία ως συντάξιμος χρόνος ενώ αναφερόμενη στην αναδρομική διόρθωση στην βαθμολογία για τις προαγωγές είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει.
Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση για εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης κάνοντας το επάγγελμά τους θα φτιάξει διακρίσεις στην άλλη πλευρά (Δείτε εδώ βίντεο)
Το νομοσχέδιο επικυρώθηκε την Τετάρτη επί της αρχής με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν. Η «Χρυσή Αυγή» καταψήφισε.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget