Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα αναλάβει να εξασφαλίσει την επιτήρηση της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, που αποφασίστηκε την Κυριακή.
Η απόφαση πάρθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία χθες το βράδυ των ηγετών της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας Άγκελα Μέρκελ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η Μέρκελ συμφώνησε με τους Πούτιν και Ποροσένκο συγκεκριμένα μέτρα για να δοθεί η δυνατότητα στον ΟΑΣΕ να επιτηρήσει την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη νύχτα από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την κατάπαυση του πυρός, την κατάσταση στην πόλη Ντεμπάλτσεβε και το ρόλο των παρατηρητών του ΟΑΣΕ.
Η πόλη Ντεμπάλτσεβε είναι στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικός κόμβος, που η κυβέρνηση του Κιέβου θεωρεί δική της επικράτεια, όπως και οι πολιτοφύλακες, ενώ οι συγκρούσεις γύρω από την πόλη συνεχίζονται παρά την εκεχειρία-συμβιβασμό που τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Κυριακής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη «σοβαρή ανησυχία» τους για τις συγκρούσεις και τονίζουν ότι παρακολουθούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες φάλαγγα με ρωσικό στρατιωτικό υλικό κατευθύνεται προς την περιοχή.