Η Γερμανία πρόκειται να μεταβάλει άρδην τη στρατηγική ασφαλεία της τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει «την πολιτική και τη στρατιωτική ισχύ της» για να προωθήσει τα συμφέροντά της, διεμήνυσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξαν θεμελιωδώς την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη συζήτηση για μια νέα στρατηγική για την ασφάλεια η οποία θα παρουσιαστεί σε μια «λευκή βίβλο» που θα δημοσιευθεί το 2016. Αυτή η «Λευκή Βίβλος» θα καταγράφει τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη γερμανική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.
Ενεργότερη εμπλοκή στο ΝΑΤΟ
Σύμφωνα με την υπουργό, η νέα πολιτική της Γερμανίας πρέπει να πάρει υπόψη τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει μια πολιτική «γεωστρατηγικών» καταναγκασμών, αλλά και «στρατιωτικής ισχύος» για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας. «Η νέα πολιτική του Κρεμλίνου άρχισε πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία και θα μας απασχολήσει για πολύ-πολύ καιρό ακόμη» πρόσθεσε.
Η νέα στρατηγική του Βερολίνου σημαίνει ότι ο γερμανικός στρατός στο μέλλον όχι μόνο θα εκτελεί αποστολές σε πεδία πολύ μακριά από τη Γερμανία, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, αλλά και θα εμπλέκεται περισσότερο στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ.
Οι νέοι κανόνες που θα αντικαταστήσουν τη «λευκή βίβλο» του 2006, θα λάβουν επίσης υπόψη τους και άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, η αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη, ενώ θα δώσει έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είπε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Άλλη μια ένδειξη του προσανατολισμού της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής είναι η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο ινστιτούτο μελετών που θα ασχολείται με τα μετασοβιετικά κράτη.