02/18/15
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Αθώος κρίθηκε από το δικαστήριο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Τάσος Τσιαπλές, ο οποίος δικάστηκε σήμερα, κατηγορούμενος για τις κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν το ΕΚΛ και το ΠΑΜΕ το 2011 έξω από τις Εφορίες, με αίτημα την κατάργηση των χαρατσιών και της βαριάς φορολογίας.
Οι κατηγορίες σε βάρος του συνδικαλιστή αφορούσαν στην «παρεμπόδιση εργαζομένων και του κοινού, άσκηση βίας» κ.λπ., παρά το γεγονός ότι, τόσο από τις καταθέσεις των διευθυντών των Εφοριών όσο και από την προκαταρκτική εξέταση, δεν προέκυψαν στοιχεία γι' αυτές τις κατηγορίες.
Αυτό είχε οδηγήσει την Εισαγγελία Πρωτοδικών αρχικά να βάλει την υπόθεση στο αρχείο, αλλά με παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών ασκήθηκε ποινική δίωξη!
902.gr Κατηγορία: 

Εκατοντάδες στρατιώτες του ουκρανικού στρατού παραδίνονται στις δυνάμεις των ένοπλων πολιτοφυλάκων στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου των ρωσόφωνων. «Στο Ντεμπάλτσεβε βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική παράδοση όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι αυτοί ανέρχονται σε εκατοντάδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μαξίμ Λεστσένκο.
Στο Κίεβο, ο Σέμεν Σεμεντσένκο, βουλευτής και διοικητής της παραστρατιωτικής μονάδας Ντόνμπας, υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις άρχισαν να «αποσύρονται» από την πόλη. «Η απόσυρση των δυνάμεων γίνεται κατά οργανωμένο τρόπο. Ο εχθρός προσπαθεί να κόψει τους δρόμους και να εμποδίσει την έξοδο των δυνάμεων», πρόσθεσε.
Νέες απειλές από τις ΗΠΑ
Η κατάληψη του Ντεμπάλτσεβε προκάλεσε τη δυσφορία των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε «αυστηρά» την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για «αυτονομιστές που δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις». Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ».
902.gr Κατηγορία: 

Να εγκλωβίσει τον λαό στα παζάρια που κάνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, επιδιώκει η κυβέρνηση.
«Είμαστε στο μέσο μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη και ευαίσθητη καμπή της διαπραγμάτευσης, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε αυτόν τον κάβο, που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε» είπε, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμφωνία.
Ζητώντας από τον λαό να στρατευτεί κάτω από ξένες σημαίες, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση περίμενε τη σκληρή στάση και τις δυσκολίες, ίσως να μην περίμενε την «ανάταση» που υπάρχει στη χώρα και την «πατριωτική υπερηφάνεια». Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες που βοηθούν την ελληνική πλευρά, και αυτοί είναι οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και η θετική στάση από μια σειρά άλλων χωρών. 
Ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε να πετύχει η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα», καθώς και ότι «η προσμονή του λαού μας είναι πολύ μεγάλη». 
902.gr Κατηγορία: 

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τιςσημερινές δηλώσεις του ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, αναφέρει: 
«Οι σημερινές δηλώσεις του ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιά, για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και κυρίως οι αναφορές του για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και αντικατάστασή τους με επιπλέον φορολόγηση στο φόρο εισοδήματος, δημιουργούν εύλογες ανησυχίες στους εργαζομένους για το παρόν και το μέλλον των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, για νέες επιβαρύνσεις και ανατροπές στο λαϊκό εισόδημα, στο όνομα της διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, για πλήρη κάλυψη των απωλειών που συντελέστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και από το δίκαιο αίτημα να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο για τα ελλείμματα στα Ταμεία, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για το βούλιαγμά τους».
902.gr Κατηγορία: 

Την αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με μια παρακράτηση φόρου επί του εισοδήματος προτείνει οΓιώργος Ρωμανιάς, ΓΓ των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» το πρωί της Τετάρτης 18 Φλεβάρη, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα με την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.
Επιχειρώντας να διευκρινίσει χθεσινές του δηλώσεις περί αδυναμίας των ταμείων να καταβάλλουν συντάξεις σε τρία χρόνια από τώρα, παρέπεμψε στις προτάσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου το 2009 και προέβλεπε την εφαρμογή του μοντέλου «Μπέβεριτς», με βάση το οποίο καταργούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και στη θέση τους επιβάλλεται ένας φόρος που συγκεντρώνεται και αξιοποιείται από το κράτος για την καταβολή των συντάξεων.
Το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει επίσης τη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες καθώς και την καταβολή ενιαίας σύνταξης, με ενιαίο τρόπο υπολογισμού, με τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, με τα ίδια όρια ηλικίας, χωρίς διάκριση ανάλογα με το επάγγελμα, κάτι που στην πράξη θα σημάνει ισοπέδωση των συντάξεων προς τα κάτω.
902.gr Κατηγορία: 

Να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
«Το ελληνικό πρόγραμμα φτιάχτηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Επιθυμούμε την παράτασή του» είπε, διαστρεβλώνοντας το γεγονός ότι στόχος του προγράμματος είναι να μεταφέρει την κρίση στις πλάτες του λαού, και να διασφαλίσει τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι «οι τελευταίες συνεδριάσεις τού Eurogroup ήταν εποικοδομητικές. Τώρα πρέπει να περάσουμε στη δράση». Συμπλήρωσε πως «έχουμε ανάγκη την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, και η Ελλάδα έχει επίσης ανάγκη τη ζώνη του ευρώ».
902.gr Κατηγορία: 

Ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με πρώτη την Αίγυπτο, για επέμβαση στη Λιβύη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξακολουθεί να προωθεί επίμονα τα σχέδια με στόχο την ανατροπή του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Άσαντ, από υποτιθέμενα «μετριοπαθείς» ενόπλους, τους οποίους σχεδιάζει να «εκπαιδεύσει» σε συνεργασία με την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.
Σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίς, σημείωσε πως Ουάσιγκτον και Άγκυρα έχουν συμφωνήσει κατ' αρχήν σε ένα τριετές «πρόγραμμα» εκπαίδευσης συριακών αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών» ένοπλων ομάδων σε Τουρκία, Ιορδανία και Σαουδική Αραβία, ώστε αυτοί να στραφούν και εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έναντι του συριακού στρατού και της κυβέρνησης του προέδρου, Μπασάρ Άσαντ.
Σύμφωνα με τον Μπιλγκίς, μέσα στις επόμενες μέρες θα υπογραφεί αμερικανοτουρκικό μνημόνιο κατανόησης, ώστε να αρχίσει από τον Μάρτη η εκπαίδευση 15.000 Σύρων «αντικαθεστωτικών», όχι μόνον σε μυστικά στρατόπεδα της Τουρκίας, αλλά και της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Η πρόταση Ντε Μιστούρα για εκεχειρία
Το ίδιο διάστημα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ενημέρωνε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας του οργανισμού, για το σχέδιο εκεχειρίας σε εμπόλεμες ζώνες με πρώτη το Χαλέπι. Ο Ιταλοσουηδός διπλωμάτης σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων, ότι έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση της συριακής κυβέρνησης για αναστολή των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων πυροβολικού στο Χαλέπι για τουλάχιστον έξι βδομάδες, ώστε να επιτραπεί η εφαρμογή σχεδίου του ΟΗΕ για το «πάγωμα» των εχθροπραξιών. Δεν ξεκαθαρίστηκε εάν είχε πάρει ανάλογες εγγυήσεις και από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νούσρα, που ελέγχουν την πόλη, ούτε πότε θα μπορούσε να εφαρμοστεί η εκεχειρία. Διαβεβαίωσε εντούτοις πως θα επιστρέψει στη Συρία «το συντομότερο δυνατόν», ώστε να ανακοινώσει μία πιθανή ημερομηνία έναρξης εφαρμογής τής συμφωνίας εκεχειρίας. Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Ντε Μιστούρα υποστήριξε ότι η μόνη λύση για τον τερματισμό τού πολέμου στη Συρία, παραμένει η πολιτική και όχι η στρατιωτική...
902.gr Κατηγορία: 

Το έδαφος για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα περιέχει παλαιές και νέες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, στρώνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για την «άρση του αδιεξόδου».
Εντός της ημέρας η κυβέρνηση θα καταθέσει στο Eurogroup αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάννης Βαρουφάκης. Γι' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί σχετικό αίτημα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του. «Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για συμφωνία», περιορίστηκε να δηλώσει, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για να προετοιμάσει την επίτευξη συμφωνίας.
Το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση αποτελούν ενιαίο πακέτο
Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις τού λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί». Καταφεύγοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα, η συγκυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παράταση θα αφορά στη δανειακή σύμβαση και όχι το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα το μνημόνιο αποτελεί εξειδίκευση των όρων της δανειακής σύμβασης, δηλαδή δεν μπορεί να διαχωριστεί.
Το κείμενο της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2012 και παρατάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι τις 28 Φλεβάρη, αναφέρει ότι «η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο μνημόνιο».
Εάν το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης αντιμετωπιστεί «θετικά» από τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ορίσει συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή.
Δηλώσεις Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». Πρόσθεσε πως «το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι».
Σε άλλη συνέντευξη, στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. «Πρέπει να δούμε κάτι συγκεκριμένο, βιώσιμο, δεσμευτικό. Αυτό δεν το είχαμε την περασμένη Τετάρτη, δεν το είχαμε χθες, δεν το είχαμε ούτε στις τεχνικές διαπραγματεύσεις τού περασμένου Σαββατοκύριακου με τους τρεις θεσμούς, που πάντα αποκαλούσαμε τρόικα. Πρέπει να είναι κάτι αξιόπιστο, βιώσιμο, αλλιώς δεν έχει νόημα. Δεν έχω πάρει κάτι τέτοιο, όχι», είπε.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Τετάρτη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
902.gr Κατηγορία: 

Ανώτατα στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων ενέκριναν την Τρίτη ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει να αναπτυχθούν 4.800 στρατιώτες στους δρόμους πόλεων όλης της Ιταλίας, με τη δικαιολογία της αντιμετώπισης της «απειλής ενεργειών εξτρεμιστών».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των αξιωματούχων αυτών, οι στρατιωτικοί θα φρουρούν κρίσιμες εγκαταστάσεις και τοποθεσίες που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος επιθέσεων, έως τον Ιούνη σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης 500 στρατιωτικοί σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στη Ρώμη, όπου ήδη άνδρες των ενόπλων δυνάμεων συμβάλλουν στη φρούρηση διπλωματικών αποστολών και κατοικιών, της Συναγωγής τής ιταλικής πρωτεύουσας και εβραϊκών σχολείων.
Εξάλλου, στρατιώτες αναμένεται να τοποθετηθούν σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς, όπως αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία.
Τα έκτακτα αυτά μέτρα αποφασίστηκαν μετά τις επιθέσεις ενόπλων στην Κοπεγχάγη το Σάββατο, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, αλλά και εκείνες που είχαν διαπραχθεί στο Παρίσι τον περασμένο μήνα. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας θεωρούν τη Ρώμη πιθανό στόχο εξτρεμιστών, ιδίως διότι φιλοξενεί το Βατικανό.
902.gr Κατηγορία: 

Πίσω από όλη τη σεναριολογία, τις καταγγελίες και τις ίντριγκες που βγαίνουν στη φόρα, σχετικά με τα διάφορα προσχέδια κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησαν στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ - στοιχεία που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνουν τον πραγματικό χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ - υπάρχει και κάτι που έχει σημασία να κρατήσουμε: Τι έλεγε, τελικά, αυτό το «καταπληκτικό κείμενο» που μας είπε ο Γ. Βαρουφάκης ότι του παρουσίασε ο επίτροπος της ΕΕ Π. Μοσκοβισί και για το οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «θα ήμουν ευτυχής να το υπογράψω αμέσως»;
Η προσεκτική ανάγνωσή του επιβεβαιώνει ότι και η νέα συμφωνία, που παζαρεύει η κυβέρνηση, θα διατηρήσει το λαό αλυσοδεμένο στις δεσμεύσεις που επιβάλλουν ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης και οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου.
Πρώτα απ' όλα, περιλαμβάνει ως «μεταβατικό στάδιο» την «παράταση της τρέχουσας δανειακής συμφωνίας», με τη συγκυβέρνηση να επιχειρεί με λεκτικά παιχνίδια να τη διαχωρίσει από την παράταση του μνημονίου, όταν στην πραγματικότητα μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένα: Τα μνημόνια, στην ουσία, εξειδικεύουν τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στις δανειακές συμβάσεις, ενώ η εφαρμογή τους αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων των δανειακών συμβάσεων.
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, ως «βάση» για την παράταση της δανειακής σύμβασης, το κείμενο περιγράφει όλες τις παρακάτω δεσμεύσεις, τις οποίες η κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται:
  • «Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μια ευρύτερη, κοινωνικά πιο δίκαιη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρύθμισης που θα έχει στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης».
Πλήρης δέσμευση, δηλαδή, στην «ευρύτερη» και «ισχυρότερη» προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» - αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, για να «βελτιωθούν» οι «προοπτικές ανάπτυξης» της κερδοφορίας του.
  • «Οποιοδήποτε νέο μέτρο, δεν θα αναστρέφει υπάρχουσες δεσμεύσεις και θα έχει πλήρη χρηματοδότηση».
Πρόκειται για τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων μέτρων», της διατήρησης, δηλαδή, του πυρήνα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που έχει ήδη διαμορφωθεί, με προσθήκη λίγων μπαλωμάτων που θα ράβονται στη μια μεριά, για να ξηλωθούν από παραδίπλα (π.χ. με το να παίρνουν κι άλλα από τους φτωχούς, για να δώσουν ψίχουλα στους φτωχότερους).
  • Η κυβέρνηση «θα απέχει από μονομερείς ενέργειες και θα εργαστεί σε στενή συνεννόηση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους».
Η «αξιοπρέπεια», «αξιοπρέπεια» και η εποπτεία, εποπτεία... αφού οτιδήποτε γίνεται θα πρέπει να έχει την έγκριση των λυκοσυμμαχιών όπου συμμετέχει το εγχώριο κεφάλαιο, της τρόικας ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, που, για λόγους προπαγανδιστικούς, «βαφτίστηκε» πλέον «Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι».
  • «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της στους εταίρους, για να διασφαλίσει υγιή και βιώσιμα δημόσια οικονομικά, επιτυγχάνοντας και στη συνέχεια διατηρώντας μεγάλα (sizeable) πρωτογενή πλεονάσματα».
Δεδομένη, λοιπόν, η συνέχιση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που ματώνουν το λαό για λογαριασμό του κεφαλαίου, με μοναδικό παζάρι το ακριβές ύψος τους και το ποιο κομμάτι τους θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους και ποιο στην παραπέρα κρατική στήριξη των εγχώριων μονοπωλίων.
  • «Τα μέτρα για τη μείωση του βάρους του χρέους και την επίτευξη μιας ακόμα πιο αξιόπιστης και βιώσιμης μείωσης του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ θα εξεταστούν σε ευθυγράμμιση με τη δέσμευση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012 (...) Οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την ξεκάθαρη δέσμευσή τους να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους».
Τα «κουρέματα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», δηλαδή, έγιναν «ευθυγράμμιση» με τις αποφάσεις του Eurogroup για τη διαχείρισή του, που υπογράφηκαν από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ενώ, σε κάθε περίπτωση, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει για ένα χρέος που δεν είναι δικό του.
Πραγματικά... Είναι τόσο «καταπληκτικό» το περιβόητο «κείμενο Μοσκοβισί», που ακόμα και ο Αλ. Τσίπρας χτες αναγκάστηκε να τα μαζέψει λίγο και να ισχυριστεί ότι «το αποδεχθήκαμε κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας»... Τόση είναι η σχέση των «κόκκινων γραμμών» τους με τα λαϊκά συμφέροντα, τέτοιες είναι οι δεσμεύσεις τους! Ο λαός να επαγρυπνεί!
Αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας», Ριζοσπάστης, Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015.
902.gr Κατηγορία: 

Πολλά λέγονται και γράφονται αυτές τις μέρες για την «αξιοπρέπεια» που ανέκτησε ο λαός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλήθεια, όμως, πόσο αντικειμενική βάση έχει αυτό το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται από παντού; Δηλαδή πόσο «αξιοπρεπής» μπορεί να αισθάνεται ο εργαζόμενος των «Praktiker», που η εργοδοσία τον εκβιάζει να μειώσει κι άλλο το μισθό του κατά 15% έως 20%; 'Η οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στα «Ελληνικά Λιπάσματα», που η εργοδοσία πάει να τους επιβάλει μειώσεις έως και 50% με ατομικές συμβάσεις; Πόση περηφάνια μπορεί να αισθάνεται ο μεταλλεργάτης στη Χαλυβουργία του Βόλου, που συνεχίζει να δουλεύει με 12% κάτω από την τελευταία σύμβαση, με την απειλή της απόλυσης; Τι αξιοπρέπεια να αισθάνονται οι εργαζόμενοι της «Nestle» που τους κόβουν μέχρι και 38% στο μισθό, ή της «Παιδικής Στέγης», του Κωνσταντακάτου, της ΝΕΛ που είναι απλήρωτοι για μήνες; Πόσο περήφανος είναι ο άρρωστος που συνεχίζει να ξεροσταλιάζει στα νοσοκομεία, μια και - όπως είπε ο υπουργός Υγείας - τα ψίχουλα που υπόσχονται είναι υπό αίρεση όσο διαρκούν τα παζάρια στην ΕΕ και πάντα μέσα στα όρια της δημοσιονομικής πειθαρχίας; Αρα με άλλα κριτήρια πρέπει να κρίνει ο λαός την περηφάνια και όχι με το αν μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σθένος για το κεφάλαιο. Υπάρχουν βέβαια και εκείνες οι περιπτώσεις που δείχνουν το πραγματικό μέτρο της αξιοπρέπειας, αλλά δε βρίσκουν χώρο στα ΜΜΕ των αστών. Τέτοια είναι, για παράδειγμα, η απεργία στις «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που έληξε νικηφόρα και γέμισε με περηφάνια τους εργαζόμενους και όσους στάθηκαν στο πλευρό τους.

Διαβάζουμε στα διεθνή πρακτορεία ότι χτες αναμενόταν να ψηφιστεί στη Γαλλία ο νόμος με τον οποίο απελευθερώνεται παραπέρα η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή. Ο νόμος αυξάνει από 5 σε 12 το χρόνο τις Κυριακές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων, με απόφαση του δημάρχου, εκτός των τουριστικών περιοχών, όπου η λειτουργία τους θα καθορίζεται με κυβερνητικά διατάγματα. Εισηγητής του νόμου ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος ότι «η σημερινή κρίση στη Γαλλία, που χαρακτηρίζεται από στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη και "εθνικό" ρεκόρ ανεργίας πάνω από 10%, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, της απώλειας της δυναμικής της γαλλικής οικονομίας, της έλλειψης ευελιξίας της οικονομικής δραστηριότητας και κινητικότητας της κοινωνίας». Γι' αυτό άλλωστε το νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ισότητα των οικονομικών ευκαιριών» και περιλαμβάνει συνολικά 200 άρθρα, στην πλειοψηφία τους για την απελευθέρωση επαγγελμάτων που μέχρι τώρα χαρακτηρίζονταν «κλειστά», αλλά και για τη χαλάρωση των νόμων που ρυθμίζουν τις ομαδικές απολύσεις. Προβλέπεται επίσης η ιδιωτικοποίηση του ομίλου εξοπλισμών «Nexter» (Giat). Για όσους στη χώρα μας βάφτιζαν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις «νεοφιλελεύθερη εμμονή που υλοποιείται με τα μνημόνια», θυμίζουμε ότι όλα αυτά τα μέτρα προωθούνται στη Γαλλία, τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, που δεν έχει μνημόνιο...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στη χτεσινή ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε ανάμεσα σε άλλα: «Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, όχι μόνο προκειμένου να μη δημιουργήσουν ένα νέο διχασμό στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και προκειμένου να προστατέψουν τη σταθερότητα στην ήδη εύθραυστη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Γι' αυτό και επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν είναι τεχνική. Είναι βαθύτατα πολιτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις». Είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός κάνει «σινιάλο» στους συμμάχους του στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή. Επικαλείται τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για να τους πει ότι στους ανταγωνισμούς που εξυφαίνονται από την Ουκρανία μέχρι τη Λιβύη, και στα ανταγωνιστικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, η κυβέρνηση δηλώνει «παρούσα» και συμμετέχει με τα μπούνια, έτοιμη να «εξαργυρώσει» αυτήν τη συμμετοχή για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης. Μόνο που η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς και η επίκληση της γεωστρατηγικής της θέσης σαν «δέλεαρ» για τη σύσφιξη των ενδοϊμπεριαλιστικών συμμαχιών, ή τη δημιουργία άλλων, πρέπει να κάνουν το λαό να «κουμπώνεται». Αυτό είναι το πραγματικό «σινιάλο» που στέλνει η ομιλία Τσίπρα και είναι πολύ επικίνδυνο.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget