Μία μέρα μετά την επιδρομή της αιγυπτιακής αεροπορίας της εναντίον των θέσεων του Ισλαμικού Κράτους, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ζήτησε σήμερα από τον ΟΗΕ να δώσει εντολή για μια διεθνή επέμβαση στη Λιβύη.
Η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν επίσης από χθες, Δευτέρα, να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφασίσει «νέα μέτρα» στη Λιβύη. Η Ρώμη είναι έτοιμη να εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά θα το πράξει μόνο μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μιας επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης, υπενθύμισε χθες ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ζητώντας από την Αίγυπτο να μην υποκύψει «στην υστερία μιας υπερβολικής αντίδρασης».
Διεθνής «νομιμοποίηση» του Σίσι
Ειδικοί εκτιμούν πως, πλήττοντας την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη γειτονική του Λιβύη, ο αιγύπτιος πρόεδρος Φάταχ αλ-Σίσι παίρνει θέση ως σύμμαχος των Δυτικών στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, επισκιάζοντας έτσι την ανελέητη καταστολή που επιβάλλει στη χώρα του.
Η Ουάσινγκτον, βασικός χρηματοδότης, επανέλαβε στις αρχές του 2014 την οικονομική βοήθεια της που προορίζεται ουσιαστικά για το στρατό. Επίσης η Γαλλία και η Ιταλία, μεταξύ άλλων, δέχθηκαν με κάθε επισημότητα το Σίσι, που οι διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν πλέον ως τον αρχηγό ενός από τα πιο καταπιεστικά καθεστώτα στον κόσμο.
Τη Δευτέρα, η Γαλλία πούλησε στην Αίγυπτο τα πρώτα μαχητικά αεροπλάνα Rafale, με τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν να δηλώνει πως ο Σίσι «εξελέγη δημοκρατικά».
Για τους ειδικούς, η λιβυκή εκστρατεία επιτρέπει στον Σίσι να επισκιάσει, ακόμη και να δικαιολογήσει, αυτή την καταστολή που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές, ενώ έχουν φυλακισθεί τουλάχιστον 15.000 οπαδοί του Μόρσι.