06/16/16
20ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΑΝΕΛ ΑΝΕΡΓΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΘΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΒΙΝΤΕΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΥΛΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Δ.Ν.Τ. ΔΑΝΕΙΑ ΔΑΝΙΑ ΔΕΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΕΣ ΕΒΕ ΕΕΔΥΕ ΕΙΡΗΝΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2015 ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΠΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΡΑΚ ΙΡΑΝ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΛΙΑΝΑ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΚΕ ΚΝΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΟΜΕΠ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ν.Δ ΝΑΤΟ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΕΟΝΑΖΙ ΟΑΕΔ ΟΓΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΟΚ ΠΑΣΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΟΕ-ΟΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΡΩΣΙΑ ΣΕΒ ΣΕΡΒΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΤΡΟΜΟΚΤΑΤΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΥΓΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΧΙΟΜΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ TV

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και στήριξής της απευθύνει η παράταξη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ Αττικής και Νήσων που διεξάγονται από τις 22 έως τις 24 Ιούνη.
Η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι» στη διακήρυξή της τονίζει πως οι εκλογές γίνονται σε μία περίοδο που ξεδιπλώνεται ολόπλευρα η βάρβαρη - αντεργατική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου και όπου «η Κοινωνική Ασφάλιση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια φορά. Ο νόμος-λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ικανοποιεί το διακαή πόθο της μεγαλοεργοδοσίας, των εμπόρων της Ασφάλισης και της Υγείας. Στοχεύει στον πυρήνα του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί το τελειότερο πρόπλασμα του κεφαλοποιητικού συστήματος».
Καλεί τους εργαζόμενους να μην έχουν καμία αυταπάτη, επισημαίνοντας ότι «οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ είμαστε θύματα και μάρτυρες συνάμα των πολιτικών διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πέρα από τη μισθολογική ασφυξία βιώνουμε καθημερινά άθλιους όρους εργασίας, συνθήκες άγριας εντατικοποίησης μέχρι φαινόμενα εξευτελισμού και κανιβαλισμού της προσωπικότητάς μας. Οι συνάδελφοι και οι ασφαλισμένοι σε όλα τα, τραγικά πλέον υποστελεχωμένα, τμήματα (μητρώο, απονομές και πληρωμές συντάξεων, παροχές κ.ά.) στενάζουν».
Καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη σε παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό και να στηρίξουν τη «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι», «γιατί χρειαζόμαστε ένα Συνδικάτο που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο καθολικό υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι συνδικάτο που αποδέχεται σαν δεδομένη τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση».

H διακήρυξη 

«Οι εκλογές στο Σύλλογό μας διεξάγονται σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται ολόπλευρα η βάρβαρη αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, αφού ξεπουπούλιασε τα συνθήματα και οράματα των πιο ηρωικών αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, ανέλαβε να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Η Κοινωνική Ασφάλιση βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για άλλη μια φορά. Ο νόμος-λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ικανοποιεί το διακαή πόθο της μεγαλοεργοδοσίας, των εμπόρων της Ασφάλισης και της Υγείας. Στοχεύει στον πυρήνα του δημόσιου, κοινωνικού, αναδιανεμητικού χαρακτήρα του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, αποτελεί το τελειότερο πρόπλασμα του κεφαλοποιητικού συστήματος. Υπηρετεί έτσι τη στρατηγική των τριών πυλώνων της ΕΕ, το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που εγκαινιάστηκε ήδη από τη δεκαετία του 1990 -σε καιρό μάλιστα τότε καπιταλιστικής ανάπτυξης- με βασική στόχευση το τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης και τη διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.
Με το ν. 4369/2016 (νόμος Βερναδάκη) εισάγεται νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου συστήματος αξιολόγησης; Η προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας εργατικής αριστοκρατίας μέσω του εθνικού μητρώου στελεχών, η βαθύτερη μισθολογική και βαθμολογική κατηγοριοποίηση, η ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και της τρομοκράτησης των εργαζομένων, η εντατικοποίηση, η εισαγωγή από την πίσω πόρτα των ποσοστώσεων, των υποχρεωτικών μετατάξεων, των απολύσεων μέσω της αξιολόγησης των δομών, των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων. Θέλουν, με το μανδύα του εκσυγχρονισμού και της αξιοκρατίας, να διασπάσουν τους εργαζόμενους, να θεσμοποιήσουν έναν "εσωτερικό" κοινωνικό αυτοματισμό για να μπορούν να κουμαντάρουν τις διαθέσεις των εργαζομένων, να διαμορφώσουν νέες γενιές γενίτσαρων!
Οι συνάδελφοι δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη! Δεν μπορεί να υπάρξει καλή και αντικειμενική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όταν η επιβαλλόμενη στοχοθεσία εξυπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό: Την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων για να κερδίζουν οι λίγοι, τα παράσιτα που απομυζούν τον ιδρώτα μας. Ο ίδιος ο αντιλαϊκός ταξικός χαρακτήρας αυτού του κράτους προδιαγράφει και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα οποιουδήποτε συστήματος αξιολόγησης.
Από κοντά, οργανικό δεμένο με τη νέα αξιολόγηση είναι και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που εμπεδώνει και μονιμοποιεί τη μισθολογική φτώχεια της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο, προβλέπει τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, κατηγοριοποιεί τους εργαζόμενους ακόμα κι αν έχουν τα ίδια προσόντα, ακόμα κι αν εργάζονται στην ίδια υπηρεσία!
Οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ είμαστε θύματα και μάρτυρες συνάμα των πολιτικών διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πέρα από τη μισθολογική ασφυξία βιώνουμε καθημερινά άθλιους όρους εργασίας, συνθήκες άγριας εντατικοποίησης μέχρι φαινόμενα εξευτελισμού και κανιβαλισμού της προσωπικότητάς μας. Οι συνάδελφοι και οι ασφαλισμένοι σε όλα τα, τραγικά πλέον υποστελεχωμένα, τμήματα (μητρώο, απονομές και πληρωμές συντάξεων, παροχές κ.ά.) στενάζουν.
Το καθημερινό μας βίωμα είναι ένας λόγος παραπάνω για να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα μας, η μοίρα των όρων και των ίδιων των θέσεων εργασίας μας, είναι συνυφασμένη άρρηκτα με τη μοίρα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Το κλαδικό μας συμφέρον βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το συμφέρον των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων.
Το νέο υπερταμείο του ΕΦΚΑ δεν είναι, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση παπαγαλίζοντας την αισχρή προπαγάνδα και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ένα εργαλείο οργανωτικού εκσυγχρονισμού, δήθεν άρσης του κατακερματισμού, των ανισοτήτων και των αδικιών του ασφαλιστικού συστήματος! Είναι -και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς- εργαλείο ισοπέδωσης παροχών Υγείας και συντάξεων. Ταυτόχρονα, θα αποδειχθεί το κατάλληλο όργανο για την περαιτέρω συρρίκνωση δομών και προσωπικού, το κόκκινο χαλί των αναδιαρθρώσεων και των ανατροπών των εργασιακών μας σχέσεων!
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Πρέπει να αξιοποιήσουμε την πείρα μας, παλιά και πρόσφατη, για να αντιληφθούμε τον εκφυλιστικό και υπονομευτικό ρόλο των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων και στο χώρο μας! Σχεδόν όλοι τους έχουν κάνει καραμέλα την αφηρημένη επίκληση του κοινωνικού, δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης, δήθεν κόπτονται για την υπεράσπισή του, αλλά …δεν λένε κουβέντα για το φόνο! Είναι ψευδεπίγραφη και υποκριτική η αφηρημένη υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Ασφάλισης, όταν ταυτόχρονα συγκαλύπτεται η κινητήρια δύναμη της αντιασφαλιστικής αναδιάρθρωσης, η πάγια στρατηγική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεών του, των διακρατικών του συμμαχιών όπως η ΕΕ. Είναι επίπλαστη η επίκληση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης όταν στο κίνημα υπηρετούν με συνέπεια τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας, του κοινωνικού διαλόγου και της συντεχνιακής εξαίρεσης, της υποταγής, σε τελευταία ανάλυση, στα ιερά και όσια του καπιταλιστικού κέρδους.
Οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τόσο στην ΑΔΕΔΥ όσο και στο χώρο μας συμφωνούν με τη στοχοθεσία ως εργαλείο της αξιολόγησης, συμφώνησαν και συμφωνούν με τη δυνατότητα μιας δήθεν καλής, αντικειμενικής ή αξιοκρατικής αξιολόγησης.
Παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός χρόνια δουλεύει μεθοδικά για να περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων, για να ποτίζει τις συνειδήσεις των εργαζομένων με το δηλητήριο του συμβιβασμού, του ρεαλισμού της παραίτησης, της διαπραγμάτευσης για το πόσα θα χάσουμε κάθε φορά!
Κριτήριο ψήφου στις εκλογές του Συλλόγου μας είναι και ο ρόλος των εργατοπατέρων των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου μας που αποκαλύφθηκε κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου! Την ώρα που τα μπλοκ του ΠΑΜΕ συσπείρωναν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, σώζοντας την τιμή της εργατικής τάξης στους δρόμους, τα μπλοκ της ΑΔΕΔΥ ήταν σχεδόν ανύπαρκτα!

Γύρισε την πλάτη στις δυνάμεις της απεργοσπασίας και της υπονόμευσης!

Η πλειοψηφούσα παράταξη που τώρα λέγεται "ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ" (ΠΑΣΚΕ 1) ευθύνεται για την αγωνιστική αδρανοποίηση του Συλλόγου, για τη μετατροπή του σε μηχανισμό άσκησης πελατειακών εξυπηρετήσεων. Ενώ τα στελέχη τους έσυραν τους εργαζόμενους πίσω από το άρμα της κυβερνητικής εναλλαγής, τώρα παριστάνουν τις απατημένες συζύγους.
Η παράταξη "ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ" (ΠΑΣΚΕ 2) είναι οργανικό τμήμα του συνδικαλιστικού κατεστημένου που καταγγέλλει. Πίσω από το "εκσυγχρονιστικό" της προσωπείο κρύβονται οι πιο επικίνδυνες και αντιδραστικές απόψεις! Στην εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου ήρθαν κυριολεκτικά στα χέρια με την ΠΑΣΚΕ 1 γιατί τα χάλασαν στη μοιρασιά για τις καρέκλες! Αυτό είναι και το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που πρεσβεύουν!
Η ΔΑΚΕ είναι δύναμη που έχει ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό την ιδιωτικοποίηση και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με ανταγωνιστικά κριτήρια. Όχι μόνο δεν αμφισβητεί την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά υπονομεύει με κάθε μέσο την αγωνιστική κατεύθυνση του κινήματος.
Η ΕΑΣΠ είναι ο επίσημος φορέας του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού στο χώρο μας. Ακόμα και τώρα που έχει αποκαλυφθεί το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται ξεδιάντροπα τις κυβερνητικές πολιτικές. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα μειωμένων απαιτήσεων, το ραγιαδισμό του μικρότερου κακού, επισείοντας τον μπαμπούλα της "επιστροφής Μητσοτάκη". Είναι συνένοχοι για την απογοήτευση και μοιρολατρία που έχει κυριαρχήσει στο κίνημα.
Όσο για την "ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ" (ΠΑΣΚΕ 3) είναι γνωστός ο ρόλος της. Όλοι θυμόμαστε τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που έστηνε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στο παρελθόν ως τμήμα ΠΑΣΚΕ. Ένα ρόλο που συνεχίζει ακόμη υπονομεύοντας το εργατικό κίνημα, συνεργαζόμενη συγκυριακά με το νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό της ΕΑΣΠ.
Η "νέα" παράταξη "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ" είναι μια τυχοδιωκτική πρωτοβουλία που προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά. Δεν ψελλίζει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες των αντιλαϊκών πολιτικών. Προβάλλει ένα ρηχό αντιπολιτευτικό λόγο που θυμίζει τις αντιμνημονιακές διαδηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης της "πρώτης φοράς αριστεράς", λειτουργεί αντικειμενικά σαν ανάχωμα στην πραγματική ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων.

Γιατί να στηρίξεις τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Γιατί κόντρα στον κανόνα της "ανάθεσης" χρειαζόμαστε ένα κίνημα που να παλεύει για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, στις Γενικές Συνελεύσεις, στον αγώνα, σε συμμαχία με ταξικά σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις.
Γιατί χρειαζόμαστε ένα Συνδικάτο που θα παλεύει για αποκλειστικά δημόσιο καθολικό υποχρεωτικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι συνδικάτο που αποδέχεται σαν δεδομένη τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Γιατί χρειαζόμαστε ένα Συνδικάτο που θα παλεύει κατά των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο και όχι συνδικάτο που σπέρνει αυταπάτες για μια "αντικειμενική" αξιολόγηση, στο πλαίσιο της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Γιατί διεκδικούμε όχι μόνο την ανάκτηση των απωλειών μας, αλλά την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών κόντρα στην κυβέρνηση, το αυταρχικό αστικό κράτος, την ΕΕ, τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Γιατί θέλουμε το Συνδικάτο μας να είναι οργανωτής της αλληλεγγύης, να πρωτοστατεί στην οργάνωση της αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΝΑΤΟ, ΕΕ που σπέρνουν εξαθλίωση και προσφυγιά.
Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε -στο μέτρο των δυνάμεών μας- για την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, την αποκάλυψη του χαρακτήρα των μέτρων, το ξεμασκάρεμα των επίδοξων σωτήρων της "πρωτο-δεύτερης φοράς αριστεράς" χωρίς να συμβιβαστούμε με τους αρνητικούς συσχετισμούς.
Γιατί ακόμα κι αν δε συμφωνείς σε όλα μαζί μας, ακόμα κι αν διατηρείς τη διαφορετική πολιτική σου προσέγγιση, ξέρεις ότι μπορείς να στηριχτείς στην ανιδιοτέλεια, στην ακεραιότητα, στο ασυμβίβαστο αγωνιστικό μας φρόνημα.
Να μην ανεχτούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης.
Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!
Κάθε εργαζόμενος να πάρει τη θέση του στον ταξικό αγώνα!
Να οργανώσει την αγανάκτηση και την οργή του.
Στήριξε τις ταξικές δυνάμεις του στο Σύλλογο Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής & Νήσων». 

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ - ΙΚΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΙΚΑ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
ΓΕΡΑΚΙΤΗ ΜΕΤΑΞΙΑ του ΙΩΑΝΝΗ - ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΔΕΡΒΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΛΑΖΑΡΟΥ - ΙΚΑ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του ΛΕΩΝΙΔΑ - ΙΚΑ ΔΑΦΝΗΣ
ΛΕΙΒΑΔΑΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ του ΑΒΕΡΚΙΟΥ - ΙΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΠΑΡΑΔΕΛΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ - ΙΚΑ ΔΑΦΝΗΣ
ΣΕΡΒΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΙΚΑ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΑΪΝΤΟΥΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΧΑΡΙΔΗΜΟΥ - ΙΚΑ ΕΥΔΗΛΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ (ΣΑΜΟΣ)
ΧΑΡΙΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΙΚΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Στο οδοιπορικό του «Ριζοσπάστη» σε κέντρα φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, που ξεκίνησε στις 29 Μάη, τα στοιχεία για τον εγκλωβισμό, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τις πληγές που έχει αφήσει ο πόλεμος σε χιλιάδες ανθρώπους είναι συγκλονιστικά. Αυτό το δημοσιογραφικό οδοιπορικό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με στόχο να αναδειχτούν όλες οι πλευρές του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος. Μία πλευρά, για παράδειγμα, είναι το τι συμβαίνει με τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι οποίες έχουν κυριολεκτικά τον απόλυτο έλεγχο μέσα στα κέντρα φιλοξενίας και κράτησης, δρουν ως κράτος εν κράτει. Η κυβέρνηση έχει αφήσει στα χέρια τους αυτές τις δομές, ενώ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτούν αδρά, με πολλά εκατομμύρια ευρώ, αυτές τις ΜΚΟ. Διάφορες πρωτοεμφανιζόμενες και μη οργανώσεις έχουν αναλάβει όλες τις υπηρεσίες. Από τη σίτιση έως το παιχνίδι με τα προσφυγόπουλα. Από το Ελληνικό έως τη Ριτσώνα, τη Λάρισα και την Κεντρική Μακεδονία. Καλό είναι να θυμίσουμε ότι, όπως σημείωνε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η δράση τους (σ.σ. των ΜΚΟ) εκτείνεται στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων (...) αποδεικνύοντας ότι η ΕΕ και η μεταναστευτική της πολιτική απορρίπτει τη διαμόρφωση υποδομών υποδοχής και ανθρώπινης φιλοξενίας...». Οι περισσότερες από αυτές συνεργάζονται με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και αυτό δεν ισχύει μόνο στη δράση τους με τους πρόσφυγες αλλά απλώνεται και σε άλλους τομείς. Είναι αλήθεια ότι συναντήσαμε πρόσφυγες και μετανάστες που φοβούνται να μιλήσουν για τα προβλήματά τους, προφανώς όχι γιατί δεν υπάρχουν αλλά γιατί κάποιοι τους λένε να μη μιλήσουν...
* * *
Ας δούμε, όμως, μερικά συγκεκριμένα στοιχεία:
-- Η ΜΚΟ «Αρσις», που έχει εμφανιστεί στο Ελληνικό, έχει ως συνεταίρους - μεταξύ άλλων - τα ιδρύματα «Μποδοσάκη», «Λάτση» και «Σταύρος Νιάρχος», που τη χρηματοδοτούν κιόλας.
-- Η DRC (το Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων, δηλαδή) επισημαίνει στην ιστοσελίδα της πως «οι δραστηριότητές της χρηματοδοτούνται από τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το κοινό της Δανίας και με την επιδότηση σχεδίου από την κυβέρνηση της Δανίας και άλλους διμερείς κυβερνητικούς χορηγούς, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη». Σημειώνει πως χρηματοδοτείται επίσης από την «πώληση συμβουλευτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας». Δίπλα της είναι συνολικά 30 ΜΚΟ της Δανίας, ενώ στενή είναι η συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της αλλά και με υπηρεσίες της ΕΕ και του ΟΗΕ. Οι «δράσεις» της επεκτείνονται και σε Ιράν, Ιορδανία, Τουρκία και Ουκρανία. Στη χώρα μας δε διστάζει να τονίζει πως αναζητά άτομα για την «ανάπτυξη καινοτόμων, στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς, περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών αρχών, ανθρωπιστικούς φορείς, ηγέτες της βιομηχανίας, επιχειρηματιών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών».
-- Η «Save the children», που έχει ως συνεργάτες την «Egon Zehnder», μία εταιρεία που «εξειδικεύεται στην εξεύρεση και στην αξιολόγηση διευθυντικών στελεχών καθώς και σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων, σύνθεσης αλλά και ορθής λειτουργίας διοικητικών συμβουλίων εταιρειών», τη «Standard Chartered Bank» καθώς και δύο παγκόσμια δικηγορικά γραφεία. Το «Freshfields Bruckhaus Deringer LLP» και το «Baker & McKenzie».
-- Η «ECHO 100 PLUS» (από την Αυστρία με μέλη της, μεταξύ άλλων, την Ελένη Βαρβιτσιώτη, αδελφή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την Λίλιαν Εβερτ, σύζυγο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα), η «Solidarity» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η «Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών - Refugees Welcome to Piraeus!».
* * *

Η τελευταία ειδικά, με δράση - το τελευταίο διάστημα - μέσω διαδικτύου έχει αποδείξει τον άσχημο για τους πρόσφυγες ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΜΚΟ. Ως αυτόκλητος «πορτιέρης» στο λιμάνι του Πειραιά, είχε προσπαθήσει να παρεμποδίσει την έκφραση της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία. Εφτασαν επίσης σε σημείο τα μέλη της να απαιτούν με θράσος να αποχωρήσουν από το λιμάνι τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πραγματοποιούν εξόρμηση στους αυτοσχέδιους καταυλισμούς αλλά και να απειλήσουν μέλη των σωματείων ότι αν δεν κατεβάσουν τις σημαίες του ΠΑΜΕ από το κιόσκι τους, «θα επιληφθούν οι αρχές». Οπως είπαν μετανάστες στον «Ριζοσπάστη» όταν βρέθηκε στην άτυπη δομή φιλοξενίας του Πειραιά, μέλη της συγκεκριμένης ΜΚΟ έλεγαν πως το ΚΚΕ δε θέλει τους μετανάστες στη χώρα μας. Είναι σαφές πως οι χώροι που προσπαθούν να επιβιώσουν οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι ακατάλληλοι και πως πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, που να λειτουργούν με ευθύνη του κράτους και δε θα κάνουν κουμάντο οι ΜΚΟ, και να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες τους. Είναι επίσης βασικό να δρομολογηθούν διαδικασίες για να μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι στις χώρες προορισμού τους. Με περιεχόμενο αυτά τα ζητήματα πρέπει να δυναμώσει η πάλη της εργατικής τάξης, των σωματείων, όλου του ελληνικού λαού, κόντρα στην προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης - αστικών κομμάτων, ως επίσης στοιχείο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ήταν σαφέστατος, προχτές στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, τελευταίο βήμα προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία. Μια σύνοδο που ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει «ορόσημο», με βάση τις αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν εκεί για διευρυμένη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κράτη και κέντρα, με μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά. Ηδη, γίνεται λόγος για τη μεγαλύτερη από ποτέ συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, στις ασκήσεις που γίνονται σε Πολωνία, Βαλτικές Χώρες. Εχει, δε, σχηματιστεί μια γραμμή συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τη Βόρεια Ευρώπη στα σύνορα της Ουκρανίας έως τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Βεβαίως, ο στόχος εδώ της λυκοσυμμαχίας κόντρα στη Ρωσία είναι φανερός. Επιπλέον, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε: «Ψάχνουμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας με περισσότερη εναέρια αστυνόμευση, με μέτρα διασφάλισης, με περισσότερη ναυτική παρουσία και περισσότερες ασκήσεις. Αλλά εξετάζουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε».
Απαριθμώντας ο Στόλτενμπεργκ την ανάπτυξη συστοιχιών PATRIΟT και ιπτάμενων ραντάρ AWACS στην Τουρκία, συμπλήρωσε ότι «έχουμε και περισσότερη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2. Η οποία αρμάδα, με τις ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης, κατέπλευσε εδώ τάχα για το Προσφυγικό, ενώ αφορά άμεσα την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεών του στην ανατολική συνοριογραμμή, πάνω στο ναυτικό δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία καθ' οδόν για Συρία. Βάζει έτσι, τον ελληνικό λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην πρεμούρα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διεκδικήσουν, μέσα από την τέτοια βαθύτερη εμπλοκή, τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, ώστε να διεκδικήσουν μερίδιο από τη λεία.
Η τέτοια ενισχυμένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο - κομβικός άξονας στην υλοποίηση των βρωμερών σχεδιασμών τους - περνά μέσα κι από τη στενότερη διασύνδεσή του με τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ. Σε πρώτη φάση τη διασύνδεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ ΣΟΦΙΑ, που ξεκίνησε στη Μεσόγειο για αποτροπή τάχα προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».
Είπε ο Στόλτενμπεργκ: «(...) έχουμε επίσης συμφωνήσει (σ.σ.: με την ΕΕ) σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μας στο Αιγαίο, όπου πλοία του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή (...) θα ήθελα να δω, επίσης, μεγαλύτερη πρόοδο στη Μεσόγειο. Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς επιτελείς μας, να καταλήξουν με μια σύσταση, με μια εκτίμηση τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με βάση την πείρα από το Αιγαίο Πέλαγος και στη συνέχεια να κινηθούμε ενδεχομένως προς την Κεντρική Μεσόγειο»...
Τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιπλέον ομολογία, από τα πλέον επίσημα χείλη, για τον πραγματικό χαρακτήρα της έλευσης εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας. Αυτής που καλωσόρισε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή το αυταπόδεικτο, το πραγματικό της περιεχόμενο, καθαρά ιμπεριαλιστικό - πολεμικό, για την προάσπιση των κερδών, της πρωτοκαθεδρίας στο φαγοπότι μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών έναντι άλλων. Η ομολογία αυτή φορτώνει με επιπλέον ευθύνες την κυβέρνηση για την πρεμούρα της να υπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οπως και με ένα επιπλέον χρέος το οργανωμένο, ταξικό, εργατικό - λαϊκό κίνημα να επαγρυπνεί, να ξεσκεπάζει και να αντιπαλεύει τα σχέδια αυτά.

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget