Ξεκίνησε την Τρίτη στη Γαλλία ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος για τις επικουρικές συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, με την εργοδοσία και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (που διοικούν τα δύο μεγάλα ταμεία) να τρομοκρατούν και να εκβιάζουν τους εργαζομένους για γρήγορη εξάντληση των αποθεματικών των ταμείων.
Οι εργοδότες προτείνουν αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμη και στα 69 χρόνια, απορρίπτοντας κάθε αύξηση των εισφορών τους, με το πρόσχημα ότι θα πληγεί η αναταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.
Μάλιστα η MEDEF (ο γαλλικός ΣΕΒ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άγγιξε τα όρια ηλικίας για τις κύριες συντάξεις, κάτι που ...δυσκολεύει τη συζήτηση για αντίστοιχη αύξηση στις επικουρικές.
Ιδιαίτερη αξία έχει η στάση των ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η CFDT (συνδικάτο που πρόσκειται στο κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα) συμφωνεί με τις προτάσεις της εργοδοσίας, ενώ η CGT (πρόσκειται στο μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ, αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και η FO (που πρόσκειται σε οπορτουνιστικές ομάδες) προτείνουν επιβολή έκτακτης εισφοράς για δύο χρόνια, ενώ καλλιεργούν αυταπάτες στους εργαζομένους ότι τα Ταμεία θα κερδίσουν από τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο, όταν είναι γνωστό ότι έτσι χάνονται δισεκατομμύρια προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Η συνεχής σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση, σε μία καπιταλιστική χώρα «στον πυρήνα της ΕΕ και του Ευρώ» όπως η Γαλλία, που δεν έχει μνημόνια, αποδεικνύει ότι αποτελεί κοινή στρατηγική της ΕΕ, που επιβάλλεται από τις βασικές της συνθήκες, στις οποίες ομνύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα παζάρια που κάνει.